উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
৫ ফেব্ৰুৱাৰী,২০২৫ত অনুষ্ঠিত চেন্নাই ৰোড শ্ব'ৰ অনুষ্ঠানৰ পৰৱৰ্ত্তী প্ৰেছ বিজ্ঞপ্তি
06 FEB 2025 9:29AM by PIB Guwahati
উত্তৰ-পূব অঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ে (ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়) আজি চেন্নাইত উত্তৰ-পূব বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ ৰোড শ্ব’ৰ আয়োজন কৰে। ৰোড শ্ব’টোৱে উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহত সুযোগ অন্বেষণ কৰিবলৈ আগ্ৰহী সম্ভাব্য বিনিয়োগকাৰীসকলৰ মাজত যথেষ্ট আগ্ৰহৰ সৃষ্টি কৰে। এই অনুষ্ঠানত উত্তৰ-পূব অঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয় আৰু যোগাযোগ মন্ত্ৰালয়ৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য এম সিন্ধিয়াৰ লগতে মিজোৰাম চৰকাৰৰ ক্ৰীড়া আৰু যুৱ কল্যাণ মন্ত্ৰী পু লালংঘিংলোভা মাৰ, ড’নাৰ, উত্তৰ-পূব পৰিষদ আৰু উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল উপস্থিত থাকে।
ড’নাৰ মন্ত্ৰীয়ে কয় যে মানৱীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উত্তৰ-পূবক ভাৰতৰ অষ্টলক্ষ্মী হিচাপে গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে, যি দ্ৰুত ঔদ্যোগিকৰণৰ বাবে সাজু এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অৰ্থনৈতিক সম্পদ। তেওঁ বিগত ১০ বছৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নেতৃত্বত উত্তৰ-পূব অঞ্চলত হোৱা আন্তঃগাঁথনি খণ্ডৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ উন্নয়নমূলক পদক্ষেপসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, যাৰ ভিতৰত আছে বিমান, পথ আৰু ৰেল সংযোগ, জলপথ আদিৰ সম্প্ৰসাৰণ। ড’নাৰ মন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে উত্তৰ-পূবৰ আঠখন ৰাজ্যৰ প্ৰতিখনতে অনন্য শক্তি, সম্পদ আৰু সুযোগ আছে, যাৰ বাবে এই অঞ্চলটো ভাৰতৰ বিকাশৰ যাত্ৰাত এক অমূল্য সম্পদ হৈ পৰিছে। ইয়াৰ সমৃদ্ধ সাংস্কৃতিক বৈচিত্ৰ্যৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ইয়াৰ প্ৰাকৃতিক সৌন্দৰ্য আৰু কৌশলগত অৱস্থানলৈকে, উত্তৰ-পূব অঞ্চল দেশৰ অন্যতম আগশাৰীৰ অৰ্থনৈতিক শক্তি কেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰাৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা আছে। দক্ষিণ-পূব এছিয়াৰ সৈতে ইয়াৰ নিকটতাই উত্তৰ-পূব অঞ্চলক দক্ষিণ-পূব এছিয়াৰ দেশসমূহৰ প্ৰৱেশদ্বাৰ হিচাপে উপস্থাপন কৰিছে, যি ভাৰতৰ এক্ট ইষ্ট নীতিৰ সৈতে সম্পূৰ্ণৰূপে সংগতিপূৰ্ণ। তেওঁ পৰ্যটন আৰু আতিথ্য, কৃষি আৰু আনুষংগিক উদ্যোগ, স্বাস্থ্যসেৱা, মনোৰঞ্জন আৰু ক্ৰীড়া, আন্তঃগাঁথনি আৰু লজিষ্টিকছ, আইটি আৰু আইটিইএছ, বস্ত্ৰ, হস্ততাঁত আৰু হস্তশিল্প, শক্তি আদিৰ দৰে বিভিন্ন খণ্ডত উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহৰ সম্ভাৱনাৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে। তেওঁ বিনিয়োগকাৰীসকলক আশ্বাস দিয়ে যে অঞ্চলটোৰ যুৱক-যুৱতী, উচ্চ সাক্ষৰতাৰ হাৰ আৰু প্ৰচুৰ প্ৰাকৃতিক সম্পদে ইয়াক বিনিয়োগৰ বাবে এক আদৰ্শ গন্তব্যস্থান হিচাপে গঢ়ি তুলিছে। মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে চেন্নাইৰ প্ৰশংসা কৰি ইয়াক "ভাৰতৰ বাবে এক সমৃদ্ধ তথ্য প্ৰযুক্তি শক্তি আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ জন্মস্থান" বুলি অভিহিত কৰে। তেওঁ চেন্নাইৰ সমৃদ্ধ ঐতিহ্য, অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তি, আৰু শক্তিশালী ঔদ্যোগিক পৰিৱেশতন্ত্ৰৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি ইয়াৰ সম্ভাৱনা আৰু সমান্তৰালভাৱে উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ উত্থান হোৱা অৰ্থনৈতিক দৃশ্যপটৰ বিষয়ে কয়।
কৃষি, খাদ্য সংসাধন, পৰ্যটন আৰু উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ সামৰ্থ্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি তেওঁ চেন্নাইৰ উদ্যোগীসকলক এই খণ্ডসমূহত বিনিয়োগ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে উত্তৰ-পূবত ভাৰতৰ বাঁহ সম্পদৰ ৩৮ শতাংশ আছে যিয়ে চেন্নাইৰ আচবাব উদ্যোগৰ বাবে বৃহৎ সুযোগৰ সৃষ্টি কৰিছে। ইয়াৰ উপৰি, উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ বৃহৎ অব্যৱহৃত হাইড্ৰ "কাৰ্বন ভাণ্ডাৰ আৰু জলবিদ্যুৎ উৎপাদনৰ সম্ভাৱনা ব্যৱহাৰৰ বাবে অপেক্ষা কৰি আছে। সামৰণি মন্তব্যত তেওঁ উত্তৰ-পূব অঞ্চললৈ বিনিয়োগকাৰীসকলক আমন্ত্ৰণ কৰে আৰু অঞ্চলটোৰ ভৱিষ্যত গঠনত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালনৰ বাবে আহ্বান জনায়।
মিজোৰাম চৰকাৰৰ ক্ৰীড়া আৰু যুৱ কল্যাণ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে তেওঁৰ ভাষণত মাত্ৰ ১১ লাখ জনসংখ্যাৰ এখন সৰু ৰাজ্য হোৱাৰ সত্ত্বেও মিজোৰামত অপৰিসীম বিনিয়োগৰ সুযোগৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয় যে উদ্যানশস্যৰ অধীনত থকা ইয়াৰ ৫৫ শতাংশ ভূমিৰ সৈতে মিজোৰামে জিআই-টেগ কৰা আদা আৰু জলকীয়াৰ লগতে মেণ্ডাৰিন কমলা, অমিতা আৰু ড্ৰেগন ফল উৎপাদন কৰে, যিয়ে কৃষি আৰু খাদ্য সংসাধনত গুৰুত্বপূৰ্ণ সম্ভাৱনা আগবঢ়ায়। ৰাজ্যখন বাঁহৰ খেতিৰে সমৃদ্ধ, যিটো এতিয়াও বহুলাংশে অব্যৱহৃত হৈ আছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে মিজোৰামে নিজকে এক ক্ৰীড়া শক্তি কেন্দ্ৰ হিচাপে উপস্থাপন কৰিছে আৰু ভাৰতৰ ২০৩৬ চনৰ অলিম্পিকৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখিছে। মিজোৰামেও শীৰ্ষস্থানীয় খেলুৱৈ সাজু কৰিছে, সেয়েহে ক্ৰীড়া খণ্ডত বিনিয়োগৰ যথেষ্ট সম্ভাৱনা আছে। তেওঁ বিনিয়োগকাৰীসকলক মিজোৰামত বিনিয়োগৰ বাবে পৰ্যটন, আন্তঃগাঁথনি, খাদ্য সংসাধন আদিৰ দৰে অন্যান্য খণ্ডসমূহ অন্বেষণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
ড’নাৰ মন্ত্ৰালয় সচিব শ্ৰী চঞ্চল কুমাৰে তেওঁৰ ভাষণত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ অপৰিসীম বিনিয়োগৰ সম্ভাৱনাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি ইয়াক উদ্ভাৱন, সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য আৰু অৰ্থনৈতিক সুযোগৰ কেন্দ্ৰ বুলি অভিহিত কৰে। ৰোমাঞ্চকৰ দৃশ্যপট আৰু এক সমৃদ্ধিশালী পৰ্যটন খণ্ডৰ সৈতে, অঞ্চলটো বিনিয়োগকাৰীসকলৰ বাবে ক্ৰমান্বয়ে আকৰ্ষণীয় হৈ পৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে যোৱা ১০ বছৰত পথ, ৰেল, বিমান, জলপথ আৰু ডিজিটেল যিয়েই নহওক কিয় অঞ্চলটোৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ ৰূপান্তৰ ঘটিছে। অঞ্চলটোৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশে ৰাষ্ট্ৰীয় গড়ক অতিক্ৰম কৰিছে, যাৰ ফলত ই ব্যৱসায়ৰ বাবে এক আদৰ্শ গন্তব্যস্থান হৈ পৰিছে। ইয়াৰ উপৰি উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহে বিনিয়োগক উৎসাহিত কৰিবলৈ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ সৈতে সংগতি ৰাখি উপযোগী, আকৰ্ষণীয় নীতি গ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ অৱগত কৰে যে চৰকাৰে পি পি পি আৰ্হিৰে উত্তৰ-পূবৰ প্ৰতিখন ৰাজ্যতে আদৰ্শ পৰ্যটনস্থলী হিচাপে বিকাশ ঘটাবলৈ আঠটা পৰ্যটনস্থলী চিনাক্ত কৰিছে।
তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে উত্তৰ-পূব অঞ্চলত আই টি আৰু আই টি ই এছ খণ্ডতো দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে। তদুপৰি, কৃষি আৰু আনুষংগিক খণ্ডসমূহে অপৰিসীম অৰ্থনৈতিক সম্ভাৱনাৰ সৈতে অনন্য সামগ্ৰী প্ৰদান কৰে। তেওঁ কয় যে ভাৰত চৰকাৰে আৰম্ভ কৰা উন্নতি আঁচনিখনে উত্তৰ-পূব অঞ্চলত বিনিয়োগৰ বাবে আকৰ্ষণীয় প্ৰেৰণা আগবঢ়ায়। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে ত্ৰিপাক্ষিক ঘাইপথ আৰু কালাডান প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল চিকিৎসা পৰ্যটনৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কেন্দ্ৰত পৰিণত হবলৈ সাজু হৈছে, যিয়ে চুবুৰীয়া দেশসমূহৰ ৬০ নিযুতৰো অধিক লোকক সুবিধা আগবঢ়াব। সমগ্ৰ উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহত একক-খিৰিকী ব্যৱস্থাই ব্যৱসায় কৰাৰ সূচলতা নিশ্চিত কৰে। তেওঁ বিনিয়োগকাৰীসকলক উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ ৰূপান্তৰ প্ৰত্যক্ষ কৰিবলৈ, অন্বেষণ কৰিবলৈ আৰু ইয়াৰ অংশীদাৰ হবলৈ আহ্বান জনায়।
ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ যুটীয়া সচিব শ্ৰী শান্তনুৱে উত্তৰ-পূবত থকা সুবিধা আৰু বিনিয়োগ আৰু বাণিজ্যৰ সুযোগ সন্দৰ্ভত তেওঁৰ ভাষণত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে উত্তৰ-পূব অঞ্চলত অপব্যৱহাৰ হোৱা সমৃদ্ধ সম্ভাৱনা আছে। তেওঁ অৱগত কৰে যে বিমান, ৰেল, পথ বা জলপথ সকলোতে যোৱা ১০ বছৰত উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ সৈতে সংযোগৰ ক্ষেত্ৰত উল্লেখযোগ্য উন্নতি হৈছে। যোৱা দশকত চৰকাৰে সফলতাৰে বহুতো বাকী থকা প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ কৰিছে, যাৰ ফলত স্থানীয় সম্প্ৰদায় আৰু লাখ লাখ লোক বিভিন্ন আঁচনি/পদক্ষেপৰ জৰিয়তে উপকৃত হৈছে। তেওঁ কয় যে উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ সক্ষম আন্তঃগাঁথনি, কৌশলগত সংযোগ, উচ্চ কৰ্মক্ষম বয়সৰ জনসংখ্যা আৰু ইংৰাজী কব পৰা কৰ্মচাৰীয়ে দক্ষিণ-পূব এছিয়াৰ বজাৰসমূহক লক্ষ্য কৰি লোৱা ব্যৱসায়ৰ বাবে ইয়াক আদৰ্শ কৰি তুলিছে। তেওঁ আই টি আৰু আই টি ই এছ, স্বাস্থ্যসেৱা, কৃষি আৰু আনুষংগিক, শিক্ষা আৰু দক্ষতা বিকাশ, ক্ৰীড়া আৰু মনোৰঞ্জন, পৰ্যটন আৰু আতিথ্য, আন্তঃগাঁথনি আৰু লজিষ্টিকছ; বস্ত্ৰ, হস্ততাঁত আৰু হস্তশিল্প আৰু শক্তিৰ দৰে বিভিন্ন খণ্ডত এই অঞ্চলৰ সুযোগসমূহৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে। তেওঁ একাধিক খণ্ডত পৰ্যাপ্ত সুযোগৰ সৈতে উত্তৰ-পূব ভাৰতে বিনিয়োগকাৰীসকলক ইয়াৰ বিশাল সম্ভাৱনা অন্বেষণ কৰিবলৈ আৰু ইয়াৰ বিকাশ যাত্ৰাৰ অংশ হ'বলৈ আদৰণি জনোৱা বুলি মন্তব্য কৰে।
বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনৰ উদ্যোগ আৰু আভ্যন্তৰীণ বাণিজ্যৰ প্ৰচাৰ বিভাগৰ (ডিপিআইআইটি) প্ৰতিনিধিয়ে উন্নতি আঁচনিৰ ওপৰত এক বিশদ উপস্থাপন কৰি অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক ইয়াৰ লাভালাভ আৰু আনুষংগিক সুবিধাৰ বিষয়ে এক বিস্তৃত ব্যাখ্যা আগবঢ়ায়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে উন্নতি আঁচনিৰ লক্ষ্য হৈছে উত্তৰ-পূব ভাৰতত ঔদ্যোগিকৰণ আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশ বৃদ্ধি কৰা। এই আঁচনিখনে বিনিয়োগকাৰী আৰু উৎপাদনকাৰী কোম্পানীসমূহক আকৰ্ষিত কৰাৰ বাবে সুবিধা আগবঢ়ায়, 'এক্ট ইষ্ট পলিচি'ক সমৰ্থন কৰে, আৰু আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিবলৈ আৰু ৰপ্তানি বৃদ্ধি কৰিবলৈ ঘৰুৱা উৎপাদন আৰু সেৱাক উদগণি দিয়ে।
উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহক প্ৰতিনিধিত্ব কৰা জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলে বিভিন্ন খণ্ডত সৃষ্টি হোৱা সুযোগসমূহৰ বিষয়ে কাৰ্যকৰী অন্তৰ্দৃষ্টি ভাগ বাটোৱাৰা কৰে। চেন্নাই ৰোড শ্ব’ত উদ্যোগ জগতৰ নেতৃবৰ্গৰ শক্তিশালী অংশগ্ৰহণে উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ বিনিয়োগৰ আবেদনক অধিক শক্তিশালী কৰি তোলে। এই অনুষ্ঠানত কেইবাখনো বি২জি বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছিল, যিয়ে বিনিয়োগকাৰীসকলক উত্তৰ-পূব অঞ্চলত তেওঁলোকৰ বিনিয়োগ পৰিকল্পনাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিবলৈ এক মঞ্চ প্ৰদান কৰে।
অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে উত্তৰ-পূব অঞ্চলত সহযোগিতামূলক উদ্যোগৰ অন্বেষণত গভীৰ আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰাৰ সৈতে চেন্নাই ৰোড শ্ব’টো এক ইতিবাচকভাৱে সমাপ্ত হয়। এই অনুষ্ঠানটোৱে কেৱল অৰ্থপূৰ্ণ আলোচনাক উৎসাহিত কৰাই নহয় বৰঞ্চ ভৱিষ্যতৰ অংশীদাৰিত্ব, অঞ্চলটোত অৰ্থনৈতিক বিকাশ আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ বাবে ভিত্তি স্থাপন কৰে। এই অনুষ্ঠানটোত সমগ্ৰ ভাৰতত সফল ৰোড শ্ব’ৰ শৃংখলাত আন এক মাইলৰ খুঁটি হিচাপে চিহ্নিত হয় আৰু উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ অব্যৱহৃত সম্ভাৱনা প্ৰদৰ্শন কৰে।

Ministry of Development of North-East Region
Union Minister Jyotiraditya Scindia inaugurates North East Investment Roadshow in Chennai
Minister Scindia invites Chennai to join the transformative journey of the ‘Ashtalakshmi’ region as it charts its path to becoming a leading engine of India's growth.
The roadshow hosted by Ministry of Development of North Eastern Region aims to attract investment for the development of North East India.
06 FEB 2025 9:29AM by PIB Delhi
The Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER) hosted the North East Trade and Investment Roadshow in Chennai on Wednesday. The roadshow evoked strong interest from potential investors who are eager to explore opportunities in the North Eastern States. The event was attended by the Hon’ble Minister, Ministry of Development of North Eastern Region & Ministry of Communications, Shri Jyotiraditya M. Scindia, alongwith Pu Lalnghinglova Hmar, Hon'ble Minister of Sports & Youth Services, Government of Mizoram, senior officials from MDoNER, North Eastern Council and North Eastern States.
Hon’ble Minister, MDoNER mentioned that Hon’ble Prime Minister emphasized North East as India’s Asthalakshmi, a key economic asset poised for rapid industrialization. He highlighted the major development initiatives in the infrastructure sector that have taken place in the North Eastern Region under the leadership of Hon’ble Prime Minister during the last 10 years, inter-alia, including expanding air, road and rail connectivity, waterways etc. Hon’ble Minister MDoNER stated that each of the eight states of the North East embodies unique strengths, resources and opportunities, making this region an invaluable asset in India’s growth story. From its rich cultural diversity to its natural beauty and strategic location, the North Eastern Region holds immense potential to emerge as one of the country’s leading economic powerhouses. Its proximity to Southeast Asia also positions the North Eastern Region as a gateway to South East Asian countries, aligning perfectly with India’s Act East Policy. He also highlighted the potential of North Eastern States in various sectors such as Tourism & hospitality, Agri and allied industries, healthcare, entertainment & sports, infrastructure & logistics, IT & ITeS, Textiles, Handloom & Handicrafts, energy etc. He assured investors that the region’s youth, high literacy rates, and abundant natural resources make it an ideal destination for investment. Hon’ble Minister expressed his admiration for Chennai, calling it a "thriving IT powerhouse and a cradle of economic growth for India”. He acknowledged the city’s rich heritage, cutting-edge technology, and robust industrial ecosystem, drawing parallels between Chennai’s potential and North East India’s emerging economic landscape. Highlighting the North East India’s strengths in agriculture, food processing, tourism, and manufacturing, he urged Chennai’s entrepreneurs to invest in these sectors. He also underlined that North East holds 38% of India’s bamboo resources which offers great opportunity to furniture industry of Chennai. Further, the large untapped hydrocarbon reserves and hydropower generation potential of the North Eastern Region waiting to be harnessed. In his concluding remarks he invited investors to the North Eastern Region and play a key role in shaping the future of the region.
Hon'ble Minister of Sports & Youth Services, Govt. of Mizoram in his address highlighted Mizoram’s immense investment opportunities despite being a small state with a population of just 11 lakh. He stated that with 55% of its land under horticulture, Mizoram produces GI-tagged ginger and chillies, along with mandarin oranges, papaya, and dragon fruit, offering significant potential in agriculture and food processing. The State is rich in bamboo cultivation, which still remains largely untapped. He also underlined that Mizoram is also positioning itself as a sports powerhouse and is aligned with India’s 2036 Olympic vision. Mizoram has also produced top sportspersons, therefore, the sports sector has great potential for investment. He also urged investors to explore other sectors such as tourism, infrastructure, food processing etc. for investment in the State of Mizoram.
Shri Chanchal Kumar, Secretary, MDoNER in his address highlighted the immense investment potential of the North East, calling it a hub of innovation, cultural heritage, and economic opportunity. With breathtaking landscapes and a thriving tourism sector, the region has become increasingly attractive for investors. He highlighted that over the last 10 years, connectivity of the region has been transformed whether it is road, rail, air, water, and digital. The region’s economic growth has outpaced the national average, making it an ideal destination for businesses. Further, the North Eastern States have tailored, attractive policies aligned with the Central Government to encourage investment. He informed that Government has identified eight tourism sites to be developed as model tourist destinations across each of the North Eastern States through PPP mode. He also underlined that IT & ITeS sector is growing faster in the North Eastern Region. Further, the agriculture and allied sectors offers unique products with immense economic potential. He stated that UNNATI scheme launched by Government of India provides attractive incentives for investment in the North Eastern Region. He also mentioned that with trilateral highways and the Kaladan project, the North East is set to become a key hub for medical tourism, catering to over 60 million people from neighbouring countries. The single-window system across the North Eastern States ensures ease of doing business. He urged the investors to visit, explore, and partner in North East India’s transformation.
Shri Shantanu, Joint Secretary, MDoNER, in his address on advantage North East and Opportunities for Investment and Trade emphasized that North Eastern Region has rich untapped potential. He informed that during the last 10 years there is a remarkable improvement in connectivity to the North Eastern Region whether it’s air, rail, road or waterways. Over the past decade, the government has successfully completed numerous pending projects, benefiting local communities and millions of people through various schemes/initiatives. He stated that North East Region’s enabling infrastructure, strategic connectivity, higher working age population and an english-speaking workforce, makes it ideal for businesses targeting Southeast Asian markets. He also highlighted the opportunities in the region in various sectors like IT & ITES, Healthcare, Agri and allied, Education & Skill Development, Sports & Entertainment, Tourism & Hospitality, Infrastructure and logistics; Textiles, Handlooms and Handicrafts and Energy. He stated that with ample opportunities across multiple sectors, North East India welcomes investors to explore its vast potential and be part of its growth journey.
The representative of Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT), under the Ministry of Commerce & Industry, gave a detailed presentation on the UNNATI Scheme, providing attendees with a comprehensive understanding of its benefits and associated incentives. He underlined that the UNNATI Scheme aims to boost industrialisation and economic growth in North East India. The scheme offers incentives to attract investors and manufacturing companies, supports the ‘Act East Policy,’ and promotes domestic manufacturing and services to reduce import dependence and enhance exports.
Senior officials representing the North Eastern States shared actionable insights about the emerging opportunities across various sectors. The Chennai roadshow drew strong participation from industry leaders, further reinforcing the investment appeal of North East India. The event also featured several B2G meetings, providing investors with a platform to discuss their investment plans in the North Eastern Region.
The Chennai roadshow concluded on a positive note, with participants expressing keen interest in exploring collaborative ventures in the North Eastern Region. The event not only fostered meaningful dialogue but also laid the groundwork for future partnerships, driving economic growth and sustainable development in the region. The event marked another milestone in a series of successful roadshows across India and showcased the untapped potential of North East India.