Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the launch of various development works in Bilaspur, Chhattisgarh
30 MAR 2025 6:05PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Chhattisgarh Mahtari Ki Jai! (Hail Chhattisgarh!)
Ratanpur Wali Mata Mahamaya Ki Jai!
Karma Maya Ki Jai! Baba Guru Ghasidas Ki Jai!
(Addressing the gathering in local language)
Jai Johar from the bottom of my heart!
Governor of Chhattisgarh, Shri Ramen Deka ji; the popular and dynamic Chief Minister of the state, Shri Vishnudeo Sai ji; my esteemed colleague in the Union Cabinet, Manohar Lal ji; the Member of Parliament from this region and Union Minister, Tokhan Sahu ji; Speaker of the Chhattisgarh Legislative Assembly and my dear friend, Raman Singh ji; Deputy Chief Minister, Vijay Sharma ji; Arun Sahu ji; all the ministers, MPs, and MLAs of the Chhattisgarh Government; and my brothers and sisters who have gathered here from far and wide!
Today marks the beginning of the New Year. It is also the first day of Navratri, and this land is blessed as the abode of Mata Mahamaya. Chhattisgarh is the paternal home of Mata Kaushalya. In this sacred context, these nine days, dedicated to divine feminine energy, hold special significance for Chhattisgarh. I consider myself truly fortunate to be here on the very first day of Navratri. Only a few days ago, a postage stamp was issued in honour of Bhakta Shiromani Mata Karma, and I extend my heartfelt congratulations to all of you on this occasion.
Friends,
The festival of Navratri will culminate with the grand celebration of Ram Navami, and Chhattisgarh’s devotion to Lord Ram is truly remarkable. Our Ramnami Samaj (a sect) has devoted itself entirely to the divine name of Lord Ram. I extend my warmest wishes to the people of Lord Ram’s maternal land and to all of you, my friends. Jai Shri Ram!
Friends,
On this auspicious day, with the blessings of Mohbhatta Swayambhu Shivling Mahadev, I have been given the opportunity to further accelerate the development of Chhattisgarh. Just a short while ago, we laid the foundation stone and inaugurated projects worth more than Rs 33,700 crore. These projects encompass housing for the underprivileged, schools, roads, railways, electricity, and gas pipelines—initiatives that will significantly enhance the quality of life for the people of Chhattisgarh. They will also generate new employment opportunities for the youth. My heartfelt congratulations to all of you on these important developmental projects.
Friends,
In our tradition, providing shelter to someone is considered a great virtue. But what could bring greater joy than the fulfilment of a person’s dream of owning a home? Today, on this auspicious occasion of Navratri and the New Year, three lakh underprivileged families in Chhattisgarh are moving into their new homes. A short while ago, I had the opportunity to meet three beneficiaries, and I could see the immense joy on their faces. One of the women was so overwhelmed with happiness that she could hardly contain her emotions. I extend my heartfelt best wishes to all these families—three lakh families—on this new chapter of their lives. The possibility of a secure roof over the heads of these poor families has become a reality only because of all of you. I say this because you placed your trust in Modi’s guarantee. Under the previous government, the dream of a pucca house for lakhs of families in Chhattisgarh remained buried in files. We had assured you that our government would turn this dream into reality. That is why, as soon as Vishnudeo ji’s government was formed, the very first cabinet decision was to construct 18 lakh houses. Today, three lakh of those homes have been completed. I am particularly pleased that many of these houses have been built in tribal regions. Numerous families from Bastar and Surguja now have pucca houses. One can truly appreciate the significance of this for families whose generations have endured hardship in makeshift huts. For those who may not fully grasp the magnitude of this change, let me put it into perspective. Imagine you are on a long journey by train or bus, standing the entire way because you cannot find a seat. The moment you secure a seat, the relief and joy you feel are immense, aren’t they? Now, imagine families who have spent their entire lives in slums or huts. Today, as they move into pucca houses, their joy knows no bounds. When I see this transformation, it fills me with new energy and strengthens my resolve to work tirelessly for my fellow countrymen.
Friends,
While the government has provided assistance in constructing these homes, the decision on how each house is built rests with the beneficiaries themselves—not the government. These are the homes of your dreams, and our government does not just build houses; it strives to enrich the lives of those who live in them. Efforts have been made to equip these homes with essential amenities, including toilets, electricity, Ujjwala gas connections, and tap water. I can see that a large number of mothers and sisters are present here today. Most of these pucca houses have been registered in the names of our women. Thousands of sisters have, for the first time, had a property legally registered in their name. My dear mothers and sisters, the happiness on your faces and your heartfelt blessings are my greatest asset.
Friends,
When such a vast number of houses are built—lakhs of them—it leads to another significant development. Consider this: who constructs these houses? Where do the materials used in their construction come from? These materials are not sourced from Delhi or Mumbai; rather, they come from local markets. The large-scale construction of houses provides employment to our masons, skilled workers such as Rani Mistris (queen/head masons), and labourers in villages. It also benefits local small shopkeepers who supply construction materials. Additionally, those who transport these goods in trucks and other vehicles gain employment opportunities. In this way, the construction of lakhs of homes has not only provided shelter but also generated widespread employment across Chhattisgarh.
Friends,
The BJP government is steadfastly fulfilling every promise made to the people of Chhattisgarh. The Chief Minister just mentioned that elections for local self-governance institutions were recently held—the three-tier elections—and the overwhelming support you have shown is truly commendable. As I stand before you today, I take this opportunity to express my heartfelt gratitude for your trust and blessings.
Friends,
A large number of beneficiaries of various government schemes have gathered here today. You have personally witnessed how swiftly our government is honouring its commitments. We have fulfilled our promise to the women of Chhattisgarh. Paddy farmers have received the bonuses due for two years, and paddy has been procured at an increased Minimum Support Price (MSP). As a result, lakhs of farming families have collectively received thousands of crores of rupees. Under the previous Congress government, recruitment examinations were plagued by widespread corruption. The BJP government has ordered a thorough investigation into these examination scams. Moreover, we are now ensuring that recruitment exams are conducted with complete transparency. These honest efforts have strengthened public confidence in the BJP. Following the Assembly and Lok Sabha elections, the BJP has now triumphed in the civic elections as well, with its flag flying high across Chhattisgarh. The people of this state are wholeheartedly supporting the BJP government’s vision and initiatives.
Friends,
Chhattisgarh has now completed 25 years as a state, marking its silver jubilee year. Coincidentally, this year also commemorates the centenary of Atal Ji. In honour of his legacy, the Chhattisgarh government is celebrating 2025 as Atal Nirman Varsh. Our commitment is clear—we have built it, and we will make it even better. Every infrastructure project inaugurated or initiated today is a testament to this resolution.
Friends,
Chhattisgarh was created as a separate state to ensure that the benefits of development reached its people. However, under Congress rule, development remained stagnant, and wherever work was undertaken, corruption followed. The Congress party has never truly cared for your well-being. But we have. We have prioritised your lives, your comfort, and your children’s future. Our government is taking development initiatives to every village in Chhattisgarh. I have noticed a young girl here holding up a painting for quite some time. I request the security personnel to take note of her name and address. Daughter, I will send you a letter. Someone please collect it and ensure it reaches me. Thank you, dear child. Thank you very much. Today, you can see the transformation taking place—good roads are now reaching even the most remote tribal areas. For the first time, trains are connecting new regions, and I have just flagged off a new service here. Electricity is reaching these places for the first time, piped water supply is becoming a reality, and mobile towers are being installed in areas that never had connectivity before. New schools, colleges, and hospitals are being built. Chhattisgarh’s landscape is changing, and with it, its destiny is being rewritten.
Friends,
Chhattisgarh has now joined the ranks of states where 100% of the railway network operates on electricity—a remarkable achievement. Currently, railway projects worth approximately Rs 40,000 crore are underway in Chhattisgarh. Additionally, this year’s budget has allocated Rs 7,000 crore specifically for the state’s railway infrastructure. These developments will significantly enhance rail connectivity across various regions of Chhattisgarh while also improving links with neighbouring states.
Friends,
Along with financial resources, good intentions are essential for development. If there is dishonesty in both thought and action—like we witnessed under Congress rule—then even the largest treasury will be drained. We have seen this happen during Congress’s tenure, where corruption and mismanagement prevented development from reaching tribal areas. Take coal as an example—Chhattisgarh is rich in coal reserves, yet the state struggled to get enough electricity to meet its needs. Under Congress rule, the power sector remained neglected, and little effort was made to develop power plants. In contrast, our government is now actively setting up new power plants to ensure a reliable energy supply.
Friends,
We are also making significant efforts to generate electricity from solar energy. Let me introduce you to a remarkable scheme initiated by Modi—a scheme that will eliminate your electricity bill and even allow you to earn money by generating electricity at home. This initiative is called the PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana. Under this scheme, our government is providing financial assistance of Rs 70,000–80,000 per household for installing solar panels. Here in Chhattisgarh, more than two lakh families have already registered for this scheme. I encourage you all to join as well and reap its benefits.
Friends,
Another example of good governance and vision is the development of gas pipelines. Chhattisgarh, being a landlocked state, is far from the sea, making gas supply a significant challenge. The previous government failed to invest adequately in gas infrastructure, leaving the state dependent on costly transportation methods. We are now addressing this issue head-on. Our government is actively laying gas pipelines in Chhattisgarh, reducing the reliance on transporting petroleum products by trucks. This will lead to lower prices for fuel and energy-related products. Additionally, the introduction of gas pipelines will enable vehicles to run on CNG, providing a cleaner and more affordable alternative. Moreover, this initiative will bring piped cooking gas directly to homes. Just as water flows to the kitchen through pipes, gas will now be supplied in the same way. We are currently working towards connecting over two lakh homes with direct piped gas supply. Beyond household benefits, the availability of gas will pave the way for new industries in Chhattisgarh. This, in turn, will create thousands of new job opportunities.
Friends,
In past decades, Congress’s policies fuelled the spread of Naxalism across several states, including Chhattisgarh. Wherever there was scarcity and lack of development, Naxalism took root and flourished. But what did the party that ruled for 60 years do? Instead of addressing the challenges, it simply declared such districts as backward and turned away from its responsibilities. As a result, entire generations of our youth were lost. Many mothers had to endure the heart-wrenching loss of their sons, and countless sisters were left grieving for their brothers.
Friends,
The indifference shown by those past governments only aggravated the crisis. You have witnessed first-hand how some of the most underprivileged tribal families were left struggling in various districts of Chhattisgarh. The Congress government never cared for them. We did. We ensured that poor tribal families had proper sanitation by launching the Swachh Bharat Abhiyan. We prioritised their healthcare needs by introducing Ayushman Bharat Yojana, providing free treatment of up to Rs 5 lakh. We made essential medicines affordable through PM Jan Aushadhi Kendras, where medicines are available at an 80% discount.
Friends,
Those who claim to be the champions of social justice were the very ones who ignored the tribal community for decades. This is why I say: Modi stands for those whom no one else cares for. We are actively working towards the upliftment of the tribal society through special initiatives. One such programme is the Dharti Aaba Janjati Utkarsh Abhiyan, under which Rs 80,000 crore is being invested in tribal development. This initiative is benefiting nearly 7,000 tribal villages in Chhattisgarh alone. Additionally, we recognise that within the tribal community, there exist extremely backward groups that need special attention. For the first time ever, our government has introduced the PM Janman Yojana, specifically designed for these communities. Under this scheme, development work is underway in more than 2,000 settlements across 18 districts of Chhattisgarh. Nationwide, 5,000 kilometres of roads have been approved in tribal settlements—half of these, approximately 2,500 kilometres, will be constructed in Chhattisgarh itself under the PM Janman Yojana. Moreover, many families present here today have received pucca houses through this scheme. This is the transformation we are bringing—development that reaches every doorstep.
Friends,
Today, under the double-engine government, Chhattisgarh is witnessing rapid transformation. When a health centre in Sukma district receives a national quality certificate, it instils a sense of confidence. When a health centre in Dantewada resumes operations after years of inactivity, it brings renewed optimism. These efforts are paving the way for a new era of lasting peace in Naxal-affected areas. In December’s Mann Ki Baat broadcast, I spoke about the Bastar Olympics. You may have heard how thousands of young people enthusiastically took part in the event. Their participation is clear proof of the positive change unfolding in Chhattisgarh.
Friends,
I can see a bright future for the youth of Chhattisgarh. The state’s implementation of the New Education Policy is commendable. Across the country, more than 12,000 modern PM Shri Schools have been established, with approximately 350 located in Chhattisgarh. These institutions will serve as model schools, elevating the entire education system of the state. Additionally, Eklavya Model Schools are already making remarkable progress in Chhattisgarh. Many schools in Naxal-affected areas have also been reopened, providing children with new opportunities for learning. Today, the Vidya Samiksha Kendra has also been launched in Chhattisgarh, marking another significant milestone in the state’s education sector. This initiative will enhance the quality of education, enabling real-time assistance for both teachers and students in classrooms.
Friends,
We have honoured yet another promise made to you. Under the new National Education Policy, medical and engineering studies have now commenced in Hindi as well. This ensures that language will no longer be a barrier for the youth from villages, underprivileged backgrounds, and tribal communities in pursuing their dreams.
Friends,
The strong foundation laid by my friend Raman Singh Ji over the years is now being further reinforced by the present government. Over the next 25 years, we must build a magnificent edifice of development upon this solid groundwork. Chhattisgarh is rich in resources, brimming with aspirations, and full of immense potential. When we celebrate 50 years of Chhattisgarh’s establishment in the future, we will undoubtedly achieve our goal of making Chhattisgarh one of the leading states in the country. I reaffirm my commitment that we will leave no stone unturned in ensuring that the fruits of development reach every family in Chhattisgarh. Once again, my heartfelt congratulations to all of you for the numerous development initiatives and for embarking on this new journey filled with grand aspirations in the beginning of the New Year. Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଛତିଶଗଡ଼ର ବିଳାସପୁରରେ ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
30 MAR 2025 6:05PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଛତିଶଗଡ଼ ମହଚାରୀ କି ଜୟ!
ରତନପୁର ରାଲି ମାତା ମହାମାୟା କି ଜୟ!
କର୍ମା ମାୟା କି ଜୟ! ବାବା ଗୁରୁ ଘାସୀଦାସ କି ଜୟ!
ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ସାଥୀ-ଜାହୁନ୍ ରିୟା,
ମହଟାରୀ-ଦିଦି-ବାହିନୀ ଏବଂ ସିୟାନ୍-ଯବାନ,
ମନ ହୃଦୟରୁ ପ୍ରଣାମ !
ଛତିଶଗଡ଼ର ରାଜ୍ୟପାଳ, ଶ୍ରୀ ରମେନ ଡେକା ଜୀ, ରାଜ୍ୟର ଲୋକପ୍ରିୟ ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ଶ୍ରୀ ବିଷ୍ଣୁଦେବ ସାଇ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ, ମନୋହର ଲାଲ ଜୀ, ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସାଂସଦ ତଥା କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ, ତୋଖାନ ସାହୁ ଜୀ, ଛତିଶଗଡ଼ ବିଧାନସଭାର ବାଚସ୍ପତି ଏବଂ ମୋର ପ୍ରିୟ ବନ୍ଧୁ, ରମଣ ସିଂହ ଜୀ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ବିଜୟ ଶର୍ମା ଜୀ, ଅରୁଣ ସାହୁ ଜୀ, ଛତିଶଗଡ଼ ସରକାରଙ୍କ ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ସାଂସଦ ଏବଂ ବିଧାୟକଗଣ, ଏବଂ ଦୂର ଦୂରାନ୍ତରୁ ଏଠାକୁ ଆସିଥିବା ମୋର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ !
ଆଜି ନୂଆବର୍ଷର ଆରମ୍ଭ। ଏହା ମଧ୍ୟ ନବରାତ୍ରିର ପ୍ରଥମ ଦିନ, ଏବଂ ଏହି ଭୂମି ମାତା ମହାମାୟାଙ୍କ ବାସସ୍ଥାନ ଭାବରେ ଆଶୀର୍ବାଦ ପ୍ରାପ୍ତ| ଛତିଶଗଡ଼ ହେଉଛି ମାତା କୌଶଲ୍ୟାଙ୍କ ପୈତୃକ ଘର। ଏହି ପବିତ୍ର ସନ୍ଦର୍ଭରେ, ଦିବ୍ୟ ନାରୀ ଶକ୍ତି ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏହି ନଅ ଦିନ ଛତିଶଗଡ଼ ପାଇଁ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରିଥାଏ | ନବରାତ୍ରିର ପ୍ରଥମ ଦିନରେ ଏଠାକୁ ଆସିଥିବାରୁ ମୁଁ ନିଜକୁ ପ୍ରକୃତରେ ଭାଗ୍ୟବାନ ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁଛି । କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଭକ୍ତ ଶିରୋମଣି ମାତା କର୍ମଙ୍କ ସମ୍ମାନରେ ଏକ ଡାକ ଟିକଟ ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏହି ଅବସରରେ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ସାଥିମାନେ
ରାମ ନବମୀର ଭବ୍ୟ ଉତ୍ସବ ସହିତ ନବରାତ୍ରୀ ପର୍ବର ପରିସମାପ୍ତି ଘଟିବ, ଏବଂ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ପ୍ରତି ଛତିଶଗଡ଼ର ଭକ୍ତି ବାସ୍ତବରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ। ଆମର ରାମନାମୀ ସମାଜ (ଏକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ) ନିଜକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ଦିବ୍ୟ ନାମ ପ୍ରତି ସମର୍ପିତ କରିଛି। ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ମାତୃଭୂମିର ଜନସାଧାରଣ ଏବଂ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ମୋର ସାଥିମାନେ, ମୁଁ ମୋର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଜୟ ଶ୍ରୀ ରାମ!
ସାଥିମାନେ
ଏହି ପବିତ୍ର ଦିନରେ, ମୋହଭଟ୍ଟ ସ୍ୱୟମ୍ଭୁ ଶିବଲିଙ୍ଗ ମହାଦେବଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ, ମୋତେ ଛତିଶଗଡ଼ର ବିକାଶକୁ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଆମେ 33,700 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲୁ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଗରିବ ଙ୍କ ପାଇଁ ଆବାସ, ବିଦ୍ୟାଳୟ, ସଡ଼କ, ରେଳ, ବିଦ୍ୟୁତ ଏବଂ ଗ୍ୟାସ ପାଇପ ଲାଇନ ସାମିଲ ରହିଛି, ଯାହା ଛତିଶଗଡ଼ର ଲୋକମାନଙ୍କ ଜୀବନଧାରଣ ମାନରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ। ଏହା ମଧ୍ୟ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ।
ସାଥିମାନେ
ଆମ ପରମ୍ପରାରେ, କାହାକୁ ଆଶ୍ରୟ ଦେବା ଏକ ମହାନ ପୂଣ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ। କିନ୍ତୁ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିର ନିଜସ୍ୱ ଘର ପାଇବାର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ହେବାଠାରୁ ବଡ଼ ଆନନ୍ଦ ଆଉ କ "ଣ ହୋଇପାରେ? ଆଜି, ନବରାତ୍ରୀ ଏବଂ ନୂତନ ବର୍ଷର ଏହି ଶୁଭ ଅବସରରେ, ଛତିଶଗଡ଼ର ତିନି ଲକ୍ଷ ଅବହେଳିତ ପରିବାର ସେମାନଙ୍କ ନୂତନ ଘରକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ହେଉଛନ୍ତି। କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ, ମୋତେ ତିନି ଜଣ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା, ଏବଂ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ମୁହଁରେ ଅପାର ଆନନ୍ଦ ଦେଖିପାରିଲି। ମହିଳାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ ଖୁସିରେ ଏତେ ଅଭିଭୂତ ଥିଲେ ଯେ ସେ ନିଜ ଭାବନାକୁ ସହଜରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିପାରିଲେ ନାହିଁ। ମୁଁ ଏହି ସମସ୍ତ ପରିବାରକୁ-ତିନି ଲକ୍ଷ ପରିବାରକୁ-ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନର ଏହି ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ପାଇଁ ମୋର ହୃଦୟରୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଏହି ଗରିବ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକର ମୁଣ୍ଡ ଉପରେ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ଛାତର ସମ୍ଭାବନା କେବଳ ଆପଣମାନଙ୍କ କାରଣରୁ ବାସ୍ତବ ରୂପ ନେଇଛି। ମୁଁ ଏହା କହୁଛି କାରଣ ଆପଣ ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିଥିଲେ। ପୂର୍ବ ସରକାର ଅଧୀନରେ ଛତିଶଗଡ଼ର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିବାର ପାଇଁ ଏକ ପକ୍କା ଘରର ସ୍ୱପ୍ନ ଫାଇଲରେ ବନ୍ଦ ହୋଇ ରହି ଯାଇଥିଲା। ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲୁ ଯେ ଆମ ସରକାର ଏହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ବାସ୍ତବତାରେ ପରିଣତ କରିବ। ସେଥିପାଇଁ, ବିଷ୍ଣୁଦେଓ ଜୀଙ୍କ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ମାତ୍ରେ, ପ୍ରଥମ କ୍ୟାବିନେଟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଥିଲା ୧୮ ଲକ୍ଷ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ । ଆଜି ସେଥିରୁ 3 ଲକ୍ଷ ଘର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇସାରିଛି। ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବେ ଆନନ୍ଦିତ ଯେ ଏହି ଗୃହଗୁଡ଼ିକ ଅନେକ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି। ବସ୍ତର ଏବଂ ସୁରଗୁଜାର ଅନେକ ପରିବାରରେ ଏବେ ପକ୍କା ଘର ରହିଛି। ଯେଉଁ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକର ପିଢ଼ି ପିଢ଼ି ଅସ୍ଥାୟୀ ଝୁମ୍ପୁଡ଼ିରେ ରହି କଷ୍ଟ ସହିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା କେତେ ବଡ ଉପହାର ଅଟେ, ଏହା ମୁଁ ବୁଝିପାରୁଛି ଯେଉଁମାନେ ଏହାକୁ ବୁଝିପାରନ୍ତି ନାହିଁ, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଏହା ବୁଝାଉଛି । କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଟ୍ରେନ୍ କିମ୍ବା ବସରେ ଯାତ୍ରାରେ କରିଥାନ୍ତି, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରାସ୍ତା ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି କାରଣ ଆପଣଙ୍କୁ ସିଟ୍ ମିଳିନାହିଁ | ଯେଉଁ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଆପଣ ଏକ ଆସନ ପାଇଯାଆନ୍ତି, ଆପଣ ଅନୁଭବ କରୁଥିବା ଆରାମ ଏବଂ ଆନନ୍ଦ ଅପାର, କେତେ ବଢିଯାଇଥାଏ, ଜାଣିଛନ୍ତି ନା ! ଗୋଟେ-ଦୁଇ-ତିନି ଘଣ୍ଟାର ଯାତ୍ରାରେ ବସିବାକୁ ମିଳିଯିବ, ଆପଣଙ୍କ ଆନନ୍ଦ କେତେ ବଢି ଯାଉଛି, ଜାଣିଛନ୍ତି ନା !
ଏବେ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ଯେଉଁ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ସାରା ଜୀବନ ବସ୍ତି କିମ୍ବା ଝୁମ୍ପୁଡ଼ିରେ ବିତାଇଛନ୍ତି। ଆଜି ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ପକ୍କା ଘରକୁ ଯାଉଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ଆନନ୍ଦର ସୀମା ନାହିଁ। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖୁଛି, ଏହା ମୋତେ ନୂଆ ଶକ୍ତିରେ ଭରିଦେଉଛି ଏବଂ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ କରିବାର ମୋର ସଂକଳ୍ପକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି।
ସାଥିମାନେ
ଏହି ଗୃହ ନିର୍ମାଣରେ ସରକାର ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଇଥିବା ବେଳେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗୃହ କିପରି ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ, ତାହାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ, ସରକାରଙ୍କ ଉପରେ ନୁହେଁ। ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନର ଘର, ଏବଂ ଆମ ସରକାର କେବଳ ଘର ତିଆରି କରୁନାହିଁ, ବରଂ ସେଥିରେ ରହୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି। ଏହି ଘରଗୁଡ଼ିକୁ ଶୌଚାଳୟ, ବିଦ୍ୟୁତ, ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ନଳ ରୁ ଜଳ ସମେତ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସଜ୍ଜିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି। ମୁଁ ଦେଖିପାରୁଛି ଯେ ଆଜି ଏଠାରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ମାଆ-ଭଉଣୀ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି। ଏହି ପକ୍କା ଘରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଆମ ମହିଳାମାନଙ୍କ ନାମରେ ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଛି। ହଜାର ହଜାର ଭଉଣୀଙ୍କ ନାମରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆଇନଗତ ଭାବେ ଏକ ସମ୍ପତ୍ତି ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଛି। ମୋର ପ୍ରିୟ ମା’ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ, ଆପଣଙ୍କ ମୁହଁରେ ଖୁସି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ହୃଦୟରୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ମୋର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସମ୍ପତ୍ତି |
ସାଥିମାନେ
ଯେତେବେଳେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ-ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ-ଘର ତିଆରି ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକାଶ ହୋଇଥାଏ। ଏହା ଉପରେ ବିଚାର କରନ୍ତୁଃ ଏହି ଗୃହଗୁଡ଼ିକ କିଏ ନିର୍ମାଣ କରୁଛି? ସେଗୁଡ଼ିକର ନିର୍ମାଣରେ ବ୍ୟବହୃତ ସାମଗ୍ରୀ କେଉଁଠାରୁ ଆସିଥାଏ? ଏହି ସାମଗ୍ରୀଗୁଡ଼ିକ ଦିଲ୍ଲୀ କିମ୍ବା ମୁମ୍ବାଇରୁ ମିଳୁନାହିଁ, ବରଂ ସ୍ଥାନୀୟ ବଜାରରୁ ଆସିଥାଏ। ବଡ଼ ଧରଣର ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଦ୍ୱାରା ଆମର ରାଜମିସ୍ତ୍ରୀ, ଶ୍ରମିକ ସାଥି, ସମସ୍ତଙ୍କୁ କାମ ମିଳିଥାଏ ଏବଂ ଯେଉଁ ସାମଗ୍ରୀ ଆଣିଥାନ୍ତି, ତାହାର ଲାଭ ସ୍ଥାନୀୟ ଛୋଟ ଦୋକାନୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ ହୋଇଥାନ୍ତି । ଅଧିକନ୍ତୁ, ଯେଉଁମାନେ ଟ୍ରକ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଯାନରେ ଏହି ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ କରନ୍ତି ସେମାନେ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ଲାଭ କରନ୍ତି | ଏହିପରି ଭାବରେ, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଘର ନିର୍ମାଣ କେବଳ ଆଶ୍ରୟ ପ୍ରଦାନ କରିନାହିଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ଛତିଶଗଡ଼ରେ ବ୍ୟାପକ ନିଯୁକ୍ତି ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି।
ସାଥିମାନେ
ଛତିଶଗଡ଼ର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ବିଜେପି ସରକାର ଦୃଢତାର ସହ ପାଳନ କରୁଛି। ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କେବଳ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ୱାୟତ୍ତ ଶାସନ ଅନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ନିର୍ବାଚନ ନିକଟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା-ତ୍ରିସ୍ତରୀୟ ନିର୍ବାଚନ-ଏବଂ ଆପଣମାନେ ଯେଉଁ ବିପୁଳ ସମର୍ଥନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି ତାହା ପ୍ରକୃତରେ ପ୍ରଶଂସନୀୟ। ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଠିଆ ହୋଇଛି, ମୁଁ ଏହି ସୁଯୋଗରେ ଆପଣଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇଁ ମୋର ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ବ୍ୟକ୍ତ କରୁଛି।
ସାଥିମାନେ
ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ହିତାଧିକାରୀ ଆଜି ଏଠାରେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଆପଣମାନେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ଦେଖିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ସରକାର କେତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ନିଜ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପାଳନ କରୁଛି। ଆମେ ଛତିଶଗଡ଼ର ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଦେଇଥିବା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ କରିଛୁ। ଧାନ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଦୁଇ ବର୍ଷର ବକେୟା ବୋନସ ମିଳିଛି ଏବଂ ବର୍ଦ୍ଧିତ ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ (ଏମ୍. ଏସ୍. ପି.) ରେ ଧାନ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇଛି। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୃଷକ ପରିବାର ସାମୂହିକ ଭାବେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପାଇଛନ୍ତି। ପୂର୍ବବର୍ତ୍ତୀ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ସମୟରେ ନିଯୁକ୍ତି ପରୀକ୍ଷାରେ ବ୍ୟାପକ ଦୁର୍ନୀତି ହେବା ଦ୍ୱାରା ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରକ୍ରିୟା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ପରୀକ୍ଷା ଠକେଇଗୁଡ଼ିକର ପୁଙ୍ଖାନୁପୁଙ୍ଖ ତଦନ୍ତ ପାଇଁ ବିଜେପି ସରକାର ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ଅଧିକନ୍ତୁ, ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛୁ ଯେ ନିଯୁକ୍ତି ପରୀକ୍ଷା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ସହ ପରିଚାଳିତ ହେଉ। ଏହି ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ପ୍ରୟାସ ବିଜେପି ଉପରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି। ବିଧାନସଭା ଏବଂ ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ ପରେ, ବିଜେପି ବର୍ତ୍ତମାନ ପୌର ନିର୍ବାଚନରେ ମଧ୍ୟ ବିଜୟୀ ହୋଇଛି, ସମଗ୍ର ଛତିଶଗଡ଼ରେ ଏହାର ପତାକା ଶିଖରରେ ଉଡ଼ୁଛି | ଏହି ରାଜ୍ୟର ଲୋକମାନେ ବିଜେପି ସରକାରଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ପଦକ୍ଷେପକୁ ହୃଦୟରୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ
ଛତିଶଗଡ଼ ଏବେ ନିଜର ରୌପ୍ୟ ଜୟନ୍ତୀ ବର୍ଷ ପାଳନ କରି ଏକ ରାଜ୍ୟ ଭାବେ ୨୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି। ସଂଯୋଗବଶତଃ, ଚଳିତ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ଅଟଳଜୀଙ୍କ ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରାଯାଉଛି। ତାଙ୍କ ପରମ୍ପରାକୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇ ଛତିଶଗଡ଼ ସରକାର ୨୦୨୫ କୁ ଅଟଳ ନିର୍ମାଣ ବର୍ଷ ଭାବେ ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି। ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସ୍ପଷ୍ଟ-ଆମେ ଏହାକୁ ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ, ଏବଂ ଆମେ ଏହାକୁ ଆହୁରି ଉନ୍ନତ କରିବୁ। ଆଜି ଉଦଘାଟିତ କିମ୍ବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ଏହି ସଂକଳ୍ପର ଏକ ପ୍ରମାଣ।
ସାଥିମାନେ
ବିକାଶର ଲାଭ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଛତିଶଗଡ଼କୁ ଏକ ପୃଥକ ରାଜ୍ୟ ଭାବେ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥିଲା। ତେବେ, କଂଗ୍ରେସ ଶାସନ କାଳରେ ବିକାଶ ଅଟକି ରହିଥିଲା, ଏବଂ ଯେଉଁଠି କାମ କରାଯାଉଥିଲା, ସେଠାରେ ଦୁର୍ନୀତି ଚାଲିଥିଲା। କଂଗ୍ରେସ ଦଳ କେବେ ବି ପ୍ରକୃତରେ ଆପଣଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କରିନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ଆମ ପାଖରେ ଅଛି। ଆମେ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନ, ଆପଣଙ୍କ ଆରାମ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛୁ। ଆମ ସରକାର ଛତିଶଗଡ଼ର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମରେ ବିକାଶମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି। ମୁଁ ଦେଖିଲି ଏଠାରେ ଜଣେ ଯୁବତୀ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଏକ ଚିତ୍ରକଳା ଧରିଛନ୍ତି। ମୁଁ ସୁରକ୍ଷାକର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ନାମ ଏବଂ ଠିକଣା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି। ଝିଅ, ମୁଁ ତୁମକୁ ଏକ ଚିଠି ପଠାଇବି। କେହି ଜଣେ ଦୟାକରି ଏହାକୁ ସଂଗ୍ରହ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତୁ ଯେ ଏହା ମୋ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚୁଛି। ଧନ୍ୟବାଦ, ପ୍ରିୟ ଶିଶୁ। ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ। ଆଜି ଆପଣ ଦେଖିପାରିବେ ଯେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟୁଛି-ଭଲ ରାସ୍ତା ଏବେ ଅତି ଦୁର୍ଗମ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ମଧ୍ୟ ପହଞ୍ଚୁଛି। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଟ୍ରେନ୍ ଗୁଡ଼ିକ ନୂତନ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି, ଏବଂ ମୁଁ ଏଠାରେ ଏକ ନୂତନ ସେବାକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛି। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏହି ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକରେ ବିଦ୍ୟୁତ ପହଞ୍ଚୁଛି, ପାଇପ ଯୋଗେ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଏକ ବାସ୍ତବ ରୂପ ନେଉଛି, ଏବଂ ଯେଉଁ ଅଞ୍ଚଳରେ ପୂର୍ବରୁ ସଂଯୋଗ ନଥିଲା, ସେଠାରେ ମୋବାଇଲ୍ ଟାୱାର ଲଗାଯାଇଛି। ନୂତନ ବିଦ୍ୟାଳୟ, କଲେଜ ଏବଂ ଡାକ୍ତରଖାନା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଛତିଶଗଡ଼ର ପରିଦୃଶ୍ୟ ବଦଳୁଛି, ଏବଂ ଏହା ସହିତ, ଏହାର ଭାଗ୍ୟ ପୁନର୍ବାର ଲେଖାଯାଉଛି।
ସାଥିମାନେ
ଛତିଶଗଡ଼ ଏବେ ସେହି ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ତାଲିକାରେ ସାମିଲ ହୋଇଛି ଯେଉଁଠାରେ ରେଳବାଇ ନେଟୱାର୍କ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ବିଦ୍ୟୁତରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି- ଏହା ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା। ବର୍ତ୍ତମାନ ଛତିଶଗଡ଼ରେ ପାଖାପାଖି 40 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ରାଜ୍ୟର ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବେ 7 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ବିକାଶ ଛତିଶଗଡ଼ର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ ରେଳ ସଂଯୋଗକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ପଡ଼ୋଶୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସଂଯୋଗରେ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ।
ସାଥିମାନେ
ବିକାଶ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ବଳ ସହିତ ଉତ୍ତମ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ। ଯଦି ଉଭୟ ବିଚାର ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଅସତ୍ୟତା ଥାଏ-ଯେପରି ଆମେ କଂଗ୍ରେସ ଶାସନ ସମୟରେ ଦେଖିଛୁ-ତେବେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କୋଷାଗାର ମଧ୍ୟ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯିବ। ଏହି କାରଣରୁ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିକାଶ ପହଞ୍ଚି ପାରିଲା ନାହିଁ । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ କୋଇଲା ନିଅନ୍ତୁ-ଛତିଶଗଡ଼ କୋଇଲା ଭଣ୍ଡାରରେ ସମୃଦ୍ଧ, ତଥାପି ରାଜ୍ୟ ଏହାର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପାଇବା ପାଇଁ ସଂଘର୍ଷ କରିଥିଲା। କଂଗ୍ରେସ ଶାସନ କାଳରେ, ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅଣଦେଖା କରାଯାଇଥିଲା, ଏବଂ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ପାଇଁ ଖୁବ୍ କମ୍ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲା। ଅପରପକ୍ଷରେ, ଆମ ସରକାର ଏବେ ଏକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ନୂତନ ବିଦ୍ୟୁତ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରୁଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ
ସୌର ଶକ୍ତିରୁ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଯୋଜନା ସହିତ ପରିଚିତ କରାଇଦେଉଛି-ଏକ ଯୋଜନା ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ବିଦ୍ୟୁତ ବିଲକୁ ସମାପ୍ତ କରିବ ଏବଂ ଏପରିକି ଆପଣଙ୍କୁ ଘରେ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ କରି ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେବ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ପିଏମ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ମୁକ୍ତ ବିଜୁଳି ଯୋଜନା କୁହାଯାଏ। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଆମ ସରକାର ସୌର ପ୍ୟାନେଲ ଲଗାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରତି ପରିବାର ପିଛା 1 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ଏଠାରେ ଛତିଶଗଡ଼ରେ ଦୁଇ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ଏହି ଯୋଜନା ପାଇଁ ପଞ୍ଜିକରଣ କରିସାରିଛନ୍ତି। ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏଥିରେ ସାମିଲ ହେବା ଏବଂ ଏହାର ଲାଭ ଉଠାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି।
ସାଥିମାନେ
ସୁଶାସନ ଏବଂ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିର ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଗ୍ୟାସ ପାଇପ ଲାଇନର ବିକାଶ। ଛତିଶଗଡ଼, ସମୁଦ୍ରଠାରୁ ବହୁ ଦୂରରେ ରହିଛି, ଯାହା ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଣକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆହ୍ୱାନରେ ପରିଣତ କରିଛି। ପୂର୍ବ ସରକାର ଗ୍ୟାସ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ନିବେଶ କରିବାରେ ବିଫଳ ହୋଇଥିଲେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ରାଜ୍ୟ ବ୍ୟୟବହୁଳ ପରିବହନ ପଦ୍ଧତି ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ହୋଇଥିଲା। ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ସାମ୍ନାସାମ୍ନି ସମାଧାନ କରୁଛୁ। ଆମ ସରକାର ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ଛତିଶଗଡ଼ରେ ଗ୍ୟାସ ପାଇପ ଲାଇନ ବିଛାଇ ଟ୍ରକରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ହ୍ରାସ କରୁଛନ୍ତି। ଏହାଦ୍ୱାରା ଇନ୍ଧନ ଏବଂ ଶକ୍ତି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଗ୍ୟାସ ପାଇପଲାଇନର ପ୍ରଚଳନ ସିଏନଜିରେ ଗାଡ଼ି ଚଳାଇବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବ, ଯାହା ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଅଧିକ ସୁଲଭ ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଅଧିକନ୍ତୁ, ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ପାଇପ ଯୋଗେ ରନ୍ଧନ ଗ୍ୟାସ ସିଧାସଳଖ ଘରକୁ ଆସିବ। ଯେପରି ପାଇପ୍ ଜରିଆରେ ରୋଷେଇ ଘରକୁ ପାଣି ପ୍ରବାହିତ ହେଉଛି, ସେହିଭଳି ଏବେ ଗ୍ୟାସ୍ ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ। ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦୁଇ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଘରକୁ ସିଧାସଳଖ ପାଇପ ଯୋଗେ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଣ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ଘରୋଇ ଲାଭ ବ୍ୟତୀତ, ଗ୍ୟାସର ଉପଲବ୍ଧତା ଛତିଶଗଡ଼ରେ ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ପଥ ପରିଷ୍କାର କରିବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ହଜାର ହଜାର ନୂଆ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ।
ସାଥିମାନେ
ବିଗତ ଦଶନ୍ଧିଗୁଡ଼ିକରେ କଂଗ୍ରେସର ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ଛତିଶଗଡ଼ ସମେତ ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ ନକ୍ସାଲବାଦର ପ୍ରସାରକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଥିଲା। ଯେଉଁଠାରେ ଅଭାବ ଏବଂ ବିକାଶର ଅଭାବ ଥିଲା, ସେଠାରେ ନକ୍ସାଲବାଦ ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଥିଲା ଏବଂ ବିକଶିତ ହୋଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ 60 ବର୍ଷ ଧରି ଶାସନ କରିଥିବା ଦଳ କ "ଣ କଲା? ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ଏହା କେବଳ ସେହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକୁ ପଛୁଆ ବୋଲି ଘୋଷଣା କରିଥିଲା ଏବଂ ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱରୁ ଦୂରେଇ ଯାଇଥିଲା। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଆମ ଯୁବପିଢ଼ିଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପିଢ଼ି ହଜି ଯାଇଥିଲା। ଅନେକ ମାଆଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପୁଅମାନଙ୍କ ହୃଦୟ ବିଦାରକ କ୍ଷତି ସହିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା, ଏବଂ ଅସଂଖ୍ୟ ଭଉଣୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଭାଇମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦୁଃଖି ହୋଇଥିଲେ।
ସାଥିମାନେ
ସେହି ଅତୀତ ସରକାରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ଉଦାସୀନତା ଏହି ସଙ୍କଟକୁ ଆହୁରି ତୀବ୍ର କରିଦେଇଥିଲା। ଛତିଶଗଡ଼ର ବିଭିନ୍ନ ଜିଲ୍ଲାରେ କେତେଗୁଡ଼ିଏ ସର୍ବାଧିକ ଅବହେଳିତ ଆଦିବାସୀ ପରିବାର କିପରି ସଂଘର୍ଷ କରୁଥିଲେ, ତାହା ଆପଣମାନେ ନିଜେ ଦେଖିଛନ୍ତି। କଂଗ୍ରେସ ସରକାର କେବେ ବି ସେମାନଙ୍କ କଥା ଚିନ୍ତା କରିନଥିଲେ। ଆମେ କରିଥିଲୁ। ଆମେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରି ଗରିବ ଆଦିବାସୀ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ପରିମଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲୁ। ଆମେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରି 5 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଦାନ କରି ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛୁ। ଆମେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ଜରିଆରେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଔଷଧଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇଛୁ, ଯେଉଁଠି 80 ପ୍ରତିଶତ ରିହାତି ଦରରେ ଔଷଧ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି।
ସାଥିମାନେ
ଯେଉଁମାନେ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟର ଚାମ୍ପିଅନ୍ ବୋଲି ଦାବି କରନ୍ତି, ସେମାନେ ହିଁ ଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଅଣଦେଖା କରୁଥିଲେ। ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ କହୁଛି, ମୋଦୀ ସେହିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଛିଡ଼ା ହୁଅନ୍ତି, ଯାହାଙ୍କ କଥା ଅନ୍ୟ କେହି ଚିନ୍ତା କରନ୍ତି ନାହିଁ। ଆମେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଉନ୍ନତି ଦିଗରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ଏହିପରି ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେଉଛି ଧରିତ୍ରୀ ଆବ୍ବା ଜନଜାତି ଉତ୍କର୍ଷ ଅଭିଯାନ, ଯାହା ଅଧୀନରେ ଆଦିବାସୀ ବିକାଶରେ ୮୦ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କରାଯାଉଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା କେବଳ ଛତିଶଗଡ଼ର ପ୍ରାୟ ୭ ହଜାର ଆଦିବାସୀ ଗ୍ରାମ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି। ଅଧିକନ୍ତୁ, ଆମେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ ଯେ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପଛୁଆ ଗୋଷ୍ଠୀ ଅଛନ୍ତି ଯାହା ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ଏହି ସମ୍ପ୍ରଦାୟଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନମନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଛତିଶଗଡ଼ର 18ଟି ଜିଲ୍ଲାର 2000ରୁ ଅଧିକ ବସ୍ତିରେ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି। ଦେଶବ୍ୟାପୀ, ଆଦିବାସୀ ବସ୍ତିରେ 5,000 କିଲୋମିଟର ସଡ଼କକୁ ମଞ୍ଜୁରି ଦିଆଯାଇଛି-ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ଅଧା, ପ୍ରାୟ 2500 କିଲୋମିଟର, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନମନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଛତିଶଗଡ଼ରେ ହିଁ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ। ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, ଆଜି ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ଅନେକ ପରିବାରକୁ ଏହି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ପକ୍କା ଘର ମିଳିଛି। ଏହା ହେଉଛି ସେହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଯାହା ଆମେ ଆଣୁଛୁ-ବିକାଶ ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦ୍ୱାରଦେଶରେ ପହଞ୍ଚୁଛି।
ସାଥିମାନେ
ଆଜି ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ଅଧୀନରେ ଛତିଶଗଡ଼ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନର ସାକ୍ଷୀ ହେଉଛି। ଯେତେବେଳେ ସୁକମା ଜିଲ୍ଲାର ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ଜାତୀୟ ଗୁଣବତ୍ତା ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ, ଏହା ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରେ | ଯେତେବେଳେ ଦାନ୍ତେୱାଡାର ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ନିଷ୍କ୍ରିୟତା ପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରେ, ଏହା ନୂତନ ଆଶାବାଦ ଆଣିଥାଏ | ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ ନକ୍ସଲ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତିର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗ ପାଇଁ ପଥ ପରିଷ୍କାର କରୁଛି। ଡିସେମ୍ବରର 'ମନ୍ କି ବାତ୍ "ପ୍ରସାରଣ ସମୟରେ ମୁଁ ବସ୍ତର ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ବିଷୟରେ କହିଥିଲି। ଆପଣ ଶୁଣିଥିବେ କିପରି ହଜାର ହଜାର ଯୁବକଯୁବତୀ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ସେମାନଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଛତିଶଗଡ଼ରେ ଦେଖାଦେଇଥିବା ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନର ସ୍ପଷ୍ଟ ପ୍ରମାଣ।
ସାଥିମାନେ
ମୁଁ ଛତିଶଗଡ଼ର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ଦେଖିପାରୁଛି। ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ନୀତିକୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପ୍ରଶଂସନୀୟ। ସାରା ଦେଶରେ 12,000 ରୁ ଅଧିକ ଆଧୁନିକ ପିଏମ ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରାୟ 350 ଟି ଛତିଶଗଡ଼ରେ ଅବସ୍ଥିତ | ଏହି ସଂସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକ ଆଦର୍ଶ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ, ଯାହା ରାଜ୍ୟର ସମଗ୍ର ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଛତିଶଗଡ଼ରେ ଏକଲବ୍ୟ ଆଦର୍ଶ ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଗତି ହାସଲ କରିସାରିଛନ୍ତି। ନକ୍ସାଲ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅନେକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟ ଖୋଲାଯାଇଛି, ଯାହା ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ଆଜି ଛତିଶଗଡ଼ରେ ବିଦ୍ୟା ସମୀକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ରର ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ରାଜ୍ୟର ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ଶିକ୍ଷାର ଗୁଣବତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଶ୍ରେଣୀଗୃହରେ ଉଭୟ ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ପ୍ରକୃତ ସମୟରେ ସହାୟତା ମିଳିପାରିବ।
ସାଥିମାନେ
ଆପଣଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଆଉ ଏକ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିକୁ ଆମେ ପାଳନ କରିଛୁ। ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ଅଧୀନରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ହିନ୍ଦୀରେ ମଧ୍ୟ ଡାକ୍ତରୀ ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଅଧ୍ୟୟନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି ଯେ ଗ୍ରାମ, ଅବହେଳିତ ପୃଷ୍ଠଭୂମି ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଅନୁସରଣ କରିବାରେ ଭାଷା ଆଉ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ହେବ ନାହିଁ।
ସାଥିମାନେ
ମୋର ବନ୍ଧୁ ରମଣ ସିଂହ ଜୀ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଯେଉଁ ଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଥିଲେ, ତାହାକୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛନ୍ତି। ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମକୁ ଏହି ଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ଉପରେ ବିକାଶର ଏକ ଚମତ୍କାର ଅଟ୍ଟାଳିକା ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଛତିଶଗଡ଼ ସମ୍ବଳରେ ସମୃଦ୍ଧ, ଆକାଂକ୍ଷାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଅପାର ସମ୍ଭାବନାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ। ଭବିଷ୍ୟତରେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଛତିଶଗଡ଼ର ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ୫୦ ବର୍ଷ ପାଳନ କରିବୁ, ସେତେବେଳେ ଛତିଶଗଡ଼କୁ ଦେଶର ଅଗ୍ରଣୀ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ପରିଣତ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଆମେ ନିଃସନ୍ଦେହରେ ହାସଲ କରିବୁ। ମୁଁ ମୋର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇବି ଯେ ବିକାଶର ଫଳ ଯେପରି ଛତିଶଗଡ଼ର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବ, ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ଆମେ କୌଣସି ପ୍ରୟାସ ଛାଡ଼ିବୁ ନାହିଁ। ପୁଣି ଥରେ, ନୂତନ ବର୍ଷର ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଅନେକ ବିକାଶମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆକାଂକ୍ଷାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏହି ନୂତନ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!