ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବଜେଟ୍ ପରବର୍ତ୍ତୀ ୱେବିନାରକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଆମ ଦେଶର ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଏମଏସଏମଇ କ୍ଷେତ୍ର ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ ଏବଂ ଆମେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ସଂସ୍କାର, ଆର୍ଥିକ ଶୃଙ୍ଖଳା, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦେଖାଇଛି: ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ
ସଂସ୍କାରକ୍ଷେତ୍ରରେ ନିରନ୍ତରତା ଏବଂ ନିଶ୍ଚିତତା ହେଉଛି ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଯାହା ଆମ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଆଣିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଜି ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶ ଭାରତ ସହ ନିଜର ଅର୍ଥନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ର ଏହି ଭାଗିଦାରୀର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ଉଠାଇବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ଉଚିତ: ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ
ଆମେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଆଗେଇ ନେଇଛୁ ଏବଂ ସଂସ୍କାରର ଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛୁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମର ପ୍ରୟାସ ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ କୋଭିଡ ମହାମାରୀର ପ୍ରଭାବକୁ ହ୍ରାସ କରିଛି, ଭାରତକୁ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତର ଉତ୍ପାଦନ ଯାତ୍ରାରେ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ଏବଂ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍
04 MAR 2025 1:36PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ବଜେଟ୍ ପରବର୍ତ୍ତୀ ୱେବିନାରକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ। ଅଣୁ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ (ଏମଏସଏମଇ) କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ଉତ୍ପାଦନ, ରପ୍ତାନି ଏବଂ ଆଣବିକ ଶକ୍ତି ମିଶନ, ନିୟନ୍ତ୍ରଣ, ନିବେଶ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାରେ ସହଜତା ଆଦି ବିଷୟ ଉପରେ ଏହି ୱେବିନାର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଲୋକଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ଉପରେ ଆୟୋଜିତ ଏହି ବଜେଟ୍ ପରବର୍ତ୍ତୀ ୱେବିନାର୍ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏହି ବଜେଟକୁ ସରକାରଙ୍କ ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳର ପ୍ରଥମ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ବଜେଟ୍ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବଜେଟର ସବୁଠାରୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଦିଗ ହେଉଛି ଏହାର ଆଶାନୁରୂପ ଫଳାଫଳ । ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଆଶାଠାରୁ ଅଧିକ ପଦକ୍ଷେପ ସରକାର ନେଇଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଚଳିତ ବଜେଟରେ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ସମ୍ପର୍କରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶରେ ଏକ ଦଶନ୍ଧିରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ସ୍ଥିର ସରକାରୀ ନୀତି ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି ଏବଂ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ ସଂସ୍କାର, ଆର୍ଥିକ ଶୃଙ୍ଖଳା, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି । ନିରନ୍ତରତା ଏବଂ ସଂସ୍କାରର ନିଶ୍ଚିତତା ଶିଳ୍ପରେ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଏହି ନିରନ୍ତରତା ବଜାୟ ରହିବ ବୋଲି ସେ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ସହ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ। ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ସାହସିକ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ସହ ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ପାଇଁ ନୂତନ ବାଟ ଖୋଲିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶ ଭାରତ ସହିତ ଅର୍ଥନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଏହି ଭାଗିଦାରୀରୁ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଉପକୃତ ହେବା ପାଇଁ ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେକୌଣସି ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ସ୍ଥିର ନୀତି ଏବଂ ଉତ୍ତମ ବ୍ୟବସାୟିକ ବାତାବରଣ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ସରକାର ପବ୍ଲିକ୍ ଟ୍ରଷ୍ଟ ଆକ୍ଟ ପ୍ରଣୟନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଅନୁପାଳନକୁ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲେ । ଉଭୟ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରରେ ୪୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଅନୁପାଳନକୁ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଛି, ଯାହା ଫଳରେ ବ୍ୟବସାୟ କରିବା ସହଜ ହୋଇଛି। ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାଜାରି ରଖିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଆୟକର ପାଇଁ ସରଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଣୟନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ପବ୍ଲିକ ଟ୍ରଷ୍ଟ ୨.୦ ବିଲ୍ ଉପରେ କାମ ଚାଲିଛି। ଅଣ-ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିୟମାବଳୀକୁ ଆଧୁନିକ, ନମନୀୟ, ଲୋକାଭିମୁଖୀ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ଭିତ୍ତିକ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏହାର ସମୀକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ କମିଟି ଗଠନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଶିଳ୍ପର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ସେହି ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ଯାହାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଅଧିକ ସମୟ ଲାଗିଥାଏ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସରଳ କରିବାର ଉପାୟ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଉପଯୁକ୍ତ ବ୍ୟବହାର ମାଧ୍ୟମରେ ଶୀଘ୍ର ଏବଂ ଉତ୍ତମ ଫଳାଫଳ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱ ବର୍ତ୍ତମାନ ରାଜନୈତିକ ଅନିଶ୍ଚିତତାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ବିକାଶର କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଦେଖୁଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ କୋଭିଡ୍ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତି ମନ୍ଥର ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଥିଲା। ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ପରିକଳ୍ପନାକୁ ଆଗେଇ ନେବା ଏବଂ ସଂସ୍କାରକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଏହା ହାସଲ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରୟାସ ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ କୋଭିଡ୍ ର ପ୍ରଭାବକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ସହ ଭାରତକୁ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିପାଇଁ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଇଞ୍ଜିନ୍ ହୋଇ ରହିଛି ଏବଂ ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିସ୍ଥିତିରେ ନିଜର ସ୍ଥିରତା ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ବାଧା ବିଶ୍ଵ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ ଏବଂ ବିଶ୍ୱକୁ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଯିଏ ଉଚ୍ଚ ଗୁଣବତ୍ତା ଉତ୍ପାଦ ଉତ୍ପାଦନ କରିପାରିବ ଏବଂ ଭରସାଯୋଗ୍ୟ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିପାରିବ । ଏହି ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସକ୍ଷମ ଏବଂ ଏହା ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । କେବଳ ଦର୍ଶକ ନ ହୋଇ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କ ଭୂମିକା ଖୋଜିବା ଏବଂ ସୁଯୋଗର ଫାଇଦା ଉଠାଇବାକୁ ସେ ଶିଳ୍ପକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅତୀତ ତୁଳନାରେ ଆଜି ଏହା ସହଜ, କାରଣ ଦେଶରେ ଅନୁକୂଳ ନୀତି ରହିଛି ଏବଂ ସରକାର ଶିଳ୍ପ ସହିତ କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ସୁଯୋଗ ଖୋଜିବାରେ ସଂକଳ୍ପ, ନିରପେକ୍ଷତା ଏବଂ ଆହ୍ୱାନକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶିଳ୍ପ ମିଳିତ ଭାବେ ଗୋଟିଏ ପାଦ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଲେ ସେମାନେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି କରିପାରିବେ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ଉତ୍ପାଦନ ସଂଯୁକ୍ତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ (ପିଏଲଆଇ) ଯୋଜନାରେ ୧୪ଟି କ୍ଷେତ୍ର ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୭୫୦ରୁ ଅଧିକ ୟୁନିଟ୍ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଛି, ଯାହାଫଳରେ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ, ୧୩ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ୫ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ରପ୍ତାନି ହୋଇଛି। ସୁଯୋଗ ମିଳିଲେ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନେ କିପରି ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରସର ହୋଇପାରିବେ ତାହା ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ମାନୁଫାକ୍ଚରିଂ ଓ ରପ୍ତାନିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ଦୁଇଟି ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବା ସଂପର୍କରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ଉନ୍ନତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଏବଂ ଗୁଣାତ୍ମକ ଉତ୍ପାଦ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ସହିତ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଦକ୍ଷତାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହୋଇପାରୁଥିବା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଚାହିଦା ସହିତ ନୂତନ ଉତ୍ପାଦ ଚିହ୍ନଟ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ସମ୍ଭାବନା ଥିବା ଦେଶମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ରଣନୀତିକ ଭାବରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ।
ଭାରତର ଉତ୍ପାଦନ ଯାତ୍ରାରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ନୂତନ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ବିଦ୍ୟମାନ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇପାରିବ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଭାରତର ଖେଳନା, ଜୋତା ଏବଂ ଚମଡ଼ା ଶିଳ୍ପର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ହସ୍ତଶିଳ୍ପକୁ ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ସହ ମିଶାଇ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇପାରିବ ଯାହା ରପ୍ତାନିରେ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ଆଣିବ । ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଶ୍ରମ ଭିତ୍ତିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା ପାରମ୍ପରିକ କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ସାମଗ୍ରିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ ଏହି କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ସୁପ୍ତ ସମ୍ଭାବନାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କୁ ଆଗେଇ ଆସିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଏମଏସଏମଇ କ୍ଷେତ୍ର ହେଉଛି ଭାରତର ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶର ମେରୁଦଣ୍ଡ । ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୦ରେ ସରକାର ୧୪ ବର୍ଷ ପରେ ଏମଏସଏମଇର ସଂଜ୍ଞା ସଂଶୋଧନ କରିବାକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି, ଯାହା ଏମଏସଏମଇମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଭୟକୁ ଦୂର କରିଛି ଯେ ଯଦି ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରନ୍ତି ତେବେ ସେମାନେ ସରକାରୀ ସୁବିଧା ହରାଇବେ । ଦେଶରେ ଏମଏସଏମଇ ସଂଖ୍ୟା ୬ କୋଟିରୁ ଅଧିକକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଏହି ବଜେଟରେ ଏମଏସଏମଇର ନିରନ୍ତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଏହାର ସଂଜ୍ଞାକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର କରାଯାଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ଏମଏସଏମଇଗୁଡିକ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ସବୁଠାରୁ ବଡ ଆହ୍ୱାନ ହେଉଛି ଋଣ ପାଇବାରେ ଅସୁବିଧା । ୧୦ ବର୍ଷ ତଳେ ଏମ୍ଏସ୍ଏମ୍ଇଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରାୟ ୧୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ପାଉଥିଲେ, ଯାହା ଏବେ ପ୍ରାୟ ୩୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଚଳିତ ବଜେଟରେ ଏମଏସଏମଇ ଋଣ ପାଇଁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କଭରକୁ ଦୁଇଗୁଣା କରି ୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କା କରାଯାଇଛି । ଏହାବ୍ୟତୀତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ପୁଞ୍ଜି ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ସୀମା ବିଶିଷ୍ଟ କଷ୍ଟମାଇଜ୍ଡ୍ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଋଣ ପାଇବାକୁ ସହଜ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏକ ନୂତନ ପ୍ରକାରର ଋଣ ପ୍ରଚଳନ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ଯେ ଲୋକମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିନା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରେ ଋଣ ପାଉଛନ୍ତି, ଯାହା ସେମାନେ ପୂର୍ବରୁ କେବେ କଳ୍ପନା କରିନଥିଲେ । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିନା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରେ ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ମୁଦ୍ରା (ମୁଦ୍ରା) ଭଳି ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପକୁ ସମର୍ଥନ କରିଛି ଏବଂ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଟ୍ରେଡ୍ ପୋର୍ଟାଲ ଋଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅନେକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରୁଛି। ଋଣ ବଣ୍ଟନର ନୂତନ ପଦ୍ଧତି ବିକଶିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଏମଏସଏମଇ ଯେପରି କମ୍ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଏବଂ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଋଣ ପାଇପାରିବେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରୁଥିବା ମହିଳା ଏବଂ ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି (ଏସସି) ଓ ଅନୁସୂଚିତ ଜନଜାତି (ଏସଟି) ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ୫ ଲକ୍ଷ ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କୁ ୨ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ମିଳିବ ବୋଲି ସେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂଆ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ କେବଳ ଋଣ ସହାୟତା ନୁହେଁ ବରଂ ମାର୍ଗଦର୍ଶନର ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଏହି ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମେଣ୍ଟରସିପ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ସେ ଶିଳ୍ପକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଯେତେ ଅଧିକ ସହଜ ବ୍ୟବସାୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବେ, ସେତେ ଅଧିକ ନିବେଶକଙ୍କୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବେ। ଏହା ସହ ଜଡ଼ିତ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭବାନ ହେବେ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ବଜେଟର ଲାଭ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ କରିବା ପାଇଁ ସେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଗତିଶୀଳ ନୀତି ଥିବା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ କଂପାନିଗୁଡ଼ିକୁ ନିଜ ଅଞ୍ଚଳରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରିବାକୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ ଯେ ସମସ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକୁ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ବିଚାର କରୁଛନ୍ତି । କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ସମାଧାନ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ଏହି ୱେବିନାରର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ନୀତି, ଯୋଜନା ଏବଂ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ପ୍ରସ୍ତୁତକରିବାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଏହା ବଜେଟ ପରେ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ଅବଦାନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉପଯୋଗୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରି ୱେବିନାର ଶେଷ କରିଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଅନେକ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the post-budget webinars
MSMEs play a transformative role in the economic growth of our country, We are committed to nurturing and strengthening this sector: PM
In the last 10 years, India has consistently shown its commitment towards reforms, financial discipline, transparency and inclusive growth: PM
Consistency and assurance of reforms, is such a change, that has brought new confidence in our industry: PM
Today every country in the world wants to strengthen its economic partnership with India: PM
Our manufacturing sector should come forward to take maximum advantage of this partnership: PM
We took forward the vision of self-reliant India and further accelerated our pace of reforms: PM
Our efforts reduced the impact of COVID on the economy, helping India become a fast-growing economy: PM
R&D has played an important role in India's manufacturing journey ,it needs to be taken forward and accelerated: PM
Through R&D we can focus on innovative products, as well as add value to the products: PM
MSME sector is the backbone of India's manufacturing and industrial growth: PM
04 MAR 2025 1:36PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi today addressed the Post- Budget webinars via video conferencing. The webinars were held on MSME as an Engine of Growth; Manufacturing, Exports and Nuclear Energy Missions; Regulatory, Investment and Ease of doing business Reforms. Addressing the gathering on the occasion, he remarked that the post-budget webinars on manufacturing and export are of great importance. Mentioning that this budget is the first full budget of the Government's third term, he emphasised that the most notable aspect of this budget is its delivery, which exceeded expectations. Shri Modi pointed out that in several sectors, the Government has taken steps beyond what experts had anticipated. He also highlighted that significant decisions have been made regarding manufacturing and export in this budget.
Pointing out that the country has witnessed consistent Government policies for over a decade, the Prime Minister highlighted that in the past 10 years, India had shown a commitment to reforms, financial discipline, transparency, and inclusive growth. He emphasized that the assurance of consistency and reforms has brought new confidence within the industry. He assured every stakeholder in manufacturing and export that this consistency will continue in the coming years. Encouraging stakeholders to take bold steps and open new avenues for manufacturing and export for the country, Shri Modi highlighted that every country in the world wants to strengthen its economic partnership with India. He urged the manufacturing sector to take full advantage of this partnership.
“Stable policy and a better business environment are crucial for the development of any country”, said the Prime Minister, highlighting that a few years ago, the Government introduced the Jan Vishwas Act and made efforts to reduce compliances. Over 40,000 compliances were eliminated at both central and state levels, promoting ease of doing business, he noted. Emphasizing that this exercise should continue, Shri Modi mentioned that the Government had introduced simplified income tax provisions and is working on the Jan Vishwas 2.0 Bill. A committee has been formed to review regulations in the non-financial sector, aiming to make them modern, flexible, people-friendly, and trust-based, he added further and highlighted the significant role of the industry in this exercise. He encouraged stakeholders to identify problems that take longer to resolve, suggest ways to simplify processes, and guide where technology can be used to achieve quicker and better results.
“The world is currently experiencing political uncertainty, and the entire world views India as a growth center”, said Shri Modi, highlighting that during the COVID crisis, when the global economy slowed down, India accelerated global growth. He added that this was achieved by advancing the vision of Aatmanirbhar Bharat and accelerating reforms. He emphasized that these efforts minimized the impact of COVID on the economy, helping India become one of the fastest-growing economies. He said, “India remains a growth engine for the global economy and has proven its resilience in challenging situations”. Pointing out that disruptions in the supply chain affect the global economy, and the world needs reliable partners that produce high-quality products and ensure reliable supply, Shri Modi emphasized that India was capable of fulfilling this need, presenting a significant opportunity for the country. He urged the industry not to be mere spectators but to actively seek their role and carve out opportunities. He pointed out that it is easier today compared to the past, as the country has friendly policies and the Government stands shoulder to shoulder with the industry. The Prime Minister called for a strong resolve, objectivity in seeking opportunities in the global supply chain, and accepting challenges. He emphasized that if every industry takes one step forward, collectively, they can achieve significant progress.
Highlighting that 14 sectors were currently benefiting from the PLI scheme, the Prime Minister said that under the scheme, more than 750 units have been approved, resulting in an investment of over ₹1.5 lakh crore, production worth over ₹13 lakh crore, and exports exceeding ₹5 lakh crore. He emphasized that this demonstrates how entrepreneurs can advance in new areas when given opportunities. Shri Modi announced the decision to launch two missions to promote manufacturing and export. He highlighted the focus on better technology and quality products, as well as the emphasis on skilling to reduce costs. He urged all stakeholders to identify new products in demand globally that can be manufactured in India and encouraged them to approach countries with export potential strategically.
“R&D has played a crucial role in India's manufacturing journey and needs further advancement and acceleration”, remarked the Prime Minister. He highlighted that through R&D, the focus can be on innovative products and value addition to existing products. He emphasized that the world recognizes the potential of India's toy, footwear, and leather industries and by combining traditional crafts with modern technologies, significant success can be achieved. He noted that India can become global champion in these sectors, leading to a substantial increase in exports. Shri Modi highlighted that this growth will create lakhs of job opportunities in labor-intensive sectors and promote entrepreneurship. Mentioning that the PM Vishwakarma Yojana provides end-to-end support to traditional artisans, he urged efforts to connect these artisans with new opportunities and called on all stakeholders to come forward to expand the hidden potential in these sectors.
“MSME sector is the backbone of India's manufacturing and industrial growth”, said the Prime Minister. He highlighted that in 2020, the Government made a significant decision to revise the definition of MSMEs after 14 years, which eliminated the fear among MSMEs that they would lose government benefits if they grew. He noted that the number of MSMEs in the country has increased to over 6 crore, providing employment opportunities to crores. Shri Modi emphasized that in this budget, the definition of MSMEs has been further expanded to instill confidence in their continuous growth. This will create more employment opportunities for the youth, he said, highlighting that the biggest problem faced by MSMEs was the difficulty in obtaining loans. He added that ten years ago, MSMEs received loans worth approximately ₹12 lakh crore, which has now increased to around ₹30 lakh crore. The Prime Minister announced that in this budget, the guarantee cover for MSME loans has been doubled to ₹20 crore. Additionally, customized credit cards with a limit of ₹5 lakh will be provided to meet working capital needs.
Underlining that the Government had facilitated loan access and introduced a new type of loan, Shri Modi highlighted that people are now receiving loans without guarantees, something they never imagined before. Over the past 10 years, schemes like MUDRA, which provide loans without guarantees, have also supported small industries, he said, noting that the Trades portal is resolving many loan-related issues. The Prime Minister emphasized the need to develop new modes of credit delivery, ensuring that every MSME has access to low-cost and timely credit. He announced that five lakh first-time entrepreneurs from women, SC, and ST communities will receive loans of ₹2 crore. He highlighted that first-time entrepreneurs need not only credit support but also guidance and urged the industry to create a mentorship program to help these individuals.
Underscoring the role of states is crucial in boosting investment, Shri Modi emphasized that the more states promote ease of doing business, the more investors they will attract. He pointed out that this will benefit the respective states the most. He encouraged competition among states to see who can make the most of this budget. He noted that states with progressive policies will attract companies to invest in their regions.
Expressing confidence that all participants are seriously considering these topics, the Prime Minister emphasized that the webinar aims to determine actionable solutions. He highlighted the importance of participants' cooperation in preparing policies, schemes, and guidelines. He noted that this will help in formulating implementation strategies post-budget. He concluded by expressing his belief that the participants' contributions will prove to be very useful.
Several Union Ministers were present among other dignitaries over video conferencing on the occasion.
Background
The webinars will provide a collaborative platform for government officials, industry leaders, and trade experts to deliberate on India’s industrial, trade, and energy strategies. The discussions will focus on policy execution, investment facilitation, and technology adoption, ensuring seamless implementation of the Budget’s transformative measures. The webinars will engage private sector experts, industry representatives, and subject matter specialists to align efforts and drive impactful implementation of Budget announcements.