Prime Minister's Office
Prime Minister inaugurates Vantara, a unique wildlife conservation, rescue and rehabilitation initiative
04 MAR 2025 4:05PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi today inaugurated Vantara, a unique wildlife conservation, rescue and rehabilitation initiative in Jamnagar, Gujarat. Commending Shri Anant Ambani and his team for the compassionate efforts, he remarked that Vantara provides a safe haven for animals while promoting ecological sustainability and wildlife welfare.
In separate posts on X, he wrote:
"Inaugurated Vantara, a unique wildlife conservation, rescue and rehabilitation initiative, which provides a safe haven for animals while promoting ecological sustainability and wildlife welfare. I commend Anant Ambani and his entire team for this very compassionate effort."
“An effort like Vantara is truly commendable, a vibrant example of our centuries old ethos of protecting those we share our planet with. Here are some glimpses…”
“Some more glimpses from my visit to Vantara in Jamnagar.”
“At Vantara, I saw an elephant which was the victim of an acid attack. The elephant was being treated with utmost care. There were other elephants too, which were blinded and that too ironically by their Mahout. Another elephant was hit by a speeding truck. This underscores an important question - how can people be so careless and cruel? Let us put an end to such irresponsibility and focus on kindness towards animals.”
“There were other instances too. A lioness was hit by a vehicle with severe spinal injuries. She was getting proper care. A leopard cub abandoned by her family got a new lease of life, with proper nutritional care. I compliment the team at Vantara for the care given to several such animals.”

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏକ ଅନନ୍ୟ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ସଂରକ୍ଷଣ, ଉଦ୍ଧାର ଏବଂ ଥଇଥାନ ପ୍ରୟାସ ‘ବନତାରା’ ଉଦଘାଟିତ
04 MAR 2025 4:05PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଗୁଜରାଟର ଜାମନଗରଠାରେ ଏକ ଅନନ୍ୟ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ସଂରକ୍ଷଣ, ଉଦ୍ଧାର ଏବଂ ଥଇଥାନ ପଦକ୍ଷେପ ବନତାରାକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଅନନ୍ତ ଅମ୍ବାନୀ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସହଯୋଗୀମାନଙ୍କର ସହାନୁଭୂତିଶୀଳ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପରିବେଶଗତ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ କଲ୍ୟାଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ସହିତ ବନତାରା ପ୍ରାଣୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ନିରାପଦ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳୀ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ।
ଏକ୍ସରେ ଏକାଧିକ ପୋଷ୍ଟ କରି ସେ ଲେଖିଛନ୍ତି:
‘‘ପରିବେଶଗତ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ କଲ୍ୟାଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ ପ୍ରାଣୀମାନଙ୍କୁ ଏକ ନିରାପଦ ଆଶ୍ରୟ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଏକ ଅନନ୍ୟ ବନ୍ୟଜନ୍ତୁ ସଂରକ୍ଷଣ, ଉଦ୍ଧାର ଏବଂ ଥଇଥାନ ପଦକ୍ଷେପ, ବନତାରା ଉଦଘାଟନ କରିଛି। ଏହି ସହାନୁଭୂତିଶୀଳ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ମୁଁ ଅନନ୍ତ ଅମ୍ବାନୀ ଏବଂ ତାଙ୍କର ସମସ୍ତ ସହଯୋଗୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି।’’
‘‘ବନତାରା ଭଳି ପ୍ରୟାସ ପ୍ରକୃତରେ ପ୍ରଶଂସନୀୟ, ଯାହା ଆମ ପୃଥିବୀରେ ବସବାସ କରୁଥିବା ଜୀବମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ଆମର ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ନୈତିକତାର ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଉଦାହରଣ। ଏଠାରେ କିଛି ଝଲକ ଦିଆଗଲା।’’
‘‘ଜାମନଗରରେ ଥିବା ବନତାରାର ଆଉ କେତେକ ଦୃଶ୍ୟ।’’
‘‘ବନତାରାରେ, ମୁଁ ଏସିଡ୍ ଆକ୍ରମଣର ଶିକାର ହୋଇଥିବା ଏକ ହାତୀକୁ ଦେଖିଲି। ହାତୀଟିକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଯତ୍ନ ସହକାରେ ଚିକିତ୍ସା କରାଯାଉଥିଲା। ଅନ୍ୟ କିଛି ହାତୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ଅନ୍ଧ ହୋଇଯାଇଥିଲେ। ଦୁଃଖର କଥା ହେଉଛି ମାହୁନ୍ତଙ୍କ ନିର୍ଯାତନାର ଶିକାର ହୋଇ ସେମାନଙ୍କ ଅବସ୍ଥା ଏପରି ହୋଇଥିଲା। ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆସୁଥିବା ଏକ ଟ୍ରକ୍ ଗୋଟିଏ ହାତୀକୁ ଧକ୍କା ଦେଇଥିଲା। ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଶ୍ନ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । ମଣିଷ କିପରି ଏତେ ଅସାବଧାନତା ଏବଂ ନିଷ୍ଠୁର ହୋଇପାରିବେ? ଆସନ୍ତୁ ଏପରି ଦାୟିତ୍ୱହୀନତାର ଅନ୍ତ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରାଣୀମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଦୟା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା।’’
‘‘ଅନ୍ୟ କେତେକ ଘଟଣା ମଧ୍ୟ ଥିଲା। ଗାଡ଼ି ଧକ୍କା କାରଣରୁ ଗୋଟିଏ ସିଂହୀର ମେରୁଦଣ୍ଡରେ ଗୁରୁତର ଆଘାତ ଲାଗିଥିଲା। ତା’ର ଉପଯୁକ୍ତ ଯତ୍ନ ନିଆଯାଉଥିଲା। ନିଜ ପରିବାର ଦ୍ୱାରା ପରିତ୍ୟକ୍ତ ଏକ କଲରାପତରିଆ ବାଘ ଶାବକ ଉପଯୁକ୍ତ ପୋଷଣ ଯତ୍ନ ସହିତ ଏକ ନୂତନ ଜୀବନ ପାଇଲା। ଏଭଳି ଅନେକ ପ୍ରାଣୀମାନଙ୍କର ଯତ୍ନ ନେଇଥିବାରୁ ମୁଁ ବନତାରାର ଦଳକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି।’’