বিত্ত মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় বাজেট, ২০২৫-২৬: জাহাজ আৰু বিমান খণ্ডলৈ উদ্দীপনা
২৫,০০০ কোটি টকাৰ সামুদ্ৰিক উন্নয়ন পুঁজিৰ প্ৰস্তাৱ
অহা ১০ বছৰত ১২০ নতুন গন্তব্যস্থানক সংযোগেৰে ৪ কোটি যাত্ৰীক পৰিবহণৰ বাবে সংশোধিত উড়ান আঁচনি
বিহাৰৰ বাবে গ্ৰীণফিল্ড বিমানবন্দৰ আৰু পশ্চিম কোশী কেনেল প্ৰকল্প
01 FEB 2025 1:11PM by PIB Guwahati
সামুদ্ৰিক উদ্যোগলৈ দীৰ্ঘ-ম্যাদী বিত্তীয় সাহায্যৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে ২৫,০০০ কোটি টকাৰ কৰ্পাছৰে সামুদ্ৰিক উন্নয়ন পুঁজি গঠনৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়। আজি সংসদত বাজেট ভাষণত এই কথা ঘোষণাৰে কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে কয় যে এই কৰ্পাছ সামুদ্ৰিক উদ্যোগলৈ সমৰ্থন আৰু প্ৰতিযোগিতাক উৎসাহিতকৰণৰ বাবে বিতৰণ কৰা হ’ব। এই পুঁজিত চৰকাৰৰ ৪৯ শতাংশ পৰ্য্যন্ত অংশ থাকিব আৰু বাকীখিনি বন্দৰ আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডৰপৰা আহৰণ কৰা হ’ব।
বিত্তমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ব্যয়ৰ অসুবিধা দূৰ কৰিবলৈ জাহাজ নিৰ্মাণৰ বিত্তীয় সাহায্য নীতিৰ সংস্কাৰ সাধন কৰা হ’ব। ইয়াত চাৰ্কুলাৰ অৰ্থনীতিক উৎসাহিত কৰিবলৈ ভাৰতীয় য়াৰ্ডত শ্বীপ ব্ৰেকিঙৰ বাবে ক্ৰেডিট নোটো অন্তৰ্ভুক্ত হ’ব। ইয়াৰ উপৰিও নিৰ্দিষ্ট আকাৰৰ ওপৰৰ বৃহৎ জাহাজসমূহকো আন্তঃগাঁথনি সমন্বিত মাষ্টাৰ তালিকা (HML)ত অন্তৰ্ভুক্তৰ প্ৰস্তাৱ জনোৱা হৈছে। কেন্দ্ৰীয় বাজেটত জাহাজৰ পৰিসৰ, শ্ৰেণী আৰু ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ বাবে ‘জাহাজ নিৰ্মাণ ক্লাষ্টাৰ’ৰ সুবিধা স্থাপনৰো প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত সমগ্ৰ বাতাবৰণৰ বিকাশ সাধনৰ বাবে অতিৰিক্ত আন্তঃগাঁথনিৰ সুবিধা, দক্ষতা আৰু প্ৰযুক্তি অন্তৰ্ভুক্ত হ’ব। জাহাজ নিৰ্মাণৰ সময় দীঘলীয়া বুলি উল্লেখেৰে বিত্তমন্ত্ৰীয়ে জাহাজ নিৰ্মাণৰ বাবে কেঁচামাল, উপাংশ, ব্যৱহৃত সামগ্ৰী বা অংশৰ ওপৰত বেছিক কাষ্টম ডিউটি ৰেহাই আৰু দহ বছৰলৈ অব্যাহত ৰখাৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়।
আঞ্চলিক সংযোগ আঁচনি উড়ানক প্ৰশংসা কৰি শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে কয় যে উড়ানে ১.৫ কোটি মধ্যবিত্ত লোকক ক্ষীপ্ৰ ভ্ৰমণৰ আকাংক্ষা পূৰণ কৰিবলৈ সক্ষম কৰিছে। এই আঁচনিখনে ৮৮ টা বিমানবন্দৰক সংযোগেৰে ৬১৯ টা পথ কাৰ্য্যকৰী কৰিছে। এই সফলতাৰে অনুপ্ৰাণিত হৈ এক পৰিৱৰ্তিত উড়ান আঁচনিৰ শুভাৰম্ভ কৰা হ’ব, যিয়ে ১২০ নতুন গন্তব্যস্থানলৈ আঞ্চলিক সংযোগৰ বৰ্ধন ঘটাব আৰু অহা ১০ বছৰত ৪ কোটি যাত্ৰীক পৰিবহণ কৰিব। এই আঁচনিয়ে পাৰ্বত্য, আকাংক্ষী আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ জিলাসমূহৰ হেলিপেড আৰু ক্ষুদ্ৰ বিমানবন্দৰসমূহকো সহায় কৰিব। তেওঁ চৰকাৰে অধিক মূল্যৰ নষ্ট হ’ব পৰা উদ্যান শস্যকে প্ৰমুখ্য কৰি এয়াৰ কাৰ্গ’ৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি আৰু গুদামৰ সুবিধাৰ বৰ্ধন ঘটাব বুলি অৱগত কৰে। কাৰ্গ’ স্ক্ৰিনিং আৰু কাষ্টম প্ৰট’কলসমূহো সুশৃংখলিতকৰণেৰে ব্যৱহাৰকাৰী-অনুকূল কৰি তোলা হ’ব।
বিহাৰৰ আন্তঃগাঁথনিক উদ্দীপনা যোগাই কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ৰাজ্যখনৰ ভৱিষ্যতৰ প্ৰয়োজনীয়তা পৰিপূৰণৰ বাবে বিহাৰত গ্ৰীণফিল্ড বিমানবন্দৰ স্থাপনৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়। বিহাৰৰ মিথিলাঞ্চলত ৫০,০০০ হেক্টৰৰো অধিক ভূমিত খেতি কৰা বৃহৎ সংখ্যক কৃষক ৰাইজক উপকৃতকৰণৰ অৰ্থে পশ্চিম কোশী কেনেল ইআৰএম প্ৰকল্পৰ বাবেও আৰ্থিক সহায় আগবঢ়োৱা হ’ব।

Ministry of Finance
UNION BUDGET 2025-26: BOOST TO SHIPPING AND AVIATION SECTOR
MARITIME DEVELOPMENT FUND OF Rs 25,000 CRORE PROPOSED
MODIFIED UDAN SCHEME TO CONNECT 120 NEW DESTINATIONS AND CARRY 4 CRORE PASSENGERS IN NEXT 10 YEARS
GREENFIELD AIRPORTS AND WESTERN KOSHI CANAL PROJECT FOR BIHAR
01 FEB 2025 1:11PM by PIB Delhi
For long-term financing for the maritime industry, the Union Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman has proposed to set up a Maritime Development Fund with a corpus of Rs 25,000 crore. Announcing this in her budget speech in the Parliament today, the Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman said that this corpus will be for distributed support and promoting competition in the maritime industry. The fund will have up to 49 per cent contribution by the Government, and the balance will be mobilized from ports and private sector.
The Finance Minister stated that the Shipbuilding Financial Assistance Policy will be revamped to address cost disadvantages, which will also include Credit Notes for shipbreaking in Indian yards to promote the circular economy. Further, the large ships above a specified size are also proposed to be included in the infrastructure harmonized master list (HML). The Union Budget also proposes to facilitate ‘Shipbuilding Clusters’ in order to increase the range, categories and capacity of ships. This will include additional infrastructure facilities, skilling and technology to develop the entire ecosystem. Acknowledging that the shipbuilding has a long gestation period, the Finance Minister proposed to continue the exemption of Basic Customs Duty on raw materials, components, consumables or parts for the manufacture of ships for another ten years. She further proposed the same dispensation for ship breaking to make it more competitive.
Praising the Regional Connectivity Scheme UDAN, Smt. Nirmala Sitharaman said in her speech that UDAN has enabled 1.5 crore middle-class people to meet their aspirations for speedier travel. The scheme has connected 88 airports and operationalized 619 routes. Inspired by that success, a modified UDAN scheme which will be launched to enhance regional connectivity to 120 new destinations and carry 4 crore passengers in the next 10 years and this scheme will also support helipads and smaller airports in hilly, aspirational, and North East region districts, stated the Finance Minister. She also informed the house that the government will facilitate upgradation of infrastructure and warehousing for air cargo including high value perishable horticulture produce. Cargo screening and customs protocols will also be streamlined and made user-friendly.
Giving infrastructure fillip to the state of Bihar, the Union Finance Minster proposed that the Greenfield airports will be facilitated in Bihar to meet the future needs of the State. These will be in addition to the expansion of the capacity of Patna airport and a brownfield airport at Bihta. Financial support will also be provided for the Western Koshi Canal ERM Project benefitting a large number of farmers cultivating over 50,000 hectares of land in the Mithilanchal region of Bihar.
For related information on Infrastructure, Click here https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2098788