তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
মহাকুম্ভ ২০২৫: ২৩৩ টা পানীৰ এটিএমৰ জৰিয়তে ৪০ লাখৰো অধিক তীৰ্থযাত্ৰীক ২৪/৭ ঘণ্টাই বিশুদ্ধ খোৱাপানীৰ যোগান
পৰিৱেশ সুৰক্ষা আৰু বিশুদ্ধ পানী যোগানৰ বাবে প্লাষ্টিকমুক্ত পৰিবেশৰ মাজত খোৱাপানী বিতৰণৰ ব্যৱস্থা
05 FEB 2025 7:14PM by PIB Guwahati
প্ৰয়াগৰাজত অনুষ্ঠিত মহাকুম্ভ ২০২৫ত দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা অহা লাখ লাখ তীৰ্থযাত্ৰীৰ বাবে বিশুদ্ধ খোৱাপানীৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। মেলা অনুষ্ঠিত হোৱা অঞ্চলত মুঠ ২৩৩ টা পানীৰ এটিএম স্থাপন কৰা হৈছে। এই জল এটিএমসমূহ কোনো ধৰণৰ বাধা নোহোৱাকৈ ২৪ ঘণ্টাই কাৰ্যক্ষম হৈ আছে। এই জল এটিএম সমূহৰ জৰিয়তে তীৰ্থযাত্ৰীসকলে দৈনিক আৰ অ' প্ৰক্ৰিয়াৰে বিশুদ্ধ কৰা পানী লাভ কৰি আছে। চৰকাৰী তথ্য অনুসৰি ২০২৫ চনৰ ২১ জানুৱাৰীৰ পৰা ২০২৫ চনৰ ১ ফেব্ৰুৱাৰীৰ ভিতৰত এই জল এটিএমৰ জৰিয়তে ৪০ লাখতকৈ অধিক তীৰ্থযাত্ৰী উপকৃত হৈছে।
তীৰ্থযাত্ৰীসকলৰ সুবিধা সুনিশ্চিত কৰিবলৈ প্ৰশাসনে এই পানীৰ এটিএমৰ জৰিয়তে খোৱাপানীৰ বিনামূলীয়া বিতৰণ কৰাটো নিশ্চিত কৰিছে। প্ৰথম অৱস্থাত এই সেৱা প্ৰতি লিটাৰত ১ টকা হাৰত উপলব্ধ আছিল, য’ত তীৰ্থযাত্ৰীসকলে হয় মুদ্ৰাৰ জৰিয়তে বা ইউ পি আই স্কেনিং ব্যৱহাৰ কৰি আৰ অ’ পানীৰ বাদত মূল্য পৰিশোধ কৰিব পাৰিছিল। অৱশ্যে এই সেৱা এতিয়া সম্পূৰ্ণ বিনামূলীয়া কৰা হৈছে, যাতে তীৰ্থযাত্ৰীসকলে কোনো অসুবিধা নোহোৱাকৈ বিশুদ্ধ পানী লাভ কৰিব পাৰে। প্ৰতিটো পানীৰ এটিএমত এজন অপাৰেটৰ নিয়োগ কৰা হৈছে, যিয়ে তীৰ্থযাত্ৰীসকলে বুটাম টিপিলেই বিশুদ্ধ পানী লাভ কৰাটো নিশ্চিত কৰিছে। ফলত তীৰ্থযাত্ৰীসকলে পানী লাভ কৰাত কোনো অসুবিধা পোৱা নাই আৰু নিৰ্মল বিশুদ্ধ পানীৰ যোগান বিনা বাধাই অব্যাহত আছে ।
মহাকুম্ভত স্থাপন কৰা পানীৰ এটিএমসমূহ আধুনিক প্ৰযুক্তিৰে সজ্জিত কৰা হৈছে৷ এনে পানীৰ এটিএমসমূহৰ কাম-কাজ সম্পূৰ্ণ স্বয়ংক্ৰিয় আৰু মসৃণ হৈ আছে । এই মেচিনসমূহত চেন্সৰ ভিত্তিক নিৰীক্ষণ ব্যৱস্থাও ৰখা হৈছে৷ যি ব্যৱস্থাই যিকোনো কাৰিকৰী ত্ৰুটি তৎক্ষণাত ধৰা পেলাব পাৰে। যদি কোনো কাৰিকৰী সমস্যাৰ সৃষ্টি হয়, তেন্তে জল নিগমৰ কাৰিকৰী ক্ষেত্ৰৰ লোকসকলে দ্ৰুতভাৱে সেইবোৰ সমাধান কৰি তীৰ্থযাত্ৰীসকলক নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে পানী যোগান নিশ্চিত কৰিব পাৰিছে। মহাকুম্ভত বৃহৎ সংখ্যক তীৰ্থযাত্ৰীৰ সমাগম হোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত প্ৰতিটো পানীৰ এটিএমত দৈনিক ১২,০০০ৰ পৰা ১৫,০০০ লিটাৰ আৰ অ’ পানী যোগান ধৰা হৈছে। সকলো পানীৰ এটিএম চিম ভিত্তিক প্ৰযুক্তিৰে সজ্জিত আৰু এইবোৰ প্ৰশাসনৰ কেন্দ্ৰীয় নেটৱৰ্কৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ থাকে।
এই প্ৰযুক্তিয়ে মুঠ পানীৰ ব্যৱহাৰ, পানীৰ স্তৰ ব্যৱস্থাপনা, পানীৰ গুণাগুণ আৰু বিতৰণৰ পৰিমাণৰ নিৰন্তৰ নিৰীক্ষণ সক্ষম কৰি তুলিছে। প্ৰতিবাৰেই কোনো তীৰ্থযাত্ৰীয়ে পানীৰ এটিএম ব্যৱহাৰ কৰাৰ সময়ত এক লিটাৰ বিশুদ্ধ পানী বিতৰণ কৰা হৈছে। বিগত কুম্ভৰ অনুষ্ঠানত সংগম আৰু অন্যান্য ঘাটৰ আশে-পাশে প্লাষ্টিকৰ বটল আৰু অন্যান্য আৱৰ্জনাসমূহে ভয়াৱহ সমস্যাৰ সৃষ্টি কৰিছিল৷ এইবাৰ প্ৰশাসনে কেৱল বিশুদ্ধ পানী যোগানৰ ব্যৱস্থা কৰাই নহয় পৰিৱেশ সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে।
মহাকুম্ভ প্ৰশাসনে নিশ্চিত কৰিছে যে সমগ্ৰ অনুষ্ঠানটোত পানীৰ এটিএমসমূহ কোনো ধৰণৰ বাধা নোহোৱাকৈ চলিব। যিকোনো সমস্যাৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ আৰু পানীৰ এটিএমসমূহ নিয়মিতভাৱে নিৰীক্ষণ কৰিবলৈ বিশেষ কাৰিকৰী দল গঠন কৰা হৈছে। তদুপৰি ভৱিষ্যতে কুম্ভ আৰু অন্যান্য ধৰ্মীয় অনুষ্ঠানত তীৰ্থযাত্ৰীসকলে যাতে বিশুদ্ধ খোৱাপানী সহজে লাভ কৰিব পাৰে তাৰ বাবে প্ৰশাসনে আৰু অধিক ফলপ্ৰসূ পদক্ষেপ গ্ৰহণৰ কথা চিন্তা কৰিছে। এই পদক্ষেপে মহা কুম্ভ ২০২৫ অনুষ্ঠানটোক অধিক সুবিধাজনক, নিৰাপদ আৰু পৰিৱেশ অনুকূল কৰি তুলিছে৷ লগতে ই ভৱিষ্যতে এনে অনুষ্ঠানৰ বাবে এক ঐতিহাসিক আৰু আদৰ্শ স্বৰূপ হৈ পৰিছে৷

Ministry of Information & Broadcasting
Mahakumbh 2025: 24/7 Supply of Pure Drinking Water to over 40 lakh Pilgrims through 233 Water ATMs
Plastic-Free Drinking Water System for Environmental Protection and Clean Water Supply
05 FEB 2025 7:14PM by PIB Delhi
A large-scale arrangement for clean and pure drinking water has been made for millions of pilgrims coming from across the country and abroad at the Mahakumbh 2015, in Prayagraj. A total of 233 Water ATMs have been installed in the Mela area, which are operational 24 hours a day without any interruptions. Through these Water ATMs, pilgrims are receiving pure RO (Reverse Osmosis) water daily. According to official data, more than 40 lakh pilgrims have benefited from these Water ATMs between January 21, 2025, and February 1, 2025.
To ensure convenience of pilgrims, the administration has ensured free distribution of drinking water through these Water ATMs. Initially, this service was available at a rate of ₹1 per liter, where pilgrims could either insert coins or use UPI scanning to pay for the RO water. However, this service has now been made completely free to ensure that pilgrims can access clean water without any difficulty. An operator is stationed at each Water ATM, who ensures that pure water is made available as soon as pilgrims press the button. This ensures that pilgrims have no trouble in obtaining water and that the water supply continues without interruption.
The Water ATMs installed at the Maha Kumbh are equipped with modern technology, which ensures that their operation remains fully automated and smooth. These machines have a sensor-based monitoring system that detects any technical flaws immediately. If any technical issues arise, water corporation technicians quickly fix them, ensuring uninterrupted water supply to pilgrims. Given the large number of pilgrims at the Mahakumbh, each Water ATM is supplying 12,000 to 15,000 liters of RO water daily. All Water ATMs are equipped with SIM-based technology, keeping them connected to the administration's central network.
This technology enables continuous monitoring of total water consumption, water level management, water quality, and distribution volume. Every time a pilgrim uses the Water ATM, one liter of pure water is dispensed, which they can fill in a bottle placed under the spout. In past Kumbh events, the problem of plastic bottles and other waste around the Sangam and other ghats had worsened. This time, the administration has not only made arrangements for clean water supply but has also focused on environmental protection.
The Mahakumbh administration has ensured that the Water ATMs will operate without any interruption throughout the event. Special technical teams have been formed to deal with any issues and to regularly monitor the Water ATMs. Moreover, the administration is considering further similar initiatives to ensure that pilgrims at future Kumbh and other religious events can easily access clean drinking water. This initiative has made the Maha Kumbh 2025 event more convenient, safe, and environmentally friendly, setting a historic and exemplary standard for future events.