বিত্ত মন্ত্ৰালয়
এমএছএমইসমূহৰ শ্ৰেণীবিভাজনৰ বাবে ক্ৰমে ২.৫ আৰু ২ গুণলৈ বৃদ্ধি কৰা হ'ব বিনিয়োগ আৰু টাৰ্ণঅভাৰৰ সীমা
ক্ষুদ্ৰ আৰু লঘু উদ্যোগৰ বাবে ঋণ নিশ্চয়তা কভাৰ ৫ কোটিৰ পৰা ১০ কোটিলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে
উদ্যম পৰ্টেলত পঞ্জীয়নভুক্ত মাইক্ৰ' উদ্যোগৰ বাবে প্ৰথম বছৰত প্ৰৱৰ্তন হ'ব ৫ লাখ সীমা থকা ১০ লাখ কাষ্টমাইজড ক্ৰেডিট কাৰ্ড
ষ্টাৰ্ট-আপৰ বাবে গঠন কৰা হ’ব ১০,০০০ কোটি টকা নতুন পুঁজি
৫ লাখ মহিলা, অনুসূচিত জাতি আৰু অনুসূচিত জনজাতিৰ বাবে অহা ৫ বছৰৰ ভিতৰত ২ কোটি পৰ্যন্ত ঋণ প্ৰদানৰ বাবে এখন নতুন আঁচনি আৰম্ভ হ'ব
ৰপ্তানি ঋণৰ সহজ প্ৰৱেশৰ সুবিধা আৰু বহিঃৰাজ্যৰ বজাৰত অশুল্ক ব্যৱস্থা মোকাবিলা কৰিবলৈ এমএছএমইসমূহক সহায় কৰাৰ বাবে ৰপ্তানি প্ৰচাৰ অভিযান ঘোষণা
01 FEB 2025 1:17PM by PIB Guwahati
আগন্তুক পাঁচ বছৰত ‘সবকা বিকাশ’ৰ সপোন বাস্তৱায়িত হ’ব লাগে সকলো খণ্ডৰ সুষম বৃদ্ধি আৰু বিকশিত ভাৰতে ২০২৫-২৬ চনৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটে ইয়াক বাস্তৱত পৰিণত কৰাৰ এক অনন্য সুযোগ প্ৰদান কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় বাজেটত এমএছএমইক দেশৰ বিকাশৰ কাহিনীৰ অন্যতম শক্তিশালী আহিলা হিচাপে সংজ্ঞায়িত কৰা হৈছে। বাজেটত এমএছএমইসমূহক বৃদ্ধি ত্বৰান্বিত কৰাত আৰু সৰ্বাংগীন উন্নয়ন নিশ্চিত কৰাত সহায়ক হোৱাকৈ কেইবাটাও উন্নয়নমূলক ব্যৱস্থা প্ৰস্তাৱ কৰা হৈছে।
এমএছএমইৰ বাবে শ্ৰেণীবিভাজনৰ মাপকাঠী পুনৰীক্ষণ
সংসদত বাজেটখন দাখিল কৰাৰ সময়ত কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে কয় যে এম এছ এম ইসমূহক দক্ষতা, প্ৰযুক্তিগত উন্নীতকৰণ আৰু বৃহৎ পৰিসৰত পুঁজিৰ উন্নত সুবিধা লাভ কৰাত সহায় কৰাৰ উদ্দেশ্যে নতুন নিয়মৰ গোট প্ৰস্তাৱ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে সকলো এমএছএমইৰ বাবে শ্ৰেণীবিভাজনৰ বাবে বিনিয়োগ আৰু টাৰ্ণঅভাৰৰ সীমা ক্ৰমে ২.৫ আৰু ২ গুণ বৃদ্ধি কৰা হ’ব। লগতে তেওঁ কয় যে ইয়াৰ দ্বাৰা তেওঁলোকে বৃহৎ উদ্যোগ হিচাপে উন্নীত হোৱাৰ আত্মবিশ্বাস লাভ কৰিব আৰু আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে কৰ্মসংস্থাপনৰ সৃষ্টি কৰিব। ১নং সূচীত ইয়াৰ বিৱৰণ দিয়া হৈছে।
তেওঁ আৰু কয় যে ইয়াৰ দ্বাৰা তেওঁলোকে আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে বৃদ্ধি আৰু কৰ্মসংস্থাপন সৃষ্টিৰ আত্মবিশ্বাস লাভ কৰিব।
কোটিৰ হিচাপত
বিনিয়োগ
টাৰ্ণঅভাৰ
চলিত
সংশোধিত
চলিত
সংশোধিত
ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ
২.৫
১০
লঘু উদ্যোগ
১০
২৫
৫০
১০০
মজলীয়া উদ্যোগ
৫০
১২৫
২৫০
৫০০
(১নং ছবি)
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে কয় যে বৰ্তমান ৭.৫ কোটি লোকক কৰ্মৰত আৰু আমাৰ উৎপাদনত ৩৬ শতাংশ অৰিহণা যোগোৱা এক কোটিৰো অধিক পঞ্জীয়নভুক্ত এমএছএমইয়ে ভাৰতক বৈশ্বিক উৎপাদন কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ একেলগে কাম কৰি আছে। তেওঁ লগতে কয় যে এই এমএছএমইসমূহে তেওঁলোকৰ মানসম্পন্ন সামগ্ৰীৰে আমাৰ ৰপ্তানিৰ ৪৫ শতাংশ অৰিহণা যোগাইছে।
নিশ্চয়তা কভাৰৰ সৈতে পৰ্যাপ্ত ঋণৰ উপলব্ধতা বৃদ্ধি
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে কয় যে ঋণৰ সুবিধা উন্নত কৰাৰ বাবে ঋণ নিশ্চয়তা কভাৰ বৃদ্ধি কৰা হ’ব:
ক। ক্ষুদ্ৰ আৰু লঘু উদ্যোগৰ বাবে ন্যূনতম ঋণৰ পৰিমাণ ৫ কোটি টকাৰ পৰা ১০ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰা, যাৰ ফলত অহা ৫ বছৰত ১.৫ লাখ কোটি টকাৰ অতিৰিক্ত ঋণ উপলব্ধ হ’ব;
খ। ষ্টাৰ্ট-আপৰ বাবে ১০ কোটি টকাৰ পৰা ২০ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি, আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ ২৭টা মূল খণ্ডৰ ঋণৰ বাবে নিশ্চয়তা মাচুল ১ শতাংশলৈ হ্ৰাস কৰা হ’ব; আৰু
গ। সু-পৰিচালিত ৰপ্তানিকাৰক এমএছএমইৰ বাবে ২০ কোটি টকা পৰ্যন্ত ম্যাদী ঋণ।
ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ বাবে ক্ৰেডিট কাৰ্ড
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে কয় যে আমি উদ্যম পৰ্টেলত পঞ্জীয়নভুক্ত ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহৰ বাবে ৫ লাখ টকাৰ সীমাৰেখাৰে এক বিশেষ কাষ্টমাইজড ক্ৰেডিট কাৰ্ড মুকলি কৰা হ’ব। তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰথম বছৰত ১০ লাখ কাৰ্ড প্ৰদান কৰা হ’ব।
ষ্টাৰ্ট-আপৰ বাবে পুঁজি
বাজেট ভাষণত কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে কয়, “ষ্টাৰ্ট-আপৰ বাবে বিকল্প বিনিয়োগ পুঁজি (এআইএফ) ৯১,০০০ কোটিতকৈ অধিক টকা প্ৰতিশ্ৰুতি লাভ কৰিছে। এইবোৰ চৰকাৰী বৰঙণিৰে ১০ হাজাৰ কোটি টকাৰ বৰঙণিৰে স্থাপিত পুঁজিৰে সহায় কৰে।'' এতিয়া বৰ্ধিত পৰিসৰ আৰু ১০ হাজাৰ কোটি টকাৰ নতুন বৰঙণিৰে নতুন পুঁজি গঠন কৰা হ’ব বুলিও তেওঁ কয়।
নতুন উদ্যোগীসকলৰ বাবে নতুন আঁচনি
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে কয় যে মহিলা, অনুসূচিত জাতি আৰু অনুসূচিত জনজাতিৰ পাঁচ লাখ নতুন উদ্যোগীৰ বাবে নতুন আঁচনি আৰম্ভ কৰা হ’ব। তেওঁ কয় যে এই আঁচনিৰ অধীনত অহা ৫ বছৰৰ ভিতৰত ২ কোটি টকা পৰ্যন্ত টাৰ্ম লোন উপলব্ধ হ’ব। ভাষণত তেওঁ কয়, ‘এই আঁচনিখনত সফল ষ্টেণ্ড-আপ ইণ্ডিয়া আঁচনিৰ পৰা লাভ কৰা অভিজ্ঞতাসমূহ সন্নিবিষ্ট কৰা হ’ব। উদ্যোগীকৰণ আৰু পৰিচালনা দক্ষতাৰ বাবে অনলাইন ক্ষমতা নিৰ্মাণ কাৰ্যসূচীও আয়োজন কৰা হ’ব।”
ডিপ টেক পুঁজি
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে জনাইছে যে এই পদক্ষেপৰ অংশ হিচাপে ডিপ টেক পুঁজিয়েও পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ ষ্টাৰ্টআপক অনুঘটক হিচাপে কাম কৰাৰ কথা বিবেচনা কৰা হ’ব।
ৰপ্তানি প্ৰসাৰ অভিযান
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে কয় যে বাণিজ্য মন্ত্ৰালয়, এমএছএমই মন্ত্ৰালয় আৰু বিত্ত মন্ত্ৰালয়ৰ যৌথ উদ্যোগত খণ্ডগত আৰু মন্ত্ৰীত্বৰ লক্ষ্যৰে ৰপ্তানি প্ৰসাৰ অভিযান আৰম্ভ কৰা হ’ব।
ষ্টাৰ্টআপ সন্দৰ্ভত অধিক তথ্যৰ বাবে ইয়াত ক্লিক কৰক - https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2098452

Ministry of Finance
INVESTMENT AND TURNOVER LIMITS FOR CLASSIFICATION OF ALL MSMEs TO BE ENHANCED TO 2.5 AND 2 TIMES RESPECTIVELY
CREDIT GUARANTEE COVER FOR MICRO AND SMALL ENTERPRISES ENHANCED FROM 5 CRORE TO 10 CRORE
10 LAKH CUSTOMIZED CREDIT CARDS WITH A 5 LAKH LIMIT FOR MICRO ENTERPRISES REGISTERED ON UDYAM PORTAL TO BE INTRODUCED IN THE FIRST YEAR
NEW FUND OF FUNDS of Rs. 10,000 CRORE TO BE SET UP FOR START-UPS
A NEW SCHEME TO PROVIDE LOANS UP TO 2 CRORE DURING THE NEXT 5 YEARS FOR 5 LAKH WOMEN, SCHEDULED CASTES AND SCHEDULED TRIBES FIRST-TIME ENTREPRENEURS TO BE LAUNCHED
EXPORT PROMOTION MISSION TO FACILITATE EASY ACCESS TO EXPORT CREDIT AND SUPPORT MSMEs TO TACKLE NON-TARIFF MEASURES IN OVERSEAS MARKETS ANNOUNCED
01 FEB 2025 1:17PM by PIB Delhi
The Union Budget 2025-26 sees the next five years as a unique opportunity to realize ‘Sabka Vikas’, stimulating balanced growth of all regions and achieving the goal of Viksit Bharat.
The Union Budget defines MSMEs as one of the powerful engines for the story of development and the proposed development measures supports MSMEs to accelerate growth and secure inclusive development.
Revision in classification criteria for MSMEs
While presenting the Union Budget 2025-26 in Parliament today, the Union Minister for Finance & Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman said “To help MSMEs achieve higher efficiencies of scale, technological upgradation and better access to capital, the investment and turnover limits for classification of all MSMEs will be enhanced to 2.5 and 2 times respectively.” The details are in Figure 1.
She further said that this will give them the confidence to grow and generate employment for our youth.
Rs. in Crore
Investment
Turnover
Current
Revised
Current
Revised
Micro Enterprises
1
2.5
5
10
Small Enterprises
10
25
50
100
Medium Enterprises
50
125
250
500
(Figure 1)
Union Minister for Finance & Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman stated that currently, over 1 crore registered MSMEs, employing 7.5 crore people, and generating 36 per cent of our manufacturing, have come together to position India as a global manufacturing hub. She also remarked “With their quality products, these MSMEs are responsible for 45 per cent of our exports.”
Significant enhancement of credit availability with guarantee cover
Union Minister for Finance & Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman said that to improve access to credit, the credit guarantee cover will be enhanced:
a) For Micro and Small Enterprises, from 5 crore to 10 crore, leading to additional credit of 1.5 lakh crore in the next 5 years;
b) For Startups, from 10 crore to 20 crore, with the guarantee fee being moderated to 1 per cent for loans in 27 focus sectors important for Atmanirbhar Bharat; and
c) For well-run exporter MSMEs, for term loans up to 20 crore.
Credit Cards for Micro Enterprises
Union Minister Smt. Nirmala Sitharaman announced that customized Credit Cards with a 5 lakh limit for micro enterprises registered on Udyam portal will be introduced. She further remarked that in the first year, 10 lakh such cards will be issued.
Fund of Funds for Startups
In her Budget speech, Union Minister for Finance & Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman said, “The Alternate Investment Funds (AIFs) for startups have received commitments of more than 91,000 crore. These are supported by the Fund of Funds set up with a Government contribution of 10,000 crore.” She announced that now, a new Fund of Funds, with expanded scope and a fresh contribution of another 10,000 crore will be set up.
Scheme for First-time Entrepreneurs
Union Minister for Finance & Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman announced that a new scheme will be launched for 5 lakh women, Scheduled Castes and Scheduled Tribes first-time entrepreneurs. She informed that this will provide term loans up to 2 crore during the next 5 years. In her speech she said, “The scheme will incorporate lessons from the successful Stand-Up India scheme. Online capacity building for entrepreneurship and managerial skills will also be organized.”
Deep Tech Fund of Funds
Union Minister for Finance & Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman informed that a Deep Tech Fund of Funds will also be explored to catalyze the next generation startups as a part of this initiative.
Export Promotion Mission
Union Minister for Finance & Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman stated that an Export Promotion Mission, with sectoral and ministerial targets, driven jointly by the Ministries of Commerce, MSME, and Finance will be set up. She also informed that the Mission will facilitate easy access to export credit, cross-border factoring support, and support to MSMEs to tackle non-tariff measures in overseas markets.
For related information on Startups, Click here - https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2098452