Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech during the Jhumoir Binandini programme in Guwahati, Assam
24 FEB 2025 8:43PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Governor of Assam, Shri Lakshman Prasad Acharya ji, the dynamic Chief Minister Himanta Biswa Sarma ji, my colleagues in the Union Government Dr. S. Jaishankar and Sarbananda Sonowal, Chief Minister of Tripura Manik Saha ji, other ministers, members of Parliament, members of the Legislative Assembly, all artist friends, and my brothers and sisters of Assam,
Greetings to everybody! How are you all my brothers and sisters?
I extend my heartfelt greetings to all of you.
I am extremely delighted to be present here today.
Brothers and sisters,
Today, there is an incredible atmosphere here in Assam—an environment full of energy. This entire stadium is resonating with enthusiasm, joy, and excitement. The preparation of all the artists performing the Jhumoir dance is visible everywhere. This magnificent preparation carries both the fragrance and beauty of the tea gardens. And you all know, who would understand the aroma and colour of tea better than a tea seller? That is why, just as you have a special connection with Jhumoir and the culture of tea gardens, I, too, share a bond with it.
Friends,
When such a large number of artists perform the Jhumoir dance together, it will set a new record. Previously, when I visited Assam in 2023, more than 11,000 people performed the Bihu dance together and created a record. I can never forget that moment! Even those who watched it on TV still remind me of it again and again. Today, I am eagerly waiting for another such spectacular performance. I congratulate the Assam government and the dynamic Chief Minister Himanta Biswa Sarma ji for organising this grand cultural event.
Today is a proud day for Assam’s tea community and indigenous people. I extend my best wishes to everyone on this occasion.
Friends,
Such grand events not only add to Assam’s pride but also showcase Bharat’s great diversity. I have just been informed that more than 60 ambassadors from different countries around the world are present here to experience Assam. There was a time when Assam and the Northeast were neglected in terms of development, and their rich culture was overlooked. But today, the Northeast’s culture has its own brand ambassador—Modi himself. I am the first Prime Minister to stay in Assam’s Kaziranga and introduce the world to its biodiversity. Just now, Himanta Da described this, and all of you stood up to express your gratitude. A few months ago, we granted Assamese the status of a Classical Language, a recognition that the people of Assam had been waiting for decades. Similarly, Charaideo Maidam has been included in the UNESCO World Heritage list, and the efforts of the BJP government played a significant role in making this possible.
Friends,
Assam takes great pride in its brave son, Veer Lachit Borphukan, who fiercely resisted the Mughals and protected Assam’s culture and identity. We celebrated his 400th birth anniversary on a grand scale, and his tableau was also featured in the Republic Day parade, where the entire nation paid tribute to him. Here in Assam, a 125-foot bronze statue of Lachit Borphukan has also been constructed. Similarly, to honour the legacy of the tribal communities, we have started celebrating Janjatiya Gaurav Diwas (Tribal Pride Day). Assam’s Governor Lakshman Prasad ji himself comes from a tribal background and has reached this position through his dedication and hard work. To immortalize the contributions of tribal heroes and heroines across the country, tribal museums are also being established.
Friends,
The BJP government is not only driving Assam’s development but also serving the Tea Tribe community. To increase the income of tea garden workers, a bonus has been announced for Assam Tea Corporation workers. A major challenge faced by our sisters and daughters working in tea gardens was financial insecurity during pregnancy. Today, around 1.5 lakh women are receiving 15,000 rupees as financial assistance during pregnancy so that they do not have to worry about expenses. For the health of these families, the Assam government is establishing over 350 Ayushman Arogya Mandirs in tea gardens. Additionally, more than 100 Model Tea Garden Schools have already been opened to ensure quality education for their children, with around 100 more in the pipeline. We have also introduced a 3% reservation under the OBC quota for the youth of the Tea Tribe. The Assam government is further supporting them by providing 25,000 rupees as financial assistance for self-employment. The growth of the tea industry and its workers will accelerate the development of all of Assam, and our Northeast region will reach new heights of progress.
Now, as you are about to begin your magnificent performance, I extend my heartfelt gratitude in advance. I am confident that all of Bharat will celebrate your dance today! TV channels are eagerly waiting for it to begin, and the whole country and the world will witness this grand performance. A big thank you to everyone for the wonderful Jhumoir performance. Stay well, and I look forward to meeting you again. Thank you very much!
Bharat Mata ki – Jai!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
অসামগী গুৱাহাতিদা পাংথোকপা ঝুমোইর বিনান্দিনি থৌরমদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
24 FEB 2025 8:43PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
অসামগী রাজ্যপাল, শ্রী লক্ষ্মন প্রসাদ আচার্য়জী, ইচং থৌরবা মুখ্য মন্ত্রী হিমন্ত বিশ্ব শর্মজী, কেন্দ্র সরকারদা লৈরিবা ঐহাক্কী মরুপ দাক্তর এস. জয়শঙ্কর অমসুং সর্বানন্দ সোনোৱাল, ত্রিপুরাগী মুখ্য মন্ত্রী মনিক সাহাজী, অতোপ্পা মন্ত্রীশিং, পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বরশিং, লেজিস্লেতিব এসেমব্লীগী মেম্বরশিং, আর্তিস্তকী মরুপ পুম্নমক অমসুং ঐহাক্কী অসামগী নুংশিজরবা ইচিল ইনাওশিং,
পুম্নমকপু খুরুমজরি! নুংশিজরবা ইচিল ইনাওশিং কমদৌরি?
ঐহাক্না পুম্নমকপু ইকোক নোন্না খুরুমজরি।
ঐহাক্না মফম অসিদা ঙসি শরুক য়াবা ফংবা অসি ঙমখৈ লৈতনা নুংঙাইবা পোই।
নুংশিজরবা ইচিল ইনাওশিং,
ঙসিদি, অসামদা য়াম্না নুংঙাইবা এতমোস্ফিয়র অমা লৈরে, ইনর্জীনা থল্লবা অকোয়বগী ফিভম অমদা লৈরে। স্তেদিয়ম পুম্বা অসি পুক্নিং থৌগৎপা, নুংঙাইবা, অমসুং ইখৌ লাংবা কয়ানা থল্লে। ঝুমোইর জগোয় শাবগীদমক আর্তিস্ত খুদিংমক্না শেম-শাদুনা লৈবগী থৌওং অসি মফম খুদিংমক্তা উবা ফংই। মসিগী অঙকপা শেম-শাবা অসিনা চাগী লৈকোলগী মগুন অমসুং ফজবা অনিমক উৎলি। অমসুং নখোয় পুম্নমক্না খঙই, চাগী মগুন অমসুং মহাওবু চা য়োনবদগী হেন্না কনানা হেন্না খঙবা ঙমগনি? মরম অসিনা, নহাক্না ঝুমোইর অমসুং চাগী বাগানশিংগী কলচরগা অখন্নবা মরী লৈনবগুম্না, ঐহাকসু মসিগা মরী লৈনৈ।
মরুপশিং,
অসিগুম্বা আর্তিস্ত মশিং য়াম্না ঝুমোইর জগোয় অসি পুন্না পাংথোকপা মতমদা, মসিনা অনৌবা রেকোর্দ অমা শেমগনি। মমাংদা, ঐহাক্না ২০২৩দা অসামদা চৎখিবা মতমদা, মীওই ১১,০০০ হেনবনা বিহু জগোয় অসি পুন্না শান্নদুনা রেকোর্দ অমা শেমখি। ঐহাক্না মতম অদু কৈদৌঙৈদসু কাওবা ঙম্লোই! TVদা য়েংখিবা মীওইশিংনসু ঐঙোন্দা হন্না হন্না নিংশিংহল্লি। ঙসিদি, ঐহাক্না অসিগুম্বা মশক থোকপা পার্ফোমেন্স অমগীদমক য়াম্না কন্না ঙাইরি। অসাম সরকার অমসুং ইচং থৌরবা মুখ্য মন্ত্রী হিমন্ত বিশ্ব শর্মজীবু মসিগী চাউরবা কলচরেল থৌরম অসি শীনবগীদমক ঐহাক্না থাগৎপা ফোংদোকচরি।
ঙসি অসি অসামগী চা থরিবা ফুরুপ অমসুং লমদমসিগী মীয়ামগীদমক চাউথোকচনীংঙাই ওইবা নুমিৎ অমনি। থৌরম অসিদা ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
অসিগুম্বা অচৌবা থৌরমশিং অসিনা অসামগী চাউথোকচবা হেনগৎহনবতা নত্তনা ভারতকী চাউরবা দাইভর্সিতী অমা উৎলি। মালেমগী তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংগী এম্বেসেদর ৬০ হেন্না অসমদা লাক্লগনি হায়না ঐঙোন্দা খঙহনখ্রে। অসাম অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদম অসি চাউখৎ-থৌরাংগী মায়কৈদা কান্নবা ফংদ্রিবা মতম অমা লৈরম্মি অমসুং মখোয়গী কলচরগী মগুনসু লুম্না লৌবীখিদে। অদুবু ঙসিদি, অৱাং-নোংপোক্কী চৎনবী অসি মোদী মশামক্না মশাগী ব্রান্দ এম্বেসেদর ওইরে। অসামগী কাজিরঙ্গাদা লৈদুনা মালেমদা মসিগী বাইওদাইভর্সিতী অসি খঙহনখিবা অহানবা প্রধান মন্ত্রী ঐনি। হৌজিকমক্কী ওইনা, হিমন্ত দানা মসি শন্দোক্না তাকখি, অমসুং ময়াম পুম্নমক্না অদোমগী থাগৎপা ফোংদোক্নবগীদমক লেপখি। থা খরগী মমাংদা, ঐখোয়না অসামীজবু ক্লাসিকেল লেঙ্গুৱেজগী থাক পীখি। অসামগী মীয়াম্না দিকেদ কয়াগী মমাংদগী ঙাইদুনা লাকখিবা রিকগনিসননি। চেরাইদেও মৈদম অসিসু য়ু.এন.ই.এস.সি.ও.গী ৱার্ল্দ হেরিতেজ লিস্ততা য়াওরে অমসুং মসি ওইথোকহনবদা বি.জে.পি সরকারগী খোঙথাংশিংনা অচৌবা থৌদাং লৌখি।
মরুপশিং,
অসামনা মোগলশিংবু লান্থেংনখিবা অমসুং অসামগী চৎনবী অমসুং আইদেন্তিতীবু ঙাক-শেন্দুনা থমখি মহাক্কী থৌনা ফরবা মচানুপা, বীর লাচিত বোর্ফুকানগীদমক চাউথোকচরি। ঐখোয়না মহাক্কী ৪০০শুবা মপোক কুমওন অসি চাউনা পাংথোকখি। অমসুং রিপব্লিক দেগী পেরেদতা মহাক্কী তেব্লোক্সসু য়াওখি, মফম অদুদা লৈবাক পুম্নমক্না মহাকপু ইকায় খুম্নবা উৎখি। অসামদা, লাচিত বোর্ফুকনগী ফুট ১২৫গী ব্রোঞ্জগী মীতমসু শাখ্রে। অসিগুম্বা মওংদা, ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংগী লিগেসীবু ইকায় খুম্নবা উৎনবা, ঐখোয়না জনজাতি গৌরব দিবস (ত্রাইবেল প্রাইদ দে) পাংথোকপা হৌরে। অসামগী রাজ্যপাল লক্ষ্মন প্রসাদজী মশামক অসি ত্রাইবেল বেকগ্রাউন্দদগীনি অমসুং মহাক্কী থৌনা অমসুং কন্না হোৎনবদগী মসিগী থাক অসি য়ৌরে। ত্রাইবেল হিরোশিং অমসুং হিরোইনশিংগী কন্ত্রিব্যুসনশিং অসি অমর ওইহন্নবা লৈবাক শিনবা থুংনা ত্রাইবেল ম্যুজিয়মশিংসু লিংখৎলি।
মরুপশিং,
বি.জে.পি. সরকারনা অসামগী চাউখৎপা পুরকপতা নত্তনা তী ত্রাইব কম্ম্যুনিতীগীসু মতেং পাংলি। চা ভাগানশিংগী শিন্মীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা, অসাম তী কোর্পোরেসনগী শিন্মীশিংগীদমক বোনস অমা লাউথোকখ্রে। চাগী লমদা থবক তৌরিবা ঐখোয়গী ইচিল-ইনাওশিংনা থেংনরিবা মরুওইবা শিংনবসি মীরোল্লিঙৈ মতমদা শেল থুমগী অকিবা লৈবসিনি। ঙসিদি, নুপী লাখ ১.৫রোমনা মীরোনবা মতমদা শেলগী মতেং ওইনা লুপা ১৫,০০০ ফংলি। মসিনা মরম ওইদুনা মখোয়না শেল মরমদা ৱাখল ৱাদ্রে। ইমুংশিং অসিগী হকশেলগীদমক, অসাম সরকারনা চাগী বাগানশিংদা আয়ুশ্মান আরোগ্য মন্দির ৩৫০ হেন্না লিংখৎলি। মসিগী মথক্তা, মখোয়গী অঙাংশিংগীদমক ক্বালিতী লৈবা এজুকেসন ফংহন্নবা মোদেল তি গার্দেন স্কুল ১০০ হেন্না হাংদোকখ্রে, অমসুং অতোপ্পা ১০০ রোম পাইপলাইন্দা লৈরি। ঐখোয়না তী ত্রাইবকী নহাশিংগীদমক ও.বি.সি. কোতাগী মখাদা ৩% রিজার্বেসনসু হৌদোক্লে। অসাম সরকারনা মখোয়বু মখা তানা মতেং পাংলি। মখোয়না মশাগী থবক পায়খৎনবগীদমক শেলগী তেংবাং ওইনা লুপা ২৫,০০০ পীরি। চাগী ইন্দস্ত্রী অমসুং মসিগী শিন্মীশিং চাউখৎলকপনা অসাম পুম্নমক্কী চাউখৎপা ঙমহল্লগনি অমসুং ঐখোয়গী অৱাং নোংপোক লমদম অসি চাউখৎপগী অনৌবা থাক্তা য়ৌহল্লগনি।
হৌজিক, অদোম্না অদোমগী ফজরবা পার্ফোমেন্স অদু হৌগদৌরিবা অসিদা, ঐহাক্না অদোমবু মাংজৌননা থাগৎপা ফোংদোকচরি। ভারত পুম্বনা ঙসি অদোমগী জগোয় অসি য়েংনবা ঙাইরি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি! তেলিভিজন চেন্নেলশিংনা মসি হৌনবা খৌরাংনা ঙাইরি, অমসুং লৈবাক পুম্বনা অমসুং মালেমনা মসিগী অচৌবা পর্ফোমেন্স অসিবু উবা ফংলগনি। ঝুমোইরগী অফবা শক্তম উৎপীবগীদমক্তা ময়াম পুম্নমকপু য়াম্না থাগৎচরি। নীংথিনা লৈবীয়ু, অমসুং ঐহাক্না ময়ামগা অমুক্কা হন্না উননবা ঙাইজরি। হন্না-হন্না থাগৎচরি!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
খঙহঞ্জবা: মসি পি.এম.গী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি। তশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখি।