প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
স্বামিত্ব আঁচনিৰ অধীনত সম্পত্তি কাৰ্ড বিতৰণৰ সময়ত হিতাধিকাৰীসকলৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মত-বিনিময় আৰু প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
18 JAN 2025 6:04PM by PIB Guwahati
কাৰ্য্যসূচী সমন্বয়ক - এই গৌৰৱৰ মুহূৰ্তত চাৰি ৰাজ্য আৰু এখন কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ হিতাধিকাৰী সম্পত্তি কাৰ্ডধাৰীসকলৰ সৈতে অতিশয় সন্মানীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ আলোচনা কাৰ্য্যসূচী আৰম্ভ কৰিবলৈ প্ৰথমে মধ্য প্ৰদেশৰ ছিহোৰ জিলাৰ হিতাধিকাৰী সম্পত্তি কাৰ্ডধাৰী মনোহৰ মেৱাদা ডাঙৰীয়াক আমন্ত্ৰণ জনাইছোঁ।
মনোহৰ মেৱাদা – নমস্কাৰ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - নমস্কাৰ মনোহৰ জী, নমস্কাৰ।
মনোহৰ মেৱাদা – নমস্কাৰ ছাৰ। মোৰ নাম মনোহৰ মেৱাদা।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - ভালে আছে নে,
মনোহৰ মেৱাদা – ভাল ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – বাৰু, আপোনাৰ পৰিয়ালত কোন-কোন আছে?
মনোহৰ মেৱাদা – মোৰ পৰিয়ালত মই, পত্নী আৰু দুজন পুত্ৰ আছে। মোৰ ডাঙৰ ল’ৰাৰ বিয়া হৈছে, সেয়ে বোৱাৰী আছে আৰু মোৰ নাতিও আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – মনোহৰ জী, মই জানিব পাৰিছোঁ যে আপুনি প্ৰপাৰ্টি পেপাৰত ঋণ লৈছে। এই ঋণে আপোনাক কিমান সহায় কৰিছে? ইয়াৰ বাবে আপোনাৰ জীৱনৰ কি পৰিৱৰ্তন হৈছে? দেশৰ ভিন্ন প্ৰান্তৰ লোকে আপোনাৰ কথা শুনি আছে, গতিকে মনোহৰ জী, আপোনাৰ অভিজ্ঞতা আমাক কওঁক।
মনোহৰ মেৱাদা – মই মালিকীস্বত্ব আঁচনিৰ অধীনত পট্টা পাইছিলোঁ ছাৰ। ইয়াৰ বাবে মই সুখী হৈছোঁ, মোৰ পৰিয়ালটোও সুখী হৈছে, আপোনাক প্ৰণাম জনাইছোঁ, ধন্যবাদ জনাইছোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – আপোনাকো অশেষ ধন্যবাদ জনালোঁ। মনোহৰ জীক জানিব বিচাৰিছোঁ, সেয়ে বিতংভাৱে জনাবচোন।
মনোহৰ মেৱাদা – বিতংভাৱে ছাৰ, মানে পট্টা পাইছোঁ, পট্টাত লোন লৈছিলোঁ, ছাৰ দুগ্ধ পামৰ বাবে ঋণ লৈছিলোঁ, দহ লাখৰ ঋণ লৈছিলোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – দহ লাখ।
মনোহৰ মেৱাদা – হয়, দহ লাখ টকাৰ ঋণ লৈছিলোঁ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – তেন্তে ইয়াৰে আপুনি কি কৰিলে?
মনোহৰ মেৱাদা - ছাৰ, মই এখন দুগ্ধ পাম খুলিছোঁ। মই দুগ্ধ পামত কাম কৰোঁ, মোৰ ল’ৰায়ো তাত কাম কৰে আৰু সেয়ে মই খেতিও কৰোঁ আৰু দুগ্ধ পামখন চোৱা-চিতা কৰোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আপোনাৰ কিমান গাই আছে?
মনোহৰ মেৱাদা - ছাৰ, মোৰ পাঁচজনী গাই আৰু এটা ম’হ আছে, মুঠতে ছটা। সেয়াই মোৰ ব্যৱসায়। ইয়াৰপৰা মই বহু লাভান্বিত হৈছোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - বাৰু আগতে ঋণ নোপোৱাৰ কাৰণ আছিল, এতিয়া ঘৰৰ কাগজ-পত্ৰ আছে বাবেই ঋণ পালে।
মনোহৰ মেৱাদা - ছাৰ, আগতে মোৰ হাতত ঘৰৰ কাগজ-পত্ৰ নাছিল, গতিকে মোৰ বাবে ঋণ লোৱাৰ সুবিধা নাছিল। আজি মোৰ হাতত ঘৰৰ কাগজ-পত্ৰ আছে, গতিকে আজি মোৰ হাতত ঋণ লোৱাৰ সুবিধা আছে। যিকোনো বেংকলৈ গ’লে ঋণ পাওঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - বাৰু, এনে নহয় যে ঋণটো ব্যয় হ’ব আৰু ল’ৰা-ছোৱালী ঋণী হৈ পৰিব।
মনোহৰ মেৱাদা - নাই ল'ৰা-ছোৱালীৰ তেনেকুৱা নহয় ছাৰ, কাৰণ মই যি কাম কৰি আছোঁ, মোৰ ল'ৰা-ছোৱালীয়েও সেই কামেই কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আপুনি ভাল উপাৰ্জন কৰি আছে।
মনোহৰ মেৱাদা – ছাৰ হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আপুনি ঋণ পৰিশোধ কৰিছে,
মনোহৰ মেৱাদা – হয় ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আপুনিও নিশ্চিতভাৱে ঋণ পৰিশোধ কৰিছে।
মনোহৰ মেৱাদা - হয় ছাৰ, মানে মোৰ কিস্তি প্ৰায় ১৬,০০০ টকা। মোৰ উপাৰ্জন মাহে ৩০ হাজাৰ টকা, গতিকে তাৰ পৰাই কিস্তি দিওঁ আৰু তাৰ পৰাই ঘৰৰ বাকী ব্য়য়ো কৰোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - বাৰু মনোহৰ জী, বৰ ভাল কথা। কেন্দ্রীয় চৰকাৰৰ আঁচনিৰ বাবে আপোনাৰ জীৱনৰ অসুবিধা কমিছে, মোৰ বাবে এয়া অতি সন্তোষজনক কথা আৰু দেখি বৰ ভাল লাগিল যে মালিকীস্বত্ব আঁচনিৰ জৰিয়তে লাখ-লাখ উপাৰ্জন হৈছে। আপোনাৰ দৰে পৰিয়ালসমূহে সকাহ পাইছে।
মনোহৰ মেৱাদা - হয় ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আমাৰ চৰকাৰে দেশৰ প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকে গৌৰৱেৰে মূৰ তুলি জীয়াই থাকিবলৈ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণত অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰিছে। তেওঁলোকৰ জীৱন-যাত্ৰাক সহজ কৰি তুলিবলৈ মালিকীস্বত্ব আঁচনিখনে উদ্দীপনা যোগাইছে। আপোনাক বহু অভিনন্দন জনালোঁ মনোহৰ জী। আপুনি যেন গাঁৱৰ সকলোকে কয়। সকলোৱে নিজৰ কাৰ্ড প্ৰস্তুতেৰে ঋণ গ্ৰহণ কৰিব লাগে, কিবা এটা ব্যৱসায় কৰিব লাগে, নিশ্চিতভাৱে এই কথা সকলোকে কয় যেন। আপোনাক অশেষ ধন্যবাদ জনালোঁ মনোহৰ জী।
মনোহৰ মেৱাদা - ছাৰ মোৰ ফালৰপৰা লগতে মোৰ পৰিয়ালৰ ফালৰপৰাও আপোনাক অশেষ ধন্যবাদ জনালোঁ ছাৰ, নমস্কাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - ধন্যবাদ।
কাৰ্য্যসূচী সমন্বয়ক - এতিয়া ৰাজস্থানৰ শ্ৰীগংগানগৰ জিলাৰ স্বামিত্বৰ সম্পত্তি কাৰ্ডধাৰী তথা হিতাধিকাৰী শ্ৰীমতী ৰচনা জীয়ে তেওঁৰ অভিজ্ঞতা সম্পৰ্কে ব্যক্ত কৰিব।
ৰচনা - মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীলৈ মোৰ শুভেচ্ছা জনালোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - নমস্কাৰ ৰচনা জী, নমস্কাৰ। ৰচনা জী, আপুনি কি কাম কৰে, আপোনাৰ পৰিয়ালত কোন-কোন আছে, এই স্বামিত্ব আঁচনিৰ সৈতে কেনেকৈ সংযুক্ত হ’ল কওঁকচোন।
ৰচনা - ছাৰ, মোৰ পৰিয়ালত মোৰ স্বামী নৰেশ কুমাৰ বিষ্ণই আৰু মোৰ এটা ল'ৰা আৰু এজনী ছোৱালী আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আৰু আঁচনিখনৰ বিষয়ে কওঁকচোন।
ৰচনা - ছাৰ, মই ইয়াত ২০ বছৰে বসবাস কৰি আহিছোঁ, মোৰ এটা সৰু ঘৰ আছে, তাৰ বাবে মোৰ হাতত কোনো নথি-পত্ৰ নাছিল আৰু এতিয়া স্বামিত্ব আঁচনিৰ অধীনত এই কাৰ্ডখন পাইছোঁ, গতিকে ছাৰ, মই ৭ লাখ ৪৫ টকাৰ ঋণ লৈছোঁ। ইয়াৰে মই এখন দোকান খুলিছোঁ, দোকানত সামগ্ৰী ৰাখিছোঁ আৰু মোৰ ল’ৰা-ছোৱালীৰ উচ্চ শিক্ষাৰ সপোন পূৰণ কৰিছোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - গতিকে কাৰ্ড পোৱাৰ আগতে আপোনাৰ হাতত সম্পত্তিৰ কোনো তথ্য নাছিল, আপোনাৰ হাতত একো নাছিল।
ৰচনা - নাই ছাৰ, মোৰ একো নাছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - তেতিয়া সমস্যা হৈছিল নিশ্চয়।
ৰচনা - বৰ চিন্তিত হৈ পৰিছিলোঁ ছাৰ। এতিয়া স্বামিত্ব যোজনাৰ কাৰ্ড লাভেৰে মই আৰু মোৰ পৰিয়ালটো বৰ সুখী হৈছোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - বাৰু, আপুনি কেতিয়াবা ভাবিছিলনে যে যেতিয়া ২০ বছৰ পাৰ হৈ গৈছিল আৰু আপোনাৰ হাতত একো নাছিল, তেতিয়া আপুনি নিশ্চয় আশা এৰি দিছিল, কেতিয়াবা এনেকুৱা অনুভৱ হৈছিল নে?
ৰচনা - ছাৰ, মই কেতিয়াও ভবা নাছিলোঁ যে এনেকুৱা কেতিয়াও হ'ব, মই ২০ বছৰ ধৰি একেখন ঘৰতে বসবাস কৰি আছোঁ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - বাৰু, স্বামিত্ব যোজনাৰপৰা আৰু কি কি লাভ পাইছে ক’বনে?
ৰচনা - হয় ছাৰ, মই ক'ম, ইয়াৰ জৰিয়তে মই এছবিএম আঁচনিৰ সুবিধা লাভ কৰিছোঁ আৰু ছাৰ, ময়ো ৮ লাখ টকাৰ মুদ্ৰা ঋণ লৈছোঁ। আমি আয়ুষ্মান কাৰ্ডো লাভ কৰিছোঁ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - ব্যৱসায় ভালদৰে চলি আছে নে।
ৰচনা - একেবাৰে ঠিকেই চলি আছে ছাৰ, মই এনৰেগাতো কাম কৰোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - গতিকে আপুনি ১৫ লাখ টকাৰ ঋণ লৈছে, আপুনি এখন দোকান চলাইছে, আপুনি এনৰেগাতো কাম কৰে, আপোনাৰ স্বামীয়েও নিশ্চয় কিবা এটা কৰি আছে।
ৰচনা- ছাৰ, তেওঁ ড্ৰাইভাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - বাৰু, মই জানিবলৈ পাইছোঁ যে আপোনাৰ ছোৱালীয়ে বিদেশত পঢ়িব বিচাৰে, ইয়াৰ কৃতিত্ব আপুনি স্বামিত্ব যোজনাক দিবনে?
ৰচনা - ছাৰ, মই তেওঁক বিদেশলৈ পঠিয়াব বিচাৰোঁ, তাই যাব বিচাৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - অনুগ্ৰহ কৰি সবিশেষ কওঁকচোন। তেওঁক আপুনি কোন দেশলৈ পঠিয়াব বিচাৰিছে?
ৰচনা - অষ্ট্ৰেলিয়া।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - অষ্ট্ৰেলিয়া, গতিকে স্বামিত্ব যোজনাৰ বাবেই এয়া সম্ভৱ হ’ব।
ৰচনা - হয় ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - যাওঁক ৰচনা জী, ভগৱানৰ ওচৰত প্ৰাৰ্থনা কৰিছোঁ যে আপোনাৰ আৰু আপোনাৰ কন্যাৰ এই সপোন অতি সোনকালে পূৰণ হওঁক। স্বামিত্ব যোজনাই কেৱল প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণেই নহয়, বৰঞ্চ আমাৰ নাগৰিকসকলৰ আকাংক্ষাকো সুদৃঢ় কৰি তুলিছে, এয়া অতি সন্তোষৰ কথা। প্ৰকৃত অৰ্থত যিকোনো আঁচনিৰ তাৎপৰ্য্য হ’ল জনতা ইয়াৰে সংযুক্ত হৈ সবল হোৱা। ৰচনা জী, আপুনি মাজতে কিবা এটা ক’ব বিচাৰিছিল।
ৰচনা - ছাৰ, মই ক’ব বিচাৰোঁ যে আপুনি আমাৰ নেতা। আপুনি দৰিদ্ৰ লোকৰ কল্যাণ সাধনৰ বাবে যি আঁচনি আৰম্ভ কৰিছে, তাৰ বাবে মোৰ আৰু মোৰ পৰিয়ালৰ হৈ অন্তৰৰপৰা ধন্যবাদ জনাইছোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – বহু-বহু ধন্যবাদ, মই দেখা পোৱা গাঁৱৰ সকলো লোককে মোৰ শুভেচ্ছা জনাব। আহকচোন, এতিয়া আমাৰ সৈতে কোনে যোগদান কৰিছে চাওঁ।
কাৰ্য্যসূচী সমন্বয়ক - এতিয়া মহাৰাষ্ট্ৰৰ নাগপুৰ জিলাৰ হিতাধিকাৰী তথা সম্পত্তিৰ কাৰ্ডধাৰী শ্ৰী ৰোশন সম্ভাজী পাটিলে আলোচনাৰ বাবে যোগদান কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - নমস্কাৰ ৰোশন জী।
ৰোশন - নমস্কাৰ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - ৰোশন জীয়ে কওঁক।
ৰোশন - হয় ছাৰ, সাধু আৰু মহাপুৰুষৰ মহাৰাষ্ট্ৰৰপৰা আৰু দীক্ষাৰ পবিত্ৰ ভূমি নাগপুৰৰপৰা মই ৰোশন পাটিলে আপোনাক প্ৰণাম জনাইছোঁ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - নমস্কাৰ।
ৰোশন - নমস্কাৰ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আপোনাৰ ল'ৰাৰ নাম কি?
ৰোশন পাটিল - ছাৰ, মোৰ ল'ৰাৰ নাম শৰবিল, আজি তেওঁৰ জন্মদিনো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আজি তেওঁৰ জন্মদিন...
ৰোশন পাটিল- হয় ছাৰ, তেওঁৰ জন্মদিন...
প্ৰধানমন্ত্ৰী – তেওঁলৈ মোৰ আশীৰ্বাদ জনালোঁ।
ৰোশন পাটিল - আপোনাৰ আশীৰ্বাদে তেওঁক কৃতাৰ্থ কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - ঠিক আছে ৰোশন জী, আপুনি কি কৰে আৰু আপোনাৰ পৰিয়ালত কোন-কোন আছে?
ৰোশন - ছাৰ, মই খেতিয়ক, খেতি কৰোঁ আৰু লগতে ব্যক্তিগত চাকৰি এটাও আছে ছাৰ। মোৰ পৰিয়ালত মুঠ ছজন সদস্য আছে, মোৰ পত্নী, মোৰ মা আৰু দেউতা, মোৰ ভাই দুজন আৰু মোৰ সৰু ল’ৰাটো ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - গতিকে এই মালিকীস্বত্ব কাৰ্ড, সম্পত্তিৰ পত্ৰ, ইয়াৰ সৈতে জড়িত এই সকলোবোৰ কেনেকৈ পালে আৰু ইয়াৰপৰা আপুনি কেনেদৰে লাভান্বিত হৈছে?
ৰোশন - ছাৰ, মালিকীস্বত্ব কাৰ্ডখন পোৱাৰপৰাই তাৰ ওপৰত ঋণ ল’ব পাৰিলোঁ। আগতে ছাৰ ঋণ ল’ব পৰা নাছিলোঁ, মানে মোৰ এটা ডাঙৰ ঘৰ আছে, গাঁৱত মোৰ পুৰণি ঘৰ এটা আছে, গতিকে মোৰ প্ৰপাৰ্টি কাৰ্ড থকাৰ বাবে ঋণ ল’ব পাৰিছোঁ ছাৰ। বেংকৰপৰা ৯ লাখ টকাৰ ঋণ লৈ সেই টকাৰ কিছু অংশৰে ঘৰ এটা সাজি সেই টকাৰে আন এটা অংশৰে পথাৰত জলসিঞ্চনৰ ব্যৱস্থা কৰিলোঁ। তাৰ বাবেই মোৰ শস্যৰ উৎপাদন বাঢ়িল আৰু উপাৰ্জনো বাঢ়িল। দুই-তিনিবছৰ আগতে মই মাত্ৰ এটা খেতি কৰিছিলোঁ, কিন্তু এতিয়া মই তিনিটা খেতি কৰোঁ আৰু মোৰ উপাৰ্জনো বাঢ়িছে আৰু খেতিৰপৰাও ভাল লাভ পাওঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - বাৰু, আপোনাৰ হাতত নথি-পত্ৰ, কাগজ-পত্ৰ থকাৰ পিছত আপুনি বেংকৰপৰা ঋণ লোৱাত কোনো সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈছিল নেকি?
ৰোশন - হয় ছাৰ আগতে নথি-পত্ৰৰ বহু সমস্যা হৈছিল। কিন্তু যিহেতু মালিকীস্বত্ব কাৰ্ডখন পাইছোঁ, গতিকে কোনো নথি-পত্ৰৰ প্ৰয়োজন নাই, কেৱল মালিকীস্বত্ব কাৰ্ডখনেই সকলোৰে বাবে যথেষ্ট।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আপোনাৰ আত্মবিশ্বাস আছে।
ৰোশন - ইয়াৰ বাবে মই আপোনাৰ ওচৰত অতিশয় কৃতজ্ঞ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - বেংকৰ ৰাইজৰ ওপৰত সম্পূৰ্ণ আস্থা আছে।
ৰোশন - হয় ছাৰ, বেংকাৰসকলৰ ইয়াৰ ওপৰত বহু বিশ্বাস আছে আৰু ইয়াৰে ঋণ সহজেই পোৱা যায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - কিন্তু এতিয়া ঘৰ সাজিলে ঋণ কেনেকৈ পৰিশোধ কৰিব?
ৰোশন - হয় ছাৰ, মই শাক-পাচলিৰ খেতি কৰোঁ, তাৰপৰাও লাভ পাওঁ। আৰু দুটা-তিনিটা শস্য আছে। তাৰপৰাও লাভ হয়, জলসিঞ্চনৰ উপায়ৰ বাবে আন শস্যও ভাল হয় ছাৰ, সেয়েহে লাভ বেছি হয়, গতিকে মই সহজে ঋণ পৰিশোধ কৰিব পাৰোঁ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - ঠিক আছে ৰোশন জী, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ আন কোনবোৰ আঁচনিৰদ্বাৰা আপুনি লাভৱান হৈছে?
ৰোশন - হয় ছাৰ, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ উজ্জ্বলা গেছ আঁচনিৰ সুবিধা পাইছোঁ, পিএম সন্মান নিধি আঁচনিৰ সুবিধা পাইছোঁ, পিএম ফছল বীমা আঁচনিৰ সুবিধা পাইছোঁ, এনে আঁচনিৰ সুবিধা পাইছোঁ মহোদয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - ঠিক আছে ৰোশন জী, মালিকীস্বত্ব আঁচনিৰপৰা জনতাই ইমানবোৰ প্ৰকাৰৰ সহায় পোৱাটো সুখৰ কথা। আপুনি আৰু কিবা এটা কৈছিল।
ৰোশন - হয় ছাৰ, মালিকীস্বত্ব আঁচনিৰ বাবে জনতাই বহু সুবিধা পাইছে ছাৰ। আমাৰ গাঁৱৰ একাংশ লোকে লোন লৈ দোকান খুলিছে। আগতে তেওঁলোকে একো কৰিব পৰা নাছিল, খেতিৰ ভিত্তিত ঋণ ল’ব পৰা নাছিল, ঘৰৰ আধাৰত ঋণ ল’ব পৰা নাছিল, কিন্তু মালিকীস্বত্ব কাৰ্ডৰ বাবে সকলোৱে সহজে ঋণ লাভ কৰিছে, এই কাৰণেই জনতাই সৰু-সৰু ব্যৱসায় আৰু খেতি কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে, গতিকে তেওঁলোকৰ উপাৰ্জন দুগুণ হৈছে ছাৰ আৰু তেওঁলোকে সহজেই পৰিয়াল আৰু সন্তানক ডাঙৰ-দীঘল কৰিছে আৰু এটা সুখী জীৱন কটাব ধৰিছে ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - বাৰু, ৰোশন জী, আপুনি কৈছে যে আপোনাৰ গাঁৱৰ আন লোকেও ইয়াৰ সুবিধা লাভ কৰিছে আৰু মই এইটোও বিচাৰিম যে গাঁৱৰ সকলো লোকেই এই ব্যৱস্থাৰ সুবিধা লওঁক আৰু আপুনিও এটা ঘৰ সাজিছে।
ৰোশন - হয় ছাৰ, ইয়াৰ সকলো ক্ৰেডিট আপোনাৰেই ছাৰ, আপোনাক বহু-বহু ধন্যবাদ জনাব বিচাৰিছোঁ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - বাৰু, আপোনালোকলৈয়ো আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনাইছোঁ আৰু নাগপুৰৰ ৰাইজলৈয়ো শুভেচ্ছা জনাইছোঁ।
ৰোশন - ধন্যবাদ ছাৰ, ধন্যবাদ, ধন্যবাদ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - এতিয়া কোন আছে?
কাৰ্য্যসূচী সমন্বয়ক - এতিয়া অতি সন্মানীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়ে আন এগৰাকী হিতাধিকাৰী, সম্পত্তি কাৰ্ডধাৰী ওড়িশাৰ ৰায়গড় জিলাৰ শ্ৰীমতী গজেন্দ্ৰ সংগীতা জীৰ সৈতে মত-বিনিময় কৰিব।
সংগীতা - মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীলৈ মোৰ প্ৰণাম।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - নমস্কাৰ সংগীতা জী।
সংগীতা – নমস্কাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - সংগীতা জী, আপুনি কি কাম কৰে কওঁকচোন।
সংগীতা – চিলাইৰ কাম কৰোঁ, টেইলাৰিং কৰোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - হয় আৰু আপোনাৰ পৰিয়ালত কোন-কোন আছে?
সংগীতা – মোৰ পৰিয়ালত চাৰিজন মানুহ, দুটা সন্তান আৰু মোৰ স্বামী। এজনী কন্যাই এমকমৰ ফাইনেল ইয়েৰত পঢ়ি আছে, ল’ৰাটোৱে অন্ধ্ৰপ্ৰদেশত কদাপাত কাম কৰি আছে আৰু মোৰ স্বামীয়েও ব্যক্তিগত কোম্পানীত কাম কৰি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – বাৰু সংগীতা জী, ঘৰৰ সম্পত্তিৰ অধিকাৰ লাভ, কাগজ-পত্ৰ লাভৰ পিছত আপোনাৰ জীৱনলৈ কেনে পৰিৱৰ্তন আহিছে?
সংগীতা – হয় ছাৰ, ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন হৈছে। আমি যি স্থায়ী কাগজ পাইছোঁ, সেইখনে আমাৰ আত্মবিশ্বাস বঢ়াই তুলিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - এতিয়া কাগজ-পত্ৰ পাই কি কৰিলে।
সংগীতা – হয়, আমি কাগজসমূহ পাইছোঁ। মই প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ বাবেও আৱেদন কৰিছোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - বেংকৰপৰা এতিয়া ঋণ লৈছে নেকি?
সংগীতা - হয় ছাৰ, মই এতিয়াও লোৱা নাই, এতিয়া লোৱাৰ কথা ভাবিছোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - কিন্তু বেংকৰ সৈতে যোগাযোগ কৰিছেনে, ঋণ ল’ব বিচাৰে নেকি?
সংগীতা - হয় ছাৰ, মই এতিয়া ঋণ লোৱাৰ কথা ভাবিছোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - তেন্তে ঋণেৰে কি কৰিব?
সংগীতা - ঋণ লৈ মোৰ ব্যৱসায়টো অলপ বৃদ্ধি কৰিব বিচাৰিছোঁ, টেইলাৰিং ব্যৱসায়টো অলপ বৃদ্ধি কৰিব বিচাৰিছোঁ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - গতিকে মই মোৰ ব্যৱসায়ত অধিক গুৰুত্ব দিম।
সংগীতা - হয়, মোৰ ল'ৰা-ছোৱালীৰ শিক্ষাৰ বাবেও উপযোগী হ'ব পাৰে, যদি কিছু টকা জমা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আহক সংগীতা জী, আপোনাৰ কাম আৰু আপোনাৰ ঘৰখন সম্প্ৰসাৰিত কৰক। আপোনাক ইয়াৰ বাবে শুভেচ্ছা জনাইছোঁ। মালিকীস্বত্ব আঁচনিৰ জৰিয়তে আপোনাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ চিন্তাৰ অন্ত পৰিল। আপুনি আপোনাৰ ঘৰৰ কাগজ-পত্ৰ লাভ কৰিছে আৰু আপুনি আত্মসহায়ক গোটৰো সদস্য। কি কৈ আছিলা সংগীতা জী, সংগীতা জী আপুনি কিবা এটা কৈছিল।
সংগীতা - ৬০ বছৰ হ'ল। আমাৰ হাতত কোনো স্থায়ী কাগজ নাছিল ছাৰ, আমি মাত্ৰ মালিকীস্বত্ব আঁচনিৰ জৰিয়তে এয়া পাইছোঁ, আপোনাৰ ওচৰত মই অতিশয় কৃতজ্ঞ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী-ঠিক আছে, আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদ মোৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি। চাওক, আপোনালোকেও এটা আত্মসহায়ক গোটত কাম কৰে আৰু আমাৰ চৰকাৰেও মহিলা আত্ম সহায়ক গোটসমূহক ধাৰাবাহিকভাৱে সহায় কৰি আছে। আপুনি দেখিব যে স্বামীত্ব যোজনাই সমগ্ৰ গাঁওখনৰে পৰিৱৰ্তন সাধন কৰিব। আহকচোন, আমাৰ বাবে আন একাংশ লোক ৰৈ আছে, ভাই, আমি কাৰ সৈতে সংযোগ হ’ম?
কাৰ্যসূচী সমন্বয়ক-জম্মু কাশ্মীৰ। এতিয়া অতি সন্মানীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জম্মু-কাশ্মীৰৰ ছাম্বা জিলাৰ আন এগৰাকী স্বামীত্ব হিতাধিকাৰী তথা সম্পত্তিৰ কাৰ্ডধাৰী শ্ৰী বীৰেন্দ্ৰ কুমাৰৰ সৈতে মত বিনিময় কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – নমস্তে বীৰেন্দ্ৰ জী।
বীৰেন্দ্ৰ - হয়, নমস্কাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - বীৰেন্দ্ৰ জী, আপোনাৰ বিষয়ে কওকচোন।
বীৰেন্দ্ৰ-প্ৰধানমন্ত্ৰী জী, মই এজন কৃষক আৰু মই আৰু মোৰ পৰিয়ালটো বহুত সুখী যে মই সম্পত্তিৰ কাৰ্ডখন পাইছো। আমি বহু প্ৰজন্মৰ পৰা এই ভূমিত বাস কৰি আহিছো আৰু এতিয়া ইয়াৰ নথি-পত্ৰ পোৱাৰ পিছত আমি গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছো। প্ৰধানমন্ত্ৰী জী, সেইবাবেই মই আপোনাৰ ওচৰত অতিশয় কৃতজ্ঞ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – ঠিক আছে, আগতে কাৰ্ডৰ নথি-পত্ৰ নাছিল আৰু আন গাঁৱৰ মানুহৰো নাথাকিব পাৰে।
বীৰেন্দ্ৰ– ছাৰ, আমাৰ গাঁৱৰ কোনো মানুহৰ হাতত কোনো নথি-পত্ৰ নাছিল। ১০০বছৰতকৈও অধিক সময় এই গাঁওখনত কেইবাটাও প্ৰজন্ম বাস কৰিছিল যদিও কাগজ-পত্ৰ বা নথি-পত্ৰ নাছিল। এতিয়া স্বামীত্ব আঁচনিৰ অধীনত নথি-পত্ৰ লাভ কৰি গাঁৱৰ সকলোৱে সুখী অনুভৱ কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – সম্পত্তি কাৰ্ড পোৱাটো ভাল কথা।
বীৰেন্দ্ৰ – মই এটা সম্পত্তি কাৰ্ড পাইছো, যাৰ বাবে মোৰ মাটি টুকুৰা সন্দৰ্ভত বিবাদ হৈছিল এই সম্পত্তি কাৰ্ড পোৱাৰ বাবে মোৰ মাটি সম্পৰ্কীয় সেই বিবাদ এতিয়া নিষ্পত্তি হ’ব। এই সম্পত্তি কাৰ্ডখনৰ বাবেই মই মোৰ মাটিৰ বাবে বেংকৰ পৰা ঋণ ল’ম আৰু মোৰ ঘৰটো মেৰামতি কৰি পৰিয়ালৰ আৰ্থিক অৱস্থা শক্তিশালী কৰিম।
প্ৰধানমন্ত্ৰী-ঠিক আছে, আপোনাৰ গাঁৱৰ আন লোকেও স্বামীত্ব আঁচনিৰ দ্বাৰা লাভৱান হৈছেনে? তেওঁলোকৰো কিবা পৰিৱৰ্তন হৈছে নেকি?
বীৰেন্দ্ৰ-হয় ছাৰ, নিশ্চয় পৰিৱৰ্তন হৈছে। স্বামীত্ব আঁচনিৰ অধীনত আমাৰ গাঁৱত যি সম্পত্তিৰ কাৰ্ড আমি লাভ কৰিছো, এতিয়া প্ৰতিখন গাঁৱৰ মানুহৰ স্বামীত্বৰ অধিকাৰৰ বিষয়ে স্পষ্টকৈ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে। যিহেতু ভূমি আৰু সম্পত্তিৰ লগত জড়িত সকলো বিবাদ বহু পৰিমাণে সমাধান হৈছে, গতিকে গাঁৱৰ মানুহেও নিজৰ মাটি আৰু সম্পত্তি বেংকত বন্ধকী হিচাপে ৰাখি ঋণ ল’ব পাৰে আৰু আন বহু ধৰণৰ আঁচনিৰ সুবিধাও ল’ব পাৰে। সেয়েহে গাঁৱৰ মানুহৰ হৈ মই আপোনালোকক অন্তৰৰ পৰা ধন্যবাদ জনাইছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – বীৰেন্দ্ৰ জী, আপোনালোকৰ লগত কথা পাতি ভাল লাগিল আৰু মই সুখী অনুভৱ কৰিছো। হয় ছাৰ, আৰু মোৰ বাবে অতি সুখৰ কথা যে আপুনি স্বামীত্ব আঁচনিৰ অধীনত লাভ কৰা কাৰ্ডখনক কেৱল আপোনাৰ ঘৰৰ কাগজ বুলি গণ্য কৰা নাই, আপোনাৰ উন্নতিৰ পথো নিশ্চিত কৰিছে। আপোনাক আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলো। শীতকাল, সকলো জম্মু-কাশ্মীৰবাসীয়ে, আপোনাৰ স্বাস্থ্যৰ যত্ন লওক, আপোনালোকক বহুত বহুত অভিনন্দন।
বীৰেন্দ্ৰ- ধন্যবাদ ছাৰ।
কাৰ্যসূচী সমন্বয়ক – এতিয়া, উপস্থিত ৰাইজক সম্বোধন কৰিবলৈ সন্মানীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী জীক বিনম্ৰ অনুৰোধ জনাইছো।
নমস্কাৰ!
আজি দেশৰ গাঁওসমূহৰ বাবে, দেশৰ গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিৰ বাবে এক অতি ঐতিহাসিক দিন। বহু ৰাজ্যৰ সন্মানীয় ৰাজ্যপালসকল এই কাৰ্যসূচীৰ সৈতে সংযোগ হৈছে। ওড়িশা, ছত্তীশগড়, মধ্যপ্ৰদেশ, ৰাজস্থান, উত্তৰপ্ৰদেশ, মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰীসকলেও আমাৰ সৈতে সংযোগ হৈছে। জম্মু-কাশ্মীৰৰ উপ-ৰাজ্যপাল, লাডাখৰ উপ-ৰাজ্যপালো আমাৰ লগত আছে। কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ মোৰ সতীৰ্থসকল দেশৰ বিভিন্ন কোণত, বিভিন্ন কাৰ্যসূচীত উপস্থিত থাকে। ৰাজ্য চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী, সাংসদ আৰু বিধায়কবৰ্গৰ লগতে আন আনি জনপ্ৰতিনিধিসকলো কাৰ্যসূচীত উপস্থিত আছে।
হাজাৰ হাজাৰ গাঁও পঞ্চায়তৰ সৈতে জড়িত সকলো সহকৰ্মী, স্বামীত্ব যোজনাৰ লাখ লাখ হিতাধিকাৰী, এইটো সঁচাকৈয়ে ইমান বহল আৰু বিশাল কাৰ্যসূচী আৰু আপোনালোক সকলোৱে ইয়াত অতি উৎসাহেৰে যোগদান কৰিছে, আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
গাঁওসমূহত বসবাস কৰা লোকসকলক তেওঁলোকৰ ঘৰৰ আইনী প্ৰমাণ দিবলৈ পাঁচ বছৰ পূৰ্বে স্বামীত্ব আঁচনিখন আৰম্ভ কৰা হৈছিল। ক’ৰবাত ঘৰোনী, ক’ৰবাত ৰাইটছ ৰেকৰ্ড, ক’ৰবাত সম্পত্তি কাৰ্ড, ক’ৰবাত মালমাট্টা পাত্ৰ, ক’ৰবাত ৰেচিডেন্সিয়েল লেণ্ড লীজ নাম বেলেগ বেলেগ, কিন্তু এইবোৰ স্বামীত্বৰ প্ৰমাণ পত্ৰ। যোৱা ৫ বছৰত এই স্বামীত্ব কাৰ্ড প্ৰায় ১.৫ কোটি লোকক দিয়া হৈছে। আজি এই কাৰ্যসূচীত ৬৫ লক্ষাধিক পৰিয়ালে এই স্বামীত্ব কাৰ্ড লাভ কৰিছে। অৰ্থাৎ স্বামীত্ব আঁচনিৰ অধীনত গাঁৱৰ প্ৰায় ২.২৫ কোটি লোকে ঘৰৰ বাবে স্থায়ী আইনী নথি লাভ কৰিছে। সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো আৰু শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছো। আৰু আজিৰ কাৰ্যসূচীৰ বাবেই যিসকলে এতিয়া ভূমিৰ লগত জড়িত চৰকাৰী চিঠি পাইছে, ইয়াৰ সুবিধা কেনেকৈ ল’ব, মই এইমাত্ৰ কৰা আলোচনাৰ পৰা নিশ্চয় ধাৰণা পাব।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাৰ পৃথিৱীত জলবায়ু পৰিৱৰ্তন, পানীৰ অভাৱ, স্বাস্থ্য সংকট, মহামাৰী আদি ইমানবোৰ প্ৰত্যাহ্বান আছে। কিন্তু বিশ্বই আন এক ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে। এইটোৱেই হৈছে সম্পত্তিৰ অধিকাৰৰ প্ৰত্যাহ্বান, সম্পত্তিৰ অনুমোদিত কাগজ-পত্ৰৰ। বহু বছৰৰ আগতে ৰাষ্ট্ৰসংঘই বিশ্বৰ বহু দেশত ভূমি সম্পত্তিৰ ওপৰত এক অধ্যয়ন চলাইছিল। এই অধ্যয়নত প্ৰকাশ পাইছে যে বিশ্বৰ বহু দেশত মানুহৰ হাতত নিজৰ সম্পত্তিৰ বাবে উপযুক্ত আইনী নথি-পত্ৰ নাই। ৰাষ্ট্ৰসংঘই স্পষ্টকৈ কৈছিল যে যদি দৰিদ্ৰতা হ্ৰাস কৰিব লাগে তেন্তে মানুহৰ বাবে সম্পত্তিৰ অধিকাৰ থকাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। বিশ্বৰ এগৰাকী আগশাৰীৰ অৰ্থনীতিবিদে সম্পত্তিৰ অধিকাৰৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ ওপৰত এখন বিস্তৃত গ্ৰন্থ লিখিছে। আৰু এই গ্ৰন্থখনত তেওঁ কৈছে যে গাঁওবোৰত মানুহৰ যি সামান্য সম্পত্তি আছে সেয়াই মৃত সম্পত্তি। অৰ্থাৎ এই সম্পত্তি এক প্ৰকাৰৰ মৃত সম্পত্তি। কাৰণ সেই সম্পত্তিৰ বিনিময়ত গাঁৱৰ মানুহ, দুখীয়া মানুহে কোনো লেনদেন কৰিব নোৱাৰে। ইয়াৰ দ্বাৰা পৰিয়ালৰ আয় বৃদ্ধিত সহায় হ’ব নোৱাৰে।
বন্ধুসকল,
বিশ্বৰ সন্মুখত থকা এই বৃহৎ প্ৰত্যাহ্বান ভাৰততো নথকা নহয়। আমাৰ অৱস্থাও প্ৰায় একেধৰণৰ আছিল। আপুনি এইটোও জানে যে ভাৰতৰ গাঁৱৰ মানুহৰ লাখ লাখ কোটি টকাৰ সম্পত্তি থকাৰ পিছতো ইমান মূল্য নাছিল। কাৰণ আছিল যে মানুহৰ হাতত প্ৰায়ে ঘৰৰ আইনী নথি-পত্ৰ নাছিল, সেয়েহে ঘৰটোৰ মালিকীস্বত্বক লৈ বিবাদ হৈছিল। বহু ঠাইত ক্ষমতাশালী মানুহে ঘৰবোৰ দখল কৰি ল’ব। আইনী নথি-পত্ৰ অবিহনে বেংকেও এনে সম্পত্তিৰ পৰা আঁতৰি থাকিব। দশক দশক ধৰি এনেকৈয়ে চলি আছিল। পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে এই দিশত কিছু সুনিৰ্দিষ্ট পদক্ষেপ লোৱা হ’লে ভাল হ’লহেঁতেন, কিন্তু এই দিশত বিশেষ একো নকৰিলে। সেয়েহে ২০১৪ চনত আমাৰ চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ সময়ত আমি সম্পত্তিৰ কাগজৰ এই প্ৰত্যাহ্বান মোকাবিলা কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিলো কোনো স্পৰ্শকাতৰ চৰকাৰে নিজৰ গাঁৱৰ মানুহক এনে বিপদত পেলাব নোৱাৰিলে। আৰু আমি সকলোৰে বিকাশ বিচাৰো, আমিও সকলোৰে আস্থা বিচাৰো, আমাৰ মন্ত্ৰী ৰাজীৱ ৰঞ্জনে মাত্ৰ বহুত ভালকৈ বুজাই দিলে। সেইবাবেই আমি স্বামীত্ব আঁচনি আৰম্ভ কৰিলোঁ। আমি সিদ্ধান্ত লৈছিলো যে ড্ৰোনৰ সহায়ত দেশৰ প্ৰতিখন গাঁৱতে ঘৰৰ ভূমি মেপিং কৰা হ’ব আৰু গাওঁবাসীক তেওঁলোকৰ আৱাসিক সম্পত্তিৰ কাগজ-পত্ৰ দিয়া হ’ব। আজি আমি এই আঁচনিৰ সুফল দেখিবলৈ পাইছো। গতিকে, মনত এটা সন্তুষ্টি আছে যে অন্ততঃ আমি গাঁৱৰ দুখীয়া মানুহৰ বাবে কাম কৰিবলৈ সক্ষম হৈছিলো। মাথোঁ স্বামীত্ব আঁচনিৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ লগত কথা পাতিছিলো। এই আঁচনিখনে কেনেকৈ তেওঁলোকৰ জীৱন সলনি কৰিলে, কেনেকৈ এতিয়া তেওঁ নিজৰ সম্পত্তিৰ ওপৰত বেংকৰ পৰা সহায় লাভ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। আপোনালোকৰ সম্পত্তি আছিল আৰু আপুনি তাত থাকিছিল কিন্তু কাগজ-পত্ৰ নাছিল। চৰকাৰে সেই সমস্যাটো সমাধান কৰিব লাগিছিল আৰু সেয়েহে আমি কামটো হাতত লৈছিলো আৰু কৰি আছো তেওঁলোকৰ আলোচনাত মই দেখিবলৈ পাইছিলো যে তাত থকা সন্তুষ্টি, সুখ, আত্মবিশ্বাস আছে। তেওঁলোকৰ মুখবোৰত মই ইমানেই আনন্দ দেখা পাইছিলোঁ যে মই নতুন কিবা এটা কৰাৰ সপোন দেখিছিলোঁ, মই এইটোক এক বৃহৎ আশীৰ্বাদ বুলি গণ্য কৰোঁ।
ভাই-ভনীসকল,
আমাৰ দেশৰ ৬লক্ষাধিক গাঁও আছে। এই গাঁওসমূহৰ প্ৰায় আধা সংখ্যকক ড্ৰোন ব্যৱহাৰ কৰি জৰীপ কৰা হৈছে। আইনী নথি-পত্ৰ পোৱাৰ পিছত লাখ লাখ লোকে ঘৰ-দুৱাৰ আৰু সম্পত্তিৰ ভিত্তিত বেংকৰ পৰা ঋণ লৈছে। এই টকাৰে তেওঁলোকে গাঁৱত নিজাকৈ এটা সৰু ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰিছে। ইয়াৰে বহুতো ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া কৃষক পৰিয়াল। তেওঁলোকৰ বাবে এই সম্পত্তি কাৰ্ডবোৰ আৰ্থিক সুৰক্ষাৰ এক ডাঙৰ নিশ্চয়তা হৈ পৰিছে। অবৈধ বেদখল আৰু দীৰ্ঘদিনীয়া আদালতৰ বিবাদৰ ফলত আমাৰ দলিত, পিছপৰা আৰু জনজাতীয় পৰিয়ালবোৰেই আটাইতকৈ বেছি অশান্ত আৰু প্ৰভাৱিত হৈছিল। এতিয়া আইনী প্ৰমাণ পোৱাৰ পিছত তেওঁলোকে এই সংকটৰ পৰা সকাহ পাইছে। আটাইকেইখন গাঁৱতে সম্পত্তি কাৰ্ড বনোৱাৰ পাছত এক লাখ কোটিতকৈও অধিক মূল্যৰ অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপৰ বাট মুকলি হ’ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে। দেশৰ অৰ্থনীতিত কিমান মূলধন সংযোজন হ’বলৈ গৈ আছে আপুনি কল্পনা কৰকচোন।
বন্ধুসকল,
আজি আমাৰ চৰকাৰে সম্পূৰ্ণ আন্তৰিকতাৰে গ্ৰাম স্বৰাজ ভূমিত কাৰ্যকৰী কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছে। স্বামীত্ব আঁচনিৰ লগে লগে গাঁও উন্নয়নৰ পৰিকল্পনা আৰু ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত এতিয়া যথেষ্ট উন্নতি হৈছে। আজি আমাৰ হাতত স্পষ্ট মানচিত্ৰ থাকিব, জনবসতিপূৰ্ণ অঞ্চলবোৰ আমি চিনি পাম, গতিকে উন্নয়নমূলক কামৰ পৰিকল্পনাও নিখুঁত হ’ব আৰু ভুল পৰিকল্পনাৰ বাবে যি অপচয় আৰু বাধাৰ সৃষ্টি হৈছিল তাৰ পৰা আমি মুক্ত হ’ম। কোনখিনি মাটি কোন পঞ্চায়তৰ, কোনখিনি মাটি চৰণীয়া পথাৰ ইত্যাদিক লৈ প্ৰায়ে বিবাদৰ সৃষ্টি হয়। এতিয়া সম্পত্তিৰ অধিকাৰ উপলব্ধ হোৱাৰ লগে লগে গাঁও পঞ্চায়তসমূহৰ সমস্যা সমাধান হ’ব আৰু তেওঁলোকো আৰ্থিকভাৱে সৱল হ’ব। গাঁওখনত অগ্নিকাণ্ডৰ ঘটনা, বানপানী, ভূমিস্খলন, এনে বহু দুৰ্যোগৰ ঘটনা সংঘটিত হয়। সম্পত্তি কাৰ্ড উপলব্ধ হোৱাৰ লগে লগে দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা উন্নত হ’ব, দুৰ্যোগৰ ক্ষেত্ৰত সঠিক দাবী লাভ কৰাটো সহজ হ’ব।
বন্ধুসকল,
কৃষকৰ ভূমিক লৈ কিমান বিবাদ হৈছে আমিও জানিব পাৰিম। ভূমিৰ নথি-পত্ৰ লাভত অসুবিধা হয়। এজনে বাৰে বাৰে পাটোৱাৰীলৈ গৈ তহচিলৰ বাবে তাঁতবাতি কৰিব লাগে। ইয়াৰ ফলত দুৰ্নীতিৰ পথো মুকলি হয়। এই সমস্যাসমূহ হ্ৰাস কৰিবলৈ ভূমিৰ অভিলেখাগাৰ ডিজিটেলাইজ কৰা হৈছে। স্বামীত্ব আৰু ভূমিৰ ভিত্তি–এই দুটা ব্যৱস্থাই গাঁৱৰ উন্নয়নৰ ভিত্তি হ’বলৈ গৈ আছে। ভূ-আধাৰৰ জৰিয়তেও ভূমিক এক অনন্য পৰিচয় দিয়া হৈছে। প্ৰায় ২৩ কোটি ভূমি আধাৰ নম্বৰ জাৰি কৰা হৈছে। আজি কোনটো প্লট কাৰ সেইটো সহজেই গম পোৱা যায়। যোৱা ৭-৮ বছৰত প্ৰায় ৯৮ শতাংশ ভূমি ৰেকৰ্ড ডিজিটেলাইজ কৰা হৈছে। বেছিভাগ ভূমিৰ মানচিত্ৰ এতিয়া ডিজিটেলী উপলব্ধ।
বন্ধুসকল,
মহাত্মা গান্ধীয়ে কৈছিল – ভাৰত গাঁৱত বাস কৰে, ভাৰতৰ আত্মা গাঁৱত আছে। শ্ৰদ্ধাৰ বাপুৰ এই আৱেগক সঁচা অৰ্থত কাৰ্যকৰী কৰাৰ কাম যোৱা দশকত সম্পন্ন হৈছে। যোৱা ১০ বছৰত ২.৫ কোটিৰো অধিক পৰিয়ালক বিদ্যুৎ যোগান ধৰাৰ অধিকাংশই গাঁৱৰ৷ বিগত ১০ বছৰত শৌচাগাৰৰ ব্যৱস্থা কৰা ১০ কোটিৰো অধিক পৰিয়ালৰ ভিতৰত অধিকাংশই গাঁৱৰ৷ উজ্জ্বলা গেছ সংযোগ লাভ কৰা ১০ কোটি ভগ্নীৰ ভিতৰত অধিকাংশ ভগ্নীয়ে গাঁৱত থাকে। যোৱা পাঁচ বছৰত নলৰ পানী যোগান ধৰা ১২ কোটিৰো অধিক পৰিয়ালো গাঁৱৰ। বেংক একাউণ্ট খোলা ৫০ কোটিৰো অধিক লোক গাঁৱৰ৷ যোৱা দশকত গাঁৱৰ মানুহৰ স্বাস্থ্যৰ সেৱা কৰি ১.৫ লাখৰো অধিক আয়ুষ্মান আৰোগ্য মন্দিৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। ইয়াৰে বেছিভাগেই গাঁৱে-ভূঞে স্থাপন কৰা হৈছে। স্বাধীনতাৰ পিছৰ ইমান দশকলৈকে আমাৰ গাঁও আৰু গাঁৱৰ কোটি কোটি মানুহ এনে মৌলিক সা-সুবিধাৰ পৰা বঞ্চিত হৈ আছিল। আমাৰ দলিত, পিছপৰা আৰু জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ পৰিয়ালে আটাইতকৈ বেছি ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছিল। এতিয়া এই সকলোবোৰ সা-সুবিধাৰ পৰা এই পৰিয়ালসমূহে সৰ্বাধিক উপকৃত হৈছে।
বন্ধুসকল,
গাঁৱে-ভূঞে ভাল পথ সুনিশ্চিত কৰাৰ বাবে বিগত দশকত অভূতপূৰ্ব প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে। ২০০০ চনত অটল বিহাৰী বাজপেয়ী জী প্ৰধানমন্ত্ৰী হৈ থকাৰ সময়তে প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰাম চড়ক যোজনা আৰম্ভ কৰা হয়। তেতিয়াৰ পৰা আজিলৈকে প্ৰায় ৮.২৫ লাখ কিলোমিটাৰ পথ গাঁওসমূহত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু আপোনালোকে দেখিছে ১০ বছৰত আমি প্ৰায় ৪ লাখ কিলোমিটাৰ পথ নিৰ্মাণ কৰিছো, অৰ্থাৎ যোৱা ১০ বছৰতহে প্ৰায় আধা পথ নিৰ্মাণ হৈছে। এতিয়া আমি সীমান্তত অৱস্থিত দূৰৱৰ্তী গাঁওসমূহৰ সৈতে সংযোগ বৃদ্ধিৰ বাবে ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজ কাৰ্যসূচীও ৰূপায়ণ কৰিছো।
আৰু সতীৰ্থসকল,
কেৱল পথেই নহয়, গাঁৱলৈ ইণ্টাৰনেটৰ ব্যৱস্থা কৰাটো আমি অগ্ৰাধিকাৰ দিছো। ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে দেশৰ ১০০তকৈও কম পঞ্চায়ত ব্ৰডবেণ্ড ফাইবাৰ সংযোগেৰে সংযুক্ত হৈ আছিল। যোৱা ১০ বছৰত আমি ২ লাখৰো অধিক পঞ্চায়তক ব্ৰডবেণ্ড ফাইবাৰ সংযোগেৰে সংযোগ কৰিছো। ২০১৪ চনৰ আগতে দেশৰ গাঁওসমূহত এক লাখতকৈও কম কমন ছাৰ্ভিচ চেণ্টাৰ আছিল। যোৱা ১০ বছৰত আমাৰ চৰকাৰে ৫ লাখৰো অধিক নতুন কমন ছাৰ্ভিচ চেণ্টাৰ সৃষ্টি কৰিছে। আৰু এইবোৰ কেৱল পৰিসংখ্যা নহয়, এই পৰিসংখ্যাৰ সৈতে সুবিধা গাঁৱলৈ গৈছে, আধুনিকতা তাত উপনীত হৈছে। আগতে মানুহে চহৰত যিবোৰ সুবিধা দেখিছিল, সেইবোৰ এতিয়া গাঁৱে-ভূঞে উপলব্ধ। ইয়াৰ ফলত গাঁওখনৰ সা-সুবিধা বৃদ্ধি হোৱাই নহয় ইয়াৰ অৰ্থনৈতিক শক্তিও বৃদ্ধি পাইছে।
বন্ধুসকল,
২০২৫ বৰ্ষটোও গাঁও আৰু কৃষকৰ বাবে ডাঙৰ ডাঙৰ সিদ্ধান্তৰে আৰম্ভ হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী ফছল বীমা যোজনা অব্যাহত ৰখাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে চৰকাৰে। ইয়াৰ অধীনত এতিয়ালৈকে কৃষকসকলে প্ৰায় ১.৭৫ লাখ কোটি টকাৰ দাবীৰ ধন লাভ কৰিছে; ডিএপি সাৰ সন্দৰ্ভতো আন এক সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে, যাৰ মূল্য বিশ্বত যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে। চৰকাৰে পুনৰ হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ ব্যৱস্থা কৰিছে যাতে কৃষকে সস্তীয়া সাৰ লাভ কৰি থাকিব। বিগত দশকত কৃষকক সস্তীয়া সাৰ যোগান ধৰাৰ বাবে প্ৰায় ১২ লাখ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে। ২০১৪ চনৰ আগৰ দশকৰ তুলনাত এই পৰিমাণ প্ৰায় দুগুণ। প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ অধীনত এতিয়ালৈকে প্ৰায় ৩.৫ লাখ কোটি টকা কৃষকৰ একাউণ্টত উপনীত হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা কৃষক কল্যাণৰ প্ৰতি কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতা স্পষ্ট হৈ পৰে।
বন্ধুসকল,
এখন উন্নত ভাৰত গঢ়াত নাৰী শক্তিৰ বৃহৎ ভূমিকা আছে। সেইবাবেই যোৱা দশকত আমি প্ৰতিখন ডাঙৰ আঁচনিৰ কেন্দ্ৰবিন্দুত মাতৃ-কন্যাৰ সবলীকৰণক স্থান দিছো। বেংক সখী আৰু বীমা সাখীৰ দৰে আঁচনিয়ে গাঁৱে-ভূঞে মহিলাসকলক নতুন সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। লাখপতি দিদী যোজনাই দেশৰ ১.২৫ কোটিৰো অধিক মহিলাক লাখপতি দিদি কৰি তুলিছে। স্বামীত্ব আঁচনিখনে মহিলাসকলৰ সম্পত্তিৰ অধিকাৰো আৰু অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। বহু ৰাজ্যত সম্পত্তিৰ কাৰ্ডত স্বামীৰ লগতে পত্নীৰ নামো সন্নিবিষ্ট কৰা হয়। কোনো কোনো ঠাইত প্ৰথম নাম পত্নীৰ, কোনো ঠাইত দ্বিতীয় নাম, কিন্তু দুয়োৰে অংশগ্ৰহণেৰে কৰা হৈছে। আনকি প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত দুখীয়াক দিয়া ঘৰৰ ভিতৰত অধিকাংশই মহিলাৰ নামত পঞ্জীয়নভুক্ত। আৰু কি যে সুখকৰ কথা যে স্বামীত্ব যোজনাৰ ড্ৰোনেও আজি নাৰীক সম্পত্তিৰ অধিকাৰ প্ৰদান কৰাত সহায় কৰিছে। স্বামীত্ব আঁচনিখনত মেপিং কাম কৰি আছে ড্ৰোনে। নমো ড্ৰোন দিদি আঁচনিৰ অধীনত গাঁৱৰ ভগ্নীসকল ড্ৰোন পাইলট হৈ পৰিছে। ড্ৰোনেৰে খেতি কৰাত সহায় কৰি আছে আৰু ইয়াৰ ফলত তাই অতিৰিক্ত উপাৰ্জন হৈছে।
বন্ধুসকল,
স্বামীত্ব যোজনাৰ জৰিয়তে আমাৰ চৰকাৰে গাঁওবাসীক এনে এক ক্ষমতা প্ৰদান কৰিছে, যিয়ে ভাৰতৰ গ্ৰাম্য জীৱনক সম্পূৰ্ণৰূপে ৰূপান্তৰিত কৰিব পাৰে। যদি আমাৰ গাঁও আৰু আমাৰ দুখীয়া সবলীকৰণ হয়, তেন্তে উন্নত ভাৰতৰ দিশত আমাৰ যাত্ৰাও সুখদায়ক হ’ব। যোৱা দশকত গাঁও আৰু দুখীয়াৰ স্বাৰ্থত লোৱা পদক্ষেপৰ বাবে ২৫ কোটি লোকে দৰিদ্ৰতাক পৰাস্ত কৰিছে। স্বামীত্বৰ দৰে আঁচনিৰ দ্বাৰা আমি গাঁওসমূহক উন্নয়নৰ শক্তিশালী কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিব পাৰিম বুলি মোৰ বিশ্বাস। আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's interaction with beneficiaries and speech while distribution of property cards under SVAMITVA Scheme
18 JAN 2025 6:04PM by PIB Delhi
Program Coordinator- On this proud occasion, to begin the dialogue program of the most respected Prime Minister with the beneficiary property card holders of four states and one union territory, I first invite Manohar Mewada ji, a beneficiary property card holder from Sehore district of Madhya Pradesh.
Manohar Mewada – Hello Sir.
Prime Minister- Hello Manohar ji, Hello.
Manohar Mewada – Hello Sir. My name is Manohar Mewada.
Prime Minister - How are you,
Manohar Mewada – Very well Sir.
Prime Minister – Well, who else is there in the family.
Manohar Mewada – My family consists of me, my wife and two sons. One of my sons is married, he has a daughter-in-law and I have a grandson too.
Prime Minister – Manohar Ji, I have been told that you have taken a loan on property papers. How much did this loan help you? What changes have come in your life because of this? People from all over the country are listening to you, so Manohar Ji, tell us your experience.
Manohar Mewada – I got a lease under the ownership scheme Sir. I am happy, my family is happy too, I salute you, I thank you, I thank you.
Prime Minister – Thank you very much too. I would like to know Manohar Ji, please tell me in detail what happened?
Manohar Mewada – In detail Sir, I mean I got a lease, I took a loan on the lease, Sir I took a loan for a dairy farm, I took a loan of ten lakhs.
Prime Minister – Ten lakhs.
Manohar Mewada – Yes, I took a loan of ten lakhs Sir.
Prime Minister – Then what did you do with it?
Manohar Mewada - Sir, I have opened a dairy farm. I work in the dairy farm, I work in it, my children also work in it and because of that I also do farming and look after the dairy farm.
Prime Minister - How many animals do you have?
Manohar Mewada - Sir, I have five cows and one buffalo, out of which I have six cattle. That is my business. I get a lot of profit from it.
Prime Minister - Well, earlier there was no reason for not getting a loan, now you got a loan because you have the papers of the house.
Manohar Mewada - Sir, earlier I did not have the papers of the house, so it was not convenient for me to take a loan. Today I have the papers of the house, so today I have the benefit of taking a loan, because when I go to any bank, I get a loan.
Prime Minister - Well, it will not happen that the loan will also be spent and the children will become debtors, it will not happen.
Manohar Mewada - No, the children are not like that Sir, because whatever I am doing, my children also do the same.
Prime Minister - No, you are earning well.
Manohar Mewada - Sir, I mean you are earning well.
Prime Minister - You are paying back the loan,
Manohar Mewada - Yes
Prime Minister - You must be paying back the loan also.
Manohar Mewada - No Sir, I mean my installment comes around 16000, so what I mean is that my income is 30 thousand rupees per month, so I pay the installment from that and I also manage the rest of my household expenses from that.
Prime Minister - Well Manohar Ji, it was very good, the difficulties in your life have reduced due to your central government scheme, it is very pleasant for me and it was very good to see that through the ownership scheme, the income of lakhs of families like yours is also increasing.
Manohar Mewada - Yes Sir.
Prime Minister - Our government's priority is that every citizen of the country should hold his head high with pride, his life should become easy, the ownership scheme is an extension of this thought. Many congratulations to you Manohar ji and tell everyone in the village also that everyone should get their card made and also take a loan from it, do some business, definitely tell this to everyone, okay, many thanks to you Manohar ji.
Manohar Mewada - Sir, on my behalf as well as on my family's behalf, many thanks to you, Namaskar Sir.
Prime Minister - Thank you.
Program Coordinator- Now Mrs. Rachna ji, a property card holder and beneficiary of SVAMITVA from Sri Ganganagar district of Rajasthan is joining for the dialogue.
Rachna - My greetings to the Honorable Prime Minister.
Prime Minister- Hello Rachna ji, Namaskar. Rachna ji, tell me what work you do, who all are there in your family, how did you get in touch with this SVAMITVA scheme.
Rachna - Sir, in my family, my husband is Naresh Kumar Bishnoi and I have a son and a daughter.
Prime Minister - And tell me about this scheme.
Rachna - Sir, I have been living here for 20 years, I have a small house, I did not have any documents for it and even now I got this card under SVAMITVA scheme, so sir, I have taken a loan of 7 lakh 45 thousand and I have also opened a shop, put goods in the shop and I have fulfilled my children's dream of higher education.
Prime Minister- So before getting the card, you did not have any information about any property, you had nothing.
Rachna - No sir, I did not have anything.
Prime Minister- Then there must be problems, people are also troubled.
Rachna - I was very worried Sir, I got the Swamitva Yojana card Sir, I and my family are very happy.
Prime Minister - Well, did you ever think that when 20 years have passed and you had nothing, you must have given up hope, did you ever think that this would ever happen.
Rachna - Sir, I never thought that this would ever happen, I have been living in the same house for 20 years Sir.
Prime Minister - Well, can you tell me what other benefits you have got from the Swamitva Yojana.
Rachna - Yes Sir, I will tell you, through this I have got SBM scheme and Sir, I have also taken a Mudra loan of Rs 8 lakh and I am associated with Rajivka and my family's Ayushman card has also been made Sir.
Prime Minister - Business is going well.
Rachna - It is going absolutely fine Sir, I also work in MNREGA.
Prime Minister- So you have taken a loan of Rs 15 lakh, you run a shop, you also work in MNREGA, your husband must also be doing something.
Rachna- Sir, he is a driver.
Prime Minister- Well, I was told that your daughter wants to study abroad, will you give the credit for this to the Swamitva Yojana?
Rachna- Sir, I want to send her abroad, she wants to go.
Prime Minister- Please tell me, please tell me.
Rachna- Right now she is doing AILET, my daughter is with her.
Prime Minister- Where else do you want to send her?
Rachna- Australia.
Prime Minister- Australia, so this will be possible for you because of the Swamitva Yojana.
Rachna- Yes Sir.
Prime Minister- Let's go Rachna ji, I pray to God that this dream of yours and your daughter is fulfilled very soon. It is a matter of great happiness that the Swamitva Yojana is not only fulfilling the need but it is also strengthening the wings of aspirations of our citizens. In the true sense, the significance of any scheme is that people are connected to it and are empowered. Rachna ji, you wanted to say something in the middle.
Rachna - Sir, I want to say that if you are a leader like me, then I thank you from the bottom of my heart on behalf of me and my family for the scheme that you have started for the welfare of the poor.
Prime Minister - Thank you very much, please convey my greetings to all the people of the village that I can see. Come on, let's see who is joining us now.
Program Coordinator - Now, Mr. Roshan Sambhaji Patil, a beneficiary of ownership and property card holder from Nagpur district of Maharashtra is joining for the dialogue.
Prime Minister - Hello Roshan ji.
Roshan - Hello Sir.
Prime Minister - Roshan ji said.
Roshan - Yes Sir, Sir, from Maharashtra of saints and great men and from the holy land of initiation Nagpur, I Roshan Patil greet you Sir.
Prime Minister - Hello.
Roshan - Hello Sir.
Prime Minister - What is your son's name?
Roshan Patil - Sir, my son's name is Sharvil, today is also his birthday.
Prime Minister- It's his birthday today...
Roshan Patil- Yes Sir, it's his birthday...
Prime Minister- Please give me your blessings.
Roshan Patil- Your blessings are with him.
Prime Minister- Ok Roshan ji, what do you do and how many people are there in your family?
Roshan- Sir, I am a farmer, I do farming and also have a private job, Sir. There are a total of six people in my family, my wife, my mother and father, my two brothers, and now my younger son, Sir.
Prime Minister- So how did you get this ownership card, property sheet, all these activities related to this and what benefit did you get from it in future?
Roshan- Sir, since I got the ownership card, I was able to take a loan on it. Earlier, Sir, I was not able to get a loan in my house, I mean I have a big house, I have an old house in the village, so I was able to get a loan because I had a property card, Sir. I took a loan of 9 lakh rupees from the bank and with some of that money, I built a house and with some of that money, I arranged for irrigation in the fields. Because of that, my crop yield increased and my income also increased. Two-three years ago, I used to have only one crop, but now I have three crops and my income has also increased and I also get a good profit from farming.
Prime Minister - Well, when you had such strong documents, papers, did you face any problem in taking a loan from the bank? Then bring this, bring that, bring this, bring that, does it happen?
Roshan - Yes, sir, earlier there were a lot of problems with documents, I mean bring this, bring that, the bank people used to make me run around for each and every paper. But since I have received the ownership card, there is no need for any document, the ownership card alone is enough for everyone.
Prime Minister - You have confidence.
Roshan - I am very grateful to you for this, sir.
Prime Minister - The bank people have complete confidence.
Roshan - Yes Sir, the bankers have a lot of faith in it and loans are easily available on it.
Prime Minister - But now that you have built a house, how will you repay the loan?
Roshan - Yes Sir, I grow vegetables in farming, I also get profit from that. There are other two-three crops. There is also profit from that, due to the means of irrigation, other crops also come out well, sir, hence there is more profit, so I can easily repay the loan sir.
Prime Minister - Ok Roshan ji, which other schemes of the Central Government have you benefited from?
Roshan - Yes Sir, I am getting the benefit of the Ujjwala Gas Scheme of the Central Government, I am getting the benefit of PM Samman Nidhi Yojana, I am getting the benefit of PM Pick Insurance Scheme, I am getting the benefit of such schemes sir.
Prime Minister - Ok Roshan ji, it is a matter of happiness that people are getting so many types of help from the ownership scheme. When the ownership scheme was brought, Roshan was saying something.
Roshan - Yes Sir, people are getting a lot of benefit due to the ownership scheme sir. Some people in our village have taken loans to open shops. Earlier, they could not do anything, they could not get loans on the basis of their farming, they could not get loans on the basis of their houses, but due to the ownership card, everyone is getting loans easily, because of this people are doing their small businesses and farming too, so their income has doubled, Sir, and they are easily raising their families and children, and are living a happy life, Sir.
Prime Minister - Well, Roshan ji, you have described that other people of your village are also taking advantage of this, and I would also like that all the people of the village should take advantage of these arrangements, and you have also built a house, improved farming, and your income has also doubled, and when a house is built, there is a concrete roof, then the status also increases in the village, so does yours.
Roshan - Yes, Sir, all the credit for this goes to you, Sir, I want to thank you very much, Sir.
Prime Minister - Well, I wish you all the best, Sir, and best wishes to the people of Nagpur as well.
Roshan - Thank you Sir, thank you, thank you Sir.
Prime Minister - Who is it now?
Program Coordinator - Now the most respected Prime Minister will interact with another beneficiary ownership property card holder Smt. Gajendra Sangeeta ji from Rayagada district of Odisha.
Sangita - My salutations to the Honorable Prime Minister.
Prime Minister - Hello Sangeeta ji.
Sangeeta – Hello.
Prime Minister - Sangeeta ji, tell me what work you do.
Sangeeta – I do sewing work, I do tailoring.
Prime Minister - Yes and how many people in the family have responsibilities?
Sangeeta – There are four people in my family, two children and my husband. One daughter is studying in the final year of M.Com, the second son is working in Andhra Pradesh in Kadapa, and my husband is also working in a private company.
Prime Minister – Well, Sangeeta ji, getting the property rights of the house, getting the papers is not like that, let’s say after the government papers, another paper has come, has it brought a big change in your life?
Sangeeta – Yes sir, there has been a big change. Earlier there was no paper, there was no permanent paper, sir, the permanent paper that we got also increased our confidence that we are living in the village and we are also feeling very good about it.
Prime Minister - What have you done now that you have got the papers.
Sangeeta – Yes, we have just received the papers. I have applied for Pradhan Mantri Awas Yojana but it did not happen. I also do small household chores.
Prime Minister - Have you taken any loan from the bank yet?
Sangita - Yes Sir, I have not taken it yet, I am thinking of taking it now.
Prime Minister - But have you contacted the bank, do you want to take a loan?
Sangita - Yes Sir, I am thinking of taking a loan now.
Prime Minister - So what will you do with the loan?
Sangita - I want to expand my business a bit by taking a loan, I want to expand my tailoring business a bit, Sir.
Prime Minister - So I will focus more on my business.
Sangita - Yes, it can be useful for my children's education too, if some money is saved.
Prime Minister - Come on Sangeeta ji, expand your work and your home, best wishes to you for this from now onwards. Through the ownership scheme, your biggest worry has ended. You have received the papers of your house and you are also a member of the self-help group. What were you saying Sangeeta ji, Sangeeta ji you were saying something.
Sangeeta - It was 60 years. We did not have any permanent papers Sir, we just got it through the ownership scheme, I am very grateful to you Sir.
Prime Minister - Well, your blessings are my biggest strength. See, you also work in the Self Help Group and our government is also continuously helping the women SHGs. See, the ownership scheme is going to transform the entire village. Come on, more people are waiting for us, now who is left, brother, which way to go.
Program Coordinator - Jammu Kashmir. Now the most respected Prime Minister will interact with another ownership beneficiary and property card holder Shri Virendra Kumar ji of Samba district of Jammu and Kashmir.
Prime Minister - Hello Virendra ji.
Virendra - Hello.
Prime Minister - Virendra ji, please tell me about yourself.
Virendra - Prime Minister ji, I am a farmer and I and my family are very happy that I got the property card. We were living on this land for many generations and now after getting its documents, my heart feels proud. Prime Minister ji, that is why I am very grateful to you.
Prime Minister - Well, earlier there were no cards and documents and other villagers may not have them either.
Virendra - Sir, none of the people in our village had any papers. Many generations were living in this village for more than 100 years, but there were no papers. Now, everyone in the village is happy with the papers that we have received under the ownership scheme.
Prime Minister - Well, we have received the property card, what difference has it made in your life?
Virendra - I have received the property card, but there was a dispute regarding one of my lands. Because of this property card, that dispute regarding one of my lands has also been resolved. Now, because of this property card, I can take a loan from the bank by mortgaging my land and can repair my house and strengthen the financial condition of my family.
Prime Minister - Well, in your village, have others also taken any benefit due to the ownership scheme? Has there been any change there as well?
Virendra - Yes, sir, there has definitely been a change, Prime Minister. Whatever property cards we have received in our village under the ownership scheme, now the ownership rights of every villager have been clearly decided. As all the disputes related to land and property have been resolved to a great extent, so the villagers can take loans by keeping their land and property as collateral in the bank and are also adopting many other types of schemes, so on behalf of the villagers, I thank you from the bottom of my heart.
Prime Minister - Virendra ji, it was nice to talk to you all, I am happy. Yes Sir, and it is a matter of great happiness for me that you have not just considered the card received under the ownership scheme as a paper for the house, you are also making it a way of your progress. I wish you all the best. It is cold weather, all the people of Jammu and Kashmir should take care of their health, many congratulations to you.
Virendra - Thank you Sir.
Program Coordinator - Now I would like to humbly request the most respected Prime Minister to address him.
Namaskar!
Today is a very historic day for the villages of the country, for the rural economy of the country. Honorable Governors of many states are associated with this program. Chief Ministers of Odisha, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Rajasthan, UP, Maharashtra and Gujarat have also joined us. Lieutenant Governor of Jammu and Kashmir, Lieutenant Governor of Ladakh are also with us. My colleagues from the Union Cabinet are present in different parts of the country, in different programs. Ministers of state governments are also present, MPs and MLAs are also present, all other public representatives are also present.
All the colleagues associated with thousands of Gram Panchayats, lakhs of beneficiaries of the Swamitva Yojana, this is such a wide and huge program in itself and you all have joined it with great enthusiasm, I congratulate all of you.
Friends,
Swamitva Yojana was started five years ago, so that the people living in the villages could be given legal proof of their house. Somewhere it is called Gharauni, somewhere it is called Adhikar Abhilekh, somewhere it is called Property Card, somewhere it is called Malmatta Patra, somewhere it is called Residential Land Lease. The names are different in different states, but these are certificates of ownership. In the last 5 years, these ownership cards have been given to about 1.5 crore people. Now today, in this program, more than 65 lakh families have received these ownership cards. That is, under the ownership scheme, about 2.25 crore people of the village have received permanent legal documents of their houses. I congratulate all of them, give my best wishes. And because of today's program, those who have now received their government papers related to the land, how can they take advantage of it, you will definitely get ideas from the conversation I just had.
Friends,
In the 21st century world, there are so many challenges like climate change, water shortage, health crisis, epidemic. But there is another very big challenge in front of the world. This challenge is of property rights, authorized papers of property. Many years ago, the United Nations did a study on land property in many countries of the world. This study revealed that in many countries of the world, people do not have permanent legal documents of property. The United Nations has clearly stated that if poverty is to be reduced, then it is very important for people to have property rights. A leading economist of the world has written an entire book on the challenge of property rights. And in this book, he says that the little property that people have in villages is dead capital. That is, this property is a kind of dead property. Because the villagers, the poor people, cannot do any transaction in exchange for that property. It cannot help in increasing the family's income.
Friends,
India was also not untouched by this big challenge facing the world. Our situation was also the same. You also know that despite having property worth lakhs and crores of rupees in the villages of India, it was not worth that much. The reason was that people often did not have legal documents of their houses, so there were disputes regarding the ownership of the house. In many places, powerful people would occupy the houses. Without legal documents, even the banks would stay four steps away from such property. This was going on for decades. It would have been good if the previous governments had taken some concrete steps in this direction, but they did not do much in this direction. Therefore, when our government was formed in 2014, we decided to deal with this challenge of property papers, no sensitive government could leave the people of its village in such trouble. And we want everyone's development, we also want everyone's trust, our minister Rajiv Ranjan ji explained it very well. Therefore, we started the Swamitva Yojana. We decided that with the help of drones, mapping of the land of houses will be done in every village of the country, villagers will be given papers of their residential property.
Today, when we are seeing the benefits of this scheme, it gives us satisfaction that we were able to work for the poor of the village. I was just talking to the beneficiaries of the Swamitva Yojana. How this scheme has changed their lives, how they are now getting help from banks on their property. You had property, you lived there but there were no papers, the government should have solved that problem and that is why we took up the work and are doing it and I was seeing in their talks the satisfaction on their faces, the happiness, the confidence, the dreams of doing something new, how enjoyable this conversation felt to me, I consider this a great blessing.
Brothers and sisters,
There are more than 6 lakh villages in our country. Nearly half of these villages have been surveyed by drones. After getting legal documents, lakhs of people have taken loans from banks on the basis of their houses and their properties. With this money, they have started their own small business in the village. Many of these are small and medium farmer families. For them, these property cards have become a big guarantee of economic security. Our Dalit, backward and tribal families were the most troubled and affected by illegal encroachments and long disputes in the court. Now, with the availability of legal proof, they are getting relief from this crisis. It is estimated that after the property cards are made in all the villages, the way for economic activity worth more than Rs 100 lakh crore will open. You can imagine how much capital is going to be added to the country's economy.
Friends,
Today our government is trying to bring Gram Swaraj on the ground with full honesty. With the ownership scheme, the planning and implementation of village development are now improving a lot. Today we will have clear maps, we will know the populated areas, so the planning of development work will also be accurate and we will also get relief from the wastage and obstacles that used to happen due to wrong planning. There are many disputes about which land belongs to the Panchayat and which land is pasture. Now, by getting property rights, the problems of the Gram Panchayats will also be solved and they will also be able to become economically strong. There are incidents of fire in the village, floods, landslides, and many such disasters. By getting property cards, disaster management will be better, it will be easy to get a proper claim in case of disaster.
Friends,
We also know that there are many disputes about the land of farmers. There are difficulties in getting land documents. One has to go to the Patwari again and again, and have to make rounds of the Tehsil. This also opens the way for corruption. To reduce these problems, land records are being digitized. Ownership and Bhu-Aadhaar - these two systems are going to become the basis for the development of villages. Land has also been given a special identity through Bhu-Aadhaar. About 23 crore Bhu-Aadhaar numbers have been issued. With this, it is easy to know which plot belongs to whom. In the last 7-8 years, about 98 percent of land records have been digitized. Maps of most lands are now available digitally.
Friends,
Mahatma Gandhi used to say- India lives in villages, the soul of India is in villages. The realization of this sentiment of Pujya Bapu has been done in the last decade. Most of the more than 2.5 crore families who have received electricity in the last 10 years are from villages. Most of the more than 10 crore families who have received toilets in the last 10 years are also from villages. Most of the 10 crore sisters who have received Ujjwala gas connections live in villages. More than 12 crore families who have received tap water in the last five years are also from villages. Most of the more than 50 crore people who have opened bank accounts are also from villages. More than 1.5 lakh Ayushman Arogya Mandirs have been built in the last decade, and they are mostly in villages, serving the health of the people of the villages. For so many decades after independence, our villages and crores of people in the villages were deprived of such basic facilities. The families of our Dalit, backward and tribal society were the most deprived. Now these families have benefited the most from all these facilities.
Friends,
Unprecedented efforts have been made in the last decade to ensure good roads in villages. In the year 2000, when Atal Bihari Vajpayee was the Prime Minister, the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana was started. Since then, about 8.25 lakh kilometers of roads have been built in villages. 8.25 lakh kilometers in so many years…. Now you see, in 10 years, we have built almost 4.75 lakh kilometers, that is, almost half of the roads in the last 10 years. Now we are also running the Vibrant Village program to increase connectivity to remote villages located on the border.
And friends,
Not only roads, providing internet to villages has also been our priority. Before 2014, less than 100 panchayats of the country were connected with broadband fiber connection. In the last 10 years, we have connected more than 2 lakh panchayats with broadband fiber connection. Before 2014, there were less than one lakh Common Service Centers in the villages of the country. In the last 10 years, our government has built more than 5 lakh new Common Service Centres. And these are not just figures, with these figures, facilities have reached the villages, modernity has reached. The facilities that people used to see in cities earlier, are now available in the villages. This is not only increasing facilities in the villages, but also economic strength.
Friends,
2025 has also started with big decisions for the villages, for the farmers. The government has decided to continue the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana. Under this, till now, farmers have received claim amounts of about 1.75 lakh crore rupees, insurance money has been received. Another decision has also been taken regarding DAP fertilizer, whose prices have increased a lot in the world. The government has again made arrangements of thousands of crores of rupees, so that farmers keep getting cheap fertilizers. In the last decade, about 12 lakh crore rupees have been spent to provide cheap fertilizers to the farmers. This is almost double the amount compared to the decade before 2014. Under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi, about three and a half lakh crore rupees have reached the accounts of farmers so far. This shows the commitment of the Central Government towards farmer welfare.
Friends,
Women power has a very big role in building a developed India. Therefore, in the last decade, we have kept the empowerment of mothers and daughters at the center of every major scheme. Schemes like Bank Sakhi and Bima Sakhi have given new opportunities to women in villages. The Lakhpati Didi Yojana has made more than 1.25 crore women in the country Lakhpati Didis. The Swamitva Yojana has also strengthened the property rights of women. In many states, the names of wives have also been included in the property cards along with the husband. At some places, the first name is the wife's, while at other places it is the second name, but it has been done with the participation of both. Most of the houses given to the poor under the PM Awas Yojana have also been registered in the name of women. And it is such a pleasant coincidence that the drones of the Swamitva Yojana are also helping in giving property rights to women today. Drones are doing the mapping work in the Swamitva Yojana. With the Namo Drone Didi Yojana, the sisters of the village are becoming drone pilots. They are helping in farming with drones and are earning extra income.
Friends,
With the Swamitva Yojana, our government has given such a capability to the people of the village that can completely transform the rural life of India. If our villages and our poor are empowered, then our journey towards developed India will also be pleasant. Due to the steps taken in the interest of villages and the poor in the last decade, 25 crore people have defeated poverty. I am confident that with schemes like Swamitva, we will be able to make villages strong centers of development. Once again, best wishes to all of you. Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.