প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ইন্দোনেসিয়াগী রাস্ত্রপতিগা লোয়ননা পাংথোকপা জোইন্ত প্রেস কনফরেন্সতা থমখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
25 JAN 2025 6:53PM by PIB Imphal
য়োর এক্সিলেন্সী, রাস্ত্রপতি অমসুং ঐগী ইনাও প্রবোৱো সুবিএন্তো,
লৈবাক অনিমক্কী দেলিগেৎশিং,
মেদিয়াগী মরুপশিং,
খুরুমজরি!
ইন্দোনেসিয়ানা ভারতকী অহানবা রিপব্লিক দেগীদমক ঐখোয়গী চীফ গেস্ত ওইখি। ঐখোয়গী 75শুবা রিপব্লিক দেগী থৌরম পাংথোকপা অসিদা ইন্দোনেসিয়ানা অমুক্কা হন্না মসিগী মরুওইবা থৌরম অসিদা শরুক য়ানবা অয়াবা পীখিবা অসি ঐখোয়গীদমক চাউথোকচনীংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি। মসিগী থৌরম অসিদা, ঐহাক্না রাস্ত্রপতি প্রবোৱোবু ভারত্তা তরাম্না ওকচরি।
মরুপশিং,
2018দা ঐহাক্কী ইন্দোনেসিয়া খোংচৎ মনুংদা, ঐখোয়না ঐখোয়গী পার্তনরশিপ অসি কম্প্রিহেন্সিব স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ অমা ওইনা খুমাং চাউশিলহনখি। ঙসি, ঐখোয়না রাস্ত্রপতি প্রবোৱোগা লোয়ননা ম্যুচেল কোওপরেসনগী তোঙান-তোঙানবা এস্পেক্তশিংদা পাক-শন্না খন্ন-নৈনখি। দিফেন্স সেক্তরদা ঐখোয়গী তেংবাং পীনবা অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, ঐখোয়না দিফেন্স মেন্যুফেকচরিং অমসুং সপ্লাই চেনগী লমশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা ৱারেপ লৌরে।
ঐখোয়না মেরিতাইম সেক্যুরিতী, সাইবর সেক্যুরিতী, তেরোরিজম থেংনবা অমসুং দি-রেদিকেলাইজেসনগী লমদা মতেং পীনবগী মতাংদসু অকনবা ৱাফম থমখি। ঙসি খুৎয়েক পীনখিবা মেরিতাইম সেফতী এন্দ সেক্যুরিতীগী য়ান্ন-ৱারোল অসিনা ক্রাইম প্রিভেন্সন, সর্চ এন্দ রেস্ক্যু অমসুং কেপাসিতী বিল্দিংগী লমশিংদা ঐখোয়গী তেংবাং পীনবা হেনগৎহল্লগনি। হৌখিবা চহী খরা অসিদা, ঐখোয়গী বাইলেতরেল ত্রেদ য়াম্না থুনা হেনগৎলক্লি, অমসুং হৌখিবা চহীদা মসি USD বিল্লিয়ন 30 হেনখি।
মসিগী খোংথাং অসিবু হেন্না খুমাং চাউশিলহন্নবগীদমক ঐখোয়না কৈথেলগী এক্সেস অমসুং ত্রেদ বাস্কেৎকী তোঙান তোঙানবা মখলশিং শেমগৎনবা খন্ন-নৈনখি। প্রাইবেৎ সেক্তর অসিসু মসিগী হোৎনবা অসিদা মান্নবা পার্তনর অমনি। ঙসি পাংথোকখিবা CEO ফোরম মীফম অমসুং প্রাইবেৎ সেক্তরদা ফাইনেল তৌখিবা এগ্রীমেন্তশিং ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি। ফিনতেক, আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স, ইন্তর্নেৎ ওফ থিংস অমসুং দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচরগুম্বা লমশিংদা ম্যুচেল কোওপরেসন মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌরে।
হকশেল অমসুং ফুদ সেক্যুরিতীগী সেক্তরশিংদা, ভারতনা ইন্দোনেসিয়াগা মিদ-দে মেল স্কিম অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন সিস্তেমদগী তম্লকপা অমসুং এক্সপিরিয়েন্সশিংগা লোয়ননা শরুক য়ামিন্নরি। ঐখোয়না ইনর্জী, ক্রিতিকেল মিনরেলস, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী, স্পেস অমসুং STEM এজুকেসনগী সেক্তরশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা ৱারেপ লৌরে। লৈবাক অনিগী দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতীশিংসু জোইন্ত এক্সরসাইজশিং পাংথোক্নবগীদমক পুন্না লাক্কনি।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং ইন্দোনেসিয়াগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসি চহী লিশিং কয়াগী মমাংদগী লৈরক্লি। রামায়ন অমসুং মহাভারততগী ইথিল লৌরকপা ৱারীশিং অমসুং 'বালি জাত্রা' অসি ঐখোয়গী অচৌবা লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈরিবা চহী কয়াগী মমাংগী কলচরেল অমসুং হিস্তোরিকেল লিঙ্কশিংগী থৱায় য়াওবা খুদম্নি। বুদ্ধ বোরোবুদুর লাইশঙগী মতুংদা, ভারতনা প্রমাম্বনান হিন্দু লাইশঙগী কঞ্জর্বেসনগী থবকশিংদা মতেং পাংলিবা অসিদা ঐহাক য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই।
মসিগী মথক্তা, কুমজা 2025 অসি ইন্দো-আসিয়ান তুরিজমগী চহী ওইনা পাংথোক্কনি। মসিনা ভারত অমসুং ইন্দোনেসিয়াগী মরক্তা কলচরেল একচেঞ্জ অমসুং তুরিজমসু পুক্নিং থৌগৎকনি।
মরুপশিং,
ইন্দোনেসিয়ানা আসিয়ান অমসুং ইন্দো-পেসিফিক লমদমশিংদা ঐখোয়গী মরুওইবা পার্তনর অমনি। লৈবাক অনিমক্না লমদম অসিদা শান্তি, সেক্যুরিতী, চাউখৎপা অমসুং কাংলোনশিংদা য়ুম্ফম ওইবা কাংলোন ঙাক্না চৎনবগীদমক অচেৎপা ৱাফম থম্লি। ঐখোয়না য়ানরি মদুদি ইন্তর্নেস্নেল লোশিংগী মতুং ইন্না ফ্রিদম ওফ নেভিগেসন অসি ফংহনগদবনি।
ঐখোয়গী এক্ত ইজ পোলিসীদা, আসিয়ানগী অপুনবা অমসুং সেন্ত্রেলিতীদা অহেনবা মীৎয়েং থম্লি। ঐখোয়না G-20, আসিয়ান অমসুং ইন্দিয়ন ওসিন রিম এসোসিয়েসনগুম্বা প্লেৎফোর্মশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্নরি।
হৌজিক ঐখোয়না BRICSতা ইন্দোনেসিয়াগী মেম্বর ওইরকপবুসু তরাম্না ওক্লি। ফোরম পুম্নমক্তা, ঐখোয়না গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিংগী কান্নবা অমসুং মরুওইবশিংগীদমক কোওর্দিনেসন অমসুং কোওপরেসনদা থবক তৌগনি।
এক্সিলেন্সী,
ঐখোয়গী রিপব্লিক দেগীদমক অথোইবা মীথুংলেন ওইনা অদোমগৌ ভারত খোংচৎ অসি ঐখোয়গীদমক চাউথোকচনীংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি। থৌরম অসিদা ইন্দোনেসিয়াগী মার্চিং স্ক্বাদপু অহানবা ওইনা উবা ফংনবা ঐখোয় পুম্নমক্না অপেনবা ফাওই। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না অদোম অমসুং অদোমগী মীহুৎ কাংবুবুসু ভারত্তা তরাম্না ওকচরি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি।
খঙহঞ্জবা - মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি। তশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখি।

Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister's statement at the Joint Press Conference with the President of Indonesia
25 JAN 2025 6:53PM by PIB Delhi
Your Excellency, President and my brother Prabowo Subianto,
Delegates from both countries,
Friends from the media,
Namaskar!
Indonesia was our Chief Guest for India’s very first Republic Day. And it is a matter of great pride for us that, as we celebrate our 75th Republic Day, once again, Indonesia has gracefully accepted to be a part of this momentous occasion. On this occasion, I warmly welcome President Prabowo to India.
Friends,
During my visit to Indonesia in 2018, we took our partnership forward to a Comprehensive Strategic Partnership. Today, we held extensive discussions with President Prabowo on various aspects of mutual cooperation. To strengthen our cooperation in the Defence sector, we have decided to work together in the areas of Defence Manufacturing and Supply Chain.
We’ve also emphasized on cooperation in Maritime Security, Cyber Security, Counter-Terrorism and De-radicalisation. The agreement signed today on Maritime Safety and Security will strengthen our cooperation in the areas of Crime Prevention, Search and Rescue, and Capacity Building. Over the past few years, our bilateral trade has grown rapidly, and last year, this exceeded USD 30 billion.
To take this a step further, we’ve also held discussions on diversifying market access and the trade basket. The private sector is also an equal partner in these efforts. We welcome the CEO Forum meeting held today and the agreements finalised in the private sector. We have also decided to further strengthen mutual cooperation in areas like FinTech, Artificial Intelligence, Internet of Things and Digital Public Infrastructure.
In the sectors of Health and Food Security, India is sharing its learnings and experience from the Mid-Day Meal Scheme and the Public Distribution System with Indonesia. We have also decided that we will work together in sectors of Energy, Critical Minerals, Science & Technology, Space and STEM Education. The Disaster Management Authorities of both countries shall also come together to perform Joint Exercises.
Friends,
The relationship between India and Indonesia dates back thousands of years. Tales inspired from the Ramayana and the Mahabharata, and the ‘Bali Jatra’ are living testaments of the age-old cultural and historical ties between our two great nations. It gives me great pleasure that, after the Buddhist Borobudur Temple, India will now also contribute towards the conservation efforts of the Prambanan Hindu Temple.
Additionally, the year 2025 shall be celebrated as the Indo-ASEAN Year of Tourism. This shall also promote cultural exchanges and tourism between India and Indonesia.
Friends,
Indonesia is our important partner in the ASEAN and Indo-Pacific regions. Both countries are committed towards maintaining peace, security, prosperity and rules-based order in this entire region. We agree that Freedom of Navigation must be ensured in accordance with International Laws.
In our Act Easy Policy, emphasis has been given to ASEAN unity and centrality. We continue to work together on platforms like G-20, ASEAN and Indian Ocean Rim Association.
Now we are also welcoming the membership of Indonesia in BRICS. At all these forums, we will work in coordination and cooperation for the interests and priorities of the nations in the Global South.
Excellency,
Your visit to India as Chief Guest for our Republic Day tomorrow is a matter of immense pride for us. We are all eager to witness the Indonesian marching squad for the very first time at the event. Once again, I extend a warm welcome to you and your delegation to India.
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.