বিত্ত মন্ত্ৰালয়
ভাৰতৰ ৰপ্তানি ৬ শতাংশ হাৰ বৃদ্ধি পাইছে, কিয়নো সামগ্ৰী আৰু সেৱা দুয়োটা খণ্ডত ৰপ্তানিয়ে বিশ্বজোৰা সংকট, গোলকীয় প্ৰতিযোগিতা আৰু বৰ্ধিত নিৰাপত্তাহীনতাক অতিক্ৰম কৰিছে: অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা ২০২৪-২৫
বিশ্বজুৰি সেৱা ৰপ্তানিত ভাৰতৰ অংশীদাৰিত্ব ২০০৫ চনৰ ১.৯ শতাংশৰ পৰা ২০২৩ চনত দুগুণে বাঢ়ি ৪.৩ শতাংশ হৈছে
২৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ প্ৰথম আঠটা মাহত মুঠ এফডিআই ২০২৪ বিত্তীয় বৰ্ষৰ একে সময়ৰ ৪৭.২ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ পৰা ৫৫.৬ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে
ডিচেম্বৰ ২০২৪-ৰ শেহত ভাৰতৰ বৈদেশিক মুদ্ৰা ভাণ্ডাৰত জমাৰ পৰিমাণ আছিল ৬৪০.৩ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ
ভাৰতৰ বহিঃ ঋণৰ মান স্থিৰ হৈ আছে; ২০২৪ চনৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহৰ শেহত জিডিপি অনুপাতৰ সৈতে বহিঃ ঋণ ১৯.৪ শতাংশ আছিল
31 JAN 2025 2:11PM by PIB Guwahati
অৰ্থনৈতিক আৰু বাণিজ্য নীতিৰ বিশ্বজুৰি অব্যাহত থকা অনিশ্চয়তাৰ মাজতো ভাৰতৰ বাহ্যিক খণ্ডই স্থিতিস্থাপকতা প্ৰদৰ্শন কৰি আহিছে বুলি কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পোৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে আজি সংসদত উত্থাপন কৰা অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা ২০২৪-২৫ত কোৱা হৈছে।
ভাৰতৰ বাণিজ্যৰ প্ৰদৰ্শন
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাত উল্লেখ কৰা হৈছে যে ২০২৪-২৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ প্ৰথম নটা মাহত মুঠ ৰপ্তানি (সামগ্ৰী আৰু সেৱা)য়ে ৬ শতাংশ হাৰৰ স্থিৰ বৃদ্ধি পঞ্জীয়ন কৰিছে। পেট্ৰ'লিয়াম আৰু ৰত্ন আৰু অলংকাৰক বাদ দি সেৱা আৰু সামগ্ৰীসমূহৰ ৰপ্তানি বৃদ্ধি হাৰ আছিল ১০.৪ শতাংশ। ই সূচায় যে ভাৰতীয় উৎপাদন, কৃষি আৰু সেৱা ৰপ্তানি বিশ্বজোৰা প্ৰতিযোগিতাত পাৰদৰ্শিতা প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ সক্ষম হৈছিল। একে সময়তে মুঠ আমদানি ৬.৯ শতাংশ হাৰত বৃদ্ধি পাইছিল।
লোহিত সাগৰৰ সংকট, ইউক্ৰেইন যুদ্ধ আৰু পানামা খালত শেহতীয়া তৰাং পৰিস্থিতিৰ ফলত বিশ্ব বাণিজ্যত হোৱা ব্যাঘাত, বহুতো দেশে দেখুওৱা বৰ্ধিত সংৰক্ষণবাদী প্ৰৱণতা আদিয়ে অনিশ্চয়তাৰ সৃষ্টি কৰিছে। যোৱা কেইবছৰমানত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্য সীমিত কৰা অনা-শুল্ক ব্যৱস্থা (এনটিএম)ৰ সংখ্যাও বৃদ্ধি পাইছে। বাণিজ্যৰ কাৰিকৰী বাধা (টিবিটি)ই সামগ্ৰী শৃংখলক ৩১.৬ শতাংশ হাৰে প্ৰভাৱিত কৰিছে, যি ডিচেম্বৰ ২০২৪ পৰ্যন্ত বিশ্ব বাণিজ্যৰ ৬৭.১ শতাংশক সামৰি লয়। ইয়াৰ পিছত ৰপ্তানি সম্পৰ্কীয় পদক্ষেপ লোৱা হয়, যাৰ ফলত সামগ্ৰীৰ ১৯.৩ শতাংশ প্ৰভাৱিত হয় আৰু বিশ্ব বাণিজ্যৰ ৩১.২ শতাংশ সামৰি লোৱা হয়। এনটিএম-ৰ দ্বাৰা আটাইতকৈ বেছি প্ৰভাৱিত খণ্ডসমূহৰ ভিতৰত আছে কৃষি, উৎপাদন, আৰু প্ৰাকৃতিক সম্পদ।
মুক্ত বাণিজ্য চুক্তি
জৰীপটোত উল্লেখ কৰা হৈছে যে ভাৰতে পৰিস্থিতিৰ মূল্যাঙ্কন কৰিব লাগিব আৰু এক আগুৱাই যোৱা কৌশলগত বাণিজ্য পথ-পৰিকল্পনা যুগুতাব লাগিব, যিয়ে ইয়াৰ শক্তিৰ সুবিধা লাভ কৰিব। ভাৰতে বহুকেইখন দেশ আৰু বাণিজ্য খণ্ডৰ সৈতে কেবাটাও মুক্ত বাণিজ্য চুক্তিৰ আলোচনা প্ৰক্ৰিয়াত জড়িত হৈ আছে। উদাহৰণ স্বৰূপে, বস্ত্ৰ খণ্ডত, ইউএই-ভাৰত সামগ্ৰিক অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্ব চুক্তি (২০২২)য়ে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ বজাৰৰ সৈতে ভাৰতৰ বস্ত্ৰ শুল্ক হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিছে। ভাৰতে ইউৰোপীয় ইউনিয়ন আৰু ইউকেৰ দৰে শীৰ্ষ আমদানিকৰ্তাসকলৰ সৈতে বাণিজ্য চুক্তিৰ আলোচনাৰ দিশত সক্ৰিয়ভাৱে কাম কৰি আছে। জৰীপটোত উল্লেখ কৰা হৈছে যে ভাৰতেও ইয়াৰ ৰপ্তানি কৰণীত বৈচিত্ৰতা আনিবলৈ আৰু নতুন বজাৰক লক্ষ্য কৰাৰ কৌশল গ্ৰহণ কৰি আছে।
সেৱা ৰপ্তানি
ভাৰতৰ পৰা হোৱা সেৱা ৰপ্তানিৰ ফলত গোলকীয় ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰত বহুখণ্ডীয় উপস্থিতি দেখা গৈছে, বিভিন্ন খণ্ডত উল্লেখযোগ্য অৱদান আছে। বিশ্বজুৰি সেৱা ৰপ্তানিত ভাৰতৰ অংশ দুগুণতকৈয়ো অধিক হৈছে, যি ২০০৫ চনৰ ১.৯ শতাংশৰ পৰা ২০২৩ চনত প্ৰায় ৪.৩ শতাংশত উপনীত হৈছে। 'টেলিকমিউনিকেশ্যন, কম্পিউটাৰ, আৰু তথ্য সেৱা'ত, ভাৰতে বিশ্বজোৰা ৰপ্তানি বজাৰৰ ১০.২ শতাংশত নেতৃত্ব বহণ কৰিছে (বিশ্বৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ ৰপ্তানিকৰ্তা), যি তথ্য প্ৰযুক্তি আউটছৰ্চিং, ছফ্টৱেৰ বিকাশ আৰু ডিজিটেল সেৱাত ইয়াৰ শক্তিশালী স্থিতি প্ৰতিফলিত কৰে। যিহেতু ভাৰত গোলকীয় সামৰ্থ্য কেন্দ্ৰসমূহৰ কেন্দ্ৰ হৈ উঠিছে আৰু উদ্ভাৱন অব্যাহত ৰাখিছে, দক্ষতা বিকাশ আৰু কৌশলগত নীতিৰ হস্তক্ষেপত গুৰুত্ব দিয়াটোতো এই গতি বজাই ৰখাৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ হ'ব বুলি জৰীপটোত উল্লেখ কৰা হৈছে।
ৰপ্তানি শক্তিশালী কৰাৰ পদক্ষেপ
লজিষ্টিক হাবৰ বিকাশ, আন্তঃগাঁথনিত বিনিয়োগ, আৰু যোগান শৃংখলা দক্ষতা উন্নত কৰাৰ বাবে নীতি সংস্কাৰ হৈছে এনে পদক্ষেপ যি ভাৰতীয় ৰপ্তানি খণ্ডক সঞ্চালিত কৰিব। বৈদেশিক বাণিজ্য সঞ্চালকালয় (ডিজিএফটি)য়ে 'ট্ৰেড কানেক্ট ই-প্লেটফৰ্ম' মুকলি কৰিছে, যি হৈছে ৰপ্তানিকৰ্তাসকলক নতুন বজাৰসমূহত যোগ দিবলৈ সক্ষম কৰাৰ ছিংগল উইণ্ডোৰ প্ৰয়াস। ই-প্লেটফৰ্মৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰতীয় ৰপ্তানিকৰ্তাসকলৰ বাবে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্যৰ দৃশ্যপট পৰিৱৰ্তন কৰা, বিশেষকৈ এমএছএমইখণ্ডৰ। এমএছএমই মন্ত্ৰালয়, এক্সিম বেংক, বিত্তীয় সেৱা বিভাগ আৰু বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়কে ধৰি মুখ্য অংশীদাৰসকলৰ সহযোগত বিকশিত এই মঞ্চখনে ৰপ্তানিকৰ্তাসকলক ব্যাপক সমৰ্থন, সম্পদ আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ বাণিজ্য সম্পৰ্কীয় তথ্যৰ প্ৰায় বাস্তৱ-সময়ৰ প্ৰৱেশানুকূলতা প্ৰদান কৰি তথ্যৰ অসমতাৰ সমাধান কৰিব।
প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগ (এফডিআই)
এফডিআই প্ৰবাহে বিত্তীয় বৰ্ষ ২৫-ৰ প্ৰথম আঠটা মাহত পুনৰুজ্জীৱিত হোৱাৰ লক্ষণ দেখুৱাইছে, যদিও প্ৰত্যাৱৰ্তন/বিবিনিয়োগ বৃদ্ধিৰ বাবে এপ্ৰিল-নৱেম্বৰ ২০২৩-ৰ তুলনাত মুঠ এফডিআই প্ৰবাহ হ্ৰাস পাইছে। অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাটোত কোৱা হৈছে যে মুঠ এফডিআই প্ৰবাহ বিত্তীয় বৰ্ষ ২৪-ৰ প্ৰথম আঠ মাহত ৪৭.২ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ পৰা বিত্তীয় বৰ্ষ ২৫-ৰ একেছোৱা সময়ত ৫৫.৬ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে, যি হৈছে আগৰটো বছৰৰ তুলনাত ১৭.৯ শতাংশ বৃদ্ধি হৈছে। জৰীপটোত উল্লেখ কৰা হৈছে যে দীৰ্ঘম্যাদী সময়ত ভাৰতলৈ এফডিআইৰ প্ৰবাহৰ পৰিমাণে এপ্ৰিল ২০০০ ৰ পৰা ছেপ্টেম্বৰ ২০২৪ লৈ ১ ট্ৰিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ অতিক্ৰম কৰিছে, যাৰ ফলত এক সুৰক্ষিত আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ গোলকীয় বিনিয়োগ গন্তব্য স্থান হিচাপে দেশৰ স্থিতি দৃঢ় হৈছে।
চলিত একাউণ্ট-ৰ ঘাটি (চিএডি)
ভাৰতে চিএডি চলায় বুলি উল্লেখ কৰি আৰু ইয়াৰ অৰ্থনীতিৰ আকাৰ বিবেচনা কৰি ইয়াৰ বিনিয়োগৰ প্ৰয়োজনীয়তা যথেষ্ট ডাঙৰ বুলি উল্লেখ কৰি, জৰীপটোৱে ঘৰুৱা সঞ্চয়ক যুক্তিসঙ্গতভাৱে বৃহৎ বিদেশী সঞ্চয়ৰ সৈতে পৰিপূৰক কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে, যি মূলধন গঠনৰ সুযোগ সম্প্ৰসাৰিত কৰে। উন্নত দেশসমূহেও বিনিয়োগৰ প্ৰলোভন দেখুৱাইছে, আৰু ভাৰতে কেৱল অন্যান্য উদীয়মান অৰ্থনীতিৰ সৈতেই প্ৰতিযোগিতা কৰা নাছিল বুলি উল্লেখ কৰি জৰীপটোৱে পৰামৰ্শ দিয়ে যে ভাৰতে এফডিআই-ক আকৰ্ষণ কৰা আৰু বিদেশী বিনিয়োগকাৰীসকলৰ বাবে নিজকে অধিক আকৰ্ষণীয় কৰি তোলা আৰু নিয়ন্ত্ৰণমুক্তকৰণ আৰু ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতা পদক্ষেপসমূহৰ জৰিয়তে উপলব্ধ আৰু বিদ্যমান বিনিয়োগবোৰলৈ অধিক সুবিধা প্ৰদান কৰি ভাৰতে বিনিয়োগ দক্ষতা উন্নত কৰিব লাগিব।
বিদেশী পৰ্টফলিঅ' বিনিয়োগ (এফপিআই)
এফপিআই-ৰ ক্ষেত্ৰত, অৰ্থনৈতিক জৰীপে উল্লেখ কৰিছে যে ই এতিয়ালৈকে বিত্তীয় বৰ্ষ ২৫-ত এক মিশ্ৰিত প্ৰৱণতা দেখুৱাইছে। জৰীপে ব্যাখ্যা কৰিছে যে উপাৰ্জনৰ বৃদ্ধি হ্ৰাস হোৱা, উচ্চ মূল্যাঙ্কন, বৰ্ধিত ভূ-ৰাজনৈতিক উত্তেজনা, আৰু চীনৰ শেহতীয়া উন্নয়নৰ দৰে কাৰকবোৰে এফপিআইসকলক ভাৰতীয় ইকুইটীৰ পৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ পুঁজি প্ৰত্যাহাৰ কৰিছিল। অৱশ্যে, ই ভাৰতৰ শক্তিশালী সামষ্টিক অৰ্থনৈতিক বুনিয়াদ, অনুকূল ব্যৱসায়িক পৰিৱেশ আৰু শক্তিশালী অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ দৰে কাৰকবোৰে বিনিয়োগকাৰীসকলক বহিৰ্গমনৰ প্ৰৱণতা বিপৰীতমুখী কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিছে।
বৈদেশিক মুদ্ৰা সংৰক্ষণ
ভাৰতৰ বৈদেশিক মুদ্ৰা ভাণ্ডাৰৰ কথা উল্লেখ কৰি অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাত কোৱা হৈছে যে ২০২৪ চনৰ ডিচেম্বৰৰ শেহলৈকে ই ৬৪০.৩ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ আছিল। ই লগতে কয় যে ২০২৪ চনৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহলৈকে দেশৰ ৭১১.৮ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ বাহ্যিক ঋণৰ প্ৰায় ৯০ শতাংশ আৱৰিবলৈ সঞ্চয় পৰ্যাপ্ত আছিল, যি বাহ্যিক দুৰ্বলতাৰ বিৰুদ্ধে এক শক্তিশালী বাফাৰ প্ৰতিফলিত কৰে।
বাহ্যিক ঋণ
যোৱা কেইবছৰমানত ভাৰতৰ বাহ্যিক ঋণ স্থিৰ হৈ আছে বুলি উল্লেখ কৰি অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাত কোৱা হৈছে যে ই এনে এক সময়ত বাহ্যিক খণ্ডৰ স্থিৰতা বৰ্তাই ৰখাত সহায় কৰিছে যেতিয়া বাকী বিশ্ব ভূ-ৰাজনৈতিক সংকটৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত হৈছে। জৰীপত উল্লেখ কৰা হৈছে যে জিডিপি-ৰ সৈতে বাহ্যিক ঋণৰ অনুপাত জুন ২০২৪-ৰ শেহত জিডিপি-ৰ ১৮.৮ শতাংশৰ পৰা ২০২৪ চনৰ ছেপ্টেম্বৰৰ শেহত ১৯.৪ শতাংশলৈ সামান্য বৃদ্ধি পাইছে, আনহাতে ২০২৪ চনৰ জুনৰ শেষত বৈদেশিক মুদ্ৰাৰ ভাণ্ডাৰৰ সৈতে ইয়াৰ অনুপাত ২০.৩ শতাংশৰ পৰা ১৮.৯ শতাংশলৈ হ্ৰাস পাইছে।

Ministry of Finance
INDIA’S EXPORTS GROW BY 6 PERCENT AS BOTH MERCHANDISE AND SERVICES EXPORTS OVERCOME GLOBAL HEADWINDS, GLOBAL COMPETITION AND RISING PROTECTIONISM: ECONOMIC SURVEY 2024-25
INDIA’S SHARE IN GLOBAL SERVICES EXPORTS DOUBLES FROM 1.9 PER CENT IN 2005 TO 4.3 PER CENT IN 2023
GROSS FDI INCREASES FROM USD 47.2 BILLION TO USD 55.6 BILLION IN THE FIRST EIGHT MONTHS OF FY25 OVER THE SAME PERIOD OF FY24
INDIA’S FOREIGN EXCHANGE RESERVES STOOD AT USD 640.3 BILLION AT THE END OF DECEMBER 2024
INDIA’S EXTERNAL DEBT REMAINS STABLE; EXTERNAL DEBT TO GDP RATIO STOOD AT 19.4 PER CENT AT THE END OF SEPTEMBER 2024
31 JAN 2025 2:11PM by PIB Delhi
India’s external sector continues to display resilience amidst global headwinds of economic and trade policy uncertainties, states the Economic Survey 2024-25 tabled in the Parliament today by the Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman.
INDIA’S TRADE PERFORMANCE
The Economic Survey notes that the total exports (merchandise and services) registered a steady growth of 6 percent in the first nine months of Financial Year 2024-25. Growth in services and goods exports, excluding petroleum and gems and jewellery, was 10.4 per cent. This indicates that Indian manufacturing, agriculture and services exports were able to compete with global competition. Total imports during the same period registered a growth of 6.9 per cent.
Disruptions in global trade due to Red Sea crisis, Ukraine war and recent drought in the Panama Canal, allied with increased protectionist tendencies shown by many countries, have created uncertainties. The number of Non-Tariff Measures (NTMs) that restrict international trade have also increased over the last few years. The Technical Barriers to Trade (TBT) affect 31.6 per cent of the product lines, covering 67.1 per cent of the global trade as of December 2024. This is followed by export-related measures, affecting 19.3 per cent of the product lines and covering 31.2 per cent of the global trade. Sectors most affected by NTMs include agriculture, manufacturing, and natural resources.
FREE TRADE AGREEMENTS
The Survey notes that India requires to assess the situation and develop a forward looking strategic trade roadmap that leverages its strengths. India is in a process of negotiating a number of Free Trade Agreements with countries and trading blocks. For example, in the textile sector, the UAE-India Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA) (2022) has helped reduce India’s textile tariffs with a significant market. India is actively working towards negotiating trade deals with top importers such as the EU and the UK. The Survey notes that India is also adopting the strategy to diversify its export basket and target new markets.
SERVICES EXPORTS
Services exports from India have shown a multi-sectoral presence in global exports, with notable contributions across several sectors. India’s share in global services exports has more than doubled, reaching around 4.3 per cent in 2023 from 1.9 per cent in 2005. In ‘Telecommunications, Computer, & Information Services’, India commands 10.2 per cent of the global exports market (ranking 2nd largest exporter in the world), reflecting its strong position in IT outsourcing, software development, and digital services. As the country becomes a hub for Global Capability Centres and continues to innovate, focusing on skill development and strategic policy interventions will be key to sustaining this momentum, the Survey notes.
The ‘Other Business Services sector’ also plays a crucial role, with India holding 7.2 per cent of the world share (ranking 3rd largest exporter in the world), driven by its expertise in professional and consulting services. There are opportunities for growth in international tourism and global transport networks. India's e-commerce export also holds immense potential to grow significantly and become a key contributor to the country’s GDP. It is driven by various elements such as the rise of technology-powered advancements like online payments, localised delivery services, data-driven interactions with customers, and digital marketing.
MEASURES TO STRENGTHEN EXPORTS
The development of logistics hubs, investments in infrastructure, and policy reforms to improve supply chain efficiency are measures that will drive Indian exports sector. Directorate General of Foreign Trade (DGFT) has launched ‘Trade Connect e-Platform’, which is a single window initiative enabling exporters to add newer markets. The e-platform aims to transform the international trade landscape for Indian exporters, especially MSMEs. The platform, developed in collaboration with key partners, including the Ministry of MSME, EXIM Bank, Department of Financial Services, and the Ministry of External Affairs, will address information asymmetry by offering exporters comprehensive support, resources and near real-time access to critical trade-related information.
FOREIGN DIRECT INVESTMENT (FDI)
The FDI inflows have shown signs of revival in the first eight months of FY25, though net FDI inflows declined relative to April-November 2023 due to a rise in repatriation/disinvestment. The Economic Survey states that the gross FDI inflows increased from USD 47.2 billion in the first eight months of FY24 to USD 55.6 billion in the same period of FY25, a YoY growth of 17.9 per cent. The Survey highlights that over the long term, FDI inflows into India had surpassed the USD 1 trillion mark from April 2000 to September 2024, solidifying the country’s position as a safe and significant global investment destination.
The Survey notes that while services sector remained the largest recipient of FDI, accounting for 19.1 per cent of total equity inflows in H1 of FY25, and other significant sectors attracting foreign investments included computer software and hardware (14.1 per cent), trading (9.1 per cent), non-conventional energy (7 per cent), and cement & gypsum products (6.1 per cent). Survey states that despite the short-term volatility in global markets, triggered by factors such as inflationary pressures, rising interest rates in developed economies, and geopolitical tensions, the long-term outlook for FDI in India remains favorable. Survey emphasizes that India’s robust economic fundamentals, ongoing structural reforms, and growing consumer market position makes it a key destination for foreign investments.
Dispelling the concerns about recent scrutiny on concerns about declining FDI into India, the Survey says that a broader analysis reveals that FDI flows globally have been hampered by economic uncertainty, geopolitical tensions, and rising borrowing costs. It adds that along with increasing gross FDI inflows, there is an accompanied rise in repatriations as international companies realized returns from investments owing to India's strong stock market through secondary sales and Initial Public Offerings, indicating investor confidence. Survey emphasizes that the depth and resilience of the Indian capital market offers profitable exits for direct investors, boosting future investments.
CURRENT ACCOUNT DEFICIT (CAD)
Noting that India runs a CAD, and its investment needs are much larger considering the size of its economy, the Survey suggests supplementing domestic savings with reasonably large foreign savings expands the scope for capital formation. Noting that the Developed countries, too, were wooing investments, and India was not competing with other emerging economies alone, the Survey suggests that India must pull out all the stops wooing FDI and making itself more attractive for foreign investors and to make the available and existing investments deliver more by improving India’s investment efficiency through deregulation and Ease of Doing Business.
FOREIGN PORTFOLIO INVESTMENT (FPI)
On the FPIs, the Economic Survey notes that it shows a mixed trend in FY25 so far. Survey explains that the factors such as concerns about slowing earnings growth, high valuations, rising geopolitical tensions, and recent developments in China led FPIs to withdraw significant funds from Indian equities. Additionally, it states the factors such as India’s strong macroeconomic fundamentals, favorable business environment and robust economic growth have encouraged investors to reverse the outflow trend.
FOREIGN EXCHANGE RESERVES
Touching upon India’s foreign exchange reserves, Economic Survey states that it stood at USD 640.3 billion as of the end of December 2024. It adds that the reserves were sufficient to cover approximately 90 per cent of the country’s external debt of USD 711.8 billion as of September 2024, reflecting a strong buffer against external vulnerabilities.
EXTERNAL DEBT
Highlighting that India’s external debt has remained stable over the past few years, the Economic Survey states that this has helped maintain external sector stability at a time when the rest of the world is affected by geopolitical headwinds. Survey notes that the external debt to GDP ratio rose slightly from 18.8 per cent of the GDP at the end of June 2024 to 19.4 per cent at the end of September 2024, while its ratio to foreign exchange reserves decreased to 18.9 per cent at the end of September 2024 from 20.3 per cent at the end of June 2024.