প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ইণ্ডোনেছিয়াৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সৈতে যুটীয়া সংবাদমেলত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বক্তব্যৰ অসমীয়া অনুবাদ
25 JAN 2025 6:53PM by PIB Guwahati
মহামহিম, ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু মোৰ ভাতৃ প্ৰবোৱো ছুবিয়াতো,
দুয়োখন দেশৰ প্ৰতিনিধি,
সংবাদ মাধ্যমৰ সকলো বন্ধু,
নমস্কাৰ!
ভাৰতৰ প্ৰথম গণৰাজ্য দিৱসত, ইণ্ডোনেছিয়া আমাৰ মুখ্য অতিথি দেশ আছিল। আৰু এয়া আমাৰ বাবে অতি গৌৰৱৰ বিষয় যে যেতিয়া আমি গণতন্ত্ৰৰ ৭৫ বছৰ উদযাপন কৰি আছোঁ, সেই সময়ত ইণ্ডোনেছিয়া আকৌ এবাৰ, এই ঐতিহাসিক অনুষ্ঠানৰ অংশ হৈছে। এই উপলক্ষে, মই ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰবোৱোক ভাৰতলৈ আন্তৰিকতাৰে আদৰণি জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
২০১৮ চনত মোৰ ইণ্ডোনেছিয়া ভ্ৰমণৰ সময়ত, আমি আমাৰ অংশীদাৰিত্বক এক বিস্তৃত কৌশলগত অংশীদাৰিত্বলৈ উন্নীত কৰিছিলোঁ। আজি ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰবোৱোৰ সৈতে পাৰস্পৰিক সহযোগিতাৰ বিভিন্ন দিশৰ ওপৰত বিস্তৃত আলোচনা হয়। প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে, আমি সিদ্ধান্ত লৈছোঁ যে প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদন আৰু যোগান শৃংখলত একেলগে কাম কৰা হ’ব।
আমি সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা, চাইবাৰ নিৰাপত্তা, সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী আৰু উগ্ৰবাদমুক্তকৰণৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছোঁ। আজি সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত হোৱা বুজাবুজিৰ জৰিয়তে অপৰাধ প্ৰতিৰোধ, অনুসন্ধান আৰু উদ্ধাৰ, সক্ষমতা নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ সহযোগিতা আৰু শক্তিশালী হ’ব। যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা, আমাৰ দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে, আৰু যোৱা বছৰ ই ৩০ বিলিয়ন ডলাৰ অতিক্ৰম কৰিছে।
ইয়াক আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰিবলৈ আমি বজাৰত প্ৰৱেশ আৰু বাণিজ্যিক টোপোলাক বৈচিত্ৰ্যময় কৰাৰ কথা কৈছোঁ। ব্যক্তিগত খণ্ডও আমাৰ এই প্ৰচেষ্টাৰ সমান অংশীদাৰ। আজিৰ চিইঅ’ ফ’ৰামৰ বৈঠক আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডত হোৱা চুক্তিসমূহক, আমি আদৰণি জনাইছোঁ। আমি ফিনটেক, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, ইণ্টাৰনেট অৱ থিংছ আৰু ডিজিটেল পাব্লিক ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰৰ দৰে ক্ষেত্ৰত আমাৰ পাৰস্পৰিক সহযোগিতা আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছোঁ।
স্বাস্থ্য আৰু খাদ্য সুৰক্ষাৰ খণ্ডত ভাৰতে নিজৰ অনুভৱ, যেনে মধ্যাহ্ন ভোজন আঁচনি আৰু ৰাজহুৱা বিতৰণ ব্যৱস্থাৰ অভিজ্ঞতা ইণ্ডোনেছিয়াৰ সৈতে ভাগ-বতৰা কৰি আছে। আমি সিদ্ধান্ত লৈছোঁ যে আমি শক্তি, জটিল খনিজ, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি, মহাকাশ আৰু STEM শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰতো একেলগে কাম কৰা হ’ব। দুয়োখন দেশৰ দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা কৰ্তৃপক্ষৰ মাজত যৌথ অনুশীলন অনুষ্ঠিত কৰা হ’ব।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ সম্পৰ্ক হাজাৰ বছৰ পুৰণি। ৰামায়ণ আৰু মহাভাৰতৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত কাহিনী, আৰু ‘বালি যাত্ৰা’, আমাৰ মানুহৰ মাজত চলি থকা সাংস্কৃতিক আৰু ঐতিহাসিক সম্পৰ্কৰ জীৱন্ত সাক্ষ্য। মই সুখী যে ইণ্ডোনেছিয়াত বড়োবুদুৰ বৌদ্ধ মন্দিৰৰ পিছত এতিয়া আমি প্ৰম্বানন হিন্দু মন্দিৰ সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰতো অৰিহণা যোগাম।
লগতে, ২০২৫ বৰ্ষক ভাৰত-আছিয়ান পৰ্যটন বৰ্ষ হিচাপে পালন কৰা হ'ব। ইয়াৰ দ্বাৰা ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ মাজত সাংস্কৃতিক আদান-প্ৰদান আৰু পৰ্যটনৰো প্ৰসাৰ ঘটিব।
বন্ধুসকল,
আছিয়ান আৰু ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত ইণ্ডোনেছিয়া আমাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশীদাৰ। আমি উভয়ে এই সমগ্ৰ অঞ্চলত শান্তি, নিৰাপত্তা, সমৃদ্ধি আৰু নিয়মভিত্তিক শৃংখলা বজাই ৰখাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। আমি এই কথাত একমত যে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন অনুসৰি নেভিগেচনৰ স্বাধীনতা নিশ্চিত কৰিব লাগিব।
আমাৰ এক্ট ইষ্ট পলিচিত আছিয়ানৰ ঐক্য আৰু কেন্দ্ৰীয়তাক গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। জি-২০, আছিয়ান, ইণ্ডিয়ান অ’চেন ৰিম এছ’চিয়েশ্যনৰ দৰে মঞ্চত আমি একেলগে কাম কৰি আহিছোঁ।
আৰু এতিয়া আমি ইণ্ডোনেছিয়াৰ ব্ৰিকছৰ সদস্যপদকো আদৰণি জনাইছোঁ। এই সকলোবোৰ মঞ্চতে, আমি গ্ল’বেল ছাউথৰ দেশসমূহৰ স্বাৰ্থ আৰু অগ্ৰাধিকাৰৰ ওপৰত সহযোগিতা আৰু সমন্বয়ৰে কাম কৰিম।
মহামহিম,
গণৰাজ্য দিৱস উদযাপনৰ মুখ্য অতিথি হিচাপে কাইলৈ আপোনাৰ ভাৰত ভ্ৰমণ আমাৰ বাবে গৌৰৱৰ বিষয়। এই সমাৰোহত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ইণ্ডোনেছিয়াৰ মাৰ্চিং কণ্টিজেণ্টক চাবলৈ আমি সকলো উৎসুক। মই আকৌ এবাৰ আপোনাক আৰু আপোনাৰ প্ৰতিনিধি দলটোক ভাৰতলৈ আন্তৰিকতাৰে আদৰণি জনাইছোঁ।
বহুত বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister's statement at the Joint Press Conference with the President of Indonesia
25 JAN 2025 6:53PM by PIB Delhi
Your Excellency, President and my brother Prabowo Subianto,
Delegates from both countries,
Friends from the media,
Namaskar!
Indonesia was our Chief Guest for India’s very first Republic Day. And it is a matter of great pride for us that, as we celebrate our 75th Republic Day, once again, Indonesia has gracefully accepted to be a part of this momentous occasion. On this occasion, I warmly welcome President Prabowo to India.
Friends,
During my visit to Indonesia in 2018, we took our partnership forward to a Comprehensive Strategic Partnership. Today, we held extensive discussions with President Prabowo on various aspects of mutual cooperation. To strengthen our cooperation in the Defence sector, we have decided to work together in the areas of Defence Manufacturing and Supply Chain.
We’ve also emphasized on cooperation in Maritime Security, Cyber Security, Counter-Terrorism and De-radicalisation. The agreement signed today on Maritime Safety and Security will strengthen our cooperation in the areas of Crime Prevention, Search and Rescue, and Capacity Building. Over the past few years, our bilateral trade has grown rapidly, and last year, this exceeded USD 30 billion.
To take this a step further, we’ve also held discussions on diversifying market access and the trade basket. The private sector is also an equal partner in these efforts. We welcome the CEO Forum meeting held today and the agreements finalised in the private sector. We have also decided to further strengthen mutual cooperation in areas like FinTech, Artificial Intelligence, Internet of Things and Digital Public Infrastructure.
In the sectors of Health and Food Security, India is sharing its learnings and experience from the Mid-Day Meal Scheme and the Public Distribution System with Indonesia. We have also decided that we will work together in sectors of Energy, Critical Minerals, Science & Technology, Space and STEM Education. The Disaster Management Authorities of both countries shall also come together to perform Joint Exercises.
Friends,
The relationship between India and Indonesia dates back thousands of years. Tales inspired from the Ramayana and the Mahabharata, and the ‘Bali Jatra’ are living testaments of the age-old cultural and historical ties between our two great nations. It gives me great pleasure that, after the Buddhist Borobudur Temple, India will now also contribute towards the conservation efforts of the Prambanan Hindu Temple.
Additionally, the year 2025 shall be celebrated as the Indo-ASEAN Year of Tourism. This shall also promote cultural exchanges and tourism between India and Indonesia.
Friends,
Indonesia is our important partner in the ASEAN and Indo-Pacific regions. Both countries are committed towards maintaining peace, security, prosperity and rules-based order in this entire region. We agree that Freedom of Navigation must be ensured in accordance with International Laws.
In our Act Easy Policy, emphasis has been given to ASEAN unity and centrality. We continue to work together on platforms like G-20, ASEAN and Indian Ocean Rim Association.
Now we are also welcoming the membership of Indonesia in BRICS. At all these forums, we will work in coordination and cooperation for the interests and priorities of the nations in the Global South.
Excellency,
Your visit to India as Chief Guest for our Republic Day tomorrow is a matter of immense pride for us. We are all eager to witness the Indonesian marching squad for the very first time at the event. Once again, I extend a warm welcome to you and your delegation to India.
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.