ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା ୨୦୨୫ର ପ୍ରଥମ ଏପିସୋଡରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା ୨୦୨୫ର ତୃତୀୟ ଏପିସୋଡରେ ଟେକନିକାଲ୍ ଗୁରୁଜୀ ଗୌରବ ଚୌଧୁରୀ ଏବଂ ରାଧିକା ଗୁପ୍ତା ଅଂଶଗ୍ରହଣ କଲେ
13 FEB 2025 2:23PM by PIB Bhubaneswar
ଫେବ୍ରୁଆରି ୧୦, ୨୦୨୫ରେ ପରୀକ୍ଷା ଆଲୋଚନା (ପିପିସି)ର ଅଷ୍ଟମ ସଂସ୍କରଣର ପ୍ରଥମ ଏପିସୋଡ୍ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ସୁନ୍ଦର ନର୍ସରୀଠାରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ଏହି ଅନୌପଚାରିକ ତଥା ଜ୍ଞାନପ୍ରଦ ଅଧିବେଶନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ୩୬ ଜଣ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ପୋଷଣ ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଚାପ ପରିଚାଳନା; ନିଜକୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରିବା; ନେତୃତ୍ୱର କଳା; ପୁସ୍ତକ ବାହାରେ – ୩୬୦ ଡିଗ୍ରି ଅଭିବୃଦ୍ଧି; ସକାରାତ୍ମକତାର ଅନୁସନ୍ଧାନ ଇତ୍ୟାଦି ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଠାରୁ ମୂଲ୍ୟବାନ ଜ୍ଞାନ ହାସଲ କରିଥିଲେ; । ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ମାନସିକତା ସହିତ ଶିକ୍ଷାଗତ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଇଣ୍ଟରଆକ୍ଟିଭ୍ ଅଧିବେଶନ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୁଝାମଣା ଏବଂ ବ୍ୟବହାରିକ କୌଶଳ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା ।
ଟେକନିକାଲ୍ ଗୁରୁଜୀ ଭାବେ ଜଣାଶୁଣା ଗୌରବ ଚୌଧୁରୀ ଏବଂ ଏଡେଲୱେସ୍ ମ୍ୟୁଚୁଆଲ ଫଣ୍ଡର ଏମଡି ଓ ସିଇଓ ରାଧିକା ଗୁପ୍ତା ଆଜି ପ୍ରସାରିତ ତୃତୀୟ ଏପିସୋଡରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଏବଂ ମେସିନ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂର ମୌଳିକ ବିଷୟରେ ପରିଚିତ କରାଇଥିଲେ। ସେମାନେ ଚାଟଜିପିଟି ଏବଂ ଏଆଇ ଇମେଜ୍-ଜେନେରେସନ୍ ଟୁଲର ବ୍ୟବହାରିକ ପ୍ରୟୋଗ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ଟେକନିକାଲ୍ ଗୁରୁଜୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ କିପରି ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ ସେ ବିଷୟରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହା ସେମାନଙ୍କ ପାଠପଢ଼ାରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ସେମାନଙ୍କର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସେ ସ୍ମାର୍ଟ ଷ୍ଟଡି ଆପ୍, ଡିଜିଟାଲ୍ ନୋଟ୍ସ ଏବଂ ଅନଲାଇନ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ଲାଭ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷାଗତ ଯାତ୍ରାରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା । ଏଆଇ ଉପରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିର୍ଭର ନକରି ଏକ ଉପକରଣ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ସେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବ୍ୟତୀତ ବାସ୍ତବ ଜୀବନର ଅନୁଭୂତିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ସେମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ।
ରାଧିକା ଗୁପ୍ତା ଏଆଇ, ଡାଟା ସାଇନ୍ସ ଏବଂ କୋଡିଂର ବଢୁଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗକୁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଭୂମିକା ଆହୁରି ବଢିଚାଲିବ, ଏଣୁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହାକୁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ବୁଝିବା ଏବଂ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଜରୁରୀ ହୋଇପଡିଛି । ଜଣେ ଛାତ୍ରଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତରରେ ସେ ଶିକ୍ଷାକୁ ଅଧିକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କରିବା ପାଇଁ ଏଆଇକୁ ଶ୍ରେଣୀଗୃହ ଆଲୋଚନାରେ କିପରି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇପାରିବ ସେ ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ଏକ ଉପକରଣ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଯେ ଏହା ସେମାନଙ୍କୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ଏହି ଏପିସୋଡରେ ଦୋହା, କତର ଏବଂ କୁଏତର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଏଆଇ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିଥିଲେ। ଅତିଥିମାନେ ଏଆଇ-ଟ୍ୱିଷ୍ଟ ଡମ୍ବ ଚରଡେସ୍ ଗେମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରମ୍ପ୍ଟ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂର କୌଶଳ ଶିଖାଇଥିଲେ। ସେମାନେ ଭାରତର ପୂର୍ବତନ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ତଥା ପ୍ରସିଦ୍ଧ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଡକ୍ଟର ଏପିଜେ ଅବଦୁଲ କଲାମଙ୍କ ଏକ ଫଟୋ ମଧ୍ୟ ଏଆଇ ଦ୍ବାରା ତିଆରି କରି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ।
ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ବିକାଶ ପାଇଁ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଆପଣାଇବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ‘ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା’ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପରିକଳ୍ପନା କରିଥିବାରୁ ସେମାନେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପୁସ୍ତକ 'ଦ ଏକଜାମ୍ ୱାରିଅର୍' ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ଅମୂଲ୍ୟ ପରାମର୍ଶ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ସୋ' ଶେଷରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ 'ନିଜ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଜେ ନିଅନ୍ତୁ' ଏବଂ 'ଭଲଭାବେ ଶୁଅନ୍ତୁ’ ଭଳି ପ୍ରସଙ୍ଗ ସମେତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରୁ ମିଳିଥିବା ଜରୁରୀ ଶିକ୍ଷା ବାଣ୍ଟିଥିଲେ।
‘ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା’ର ଅଷ୍ଟମ ସଂସ୍କରଣ ଏକ ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପିତ କରିଛି ଏବଂ ପାଞ୍ଚ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସହିତ ଚଳିତ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏକ ଜନଆନ୍ଦୋଳନ ଭାବରେ ଏହାର ସ୍ଥିତିର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛି ଯାହା ଶିକ୍ଷାର ସାମୂହିକ ଉତ୍ସବକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ବୋର୍ଡ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ, ସୈନିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ, ଏକଲବ୍ୟ ଆଦର୍ଶ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ, ସିବିଏସଇ ଏବଂ ନବୋଦୟ ବିଦ୍ୟାଳୟର ସରକାରୀ ବିଦ୍ୟାଳୟରୁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ୩୬ ଜଣ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଚୟନ କରାଯାଇଥିଲା। ୨୦୨୫ରେ ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚାର ୫ଟି ଅତିରିକ୍ତ ଜ୍ଞାନପ୍ରଦ ଏପିସୋଡ୍ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ, ଯେଉଁଥିରେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଏକାଠି ହୋଇ ଜୀବନ ଓ ଶିକ୍ଷାର ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଦିଗ ଉପରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବେ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଏପିସୋଡରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯିବ ।
ଫେବ୍ରୁଆରି ୧୨, ୨୦୨୫ରେ 'ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା'ର ଅଷ୍ଟମ ସଂସ୍କରଣର ଦ୍ୱିତୀୟ ଏପିସୋଡରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଅଭିନେତ୍ରୀ ଦୀପିକା ପାଦୁକୋନ ପ୍ରାୟ ୬୦ ଜଣ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ଦୀପିକା ପାଦୁକୋନ୍ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିକୁ କିପରି ସଶକ୍ତ କରିପାରେ । ସେ ତାଙ୍କ ସଂଘର୍ଷରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ଅନୁଭୂତି ମଧ୍ୟ ବାଣ୍ଟିଥିଲେ।

Ministry of Education
Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with students during the 1st episode of Pariksha Pe Charcha 2025
Technical Guruji and Radhika Gupta participate in 3rd episode of Pariksha Pe Charcha 2025
13 FEB 2025 2:23PM by PIB Delhi
On 10th February 2025, Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with students at Sunder Nursery, New Delhi, during the first episode of the 8th edition of Pariksha Pe Charcha (PPC). In this informal yet insightful session, the Prime Minister engaged with students from across the country, discussing a variety of topics. The 36 students present learned from the Prime Minister valuable lessons on Nutrition and Wellness; Mastering Pressure; Challenging Oneself; The Art of Leadership; Beyond Books – 360º Growth; Finding Positives and more. This interactive session provided students with valuable insights and practical strategies to navigate academic challenges with confidence and a growth mind set.
In the third episode telecast today, Gaurav Chaudhary, popularly known as Technical Guruji, and Radhika Gupta, MD & CEO of Edelweiss Mutual Fund, introduced students to the fundamentals of Artificial Intelligence and Machine Learning. They explored the practical applications of ChatGPT and AI image-generation tools. Technical Guruji guided students on using technology effectively, ensuring it becomes their greatest strength rather than a distraction in their studies. He highlighted the benefits of smart study apps, digital notes, and online learning platforms, helping students integrate technology into their academic journey. He advised students to use AI as a tool rather than relying on it entirely and encouraged them to embrace real-life experiences beyond technology.
Radhika Gupta emphasized the growing importance of AI, Data Science, and Coding. She explained how technology’s role will continue to expand, making it essential for students to understand and use it correctly. While responding to a student’s query, she discussed how AI can be incorporated into classroom discussions to make learning more engaging and enriching. She also stressed the need to use technology as a tool, ensuring it serves them rather than controls them.
Students from Doha, Qatar, and Kuwait also raised questions about AI applications and their impact. The guests engaged in an AI-twisted Dumb Charades game to teach students the tricks of Prompt Engineering. They created an AI-generated image of India's former President and renowned scientist, Dr. APJ Abdul Kalam.
They expressed gratitude to Prime Minister Shri Narendra Modi for envisioning a program like Pariksha Pe Charcha, encouraging students to embrace technology for their growth. They also referenced the Prime Minister’s book, The Exam Warrior, highlighting its valuable tips on adopting technology effectively.
At the end of the show, students shared their key takeaways from the program, including lessons such as "take your own decisions" and "get enough sleep."
The 8th edition of PPC had set a new benchmark. With over 5 crore participation, this year’s program exemplifies its status as a Jan Andolan, inspiring collective celebration of learning. For the episode with the Prime Minister, 36 students from all State and UT were selected from State/UT Board Government schools, Kendriya Vidyalaya, Sainik School, Eklavya Model Residential School, CBSE and Navodaya Vidyalaya. Pariksha Pe Charcha 2025 will feature additional five insightful episodes, bringing together renowned personalities from diverse fields to guide students on essential aspects of life and learning. Each episode will address key themes.
On 12th February 2025 renowned actor Deepika Padukone interacted with around 60 students in the second episode of the 8th edition of Pariksha Pe Charcha. Deepika shared how addressing mental health challenges can be empowering and spoke about the valuable lessons she learned from her own struggles.
Link to watch the 1st episode: https://www.youtube.com/watch?v=G5UhdwmEEls
Link to watch the 2nd episode: https://www.youtube.com/watch?v=DrW4c_ttmew
Link to watch the 3rd episode: https://www.youtube.com/watch?v=wgMzmDYShXw