प्रधानमन्त्रीको कार्यालय
प्रधानमन्त्रीले एनएक्सटी सङ्गोष्ठीमा भाग लिए
प्रधानमन्त्रीले न्यूजएक्स वर्ल्ड च्यानलको लोकार्पण गरे
विश्वले नजिकबाट 21 औं शताब्दीको भारतलाई हेरिरहेको छ : पीएम
आज विश्व भारतको आयोजन अनि नवाचार कौशलको साक्षी बनिरहेको छ : पीएम
मैले राष्ट्रलाई “भोकल फर लोकल” र “लोकल फर ग्लोबल”को परिकल्पना प्रस्तुत गरेको थिए र आज त्यो परिकल्पना साकार भइरहेको देख्दैछौं : पीएम
आज भारत विश्वको नयाँ कारखानाका रूपमा उदाइरहेको छ। हामी कार्यबल मात्र नभएर विश्वबल हौं : पीएम
“न्यूनतम सरकार, अधिकतम शासन” कुशल अनि प्रभावी शासनको मन्त्र हो : पीएम
भारत अनन्त नवाचारको भूमि बन्दैछ : पीएम
भारतका युवाहरू हाम्रो शीर्ष प्राथमिकता हो : पीएम
राष्ट्रिय शिक्षा नीतिले विद्यार्थीहरूलाई पाठ्यपुस्तकदेखि पर चिन्तन गर्ने अवसर दिएको छ : पीएम
01 MAR 2025 12:36PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीले आज नयाँ दिल्लीको भारत मण्डपममा एनएक्टटी सङ्गोष्ठीमा भाग लिए। उपस्थित भेलालाई सम्बोधित गर्दै उनले न्यूजएक्स वर्ल्डको लोकार्पणको अवसरमा हार्दिक बधाई दिए। यस नेटवर्कमा हिन्दी, अङ्ग्रेजी लगायत विभिन्न क्षेत्रीय भाषा सामेल रहेको र आज यो वैश्विक बन्नपुगेको बताए। यसका साथै कैयौं अध्येतावृत्ति अनि छात्रवृत्तिको शुभारम्भबारे उल्लेख गर्दै यी कार्यक्रमहरूका लागि शुभकामना दिए।
विगतमा पनि यस प्रकारको मिडिया कार्यक्रममा भाग लिएको भए तापनि न्यूजएक्स वर्ल्डले नयाँ दिशा तय गरेकोमा उनले बधाई दिए। देशमा यस प्रकारको मिडिया कार्यक्रम परम्परा बनिसकेको भए तापनि न्यूजएक्स वर्ल्डले यसलाई नयाँ आयाम दिएको उनले उल्लेख गरे। यस सङ्गोष्ठीले राजनीतिमुखी विषयको तुलनामा नीति अनि नीति केन्द्रित विषयमा चर्चा गरेको उनले बताए। यस सङ्गोष्ठीले विविध क्षेत्रका प्रतिनिधिबाट चर्चा-परिचर्चालाई बढी महत्त्व दिएको प्रधानमन्त्रीले बताए। यसका साथै नवाचारको मोडलमा काम गरेको हर्ष व्यक्त गर्दै अन्य मिडियाले पनि अभिनव रूपमा यस प्रवृत्ति अनि साँचालाई समृद्ध बनाउने आशा व्यक्त गरे।
“विश्वले नजिकबाट 21 औं शताब्दीको भारतलाई हेरिरहेको छ,” प्रधानमन्त्रीले भने। विश्वभरीका मानिसहरू भारतको भ्रमण गरी भारतलाई बुझ्न इच्छुक रहेको उनले बताए। भारत सरकारात्मक समाचार सिर्जना हुने साथै दिनहुँ नयाँ कीर्तिमान स्थापित गर्ने र प्रत्येक दिन केही न केही नयाँ हुने देश रहेको कुरामाथि उनले बल दिए। प्रयागराजमा 26 फेब्रुअरीको दिन सम्पन्न महाकुम्भको अवसरमा नदी किनारामा स्थापित अस्थायी शहरमा करोडौं मानिसले स्नान गरी विश्वलाई चकित बनाएको उल्लेख गर्दै विश्व भारतको आयोजन एवं नवाचार कौशलको साक्षी बनेको उनले बताए। भारतले सेमीकण्डक्टरदेखि एयरक्राफ्ट क्यारियरसम्म निर्माण गरिरहेको उल्लेख गर्दै विश्वले विस्तारका साथ भारतको सफलताबारे सिक्न चाहेको र यो न्यूजएक्स वर्ल्डको निम्ति महत्त्वपूर्ण अवसर रहेको बताए।
भारतले हालै विश्वकै सबैभन्दा विशाल चुनाउ सम्पन्न गरेको उल्लेख गर्दै साठी वर्षमा प्रथमपटक भारत सरकार तेस्रो कार्यकालका लागि सत्तामा फर्किआएको बताए। जनताको विश्वास विगत 11 वर्षको अनेकौं उपलब्धिमा आधारित रहेको रेखाङ्कित गर्दै यस नयाँ च्यानलले भारतको वास्तविक गाथाहरूलाई कुनै पक्षपातबिना सत्य रूपमा विश्वसामु पेश गर्ने आत्मविश्वास व्यक्त गरे।
केही वर्षअघि मैले “भोकल फर लोकल” र “लोकल फर ग्लोबल”को परिकल्पना राष्ट्रलाई प्रस्तुत गरेको थिए र आज हामी त्यो साकार भइरहेको देख्दैछैं, प्रधानमन्त्री मोदीले बताए। भारतको आयुष उत्पाद र योग लोकलबाट ग्लोबल बनेको उल्लेख गर्दै भारतको सुपरफूड मखानाले पनि श्रीअन्नका साथ वैश्विक मान्यता पाउन थालेको बताए। आफ्नो मित्र तथा अस्ट्रेलियाका पूर्व प्रधानमन्त्री टोनी एबोटले दिल्ली हाटमा पहिलोपटक भारतीय श्रीअन्नको परिकार चाखेको र आनन्दित बनेको पनि उनले उल्लेख गरे।
भारतको श्रीअन्न मात्र नभएर बेसार पनि लोकलबाट ग्लोबल बनेको र आज विश्वको 60 प्रतिशत बेसार भारतले आपूर्ति गरिरहेको उनले जानकारी दिए। भारतको कफीले पनि वैश्विक मान्यता पाएको र विश्वमा आज भारत कफी निर्यात गर्ने सातौं ठूलो राष्ट्र बनेको अवगत गराए। यसका साथै भारतको मोबाइल फोन, ईलेक्ट्रनिक उत्पादन अनि औषधिले वैश्विक मान्यता पाउन थालेको उनले जानकारी दिए। कैयौं वैश्विक पहलमा भारतले नेतृत्त्व दिइरहेको उल्लेख गर्दै हालै फ्रान्सको एआइ एक्सन समिट भारतले सह-आयोजित गरेको र अब पूर्णरूपले आयोजन गर्ने दायित्त्व लिने बताए। यसका साथै भारतले आफ्नो अध्यक्षताकालमा जी-20 सफलतापूर्वक आयोजित गरेको र यसै अवधिमा भारत-मध्यपूर्व-युरोप गलियारा नयाँ आर्थिक मार्गका रूपमा शुरु गरिएको बताए। भारतले ग्लोबल साउथलाई शक्तिशाली आवाज दिनका साथमा द्वीप राष्ट्रहरूका हितलाई प्राथमिकता दिएको उनले उल्लेख गरे। जलवायु सङ्कटलाई सम्बोधित गर्न भारतले मिशन लाइफको अवधारणा विश्वसामु प्रस्तुत गरेको उनले बताए। यसै गरी अन्तरराष्ट्रिय सौर गठबन्धन, आपदा अनुकूलन पूर्वाधार गठबन्धन जस्ता पहलमा भारतले नेतृत्त्व दिइरहेको पनि उनले उजागर गरे। धेरै भारतीय ब्राण्ड वैश्विक बनिरहेकोमा हर्ष व्यक्त गर्दै भारतीय मिडियाले पनि यस वैश्विक अवसरलाई बुझेर आत्मसात गर्न थालेको बताए।
दसकौंसम्म विश्वले भारतलाई ब्याक अफिसको रूपमा हेर्ने गरेको भए तापनि आज भारत विश्वको निम्ति नयाँ कारखाना बनिरहेको प्रधानमन्त्रीले बताए। भारत कार्यबल मात्र नभएर विश्वबल बनेको उल्लेख गर्दै धेरै उत्पाद आयात गर्ने देश आज निर्यातको केन्द्र बनिरहेको बताए। पहिले स्थानीय बजारसम्म सीमित कृषकहरू आज आफ्ना उत्पादका साथ विश्व बजारसम्म पुग्न सफल बनिरहेको उनले उल्लेख गरे। पुलवामाको कोशे मटर, महाराष्ट्रको पुरान्दर अञ्जीर र कश्मीरको क्रिकेट ब्याटको आज विश्वभरी माग बढेर गएको उनले बताए। यसका साथै भारतको रक्षा उत्पादहरूले भारतीय अभियान्त्रिकी अनि प्रविधि विश्वसामु प्रदर्शित गरिरहेको पनि उनले अवगत गराए। ईलेक्ट्रनिक्सदेखि अटोमोबाइल क्षेत्रसम्म विश्व आज भारतको परिमाण अनि क्षमताको साक्षी बनिरहेको प्रधानमन्त्री मोदीले बताए। “भारतले विश्वलाई उत्पादहरू मात्र आपूर्ति नगरेर वैश्विक आपूर्ति शृङ्खलामा पनि विश्वसनीय साझेदार बन्दैछ,” उनले थपे।
विभिन्न क्षेत्रमा भारतको नेतृत्त्व वर्षौंको कडा मेहनत अनि योजनाबद्ध नीति निर्णय रहेको स्पष्ट पार्दै, विगत दस वर्षको प्रगति उनले साझा गरे। पहिलेका अधुरा पुल अनि सडकहरू आज उत्तम सडक अनि द्रूतमार्गका रूपमा अग्रगमनको सपनाका साथ नयाँ गतिले अघि बढिरहेको बताए। यात्रा समय अनि लागत घट्नुले उद्योगहरूलाई लजिस्टिक्सको प्रत्यावर्तन समय घटाउने अवसर प्रदान गर्दै अटोमोबाइल क्षेत्रलाई उल्लेखनीय रूपमा लाभान्वित बनाइरहेको कुरामाथि उनले बल दिए। वाहनहरूको बढ्दो मागका साथमा ईभी उत्पादनलाई प्रोत्साहनका कारण भारत आज प्रमुख अटोमोबाइल उत्पादक एवं निर्यातक बनिरहेको उनले बताए।
यस्तै प्रकारको परिवर्तन ईलेक्ट्रनिक्स विनिर्माणको क्षेत्रमा पनि देखिन थालेको उनले बताए। विगत एक दसकमा प्रथमपटक 2.5 करोड परिवारसम्म विद्युत पुगेको परिणामस्वरूप ईलेक्ट्रनिक उपकरणको माग अनि उत्पादन पनि बढेको उनले उल्लेख गरे। यसका साथै सुपथ डाटाले मोबाइल फोनको माग बढाउनका साथमा मोबाइल फोनको सेवाको उपलब्धतामा वृद्धिले डिजिटल उपकरणको खपत पनि बढेर गएको प्रधानमन्त्रीले उजागर गरे। पीएलआइ योजना जस्ता कार्यक्रमले उक्त मागलाई अवसरमा परिणत गर्दै भारतलाई प्रमुख ईलेक्टनिक्स निर्यातक बनाएको उनले बताए। भारतको ठूलो लक्ष्य तय गरी हासिल गर्ने लक्ष्य “न्यूनतम सरकार, अधिकतम शासन”को मन्त्रमा निहित रहेको उल्लेख गर्दै यसले सरकारको हस्तक्षेप वा दबाउबिना कुशल अनि प्रभावी शासन प्रोत्साहित गर्ने उनले बताए। विगत एक दसकमा सरकारले 15 सयभन्दा धेरै पुराना काम नलाग्ने कानूनहरू रद्द गरेको उल्लेख गर्दै त्यसमध्ये एउटा बृटिश शासन कालमा अधिनियमत नाट्य प्रदर्शन ऐनले सार्वजनिक ठाउँमा नृत्य गर्ने मानिसहरू पक्राउ गर्ने अधिकार दिने प्रधानमन्त्रीले उल्लेख गरे। यो कानून स्वतन्त्रताको 70 वर्ष पछिसम्म प्रभावी रहेको तर वर्तमान सरकारले त्यसलाई निरस्त गरेको जानकारी उनले दिए। यसका साथै, जनजाति अनि पूर्वोत्तरका मानिसहरूको जीवनरेखा मानिने बाँसको पनि उनले उदाहरण दिए। पहिले बाँसलाई रुखको दर्जा दिइएको हुँदा बाँस काट्दा पक्राउ पर्ने उनले बताए। तर वर्तमान सरकारले उक्त दसकौं पुराना कानूनलाई परिवर्तन गरी बाँसलाई घाँसको दर्जा दिएको उनले उल्लेख गरे। त्यस्ता काम नलाग्ने कानूनहरूप्रति पूर्वका नेताहरूका साथै लुट्येनका कुलीन वर्गको मौनताको उल्लेख गर्दै वर्तमान सरकारले त्यसलाई हटाउने काम गरेको उनले बताए।
दस वर्षअघि आइटीआर दर्ता गर्न साधारण व्यक्तिलाई कठिन पर्ने भए तापनि हालमा त्यो केही क्षणमै गर्नसकिने र फिर्ता पाउनुपर्ने रकम खातामा एकै दिनमा प्राप्त हुने उल्लेख गर्दै प्रधानमन्त्रीले संसदमा आयकर कानून सरलीकरण गर्ने प्रक्रिया शुरु गरिएको अवगत गराए। यसका साथै ₹12 लाखसम्मको आयमाथि करमुक्त गरिएको हुँदा यसबाट उल्लेखनीय रूपमा वेतनभोगी वर्ग लाभान्वित बन्ने र बजेटले युवा विशेषज्ञहरूलाई आफ्नो आकाङ्क्षा पूरा गर्दै बचत बढाउन सहयोग पुऱ्याएको जानकारी दिए। यसको उद्देश्य जीवनको सहजता, कारोबारी सहजताका साथमा देशवासी अनि उनीहरूका आकाङ्क्षालाई खुल्ला आकाश प्रदान गर्नुरहेको बताए। पहिले मानचित्र बनाउन सरकारको अनुमति आवश्यक पर्ने भू-स्थानिक डाटाबाट आज धेरै स्टार्टअप्स लाभान्वित बनिरहेको उनले उल्लेख गरे। सरकारले यसमा परिवर्तन गरी डाटाको इष्टतम उपयोग गर्न स्टार्टअप्स अनि निजी कम्पनीहरूलाई अनुमति प्रदान गरेको उनले बताए।
विश्वलाई शून्यको अवधारणा दिने भूमि भारत आज अनन्त नवाचारको भूमि बनिरहेको उल्लेख गर्दै भारतले नवचार मात्र नगरेर “इण्डोभेटिङ” अर्थात् भारतीय तरिकाले नवाचार गरिरहेको प्रधानमन्त्रीले बताए। भारतले सुपथ, सुगम्य अनि अनुकूलनशील समाधानहरू सिर्जना गरी द्वारपाल नबनी विश्वलाई ती समाधानहरू प्रदान गरिरहेको पनि प्रधानमन्त्रीले बताए। विश्वलाई सुरक्षित अनि किफायती डिजिटल भुक्तानी प्रणाली आवश्यक परेको बेला भारतले युपीआइ (युनिफाइड पेमेन्ट इन्टरफेस) प्रणाली विकसित गरेको उनले उल्लेख गरे। युपीआइ प्रविधिको लोकमैत्री प्रकृत्तिबाट प्रोफेसर कार्लोस् मोन्टेस प्रभावित बनेको उल्लेख गर्दै आज फ्रान्स, युएई र सिङ्गापुर जस्ता देशले आफ्नो वित्तीय परितन्त्रमा युपीआइ सामेल गर्न थालेको उनले बताए। यसका साथै भारतको डिजिटल सार्वजनिक पूर्वाधार – इण्डिया स्ट्याकसँग जोडिन कैयौं देशले सम्झौतामा हस्ताक्षर गरिरहेको पनि उनले जानकारी दिए। कोभिड-19 महामारीको समय भारतको भ्याक्सिनले विश्वलाई देशको गुणस्तरीय स्वास्थ्य स्याहार समाधान प्रदर्शित गरेको उल्लेख गर्दै विश्वलाई लाभान्वित तुल्याउन आरोग्य सेतु एपलाई ओपन सोस्र बनाइएको उनले अवगत गराए। भारत प्रमुख अन्तरिक्ष शक्ति बनेको कुरामाथि बल दिँदै अन्य देशलाई पनि आफ्नो अन्तरिक्ष सम्बन्धी आकाङ्क्षा पूरा गर्न सहयोग गरिरहेको बताए। भारतले सार्वजनिक वस्तुका लागि एआइमाथि काम गर्नका साथै आफ्नो अनुभव अनि विशेषज्ञता विश्वसँग साझा गरिरहेको पनि उनले जानकारी दिए।
आइटीभी नेटवर्कद्वारा अनेकौं अध्येतावृत्ति शुरु गरेकोमा सराहना गर्दै भारतका युवाहरू उच्च प्राथमिकताका साथ विकसित भारतको सबैभन्दा विशाल लाभार्थी अनि हितधारक रहेको उनले बताए। राष्ट्रिय शिक्षा नीतिले बालकहरूलाई पाठ्यपुस्तकदेखि परसम्म चिन्तन गर्ने अवसर प्रदान गरेको उल्लेख गर्दै आज निम्न माध्यमिक स्तरदेखि नै स्कूलका विद्यार्थीहरूले कोडिङ सिक्दै एआइ अनि डाटा साइन्स जस्ता विषयको निम्ति तयारी गरिरहेको उनले बताए। अटल टिङ्करिङ ल्याबबारे बोल्दै यसले उदीयमान तकनिकीहरूबारे विद्यार्थीहरूलाई व्यावहारिक अनुभव प्रदान गरिरहेको र यस वर्षको बजेटमा 50 हजार नयाँ अटल टिङ्करिङ ल्याब सिर्जना गर्ने घोषणा गरिएको पनि जानकारी दिए।
समाचारको संसारमा विभिन्न समाचार एजेन्सीको सदस्यताले व्यापक समाचार प्रेषण गर्न सहयोग गरे जस्तै विद्यार्थीहरूलाई पनि अनुसन्धानको निम्ति सम्भव भएसम्म अनेकौं सूचना स्रोतसम्म सुगम्यता आवश्यक पर्ने प्रधानमन्त्री मोदीले बताए। पहिले धेरै महँगो मूल्यमा उनीहरूले विभिन्न पत्रिका खरिद गर्नुपर्ने भए तापनि शोधार्थीहरूलाई सरकारले “एक राष्ट्र एक सदस्यता” पहलद्वारा राहत प्रदान गर्नका साथै देशका प्रत्येक शोधार्थीका लागि विश्वव्यापी रूपमा प्रतिष्ठित पत्रिकाको निःशुल्क सुगम्यता सुनिश्चित गरेको जानकारी प्रधानमन्त्री मोदीले दिए। यस पहलका लागि सरकारले ₹6,000 करोडभन्दा धेरै खर्च गर्ने पनि उनले अवगत गराए। अन्तरिक्ष अनुसन्धान, जैवप्रविधि अनुसन्धान वा एआइ, जुनै क्षेत्र भए पनि प्रत्येक विद्यार्थीका लागि सरकारले सर्वोत्तम अनुसन्धन सुविधा सुनिश्चित गरिरहेको उल्लेख गर्दै, भारतका बालकहरू भविष्यका अगुवाका रूपमा उदाइरहेको उनले बताए।
डा. ब्रायन ग्रीनको आइआइटीका विद्यार्थीहरूका साथ बैठक अनि अन्तरिक्ष यात्री माइक मेसिमिनोको केन्द्रिय विद्यालयका विद्यार्थीहरूसँग बैठकलाई उल्लेखनीय अनुभव बताउँदै प्रधानमन्त्रीले भविष्यमा महत्त्वपूर्ण नवाचार भारतका स-साना विद्यालयबाट आउने विश्वास व्यक्त गरे।
भारतको आकाङ्क्षा अनि दिशाले हरेक वैश्विक मञ्चमा आफ्नो परचम लहराएको हेर्नु रहेको प्रधानमन्त्रीले बताए। यो सानो सोच अनि सानो कदमको समय नरहेको उल्लेख गर्दै एउटा मिडिया संस्थानका रूपमा न्यूजएक्स वर्ल्डले यस भावनालाई बुझेकोमा प्रसन्नता व्यक्त गरे। दस सालअघि देशको विभिन्न राज्यसम्म पुग्न ध्यान केन्द्रित गर्दै आज नेटवर्कले वैश्विक हुने साहसिक कदम उठाएको उनले रेखाङ्कित गरे। यो प्रेरणा अनि सङ्कल्प हरेक नागरिक अनि उद्यमीमा हुनुपर्ने उल्लेख गर्दै विश्वभरीका हरेक बजार, विश्राम कक्ष अनि भोजन गर्ने टेबलमा भारतीय ब्राण्ड हेर्ने आफ्नो दृष्टिकोण पनि प्रधानमन्त्रीले साझा गरे। “मेड इन इण्डिया” विश्वको मन्त्र बन्नुपर्ने उल्लेख गर्दै, मानिसहरू बिमार हुँदा “हील इन इण्डिया” अनि विवाहको योजना बनाउँदा “वेड इन इण्डिया”बारे सोच्नका साथै यात्रा, सम्मेलन, प्रदर्शनी अनि सङ्गीत कार्यक्रमका लागि भारतलाई प्राथमिकता दिनुपर्ने आफ्नो सपना व्यक्त गरे। आफूभित्र यस सकारात्मक दृष्टिकोण अनि शक्तिलाई बढावा दिनुपर्ने महत्त्वमाथि बल दिँदै यस प्रयासमा नेटवर्क अनि च्यानलको महत्त्वपूर्ण भूमिकालई उनले स्वीकार गरे। सम्भावनाहरू अनन्त रहेको र त्यसलाई साहस अनि दृढ सङ्कल्पका साथ वास्तविकतामा परिणत गर्नु हामीमाथि निर्भर रहने उनले उल्लेख गरे।
भारत आगामी 25 वर्षभित्र एउटा विकसित राष्ट्र बन्ने सङ्कल्पका साथ अघि बढिरहेको उनले बताए। आफ्नो सम्बोधनको समापनमा उनले आइटीभी नेटवर्कलाई विश्व मञ्चमा स्थापित गर्नका लागि यस प्रकारको सङ्कल्प लिएकोमा प्रोत्साहित गर्दै सफलतामाथि विश्वास व्यक्त गरे।
कार्यक्रममा आइटीभी मिडिया नेटवर्कका संस्थापक एवं राज्यसभा सांसद कार्तिकेय शर्मा, अस्ट्रेलियाका पूर्व प्रधानमन्त्री टोनी एबोट, श्रीलङ्काका पूर्व राष्ट्रपति एवं प्रधानमन्त्री रानिल विक्रमसिङ्घेसहित अन्य गण्यमान्य व्यक्ति उपस्थित थिए।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi participates in the NXT Conclave
PM launches the NewsX World Channel
The world is keenly watching 21st-century India: PM
Today, the world is witnessing India’s organizing and innovating skills: PM
I had presented the vision of 'Vocal for Local' and 'Local for Global' to the nation and today, we are seeing this vision turn into reality: PM
Today, India is emerging as the new factory of the world; We are not just a workforce; we are a world-force!: PM
‘Minimum Government, Maximum Governance’ is the mantra for efficient and effective governance: PM
India is becoming the land of infinite innovations: PM
India's youth is our top priority: PM
The National Education Policy has given students the opportunity to think beyond textbooks: PM
01 MAR 2025 12:36PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the NXT Conclave in the Bharat Mandapam, New Delhi today. Addressing the gathering, he extended his heartfelt congratulations on the auspicious launch of NewsX World. He highlighted that the network includes channels in Hindi, English, and various regional languages, and today, it is going global. He also remarked on the initiation of several fellowships and scholarships, extending his best wishes for these programs.
Remarking that he had attended similar media events in the past, but NewsX World had set a new trend today, Shri Modi extended special congratulations for this achievement. He highlighted that media events of this nature are a tradition in the country, but NewsX World has given it a new dimension. He added that their summit focused on discussion of policies and was policy-centric as compared to politics-centric. He added that this summit had given great importance to discussions and deliberations by many dignitaries from across various fields. He acknowledged that they have worked on an innovative model, and expressed hope that other media houses will enrich this trend and template in their own innovative ways.
“The world is keenly watching 21st-century India”, exclaimed the Prime Minister. He said that people from around the globe want to visit and understand India. He emphasized that India is a country where positive news is being created, new records are being set daily, and something new is happening every day. Mentioning the recent completion of the Maha Kumbh in Prayagraj on February 26th, which amazed the world with crores of people bathing in a temporary city along the riverbank, Shri Modi said, “the world is witnessing India's organizing and innovating skills”. He pointed out that India is manufacturing everything from semiconductors to aircraft carriers and that the world wants to learn about India's success in detail and expressed that this is a significant opportunity for NewsX World.
Highlighting that a few months ago, India conducted the world's largest election, Shri Modi said that for the first time in 60 years, a Government in India has returned to power for the third consecutive term. He emphasized that this public trust is based on India's numerous achievements over the past 11 years. He expressed confidence that the new channel will bring India's real stories to the world without any bias, showcasing the country as it truly is.
“Few years ago, I had presented the vision of 'Vocal for Local' and 'Local for Global' to the nation and today, we are seeing this vision turn into reality”, exclaimed the Prime Minister. He emphasized that India's AYUSH products and yoga have gone from local to global and noted that India's superfood, makhana, is also gaining global recognition, along with millets, referred to as "Shri Anna." He mentioned that his friend, Tony Abbott, the former PM of Australia experienced Indian millets first hand at Delhi Haat and enjoyed the millet dishes, which pleased him.
Stressing that not only millets but also India's turmeric has gone from local to global, with India supplying over 60 percent of the world's turmeric, Shri Modi remarked that India's coffee has also achieved global recognition, making India the seventh-largest coffee exporter in the world. He emphasized that India's mobile phones, electronic products, and medicines are gaining global recognition. He noted that India is leading several global initiatives. Mentioning the recent opportunity to attend the AI Action Summit in France, where India was the co-host and will now take on the responsibility of hosting it, the Prime Minister highlighted India's successful G-20 summit during its presidency, where the India-Middle East-Europe Corridor was introduced as a new economic route. He mentioned that India has given a strong voice to the Global South and prioritized the interests of island nations. To address the climate crisis, India has presented the Mission LiFE vision to the world, he added. Shri Modi also mentioned India's leadership in initiatives such as the International Solar Alliance and the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure. He expressed his happiness that as many Indian brands are going global, India's media is also understanding and embracing this global opportunity.
Remarking that for decades, the world referred to India as its back office, the Prime Minister said, “today, India is becoming the new factory of the world”. He emphasized that India is not just a workforce but a world-force and highlighted that the country, which once imported many products, is now emerging as an export hub. He noted that farmers, who were once limited to local markets, are now reaching global markets with their produce. Shri Modi mentioned the increasing global demand for Pulwama's snow peas, Maharashtra's Purandar figs, and Kashmir's cricket bats. He emphasized that India's defense products showcase the strength of Indian engineering and technology to the world. He pointed out that from electronics to the automobile sector, the world has witnessed India's scale and capability. “India is not only providing products to the world but is also becoming a trusted and reliable partner in the global supply chain”, he added.
“India's leadership in various sectors is the result of years of hard work and systematic policy decisions”, said Shri Modi and highlighted the progress made over the past ten years, where incomplete bridges and stalled roads have now transformed into dreams moving forward at a new pace with good roads and excellent expressways. He emphasized that reduced travel time and costs have provided the industry with an opportunity to decrease logistics turnaround time, benefiting the automobile sector significantly. He noted the increased demand for vehicles and the encouragement of EV production, adding that today, India has emerged as a major automobile producer and exporter.
Prime Minister remarked that a similar transformation has been observed in electronics manufacturing. Over the past decade, electricity has reached more than 2.5 crore families for the first time, leading to increased demand and production of electronic equipment, he added. He highlighted that affordable data has boosted the demand for mobile phones, and the increased availability of services on mobile phones has led to higher consumption of digital devices. He mentioned that programs like PLI Schemes have turned this demand into an opportunity, making India a major electronics exporter. Emphasising that India's ability to set and achieve large targets is rooted in the mantra of "Minimum Government, Maximum Governance," which promotes efficient and effective governance without Government interference or pressure, Shri Modi provided an example of how the Government had abolished around 1,500 obsolete laws over the past decade, many of which were enacted during British rule. One such law was the Dramatic Performance Act, which allowed the arrest of people dancing in public places. This law was in effect for 70 years after independence and was abolished by the current Government. The Prime Minister also mentioned the example of bamboo, which is the lifeline of tribal areas and the North East. Previously, cutting bamboo could lead to arrest, as it was classified as a tree. The Government has now changed this decades-old law, recognizing bamboo as grass. He remarked at the silence of previous leaders and the Lutyens' elite on such outdated laws and emphasized the current Government's efforts to remove them.
Mentioning that ten years ago, filing an ITR was a difficult task for an ordinary person but today, it can be done in a few moments, and refunds are credited to accounts within days, the Prime Minister highlighted that the process of simplifying income tax laws is ongoing in Parliament. He added that income up to ₹12 lakh has been made tax-free, benefiting the salaried class significantly and emphasized that the budget has helped young professionals fulfill their aspirations and increase their savings. Shri Modi stated that the goal is to provide ease of living, ease of doing business, and open skies for the country's people and their aspirations. He noted that many startups are benefiting from geospatial data, which previously required government permission to create maps. The government has changed this, allowing startups and private companies to make excellent use of this data, he added.
Highlighting that India, the land that gave the world the concept of zero, is now becoming the land of infinite innovations, the Prime Minister stressed that India was not only innovating but also "Indovating," meaning innovating the Indian way. He highlighted that India is creating solutions that are affordable, accessible, and adaptable, and offering these solutions to the world without gatekeeping. He mentioned that when the world needed a secure and cost-effective digital payment system, India developed the UPI (Unified Payments Interface) system. Shri Modi said that Professor Carlos Montes was impressed by the people-friendly nature of UPI technology and mentioned that today, countries like France, UAE, and Singapore are integrating UPI into their financial ecosystems. He also mentioned that many countries are signing agreements to connect with India's digital public infrastructure, India Stack. During the COVID-19 pandemic, India's vaccine demonstrated the country's quality healthcare solutions to the world. The Prime Minister highlighted that the Aarogya Setu app was made open source to benefit the world. He emphasized that India is a major space power and is helping other countries achieve their space aspirations. He stated that India is working on AI for public good and sharing its experience and expertise with the world.
Lauding the ITV Network for launching numerous fellowships today, Shri Modi emphasized that the youth of India are the biggest beneficiaries and stakeholders of a developed India, making them a top priority. He highlighted that the National Education Policy has provided children with the opportunity to think beyond textbooks. He added that from middle school, children are learning coding and preparing for fields like AI and data science. Talking about the Atal Tinkering Labs, which are giving children hands-on experience with emerging technologies. He said this year's budget has announced the creation of 50,000 new Atal Tinkering Labs.
Shri Modi remarked that in the world of news, various agencies' subscriptions help in better news coverage. Similarly, students in the field of research need access to as many information sources as possible. He added that previously, they had to subscribe to different journals at high costs but the Government had relieved researchers of this concern by introducing the "One Nation, One Subscription" initiative, ensuring free access to renowned journals worldwide for every researcher in the country. The government is set to spend over ₹6,000 crore on this initiative, he said. Emphasising that the Government was ensuring the best research facilities for every student, whether in space exploration, biotech research, or AI, the Prime Minister highlighted that India's children are emerging as future leaders. Mentioning about the remarkable experiences of Dr. Brian Greene’s meeting with IIT students, and astronaut Mike Massimino’s meeting with Central School students, the Prime Minister expressed confidence that a significant future innovation will come from a small school in India.
Emphasizing that India's aspiration and direction are to see its flag waving on every global platform, the Prime Minister remarked that this is not the time for small thinking or small steps. He expressed happiness that as a media institution, NewsX World has understood this sentiment. He highlighted that ten years ago, the focus was on reaching different states within the country, but today, the network has taken the bold step of going global. Shri Modi stated that this inspiration and resolve should be present in every citizen and entrepreneur. He shared his vision of seeing an Indian brand in every market, drawing room, and dining table worldwide. He emphasized that "Made in India" should become the world's mantra. The Prime Minister expressed his dream that people think of "Heal in India" when they are ill, "Wed in India" when they plan a wedding, and prioritize India for travel, conferences, exhibitions, and concerts. He highlighted the importance of fostering this positive attitude and strength within ourselves and acknowledged the significant role of the network and channel in this endeavor. He stated that the possibilities are endless, and it is now up to us to turn them into reality with courage and determination.
“India is moving forward with the resolve to become a developed nation in the next 25 years”, emphasised Shri Modi and concluded by encouraging the ITV network to take a similar resolve to establish itself on the world stage, expressing confidence in their success.
The Founder of ITV Media Network and Rajya Sabha MP, Shri Karthikeya Sharma, Former Prime Minister of Australia, H.E. Mr. Tony Abbott, Former President and Prime Minister of Sri Lanka, H.E. Mr. Ranil Wickremesinghe were present among other dignitaries at the event.