ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ୱେଭସ୍ ୨୦୨୫ ପାଇଁ ଚିଲିକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଗାବ୍ରିଏଲ ବୋରିକ ଫଣ୍ଟଙ୍କ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ଚିଲିର ମନ୍ତ୍ରୀ କାରୋଲିନା ଆରେଡୋଣ୍ଡୋଙ୍କୁ ଭେଟିଛନ୍ତି ଡକ୍ଟର ଏଲ. ମୁରୁଗାନ୍
02 APR 2025 4:27PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ଏଲ. ମୁରୁଗାନ ଚିଲି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଗାବ୍ରିଏଲ ବୋରିକ ଫଣ୍ଟଙ୍କ ପାଞ୍ଚ ଦିନିଆ ଭାରତ ଗସ୍ତ କାଳରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଚିଲିର ସଂସ୍କୃତି, କଳା ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ମାନ୍ୟବର କାରୋଲିନା ଆରେଡୋଣ୍ଡୋଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲେ।
ୱେଭସ୍ ୨୦୨୫ ପାଇଁ ଚିଲିକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ଏଲ୍. ମୁରୁଗାନ
ମାନ୍ୟବର ମନ୍ତ୍ରୀ ଆଗାମୀ ବିଶ୍ୱ ଅଡିଓ ଭିଜୁଆଲ୍ ଏବଂ ମନୋରଞ୍ଜନ ସମ୍ମିଳନୀ (ୱେଭସ୍) ବିଷୟରେ ବିଭିନ୍ନ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ, ଯାହା ୨୦୨୫ ମସିହା ମେ ୧ ରୁ ୪ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ। ମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ମାନ୍ୟବର ଶ୍ରୀମତୀ କାରୋଲିନା ଆରେଡୋଣ୍ଡୋଙ୍କୁ ଏକ ଭାରତୀୟ ଚିତ୍ରକଳା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ।
ଏହି ବୈଠକରେ ଚିଲି ଦୂତାବାସର ତୃତୀୟ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ମାର୍ଟିନ୍ ଗୋରମାଜ୍, ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଉପ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଲକ୍ଷ୍ମୀ ଚନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ (ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର) ଡକ୍ଟର ଅଜୟ ନାଗଭୂଷଣ ଏମ୍. ଏନ୍. ଙ୍କ ସମେତ ଚିଲି ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳର ସଦସ୍ୟମାନେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
ଭାରତ-ଚିଲି ସହଯୋଗର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ
ଚିଲି ଗଣତନ୍ତ୍ରର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହାମହିମ ଶ୍ରୀ ଗାବ୍ରିଏଲ ବୋରିକ ଫଣ୍ଟ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କର ୭୬ ବର୍ଷ ପୂରଣ ଅବସରରେ ୨୦୨୫ ମସିହା ଏପ୍ରିଲ ୧ରୁ ୫ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତ ଗସ୍ତରେ ଆସିଛନ୍ତି। ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ବ୍ୟତୀତ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ବୋରିକ୍ ଆଗ୍ରା, ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଗସ୍ତ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି। ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ବୋରିକଙ୍କର ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ଭାରତ ଗସ୍ତ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏବଂ ଚିଲି ଗଣତନ୍ତ୍ରର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାନ୍ୟବର ଗାବ୍ରିଏଲ ବୋରିକ ଫଣ୍ଟ ସେମାନଙ୍କ ଆଲୋଚନା ସମୟରେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ପର୍କ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଅର୍ଥନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀ ରାଜିନାମା ପାଇଁ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ। ସେମାନେ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ, ଶକ୍ତି, ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ମହାକାଶ ଏବଂ କୃଷି ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ସହଯୋଗର ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ଥିବା କ୍ଷେତ୍ର ଭାବେ ଚିହ୍ନଟ କରିଥିଲେ।
ଚିଲିରେ ଯୋଗ ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଲୋକପ୍ରିୟତା ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନର ଏକ ପ୍ରମାଣ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ସହିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘନିଷ୍ଠ ସମ୍ପର୍କ ପାଇଁ ଏକ ଆଶାଜନକ ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଥିଲା। ଛାତ୍ର ବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଗତ ସଂଯୋଗକୁ ଗଭୀର କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ନେତାମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।

Ministry of Information & Broadcasting
India Invites Chile to WAVES 2025: Union Minister of State Dr. L. Murugan meets Chilean Minister Carolina Arredondo during President Gabriel Boric Font’s visit
02 APR 2025 4:27PM by PIB Delhi
Union Minister of State for Information & Broadcasting and Parliamentary Affairs, Dr. L. Murugan, met with the Minister of Culture, Arts & Heritage of Chile, H.E. Mrs. Carolina Arredondo, in New Delhi as part of Chile President Gabriel Boric Font’s five-day visit to India.
Union Minister of State Dr. L. Murugan Invites Chile to WAVES 2025
The Hon’ble Minister facilitated various discussions, especially regarding the upcoming World Audio Visual & Entertainment Summit (WAVES), slated to take place from 1st to 4th May, 2025. The Hon’ble Minister extended an invitation for the event and presented H.E. Mrs. Carolina Arredondo with a painting depicting Indian sculptures.
The meeting was also attended by members of the Chilean delegation, including Mr. Martín Gormaz, Third Secretary at the Embassy of Chile, along with Mr. Lakshmi Chandra, Under Secretary, Ministry of External Affairs, and Dr. Ajay Nagabhushan M.N., Joint Secretary (Films), Ministry of Information and Broadcasting.
Expanding India-Chile Cooperation
The President of the Republic of Chile, H.E. Mr. Gabriel Boric Font is on a State visit to India from 1st to 5th April, 2025, commemorating the completion of 76 years of diplomatic relations between the two countries. Apart from New Delhi, President Boric is set to visit Agra, Mumbai, and Bengaluru. This is the first visit of President Boric to India.
Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi and President of the Republic of Chile, H.E. Mr. Gabriel Boric Font, during their discussions, agreed to initiate talks for a Comprehensive Economic Partnership Agreement, aiming to expand economic linkages between the two nations. They identified and discussed critical sectors such as minerals, energy, defence, space, and agriculture as areas with immense potential for collaboration.
Healthcare emerged as a promising avenue for closer ties, with the rising popularity of Yoga and Ayurveda in Chile serving as a testament to the cultural exchange between the two countries. The leaders also underscored the importance of deepening cultural and educational connections through student exchange programs and other initiatives.