প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা NXT কনক্লেবতা শরুক য়াখ্রে
পি.এম.না ন্যুজএক্স ৱর্ল্দ চেনেল লোঞ্চ তৌখ্রে
21শুবা চহিচাগী ভারত্তা মালেমনা মীৎয়েং থম্নরি: পি.এম.
ঙসি মালেমনা ভারতকী ওর্গনাইজিং অমসুং ইন্নোবেতিং স্কিলশিং উবা ফংলি: পি.এম.
ঐহাক্না জাতিদা ‘ভোকেল ফোর লোকেল’ অমসুং ‘লোকেল ফোর গ্লোবেল’গী ভিজন অদু থমখি অমসুং ঙসি ঐখোয়না ভিজন অসি তশেংবদা ওন্থোকপা উবা ফংলি: পি.এম.
ঙসি, ভারত অসি মালেমগী অনৌবা ফেক্তরী ওইনা থোরক্লি; ঐখোয় অসি শুপ্নগী ৱার্ক-ফোর্স অমা খক্তা নত্তে; ঐখোয় ৱর্ল্দ-ফোর্স অমনি!: পি.এম.
‘মিনিমম গভর্নমেন্ত, মেক্সিমম গভর্নান্স’ অসি ইফিসিএন্ত অমসুং ইফেক্তিব গভর্নান্সকী মন্ত্রনি: পি.এম.
ভারতনা লোইনাইদ্রবা ইন্নোবেসনশিংগী লমদম ওইরক্লি: পি.এম.
ভারতকী নহারোলশিংদা ঐখোয়না খ্বাইদগী মরু ওইবা মীৎয়েং থম্মি: পি.এম.
নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীনা মহৈরোয়শিংদা তেক্সবুকশিংগী ৱাংমদা ৱাখল খন্নবা খুদোংচাবা পীরি: পি.এম.
01 MAR 2025 12:36PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নই দিল্লীগী ভারত মন্দপমদা পাংথোকপা NXT কনক্লেবতা শরুক য়াখ্রে। মীয়াম তিনখিবা অদুদা ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না ন্যুজএক্স ৱর্ল্দ হৌদোকপগীদমক মহাক্কী থম্মোয়দগী নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি নেৎৱার্ক অসিদা হিন্দী, ইংলিস অমসুং তোঙান তোঙানবা লমদমসিগী লোলশিংদা চেনেলশিং য়াওরি অমসুং ঙসিদি মালেমগী থাক্তা য়ৌরে। মহাক্না ফেল্লোশিপ অমসুং স্কোলারশিপ কয়া হৌদোকখিবগী মতাংদসু পনখি অমসুং প্রোগ্রামশিং অসিগীদমক মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীখি।
মমাংদা মহাক্না অসিগুম্বা মিদিয়াগী থৌরম কয়াদা শরুক য়াখ্রে হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি, অদুবু ন্যুজএক্স ৱর্ল্দনা ঙসি অনৌবা চৎনবী অমা শেমখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি অসিগুম্বা মখলগী মিদিয়াগী থৌরম অসি লৈবাক অসিদা চৎনবী অমা ওইরি, অদুবু ন্যুজএক্স ৱর্ল্দনা মসিদা অনৌবা দাইমেন্সন অমা পীরি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি মখোয়গী সম্মিৎ অসি পোলিসীশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনবদা মীৎয়েং চঙখি অমসুং পোলিসী-সেন্ত্রিককা চাংদম্নবদা পোলিসী-সেন্ত্রিক ওইখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি সম্মিৎ অসিনা তোঙান তোঙানবা লম কয়াগী মকোক থোংবা মীওই কয়াগী খন্ন-নৈনবদা অচৌবা মরুওইবা পীরি। মখোয়না অনৌবা মোদেল অমদা থবক তৌরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি অমসুং অতোপ্পা মিদিয়া হাউসশিংনা মসিগী ত্রেন্দ অমসুং তেমপ্লেৎ অসিবু মখোয়গী অনৌবা মওংদা মপাঙ্গল কনখৎহনগনি হায়না মহাক্না থাজবা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "21শুবা চহি চাগী ভারত অসি মালেম্না কুপ্না য়েংশিল্লি।" মহাক্না হায়খি মদুদি মালেমগী মফম কয়াদগী লাকপা মীওইশিংনা ভারত্তা চৎপা অমসুং ভারতপু খঙবা পাম্মি। ভারত অসি পোজিতিব ওইবা পাউশিং পুথোক্লিবা, নুমিৎ খুদিংগী অনৌবা রেকোর্দশিং থম্বা অমসুং নুমিৎ খুদিংগী অনৌবা থৌদোকশিং থোক্লিবা লৈবাক অমনি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। হৌখিবা ফেব্রুৱারী 26তা প্রয়াগরাজতা লোইশিনখিবা মহা কুম্ভগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মীওই করোর কয়া অমা তুরেল তোর্বানদা লৈবা মতম খরগী ওইবা শহর অমদা স্নান তৌবদা অঙকপা পোক্নখি হায়না ফোংদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি, “মালেমনা ভারতকী ওর্গনাইজিং অমসুং ইন্নোবেতিং স্কিলশিংদা মীৎয়েং থম্মি”। ভারতনা সেমিকন্দক্তরদগী এয়রক্রাফ কেরিয়র ফাওবগী পোৎলম খুদিংমক পুথোক্লি হায়না মহাক্না পনখি অমসুং মালেম অসিনা ভারতকী মাইপাকপগী মতাংদা অকুপ্পা মরোল খঙবা পাম্মি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি অমসুং মসিনা ন্যুজএক্স ৱর্ল্দগীদমক মরুওইবা খুদোংচাবা অমনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
থা খরগী মমাংদা, ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা মীখল পাঙথোকখি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি চহি 60গী মতুংদা অহানবা ওইনা, ভারতকী সরকার অমনা মথং-মথং অহুমশুবা তর্মগীদমক লৈঙাক পায়বা ঙমখ্রে। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি মীয়ামগী থাজবা অসি হৌখিবা চহি 11দা ভারতনা ফংখিবা মশিং য়াম্লবা মায় পাকপগী মতুং ইন্না ওইরি। অনৌবা চেনেল অসিনা ভারতকী অশেংবা ৱারীশিং মালেমদা বায়স অমত্তা লৈতনা লৈবাক অসি তশেংনা করম্না ওইবগে হায়বদু উৎলগনি হায়না মহাক্না থাজবা থমখি।
“চহি খরগী মমাংদা ঐহাক্না 'ভোকেল ফোর লোকেল' অমসুং 'লোকেল ফোর গ্লোবেল'গী ভিজন অসি লৈবাক মীয়ামদা পুথোকখি। ঙসিদি, ঐখোয়না ভিজন অসি তশেং তশেংনা ওইরকপা উবা ফংলে।" মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী আয়ুশ প্রদক্তশিং অমসুং য়োগ অসি লোকেলদগী গ্লোবেলদা ওন্থোকখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী সুপরফুদ, মখানা, "শ্রী অন্না" হায়না খঙনবা মিল্লেৎকা লোয়ননা গ্লোবেলগী ওইনা শকখঙনরক্লি। মহাক্না হায়খি মহাক্কী মরুপ, ওস্ত্রেলিয়াগী হান্নগী প্রধান মন্ত্রী, তোনি অববোতনা দিল্লী হাৎতা ইন্দিয়ন মিল্লেৎসপু মশক খঙখি অমসুং মিল্লেৎকী চিঞ্জাকশিংদু মহাও তংখি, মদুদা মহাক্না অপেনবা পোকখি।
ভারতনা মালেমগী য়াইঙং চাদা 60 হেন্না সপ্লাই তৌবগা লোয়ননা মিল্লেৎ খক্তা নত্তনা ভারতকী য়াইঙংসু লোকেলদগী গ্লোবেলদা ওন্থোক্লে হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতকী কোফিসু মালেমগী থাক্তা শকখঙনরে। মসিনা ভারতপু মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা কোফি এক্সপোর্তরগী তরেৎশুবা লৈবাক ওইহল্লে। ভারতকী মোবাইল ফোনশিং, ইলেক্ত্রোনিক প্রদক্তশিং, অমসুং হিদাক-লাংথকশিং মালেমগী থাক্তা শকখঙনরক্লি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। ভারতনা মালেমগী ওইবা খোঙথাং কয়াদা মকোক থোংলি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। ইকুই কুইদ্রিঙৈদা ভারতনা ফ্রান্সতা AI এক্সন সম্মিৎতা শরুক য়াবগী খুদোংচাবা ফংখিবা অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা G-20 সম্মিৎ অসিদা ভারতনা মায় পাক্না শরুক য়াখিবা অদু পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা গ্লোবেল সাউথতা মপাঙ্গল কনবা ভোইস অমা ওইরি অমসুং ইথৎকী লৈবাকশিংগী কান্নবশিংবু অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি। ক্লাইমেৎ ক্রাইসিস অসি থেংননবা, ভারতনা মিসন লাইফ ভিজন অসি মালেমদা পুথোক্লে হায়না মহাক্না মখা তাখি। শ্রী মোদীনা ইন্তর্নেস্নেল সোলর এলাইন্স অমসুং কোলিসন ফোর দিজাস্তর রেসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরগুম্বা থৌরাংশিংদা ভারতনা লুচিংবগী থৌদাং লৌরি হায়নসু পনখি। মহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকখি মদুদি ভারতকী ব্রান্দ কয়ানা মালেমগী থাক্তা চৎলি, ভারতকী মিদিয়ানা মালেমগী থাক্তা লৈরিবা খুদোংচাবা অসিবু খঙলি অমসুং লৌখৎলি।
দিকেদ কয়াগী মমাংদগী মালেমনা ভারতপু মাগী বেক ওফিস ওইনা লৌনরম্মি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ঙসিদি ভারত অসি মালেমগী অনৌবা ফেক্তরী ওইরক্লি।" ভারত অসি ৱার্কফোর্স খক্তা নত্তনা ৱর্ল্দফোর্স অমনি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা মমাংঙৈদা পোত্থোক কয়া পুশিল্লক্লম্মি, অদুবু হৌজিক্তি এক্সপোর্ত হব অমা ওইরক্লি। মহাক্না পনখি মদুদি মতম অমদা লোকেল মার্কেৎতা য়ুম্ফম ওইরম্বা লৌমীশিংনা হৌজিক মখোয়গী পোত্থোকশিং মালেমগী কৈথেলশিংদা য়ৌহল্লে। শ্রী মোদীনা পুলৱামাগী স্নো পিস, মহারাস্ত্রগী পুরান্দর ফিগ অমসুং কাশ্মীরগী ক্রিকেৎ বেৎশিংগী মালেমগী ওইনা হেনগৎলক্লিবা দিমান্দগী মতাংদা পনখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি ভারতকী দিফেন্স প্রদক্তশিংনা মালেমদা ভারতকী ইঞ্জিনীয়রিং অমসুং তেক্নোলোজীগী মপাঙ্গল উৎলি। ইলেক্ত্রোনিক্সতগী হৌরগা ওতোমোবাইল সেক্তর ফাওবদা, মালেম অসিনা ভারতকী স্কেল অমসুং কেপাসিতী অদু উবা ফংলে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। ভারতনা মালেমদা পোৎলমশিং ফংহনবতা নত্তনা মালেমগী সপ্লাই চেনদা থাজবা য়াবা পার্তনর অমা ওইরক্লি।"
“তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা ভারতনা লুচিংবা ওইরকপা অসি চহি কয়াগী কন্না হোৎনবগী মহৈনি অমসুং পথাপ নাইনা লৌখৎপা পোলিসীগী ৱারেপশিংনি”, হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি। মহাক্না হৌখিবা চহি 10দা খুমাং চাউশিল্লকপগী মতাংদা পনখি। মহাক্না মরুওইনা ফোংদোকখি মদুদি খোঙচৎকী মতম অমসুং শেনফম হন্থরকপনা ইন্দস্ত্রীদা লোজিস্তিক্সকী মতম হন্থহন্নবগী খুদোংচাবা অমা পীরি, মসিনা ওতোমোবাইল সেক্তরদা কান্নবা ফংহল্লি। মহাক্না গারীশিংগী দিমান্দ হেনগৎলকপা অমসুং EV পুথোকপদা পুক্নিং থৌগৎলদুনা হায়খি মদুদি হৌজিক ভারত অসি মরুওইবা ওতোমোবাইল পুথোকপা অমসুং এক্সপোর্ত তৌবা লৈবাক অমা ওইরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ইলেক্ত্রোনিক্স মেন্যুফেকচরিংদসু অসিগুম্বা অহোংবা অসি উবা ফংলি। হৌখিবা চহি তরা অসিদা, ইলেক্ত্রিসিতী অসি অহানবা ওইনা ইমুং করোর 2.5 হেনবদা য়ৌহনখ্রে। মসিনা ইলেক্ত্রোনিক ইক্বিপমেন্তশিংগী দিমান্দ অমসুং পুথোকপদা হেনগৎলক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি মমল হোংবা দেতানা মোবাইল ফোনগী দিমান্দ হেনগৎহল্লে অমসুং মোবাইল ফোনদা সর্ভিসশিং ফংহনবনা দিজিতেল দিভাইসশিং শিজিন্নবা হেনগৎহল্লে। PLI স্কিমশিংগুম্বা প্রোগ্রামশিংনা দিমান্দ অসিবু খুদোংচাবা অমদা ওন্থোক্লে, ভারত অসি ইলেক্ত্রোনিক্কী মরুওইবা এক্সপোর্তর অমা ওইহল্লে হায়না মহাক্না হায়খি। ভারতনা অচৌবা পান্দমশিং থম্নবা অমসুং ফংবা ঙম্বগী মগুন অসি "মিনিমম গভর্নমেন্ত, মেক্সিমম গভর্নান্স"গী মন্ত্রদা য়ুম্ফম ওইরি হায়না ফোংদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি সরকারগী ইথিল নৎত্রগা প্রেসর য়াওদনা মতিক চাবা অমসুং ইফেক্তিব গভর্নান্স অমা প্রমোৎ তৌরি। অসিগুম্বা আইন অমদি মীয়াম তিনবা মফমদা জগোয় শাবা মীওইশিং ফাজিনবগী অয়াবা পীবা দ্রামা পার্ফোমেন্স এক্ত অসিনি। মসিগী আইন অসি নীংতম্লবা মতুং চহি 70 চৎনরম্মি অমসুং হৌজিক লৈরিবা সরকার অসিনা লৌথোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা ত্রাইবেল এরিয়াশিং অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী লাইফলাইন ওইরিবা ৱাগী খুদমসু পনখি। মমাংদা, ৱা য়ানবদা উগী কাঙলুপ ওইনা খায়দোক্লম্বনা মরম ওইদুনা ফাবা য়াই। সরকারনা হৌজিক দিকেদ কয়াগী মমাংদগী চৎনরক্লবা আইন অসি হোংদোকখ্রে, অমসুং ৱাবু গ্রাসগুম্না মশক খঙলে। মমাংগী লুচিংবশিং অমসুং লুতিয়নশিংগী মীহুৎশিংনা অসিগুম্বা মতমগা চুনদ্রবা আইনশিং অসি লৌথোকপদা ৱা ঙাংদবগী মতাংদা মহাক্না ৱাফম থমখি অমসুং মখোয়শিং অসি লৌথোক্নবা হৌজিক লৈরিবা সরকারনা হোৎনরিবশিং অদুসু মহাক্না ফোংদোকখি।
চহি তরাগী মমাংদা, ITR অমা ফাইল তৌবা অসি মীচম প্রজা অমগীদমক অরুবা থবক অমা ওইরম্মি অদুবু ঙসিদি, মসি তাং খরগী মনুংদা পাংথোকপা ঙম্লে, অমসুং রিফন্দশিং অসি নুমিৎ খরগী মনুংদা একাউন্তশিংদা ক্রেদিৎ তৌরে হায়না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ইনকম তেক্স লোশিং অসি লায়থোকহন্নবগী থৌওং অসি পার্লিয়ামেন্ততা চত্থরি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি লুপা লাখ 12 ফাওবগী ইনকম অসি তেক্স ফ্রী ওইহনখ্রে, মসিনা শেল থাদবা কাংলুপ অদুদা কান্নবা ফংহল্লে। মহাক্না হায়খি মদুদি বজেৎ অসিনা নহা ওইরিবা প্রোফেস্নেলশিংনা মখোয়গী এস্পিরেসনশিং মপুং ফাহন্নবা অমসুং মখোয়গী সেভিং হেনগৎহনবদা মতেং পাংলি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিগী মীয়াম অমসুং মখোয়গী অপাম্বশিংগীদমক ইজ ওফ লিভিং, ইজ ওফ দুইং বিজিনেস অমসুং ওপন স্কাই ফংহনবা অসি পান্দমনি। মহাক্না হায়খি মদুদি স্তার্তঅপ কয়া অমনা জিওস্পেসিএল দেতাদগী কান্নবা ফংলি। মমাংদা মেপ শেম্নবগীদমক সরকারগী অয়াবা মথৌ তাখি। স্তার্ত-অপশিং অমসুং প্রাইবেৎ কম্পনীশিংদা দেতা অসি য়াম্না ফজনা শীজিন্নবা য়াহন্দুনা সরকারনা মসি হোংদোকখ্রে হায়না মহাক্না মখা তাখি।
মালেমদা জিরোগী ৱাখল্লোন পীরম্বা ভারত অসি হৌজিক্তি থোইদোক হেন্দোকপা ইন্নোবেসনশিংগী লম অমা ওইরক্লি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা ইন্নোবেসন তৌবতা নত্তনা "ইন্দোবেতিং", হায়বদি ভারতকী মওংদা ইন্নোবেতিং তৌরি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা মমল হোংবা, খুদোংচাবা ফংবা, অমসুং খোংজেল য়াংবা সোলুসনশিং শেমগৎলি অমসুং মসিগী সোলুসনশিং অসি গেৎকীপিং য়াওদনা মালেমদা ফংহল্লি। মালেমনা সেক্যুর অমসুং কোস্ত ইফেক্তিব দিজিতেল পেমেন্ত সিস্তেম অমা মথৌ তারকপা মতমদা, ভারতনা UPI (য়ুনিফাইদ পেমেন্তস ইন্তর্ফেস) দিবেলপ তৌখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি প্রোফেসর কার্লোস মোন্তেসনা UPI তেক্নোলোজীগী মীচম মীয়ামদা কান্নবা পীরকপা অদুদা পুক্নিং চিংশিনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসিদি ফ্রান্স, য়ু.এ.ই. অমসুং সিঙ্গাপুরগুম্বা লৈবাকশিংনা UPIবু মখোয়গী ফাইনান্সিএল ইকোসিস্তেমদা পুনশিল্লি। লৈবাক কয়া অমনা ভারতকী দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর, ইন্দিয়া স্তেককা শম্ননবা য়ানা ৱারোলশিং খুৎয়েক পীনরি হায়নসু মহাক্না পনখি। কোবিদ-19 লাইচৎ মনুংদা, ভারতকী ভেক্সিন্না লৈবাক অসিগী ক্বালিতী লৈবা হেল্থকেয়র সোলুসনশিং মালেমদা উৎখি। মালেম পুম্বগী কান্ননবগীদমক্তা আরোগ্য সেতু এপ অসি ওপন সোর্স ওইহনখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি ভারত অসি স্পেসকী অচৌবা শক্তি অমনি অমসুং অতোপ্পা লৈবাকশিংনা মখোয়গী স্পেস এস্পিরেসনশিং ফংনবা মতেং পাংলি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা মীয়ামগী য়াইফনবগীদমক AIদা থবক তৌরি অমসুং মালেমগা লোয়ননা মসিগী এক্সপরিয়েন্স অমসুং এক্সপর্তীস শরুক য়ামিন্নরি।
ঙসি মশিং য়াম্লবা ফেল্লোশিপশিং হৌদোকপগীদমক ITV নেৎৱার্কপু থাগৎলদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতকী নহারোলশিং অসি চাউখৎলবা ভারত অমগী খ্বাইদগী চাউবা কান্নবা ফংলবশিং অমসুং স্তেকহোল্দরশিংনি, মখোয়বু খ্বাইদগী মরুওইবা অমা ওইহল্লি। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসিনা অঙাংশিংদা লাইরিক লাইশুগী ৱাংমদা খনবা খুদোংচাবা পীরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি মিদ্দল স্কুলদগী হৌরগা, অঙাংশিংনা কোদিং তম্লি অমসুং AI অমসুং দেতা সাইন্সকুম্বা লমশিংদা শেম-শারি। অতল তিঙ্করিং লেবশিংগী মরমদা ঙাংলদুনা মসিনা অঙাংশিংদা অনৌবা তেক্নোলোজীশিংগা লোয়ননা এক্সপরিয়েন্স পীরি। মহাক্না হায়খি চহি অসিগী বজেৎ অসিদা অনৌবা অতল তিঙ্করিং লেব 50,000 শেম্নবা লাউথোকখ্রে।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ন্যুজকী মালেমদা, তোঙান তোঙানবা এজেন্সীশিংগী সবস্ক্রাইবশিং অসিনা হেন্না ফবা ন্যুজ কভরেজ ফংহনবদা মতেং পাংই। মতৌ অসুম্না, রিসর্চকী লমদা লৈরিবা মহৈরোয়শিংনা য়ারিবমখৈ ইনফোর্মেসনগী সোর্স কয়া অমা ফংবা মথৌ তাই। মহাক্না মখা তাখি মদুদি মমাংদা, মখোয়না তোঙান-তোঙানবা জর্নেলশিংদা অৱাংবা মমলদা সবস্ক্রাইব তৌরম্মি অদুবু সরকারনা "ৱান নেসন, ৱান সবস্ক্রাইব" ইনিসিএতিব হৌদোক্তুনা রিসর্চরশিংবু মসিগী অৱাবা অসিদগী কোকহনখ্রে। মসিনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা রিসর্চর খুদিংমক্না মালেমগী মমিং লৈরবা জর্নেলশিংদা লেম্না এক্সেস তৌবা ঙমহনগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকারনা মসিগী খোঙথাং অসিদা লুপা করোর 6,000 হেন্না চাদিং তৌনবা শেম-শারি। স্পেস এক্সপ্লোরেসন, বাইওতেক রিসর্চ, নৎত্রগা AI ওইগেরা, মহৈরোয় খুদিংমক্কীদমক সরকারনা খ্বাইদগী ফবা রিসর্চ ফেসিলিতীশিং লৈহন্নবা হোৎনরি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী অঙাংশিং অসি তুংগী লুচিংবশিং ওইরক্লি। দা. ব্রাইয়ন গ্রীনগা IITগী মহৈরোইশিংগা উনখিবা অদুগা, এস্ত্রোনোৎ মাইক মেসিমিনোনা সেন্ত্রেল স্কুলগী মহৈরোইশিংগা উনখিবা অদুদা, প্রধান মন্ত্রীনা থাজবা ফোংদোকখি মদুদি ভারতকী অপীকপা স্কুল অমদগী মরুওইবা ইন্নোবেসন অমা লাক্কনি।
মালেমগী প্লেৎফোর্ম খুদিংমক্তা ভারতকী ফিরাল পাইবা উবা অসি ভারতকী এস্পিরেসন অমসুং দিরেক্সননি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌজিক অসি অপীকপা ৱাখল্লোন নৎত্রগা অপীকপা খোঙথাংশিংগী মতম নত্তে। মহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকখি মদুদি মিদিয়া ইন্সতিত্যুসন অমা ওইনা, ন্যুজএক্স ৱর্ল্দনা মসিগী ৱাখল্লোন অসি খঙলে। মহাক্না হায়খি মদুদি চহি 10গী মমাংদা লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদা য়ৌনবা মীৎয়েং থম্লম্মি, অদুবু ঙসিদি নেৎৱার্ক অসিনা মালেমগী থাক্তা য়ৌনবা থৌনা লৈরবা খোঙথাং অমা লৌখৎলে। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মসিগী ইথিল অমসুং ৱারেপ অসি নাগরিক খুদিংমক্তা অমসুং ওন্তপ্রিন্যুওর খুদিংমক্তা লৈগদবনি। মহাক্না মালেমগী কৈথেল খুদিংমক্তা, দ্রোয়িং রুম খুদিংমক্তা অমসুং দাইনিং তেবল খুদিংমক্তা ভারতকী ব্রান্দ অমা উনবগী মহাক্কী মঙলান অদু ফোংদোকখি। "মেদ ইন ইন্দিয়া" অসি মালেমগী মন্ত্র ওইগদবনি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী মঙলান অদু ফোংদোকখি মদুদি মীওইশিংনা নারকপা মতমদা "হিল ইন ইন্দিয়া" খনবা, লুহোংবা মতমদা "ৱেদ ইন ইন্দিয়া" খনবা, অমসুং খোঙচৎ চৎপা, কনফরেন্স পাঙথোকপা, একজিবিসন পাঙথোকপা অমসুং কন্সর্ত পাংথোকপদা ভারতপু মরুওইবা পীবা। মহাক্না ঐখোয়গী মনুংদা পোজিতিব ওইবা ৱাখল্লোন অমসুং শক্তি অসিবু পুক্নিং থৌগৎপগী মরুওইবা অদু ফোংদোকখি অমসুং মসিগী হোৎনবদা নেৎৱার্ক অমসুং চেনেলগী মরুওইবা থৌদাং অদু খঙহনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ওইথোকপা য়াবশিং অসি লোইনাইদে, অমসুং মসি ঐখোয়না থৌনা অমসুং অখাং কনবগা লোয়ননা তশেং তশেংনা ওইহন্নবা হোৎনগদবনি।
“ভারতনা মথংগী চহি 25দা চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইনবা ৱারেপ লৌদুনা মাংলোমদা চংশিল্লি” হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি অমসুং ITV নেৎৱার্কপু মালেমগী থাক্তা মশাবু লিংখৎনবা চপ মান্নবা ৱারেপ লৌনবা পুক্নিং থৌগৎতুনা ৱারোল পীবা লোইশিনখি অমসুং মখোয়না মায় পাকপা ঙমগনি হায়য়া অসিদা থাজবা ফোংদোকখি।
ITV মেদিয়া নেৎৱার্ক্কী ফাউন্দর অমসুং রাজ্য সভাগী এম.পি. শ্রী কার্তিকেয় শর্মা, ওস্ত্রেলিয়াগী হান্নগী প্রধান মন্ত্রী, ঐচ.ই. মিস্তর তোনী অববোৎ, শ্রী লঙ্কাগী হান্নগী রাস্ত্রপতি অমসুং প্রধান মন্ত্রী, ঐচ.ই. মিস্তর রানিল ৱিক্রমসিংঘেসু থৌরম অদুদা অতৈ মকোক থোংবা মীওইশিংগা লোয়ননা শরুক য়াখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi participates in the NXT Conclave
PM launches the NewsX World Channel
The world is keenly watching 21st-century India: PM
Today, the world is witnessing India’s organizing and innovating skills: PM
I had presented the vision of 'Vocal for Local' and 'Local for Global' to the nation and today, we are seeing this vision turn into reality: PM
Today, India is emerging as the new factory of the world; We are not just a workforce; we are a world-force!: PM
‘Minimum Government, Maximum Governance’ is the mantra for efficient and effective governance: PM
India is becoming the land of infinite innovations: PM
India's youth is our top priority: PM
The National Education Policy has given students the opportunity to think beyond textbooks: PM
01 MAR 2025 12:36PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the NXT Conclave in the Bharat Mandapam, New Delhi today. Addressing the gathering, he extended his heartfelt congratulations on the auspicious launch of NewsX World. He highlighted that the network includes channels in Hindi, English, and various regional languages, and today, it is going global. He also remarked on the initiation of several fellowships and scholarships, extending his best wishes for these programs.
Remarking that he had attended similar media events in the past, but NewsX World had set a new trend today, Shri Modi extended special congratulations for this achievement. He highlighted that media events of this nature are a tradition in the country, but NewsX World has given it a new dimension. He added that their summit focused on discussion of policies and was policy-centric as compared to politics-centric. He added that this summit had given great importance to discussions and deliberations by many dignitaries from across various fields. He acknowledged that they have worked on an innovative model, and expressed hope that other media houses will enrich this trend and template in their own innovative ways.
“The world is keenly watching 21st-century India”, exclaimed the Prime Minister. He said that people from around the globe want to visit and understand India. He emphasized that India is a country where positive news is being created, new records are being set daily, and something new is happening every day. Mentioning the recent completion of the Maha Kumbh in Prayagraj on February 26th, which amazed the world with crores of people bathing in a temporary city along the riverbank, Shri Modi said, “the world is witnessing India's organizing and innovating skills”. He pointed out that India is manufacturing everything from semiconductors to aircraft carriers and that the world wants to learn about India's success in detail and expressed that this is a significant opportunity for NewsX World.
Highlighting that a few months ago, India conducted the world's largest election, Shri Modi said that for the first time in 60 years, a Government in India has returned to power for the third consecutive term. He emphasized that this public trust is based on India's numerous achievements over the past 11 years. He expressed confidence that the new channel will bring India's real stories to the world without any bias, showcasing the country as it truly is.
“Few years ago, I had presented the vision of 'Vocal for Local' and 'Local for Global' to the nation and today, we are seeing this vision turn into reality”, exclaimed the Prime Minister. He emphasized that India's AYUSH products and yoga have gone from local to global and noted that India's superfood, makhana, is also gaining global recognition, along with millets, referred to as "Shri Anna." He mentioned that his friend, Tony Abbott, the former PM of Australia experienced Indian millets first hand at Delhi Haat and enjoyed the millet dishes, which pleased him.
Stressing that not only millets but also India's turmeric has gone from local to global, with India supplying over 60 percent of the world's turmeric, Shri Modi remarked that India's coffee has also achieved global recognition, making India the seventh-largest coffee exporter in the world. He emphasized that India's mobile phones, electronic products, and medicines are gaining global recognition. He noted that India is leading several global initiatives. Mentioning the recent opportunity to attend the AI Action Summit in France, where India was the co-host and will now take on the responsibility of hosting it, the Prime Minister highlighted India's successful G-20 summit during its presidency, where the India-Middle East-Europe Corridor was introduced as a new economic route. He mentioned that India has given a strong voice to the Global South and prioritized the interests of island nations. To address the climate crisis, India has presented the Mission LiFE vision to the world, he added. Shri Modi also mentioned India's leadership in initiatives such as the International Solar Alliance and the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure. He expressed his happiness that as many Indian brands are going global, India's media is also understanding and embracing this global opportunity.
Remarking that for decades, the world referred to India as its back office, the Prime Minister said, “today, India is becoming the new factory of the world”. He emphasized that India is not just a workforce but a world-force and highlighted that the country, which once imported many products, is now emerging as an export hub. He noted that farmers, who were once limited to local markets, are now reaching global markets with their produce. Shri Modi mentioned the increasing global demand for Pulwama's snow peas, Maharashtra's Purandar figs, and Kashmir's cricket bats. He emphasized that India's defense products showcase the strength of Indian engineering and technology to the world. He pointed out that from electronics to the automobile sector, the world has witnessed India's scale and capability. “India is not only providing products to the world but is also becoming a trusted and reliable partner in the global supply chain”, he added.
“India's leadership in various sectors is the result of years of hard work and systematic policy decisions”, said Shri Modi and highlighted the progress made over the past ten years, where incomplete bridges and stalled roads have now transformed into dreams moving forward at a new pace with good roads and excellent expressways. He emphasized that reduced travel time and costs have provided the industry with an opportunity to decrease logistics turnaround time, benefiting the automobile sector significantly. He noted the increased demand for vehicles and the encouragement of EV production, adding that today, India has emerged as a major automobile producer and exporter.
Prime Minister remarked that a similar transformation has been observed in electronics manufacturing. Over the past decade, electricity has reached more than 2.5 crore families for the first time, leading to increased demand and production of electronic equipment, he added. He highlighted that affordable data has boosted the demand for mobile phones, and the increased availability of services on mobile phones has led to higher consumption of digital devices. He mentioned that programs like PLI Schemes have turned this demand into an opportunity, making India a major electronics exporter. Emphasising that India's ability to set and achieve large targets is rooted in the mantra of "Minimum Government, Maximum Governance," which promotes efficient and effective governance without Government interference or pressure, Shri Modi provided an example of how the Government had abolished around 1,500 obsolete laws over the past decade, many of which were enacted during British rule. One such law was the Dramatic Performance Act, which allowed the arrest of people dancing in public places. This law was in effect for 70 years after independence and was abolished by the current Government. The Prime Minister also mentioned the example of bamboo, which is the lifeline of tribal areas and the North East. Previously, cutting bamboo could lead to arrest, as it was classified as a tree. The Government has now changed this decades-old law, recognizing bamboo as grass. He remarked at the silence of previous leaders and the Lutyens' elite on such outdated laws and emphasized the current Government's efforts to remove them.
Mentioning that ten years ago, filing an ITR was a difficult task for an ordinary person but today, it can be done in a few moments, and refunds are credited to accounts within days, the Prime Minister highlighted that the process of simplifying income tax laws is ongoing in Parliament. He added that income up to ₹12 lakh has been made tax-free, benefiting the salaried class significantly and emphasized that the budget has helped young professionals fulfill their aspirations and increase their savings. Shri Modi stated that the goal is to provide ease of living, ease of doing business, and open skies for the country's people and their aspirations. He noted that many startups are benefiting from geospatial data, which previously required government permission to create maps. The government has changed this, allowing startups and private companies to make excellent use of this data, he added.
Highlighting that India, the land that gave the world the concept of zero, is now becoming the land of infinite innovations, the Prime Minister stressed that India was not only innovating but also "Indovating," meaning innovating the Indian way. He highlighted that India is creating solutions that are affordable, accessible, and adaptable, and offering these solutions to the world without gatekeeping. He mentioned that when the world needed a secure and cost-effective digital payment system, India developed the UPI (Unified Payments Interface) system. Shri Modi said that Professor Carlos Montes was impressed by the people-friendly nature of UPI technology and mentioned that today, countries like France, UAE, and Singapore are integrating UPI into their financial ecosystems. He also mentioned that many countries are signing agreements to connect with India's digital public infrastructure, India Stack. During the COVID-19 pandemic, India's vaccine demonstrated the country's quality healthcare solutions to the world. The Prime Minister highlighted that the Aarogya Setu app was made open source to benefit the world. He emphasized that India is a major space power and is helping other countries achieve their space aspirations. He stated that India is working on AI for public good and sharing its experience and expertise with the world.
Lauding the ITV Network for launching numerous fellowships today, Shri Modi emphasized that the youth of India are the biggest beneficiaries and stakeholders of a developed India, making them a top priority. He highlighted that the National Education Policy has provided children with the opportunity to think beyond textbooks. He added that from middle school, children are learning coding and preparing for fields like AI and data science. Talking about the Atal Tinkering Labs, which are giving children hands-on experience with emerging technologies. He said this year's budget has announced the creation of 50,000 new Atal Tinkering Labs.
Shri Modi remarked that in the world of news, various agencies' subscriptions help in better news coverage. Similarly, students in the field of research need access to as many information sources as possible. He added that previously, they had to subscribe to different journals at high costs but the Government had relieved researchers of this concern by introducing the "One Nation, One Subscription" initiative, ensuring free access to renowned journals worldwide for every researcher in the country. The government is set to spend over ₹6,000 crore on this initiative, he said. Emphasising that the Government was ensuring the best research facilities for every student, whether in space exploration, biotech research, or AI, the Prime Minister highlighted that India's children are emerging as future leaders. Mentioning about the remarkable experiences of Dr. Brian Greene’s meeting with IIT students, and astronaut Mike Massimino’s meeting with Central School students, the Prime Minister expressed confidence that a significant future innovation will come from a small school in India.
Emphasizing that India's aspiration and direction are to see its flag waving on every global platform, the Prime Minister remarked that this is not the time for small thinking or small steps. He expressed happiness that as a media institution, NewsX World has understood this sentiment. He highlighted that ten years ago, the focus was on reaching different states within the country, but today, the network has taken the bold step of going global. Shri Modi stated that this inspiration and resolve should be present in every citizen and entrepreneur. He shared his vision of seeing an Indian brand in every market, drawing room, and dining table worldwide. He emphasized that "Made in India" should become the world's mantra. The Prime Minister expressed his dream that people think of "Heal in India" when they are ill, "Wed in India" when they plan a wedding, and prioritize India for travel, conferences, exhibitions, and concerts. He highlighted the importance of fostering this positive attitude and strength within ourselves and acknowledged the significant role of the network and channel in this endeavor. He stated that the possibilities are endless, and it is now up to us to turn them into reality with courage and determination.
“India is moving forward with the resolve to become a developed nation in the next 25 years”, emphasised Shri Modi and concluded by encouraging the ITV network to take a similar resolve to establish itself on the world stage, expressing confidence in their success.
The Founder of ITV Media Network and Rajya Sabha MP, Shri Karthikeya Sharma, Former Prime Minister of Australia, H.E. Mr. Tony Abbott, Former President and Prime Minister of Sri Lanka, H.E. Mr. Ranil Wickremesinghe were present among other dignitaries at the event.