Ministry of Finance
PREFACE OF ECONOMIC SURVEY 2024-25
PREFACE UNDERLINES DEREGULATION AS UNDERPINING THEME OF ECONOMIC SURVEY 2024-25
INDIA NEEDS TO MAKE AN ALL OUT EFFORT TO ATTRACT, PROMOTE AND FACILITATE FURTHER DOMESTIC AND FOREIGN INVESTMENTS TO BECOME A COMPETITIVE AND INNOVATIVE ECONOMY: ECONOMIC SURVEY
“INDIA MUST FOCUS ON CLIMATE CHANGE ADAPTATION THAN ON EMISSION MITIGATION”
SURVEY SUGGESTS ESTABLISHING ARTIFICIAL INTELLIGENCE CENTRES FOR EXCELLANCE (COE) AT TOP EDUCATIONAL INSTITUTIONS ACROSS INDIA
SURVEY ENDORSES NURTURING MENTAL, EMOTIONAL AND PHYSICAL NEEDS OF INDIAN YOUTH THROUGH ENFORCEMENT OF STRINGENT FRONT-OF-THE-PACK LABELING RULES ALARMING CONSUMPTION OF ULTRA-PROCESSED FOODS
31 JAN 2025 2:18PM by PIB Delhi
The Preface of the Economic Survey 2024-25, tabled in Parliament today by Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman, argues for a philosophical approach to governance by rolling back regulations significantly to accelerate economic growth and employment amidst unprecedented global challenges.
The Preface to the Survey observes that the world is evolving more rapidly than anticipated, with the year 2024 having witnessed political and economic uncertainties world over, especially Europe, and with elections in three big democracies – India, USA and Indonesia.
Deregulation Stimulus
The Economic Survey argues, “Getting out of the way and allowing businesses to focus on their core mission is a significant contribution that governments around the country can make to foster innovation and enhance competitiveness.”
The Survey prescribes a Deregulation Stimulus to raise the growth average in the next two decades that require reaping the demographic dividend.
The Survey further argues that the Government needs to embrace risk-based regulations and change the operating principle of regulations from ‘guilty until proven innocent’ to ‘innocent until proven guilty’. Adding layers of operational conditions to policies to prevent abuse makes them incomprehensible and regulations needlessly complicated, taking them further from their original purposes and intents.
The Survey also delves into building a trust-based society to achieve economy of scale, just as the information technology sector and the startup ecosystem that emerged in Bengaluru in the ninties. Thereby, the Survey states, “It is a good bet that India public will overcome the challenges and turn them into opportunities on the way to Viksit Bharat by 2047.
Facilitating Strategic Investments
In the ecology of developing, developed and Emerging Market Economies, the Survey states that the era of rapid world trade growth has passed and India needs to make an all out effort to attract, promote and facilitate further domestic and foreign investments to become a competitive and innovative economy. The Survey also suggests that private sector strategic investments in strengthening domestic supply-chain capability and resilience will help in the long-term.
Noting the reality of global challenges, the Survey Preface states that domestic growth levers will be relatively more important than external ones in the coming years.
Climate Change and Energy Transition
The Survey lays great emphasis on the role of public policy in energy security and energy affordability in enhancing and maintaining competitiveness in the backdrop of climate change. The Survey argues for India charting its own path to energy transition and diversification away from fossil fuels as electric mobility makes economic sense due to abundant renewable energy and coal. More importantly, the Survey argues, public transportation is a more efficient alternative for viable energy transition given India’s vast size and limited land availability.
The Survey notes that India’s energy transition plans must be mindful of geographical vulnerabilities and avoid deepening India’s dependence on external sources for critical imports. The Survey argues for India to focus on adaptation than on emission mitigation.
Skilling and Education
The Survey states that for India’s youth to take advantage of technological advances such as Artificial Intelligence, skilling and education must enable youth to stay one step ahead of the technological developments to minimise or even eliminate its potential adverse impact on employment, and might even help in augmenting employment. The Survey also suggests establishing Artificial Intelligence Centres for Excellance (CoE) at top educational institutions across India with a Rs. 1 lakh crore financing corpus to catalyse private sector innovation and R&D in sunrise sectors.
Artificial Intelligence
Taking a balanced view on Artificial Intelligence (AI), the Survey argues that AI is not applicable as one for all solution and it does not apply to all the countries unequivocally, particularly so for a labour-rich country like India.
Healthy Eating: Healthy Living
In the backdrop of India’s rising and alarming consumption of ultra-processed foods (High in Fat, Salt and Sugar or HFSS), the Survey endorses nurturing the mental, emotional and physical needs of the Indian youth through enforcement of stringent front-of-the-pack labeling rules to release their vast potential. The Survey states that globally self-regulation has been ineffective to curtail this phenomenon.
Policy Priorities for Women, Farmers, Youth and Poor
The Survey posits that facilitating productive and enhanced participation of women, farmers, youth and poor in economic activity is the litmus test of inclusive development policies. For Youth, the Survey argues for focus on investment in education, skill, and physical and mental health. To bring Poor from the periphery to the centre of economic activity by advancing their income and living standards through empowerment, the Survey argues to provide targeted support to improve their livelihoods and opportunities. For Women, the Survey advocates to the Centre and the State Governments to eliminate legal and regulatory hurdles that hold back their participation in the labour force besides undertaking facilitative measures.
Industrial Activity
The Survey notes the positive correlation between States that score high on the ‘Ease of Doing Business’ parameters and the level of industrial activity, and also stated that aspiring States will need to raise their industrialization quotient.
The Survey also celebrates the success story of indigenisation of the Production–Linked Incentive Scheme in in air-conditioners through Government intervention.
External Sector Challenges
The Survey also anticipates challenges that India will face in the near future, such as threat of restrictive trade policies that have potential to reduce India’s exports and widen the current account deficit.

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆର୍ଥିକ ସମୀକ୍ଷା ରିପୋର୍ଟ ୨୦୨୪-୨୫ର ପ୍ରସ୍ତାବନା ପ୍ରସ୍ତାବନାରେ ଅଣ ବିନିୟମନକୁ ଆର୍ଥିକ ସମୀକ୍ଷାର ପ୍ରସଙ୍ଗ ଭାବରେ ରେଖାଙ୍କିତ କରାଯାଇଛି
ଭାରତକୁ ପ୍ରତିସ୍ପର୍ଦ୍ଧୀ ଏବଂ ନବସୃଜନ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ କରିବା ସକାଶେ ଏବଂ ଅଧିକ ଘରୋଇ ତଥା ବିଦେଶୀ ପୁଂଜି ନିବେଶ ନିମନ୍ତେ ଆକର୍ଷକ କରିବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଇବା ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଲାଗି ଚତୁର୍ମୁଖୀ ପ୍ରୟାସ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି
ଭାରତର ଉତ୍ସର୍ଜନ ମାତ୍ରା ହ୍ରାସ କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଅନୁକୂଳ ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ
ଆର୍ଥିକ ସମୀକ୍ଷା ରିପୋର୍ଟରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପ୍ରମୁଖ ଶିକ୍ଷା ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କରେ ଉକ୍ରୃଷ୍ଟତା ନିମନ୍ତେ କୃତ୍ରିମ ପ୍ରଜ୍ଞା କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ
ଆର୍ଥିକ ସମୀକ୍ଷା ରିପୋର୍ଟରେ ଅଲ୍ଟ୍ରା ପ୍ରୋସେସଡ୍ ଖାଦ୍ୟର ଚିନ୍ତାଜନକ ଉପଭୁକ୍ତିରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବା ସକାଶେ ପ୍ୟାକେଟ୍ ଉପରେ ଲେବଲିଂର ନିୟମକୁ ମଜଭୁତ ଭାବରେ ଲାଗୁ କରିବା ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତୀୟ ଯୁବ ବର୍ଗଙ୍କ ମାନସିକତାରେ ଭାବନାତ୍ମକ ଏବଂ ଶାରୀରିକ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉପରେ ଜୋର୍ ଦିଆଯାଇଛ
31 JAN 2025 2:18PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଆଜି ସଂସଦରେ ଆର୍ଥିକ ସମୀକ୍ଷା ରିପୋର୍ଟ ୨୦୨୪-୨୫ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ଆର୍ଥିକ ସମୀକ୍ଷାର ପ୍ରସ୍ତାବନାରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଅଣ-ବିନିୟମନ ମାଧ୍ୟମରେ ବ୍ୟବସାୟର ପୁଂଜିକୁ କମ୍ କରିବା ଅପ୍ରତ୍ୟାଶିତ ବୈଶ୍ୱିକ ଚାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶ ଏବଂ ରୋଜଗାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ ।
ଏହି ସମୀକ୍ଷା ରିପୋର୍ଟର ପ୍ରସ୍ତାବରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ବିଶ୍ୱକୁ ଆମେ ଯେପରି ଭାବରେ ବୁଝିଛୁ, ସମ୍ଭବତଃ ଏହାଠାରୁ ଆହୁରି କେତେ ଅଧିକ ଗୁଣ କ୍ଷିପ୍ରଗତିରେ ବିକଶିତ ହୋଇ ଚାଲିଛି । ବିଶ୍ୱ ଏବଂ ବିଶେଷ ଭାବରେ ୟୁରୋପୀୟ ରାଜେନୈତିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଉଭୟ ଅନିଶ୍ଚିତତାର ସାମ୍ନା କରି ଆସୁଛି । ବର୍ଷ ୨୦୨୪ଟି ଥିଲା ନିର୍ବାଚନର ବର୍ଷ । ବିଶ୍ୱର ତିନୋଟି ବଡ଼ ବଡ଼ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା । ସେଗୁଡ଼ିକ ହେଲା: ଭାରତ, ଆମେରିକା ଏବଂ ଇଣ୍ଡେନେସିଆ ।
ଅଣ- ବିନିୟମନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
ଆର୍ଥିକ ସମୀକ୍ଷା ରିପୋର୍ଟରେ ଯୁକ୍ତି ଦର୍ଶାଯାଇଛି ଯେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଚାଲେଞ୍ଜରୁ ବାହାରକୁ ବାହାରି ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ କାରବାରକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିଜର କୋର୍ ମିଶନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାର ଅନୁମତି ଏଭଳି ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଯାହା ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସରକାରଙ୍କୁ ନବସୃଜନ ଏବଂ ପ୍ରତିସ୍ପର୍ଦ୍ଧାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ନିମନ୍ତେ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବ ।
ସମୀକ୍ଷାରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଆଗାମୀ ଦୁଇ ଦଶକ ମଧ୍ୟରେ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ହାରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ନିମନ୍ତେ ଅଣ ବିନିୟମନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଣ ଜାରି ରଖିବା ଜରୁରି, ଯାହା ଫଳରେ ଜନସାଂଖି୍ୟକ ଲାଭାଂଶରୁ ଫାଇଦା ହାସଲ କରାଯାଇ ପାରିବ ।
ଏହି ସମୀକ୍ଷା ରିପୋର୍ଟରେ ଆହୁରି ଯୁକ୍ତି ଦର୍ଶାଯାଇଛି ଯେ ସରକାରକୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ଆଧାରରେ ବିନିୟମନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବା ଏବଂ ସରଳତା ସିଦ୍ଧ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦୋଷୀ ଠାରୁ ଦୋଷୀ ସିଦ୍ଧ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସରଳତାକୁ ବଳ ଦେବା ନିମନ୍ତେ ଜୋର୍ ଦେବା ବିନିୟମ ସଂଚାଳନ ସିଦ୍ଧାନ୍ତଗୁଡ଼ିକରେ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଏଥିରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ନୀତିଗୁଡ଼ିକର ସଂଚାଳନ ସର୍ତ୍ତାବଳୀକୁ ପ୍ରସ୍ତ ପ୍ରସ୍ତ ଭାବରେ ଯୋଡ଼ା ଯିବାଦ୍ୱାରା ନିୟମନ ଅନାବଶ୍ୟକ ରୂପ ଜଟିଳ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଏହାର ମୂଳ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ଅଭିପ୍ରାୟ ବିମୁଖ ହୋଇ ପଡ଼ିଥାଏ ।
ସମୀକ୍ଷାରେ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆକାରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ସକାଶେ ୧୯୯୦ ଦଶକରେ ବେଙ୍ଗାଲୁରଠାରେ ମୁଣ୍ଡ ଟେକିଥିବା ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରାଦ୍ୟେଗିକୀ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ପାରିସ୍ଥିତିକୀ ଭଳି ବିଶ୍ୱାସ ଆଧାରିତ ସମାଜ ଗଠନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରାଯାଇଛି । ଏହା ଏହି ଦିଗରେ ଏକ ଉତ୍ତମ ପଦକ୍ଷେପ ହେବ ଯାହା ଭାରତର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସଂକଟରୁ ବାହାରକୁ ମୁକୁଳିବା ଏବଂ ୨୦୪୭ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ନିମନ୍ତେ ଉପଯୁକ୍ତ ଅବସର ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ରଣନୀତିକ ନିବେଶ ସୁଗମ ସୃଷ୍ଟି
ବିକାଶଶୀଳ, ବିକଶିତ ଏବଂ କ୍ରମିକ ଭାବରେ ମୁଣ୍ଡ ଟେକୁଥିବା ବଜାର ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାମାନଙ୍କ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସମୀକ୍ଷା କରି ଏଥିରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ତୀବ୍ର ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାପାର ବୃଦ୍ଧି ଯୁବ ଅତିକ୍ରାନ୍ତ ହୋଇସାରିଛି ଏବଂ ଭାରତକୁ ପ୍ରତିସ୍ପର୍ଦ୍ଧୀ ତଥା ନବସୃଜକ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାବେ ମୁଣ୍ଡ ଟେକିବା ସକାଶେ ଘରୋଇ ତଥା ବିଦେଶୀ ପୁଂଜି ନିବେଶକୁ ଅଧିକ ଆକର୍ଷିତ କରିବା, ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ସୁଗମ କରିବା ଭଳି ଚତୁର୍ମୁଖୀ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ସମୀକ୍ଷାରେ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ଯେ ଘରୋଇ ଆମଦାନି ଶୃଙ୍ଖଳା କ୍ଷମତାକୁ ମଜଭୁତ କରିବା ଏବଂ ଆକର୍ଷଣପଣ ନିମନ୍ତେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରଣନୀତିକ ଆଧାରରେ ନିବେଶରୁ ଦୀର୍ଘ କାଳୀନ ଭାବରେ ସୁଫଳ ମିଳିପାରିବ ।
ବୈଶ୍ୱିକ ଚାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକର ବାସ୍ତବିକତା ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରି ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକରେ ଆହୁରି ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି ଯେ ଘରୋଇ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଆଗାମୀ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ବାହ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ତୁଳନାରେ ସମକକ୍ଷ ଭାବରେ ଅଧିକ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣର୍ ପ୍ରତୀୟମାନ ହେବ ।
ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଶକ୍ତି ପର୍ଯ୍ୟାନ୍ତରଣ
ଆର୍ଥିକ ସମୀକ୍ଷା ରିପୋର୍ଟରେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପୃଷ୍ଠଭୂମିର ପ୍ରତିସ୍ପର୍ଦ୍ଧା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ଜାରି ରଖିବା ନିମନ୍ତେ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ଏପଂ ଶକ୍ତି ସରବରାହ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସାର୍ବଜନୀନ ନୀତିର ଭୂମିକା ଉପରେ ଅତ୍ୟଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରାଯାଇଛି । ସମୀକ୍ଷା ରିପୋର୍ଟ ଅନୁସାରେ ଆଉ ଗୋଟିଏ ପ୍ରାଥମିକତା ଯେଉଁଥିପାଇଁ ସୁଚିନ୍ତିତ ଏବଂ ସାବଧାନତାଯୁକ୍ତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ତାହା ହେଲା ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଶକ୍ତି ପର୍ଯ୍ୟାନ୍ତରଣ । ଏଥିରେ ପ୍ରତିଯୋଗୀତାମୂଳକ ଭାବନାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଏହାକୁ କାଏମ ରଖିବା ସକାଶେ ସାର୍ବଜନୀନ ନୀତିକୁ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଶକ୍ତି ବିବିଧିକରଣର ଭୂମିକାକୁ ଉତ୍ତମ ରୂପେ ଚିହ୍ନଟ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଲା ଭାରତ ଜୀବାଷ୍ମ ଇନ୍ଧନ ଠାରୁ ଭିନ୍ନ ଶକ୍ତି ପର୍ଯ୍ୟାନ୍ତରଣ ଏବଂ ବିବିଧିକରଣ ନିମନ୍ତେ ନିଜର ମାର୍ଗ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଚାଲିଛି । ସମୀକ୍ଷାରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଭାରତର ବିଶାଳ ଭୂସ୍ୱରୂପ ଏବଂ ସୀମିତ ଭୂମି ଉପଲବ୍ଧତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଦହନୀୟ ଶକ୍ତି ପର୍ଯ୍ୟାନ୍ତରଣ ନିମନ୍ତେ ସାର୍ବଜନୀନ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅଧିକ ଦକ୍ଷ କରିବା ହେଉଛି ଏକ ବାସ୍ତବ ବିକଳ୍ପ ।
ସମୀକ୍ଷାରେ ଯୁକ୍ତି ଦର୍ଶାଯାଇଛି ଯେ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବସ୍ତୁ ଆମଦାନି ନିମନ୍ତେ ବାହ୍ୟ ସ୍ରୋତ ଉପରେ ଭାରତର ନିର୍ଭରତାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବା ଏବଂ ଭୌଗୋଳିକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ଭାରତକୁ ଶକ୍ତି ପର୍ଯ୍ୟାନ୍ତରଣ ଯୋଜନାମାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ସ୍କିଲିଂ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା
ସମୀକ୍ଷା ରିପୋର୍ଟରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଭାରତର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ଭଳି ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ପ୍ରଗତିରୁ ଫାଇଦା ଉଠାଇବା ସକାଶେ କୌଶଳ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ସକ୍ଷମ ହେବା ଉଚିତ ଯଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ରୋଜଗାର ଉପରେ ବିପରୀତ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିବାର ଆଶଙ୍କାକୁ ଅତି କମ୍ କରିପାରିବେ ଅବା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଉନ୍ମୁଳନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ବିକାଶ ଦିଗରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ ଏବଂ ତାହା ସେମାନଙ୍କ ରୋଜଗାର ବୃଦ୍ଧିରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ । ଏଥିରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପ୍ରମୁଖ ଶିକ୍ଷଣ ସଂସ୍ଥାନରେ ଉକ୍ରର୍ଷ କୃତ୍ରିମ ପ୍ରଜ୍ଞା କେନ୍ଦ୍ର ( ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ସେଣ୍ଟର ଅଫ୍ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ) (ସି.ଓ.ଇ)ର ସ୍ଥାପନା ଏବଂ ମୁଣ୍ଡ ଟେକୁଥିବା କ୍ଷେତ୍ର, ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଓ ବିକାଶ ବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଣ ନିମନ୍ତେ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆର୍ଥିକ କର୍ପସ୍ ପାଣ୍ଠିର ଘୋଷଣା ସାମିଲ ।
କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା
କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ପ୍ରତି ସନ୍ତୁଳିତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଆପଣାଇ ସମୀକ୍ଷା ରିପୋର୍ଟରେ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ଯେ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଯେପରି ଏକ ସମାଧାନ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହା ସବୁ ରାଷ୍ଟ୍ର, ବିଶେଷ କରି ଭାରତ ଭଳି ଶ୍ରମ ସମୃଦ୍ଧ ଦେଶ ଉପରେ ସମାନ ଭାବରେ ଲାଗୁ କରାଯାଇ ପାରିବନାହିଁ ।
ସୁସ୍ଥ ଖାଦ୍ୟପେୟ : ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଶୈଳୀ
ଯଦି ଭାରତକୁ ନିଜର ଯୁବ ଜନସଂଖ୍ୟାର ବିଶାଳ ସମ୍ଭାବନାରୁ ଫାଇଦା ଉଠାଇବାକୁ ହେବ, ତେବେ ଏହାର ମାନସିକ, ଭାବନାତ୍ମକ ଏବଂ ଶାରୀରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବାର ବିଶେଷ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରମାଣ ଏହି କଥା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥାଏ ଯେ ଅତି ମାତ୍ରାରେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ (ଅଲ୍ଟ୍ରା- ପ୍ରୋସେସଡ୍) ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥ (ଅଧିକ ତୈଳଯୁକ୍ତ, ଅଧିକ ଲୁଣ ଓ ଚିନି କିମ୍ବା ଏଚ.ଏଫ.ଏସ.ଏସ.) ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଶାରୀରିକ ଏବଂ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉଭୟକୁ କମଜୋର କରିବାର ଏକ ବଡ଼ କାରକ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ । ସମୀକ୍ଷା ରିପୋର୍ଟରେ ଏହି ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ଯେ ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ବୈଶ୍ୱିକ ସ୍ତରରେ, ସ୍ୱ- ନିୟମନ ଇପ୍ସିତ ପ୍ରଭାବ ପକାଇ ପାରିନାହିଁ । ଏଥିପାଇଁ ପ୍ୟାକ୍ ଉପରେ ବଡ଼ ବଡ଼ ଲେବଲିଂ ନିୟମଗୁଡ଼ିକ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ଏହାକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି ଭାବରେ ଲାଗୁ କରାଯିବା ମଧ୍ୟ ଉଚିତ ।
ମହିଳା, କୃଷକ, ଯୁବ ବର୍ଗ ଏବଂ ଗରିବମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୀତିଗତ ପ୍ରାଥମିକତା
ସମୀକ୍ଷା ରିପୋର୍ଟରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ, କୃଷକ ବର୍ଗଙ୍କୁ, ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ଏବଂ ଗରିବ ବର୍ଗର ଲୋକମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ନୀତିଗତ ପ୍ରାଥମିକତା ପ୍ରଦାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱର ସହିତ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି । ଆର୍ଥିକ ଗତିବିଧିମାନଙ୍କରେ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦକ ଏବଂ ସମ୍ବଦ୍ଧିତ ସହଭାଗିତାକୁ ସୁବିଧାଜନକ କରିବା ସମାବେଶୀ ବିକାଶ ନୀତିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଗ୍ନି ପରୀକ୍ଷା ସଦୃଶ । ନାରୀ- ପୁରୁଷ, ଯୁବ ବର୍ଗଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଶିକ୍ଷା, କୌଶଳ ଏବଂ ଶାରୀରିକ ଏବଂ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ନିବେଶ ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିିତ କରିଛି ସମୀକ୍ଷା ରିପୋର୍ଟ । ଗରିବମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଜୀବନ ଜୀବିକାରେ ସୁଧାର ଆଣିବା ଏବଂ ପରିଧିରେ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହୋଇ ଆର୍ଥିକ ଗତିବିଧିର କେନ୍ଦ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିବାର ଅବସର ପ୍ରଦାନ କରିବା ସକାଶେ ଲକ୍ଷିତ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଆରୋପ କରାଯାଇଛି । ଏଭଳି ସଶକ୍ତୀକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କର ଆୟ ଏବଂ ଜୀବନ ସ୍ତରକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ମାର୍ଗ ସନ୍ଧାନ ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ରିପୋର୍ଟରେ ଉଲ୍ଲେଖ ରହିଛି । ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସରକାରଙ୍କୁ ସୁବିଧାଜନକ ଉପାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରିବା ସହିତ ଶ୍ରମ ଶକ୍ତିରେ ସେମାନଙ୍କର ଭାଗିଦାରୀକୁ ରୋକିବା ଭଳି ଆଇନ ଏବଂ ନିୟାମକ ବାଧାଗୁଡ଼ିକୁ ନିଃଶେଷ କରାଯାଇପାରିବ । ଅନ୍ୟ ଭାଷାରେ କହିଲେ, ମହିଳାମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟବଳରେ ସାମିଲ ହେବାର ମାର୍ଗରୁ ସରକାରଙ୍କୁ ହଟି ଯିବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
ଔଦ୍ୟୋଗିକ ଗତିବିଧି
ଔଦ୍ୟୋଗିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରୋଜଗାର ଏବଂ କୌଶଳ ବିକାଶ ସମ୍ପର୍କୀତ ଅଧ୍ୟାୟ ପୁଂଜି ନିର୍ମାଣକୁ ବୃଦ୍ଧିରେ କ୍ଷିପ୍ରତା ଆଣିବା ସକାଶେ ଅଣ- ବିନିୟମନ ଉପରେ ଜୋର୍ ଦିଆଯାଇଛି । ବିଶେଷ ଭାବରେ ସମୀକ୍ଷାର ଉଦ୍ୟୋଗ ସମ୍ପର୍କୀତ ଅଧ୍ୟାୟ ଏହିସବୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସକାରାତ୍ମକ ସହବନ୍ଧନକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ଯାହା ବ୍ୟାପାର ସୁଗମତା ମାପଦଣ୍ଡ ଏବଂ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ଗତିବିଧି ସ୍ତର ଉପରେ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଉଛି । ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟମାନେ ନିଜର ଉଦ୍ୟୋଗୀକରଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଇଚ୍ଛା କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କୁ କ'ଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ସମୀକ୍ଷାରେ ଏୟାର କଣ୍ଡିସନର ଉତ୍ପାଦନ ସମ୍ପର୍କୀତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନାର ସଫଳତାର କାହାଣୀକୁ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଇଛି ଯାହା ସରକାରୀ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ସଫଳ ସ୍ୱଦେଶୀକରଣର କାହାଣୀ ବୋଲି ଏଥିରେ ଉଲ୍ଲେଖ ରହିଛି ।
ବାହାର କ୍ଷେତ୍ରର ଚାଲେଞ୍ଜ୍
ସମୀକ୍ଷା ରିପୋର୍ଟରେ ବାହ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ସମ୍ପର୍କୀତ ଅଧ୍ୟାୟରେ ସେହିସବୁ ଚାଲେଞ୍ଜ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରାଯାଇଛି ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଭାରତ ସହିତ ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ସାମ୍ନା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଯେପରିକି ପ୍ରତିବନ୍ଧାତ୍ମକ ବ୍ୟାପାର ନୀତିର ବିପଦ । ଏଥିରେ ଭାରତର ରପ୍ତାନୀକୁ ପ୍ରତିବନ୍ଧିତ କରିବା ଏବଂ ଚଳନ୍ତି ଖାତାରେ କ୍ଷତି ବଢ଼ାଇବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି ।