বিত্ত মন্ত্ৰালয়
মাৰ্চ ২০২৪ পৰ্যন্ত কাৰ্যকৰী হৈছে ৭.৭৫ কোটি কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড: অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা ২০২৪-২৫
সংশোধিত সূত ৰেহাই আঁচনিৰ অধীনত ১ লাখ কোটিৰো অধিক দাবীৰ মীমাংসা কৰা হৈছে, উপকৃত হৈছে ৫.৯ কোটি কৃষক
তৃণমূল পৰ্যায়ৰ ঋণৰ পৰিমাণ ২০১৪-১৫ বৰ্ষৰ পৰা ২০২৩-২৪ বৰ্ষলৈ ৮.৪৫ লাখ কোটি টকাৰ পৰা ২৫.৪৮ লাখ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি হৈছে
তৃণমূল পৰ্যায়ৰ ঋণৰ ভিতৰত ক্ষুদ্ৰ আৰু প্ৰান্তীয় কৃষকৰ অংশ ২০১৪-১৫ বৰ্ষৰ পৰা ২০২৩-২৪চনলৈ ৪১ শতাংশৰ পৰা ৫৭ শতাংশলৈ বৃদ্ধি হৈছে
বিত্তীয় বৰ্ষ ২৬ ত প্ৰধানমন্ত্ৰী ফচল বীমা যোজনাৰ অধীনত নামভৰ্তি কৰা কৃষকৰ সংখ্যা ২৬ শতাংশ বৃদ্ধি হৈছে
প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ-ৰ অধীনত ১১ কোটিৰো অধিক কৃষক উপকৃত হৈছে, প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ মানধন যোজনাৰ অধীনত নামভৰ্তি কৰা কৃষকৰ সংখ্যা হৈছে ২৩.৬১ লাখ (অক্টোবৰ, ২০২৪ পৰ্যন্ত)
কৃষিৰ উদ্দেশ্যে ড্ৰোন প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ নিৰ্বাচিত হৈছে ১৫০০০ মহিলা এছএইচজি
কৃষি বিপণন আন্তঃগাঁথনি: ৪৮৬১১ ভঁৰাল আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পলৈ অনুমোদন, ৪,৭৯৫.৪৭ কোটি টকাৰ ৰাজসাহায্য বিতৰণ কৰা হৈছে
ৰাষ্ট্ৰীয় খাদ্য সুৰক্ষা আইনৰ অধীনত দেশৰ জনসংখ্যাৰ দুই-তৃতীয়াংশ অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে
31 JAN 2025 1:44PM by PIB Guwahati
কৃষি উৎপাদনশীলতা আৰু উপাৰ্জন উন্নত কৰাৰ বাবে সকলো কৃষক, বিশেষকৈ ক্ষুদ্ৰ আৰু প্ৰান্তীয় কৃষক আৰু সমাজৰ দুৰ্বল শ্ৰেণীক পৰ্যাপ্ত ঋণ সমৰ্থন প্ৰদান কৰাটো হৈছে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ কথা বুলি কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পোৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে আজি সংসদত উত্থাপন কৰা অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা ২০২৪-২৫ত এই কথা উল্লেখ কৰিছে।
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাত উল্লেখ কৰা হৈছে যে ২০২৪ চনৰ মাৰ্চ মাহ পৰ্যন্ত দেশখনত ৭.৭৫ কোটি কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড (কেচিচি) একাউণ্ট কাৰ্যকৰী হৈছে আৰু ইয়াৰ কেয়া ঋণৰ পৰিমাণ হৈছে ৯.৮১ লাখ কোটি টকা। ৩১ মাৰ্চ ২০২৪ তাৰিখ পৰ্যন্ত মীন পালন আৰু পশুপালন কাৰ্যকলাপত ক্ৰমে ১.২৪ লাখ কেচিচি আৰু ৪৪.৪০ লাখ কেচিচি জাৰী কৰা হৈছে।
সংশোধিত সূত ৰেহাই আঁচনি
বিত্তীয় বৰ্ষ ২৫-ৰ পৰা আৰম্ভ কৰি এমআইএছ দাবীসমূহ দ্ৰুত আৰু অধিক দক্ষভাৱে গ্ৰহণ কৰিবলৈ আৰু নিষ্পত্তি কৰাৰ বাবে কিষাণ ৰিন পৰ্টেল (কেআৰপি)ৰ জৰিয়তে সংশোধিত সূত ৰেহাই আঁচনি (এমআইএছ)ৰ অধীনত দাবী মীমাংসাকৰণ প্ৰক্ৰিয়া ডিজিটাইজ কৰা হৈছে। ২০২৪ চনৰ ৩১ ডিচেম্বৰৰ ভিতৰত ১লাখ কোটিৰো অধিক দাবীৰ মীমাংসা প্ৰক্ৰিয়া সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে। বৰ্তমান এমআইএছ-কেচিচি আঁচনিৰ অধীনত লাভান্বিত হোৱা প্ৰায় ৫.৯ কোটি কৃষকক কেআৰপি-ৰ জৰিয়তে ঠিকনা বিচাৰি উলিওৱা হৈছে। ক্ষুদ্ৰ আৰু প্ৰান্তীয় কৃষকসকলক অধিক সমৰ্থন আগবঢ়াবলৈ বেঙ্কবোৰে কৃষিকে ধৰি প্ৰাথমিকতাপূৰ্ণ খণ্ডবোৰত তেওঁলোকৰ এডজাষ্টেড নেট বেঙ্ক ক্ৰেডিট (এএনবিচি) বা ক্ৰেডিট সমতুল্য পৰিমাণৰ অফ-বেলেন্স শ্বীট এক্সপোজাৰ (চিইওবিই)ৰ যিটোৱেই অধিক হয় আৱণ্টন কৰিব লাগিব। উপৰোক্ত সকলো পদক্ষেপে অ-প্ৰতিষ্ঠানিক ঋণ উৎসৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা ১৯৫০ চনৰ ৯০ শতাংশৰ পৰা বিত্তীয় বৰ্ষ ২২-ত প্ৰায় ২৫.০ শতাংশলৈ হ্ৰাস কৰিছে।
তৃণমূল পৰ্যায়ৰ ঋণ
কৃষিৰ ক্ষেত্ৰত তৃণমূল পৰ্যায়ৰ ঋণ (জিএলচি)য়েও ২০১৪-১৫ বৰ্ষৰ পৰা ২০২৪-২৫ বৰ্ষলৈ ১২.৯৮ শতাংশ চিএজিআৰৰ সৈতে আকৰ্ষণীয় বিকাশ দেখুৱাইছে। জিএলচি ২০১৪-১৫ বৰ্ষত ৮.৪৫ লাখ কোটি টকাৰ পৰা ২০২৩-২৪ বৰ্ষত ২৫.৪৮ লাখ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে। ইয়াৰ ভিতৰত ক্ষুদ্ৰ আৰু প্ৰান্তীয় কৃষকৰ অংশ ২০১৪-১৫ বৰ্ষৰ পৰা ২০২৩-২৪ বৰ্ষলৈ ৩.৪৬ লাখ কোটি টকা (৪১ শতাংশ)ৰ পৰা ১৪.৩৯ লাখ কোটি (৫৭ শতাংশ)টকালৈ যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী ফচল বীমা যোজনা
ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু বীমাকৰ্তাসকলৰ অংশগ্ৰহণ ২০২০-২১ বৰ্ষৰ ২০ আৰু ১১ ৰ পৰা ২০২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত ক্ৰমে ২৪ আৰু ১৫ লৈ বৃদ্ধি হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও, এই হস্তক্ষেপবোৰে আগৰ বছৰবোৰৰ তুলনাত কিস্তিৰ হাৰ ৩২ শতাংশ হ্ৰাস কৰাত অৰিহণা যোগাইছে। ফলস্বৰূপে, বিত্তীয় বৰ্ষ ২৪ৰ সময়ছোৱাত নামভৰ্তি কৰা কৃষকৰ সংখ্যা ৪ কোটিত উপনীত হৈছে, যি বিত্তীয় বৰ্ষ ২৩ৰ সময়ছোৱাত ৩.১৭ কোটিৰ পৰা ২৬ শতাংশৰে অধিক। বীমাকৃত এলেকাও বিত্তীয় বৰ্ষ ২৪-ত ৬০০ লাখ হেক্টৰলৈ সম্প্ৰসাৰিত হৈছিল, যি বিত্তীয় বৰ্ষ ২০২৩-ৰ ৫০০ লাখ হেক্টৰৰ পৰা ১৯ শতাংশৰ বৃদ্ধিক প্ৰতিফলিত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী-কিষাণ আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ মানধন যোজনা
কৃষকসকলক প্ৰত্যক্ষ উপাৰ্জনৰ বাবে সমৰ্থন প্ৰদান কৰা পিএম-কিষাণ আৰু কৃষকসকলৰ বাবে পেঞ্চন আঁচনি আগবঢ়োৱা প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ মান্ধান যোজনা (পিএমকেএমৱাই)ৰ দৰে চৰকাৰী পদক্ষেপে কৃষকসকলৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি কৰাত আৰু তেওঁলোকৰ সামাজিক সুৰক্ষা জালৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰাত সফলতাৰে অৰিহণা যোগাইছে। পিএম-কিষান-ৰ অধীনত ১১ কোটিতকৈয়ো অধিক কৃষক উপকৃত হৈছে আৰু ২০২৪ চনৰ ৩১ অক্টোবৰ পৰ্যন্ত ২৩.৬১ লাখ কৃষকে পিএমকেএমওৱাই-ৰ অধীনত নামভৰ্তি কৰিছিল। এই প্ৰচেষ্টাবোৰৰ উপৰিও, অএনঅআৰচি উদ্যোগৰ অধীনত ই-কেওৱাইচি অনুপালন আৰু ই-এনডব্লিউআৰ বিত্তীয় আঁচনিৰ বাবে ঋণ গেৰাণ্টী আঁচনিৰ দৰে সংস্কাৰবোৰে ঐতিহাসিকভাৱে কৃষি খণ্ডক ক্ষতিগ্ৰস্ত কৰা প্ৰণালীগত অদক্ষতাবোৰ নিষ্পত্তি কৰে।
খাদ্য ব্যৱস্থাপনা: খাদ্য সুৰক্ষা সক্ষম কৰা
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাত কোৱা হৈছে যে চৰকাৰে দীৰ্ঘদিন ধৰি ৰাজহুৱা বিতৰণ প্ৰণালী (পিডিএছ) আৰু লক্ষ্যযুক্ত পিডিএছ (টিপিডিএছ), ৰাষ্ট্ৰীয় খাদ্য সুৰক্ষা আইন (এনএফএছএ) ২০১৩ আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনা (পিএমজিকেএ)ৰ জৰিয়তে খাদ্য সুৰক্ষাৰ দৃষ্টিভংগীৰ এক মৌলিক পৰিৱৰ্তন চিহ্নিত কৰিছে। এনএফএছএ আইনে আইনীভাৱে গ্ৰাম্য জনসংখ্যাৰ ৭৫ শতাংশ পৰ্যন্ত আৰু নগৰীয়া জনসংখ্যাৰ ৫০ শতাংশ পৰ্যন্ত খাদ্যশস্য প্ৰাপ্ত কৰাৰ অধিকাৰ প্ৰদান কৰে, লক্ষ্যযুক্ত ৰাজহুৱা বিতৰণ প্ৰণালীৰ অধীনত যি ২০১১ চনৰ লোকপিয়ল অনুসৰি ৮১.৩৫ কোটি লোকৰ বাবে আহে। সেয়েহে, উচ্চ ৰাজসাহায্যযুক্ত খাদ্যশস্য প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে জনসংখ্যাৰ প্ৰায় দুই-তৃতীয়াংশ লোকক আইনৰ অধীনত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। পিএমজিকেএ-ৰ অধীনত বিনামূলীয়া খাদ্য শস্যৰ আৱণ্টন প্ৰায় ৮০ কোটি হিতাধিকাৰীৰ বাবে নিয়মীয়া আৱণ্টনৰ উপৰিও ১ জানুৱাৰী ২০২৪ তাৰিখৰ পৰা কাৰ্যকৰী হোৱাকৈ পিএমজিকেএওৱাই-ৰ অধীনত আৰু পাঁচ বছৰৰ বাবে বিনামূলীয়া খাদ্যশস্যৰ ব্যৱস্থাই ৰাষ্ট্ৰীয় খাদ্য আৰু পুষ্টি সুৰক্ষাৰ মোকাবিলা কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ দীৰ্ঘম্যাদী প্ৰতিশ্ৰুতি আৰু দৃষ্টিভংগীক প্ৰতিফলিত কৰিছে।
কৃষি যান্ত্ৰিককৰণ:
কৃষি যান্ত্ৰিককৰণৰ উপ-অভিযান
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাত কোৱা হৈছে যে কৃষি যান্ত্ৰিককৰণৰ উপ-অভিযান-য়ে ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক কৃষি যন্ত্ৰৰ সৈতে সম্পৰ্কিত প্ৰশিক্ষণ আৰু প্ৰদৰ্শন, কাষ্টম হায়াৰিং চেণ্টাৰ (চিএইচচি) স্থাপন কৰা, আৰু কৃষকসকলক বিভিন্ন কৃষি সঁজুলি আহৰণত সহায় কৰাত সহায় কৰে। ৩১ ডিচেম্বৰ পৰ্যন্ত এই পদক্ষেপৰ অধীনত ২৬,৬৬২ টা চিএইচচি স্থাপন কৰা হৈছে, কেৱল বিত্তীয় বৰ্ষ ২৫-তে ১৩৮ টা চিএইচচি স্থাপন কৰা হৈছে।
মহিলা আত্ম-সহায়ক গোটলৈ ড্ৰোনেৰে উদগণি
চৰকাৰে মহিলা এছএইচজিসমূহক ড্ৰোন প্ৰদান কৰাৰ লক্ষ্যৰে শেহতীয়াকৈ অনুমোদিত আঁচনি এখনৰ প্ৰচাৰ কৰিছে। এই পদক্ষেপৰ লক্ষ্য হৈছে ১৫০০০ নিৰ্বাচিত মহিলা এছএইচজি-য়ে কৃষকসকলক কৃষিৰ উদ্দেশ্যে ভাড়া সেৱা আগবঢ়োৱা, যাৰ ভিতৰত আছে সাৰ আৰু কীটনাশক প্ৰয়োগ কৰা। ড্ৰোনৰ ব্যয়ৰ ৮০ শতাংশ আৰু সম্পৰ্কিত আনুষঙ্গিক মাচুলৰ কেন্দ্ৰীয় বিত্তীয় সাহায্য, সৰ্বাধিক ৮ লাখ টকা পৰ্যন্ত, ড্ৰোন ক্ৰয়ৰ বাবে মহিলা এছএইচজি-সমূহক প্ৰদান কৰা হ'ব। এই আঁচনিয়ে এছএইচজি-সমূহক বহনক্ষম ব্যৱসায় আৰু জীৱিকাৰ সমৰ্থন প্ৰদান কৰিব, যাৰ ফলত তেওঁলোকে অতিৰিক্ত উৎপাদন কৰিব পাৰিব।
বছৰি কমেও ১ লাখ টকা উপাৰ্জন।
কৃষি বিপণন আন্তঃগাঁথনি
কৃষি বিপণন আন্তঃগাঁথনি উপ-আঁচনি
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাত কোৱা হৈছে যে কৃষি বিপণন আন্তঃগাঁথনি উপ-আঁচনিৰ অধীনত, ৩১ অক্টোবৰ, ২০২৪ তাৰিখ পৰ্যন্ত ৪৮৬১১ টা ভঁৰাল আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প মঞ্জুৰ কৰা হৈছে, যাৰ বাবে ৪,৭৯৫.৪৭ কোটি টকাৰ ৰাজসাহায্য বিতৰণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও, এএমআই আঁচনিৰ অধীনত সহায় কৰা অন্যান্য প্ৰকাৰৰ আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত ২১০০৪টা প্ৰকল্প মঞ্জুৰ কৰা হৈছে, যাৰ ৰাজসাহায্যৰ পৰিমাণ হৈছে ২,১২৫.৭৬ কোটি টকা।
স্মাৰ্ট ৱেৰহাউছ
চৰকাৰী শস্যৰ গুদামৰ আধুনিকীকৰণৰ বাবে চৰকাৰে ডব্লিউএফপি আৰু আইজিএমআৰআই-ৰ সৈতে অংশীদাৰিত্ব কৰি 'স্মাৰ্ট ৱেৰহাউছ' পৰিচালনা কৰে। এই ৱেৰহাউছসমূহে উষ্ণতা, আৰ্দ্ৰতা, বায়ুপ্ৰবাহ, আৰু নিগনিৰ উপদ্ৰব আদি নিৰীক্ষণ কৰিবলৈ চেন্সৰ ব্যৱহাৰ কৰে, সঞ্চয়ৰ মান উন্নত কৰিবলৈ আৰু লোকচান হ্ৰাস কৰিবলৈ বাস্তৱ-সময়ৰ তথ্য প্ৰদান কৰে।

Ministry of Finance
7.75 CRORE KISAN CREDIT CARDS OPERATIONAL AS OF MARCH 2024: ECONOMIC SURVEY 2024-25
OVER 1 LAKH CRORE CLAIMS PROCESSED UNDER MODIFIED INTEREST SUBVENTION SCHEME, 5.9 CRORE FARMERS BENEFITTED
GROUND-LEVEL CREDIT GROWS FROM ₹8.45 LAKH CRORE TO ₹25.48 LAKH CRORE FROM 2014-15 TO 2023-24
SHARE OF SMALL AND MARGINAL FARMERS WITHIN GROUND-LEVEL CREDIT INCREASES FROM 41 PER CENT TO 57 PER CENT FROM 2014-15 TO 2023-24
26 PER CENT INCREASE IN NUMBER OF ENROLLED FARMERS UNDER PM FASAL BIMA YOJANA IN FY24
MORE THAN 11 CRORE FARMERS BENEFITTED UNDER PM-KISAN, 23.61 LAKH FARMERS ENROLLED UNDER PRADHAN MANTRI KISAN MAANDHAN YOJANA (AS OF OCTOBER, 2024)
15000 SELECTED WOMEN SHGs TO GET DRONES FOR AGRICULTURAL PURPOSES
AGRICULTURE MARKETING INFRASTRUCTURE: 48611 STORAGE INFRASTRUCTURE PROJECTS SANCTIONED, ₹4,795.47 CRORE DISBURSED IN SUBSIDIES
TWO-THIRDS OF COUNTRY’S POPULATION COVERED UNDER NATIONAL FOOD SECURITY ACT
GOVERNMENT INITIATES SMART WAREHOUSES
31 JAN 2025 1:44PM by PIB Delhi
Providing adequate credit support to all farmers, especially small and marginal farmers and vulnerable sections of society, is crucial to improving agricultural productivity and income, states the Economic Survey 2024-25, tabled by Union Minister of Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman in the Parliament today.
The Economic Survey highlights that as of March 2024, the country has 7.75 crore operational Kisan Credit Card (KCC) accounts with a loan outstanding of ₹9.81 lakh crore. As of 31 March 2024, 1.24 lakh KCC and 44.40 lakh KCC were issued to fisheries and animal husbandry activities, respectively.
Modified Interest Subvention Scheme
Starting from FY25, the claim processing under Modified Interest Subvention Scheme (MISS) has been digitised through the Kisan Rin Portal (KRP) for faster and more efficient capturing and settlement of MISS claims. By 31 December 2024, over 1 lakh crore claims have been processed. About 5.9 crore farmers that are currently getting benefitted under the MISS-KCC scheme, have been mapped through KRP. To further support small and marginal farmers, banks must allocate 40 per cent of their Adjusted Net Bank Credit (ANBC) or Credit Equivalent Amount of Off-Balance Sheet Exposure (CEOBE), whichever is higher, to priority sectors, including agriculture. All the above measures have significantly reduced the reliance on non-institutional credit sources from 90 per cent in 1950 to around 25.0 per cent in FY22.
Ground-Level Credit
Ground-level credit (GLC) to agriculture has also shown impressive growth with a CAGR of 12.98 per cent from 2014-15 to 2024-25. The GLC has risen from ₹8.45 lakh crore in 2014-15 to ₹25.48 lakh crore in 2023-24. Within this, the share of small and marginal farmers has significantly increased from ₹3.46 lakh crore (41 per cent) to ₹14.39 lakh crore (57 per cent) from 2014-15 to 2023-24.
Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana
The participation of State governments and insurers has increased to 24 and 15, respectively, in FY25, up from 20 and 11 in the 2020-21. Additionally, these interventions have contributed to a 32 per cent reduction in premium rates compared to previous years. As a result, in the FY24 period, the number of enrolled farmers reached 4 crore, a 26 per cent increase from 3.17 crore in the FY23 period. The insured area also expanded to 600 lakh hectares in FY24, reflecting a 19 per cent rise from 500 lakh hectares in FY23.
PM-KISAN and Pradhan Mantri Kisan Maandhan Yojana
Government initiatives like PM-KISAN, which provides direct income support to farmers, and Pradhan Mantri Kisan Maandhan Yojna (PMKMY), which offers pension schemes for farmers, have successfully contributed to bolstering farmers' incomes and enhancing their social security safety nets. More than 11 crore farmers have been benefitted under PM-KISAN and 23.61 lakh farmers had enrolled under PMKMY as of 31st October 2024. In addition to these efforts, reforms such as e-KYC compliance under the ONORC initiative and credit guarantee schemes for e-NWR financing address systemic inefficiencies that have historically plagued the agricultural sector.
FOOD MANAGEMENT: ENABLING FOOD SECURITY
The Economic Survey states that the government has long tackled household food security through the Public Distribution System (PDS) and Targeted PDS (TPDS), the National Food Security Act (NFSA) 2013 and the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY) marked a fundamental shift in the approach to food security. NFSA act legally entitles up to 75 per cent of the rural population and up to 50 per cent of the urban population to receive foodgrain, free of cost, under the Targeted Public Distribution System, which, as per Census 2011, comes to 81.35 crore persons. Therefore, about two-thirds of the population is covered under the Act to receive highly subsidised food grains. The allocation of free food grain under PMGKAY is in addition to the regular allocation for around 80 crore beneficiaries. The provision of free food grains under PMGKAY for another five years, with effect from 1st January 2024, reflects the long-term commitment and vision of the Government for addressing National food and nutrition security.
AGRICULTURE MECHANIZATION:
Sub-Mission on Agricultural Mechanisation
The Economic Survey states that the Sub-Mission on Agricultural Mechanisation (SMAM) supports state governments with training and demonstrations related to agricultural machinery, in establishing Custom Hiring Centres (CHCs), and assisting farmers in acquiring various farming equipment. As of 31 December, 26,662 CHCs were established under this initiative, with 138 CHCs set up in the year FY25 alone.
Promoting Drones to Women Self-Help Groups
The government has promoted a recently approved scheme aimed at providing drones to Women SHGs. This initiative targets 15000 selected Women SHGs to offer rental services to farmers for agricultural purposes, including for the application of fertilisers and pesticides. Central financial assistance of 80 percent of the drone's cost and related ancillary charges, up to a maximum of ₹8 lakh, will be granted to the women SHGs for drone purchases. This scheme will also deliver sustainable business and livelihood support to the SHGs, enabling them to generate an additional
income of at least ₹1 lakh per annum.
AGRICULTURE MARKETING INFRASTRUCTURE
Agriculture Marketing Infrastructure Sub-Scheme
The Economic Survey states that under Agriculture Marketing Infrastructure Sub-Scheme, as of October 31, 2024, 48611 storage infrastructure projects have been sanctioned, with ₹4,795.47 crore disbursed in subsidies. In addition, 21004 projects related to other types of infrastructure assisted under the AMI scheme have been sanctioned, amounting to a subsidy of ₹2,125.76 crore.
e-NAM
The Economic Survey states that the initiative provides free software and financial assistance of ₹75 lakh per Agricultural Produce Market Committee (APMC) Mandi for essential hardware, which includes quality assaying equipment and the development of infrastructure for cleaning, grading, sorting, and packaging. As of October 31, 2024, over 1.78 crore farmers and 2.62 lakh traders have registered on the e-NAM portal. As of the same date, 9,204 FPOs have been registered, and 4,490 of these organisations have received equity grants amounting to ₹237 crore.
FOOD GRAIN STORAGE INFRASTRUCTURE
The Economic Survey highlights that to support and upgrade the storage infrastructure for foodgrains and to ramp up the storage capacity in India, steel silos are being created under PPP.
Hub and Spoke Model Silos
The government is creating capacity under Hub and Spoke Model Silos, where “Hub” silos have a dedicated railway siding and container depot facility. While the transportation from “Spoke” Silos to “Hub” Silos is undertaken by road, transportation from Hub to Hub is via rail.
Flospan: Mobile Storage Unit
To improve food grain storage, especially in hilly and remote areas, the government is exploring the use of Flospan, a type of Mobile Storage Unit (MSU), in collaboration with the World Food Programme (WFP). These units can be quickly erected and have a storage capacity of 400 metric tonnes. As a pilot project, WFP has installed Flospan in six states: Jammu & Kashmir, Himachal Pradesh, Rajasthan, Mizoram, Uttarakhand, and Chhattisgarh.
Smart Warehouse
To modernise government grain warehouses, the government partnered with WFP and IGMRI to pilot a 'Smart Warehouse'. This warehouse uses sensors to monitor temperature, humidity, airflow, and rodent activity, providing real-time data to improve storage and reduce losses.