President's Secretariat
Address By The Hon’ble President Of India Smt. Droupadi Murmu to Parliament
31 JAN 2025 12:31PM by PIB Delhi
Hon’ble Members,
It gives me immense pleasure to address this session of Parliament.
Just two months ago, we celebrated the 75th anniversary of adoption of our Constitution, and only a few days ago, the Indian Republic completed 75 years of its journey. This occasion will elevate India's pride as the mother of democracy to new heights. On behalf of all the citizens of the country, I pay tribute to Babasaheb Ambedkar and all the framers of the Constitution.
Hon’ble Members,
The historic festival of Mahakumbh is also underway in the country. Mahakumbh is a festival of India's cultural tradition and social consciousness. Millions of devotees from across the country and the world have taken the holy dip at Prayagraj. I express my sorrow over the unfortunate incident that occurred on Mauni Amavasya and wish for the speedy recovery of the injured.
A few days ago, we lost the former Prime Minister of the country, Dr. Manmohan Singhji. He served the nation as Prime Minister for ten years and was a long-time member of Parliament. I offer my heartfelt tribute to Manmohan Singhji.
Hon’ble Members,
My government is infusing new energy through unprecedented achievements in this Amrit Kaal of India's development journey. The pace of work has tripled in this third term. Today, the nation is witnessing major decisions and policies being implemented at an extraordinary speed, with the highest priority given to the poor, the middle class, the youth, women, and farmers.
In the third term of my Government, concrete steps have been taken to achieve the goal of providing “Housing for All”. Extending the Pradhan Mantri Awas Yojana, we have decided to provide new homes to an additional three crore families. A budget of 5,36,000 crore rupees has been allocated for this purpose.
My government is committed to granting ownership rights of residential land to the rural poor and promoting financial inclusion. Under the SVAMITVA scheme, we have issued 2.25 crore property cards so far, of which approximately 70 lakh property cards have been distributed in the last six months alone.
Under the PM Kisan Samman Nidhi scheme, 41,000 crore rupees has been disbursed to crores of farmers in recent months.
The "Dharti Aaba Tribal Village Utkarsh" campaign has been launched for the upliftment of five crore people from tribal communities, with an allocation of 80,000 crore rupees for this initiative.
Under the Ayushman Bharat scheme, six crore senior citizens aged 70 years and above will receive health insurance, with a health cover of 5 lakh rupees per year.
For small entrepreneurs, the loan limit under the MUDRA scheme has been increased from 10 lakh rupees to 20 lakh rupees.
My government has placed special focus on education for the youth and creating new employment opportunities for them. The PM Vidyalakshmi scheme has been introduced to provide financial assistance to meritorious students for higher education. Additionally, one crore youth will be given internship opportunities in the top 500 companies. A new law has been enacted to prevent incidents of paper leaks and ensure transparency in recruitment.
Following the spirit of prosperity through cooperation, the government has approved the proposal to establish the ‘Tribhuvan’ Cooperative University.
Under the fourth phase of the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana, the government has sanctioned 70,000 crore rupees to connect 25,000 habitations. As the country celebrates the centenary year of Atal Ji’s birth, the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana continues to embody his vision.
Currently, 71 Vande Bharat, Amrit Bharat, and Namo Bharat trains are operational across the country, with 17 new Vande Bharat trains and one Namo Bharat train added in the past six months.
The government has also made swift progress on critical issues like "One Nation-One Election" and the "Waqf Act Amendment."
Hon’ble Members,
The decade-long tenure of my government has infused new energy into the journey of a ‘Viksit Bharat’.
In the vision of a ‘Viksit Bharat’...
there is the collective strength of public participation,
a roadmap for the nation's economic progress,
the power of technology in the form of a digital revolution,
and the foundation of modern infrastructure.
The government is steering India towards becoming the world’s third-largest economy.
To ensure that the journey towards ‘Viksit Bharat’ continues to be guided by the ideals of our Constitution, the government has placed four key principles—service, good governance, prosperity, and pride—at the core of its governance.
The government is making rapid advances in its commitment to reform, perform, and transform.
The guiding mantra of my government is “Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, Sabka Prayas” and its goal is the creation of a ‘Viksit Bharat’.
Hon’ble Members,
Development is truly meaningful when its benefits reach the person standing at the last rung of society. This is the essence of Antyodaya, to which my government has been unwaveringly committed.
When poor people are provided with a dignified life, it instils a sense of empowerment that helps them fight poverty.
Initiatives like the construction of 12 crore toilets under the Swachh Bharat Abhiyan, 10 crore free LPG connections under the Pradhan Mantri Ujjwala Yojana, ration for 80 crore needy citizens, the Saubhagya Yojana, and the Jal Jeevan Mission have given poor the confidence that they can live with dignity. Due to such efforts, 25 crore people have overcome poverty and are moving forward in life. They have formed a Neo Middle Class, a group that is infusing new energy into India’s growth journey.
Hon’ble Members,
The economic progress of a nation like India is defined by the aspirations of the middle class and the fulfilment of those aspirations. The bigger the dreams of the middle class are, the higher the nation soars. It is my government that has, for the first time, openly acknowledged and appreciated the contributions of the middle class on every occasion.
Government employees are also significant representatives of the middle class. Recently, my government decided to constitute the Eighth Pay Commission for the welfare of government employees. This decision will lay the foundation for substantial salary increase for government employees in the coming years.
Additionally, the central government has decided to provide 50% assured pension to lakhs of employees under the Unified Pension Scheme, which has been widely welcomed.
My government is equally committed to fulfilling the middle class’s dream of owning a home. Laws like RERA have been introduced to safeguard their dreams. Subsidies on home loans are being provided.
Through the UDAN scheme, about 1.5 crore people have fulfilled their dream of flying in airplanes. Jan Aushadhi Kendras, offering medicines at 80% concessional rates have helped save more than 30,000 crore rupees for citizens. The multifold increase in the number of seats for education in various disciplines has significantly benefited the middle class.
Acknowledging the role of taxpayers in nation-building, my government has simplified tax-related processes. The introduction of faceless assessments has enhanced transparency and reduced tax disputes.
Senior citizens aged 75 years and above who get only pension now have the choice of deciding about filing their income tax returns.
Hon’ble Members,
My government firmly believes in empowering the nation through women-led development.
The Nari Shakti Vandan Adhiniyam, which provides reservation for women in the Lok Sabha and state assemblies, is a significant step in this direction.
Under the National Rural Livelihood Mission, more than 91 lakh self-help groups (SHGs) are being empowered, connecting over 10 crore women across the country. These groups have received over 9 lakh crore rupees through bank linkages.
My government has set a goal of 3 crore Lakhpati Didis. Today, over 1.15 crore Lakhpati Didis are leading dignified lives, with about 50 lakh becoming Lakhpati Didis in just the past six months. These women are contributing to their family incomes as entrepreneurs.
With the spirit of “Insurance for All,” the Bima Sakhi campaign was launched a few months ago. Our Banking and Digi-Payment Sakhis are playing a crucial role in connecting remote areas with the financial system. Meanwhile, Krishi Sakhis are promoting natural farming, and Pashu Sakhis are strengthening our livestock resources.
The Drone Didi Yojana has become a medium for the economic and technological empowerment of women.
It is a matter of pride for this Parliament that India’s daughters are now flying fighter jets, joining the police force, and leading corporate companies. Following my government’s decision, girls have started enrolling in National Military Schools and National Defence Academy as cadets.
Our daughters are also making the nation proud by winning medals in the Olympics.
Through this Parliament, I extend my heartfelt congratulations to the ‘Nari Shakti’.
Hon’ble Members,
Over the past decade, India’s youth have come forward to take up the responsibility of driving every major national effort. Today, our youth are making the country proud in every field, from start-ups and sports to space exploration. Lakhs of young people are actively participating in nation-building efforts through the MY Bharat Portal.
Initiatives like Make in India, Atmanirbhar Bharat, Startup India, Stand-Up India, and Digital India have created numerous employment opportunities for the youth. In the past two years, the government has provided a record 10 lakh permanent government jobs.
To enhance skills and create new opportunities for the youth, my government has approved a 2 lakh crore rupee package.
An internship program for 1 crore youth will provide them with hands-on experience in real-world work environments.
India now has over 1.5 lakh start-ups, which are emerging as pillars of innovation.
To boost the space sector, a 1,000 crore rupees venture capital fund has been launched.
In the QS World Future Skills Index 2025, India has risen to second place globally, showcasing leadership in AI and digital technology adoption in the Future of Work category.
Similarly, India’s rank in the Global Innovation Index has improved significantly, moving up from 76th to 39th position.
Hon’ble Members,
Through the National Education Policy, my government is establishing a modern education system for students.
To ensure no one is deprived of education, opportunities for learning in mother tongues are being provided. Additionally, various recruitment exams are being conducted in 13 Indian languages, eliminating language barriers.
To foster innovation among children, over 10,000 Atal Tinkering Labs have been established in schools.
For enhancing the Ease of Doing Research, the One Nation-One Subscription Scheme has recently been introduced, offering free access to international research materials.
Over the past decade, the number of higher education institutions has increased significantly, and their quality has also improved. In the QS World University Asia Rankings, 163 Indian universities have been included.
The inauguration of the new Nalanda University campus has revived India’s ancient glory in education.
The day is not far when an Indian citizen will travel to space aboard the indigenously developed Gaganyaan spacecraft. The recent success in space docking has further paved the way for India to establish its own space station.
Just a few days ago, ISRO conducted its 100th launch, successfully placing the satellite in orbit. I congratulate ISRO and all the citizens of the country for this achievement.
Hon’ble Members,
My government has taken significant steps to create a world-class sports ecosystem in the country. Initiatives like the Khelo India Scheme, the Target Olympic Podium Scheme (TOPS), and the establishment of the National Sports University are contributing to this vision.
A special sports centre for Divyang athletes has been opened in Gwalior.
India’s teams, whether at the Olympics or the Paralympics, have consistently delivered outstanding performances. Recently, India also achieved remarkable success at the World Chess Championship.
Through the Fit India Movement, we are building a strong and empowered youth force.
Hon’ble Members,
In building a ‘Viksit Bharat’, the role of research along with the role of farmers, soldiers and science is of immense importance. Our goal is to establish India as a global innovation powerhouse.
To promote research in educational institutions, the National Research Foundation has been established with an outlay of 50,000 crore rupees.
Additionally, 10,000 crore rupees is being invested to foster innovation in science and technology under the Vigyan Dhara Yojana.
India’s contribution in the field of Artificial Intelligence is being elevated through the launch of the India AI Mission.
The National Quantum Mission aims to position India among the leading nations in the field of frontier technology.
My government has introduced the BioE3 Policy to boost bio-manufacturing.
This policy will serve as the facilitator for the next industrial revolution. The focus of bio-economy is on the efficient utilization of natural resources to create new employment opportunities while preserving the environment.
Hon’ble Members,
My government has worked with strong determination to lift the economy out of a state of policy paralysis. Despite global concerns such as the COVID-19 pandemic, its aftermath, and war-related uncertainties, the Indian economy has demonstrated remarkable stability and resilience, proving its strength.
My government has implemented several significant measures to promote Ease of Doing Business.
With the spirit of ‘One Nation, One Tax’, the GST system was introduced, which has been benefiting all states across the country.
Due to policies like Make in India, many major global brands now proudly display the label ‘Made in India’ on their products.
Hon’ble Members,
India’s small traders, from villages to cities, play a vital role in driving economic progress. My government considers small entrepreneurs as the backbone of the economy and is committed to providing them with new opportunities for self-employment.
The Credit Guarantee Scheme for MSMEs and the establishment of e-commerce export hubs are promoting various industries.
During this third term, the loan limit under the Mudra scheme has been increased from 10 lakh rupees to 20 lakh rupees, benefiting crores of small entrepreneurs.
My government has made credit access easier, thereby democratizing financial services. Today, products like loans, credit cards, and insurance are easily accessible to everyone.
For decades, our brothers and sisters earning their livelihoods as street vendors remained excluded from the formal banking system. Today, they are benefiting from the PM SVANidhi Yojana, which allows them to access additional loans to expand their businesses based on their digital transaction records.
The ONDC initiative has made digital commerce more inclusive. Small businesses now have equal opportunities to grow in the online shopping ecosystem.
Hon’ble Members,
My government, in the past ten years, has written new chapters of progress, one of which is the golden milestone of India’s digital revolution.
Today, India has emerged as a major global player in the field of digital technology. The launch of 5G services in India, alongside other leading nations, stands as a significant milestone in this journey.
India’s UPI technology has also impressed many developed countries. More than 50% of the world’s real-time digital transactions now take place in India.
My government has utilized digital technology as a tool for social justice and equality. Digital payments are no longer confined to select individuals or classes. Today, even the smallest shopkeepers in India benefit from this facility.
Banking services and world class technology such as UPI are now accessible in villages as well. Over the last ten years, more than 5 lakh Common Service Centres have been established, providing citizens with access to dozens of government services online.
To minimize government interference in people’s daily lives, my government has emphasized e-governance. For instance, DigiLocker has enabled individuals to access and display their important documents anytime, anywhere.
However, in an increasingly digital society, cybersecurity has become a crucial issue of national importance. Digital fraud, cybercrime, and emerging technologies like deep fakes pose challenges to our social, economic, and national security. My government has taken numerous measures to control these cyber threats, creating opportunities for employment in the field of cybersecurity for the youth.
My government is continuously working to ensure competence in cybersecurity. As a result of these efforts, India has achieved Tier-1 status in the Global Cybersecurity Index.
Hon’ble Members,
The modern infrastructure of any country not only provides its citizens with a better quality of life and gives the nation a new identity but also instils a renewed sense of confidence in the country. Over the past decade, India has achieved several milestones in constructing world-class infrastructure. This modern infrastructure has strengthened India’s image globally, increased investors’ trust in the nation, boosted industries, and created new employment opportunities.
My government is working in mission mode to connect every part of the country with highways and expressways. The PM Gati Shakti National Master Plan has accelerated the pace of project completion.
Ten years ago, the budget for capex was around 2 lakh crore rupees, which has now increased to over 11 lakh crore rupees in the last budget.
Continuing the progress of the last decade, my government has made record investments in the past six months in infrastructure for the future.
The foundation has been laid for India’s first deep-water mega port at Vadhavan. This port, being built at a cost of 76,000 crore rupees, will rank among the top ten ports in the world.
I am pleased to inform you that the Udhampur-Srinagar-Baramulla rail link project has been completed, connecting the nation from Kashmir to Kanyakumari through railway line. Under this ambitious project, the Chenab Bridge has been constructed, which is the highest railway bridge in the world. Additionally, India’s first rail cable bridge, the Anji Bridge, has been completed.
Work on the Shinkun La tunnel is also progressing successfully. Upon completion in the near future, it will be the world’s highest tunnel, ensuring year-round connectivity between Ladakh and Himachal Pradesh.
India’s aviation sector is growing rapidly. The country’s airline companies have placed orders for more than 1,700 new aircraft. We are expanding airports to operate such a large fleet. Over the past decade, the number of airports in the country has doubled.
Hon’ble Members,
To accelerate the journey towards a Viksit Bharat, it is essential to make our cities future-ready.
In this direction, my government has focused on modernizing urban amenities and making them energy-efficient. Simultaneously, the foundation is being laid for the development of new cities.
My government has decided to invest approximately 28,000 crore rupees to establish 12 industrial nodes and build 100 industrial parks near cities across the country.
Efforts to streamline urban transportation are continuously underway. Metro projects in Delhi, Pune, Thane, and Bengaluru, along with the recently launched Namo Bharat Rapid Rail Services on the Ahmedabad-Bhuj route, are shaping the cities of a Viksit Bharat. Just a few weeks ago, work began on the Rithala-Narela-Kundli corridor in Delhi, which will be one of the major sections of the Delhi Metro network. The metro routes in Delhi are expanding rapidly due to my government’s continuous efforts. In 2014, the total metro network in Delhi-NCR was less than 200 kilometres. Now, it has more than doubled.
Today, I am extremely pleased to share that India's metro network has crossed the milestone of 1,000 kilometres. India has now become the third largest country in the world in terms of metro networks.
Additionally, the decision to deploy 52,000 electric buses in the country, at an estimated cost of 8,000 crore rupees, will provide smooth and clean urban transportation. This initiative will also create numerous employment opportunities. To enhance connectivity and promote urban tourism, work is also underway on 15 ropeway projects across the nation.
Hon’ble Members,
My government has consistently worked on policies of multi-dimensional and inclusive development. Therefore, while emphasizing on physical infrastructure, equal efforts have also been made by my government for a social infrastructure revolution.
Providing affordable, accessible, and quality healthcare to every section of society is a top priority for my government. With improved hospital facilities, treatment options, and the availability of medicines, healthcare expenses for ordinary families are steadily decreasing.
To ensure that better healthcare services reach citizens, 1,75,000 Ayushman Arogya Mandirs have been established across the country.
Considering the rising number of cancer patients and the high cost of treatment, several cancer drugs have been exempted from customs duty.
Nearly 9 crore women have been screened for cervical cancer.
Due to the efforts of my government, significant progress has been made in combating encephalitis, with the mortality rate due to this disease reduced to 6%.
Under the National TB Eradication Programme, the number of TB patients has also decreased. I urge all citizens and Hon’ble MPs to contribute towards the success of the TB-free India campaign.
India has also seen substantial improvements in maternal and infant mortality rates.
To ensure tracking of vaccination programmes for pregnant women and children, the U-WIN portal has been launched. So far, around 30 crore vaccine doses have been recorded on this platform.
Through telemedicine, over 30 crore e-teleconsultations have provided healthcare benefits to citizens.
The government is also working on creating 75,000 new seats in medical colleges over the next five years.
The government is boosting health infrastructure and medical equipment manufacturing. New bulk drug and medical devices parks are being developed in the country, creating numerous employment opportunities.
Hon’ble Members,
A modern and self-reliant agricultural system in India is our goal. My government is working with dedication to ensure fair prices of crops to farmers and to increase their income.
In 2023-24, India achieved a record production of 332 million tons of foodgrains. Today, India is the largest producer of milk, pulses, and spices in the world.
The government has consistently increased the Minimum Support Price (MSP) for both Kharif and Rabi crops.
Over the past decade, spending on the procurement of rice, wheat, pulses, oilseeds, and coarse grains has tripled.
In the past six months, 109 climate-resilient, bio-fortified, and high-yielding advanced crop varieties have been released to farmers.
To strengthen agricultural infrastructure, the scope of the Agriculture Infrastructure Fund Scheme has been expanded. This initiative will boost employment opportunities in rural areas.
To enhance oilseed production and achieve self-reliance in edible oils, a National Mission on Oilseeds has been approved.
A National Mission is also being implemented to promote Natural Farming.
Earlier this year, the duration of the special package for ensuring availability of DAP fertilizer at affordable rates to farmers was extended.
To promote fisheries, 11 Integrated Aqua Parks are being established.
Hon’ble Members,
A few weeks ago, the India Meteorological Department completed 150 years. To build a weather-ready and climate-smart India, my government has launched the "Mission Mausam" at a cost of 2,000 crore rupees, which will also benefit our farmers.
Following the vision of Babasaheb Ambedkar, my government has made headway on two historic river interlinking projects to provide irrigation and drinking water in the drought-affected areas of the country.
The Ken-Betwa Link Project, with a cost of over 44,000 crore rupees, will benefit millions of brothers and sisters in rural areas of Madhya Pradesh and Uttar Pradesh.
The revised Parbati-Kalisindh-Chambal Link Project will address irrigation and drinking water needs in Rajasthan and Madhya Pradesh.
An additional 12,000 crore rupees has been sanctioned to expedite the completion of the Polavaram Irrigation Project.
Hon’ble Members,
Our 8 lakh cooperative societies and their 29 crore stakeholder members represent nearly 90% of rural India. In recent years, cooperative societies have also expanded in urban areas.
Various initiatives taken for economic empowerment of the cooperative sector are creating numerous employment opportunities.
The year 2025 is being celebrated as the International Year of Cooperatives, and India will play a significant role in this global initiative.
Hon’ble Members,
When we discuss the nation’s development and achievements, we are essentially highlighting the capabilities and accomplishments of its citizens. Today, there is collective participation of all in the development of the nation and that is why we are able to realize its true potential.
The greatest beneficiaries of my government’s efforts have been the Dalit, backward, and tribal communities.
For decades after independence, our tribal communities faced neglect. My government has prioritized their welfare.
The 'Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan' and the 'PM-JANMAN Yojana' are direct examples of this initiative.
Nearly 1.25 lakh tribal children are receiving quality education through more than 470 Eklavya Model Residential Schools.
In the last 10 years, 30 new medical colleges have been established in tribal-dominated areas.
A special National Mission is addressing health issues related to sickle cell within tribal communities, with screening of around 5 crore individuals already completed.
My government has undertaken several initiatives to preserve tribal heritage. This year, the 150th birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda is being celebrated across the country as Janjatiya Gaurav Varsh.
Hon’ble Members,
A significant measure of ‘Viksit Bharat’ is balanced development of the country. No region should feel left behind in the journey of progress.
My government is conscious of the aspirations of the people of the North East and has worked to eliminate their sense of alienation.
Through more than 10 peace agreements, several factions have been brought onto the path of peace.
To showcase the potential of the eight states of the North East to the entire country, the first-ever Ashtalakshmi Mahotsav was organized.
Along with the development of the North East, the government has initiated a comprehensive development plan for the “Purvodaya” or the eastern states, which will also create new employment opportunities.
In Andaman & Nicobar Islands and Lakshadweep, several developmental projects have been launched, according these regions a crucial role in the nation’s progress.
After the abrogation of Article 370, there is a conducive environment for development in Jammu & Kashmir. Both the Lok Sabha and Vidhan Sabha elections were conducted in a peaceful manner in Jammu & Kashmir. The people of Jammu & Kashmir deserve commendation for this achievement.
Hon’ble Members,
The success of a nation or society is inclusive and all-encompassing only when it is guided by principles. Therefore, my government has always placed the fundamental principles outlined by our Constitution at the core of its policies. In the light of the Constitution, the primary ideological inspiration of my government is ‘Service’.
My government firmly believes that serving 140 crore citizens is its foremost duty, and it is working with utmost sensitivity in this direction.
To provide easy loans to the backward sections of society and sanitation workers, the scope of the PM-Suraj Yojana has been expanded.
To ensure the benefits of government schemes reach differently-abled individuals, over 1 crore Divyang ID cards have been issued.
The “Namaste Yojana”, launched for sanitation workers, has been extended to include all those who take up the noble responsibility of cleanliness.
With the goal to ensure that no one is left behind in the journey of a ‘Viksit Bharat’, my government is working with a saturation approach.
Hon’ble Members,
The past decade has been a period of revival of India’s cultural consciousness. With pride in our heritage and dedication to progress, we are shaping a future where culture and development move forward together.
This year, we will celebrate the 125th birth anniversary of Dr. Syama Prasad Mookerjee, who said, “True nationalism lies not only in the physical unity of India but in strengthening its cultural unity.”
In the same spirit, the 2,550th Nirvana Mahotsav of Lord Mahaveer was celebrated with reverence, and the 525th birth anniversary of Sant Mirabai was enthusiastically observed across the country.
Cultural centres are being established in several countries in memory of the great poet-saint Thiruvalluvar.
My government is promoting national unity through cultural initiatives like Kashi-Tamil Sangamam, Kashi-Telugu Sangamam, and Saurashtra-Tamil Sangamam.
Hon’ble Members,
Our manuscripts are a priceless heritage, containing vast knowledge that needs to be studied, researched, and utilized for the benefit of humanity. The process of digitizing and preserving these manuscripts using advanced technology is being initiated on mission mode.
A significant pillar of the nation's heritage is our rich linguistic culture. I am pleased to inform you that the government has granted Classical Language status to Assamese, Marathi, Pali, Prakrit, and Bengali. For easy communication in all languages of India, the language platform Bhashini powered by AI is being widely used by the citizens of the country.
Hon’ble Members,
Through the efforts of my government, India has established its identity as a global leader on the cultural stage.
To connect all Asian Buddhist countries, my government organized the first Asian Buddhist Conference. Last year, India also hosted the World Heritage Committee’s meeting, with participation from 140 countries.
Through the celebration of International Yoga Day, the entire world is now embracing India’s rich tradition of yoga.
Hon’ble Members,
To take the grand edifice of progress to new glories, strong pillars are required. For India’s development, my government has established three strong pillars of Reform, Perform and Transform. Today, these words have become synonyms of India’s new governance model across the world.
The government has conducted an extensive review of laws enacted before the Constitution came into force. Many laws are being repealed or amended to ensure that the entire system can meet the current social and economic challenges.
So far, the government has repealed more than 1,500 obsolete laws. By removing colonial-era laws, a ‘Nyaya Sanhita’ has been introduced in place of the Penal Code.
With ‘Jan Vishwas’ (public trust) and ‘Jan Bhagidari’ (people’s participation), my government is working to make the lives of citizens better. The “Vivad se Vishwas” initiative has been launched to resolve disputes.
In the same spirit, over 40,000 regulations have been simplified or reduced and 3,500 provisions have been decriminalized.
My government has initiated the Aspirational Districts Programme in the country’s most backward areas, implementing a unique experiment in good governance. This programme has led to remarkable progress in health, nutrition, agriculture, social development, and education in these districts. A UNDP report has praised this initiative. Inspired by this success, the government has now launched a campaign for the holistic development of 500 aspirational blocks.
Focusing on good governance, the i-GOT Karmayogi Digital Platform has been created, encouraging government employees to enhance their skills and become true Karmayogis. This platform offers 1,700 courses, and more than 2 crore course completions have taken place.
Hon’ble Members,
This year, the country is celebrating the 150th birth anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel. Inspired by his vision, my government is moving ahead with the principle of “Nation First”.
To ensure defence of the country’s borders and internal security, the government has undertaken historic initiatives.
We have seen highly encouraging results in achieving self-reliance particularly in the defence sector.
From Make in India, we have transitioned to Make for the World, which is also generating new employment opportunities across the country.
In a historic moment, two warships and a submarine built in India were recently commissioned into the Indian Navy.
We are strengthening self-reliance and self-employment by establishing the Defence Industrial Corridor and promoting defence start-ups.
Along with securing the borders, the development of border areas is also a key component of our strategy. Roads in border areas, along with modern infrastructure like the Atal Tunnel, Sela Tunnel, and Sonamarg Tunnel, have enhanced both defence capabilities and tourism. The Vibrant Villages Programme has been launched in the country’s first villages located along the border.
The final phase of eliminating Left-wing Extremism has also begun. Due to the government’s efforts, the number of districts affected by Left-wing Extremism has reduced from 126 to 38 today.
Hon’ble Members,
In an environment of global instability, India is emerging as a pillar of economic, social, and political stability, setting an example for the world. Whether it is the G7 Summit, QUAD, BRICS, SCO, or G20, the world has placed its trust in India’s strength, policy, and intent.
Today, India firmly presents its interests even on the largest global platforms. The successful hosting of the G20 Summit and the Delhi Declaration are prime examples. At the Third Global South Summit, India-ASEAN Summit, and the India-CARICOM Summit, we have raised the voice on issues related to the Global South. We have also presented India’s “Vision for the Future” at the Summit of the Future.
Earlier this month, my government organized the Pravasi Bharatiya Divas in Bhubaneswar.
The welfare and convenience of our brothers and sisters of the diaspora remain a priority, which is why my government has decided to open six new embassies and four new consulates.
Strengthening India’s image as a ‘Vishwa Bandhu’, the country has extended immediate assistance to many disaster-stricken areas across the world.
India has shared its Digital Public Infrastructure with several nations and set up Jan Aushadhi Kendra.
Hon’ble Members,
My government is making decisions keeping in mind not only the present generation but also the future generations. We are steering the nation towards a green future and green jobs.
Several significant decisions have been taken in the last six months towards achieving the target of 500 GW non-fossil fuel energy capacity by 2030.
Under the PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana, rooftop solar systems are being installed at a cost of 75,000 crore rupees. So far, over 7.5 lakh homes have installed rooftop solar systems, creating numerous job opportunities.
The National Green Hydrogen Mission will have an investment of 8 lakh crore rupees and generate over 6 lakh jobs.
We are also accelerating efforts to expand nuclear energy.
My government has introduced the Vehicle Scrapping Policy to ensure scientific disposal of old vehicles, which will also generate new employment opportunities.
In line with this, the ‘Ek Ped Maa ke Naam’ campaign was launched on World Environment Day 2024. Millions of citizens have enthusiastically participated, and this initiative has been appreciated worldwide.
Hon’ble Members,
Our Bharat is a country of 140 crore people. We have diverse states, diverse regions, and diverse languages, yet as one nation, we have only one identity – Bharat.
And we have only one resolution, one goal – ‘Viksit Bharat’!
We are all firmly committed to making India a developed Nation in the coming years.
This resolution is inspired by the sacrifices of the martyrs of the nation, the compassionate ideals of revered Bapu, and the oath of unity administered to us by the sons of Mother India like Sardar Patel. We must carry forward these inspirations and, with the strength of unity, fulfill the commitment of a Viksit Bharat.
Let us once again reaffirm our resolution of unity and commit ourselves to realizing the dreams of India!
When we move forward together, our future generations will surely witness a developed, empowered, capable, and prosperous Bharat in 2047.
I wish you all the very best.
Thank you.
Jai Hind!
Jai Bharat!

ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ସଂସଦକୁ ମାନ୍ୟବର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
31 JAN 2025 12:31PM by PIB Bhubaneshwar
ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ସଂସଦର ଏହି ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବା ମୋତେ ବହୁତ ଆନନ୍ଦ ଦେଇଛି ।
ଦୁଇ ମାସ ପୂର୍ବେ, ଆମେ ଆମର ସମ୍ବିଧାନ ଲାଗୁ ହେବାର ୭୫ ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିଥିଲୁ ଏବଂ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏହାର ୭୫ ବର୍ଷ ଯାତ୍ରା ସମାପ୍ତ କରିଥିଲା। ଏହା ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀ ଭାବରେ ଭାରତର ଗୌରବକୁ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେଇଯିବ । ଦେଶର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କ ତରଫରୁ ମୁଁ ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର ଏବଂ ସମସ୍ତ ସମ୍ବିଧାନ ନିର୍ମାତାଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରୁଛି।
ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ମହାକୁମ୍ବର ଐତିହାସିକ ପର୍ବ ମଧ୍ୟ ଦେଶରେ ଚାଲିଛି । ମହାକୁମ୍ଭ ହେଉଛି ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ସାମାଜିକ ଚେତନାର ଏକ ପର୍ବ । ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ବର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭକ୍ତ ପ୍ରୟାଗରାଜରେ ପବିତ୍ର ବୁଡ଼ ପକାଇଛନ୍ତି। ମୌନି ଅମାବାସ୍ୟାରେ ଘଟିଥିବା ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟଜନକ ଘଟଣା ପାଇଁ ମୁଁ ମୋର ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରୁଛି ଏବଂ ଆହତମାନଙ୍କ ଶୀଘ୍ର ଆରୋଗ୍ୟ କାମନା କରୁଛି।
କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଆମେ ଦେଶର ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମନମୋହନ ସିଂହଜୀଙ୍କୁ ହରାଇଥିଲୁ। ସେ ଦଶ ବର୍ଷ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ଦେଶର ସେବା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ସଂସଦର ସଦସ୍ୟ ଥିଲେ। ମୁଁ ମନମୋହନ ସିଂହଜୀଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟରୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରୁଛି |
ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାର ଏହି ଅମୃତ କାଳରେ ଅଦୃଶ୍ୟ ସଫଳତା ମାଧ୍ୟମରେ ମୋ ସରକାର ନୂତନ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଉଛି। ଏହି ତୃତୀୟ ଅବଧିରେ କାର୍ଯ୍ୟର ଗତି ତିନି ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଗରିବ, ମଧ୍ୟବିତ୍ତ, ଯୁବକ, ମହିଳା ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦିଆଯିବା ସହ ଆଜି ଅସାଧାରଣ ବେଗରେ ପ୍ରମୁଖ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି ।
ମୋ ସରକାରର ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ, “ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଗୃହ” ଯୋଗାଇବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ଠୋସ୍ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାକୁ ବିସ୍ତାର କରି ଆମେ ଅତିରିକ୍ତ ତିନି କୋଟି ପରିବାରକୁ ନୂତନ ଘର ଯୋଗାଇବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ। ଏଥିପାଇଁ ୫,୩୬,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି।
ଗ୍ରାମୀଣ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ଆବାସିକ ଜମିର ମାଲିକାନା ଅଧିକାର ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ମୋର ସରକାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ସ୍ବାମୀତ୍ବ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୨.୨୫ କୋଟି ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ଜାରି କରିଛୁ, ଯେଉଁଥିରୁ ଗତ ଛଅ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୭୦ ଲକ୍ଷ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନା ଅନୁଯାୟୀ, ଗତ କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ କୋଟି କୋଟି ଚାଷୀଙ୍କୁ ୪୧,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ୮୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ ସହିତ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ପାଞ୍ଚ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ “ଧରତୀ ଆବା ଆଦିବାସୀ ଗ୍ରାମ ଉତ୍କର୍ଷ” ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି।
ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୭୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର ଛଅ କୋଟି ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୀମା ପାଇବେ, ଯେଉଁଥିରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କଭର ବାର୍ଷିକ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ହେବ।
କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଋଣ ସୀମା ୧୦ ଲକ୍ଷରୁ ୨୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି |
ମୋ ସରକାର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପିଏମ୍‍ ବିଦ୍ୟାଲକ୍ଷ୍ମୀ ଯୋଜନା ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଛି। ଏଥିସହ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୫୦୦ କମ୍ପାନୀରେ ଏକ କୋଟି ଯୁବକଙ୍କୁ ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ ସୁଯୋଗ ଦିଆଯିବ । ପ୍ରଶ୍ନପତ୍ର ଲିକ୍ ଘଟଣାକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତିରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଣିବା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ନିୟମ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଛି।
ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ସମୃଦ୍ଧତାର ଆତ୍ମା ଅନୁସରଣ କରି ସରକାର ‘ତ୍ରିଭୂଭାନ୍’ ସମବାୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମ ସଡକ ଯୋଜନାର ଚତୁର୍ଥ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସରକାର ୨୫,୦୦୦ ବାସସ୍ଥାନକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ୭୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁର କରିଛନ୍ତି। ଦେଶ ଅଟଳ ଜୀଙ୍କର ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରୁଥିବାବେଳେ ପ୍ରଧାନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମ ସଡକ ଯୋଜନା ତାଙ୍କ ଦର୍ଶନକୁ ଅବଲମ୍ବନ କରିବାରେ ଲାଗିଛି।
ସମ୍ପ୍ରତି, ୭୧ ଟି ବନ୍ଦେ ଭାରତ, ଅମୃତ ଭାରତ, ଏବଂ ନାମୋ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କରୁଛି, ଗତ ୧୭ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ୧୭ ଟି ନୂତନ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ନାମୋ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଯୋଗ କରାଯାଇଛି।
"ଗୋଟିଏ ରାଷ୍ଟ୍ର- ଗୋଟିଏ ନିର୍ବାଚନ" ଏବଂ "ୱାକଫ ଆକ୍ଟ ସଂଶୋଧନ" ଭଳି ଜଟିଳ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛନ୍ତି।
ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ମୋ ସରକାରର ଏକ ଦଶନ୍ଧି କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ଏକ ନୂତନ ବିକାଶ ଭାରତରେ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇଲା।
ଏକ ‘ବିକାଶିତ ଭରତ’ର ଦର୍ଶନରେ ...
ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣର ସାମୂହିକ ଶକ୍ତି ଅଛି,
ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଏକ ରୋଡ୍ ମ୍ୟାପ୍,
ଡିଜିଟାଲ୍ ବିପ୍ଳବ ଆକାରରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଶକ୍ତି,
ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ମୂଳଦୁଆ
ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ହେବାକୁ ସରକାର ଭାରତକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛନ୍ତି।
ଆମର ବିକାଶ ସମ୍ବିଧାନର ଆଦର୍ଶ ଦ୍ୱାରା ‘ବିକଶିତ ଭରତ’ ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରା ଜାରି ରଖିବାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଚାରୋଟି ମୁଖ୍ୟ ନୀତି - ସେବା, ସୁଶାସନ, ସମୃଦ୍ଧତା ଏବଂ ଗର୍ବକୁ ଏହାର ଶାସନର ମୂଳରେ ରଖିଛନ୍ତି।
ସଂସ୍କାର, ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ରୂପାନ୍ତର ପାଇଁ ସରକାର ଦେଇଥିବା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିରେ ସରକାର ଦ୍ରୁତ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛନ୍ତି।
ମୋ ସରକାରର ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ହେଉଛି “ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ, ସବକା ପ୍ରୟାସ” ଏବଂ ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି “ବିକାଶିତ ଭାରତ” ସୃଷ୍ଟି।
ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ବିକାଶ ପ୍ରକୃତରେ ସେତେବଳେ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥାଏ ଯେତେବେଳେ ଏହାର ଲାଭ ସମାଜର ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଠିଆ ହୋଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚେ । ଏହା ହେଉଛି ଅନ୍ତୋଦୟର ମୂଳ ବିଷୟ, ଯାହା ପାଇଁ ମୋ ସରକାର ନିରନ୍ତର ଭାବରେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଯେତେବେଳେ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ଏକ ସମ୍ମାନଜନକ ଜୀବନ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଏ, ଏହା ଏକ ସଶକ୍ତିକରଣର ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରେ ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ |
ସ୍ବଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଆନ୍ ଅଧୀନରେ ୧୨ କୋଟି ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ, ପ୍ରଧାନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଉଜ୍ବଳା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୧୦ କୋଟି ମାଗଣା ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗ, ୮୦ କୋଟି ଅଭାବୀ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ରାସନ, ସୌଭାଗ୍ୟ ଯୋଜନା ଏବଂ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଗରିବଙ୍କୁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେଇଛି। ଯାହାଦ୍ବାରା ସେମାନେ ସମ୍ମାନର ସହିତ ବଞ୍ଚିଛନ୍ତି । ଏଭଳି ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁଁ ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ ଦୂର କରି ଜୀବନରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଏକ ନିଓ ମିଡିଲ୍ କ୍ଲାସ୍ ଗଠନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାକି ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଯାତ୍ରାରେ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଉଛି ।
ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଭାରତ ପରି ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଗତି ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ସେହି ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରାଯାଇଥାଏ । ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଯେତେ ବଡ଼, ଜାତି ସେତେ ଉପରକୁ ନିଏ । ଏହା ମୋର ସରକାର, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମୟରେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ଖୋଲାଖୋଲି ଭାବେ ସ୍ୱୀକାର କରିଛି ଏବଂ ପ୍ରଶଂସା କରିଛି।
ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀମାନେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିନିଧୀ ଅଟନ୍ତି। ସମ୍ପ୍ରତି, ମୋ ସରକାର ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଅଷ୍ଟମ ବେତନ ଆୟୋଗ ଗଠନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି। ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଆସନ୍ତା ବର୍ଷରେ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ବେତନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ମୂଳଦୁଆ ପକାଇବ।
ଏଥିସହ ୟୁନିଫାଏଡ୍ ପେନସନ ସ୍କିମ୍ ଅଧୀନରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ୫୦% ନିଶ୍ଚିତ ପେନସନ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି, ଯାହାକୁ ବହୁ ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଇଛି।
ମୋ ସରକାର ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀର ଘର ପାଇବା ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବାକୁ ସମାନ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ ରେରା ପରି ନିୟମ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଛି | ଘର ଋଣ ଉପରେ ସବସିଡି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି।
ଉଡାନ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାୟ ୧.୫ କୋଟି ଲୋକ ବିମାନରେ ଉଡ଼ିବାର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି। ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର, ୮୦% ରିହାତି ମୂଲ୍ୟରେ ଔଷଧ ପ୍ରଦାନ କରିବା ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ୩୦,୦୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି। ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗରେ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଆସନ ସଂଖ୍ୟାରେ ବହୁଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଲାଭ ଦେଇଛି ।
ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ଟିକସଦାତାଙ୍କ ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ମୋ ସରକାର ଟିକସ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକୁ ସରଳ କରିଛନ୍ତି। ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନର ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବୃଦ୍ଧି କରିଛି ଏବଂ ଟିକସ ବିବାଦକୁ ହ୍ରାସ କରିଛି ।
୭୫ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକମାନେ ଯେଉଁମାନେ କେବଳ ପେନସନ ପାଆନ୍ତି, ସେମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମାନଙ୍କର ଆୟକର ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବେ ।
ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ମହିଳା-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶକୁ ସଶକ୍ତିକରଣ କରିବାରେ ମୋର ସରକାର ଦୃଢ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି।
ଲୋକସଭା ତଥା ରାଜ୍ୟସଭାରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଆଧିନିୟମ ଏହି ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ।
ଜାତୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବିକା ମିଶନ ଅଧୀନରେ ୯୧ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ (ଏସଏଚଜି) କୁ ସଶକ୍ତ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ସାରା ଦେଶରେ ୧୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମହିଳାଙ୍କୁ ସଂଯୋଗ କରୁଛି । ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡିକ ବ୍ୟାଙ୍କ ଲିଙ୍କେଜ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ୯ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ପାଇଛନ୍ତି।
ମୋ ସରକାର ୩ କୋଟି ଲକ୍ଷପତି ଦିଦିଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିଛନ୍ତି। ଆଜି, ୧.୧୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲକ୍ଷ୍ମୀ ଦିଦିସ୍ ସମ୍ମାନଜନକ ଜୀବନଯାପନ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଗତ ଛଅ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୫୦ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହି ମହିଳାମାନେ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରର ଆୟରେ ସହଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି ।
“ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ବୀମା” ର ଆବେଗ ସହିତ ବୀମା ସଖୀ ଅଭିଯାନ କିଛି ମାସ ପୂର୍ବରୁ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା | ଆମର ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ଏବଂ ଡିଜି-ପେମେଣ୍ଟ ସାହିମାନେ ସୁଦୂର ଅଞ୍ଚଳକୁ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ସମୟରେ, କୃଷ୍ଣ ସଖୀମାନେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ପାଶୁ ସଖୀମାନେ ଆମର ପଶୁ ସମ୍ପଦକୁ ମଜବୁତ କରୁଛନ୍ତି ।
ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି ଯୋଜନା ମହିଳାଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ଏକ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଛି।
ଏହି ସଂସଦ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ ଯେ ଭାରତର ଝିଅମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନ ଉଡ଼ାଉଛନ୍ତି, ପୋଲିସ୍ ଫୋର୍ସରେ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ୍ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛନ୍ତି। ମୋ ସରକାରଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତି ପରେ ଝିଅମାନେ ନ୍ୟାସନାଲ ମିଲିଟାରୀ ସ୍କୁଲ ଏବଂ ନ୍ୟାସନାଲ ଡିଫେନ୍ସ ଏକାଡେମୀରେ କ୍ୟାଡେଟ ଭାବରେ ନାମ ଲେଖାଇବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
ଆମ ଝିଅମାନେ ମଧ୍ୟ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ପଦକ ଜିତି ଦେଶକୁ ଗର୍ବିତ କରୁଛନ୍ତି ।
ଏହି ସଂସଦ ମାଧ୍ୟମରେ ମୁଁ ‘ନାରୀ ଶକ୍ତି’କୁ ମୋର ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ବିଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଯୁବକମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରମୁଖ ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟମକୁ ଚଳାଇବା ଦାୟିତ୍ବ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆଗେଇ ଆସିଛନ୍ତି। ଆଜି, ଆମର ଯୁବକମାନେ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଏବଂ କ୍ରୀଡା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ମହାକାଶ ଅନୁସନ୍ଧାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶକୁ ଗର୍ବିତ କରୁଛନ୍ତି ।ମାଇଁ ଭରତ ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି।
ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ଷ୍ଟାଣ୍ଡ ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାର ରେକର୍ଡ ୧୦ ଲକ୍ଷ ସ୍ଥାୟୀ ସରକାରୀ ଚାକିରି ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ମୋ ସରକାର ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ୟାକେଜ୍ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି।
୧ କୋଟି ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ ସେମାନଙ୍କୁ ବାସ୍ତବ ଦୁନିଆର କାର୍ଯ୍ୟ ପରିବେଶରେ ହ୍ୟାଣ୍ଡ-ଅନ୍ ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ଭାରତରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ୧.୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଅଛି, ଯାହା ନୂତନତାର ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି ।
ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଭେଞ୍ଚର ପୁଞ୍ଜି ପାଣ୍ଠି ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି।
କ୍ୟୁଏସ୍‍ ୱାର୍ଲ୍ଡ ଫ୍ୟୁଚର ସ୍କିଲସ୍‍ ଇଣ୍ଡେକ୍ସ ୨୦୨୫ ରେ ଭାରତ ସର୍ବଭାରତୀୟ ସ୍ତରରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ଥାନକୁ ଉଠିଛି ଏବଂ ଏଆଇ ର ନେତୃତ୍ୱ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି ଏବଂ ଫ୍ୟୁଚର ଅଫ୍ ୱାର୍କ ବର୍ଗରେ ଡିଜିଟାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଗ୍ରହଣ କରିଛି।
ସେହିଭଳି ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଇନୋଭେସନ୍ ଇଣ୍ଡେକ୍ସରେ ଭାରତର ମାନ୍ୟତା ଯଥେଷ୍ଟ ଉନ୍ନତ ହୋଇ ୭୬ ତମ ସ୍ଥାନରୁ ୩୯ ତମ ସ୍ଥାନକୁ ଉନ୍ନୀତ ହୋଇଛି।
ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ମୋ ସରକାର ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଆଧୁନିକ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରୁଛନ୍ତି।
କେହି ଶିକ୍ଷାରୁ ବଞ୍ଚିତ ନହେବାକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ, ମାତୃଭାଷାରେ ଶିଖିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ଏଥିସହ, ଭାଷା ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଦୂର କରି ୧୩ ଟି ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ବିଭିନ୍ନ ନିଯୁକ୍ତି ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଉଛି।
ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନବସୃଜନ ପାଇଁ, ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ୧୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି ।
ଅନୁସନ୍ଧାନର ସହଜତାକୁ ବଢାଇବା ପାଇଁ ନିକଟରେ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର-ଏକ ସବସ୍କ୍ରିପସନ୍ ସ୍କିମ୍ ପ୍ରବର୍ତ୍ତିତ ହୋଇଛି, ଯାହା ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅନୁସନ୍ଧାନ ସାମଗ୍ରୀକୁ ମାଗଣା ପ୍ରବେଶ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ।
ବିଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଗୁଣବତ୍ତା ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତ ହୋଇଛି । କ୍ୟୁଏସ୍‍ ୱାର୍ଲ୍ଡ ୟୁନିଭରସିଟି ଏସିଆ ରାଙ୍କିଙ୍ଗରେ ୧୬୩ ଟି ଭାରତୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ।
ନଳନ୍ଦା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ନୂତନ କ୍ୟାମ୍ପସ ପରିସରର ଉଦଘାଟନ ଭାରତର ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରାଚୀନ ଗୌରବକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିଛି ।
ସେ ଦିନଟି ଦୂର ନୁହେଁ ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ସ୍ୱଦେଶୀ ବିକଶିତ ଗଗନାୟନ ମହାକାଶଯାନରେ ମହାକାଶକୁ ଯାତ୍ରା କରିବେ । ସ୍ପେସ୍ ଡକିଂରେ ସମ୍ପ୍ରତି ସଫଳତା ଭାରତକୁ ନିଜର ସ୍ପେସ୍ ଷ୍ଟେସନ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ବାଟ ଖୋଲିଛି।
କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, ଇସ୍ରୋ ଏହାର ୧୦୦ ତମ ଉତକ୍ଷେପଣ କରିଥିଲା, ଉପଗ୍ରହକୁ କକ୍ଷପଥରେ ସଫଳତାର ସହ ସ୍ଥାନିତ କଲା । ଏହି ସଫଳତା ପାଇଁ ମୁଁ ଇସ୍ରୋ ଏବଂ ଦେଶର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଦେଶରେ ଏକ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ କ୍ରୀଡା ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ମୋ ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି। ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ସ୍କିମ୍, ଟାର୍ଗେଟ୍ ଅଲିମ୍ପିକ୍ ପୋଡିୟମ୍ ସ୍କିମ୍ (ଟିଓପିଏସ୍‍) ଏବଂ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଏହି ଦର୍ଶନରେ ସହାୟକ ହେଉଛି।
ଗ୍ୱାଲିଅରରେ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଆଥଲେଟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କ୍ରୀଡା କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲାଯାଇଛି ।
ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ହେଉ କିମ୍ବା ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଭାରତର ଦଳ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଆସୁଛନ୍ତି। ନିକଟରେ ବିଶ୍ୱ ଚେସ ଚାମ୍ପିଅନସିପରେ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି।
ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଆନ୍ଦୋଳନ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଏବଂ ସଶକ୍ତ ଯୁବ ଶକ୍ତି ଗଠନ କରୁଛୁ ।
ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଏକ ‘ବିକଶିତ ଭରତ’ ନିର୍ମାଣରେ କୃଷକ, ସୈନିକ ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନର ଭୂମିକା ସହିତ ଅନୁସନ୍ଧାନର ଭୂମିକା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱ ଉଦ୍ଭାବନ ଶକ୍ତି ଶକ୍ତି ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ।
ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡିକରେ ଅନୁସନ୍ଧାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ୫୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଜାତୀୟ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି ।
ଏଥିସହ, ବିଜ୍ଞାନ ଧାରା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ନୂତନତ୍ୱ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ୧୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କରାଯାଉଛି।
ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଅବଦାନ ଭାରତ ଏଆଇ ମିଶନର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଦ୍ୱାରା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଆଗଧାଡିର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତକୁ ସ୍ଥାନିତ କରିବାକୁ ଜାତୀୟ କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ ମିଶନ୍ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି।
ବାୟୋ ଉତ୍ପାଦନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ମୋ ସରକାର ବାୟୋ ଇ୩ ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ନୀତି ପରବର୍ତ୍ତୀ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବ ପାଇଁ ସୁବିଧାକାରୀ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ବାୟୋ-ଅର୍ଥନୀତିର ଧ୍ୟାନ ହେଉଛି ପରିବେଶ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ସମୟରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦର ଦକ୍ଷ ଉପଯୋଗ ।
ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ମୋ ସରକାର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପକ୍ଷାଘାତ ସ୍ଥିତିରୁ ହଟାଇବା ପାଇଁ ଦୃଢ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। କୋଭିଡ-୧୯ ମହାମାରୀ, ଏହାର ପରିଣାମ ଏବଂ ଯୁଦ୍ଧ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅନିଶ୍ଚିତତା ଭଳି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଚିନ୍ତା ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଏହାର ଶକ୍ତି ପ୍ରମାଣ କରି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି |
ସହଜ ବ୍ୟବସାୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ମୋ ସରକାର ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି ।
‘ଗୋଟିଏ ଦେଶ, ଗୋଟିଏ ଟିକସ’ ର ଆବେଗ ସହିତ ଜିଏସଟି ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଦେଶର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟକୁ ଉପକୃତ କରୁଛି ।
ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି ନୀତି ଯୋଗୁଁ, ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ବିଶ୍ୱ ବ୍ରାଣ୍ଡ ବର୍ତ୍ତମାନ ଗର୍ବର ସହିତ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦରେ ‘ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’ ଲେବଲ୍ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି ।
ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଭାରତର ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟୀମାନେ, ଗ୍ରାମଠାରୁ ସହର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଅର୍ଥନୈତିକ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି । ମୋ ସରକାର କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଅର୍ଥନୀତିର ମେରୁଦଣ୍ଡ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ।
ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ କ୍ରେଡିଟ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଜନା ଏବଂ ଇ-ବାଣିଜ୍ୟ ରପ୍ତାନି ହବ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ବିଭିନ୍ନ ଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି।
ଏହି ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ମଧ୍ୟରେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଋଣ ସୀମାକୁ ୧୦ ଲକ୍ଷରୁ ୨୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇ କୋଟି କୋଟି ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ମୋ ସରକାର ଋଣ ପ୍ରବେଶକୁ ସହଜ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଦ୍ବାରା ଆର୍ଥିକ ସେବାକୁ ବିମୁଦ୍ରୀକରଣ କରାଯାଇଛି। ଆଜି ଋଣ, କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ଏବଂ ବୀମା ପରି ଉତ୍ପାଦ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ।
ଦଶନ୍ଧି ଧରି, ଆମର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଜୀବିକା ନିର୍ବାହ କରୁଥିବାରୁ ରାସ୍ତାକଡ ବିକ୍ରେତାମାନେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥାରୁ ବାଦ ପଡିଥିଲେ | ଆଜି ସେମାନେ ପିଏମ ଏସଭିଏନିଧି ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ରେକର୍ଡ ଉପରେ ଆଧାର କରି ବ୍ୟବସାୟ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ଅତିରିକ୍ତ ଋଣ ପାଇବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଥାଏ ।
ଓଏନଡିସି ପଦକ୍ଷେପ ଡିଜିଟାଲ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ଅଧିକ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ କରିଛି । ଅନଲାଇନ୍ ସପିଂ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟଗୁଡ଼ିକର ସମାନ ସୁଯୋଗ ଅଛି ।
ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟ,
ମୋର ସରକାର ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଗତିର ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଲେଖିଛନ୍ତି, ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେଉଛି ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ ବିପ୍ଳବର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ।
ଆଜି ଡିଜିଟାଲ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଖେଳାଳି ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି । ଅନ୍ୟ ଅଗ୍ରଣୀ ଦେଶମାନଙ୍କ ସହିତ ଭାରତରେ ୫ଜି ସେବା ଆରମ୍ଭ କରିବା ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଭାବରେ ଛିଡା ହୋଇଛି ।
ଭାରତର ୟୁପିଆଇ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଅନେକ ବିକଶିତ ଦେଶକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି । ଦୁନିଆର ରିଅଲ-ଟାଇମ ଡିଜିଟାଲ କାରବାରର ୫୦% ରୁ ଅଧିକ ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତରେ ହୋଇଛି ।
ମୋ ସରକାର ଡିଜିଟାଲ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ସମାନତା ପାଇଁ ଏକ ଉପକରଣ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିଛନ୍ତି । ଡିଜିଟାଲ୍ ଦେୟ ଆଉ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ କିମ୍ବା ଶ୍ରେଣୀ ବାଛିବା ପାଇଁ ସୀମିତ ନୁହେଁ । ଆଜି ମଧ୍ୟ ଭାରତର ଛୋଟ ଛୋଟ ଦୋକାନୀମାନେ ଏହି ସୁବିଧା ଦ୍ୱାରା ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି।
ବ୍ୟାଙ୍କ ସେବା ଏବଂ ୟୁପିଆଇ ଭଳି ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବର୍ତ୍ତମାନ ଗ୍ରାମଗୁଡିକରେ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ । ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଜନ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅନଲାଇନରେ ଏକାଧିକ ସରକାରୀ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି।
ଲୋକଙ୍କ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ସରକାରୀ ହସ୍ତକ୍ଷେପକୁ କମ୍ କରିବାକୁ ମୋ ସରକାର ଇ-ଶାସନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ଉଦାହରଣ ସ୍ବରୁପ, ଡିଜି ଲକର୍ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଯେକୌଣସି ସମୟରେ, ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ସେମାନଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରବେଶ ଏବଂ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଛି ।
ଅବଶ୍ୟ, ଏକ ଡିଜିଟାଲ ସମାଜରେ ସାଇବର ନିରାପତ୍ତା ଜାତୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ପାଲଟିଛି । ଡିଜିଟାଲ୍ ଜାଲିଆତି, ସାଇବର ଅପରାଧ ଏବଂ ଡିପ୍‍ ଫେକ୍‍ ପରି ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଆମ ସାମାଜିକ, ଅର୍ଥନୈ ତିକ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ସୃଷ୍ଟି କରେ । ଏହି ସାଇବର ବିପଦକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ଯୁବକମାନେ ସାଇବର ନିରାପତ୍ତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରି ମୋ ସରକାର ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି।
ମୋ ସରକାର ସାଇବର ନିରାପତ୍ତାରେ ଦକ୍ଷତା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରୟାସର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ ଭାରତ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଇବର ସିକ୍ୟୁରିଟି ଇଣ୍ଡେକ୍ସରେ ଟାୟାର -। ମାନ୍ୟତା ହାସଲ କରିଛି।
ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟଗଣ,
କୌଣସି ଦେଶର ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି କେବଳ ଏହାର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଏକ ଉନ୍ନତ ମାନର ଜୀବନ ପ୍ରଦାନ କରେ ନାହିଁ ଏବଂ ଦେଶକୁ ଏକ ନୂତନ ପରିଚୟ ଦେଇଥାଏ ବରଂ ଦେଶରେ ଏକ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରେ । ବିଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣରେ ଅନେକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଛି। ଏହି ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଭାରତର ଭାବମୂର୍ତ୍ତିକୁ ମଜବୁତ କରିଛି, ଦେଶ ଉପରେ ନିବେଶକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ବଢାଇଛି, ଶିଳ୍ପକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି ଏବଂ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି।
ମୋ ସରକାର ମିଶନ ମୋଡରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଗକୁ ରାଜପଥ ଏବଂ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତି ଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମାପ୍ତିର ଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛି।
ଦଶ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ କ୍ୟାପେକ୍ସ ପାଇଁ ବଜେଟ୍ ପ୍ରାୟ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଗତ ବଜେଟରେ ୧୧ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି।
ଗତ ଦଶନ୍ଧିର ଅଗ୍ରଗତି ଜାରି ରଖି ମୋ ସରକାର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗତ ଛଅ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ରେକର୍ଡ ବିନିଯୋଗ କରିଛନ୍ତି।
ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଗଭୀର ଜଳ ବୃହତ୍‍ ବନ୍ଦର ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ୭୬,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଏହି ବନ୍ଦର ଦୁନିଆର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଦଶଟି ବନ୍ଦର ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନ ପାଇବ।
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଜଣାଇ ଖୁସି ଯେ ଉଦାମପୁର-ଶ୍ରୀନଗର-ବାରାମୁଲ୍ଲା ରେଳ ଲିଙ୍କ ପ୍ରକଳ୍ପ କାଶ୍ମୀରରୁ କନ୍ୟାକୁମାରୀକୁ ରେଳ ଲାଇନ ଦେଇ ସଂଯୋଗ କରିସାରିଛି। ଏହି ଉଚ୍ଚାଭିଳାଷୀ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ଚେନାବ ବ୍ରିଜ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ଯାହାକି ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ରେଳ ବ୍ରିଜ ଅଟେ। ଏଥିସହ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ରେଳ କେବୁଲ ବ୍ରିଜ ଅଞ୍ଜୀ ବ୍ରିଜ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହୋଇଛି।
ସିଙ୍କୁନ୍ ଲା ଟନେଲରେ କାମ ମଧ୍ୟ ସଫଳତାର ସହିତ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି । ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏହା ସମାପ୍ତ ହେବା ପରେ ଏହା ଲଦାଖ ଏବଂ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବର୍ଷସାରା ସଂଯୋଗକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଟନେଲ ହେବ ।
ଭାରତର ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଦେଶର ବିମାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ୧୭୦୦ ରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ବିମାନ ପାଇଁ ବରାଦ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଜାହାଜ ଚଳାଇବା ପାଇଁ ଆମେ ବିମାନବନ୍ଦରଗୁଡିକ ବିସ୍ତାର କରୁଛୁ । ବିଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ବିମାନ ବନ୍ଦର ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି।
ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ବିକାଶିତ ଭାରତ ଆଡକୁ ଯାତ୍ରାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମ ସହରକୁ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଜରୁରୀ ଅଟେ ।
ଏହି ଦିଗରେ ମୋର ସରକାର ସହରାଞ୍ଚଳର ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଶକ୍ତି-ଦକ୍ଷତା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏକାସାଙ୍ଗରେ ନୂତନ ସହରର ବିକାଶ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି ।
୧୨ ଟି ଶିଳ୍ପ ନୋଡ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏବଂ ଦେଶର ସହର ନିକଟରେ ୧୦୦ ଟି ଶିଳ୍ପ ପାର୍କ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ମୋ ସରକାର ପ୍ରାୟ ୨୮,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି।
ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବହନକୁ ଶୃଙ୍ଖଳିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିଛି | ଦିଲ୍ଲୀ, ପୁଣେ, ଥାନେ, ଏବଂ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ମେଟ୍ରୋ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ଅହମ୍ମଦାବାଦ-ଭୁଜ୍ ମାର୍ଗରେ ନିକଟରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ନମୋ ଭାରତ ରାପିଡ୍ ରେଳ ସେବା ସହିତ ଏକ ବିକାଶିତ ଭାରତର ସହର ଗଠନ କରୁଛି। କିଛି ସପ୍ତାହ ପୂର୍ବରୁ ଦିଲ୍ଲୀର ରିଥାଲା-ନରେଲା-କୁଣ୍ଡଲି କରିଡରରେ କାମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ଦିଲ୍ଲୀ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବିଭାଗ ହେବ। ମୋ ସରକାରଙ୍କ ନିରନ୍ତର ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁଁ ଦିଲ୍ଲୀର ମେଟ୍ରୋ ରୁଟ୍ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିସ୍ତାର ହେଉଛି। ୨୦୧୪ ରେ, ଦିଲ୍ଲୀ-ଏନସିଆରରେ ମୋଟ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ୨୦୦ କିଲୋମିଟରରୁ କମ୍ ଥିଲା | ବର୍ତ୍ତମାନ, ଏହା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି |
ଆଜି ମୁଁ ସେୟାର କରି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦିତ ଯେ ଭାରତର ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ୧୦୦୦ କିଲୋମିଟର ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଦେଶ ହୋଇପାରିଛି।
ଏଥିସହ, ଆନୁମାନିକ ୮୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟରେ ଦେଶରେ ୫୨,୦୦୦ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ବସ୍ ଚଳାଚଳ କରିବାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବହନକୁ ସୁଗମ ତଥା ସବୁଜ କରିବ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଅନେକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ସଂଯୋଗକୁ ବଢାଇବା ଏବଂ ସହରୀ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ ୧୫ ଟି ରୋପୱେ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି |
ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ମୋ ସରକାର କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବହୁମୁଖୀ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ ବିକାଶ ନୀତି ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଆସୁଛନ୍ତି । ତେଣୁ, ଭୌତିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାବେଳେ ସାମାଜିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିପ୍ଳବ ପାଇଁ ମୋ ସରକାର ମଧ୍ୟ ସମାନ ଉଦ୍ୟମ କରିଛନ୍ତି।
ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଭାଗକୁ ସୁଲଭ, ଉପଲବ୍ଧ ଏବଂ ଗୁଣାତ୍ମକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଯୋଗାଇବା ମୋ ସରକାର ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରାଥମିକତା । ଉନ୍ନତ ଡାକ୍ତରଖାନା ସୁବିଧା, ଚିକିତ୍ସା ବିକଳ୍ପ ଏବଂ ଔଷଧର ଉପଲବ୍ଧତା ସହିତ ସାଧାରଣ ପରିବାର ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଖର୍ଚ୍ଚ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ହ୍ରାସ ପାଉଛି |
ଉନ୍ନତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସେବା ନାଗରିକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ, ଦେଶରେ ୧, ୭୫,୦୦୦ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି।
କର୍କଟ ରୋଗୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଚିକିତ୍ସାର ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ ଅନେକ କର୍କଟ ଔଷଧ କଷ୍ଟମ ଡ୍ୟୁଟିରୁ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରାୟ ୯ କୋଟି ମହିଳାଙ୍କର ଗର୍ଭାଶୟ କର୍କଟ ରୋଗ ଚିହ୍ନଟ ପାଇଁ ପରୀକ୍ଷଣ କରାଯାଇଛି।
ମୋ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁଁ ଏନସେଫାଲାଇଟିସ୍ ସହିତ ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି ହୋଇଛି, ଏହି ରୋଗ ଯୋଗୁଁ ମୃତ୍ୟୁ ହାର ୬% କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ।
ଜାତୀୟ ଯକ୍ଷ୍ମା ବିଲୋପ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଯକ୍ଷ୍ମା ମୁକ୍ତ ଭାରତ ଅଭିଯାନର ସଫଳତା ଦିଗରେ ମୁଁ ସମସ୍ତ ନାଗରିକ ଏବଂ ମାନ୍ୟବର ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି।
ମାତୃ ଓ ଶିଶୁ ମୃତ୍ୟୁ ହାରରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି।
ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଟୀକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଟ୍ରାକିଂ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ୟୁ-ଉଇନ୍‍ ପୋର୍ଟାଲ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ ୩୦ କୋଟି ଟିକା ଡୋଜ ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଛି।
ଟେଲି ମେଡିସିନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ୩୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଇ-ଟେଲି କନସଲଟେସନ୍ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେଇଛି ।
ଆସନ୍ତା ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମେଡିକାଲ କଲେଜଗୁଡ଼ିକରେ ୭୫,୦୦୦ ନୂତନ ସିଟ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ଉତ୍ପାଦନକୁ ସରକାର ବୃଦ୍ଧି କରୁଛନ୍ତି। ଦେଶରେ ନୂତନ ବଲ୍କ ଔଷଧ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ପାର୍କ ବିକଶିତ ହୋଇ ଅନେକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ।
ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଭାରତରେ ଏକ ଆଧୁନିକ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କୃଷି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ । କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଫସଲର ଉଚିତ ମୂଲ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ମୋ ସରକାର ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
୨୦୨୩-୨୪ ମସିହାରେ, ଭାରତ ୩୩୨ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟର ରେକର୍ଡ ଉତ୍ପାଦନ ହାସଲ କଲା । ଆଜି ଭାରତ ହେଉଛି ଦୁଗ୍ଧ, ଡାଲି ଏବଂ ମସଲା ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ।
ସରକାର କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଉଭୟ ଖରିଫ ଏବଂ ରବି ଫସଲ ପାଇଁ ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟତା ମୂଲ୍ୟ (ଏମଏସପି) ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି।
ବିଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଚାଉଳ, ଗହମ, ଡାଲି, ତୈଳବୀଜ ଏବଂ କଠିନ ଶସ୍ୟ କ୍ରୟ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ ତିନି ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ବିଗତ ଛଅ ମାସ ମଧ୍ୟରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ୧୦୯ ଜଳବାୟୁ-ସହନଶୀଳ, ଜୈବିକ କୃଷି ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଉନ୍ନତ ଫସଲ କିସମଗୁଡିକ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ।
କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଣ୍ଠି ଯୋଜନାର ପରିସର ବିସ୍ତାର କରାଯାଇଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ତୈଳବୀଜ ଉତ୍ପାଦନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଖାଇବା ତେଲରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ତୈଳବୀଜ ଉପରେ ଏକ ଜାତୀୟ ମିଶନକୁ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଛି |
ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ମିଶନ୍ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି ।
ଏହା ପୂର୍ବରୁ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଡିଏପି ସାରର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ୟାକେଜ୍ ର ଅବଧି ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଥିଲା ।
ମତ୍ସ୍ୟଚାଷକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ୧୧ ଟି ସମନ୍ବିତ ଆକ୍ୱା ପାର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି ।
ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟଗଣ,
କିଛି ସପ୍ତାହ ପୂର୍ବରୁ, ଭାରତ ପାଣିପାଗ ବିଭାଗ ୧୫୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଥିଲା। ପାଣିପାଗ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ସ୍ମାର୍ଟ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ମୋ ସରକାର ୨୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ "ମିଶନ ମୌସମ" ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଆମ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ କରିବ।
ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଦର୍ଶନ ପରେ ମୋ ସରକାର ଦେଶର ମରୁଡ଼ି ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଜଳସେଚନ ଏବଂ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଦୁଇଟି ଐତିହାସିକ ନଦୀ ସଂଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛନ୍ତି।
୪୪,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର କେନ୍-ବେଟୱା ଲିଙ୍କ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବ।
ସଂଶୋଧିତ ପାର୍ବତୀ-କାଲିସିନ୍ଦ-ଚାମ୍ବଲ ଲିଙ୍କ ପ୍ରକଳ୍ପ ରାଜସ୍ଥାନ ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଜଳସେଚନ ଏବଂ ପାନୀୟ ଜଳର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସମାଧାନ କରିବ।
ପୋଲାରାମ ଜଳସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପର କାର୍ଯ୍ୟ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ଅତିରିକ୍ତ ୧୨,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି।
ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟ,
ଆମର ୮ ଲକ୍ଷ ସମବାୟ ସମିତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ୨୯ କୋଟି ସଦସ୍ୟ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତର ପ୍ରାୟ ୯୦% ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରନ୍ତି । ନିକଟ ଅତୀତରେ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ସମବାୟ ସମିତି ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଆର୍ଥିକ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଅନେକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି |
୨୦୨୫ ବର୍ଷକୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବର୍ଷ ଭାବରେ ପାଳନ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଏହି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପଦକ୍ଷେପରେ ଭାରତ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ।
ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଦେଶର ବିକାଶ ଏବଂ ସଫଳତା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା, ଆମେ ମୁଖ୍ୟତ ଏହାର ନାଗରିକମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସଫଳତାକୁ ଆଲୋକିତ କରୁ । ଆଜି ଦେଶର ବିକାଶରେ ସମସ୍ତଙ୍କର ସାମୂହିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଅଛି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଏହାର ପ୍ରକୃତ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ଅଟୁ |
ମୋ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସର ସବୁଠାରୁ ବଡ ହିତାଧିକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି ଦଳିତ, ପଛୁଆ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ।
ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଆମର ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଅବହେଳାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ । ମୋ ସରକାର ସେମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି।
'ଧରତୀ ଆବା ଜନଜାତୀୟ ଗ୍ରାମ ଉତ୍କର୍ଷ ଅଭିଯାନ୍' ଏବଂ 'ପିଏମ୍‍-ଜନମନ ଯୋଜନା' ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଉଦାହରଣ ।
ପ୍ରାୟ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ ଆଦିବାସୀ ପିଲା ୪୭୦ ରୁ ଅଧିକ ଏକଲବ୍ୟ ମଡେଲ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି।
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆଦିବାସୀ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ୩୦ ଟି ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି।
ଏକ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ନ୍ୟାସନାଲ ମିଶନ୍ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟରେ ଅସୁସ୍ଥ ସେଲ୍ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରୁଛି, ପ୍ରାୟ ୫ କୋଟି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଯାଞ୍ଚ ଶେଷ ହୋଇସାରିଛି।
ଆଦିବାସୀ ଐତିହ୍ୟର ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ମୋ ସରକାର ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ଭଗବାନ୍ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ୧୫୦ ତମ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀ ସାରା ଦେଶରେ ଜାନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଭାରସ ଭାବରେ ପାଳନ କରାଯାଉଛି।
ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟଗଣ,
‘ବିକାଶିତ ଭାରତ’ର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାପ ହେଉଛି ଦେଶର ସନ୍ତୁଳିତ ବିକାଶ। ପ୍ରଗତିର ଯାତ୍ରାରେ କୌଣସି ଅଞ୍ଚଳ ପଛରେ ରହିଯିବା ଅନୁଭବ କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ।
ମୋ ସରକାର ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ଲୋକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ବିଷୟରେ ସଚେତନ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ବିଚ୍ଛିନ୍ନତା ଭାବନାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ।
୧୦ ରୁ ଅଧିକ ଶାନ୍ତି ଚୁକ୍ତିନାମା ମାଧ୍ୟମରେ ଅନେକ ଦଳକୁ ଶାନ୍ତି ରାସ୍ତାରେ ଅଣାଯାଇଛି।
ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ଆଠଟି ରାଜ୍ୟର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ ମହୋତ୍ସବ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା |
ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ବିକାଶ ସହିତ ସରକାର “ପୁର୍ବୋଦୟ” କିମ୍ବା ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ବିକାଶ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ମଧ୍ୟ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
ଆଣ୍ଡାମାନ ଏବଂ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ ଏବଂ ଲକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ ରେ ଅନେକ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି, ଏହି ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକ ଦେଶର ପ୍ରଗତିରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ।
ଧାରା ୩୭୦ ରଦ୍ଦ ହେବା ପରେ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରରେ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ଅଛି | ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରରେ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଢ ଙ୍ଗରେ ଉଭୟ ଲୋକସଭା ଓ ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରର ଲୋକମାନେ ଏହି ସଫଳତା ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସାର ଯୋଗ୍ୟ ।
ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଗୋଟିଏ ରାଷ୍ଟ୍ର ବା ସମାଜର ସଫଳତା ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ ଏବଂ ସର୍ବସମ୍ମତ ଅଟେ ଯେତେବେଳେ ଏହା ନୀତି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୁଏ । ତେଣୁ, ମୋ ସରକାର ସର୍ବଦା ଆମର ସମ୍ବିଧାନ ଦ୍ୱାରା ବର୍ଣ୍ଣିତ ମୌଳିକ ନୀତିଗୁଡିକୁ ଏହାର ନୀତିର ମୂଳ ସ୍ଥାନରେ ରଖିଛି । ସମ୍ବିଧାନକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ମୋ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକ ଆଦର୍ଶ ପ୍ରେରଣା ହେଉଛି ‘ସେବା’।
ମୋ ସରକାର ଦୃଢ ଭାବରେ ବିଶ୍ବାସ କରନ୍ତି ଯେ ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କୁ ସେବା କରିବା ହେଉଛି ଏହାର ପ୍ରମୁଖ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଏବଂ ଏହା ଏହି ଦିଗରେ ଅତ୍ୟଧିକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
ସମାଜର ପଛୁଆ ବର୍ଗ ଏବଂ ସଫେଇ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ସହଜରେ ଋଣ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ, ପିଏମ୍‍-ସୁରଜ ଯୋଜାନର ପରିସର ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି |
ସରକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡିକର ଲାଭ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଆଇଡି କାର୍ଡ ଜାରି କରାଯାଇଛି।
ସେଫଇ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା “ନମସ୍ତେ ଯୋଜନା”, ଯେଉଁମାନେ ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତାର ଦାୟିତ୍ବ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି।
‘ବିକାଶିତ ଭରତ’ର ଯାତ୍ରାରେ କେହି ପଛରେ ନ ରହିବେ ବୋଲି ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖି ମୋର ସରକାର ଏକ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ବିଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ହେଉଛି ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଚେତନାର ପୁନର୍ଜୀବନର ଏକ ସମୟ । ଆମର ଐତିହ୍ୟ ପାଇଁ ଗର୍ବ ଏବଂ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହୋଇ ଆମେ ଏକ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ କରୁଛୁ ଯେଉଁଠାରେ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ବିକାଶ ଏକତ୍ର ଆଗକୁ ବଢେ ।
ଏହି ବର୍ଷ ଆମେ ଡକ୍ଟର ଶ୍ୟାମା ପ୍ରସାଦ ମୁର୍ଖାର୍ଜୀଙ୍କ ୧୨୫ ତମ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିବୁ, ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରକୃତ ଜାତୀୟତା କେବଳ ଭାରତର ଶାରୀରିକ ଏକତା ନୁହେଁ ବରଂ ଏହାର ସାଂସ୍କୃତିକ ଏକତାକୁ ଦୃଢ କରିବାରେ ଲାଗିଛି ।
ସେହିଭଳି ପ୍ରଭୁ ମହାଭୀରଙ୍କ ୨୫୫୦ ତମ ନିର୍ବାଣ ମହୋତ୍ସବଙ୍କୁ ସମ୍ମାନର ସହ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସନ୍ଥ ମିରାବାଇଙ୍କ ୫୨୫ ତମ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ସାରା ଦେଶରେ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା।
ମହାନ କବି-ସନ୍ଥ ଥିରୁଭାଲୁଭାରଙ୍କ ସ୍ମୃତିରେ ଅନେକ ଦେଶରେ ସାଂସ୍କୃତିକ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି ।
ମୋ ସରକାର କାଶୀ-ତାମିଲ ସଙ୍ଗମ, କାଶୀ-ତେଲୁଗୁ ସଙ୍ଗମ, ଏବଂ ସୌରାଷ୍ଟ୍ର-ତାମିଲ ସଙ୍ଗମ ଭଳି ସାଂସ୍କୃତିକ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଜାତୀୟ ଏକତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି।
ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଆମର ପାଣ୍ଡୁଲିପିଗୁଡ଼ିକ ଏକ ଅମୂଲ୍ୟ ଏତିହ୍ୟ, ଯେଉଁଥିରେ ବହୁ ଜ୍ଞାନ ଅଛି ଯାହା ଅଧ୍ୟୟନ, ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ମାନବିକତାର ଲାଭ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଉନ୍ନତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରି ଏହି ପାଣ୍ଡୁଲିପିଗୁଡ଼ିକୁ ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମିଶନ୍ ମୋଡ୍ ରେ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି ।
ଦେଶର ଐ ତିହ୍ୟର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ତମ୍ଭ ହେଉଛି ଆମର ସମୃଦ୍ଧ ଭାଷାଭିତ୍ତିକ ସଂସ୍କୃତି । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଜଣାଇ ଖୁସି ଯେ ଆସାମ, ମରାଠୀ, ପାଲି, ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ବଙ୍ଗାଳୀକୁ ସରକାର ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷା ମାନ୍ୟତା ଦେଇଛନ୍ତି। ଭାରତର ସମସ୍ତ ଭାଷାରେ ସହଜ ଯୋଗାଯୋଗ ପାଇଁ, ଏଆଇ ଦ୍ୱାରା ଚାଳିତ ଭାଷା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାସିନୀ ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବହୁଳ ଭାବରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି ।
ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ମୋ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଦ୍ୱାରା ଭାରତ ସାଂସ୍କୃତିକ ମଞ୍ଚରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନେତା ଭାବରେ ନିଜର ପରିଚୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି।
ସମସ୍ତ ଏସୀୟ ବୌଦ୍ଧ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ମୋ ସରକାର ପ୍ରଥମ ଏସୀୟ ବୌଦ୍ଧ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିଛନ୍ତି । ଗତ ବର୍ଷ ଭାରତ ୧୪୦ ଟି ଦେଶରୁ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ କମିଟିର ବୈଠକ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା।
ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନ ମାଧ୍ୟମରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ବର୍ତ୍ତମାନ ଯୋଗର ସମୃଦ୍ଧ ପରମ୍ପରାକୁ ଗ୍ରହଣ କରୁଛି।
ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ପ୍ରଗତିର ମହାନ୍ ନୂତନ ଗୌରବକୁ ଗ୍ରହର କରିବାକୁ, ଦୃଢ ସ୍ତମ୍ଭ ଆବଶ୍ୟକ । ଭାରତର ବିକାଶ ପାଇଁ ମୋ ସରକାର ସଂସ୍କାର, ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ରୂପାନ୍ତରର ତିନୋଟି ଦୃଢ ସ୍ତମ୍ଭ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି। ଆଜି, ଏହି ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ନୂତନ ଶାସନ ମଡେଲର ସମକକ୍ଷ ହୋଇପାରିଛି ।
ସମ୍ବିଧାନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଣୀତ ଆଇନଗୁଡ଼ିକର ସରକାର ବ୍ୟାପକ ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି। ସମଗ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସାମାଜିକ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ଆହ୍ବାନକୁ ପୂରଣ କରିପାରିବ କି ନାହିଁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଅନେକ ଆଇନକୁ ରଦ୍ଦ କିମ୍ବା ସଂଶୋଧନ କରାଯାଉଛି ।
ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସରକାର ୧୫୦୦ ରୁ ଅଧିକ ପୁରୁଣା ଆଇନକୁ ରଦ୍ଦ କରିଛନ୍ତି। ଉପନିବେଶ ଯୁଗର ନିୟମକୁ ହଟାଇ ଦଣ୍ଡବିଧି ବଦଳରେ ଏକ ‘ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା’ ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଇଛି।
‘ଜନ ବିଶ୍ୱାସ’ (ଜନ ବିଶ୍ୱାସ) ଏବଂ ‘ଜନ ଭାଗିଦାରୀ’ (ଲୋକଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ) ସହିତ ମୋ ସରକାର ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ବିବାଦର ସମାଧାନ ପାଇଁ “ବିବେଦ୍ ସେ ବିଶ୍ୱାସ” ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି।
ସେହିଭଳି ୪୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ନିୟମାବଳୀ ସରଳୀକୃତ ହୋଇଛି କିମ୍ବା ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ୩୫୦୦ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅପରାଧ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି।
ଉତ୍ତମ ଶାସନରେ ଏକ ନିଆରା ପରୀକ୍ଷଣ ପ୍ରୟୋଗ କରି ମୋ ସରକାର ଦେଶର ପଛୁଆ ଅଞ୍ଚଳରେ ଆଙ୍କାକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ପୁଷ୍ଟିକର, କୃଷି, ସାମାଜିକ ବିକାଶ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି । ୟୁଏନଡିପି ରିପୋର୍ଟ ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛି । ଏହି ସଫଳତା ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ ସରକାର ବର୍ତ୍ତମାନ ୫୦୦ ଆଙ୍କାକ୍ଷୀ ବ୍ଲକର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
ଉତ୍ତମ ଶାସନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ, i-GOT କର୍ମଯୋଗୀ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ଯାହାକି ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ପ୍ରକୃତ କର୍ମଯୋଗୀ ହେବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ । ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ୧୭୦୦ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରଦାନ କରେ ଏବଂ ୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି ।
ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଚଳିତ ବର୍ଷ ଦେଶ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ୧୫୦ ତମ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରୁଛି। ତାଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ ମୋ ସରକାର “ଦେଶ ପ୍ରଥମ” ନୀତି ସହିତ ଆଗକୁ ବଢୁଛନ୍ତି।
ଦେଶର ସୀମା ତଥା ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷାକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ସରକାର ଐ ତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି।
ବିଶେଷକରି ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ହାସଲ କରିବାରେ ଆମେ ଅତ୍ୟଧିକ ଉତ୍ସାହଜନକ ଫଳାଫଳ ଦେଖିଛୁ ।
ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆରୁ ଆମେ ମେକ୍ ଫର୍ ୱାର୍ଲ୍ଡକୁ ଯାଇଛୁ, ଯାହା ସାରା ଦେଶରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ।
ଏକ ଐତିହାସିକ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ନିକଟରେ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ଦୁଇଟି ଯୁଦ୍ଧ ଜାହାଜ ଏବଂ ଏକ ବୁଡ଼ାଜାହାଜକୁ ଭାରତୀୟ ନୌସେନାରେ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଇଥିଲା।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ କରିଡର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଆମେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଏବଂ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତିକୁ ଦୃଢ କରୁଛୁ ।
ସୀମା ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ସହିତ ସୀମା ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ମଧ୍ୟ ଆମର ରଣନୀତିର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉପାଦାନ । ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳର ରାସ୍ତା, ଅଟଳ ଟନେଲ, ସେଲା ଟନେଲ, ଏବଂ ସୋନମର୍ଗ ଟନେଲ ପରି ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହିତ ଉଭୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷମତା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି । ସୀମାନ୍ତରେ ଅବସ୍ଥିତ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଗ୍ରାମରେ ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଭିଲେଜ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି।
ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦକୁ ଦୂର କରିବାର ଅନ୍ତିମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁଁ ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ଜିଲ୍ଲା ସଂଖ୍ୟା ଆଜି ୧୨୬ ରୁ ୩୮ କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ବିଶ୍ବର ଅସ୍ଥିରତା ପରିବେଶରେ ଭାରତ ଅର୍ଥେନୈତିକ, ସାମାଜିକ ତଥା ରାଜନୈତିକ ସ୍ଥିରତାର ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଏହା ଜି୭ ସମ୍ମିଳନୀ, କ୍ବାଡ୍‍, ବ୍ରିକ୍ସ, ଏସସିଓ କିମ୍ବା ଜି୨୦ ହେଉ, ଭାରତ, ଭାରତର ଶକ୍ତି, ନୀତି ଏବଂ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଉପରେ ବିଶ୍ବାସ ରଖିଛି ।
ଆଜି ସର୍ବ ବୃହତ ବିଶ୍ୱ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଦୃଢ ଭାବରେ ନିଜର ଆଗ୍ରହ ଉପସ୍ଥାପନ କରୁଛି। ଜି -୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ଘୋଷଣାର ସଫଳ ଆୟୋଜନ ହେଉଛି ଏହାର ପ୍ରମୁଖ ଉଦାହରଣ । ତୃତୀୟ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ସମ୍ମିଳନୀ, ଭାରତ-ଏସିଆନ୍ ସମ୍ମିଳନୀ ଏବଂ ଭାରତ-କାରିକମ୍ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆମେ ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ବ ସହ ଜଡିତ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରିଛୁ। ଭବିଷ୍ୟତର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆମେ ଭାରତର “ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଦର୍ଶନ” ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛୁ।
ଏହି ମାସ ଆରମ୍ଭରେ, ମୋ ସରକାର ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ଦିବସ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ।
ଆମ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କର କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ସୁବିଧା ଏକ ପ୍ରାଥମିକତା ହୋଇ ରହିଥାଏ, ସେଥିପାଇଁ ମୋ ସରକାର ଛଅ ଟି ନୂତନ ଦୂତାବାସ ଏବଂ ଚାରିଟି ନୂତନ କନସୁଲେଟ୍ ଖୋଲିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ।
‘ବିଶ୍ୱ ବନ୍ଧୁ’ ଭାବରେ ଭାରତର ଭାବମୂର୍ତ୍ତିକୁ ମଜବୁତ କରି ଦେଶ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଅନେକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ତୁରନ୍ତ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଇଛି।
ଭାରତ ଏହାର ଡିଜିଟାଲ୍ ପବ୍ଲିକ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଅନେକ ଦେଶ ସହିତ ଅଂଶୀଦାର କରିଛି ଏବଂ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି ।
ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟ,
ମୋର ସରକାର କେବଳ ବର୍ତ୍ତମାନର ପୀଢିକୁ ନୁହେଁ ଭବିଷ୍ୟତ ପୀଢିକୁ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଉଛନ୍ତି। ଆମେ ଦେଶକୁ ସବୁଜ ଭବିଷ୍ୟତ ଏବଂ ସବୁଜ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଗରେ ଆଗେଇ ନେଉଛୁ ।
୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ୫୦୦ ଗିଗାଓ୍ବାଟ ଅଣ-ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ଗତ ଛଅ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି ।
ପିଏମ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ମୁକ୍ତ ବିଜୁଳି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୭୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟରେ ଛାତ ଉପରେ ସୌରଶକ୍ତି ପ୍ୟାନେଲ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ୭.୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଘର ଛାତରେ ସୌର ପ୍ୟାନେଲ ସ୍ଥାପନ କରି ଅନେକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ।
ଜାତୀୟ ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ମିଶନରେ ୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ ହେବ ଏବଂ ୬ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଚାକିରି ସୃଷ୍ଟି ହେବ ।
ଆଣବିକ ଶକ୍ତି ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ଆମେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୟାସକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛୁ ।
ପୁରୁଣା ଯାନଗୁଡିକର ବୈଜ୍ଞାନିକ ପଦ୍ଧତିରେ ବିଘଟନ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ମୋ ସରକାର ଯାନ ସ୍କ୍ରାପିଂ ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାକି ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ବିଶ୍ୱ ପରିବେଶ ଦିବସ ୨୦୨୪ ରେ ‘ଏକ ପେଡ୍ ମା କେ ନାମ’ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନାଗରିକ ଉତ୍ସାହର ସହ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରଶଂସିତ ହୋଇଛି।
ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଆମର ଭାରତ ହେଉଛି ୧୪୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କର ଦେଶ । ଆମର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ, ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ବିବିଧ ଭାଷା ଅଛି, ତଥାପି ଗୋଟିଏ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ଆମର କେବଳ ଗୋଟିଏ ପରିଚୟ ଅଛି - ଭାରତ ।
ଏବଂ ଆମର କେବଳ ଗୋଟିଏ ସଂକଳ୍ପ, ଗୋଟିଏ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଅଛି - ‘ବିକାଶିତ ଭାରତ’!
ଆଗାମୀ ବର୍ଷରେ ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଦୃଢ ଭାବରେ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ।
ଏହି ସଂକଳ୍ପ ଜାତିର ସହିଦମାନଙ୍କ ବଳିଦାନ, ସମ୍ମାନିତ ବାପୁଙ୍କ କରୁଣାମୟ ଆଦର୍ଶ ଏବଂ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ପରି ଭାରତ ମାତାର ପୁତ୍ରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆମକୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଏକତାର ଶପଥ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇଛି। ଆମକୁ ଏହି ପ୍ରେରଣାଗୁଡ଼ିକୁ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଏକତାର ଶକ୍ତି ସହିତ ବିକାଶ ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୂରଣ କରିବାକୁ ହେବ ।
ଆସନ୍ତୁ ପୁଣି ଥରେ ଆମର ଏକତାର ସଂକଳ୍ପକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ନିଜକୁ ସମର୍ପିତ କରିବା!
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏକତ୍ର ଆଗକୁ ବଢିବା, ଆମର ଭବିଷ୍ୟତ ପୀଢି ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ୨୦୪୭ ରେ ଏକ ବିକଶିତ, ସଶକ୍ତ, ଦକ୍ଷ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତର ସାକ୍ଷୀ ହେବେ ।
ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭ କାମନା କରୁଛି
ଧନ୍ୟବାଦ
ଜୟ ହିନ୍ଦ!
ଜୟ ଭାରତ!