Prime Minister's Office
English rendering of PM's interaction with beneficiaries and speech while distribution of property cards under SVAMITVA Scheme
18 JAN 2025 6:04PM by PIB Delhi
Program Coordinator- On this proud occasion, to begin the dialogue program of the most respected Prime Minister with the beneficiary property card holders of four states and one union territory, I first invite Manohar Mewada ji, a beneficiary property card holder from Sehore district of Madhya Pradesh.
Manohar Mewada – Hello Sir.
Prime Minister- Hello Manohar ji, Hello.
Manohar Mewada – Hello Sir. My name is Manohar Mewada.
Prime Minister - How are you,
Manohar Mewada – Very well Sir.
Prime Minister – Well, who else is there in the family.
Manohar Mewada – My family consists of me, my wife and two sons. One of my sons is married, he has a daughter-in-law and I have a grandson too.
Prime Minister – Manohar Ji, I have been told that you have taken a loan on property papers. How much did this loan help you? What changes have come in your life because of this? People from all over the country are listening to you, so Manohar Ji, tell us your experience.
Manohar Mewada – I got a lease under the ownership scheme Sir. I am happy, my family is happy too, I salute you, I thank you, I thank you.
Prime Minister – Thank you very much too. I would like to know Manohar Ji, please tell me in detail what happened?
Manohar Mewada – In detail Sir, I mean I got a lease, I took a loan on the lease, Sir I took a loan for a dairy farm, I took a loan of ten lakhs.
Prime Minister – Ten lakhs.
Manohar Mewada – Yes, I took a loan of ten lakhs Sir.
Prime Minister – Then what did you do with it?
Manohar Mewada - Sir, I have opened a dairy farm. I work in the dairy farm, I work in it, my children also work in it and because of that I also do farming and look after the dairy farm.
Prime Minister - How many animals do you have?
Manohar Mewada - Sir, I have five cows and one buffalo, out of which I have six cattle. That is my business. I get a lot of profit from it.
Prime Minister - Well, earlier there was no reason for not getting a loan, now you got a loan because you have the papers of the house.
Manohar Mewada - Sir, earlier I did not have the papers of the house, so it was not convenient for me to take a loan. Today I have the papers of the house, so today I have the benefit of taking a loan, because when I go to any bank, I get a loan.
Prime Minister - Well, it will not happen that the loan will also be spent and the children will become debtors, it will not happen.
Manohar Mewada - No, the children are not like that Sir, because whatever I am doing, my children also do the same.
Prime Minister - No, you are earning well.
Manohar Mewada - Sir, I mean you are earning well.
Prime Minister - You are paying back the loan,
Manohar Mewada - Yes
Prime Minister - You must be paying back the loan also.
Manohar Mewada - No Sir, I mean my installment comes around 16000, so what I mean is that my income is 30 thousand rupees per month, so I pay the installment from that and I also manage the rest of my household expenses from that.
Prime Minister - Well Manohar Ji, it was very good, the difficulties in your life have reduced due to your central government scheme, it is very pleasant for me and it was very good to see that through the ownership scheme, the income of lakhs of families like yours is also increasing.
Manohar Mewada - Yes Sir.
Prime Minister - Our government's priority is that every citizen of the country should hold his head high with pride, his life should become easy, the ownership scheme is an extension of this thought. Many congratulations to you Manohar ji and tell everyone in the village also that everyone should get their card made and also take a loan from it, do some business, definitely tell this to everyone, okay, many thanks to you Manohar ji.
Manohar Mewada - Sir, on my behalf as well as on my family's behalf, many thanks to you, Namaskar Sir.
Prime Minister - Thank you.
Program Coordinator- Now Mrs. Rachna ji, a property card holder and beneficiary of SVAMITVA from Sri Ganganagar district of Rajasthan is joining for the dialogue.
Rachna - My greetings to the Honorable Prime Minister.
Prime Minister- Hello Rachna ji, Namaskar. Rachna ji, tell me what work you do, who all are there in your family, how did you get in touch with this SVAMITVA scheme.
Rachna - Sir, in my family, my husband is Naresh Kumar Bishnoi and I have a son and a daughter.
Prime Minister - And tell me about this scheme.
Rachna - Sir, I have been living here for 20 years, I have a small house, I did not have any documents for it and even now I got this card under SVAMITVA scheme, so sir, I have taken a loan of 7 lakh 45 thousand and I have also opened a shop, put goods in the shop and I have fulfilled my children's dream of higher education.
Prime Minister- So before getting the card, you did not have any information about any property, you had nothing.
Rachna - No sir, I did not have anything.
Prime Minister- Then there must be problems, people are also troubled.
Rachna - I was very worried Sir, I got the Swamitva Yojana card Sir, I and my family are very happy.
Prime Minister - Well, did you ever think that when 20 years have passed and you had nothing, you must have given up hope, did you ever think that this would ever happen.
Rachna - Sir, I never thought that this would ever happen, I have been living in the same house for 20 years Sir.
Prime Minister - Well, can you tell me what other benefits you have got from the Swamitva Yojana.
Rachna - Yes Sir, I will tell you, through this I have got SBM scheme and Sir, I have also taken a Mudra loan of Rs 8 lakh and I am associated with Rajivka and my family's Ayushman card has also been made Sir.
Prime Minister - Business is going well.
Rachna - It is going absolutely fine Sir, I also work in MNREGA.
Prime Minister- So you have taken a loan of Rs 15 lakh, you run a shop, you also work in MNREGA, your husband must also be doing something.
Rachna- Sir, he is a driver.
Prime Minister- Well, I was told that your daughter wants to study abroad, will you give the credit for this to the Swamitva Yojana?
Rachna- Sir, I want to send her abroad, she wants to go.
Prime Minister- Please tell me, please tell me.
Rachna- Right now she is doing AILET, my daughter is with her.
Prime Minister- Where else do you want to send her?
Rachna- Australia.
Prime Minister- Australia, so this will be possible for you because of the Swamitva Yojana.
Rachna- Yes Sir.
Prime Minister- Let's go Rachna ji, I pray to God that this dream of yours and your daughter is fulfilled very soon. It is a matter of great happiness that the Swamitva Yojana is not only fulfilling the need but it is also strengthening the wings of aspirations of our citizens. In the true sense, the significance of any scheme is that people are connected to it and are empowered. Rachna ji, you wanted to say something in the middle.
Rachna - Sir, I want to say that if you are a leader like me, then I thank you from the bottom of my heart on behalf of me and my family for the scheme that you have started for the welfare of the poor.
Prime Minister - Thank you very much, please convey my greetings to all the people of the village that I can see. Come on, let's see who is joining us now.
Program Coordinator - Now, Mr. Roshan Sambhaji Patil, a beneficiary of ownership and property card holder from Nagpur district of Maharashtra is joining for the dialogue.
Prime Minister - Hello Roshan ji.
Roshan - Hello Sir.
Prime Minister - Roshan ji said.
Roshan - Yes Sir, Sir, from Maharashtra of saints and great men and from the holy land of initiation Nagpur, I Roshan Patil greet you Sir.
Prime Minister - Hello.
Roshan - Hello Sir.
Prime Minister - What is your son's name?
Roshan Patil - Sir, my son's name is Sharvil, today is also his birthday.
Prime Minister- It's his birthday today...
Roshan Patil- Yes Sir, it's his birthday...
Prime Minister- Please give me your blessings.
Roshan Patil- Your blessings are with him.
Prime Minister- Ok Roshan ji, what do you do and how many people are there in your family?
Roshan- Sir, I am a farmer, I do farming and also have a private job, Sir. There are a total of six people in my family, my wife, my mother and father, my two brothers, and now my younger son, Sir.
Prime Minister- So how did you get this ownership card, property sheet, all these activities related to this and what benefit did you get from it in future?
Roshan- Sir, since I got the ownership card, I was able to take a loan on it. Earlier, Sir, I was not able to get a loan in my house, I mean I have a big house, I have an old house in the village, so I was able to get a loan because I had a property card, Sir. I took a loan of 9 lakh rupees from the bank and with some of that money, I built a house and with some of that money, I arranged for irrigation in the fields. Because of that, my crop yield increased and my income also increased. Two-three years ago, I used to have only one crop, but now I have three crops and my income has also increased and I also get a good profit from farming.
Prime Minister - Well, when you had such strong documents, papers, did you face any problem in taking a loan from the bank? Then bring this, bring that, bring this, bring that, does it happen?
Roshan - Yes, sir, earlier there were a lot of problems with documents, I mean bring this, bring that, the bank people used to make me run around for each and every paper. But since I have received the ownership card, there is no need for any document, the ownership card alone is enough for everyone.
Prime Minister - You have confidence.
Roshan - I am very grateful to you for this, sir.
Prime Minister - The bank people have complete confidence.
Roshan - Yes Sir, the bankers have a lot of faith in it and loans are easily available on it.
Prime Minister - But now that you have built a house, how will you repay the loan?
Roshan - Yes Sir, I grow vegetables in farming, I also get profit from that. There are other two-three crops. There is also profit from that, due to the means of irrigation, other crops also come out well, sir, hence there is more profit, so I can easily repay the loan sir.
Prime Minister - Ok Roshan ji, which other schemes of the Central Government have you benefited from?
Roshan - Yes Sir, I am getting the benefit of the Ujjwala Gas Scheme of the Central Government, I am getting the benefit of PM Samman Nidhi Yojana, I am getting the benefit of PM Pick Insurance Scheme, I am getting the benefit of such schemes sir.
Prime Minister - Ok Roshan ji, it is a matter of happiness that people are getting so many types of help from the ownership scheme. When the ownership scheme was brought, Roshan was saying something.
Roshan - Yes Sir, people are getting a lot of benefit due to the ownership scheme sir. Some people in our village have taken loans to open shops. Earlier, they could not do anything, they could not get loans on the basis of their farming, they could not get loans on the basis of their houses, but due to the ownership card, everyone is getting loans easily, because of this people are doing their small businesses and farming too, so their income has doubled, Sir, and they are easily raising their families and children, and are living a happy life, Sir.
Prime Minister - Well, Roshan ji, you have described that other people of your village are also taking advantage of this, and I would also like that all the people of the village should take advantage of these arrangements, and you have also built a house, improved farming, and your income has also doubled, and when a house is built, there is a concrete roof, then the status also increases in the village, so does yours.
Roshan - Yes, Sir, all the credit for this goes to you, Sir, I want to thank you very much, Sir.
Prime Minister - Well, I wish you all the best, Sir, and best wishes to the people of Nagpur as well.
Roshan - Thank you Sir, thank you, thank you Sir.
Prime Minister - Who is it now?
Program Coordinator - Now the most respected Prime Minister will interact with another beneficiary ownership property card holder Smt. Gajendra Sangeeta ji from Rayagada district of Odisha.
Sangita - My salutations to the Honorable Prime Minister.
Prime Minister - Hello Sangeeta ji.
Sangeeta – Hello.
Prime Minister - Sangeeta ji, tell me what work you do.
Sangeeta – I do sewing work, I do tailoring.
Prime Minister - Yes and how many people in the family have responsibilities?
Sangeeta – There are four people in my family, two children and my husband. One daughter is studying in the final year of M.Com, the second son is working in Andhra Pradesh in Kadapa, and my husband is also working in a private company.
Prime Minister – Well, Sangeeta ji, getting the property rights of the house, getting the papers is not like that, let’s say after the government papers, another paper has come, has it brought a big change in your life?
Sangeeta – Yes sir, there has been a big change. Earlier there was no paper, there was no permanent paper, sir, the permanent paper that we got also increased our confidence that we are living in the village and we are also feeling very good about it.
Prime Minister - What have you done now that you have got the papers.
Sangeeta – Yes, we have just received the papers. I have applied for Pradhan Mantri Awas Yojana but it did not happen. I also do small household chores.
Prime Minister - Have you taken any loan from the bank yet?
Sangita - Yes Sir, I have not taken it yet, I am thinking of taking it now.
Prime Minister - But have you contacted the bank, do you want to take a loan?
Sangita - Yes Sir, I am thinking of taking a loan now.
Prime Minister - So what will you do with the loan?
Sangita - I want to expand my business a bit by taking a loan, I want to expand my tailoring business a bit, Sir.
Prime Minister - So I will focus more on my business.
Sangita - Yes, it can be useful for my children's education too, if some money is saved.
Prime Minister - Come on Sangeeta ji, expand your work and your home, best wishes to you for this from now onwards. Through the ownership scheme, your biggest worry has ended. You have received the papers of your house and you are also a member of the self-help group. What were you saying Sangeeta ji, Sangeeta ji you were saying something.
Sangeeta - It was 60 years. We did not have any permanent papers Sir, we just got it through the ownership scheme, I am very grateful to you Sir.
Prime Minister - Well, your blessings are my biggest strength. See, you also work in the Self Help Group and our government is also continuously helping the women SHGs. See, the ownership scheme is going to transform the entire village. Come on, more people are waiting for us, now who is left, brother, which way to go.
Program Coordinator - Jammu Kashmir. Now the most respected Prime Minister will interact with another ownership beneficiary and property card holder Shri Virendra Kumar ji of Samba district of Jammu and Kashmir.
Prime Minister - Hello Virendra ji.
Virendra - Hello.
Prime Minister - Virendra ji, please tell me about yourself.
Virendra - Prime Minister ji, I am a farmer and I and my family are very happy that I got the property card. We were living on this land for many generations and now after getting its documents, my heart feels proud. Prime Minister ji, that is why I am very grateful to you.
Prime Minister - Well, earlier there were no cards and documents and other villagers may not have them either.
Virendra - Sir, none of the people in our village had any papers. Many generations were living in this village for more than 100 years, but there were no papers. Now, everyone in the village is happy with the papers that we have received under the ownership scheme.
Prime Minister - Well, we have received the property card, what difference has it made in your life?
Virendra - I have received the property card, but there was a dispute regarding one of my lands. Because of this property card, that dispute regarding one of my lands has also been resolved. Now, because of this property card, I can take a loan from the bank by mortgaging my land and can repair my house and strengthen the financial condition of my family.
Prime Minister - Well, in your village, have others also taken any benefit due to the ownership scheme? Has there been any change there as well?
Virendra - Yes, sir, there has definitely been a change, Prime Minister. Whatever property cards we have received in our village under the ownership scheme, now the ownership rights of every villager have been clearly decided. As all the disputes related to land and property have been resolved to a great extent, so the villagers can take loans by keeping their land and property as collateral in the bank and are also adopting many other types of schemes, so on behalf of the villagers, I thank you from the bottom of my heart.
Prime Minister - Virendra ji, it was nice to talk to you all, I am happy. Yes Sir, and it is a matter of great happiness for me that you have not just considered the card received under the ownership scheme as a paper for the house, you are also making it a way of your progress. I wish you all the best. It is cold weather, all the people of Jammu and Kashmir should take care of their health, many congratulations to you.
Virendra - Thank you Sir.
Program Coordinator - Now I would like to humbly request the most respected Prime Minister to address him.
Namaskar!
Today is a very historic day for the villages of the country, for the rural economy of the country. Honorable Governors of many states are associated with this program. Chief Ministers of Odisha, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Rajasthan, UP, Maharashtra and Gujarat have also joined us. Lieutenant Governor of Jammu and Kashmir, Lieutenant Governor of Ladakh are also with us. My colleagues from the Union Cabinet are present in different parts of the country, in different programs. Ministers of state governments are also present, MPs and MLAs are also present, all other public representatives are also present.
All the colleagues associated with thousands of Gram Panchayats, lakhs of beneficiaries of the Swamitva Yojana, this is such a wide and huge program in itself and you all have joined it with great enthusiasm, I congratulate all of you.
Friends,
Swamitva Yojana was started five years ago, so that the people living in the villages could be given legal proof of their house. Somewhere it is called Gharauni, somewhere it is called Adhikar Abhilekh, somewhere it is called Property Card, somewhere it is called Malmatta Patra, somewhere it is called Residential Land Lease. The names are different in different states, but these are certificates of ownership. In the last 5 years, these ownership cards have been given to about 1.5 crore people. Now today, in this program, more than 65 lakh families have received these ownership cards. That is, under the ownership scheme, about 2.25 crore people of the village have received permanent legal documents of their houses. I congratulate all of them, give my best wishes. And because of today's program, those who have now received their government papers related to the land, how can they take advantage of it, you will definitely get ideas from the conversation I just had.
Friends,
In the 21st century world, there are so many challenges like climate change, water shortage, health crisis, epidemic. But there is another very big challenge in front of the world. This challenge is of property rights, authorized papers of property. Many years ago, the United Nations did a study on land property in many countries of the world. This study revealed that in many countries of the world, people do not have permanent legal documents of property. The United Nations has clearly stated that if poverty is to be reduced, then it is very important for people to have property rights. A leading economist of the world has written an entire book on the challenge of property rights. And in this book, he says that the little property that people have in villages is dead capital. That is, this property is a kind of dead property. Because the villagers, the poor people, cannot do any transaction in exchange for that property. It cannot help in increasing the family's income.
Friends,
India was also not untouched by this big challenge facing the world. Our situation was also the same. You also know that despite having property worth lakhs and crores of rupees in the villages of India, it was not worth that much. The reason was that people often did not have legal documents of their houses, so there were disputes regarding the ownership of the house. In many places, powerful people would occupy the houses. Without legal documents, even the banks would stay four steps away from such property. This was going on for decades. It would have been good if the previous governments had taken some concrete steps in this direction, but they did not do much in this direction. Therefore, when our government was formed in 2014, we decided to deal with this challenge of property papers, no sensitive government could leave the people of its village in such trouble. And we want everyone's development, we also want everyone's trust, our minister Rajiv Ranjan ji explained it very well. Therefore, we started the Swamitva Yojana. We decided that with the help of drones, mapping of the land of houses will be done in every village of the country, villagers will be given papers of their residential property.
Today, when we are seeing the benefits of this scheme, it gives us satisfaction that we were able to work for the poor of the village. I was just talking to the beneficiaries of the Swamitva Yojana. How this scheme has changed their lives, how they are now getting help from banks on their property. You had property, you lived there but there were no papers, the government should have solved that problem and that is why we took up the work and are doing it and I was seeing in their talks the satisfaction on their faces, the happiness, the confidence, the dreams of doing something new, how enjoyable this conversation felt to me, I consider this a great blessing.
Brothers and sisters,
There are more than 6 lakh villages in our country. Nearly half of these villages have been surveyed by drones. After getting legal documents, lakhs of people have taken loans from banks on the basis of their houses and their properties. With this money, they have started their own small business in the village. Many of these are small and medium farmer families. For them, these property cards have become a big guarantee of economic security. Our Dalit, backward and tribal families were the most troubled and affected by illegal encroachments and long disputes in the court. Now, with the availability of legal proof, they are getting relief from this crisis. It is estimated that after the property cards are made in all the villages, the way for economic activity worth more than Rs 100 lakh crore will open. You can imagine how much capital is going to be added to the country's economy.
Friends,
Today our government is trying to bring Gram Swaraj on the ground with full honesty. With the ownership scheme, the planning and implementation of village development are now improving a lot. Today we will have clear maps, we will know the populated areas, so the planning of development work will also be accurate and we will also get relief from the wastage and obstacles that used to happen due to wrong planning. There are many disputes about which land belongs to the Panchayat and which land is pasture. Now, by getting property rights, the problems of the Gram Panchayats will also be solved and they will also be able to become economically strong. There are incidents of fire in the village, floods, landslides, and many such disasters. By getting property cards, disaster management will be better, it will be easy to get a proper claim in case of disaster.
Friends,
We also know that there are many disputes about the land of farmers. There are difficulties in getting land documents. One has to go to the Patwari again and again, and have to make rounds of the Tehsil. This also opens the way for corruption. To reduce these problems, land records are being digitized. Ownership and Bhu-Aadhaar - these two systems are going to become the basis for the development of villages. Land has also been given a special identity through Bhu-Aadhaar. About 23 crore Bhu-Aadhaar numbers have been issued. With this, it is easy to know which plot belongs to whom. In the last 7-8 years, about 98 percent of land records have been digitized. Maps of most lands are now available digitally.
Friends,
Mahatma Gandhi used to say- India lives in villages, the soul of India is in villages. The realization of this sentiment of Pujya Bapu has been done in the last decade. Most of the more than 2.5 crore families who have received electricity in the last 10 years are from villages. Most of the more than 10 crore families who have received toilets in the last 10 years are also from villages. Most of the 10 crore sisters who have received Ujjwala gas connections live in villages. More than 12 crore families who have received tap water in the last five years are also from villages. Most of the more than 50 crore people who have opened bank accounts are also from villages. More than 1.5 lakh Ayushman Arogya Mandirs have been built in the last decade, and they are mostly in villages, serving the health of the people of the villages. For so many decades after independence, our villages and crores of people in the villages were deprived of such basic facilities. The families of our Dalit, backward and tribal society were the most deprived. Now these families have benefited the most from all these facilities.
Friends,
Unprecedented efforts have been made in the last decade to ensure good roads in villages. In the year 2000, when Atal Bihari Vajpayee was the Prime Minister, the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana was started. Since then, about 8.25 lakh kilometers of roads have been built in villages. 8.25 lakh kilometers in so many years…. Now you see, in 10 years, we have built almost 4.75 lakh kilometers, that is, almost half of the roads in the last 10 years. Now we are also running the Vibrant Village program to increase connectivity to remote villages located on the border.
And friends,
Not only roads, providing internet to villages has also been our priority. Before 2014, less than 100 panchayats of the country were connected with broadband fiber connection. In the last 10 years, we have connected more than 2 lakh panchayats with broadband fiber connection. Before 2014, there were less than one lakh Common Service Centers in the villages of the country. In the last 10 years, our government has built more than 5 lakh new Common Service Centres. And these are not just figures, with these figures, facilities have reached the villages, modernity has reached. The facilities that people used to see in cities earlier, are now available in the villages. This is not only increasing facilities in the villages, but also economic strength.
Friends,
2025 has also started with big decisions for the villages, for the farmers. The government has decided to continue the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana. Under this, till now, farmers have received claim amounts of about 1.75 lakh crore rupees, insurance money has been received. Another decision has also been taken regarding DAP fertilizer, whose prices have increased a lot in the world. The government has again made arrangements of thousands of crores of rupees, so that farmers keep getting cheap fertilizers. In the last decade, about 12 lakh crore rupees have been spent to provide cheap fertilizers to the farmers. This is almost double the amount compared to the decade before 2014. Under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi, about three and a half lakh crore rupees have reached the accounts of farmers so far. This shows the commitment of the Central Government towards farmer welfare.
Friends,
Women power has a very big role in building a developed India. Therefore, in the last decade, we have kept the empowerment of mothers and daughters at the center of every major scheme. Schemes like Bank Sakhi and Bima Sakhi have given new opportunities to women in villages. The Lakhpati Didi Yojana has made more than 1.25 crore women in the country Lakhpati Didis. The Swamitva Yojana has also strengthened the property rights of women. In many states, the names of wives have also been included in the property cards along with the husband. At some places, the first name is the wife's, while at other places it is the second name, but it has been done with the participation of both. Most of the houses given to the poor under the PM Awas Yojana have also been registered in the name of women. And it is such a pleasant coincidence that the drones of the Swamitva Yojana are also helping in giving property rights to women today. Drones are doing the mapping work in the Swamitva Yojana. With the Namo Drone Didi Yojana, the sisters of the village are becoming drone pilots. They are helping in farming with drones and are earning extra income.
Friends,
With the Swamitva Yojana, our government has given such a capability to the people of the village that can completely transform the rural life of India. If our villages and our poor are empowered, then our journey towards developed India will also be pleasant. Due to the steps taken in the interest of villages and the poor in the last decade, 25 crore people have defeated poverty. I am confident that with schemes like Swamitva, we will be able to make villages strong centers of development. Once again, best wishes to all of you. Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସ୍ୱାମିତ୍ୱ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ
18 JAN 2025 6:04PM by PIB Bhubaneswar
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସଂଯୋଜକ-ଏହି ଗୌରବଶଳୀ ମୁହୂର୍ତ୍ତର ଚାରିଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଗୋଟିଏ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ହିତାଧିକାରୀ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡଧାରୀଙ୍କ ସହ ସର୍ବାଧିକ ସମ୍ମାନିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ମୁଁ ପ୍ରଥମେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ସିହୋର ଜିଲ୍ଲାର ହିତାଧିକାରୀ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡଧାରୀ ମନୋହର ମେୱାଡା ଜୀଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି।
ମନୋହର ମେୱାଡ଼ା-ନମସ୍କାର ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ନମସ୍କାର ମନୋହର ଜୀ, ନମସ୍କାର।
ମନୋହର ମେୱାଡ଼ା-ନମସ୍କାର ସାର୍। ମୋର ନାମ ମନୋହର ମେୱାଡ଼ା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆପଣ କେମିତି ଅଛନ୍ତି,
ମନୋହର ମେୱାଡ଼ା-ବହୁତ ଭଲ ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ହଁ, ପରିବାରରେ ଆଉ କିଏ ଅଛନ୍ତି।
ମନୋହର ମେୱାଡ଼ା-ମୁଁ, ମୋ ପତ୍ନୀ ଏବଂ ଦୁଇ ପୁଅଙ୍କୁ ନେଇ ମୋ ପରିବାର ଗଠିତ। ମୋର ଜଣେ ପୁଅ ବିବାହିତ, ତାଙ୍କର ଜଣେ ବୋହୂ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ମୋର ଜଣେ ନାତି ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ମନୋହର ଜୀ, ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଆପଣ ସମ୍ପତ୍ତିର କାଗଜପତ୍ରରେ ଋଣ ନେଇଛନ୍ତି। ଏହି ଋଣ ଆପଣଙ୍କୁ କେତେ ସାହାଯ୍ୟ କଲା? ଏହି କାରଣରୁ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ କ "ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି? ସାରା ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଆପଣଙ୍କ କଥା ଶୁଣୁଛନ୍ତି, ତେଣୁ ମନୋହର ଜୀ, ଆପଣଙ୍କର ଅଭିଜ୍ଞତା ଆମକୁ କୁହନ୍ତୁ।
ମନୋହର ମେୱାଡ଼ା-ସାର୍, ମାଲିକାନା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ମୋତେ ଏକ ଲିଜ୍ ମିଳିଥିଲା। ମୁଁ ଖୁସି, ମୋ ପରିବାର ମଧ୍ୟ ଖୁସି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ସାଲ୍ୟୁଟ କରୁଛି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଉଛି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆପଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ। ମୁଁ ମନୋହର ଜାଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଦୟାକରି ମୋତେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ କୁହନ୍ତୁ କ "ଣ ହେଲା?
ମନୋହର ମେୱାଡ଼ା-ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ କହିବାକୁ ଗଲେ ସାର୍, ମୋର କହିବାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି, ମୋତେ ଏକ ଲିଜ୍ ମିଳିଥିଲା, ମୁଁ ଲିଜ୍ ଉପରେ ଋଣ ନେଇଥିଲି, ସାର୍, ମୁଁ ଏକ ଡାଏରୀ ଫାର୍ମ ପାଇଁ ଋଣ ନେଇଥିଲି, ମୁଁ ଦଶ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଋଣ ନେଇଥିଲି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଦଶ ଲକ୍ଷ।
ମନୋହର ମେୱାଡ଼ା-ହଁ, ମୁଁ ଦଶ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଋଣ ନେଇଥିଲି ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ତେବେ ଆପଣ ଏହା ପରେ କ’ଣ କଲେ?
ମନୋହର ମେୱାଡ଼ା-ସାର୍, ମୁଁ ଏକ ଡାଏରୀ ଫାର୍ମ ଖୋଲିଛି। ମୁଁ ଡାଏରୀ ଫାର୍ମରେ କାମ କରେ, ମୁଁ ସେଥିରେ କାମ କରେ, ମୋ ପିଲାମାନେ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ କାମ କରନ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ ଚାଷ ମଧ୍ୟ କରେ ଏବଂ ଡାଏରୀ ଫାର୍ମର ଯତ୍ନ ନେଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ କେତେ ପଶୁ ଅଛନ୍ତି?
ମନୋହର ମେୱାଡ଼ା- ସାର୍,, ମୋର ପାଞ୍ଚଟି ଗାଈ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ମଇଁଷି ଅଛି, ଯେଉଁଥିରୁ ମୋର ଛଅଟି ଗାଈ ଅଛି। ସେଇଟା ମୋର କାମ। ସେଥିରୁ ମୁଁ ବହୁତ ଲାଭ ପାଇଥାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ହଁ, ପୂର୍ବରୁ ଋଣ ନ ପାଇବାର କୌଣସି କାରଣ ନଥିଲା, ଏବେ ଆପଣଙ୍କୁ ଋଣ ମିଳିଛି କାରଣ ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଘରର କାଗଜପତ୍ର ଅଛି।
ମନୋହର ମେୱାଡ଼ା-ସାର୍, ପୂର୍ବରୁ ମୋ ପାଖରେ ଘରର କାଗଜପତ୍ର ନଥିଲା, ତେଣୁ ଋଣ ନେବା ମୋ ପାଇଁ ସୁବିଧାଜନକ ନଥିଲା। ଆଜି ମୋ ପାଖରେ ଘରର କାଗଜପତ୍ର ଅଛି, ତେଣୁ ଆଜି ମୋତେ ଋଣ ନେବାର ଲାଭ ମିଳିଛି, କାରଣ ମୁଁ ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ଯାଏ, ମୋତେ ଋଣ ମିଳିଥାଏ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଠିକ୍ ଅଛି, ଏପରି ହେବ ନାହିଁ ଯେ ଋଣ ମଧ୍ୟ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବ ଏବଂ ପିଲାମାନେ ଋଣୀ ହୋଇଯିବେ, ଏପରି ହେବ ନାହିଁ।
ମନୋହର ମେୱାଡ଼ା-ନା, ପିଲାମାନେ ସେମିତି ନୁହନ୍ତି ସାର୍, କାରଣ ମୁଁ ଯାହା କରୁଛି, ମୋ ପିଲାମାନେ ମଧ୍ୟ ସେଇଆ କରୁଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ନା, ଆପଣ ଭଲ ରୋଜଗାର କରୁଛନ୍ତି।
ମନୋହର ମେୱାଡ଼ା-ସାର୍, ମୋର କହିବାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଆପଣ ଭଲ ରୋଜଗାର କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆପଣ ଋଣ ପରିଶୋଧ କରୁଛନ୍ତି,
ମନୋହର ମେୱାଡ଼ା-ହଁ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଋଣ ପରିଶୋଧ କରୁଛନ୍ତି।
ମନୋହର ମେୱାଡ଼ା-ନା ସାର୍, ମୋର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ମୋର କିସ୍ତି ପାଖାପାଖି 16000 ଆସେ, ତେଣୁ ମୋର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯେ ମୋର ଆୟ ମାସିକ 30 ହଜାର ଟଙ୍କା, ତେଣୁ ମୁଁ ସେଥିରୁ କିସ୍ତି ପଇଠ କରେ ଏବଂ ମୁଁ ମୋର ଅବଶିଷ୍ଟ ଘରୋଇ ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ ପରିଚାଳନା କରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ମନୋହର ସାର୍, ଏହା ବହୁତ ଭଲ ଥିଲା, ଆପଣଙ୍କ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନା ଯୋଗୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନର ଅସୁବିଧା ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ଏହା ମୋ ପାଇଁ ବହୁତ ସୁଖଦ ଏବଂ ଏହା ଦେଖି ବହୁତ ଭଲ ଲାଗିଲା ଯେ ମାଲିକାନା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିବାରର ଆୟ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି।
ମନୋହର ମେୱାଡ଼ା-ହଁ ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆମ ସରକାରର ପ୍ରାଥମିକତା ହେଉଛି ଯେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଗର୍ବର ସହ ମୁଣ୍ଡ ଉପରକୁ ଉଠାନ୍ତୁ, ତାଙ୍କ ଜୀବନ ସହଜ ହେଉ, ମାଲିକାନା ଯୋଜନା ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ। ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ମନୋହର ଜୀ ଏବଂ ଗାଁର ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କୁହନ୍ତୁ ଯେ ସମସ୍ତେ ନିଜ କାର୍ଡ ତିଆରି କରନ୍ତୁ ଏବଂ ସେଥିରୁ ଋଣ ମଧ୍ୟ ନିଅନ୍ତୁ, କିଛି ବ୍ୟବସାୟ କରନ୍ତୁ, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହା ନିଶ୍ଚୟ କୁହନ୍ତୁ, ଠିକ ଅଛି, ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ମନୋହର ଜୀ।
ମନୋହର ମେୱାଡ଼ା-ସାର୍, ମୋ ତରଫରୁ ଏବଂ ମୋ ପରିବାର ତରଫରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ, ନମସ୍କାର ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଧନ୍ୟବାଦ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସଂଯୋଜକ-ବର୍ତ୍ତମାନ ରାଜସ୍ଥାନର ଶ୍ରୀ ଗଙ୍ଗାନଗର ଜିଲ୍ଲାର ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡଧାରୀ ତଥା ସ୍ୱାମିତଭାର ହିତାଧିକାରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ରଚନା ଜୀ ଏହି ବାର୍ତ୍ତାଳାପରେ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି।
ରଚନା-ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ନମସ୍କାର ରଚନା ଜୀ, ନମସ୍କାର। ରଚନା ଜୀ, ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ ଆପଣ କେଉଁ କାମ କରନ୍ତି, ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରରେ କିଏ କିଏ ଅଛନ୍ତି, ଆପଣ ଏହି ସ୍ୱାମିତ୍ୱ ଯୋଜନା ସହିତ କିପରି ଯୋଗାଯୋଗ କଲେ। ରଚନା-ସାର୍, ମୋ ପରିବାରରେ ମୋ ସ୍ୱାମୀ ହେଉଛନ୍ତି ନରେଶ କୁମାର ବିଷ୍ଣୋଇ ଏବଂ ମୋର ଗୋଟିଏ ପୁଅ ଓ ଗୋଟିଏ ଝିଅ ଅଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଏବଂ ମୋତେ ଏହି ଯୋଜନା ବିଷୟରେ କୁହନ୍ତୁ।
ରଚନା-ସାର୍, ମୁଁ ଏଠାରେ 20 ବର୍ଷ ଧରି ରହିଆସିଛି, ମୋର ଏକ ଛୋଟ ଘର ଅଛି, ମୋ ପାଖରେ ଏଥିପାଇଁ କୌଣସି କାଗଜପତ୍ର ନଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ମଧ୍ୟ ମୋତେ ସ୍ଵାମିତ୍ଵ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଏହି କାର୍ଡ ମିଳିଛି, ତେଣୁ ସାର୍, ମୁଁ 7 ଲକ୍ଷ 45 ହଜାର ଟଙ୍କା ଋଣ ନେଇଛି ଏବଂ ମୁଁ ଏକ ଦୋକାନ ମଧ୍ୟ ଖୋଲିଛି, ଦୋକାନରେ ଜିନିଷପତ୍ର ରଖିଛି ଏବଂ ମୁଁ ମୋ ପିଲାମାନଙ୍କ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷାର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ତେଣୁ କାର୍ଡ ପାଇବା ପୂର୍ବରୁ, ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ କୌଣସି ସମ୍ପତ୍ତି ବିଷୟରେ କୌଣସି ସୂଚନା ନଥିଲା, ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ କିଛି ନଥିଲା।
ରଚନା-ନା ସାର୍, ମୋ ପାଖରେ କିଛି ନଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ତେବେ ସମସ୍ୟା ନିଶ୍ଚୟ ଆସିଥିବା, ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଅସୁବିଧାରେ ପଡ଼ିଥିବେ।
ରଚନା-ମୁଁ ବହୁତ ଚିନ୍ତିତ ଥିଲି ସାର୍, ମୋତେ ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନା କାର୍ଡ ମିଳିଲା ସାର୍, ମୁଁ ଏବଂ ମୋ ପରିବାର ବହୁତ ଖୁସି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ହଁ, ଆପଣ କେବେ ଭାବିଥିଲେ କି ଯେତେବେଳେ 20 ବର୍ଷ ବିତିଗଲାଣି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ କିଛି ନଥିଲା, ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଆଶା ଛାଡ଼ିଦେଇଥିଲେ, ଆପଣ କେବେ ଭାବିଥିଲେ କି ଏହା କେବେ ଘଟିବ।
ରଚନା-ସାର୍, ମୁଁ କେବେ ବି ଭାବି ନଥିଲି ଯେ ଏପରି ଘଟିବ, ସାର୍, ମୁଁ 20 ବର୍ଷ ଧରି ଗୋଟିଏ ଘରେ ରହୁଥିଲି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ହଁ, ଆପଣ ମୋତେ କହିପାରିବେ କି ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନାରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଉ କ "ଣ କ" ଣ ଲାଭ ମିଳିଛି।
ରଚନା- ଆଜ୍ଞା ସାର୍, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବି, ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ମୋତେ ଏସ୍. ବି. ଏମ୍. ଯୋଜନା ମିଳିଛି ଏବଂ ସାର୍, ମୁଁ 8 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ମୁଦ୍ରା ଋଣ ମଧ୍ୟ ନେଇଛି ଏବଂ ମୁଁ ରାଜୀବ୍କାଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି ଏବଂ ମୋ ପରିବାରର ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ମଧ୍ୟ ତିଆରି ହୋଇଛି ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ବ୍ୟବସାୟ ଭଲ ଚାଲିଛି।
ରଚନା-ସବୁ ଠିକ୍ ଚାଲିଛି ସାର୍, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ମନରେଗାରେ କାମ କରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ତେବେ ଆପଣ 15 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଋଣ ନେଇଛନ୍ତି, ଆପଣ ଏକ ଦୋକାନ ଚଳାଉଛନ୍ତି, ଆପଣ ମଧ୍ୟ ମନରେଗା ରେ କାମ କରନ୍ତି, ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱାମୀ ମଧ୍ୟ ନିଶ୍ଚୟ କିଛି କରୁଛନ୍ତି।
ରଚନା-ସାର୍, ସେ ଜଣେ ଡ୍ରାଇଭର।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ହଁ, ମୋତେ କୁହାଯାଇଥିଲା ଯେ ଆପଣଙ୍କ ଝିଅ ବିଦେଶରେ ପଢ଼ିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଏହାର ଶ୍ରେୟ ଆପଣ ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନାକୁ ଦେବେ କି?
ରଚନା-ସାର୍, ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ବିଦେଶ ପଠାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ସେ ଯିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ, ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ।
ରଚନା-ଏବେ ସେ ଏ. ଆଇ.ଏଲ୍.ଇ.ଟି କରୁଛି, ମୋ ଝିଅ ତା 'ସହିତ ଅଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆପଣ ତାଙ୍କୁ ଆଉ କେଉଁଠି ପଠାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି?
ରଚନା-ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ, ତେଣୁ ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନା କାରଣରୁ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ସମ୍ଭବ ହେବ।
ରଚନା-ଆଜ୍ଞା ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଚାଲନ୍ତୁ, ରଚନା ଜୀ, ମୁଁ ଭଗବାନଙ୍କୁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି ଯେ ଆପଣଙ୍କ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଝିଅର ଏହି ସ୍ୱପ୍ନ ଶୀଘ୍ର ପୂରଣ ହେଉ। ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖୁସିର ବିଷୟ ଯେ ସ୍ୱାମୀତ୍ବ ଯୋଜନା କେବଳ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରୁନାହିଁ, ବରଂ ଏହା ଆମ ନାଗରିକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି। ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ, ଯେକୌଣସି ଯୋଜନାର ମହତ୍ତ୍ୱ ହେଉଛି ଲୋକମାନେ ଏହା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସଶକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି। ରଚନା ଜୀ, ଆପଣ ମଝିରେ ମଝିରେ କିଛି କହିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ।
ରଚନା-ସାର୍, ମୁଁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ଯଦି ଆପଣ ମୋ ଭଳି ଜଣେ ନେତା, ତେବେ ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଆପଣ ଯେଉଁ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ମୋ ତରଫରୁ ଏବଂ ମୋ ପରିବାର ତରଫରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ, ଦୟାକରି ଗାଁର ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାନ୍ତୁ ଯାହା ମୁଁ ଦେଖିପାରୁଛି। ଚାଲନ୍ତୁ, ଏବେ ଦେଖିବା କିଏ ଆମ ସହିତ ଯୋଗ ଦେଉଛି।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସଂଯୋଜକ-ବର୍ତ୍ତମାନ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ନାଗପୁର ଜିଲ୍ଲାର ମାଲିକାନା ଏବଂ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡଧାରୀଙ୍କ ହିତାଧିକାରୀ ଶ୍ରୀ ରୋଶନ ସମ୍ଭାଜୀ ପାଟିଲ ଏହି ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ପାଇଁ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ନମସ୍କାର ରୋଶନ ଜୀ।
ରୋଶନ-ନମସ୍କାର ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ରୋଶନ ଜୀ କହିଲେ।
ରୋଶନ-ହଁ ସାର୍, ସାର୍, ସନ୍ଥ ଏବଂ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରୁ ଏବଂ ଦୀକ୍ଷାର ପବିତ୍ର ଭୂମି ନାଗପୁରରୁ, ମୁଁ ରୋଶନ ପାଟିଲ ଆପଣଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ନମସ୍କାର।
ରୋଶନ-ନମସ୍କାର ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆପଣଙ୍କ ପୁଅର ନାମ କ "ଣ?
ରୋଶନ ପାଟିଲ-ସାର୍, ମୋ ପୁଅର ନାମ ଶର୍ବିଲ, ଆଜି ତାଙ୍କର ଜନ୍ମଦିନ ମଧ୍ୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆଜି ତାଙ୍କର ଜନ୍ମଦିନ। ରୋଶନ
ପାଟିଲ- ଆଜ୍ଞା ସାର୍, ଆଜି ତାଙ୍କର ଜନ୍ମଦିନ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଦୟାକରି ମୋର ଆଶୀର୍ବାଦ ତାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ ।
ରୋଶନ ପାଟିଲ-ଆପଣଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ତାଙ୍କ ସହିତ ଅଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଠିକ ଅଛି ରୋଶନ ଜୀ, ଆପଣ କ’ଣ କରନ୍ତି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରରେ କେତେ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି?
ରୋଶନ-ସାର୍, ମୁଁ ଜଣେ କୃଷକ, ମୁଁ ଚାଷ କରେ ଏବଂ ମୋର ଏକ ଘରୋଇ ଚାକିରି ମଧ୍ୟ ଅଛି, ସାର୍। ମୋ ପରିବାରରେ ମୋଟ ଛଅ ଜଣ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି, ମୋ ପତ୍ନୀ, ମୋ ମାଆ ଏବଂ ବାପା, ମୋ ଦୁଇ ଭାଇ, ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୋ ସାନ ପୁଅ, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ତେବେ ଆପଣ ଏହି ମାଲିକାନା କାର୍ଡ, ସମ୍ପତ୍ତି ପତ୍ରପତ୍ରିକା, ଏହା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ କିପରି ପାଇଲେ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏଥିରୁ ଆପଣଙ୍କୁ କ "ଣ ଲାଭ ମିଳିଲା?
ରୋଶନ-ସାର୍, ଯେହେତୁ ମୋତେ ମାଲିକାନା କାର୍ଡ ମିଳିଛି, ମୁଁ ସେଥିରେ ଋଣ ନେବାକୁ ସକ୍ଷମ ହେଲି। ପୂର୍ବରୁ, ସାର୍, ମୁଁ ମୋ ଘରେ ଋଣ ପାଇପାରୁନଥିଲି, ଅର୍ଥାତ୍ ମୋର ଏକ ବଡ଼ ଘର ଅଛି, ଗାଁରେ ମୋର ଏକ ପୁରୁଣା ଘର ଅଛି, ତେଣୁ ମୁଁ ଋଣ ପାଇପାରିଲି କାରଣ ମୋ ପାଖରେ ଏକ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ଥିଲା, ସାର୍। ମୁଁ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ 9 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଋଣ ନେଇଥିଲି ଏବଂ ସେଥିରୁ କିଛି ଅର୍ଥରେ ମୁଁ ଏକ ଘର ତିଆରି କରିଥିଲି ଏବଂ ସେଥିରୁ କିଛି ଅର୍ଥରେ କ୍ଷେତରେ ଜଳସେଚନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଥିଲି। ସେହି କାରଣରୁ, ମୋର ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଲା ଏବଂ ମୋର ଆୟ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଲା। ଦୁଇ-ତିନି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ମୋ ପାଖରେ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଫସଲ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୋ ପାଖରେ ତିନୋଟି ଫସଲ ଅଛି ଏବଂ ମୋର ଆୟ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ମୋତେ ଚାଷରୁ ଭଲ ଲାଭ ମଧ୍ୟ ମିଳୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଠିକ୍ ଅଛି, ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଏତେ ବଳିଷ୍ଠ କାଗଜପତ୍ର ଥିଲା, କାଗଜପତ୍ର ଥିଲା, ସେତେବେଳେ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଋଣ ନେବାରେ ଆପଣଙ୍କୁ କୌଣସି ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା କି? ତା 'ପରେ ଏହାକୁ ଆଣନ୍ତୁ, ଏହାକୁ ଆଣନ୍ତୁ, ଏହାକୁ ଆଣନ୍ତୁ, ଏହା ଘଟୁଛି କି?
ରୋଶନ- ଆଜ୍ଞା ସାର୍, ପୂର୍ବରୁ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟରେ ବହୁତ ଅସୁବିଧା ହେଉଥିଲା, ମୋର କହିବାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଏହା ଆଣନ୍ତୁ, ତାହା ଆଣନ୍ତୁ, ବ୍ୟାଙ୍କର ଲୋକମାନେ ମୋତେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାଗଜ ପାଇଁ ଦୌଡ଼ିବା ପାଇଁ ବାଧ୍ୟ କରୁଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଯେହେତୁ ମୁଁ ମାଲିକାନା କାର୍ଡ ପାଇଛି, କୌଣସି ଦସ୍ତାବିଜର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ, କେବଳ ମାଲିକାନା କାର୍ଡ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆପଣଙ୍କର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି।
ରୋଶନ-ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ନିକଟରେ ବହୁତ କୃତଜ୍ଞ, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ବ୍ୟାଙ୍କର ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି। ରୋଶନ-ହଁ ସାର୍, ବ୍ୟାଙ୍କରମାନଙ୍କର ଏହା ଉପରେ ବହୁତ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଏବଂ ଏହା ଉପରେ ସହଜରେ ଋଣ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-କିନ୍ତୁ ଏବେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଘର ତିଆରି କରିଛନ୍ତି, ଆପଣ ଋଣ କିପରି ପରିଶୋଧ କରିବେ?
ରୋଶନ- ଆଜ୍ଞା ସାର୍, ମୁଁ ଚାଷରେ ପନିପରିବା ଚାଷ କରେ, ସେଥିରୁ ମଧ୍ୟ ମୋତେ ଲାଭ ମିଳିଥାଏ। ଅନ୍ୟ ଦୁଇ-ତିନୋଟି ଫସଲ ଅଛି। ସେଥିରୁ ମଧ୍ୟ ଲାଭ ହୋଇଥାଏ, ଜଳସେଚନ କାରଣରୁ ଅନ୍ୟ ଫସଲ ମଧ୍ୟ ଭଲ ଭାବେ ବାହାରିଥାଏ, ସାର୍, ତେଣୁ ଅଧିକ ଲାଭ ହୋଇଥାଏ, ତେଣୁ ମୁଁ ସହଜରେ ଋଣ ପରିଶୋଧ କରିପାରିବି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଠିକ ଅଛି ରୋଶନ ସାର୍, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଅନ୍ୟ କେଉଁ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକରୁ ଆପଣ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି?
ରୋଶନ-ହଁ ସାର୍, ମୋତେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଗ୍ୟାସ ଯୋଜନାର ଲାଭ ମିଳୁଛି, ମୋତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନାର ଲାଭ ମିଳୁଛି, ମୋତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚୟନ ବୀମା ଯୋଜନାର ଲାଭ ମିଳୁଛି, ମୋତେ ଏଭଳି ଯୋଜନାର ଲାଭ ମିଳୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଠିକ ଅଛି ରୋଶନ୍ ଜୀ, ଏହା ଖୁସିର କଥା ଯେ ମାଲିକାନା ଯୋଜନାରୁ ଲୋକଙ୍କୁ ଏତେ ପ୍ରକାରର ସାହାଯ୍ୟ ମିଳୁଛି। ଯେତେବେଳେ ମାଲିକାନା ଯୋଜନା ଅଣାଯାଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ରୋଶନ କିଛି କହୁଥିଲେ।
ରୋଶନ-ଆଜ୍ଞା ସାର୍, ମାଲିକାନା ଯୋଜନା ଯୋଗୁଁ ଲୋକଙ୍କୁ ବହୁତ ଲାଭ ମିଳୁଛି ସାର୍। ଆମ ଗାଁର କିଛି ଲୋକ ଦୋକାନ ଖୋଲିବା ପାଇଁ ଋଣ ନେଇଛନ୍ତି। ପୂର୍ବରୁ ସେମାନେ କିଛି କରିପାରୁନଥିଲେ, ଚାଷବାସ ଆଧାରରେ ଋଣ ପାଇପାରି ନଥିଲେ, ଘର ଆଧାରରେ ଋଣ ପାଇପାରି ନଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ମାଲିକାନା କାର୍ଡ କାରଣରୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସହଜରେ ଋଣ ମିଳୁଛି, ଏହାଦ୍ୱାରା ଲୋକମାନେ ନିଜର ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟ କରୁଛନ୍ତି, ଚାଷବାସ ମଧ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ତେଣୁ ସେମାନଙ୍କର ଆୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି, ସାର୍, ସେମାନେ ସହଜରେ ନିଜ ପରିବାର ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କର ଲାଳନପାଳନ କରୁଛନ୍ତି, ଏବଂ ଏକ ସୁଖୀ ଜୀବନ ବିତାଉଛନ୍ତି, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ରୋଶନ ସାର୍, ଆପଣ ବର୍ଣ୍ଣନା କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଆପଣଙ୍କ ଗାଁର ଅନ୍ୟ ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଫାଇଦା ଉଠାଉଛନ୍ତି, ଏବଂ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଗାଁର ସମସ୍ତ ଲୋକ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଲାଭ ଉଠାନ୍ତୁ, ଏବଂ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଏକ ଘର ତିଆରି କରିଛନ୍ତି, ଚାଷରେ ଉନ୍ନତି କରିଛନ୍ତି, ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଆୟ ମଧ୍ୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି, ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଏକ ଘର ତିଆରି ହୁଏ, ଏକ କଂକ୍ରିଟ ଛାତ ଥାଏ, ତେବେ ଗ୍ରାମରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥିତି ବୃଦ୍ଧି ପାଏ, ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟ ହୋଇଥାଏ।
ରୋଶନ- ଆଜ୍ଞା ସାର୍, ଏହାର ସମସ୍ତ ଶ୍ରେୟ ଆପଣଙ୍କୁ ଯାଉଛି, ସାର୍, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ହଁ, ସାର୍, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି, ଏବଂ ନାଗପୁରର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ରୋଶନ-ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍, ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ଏବେ କିଏ ? କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସଂଯୋଜକ-ବର୍ତ୍ତମାନ ଓଡିଶାର ରାୟଗଡା ଜିଲ୍ଲାର ଜଣେ ହିତାଧିକାରୀ ମାଲିକାନା ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡଧାରୀ ଶ୍ରୀମତୀଙ୍କ ସହ ଭାବ ବିନିମୟ କରିବେ। ଓଡ଼ିଶାର ରାୟଗଡା ଜିଲ୍ଲାର ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସଙ୍ଗୀତା ଜୀ।
ସଙ୍ଗୀତା-ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ମୋର ଅଭିବାଦନ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ନମସ୍କାର ସଙ୍ଗୀତା ଜୀ।
ସଙ୍ଗୀତା-ନମସ୍କାର।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ସଙ୍ଗୀତା ଜୀ, ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ ଆପଣ କେଉଁ କାମ କରୁଛନ୍ତି।
ସଙ୍ଗୀତା-ମୁଁ ସିଲେଇ କାମ କରେ, ମୁଁ ସିଲେଇ କାମ କରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ହଁ, ଏବଂ ପରିବାରରେ କେତେ ଲୋକଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି?
ସଙ୍ଗୀତା-ମୋ ପରିବାରରେ ଚାରି ଜଣ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି, ଦୁଇ ପିଲା ଏବଂ ମୋ ସ୍ୱାମୀ। ଗୋଟିଏ ଝିଅ ଏମ୍. କମ୍ ର ଶେଷ ବର୍ଷରେ ପଢ଼ୁଛି, ଦ୍ୱିତୀୟ ପୁଅ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶରେ କାଡାପାରେ କାମ କରୁଛି, ଏବଂ ମୋ ସ୍ୱାମୀ ମଧ୍ୟ ଏକ ଘରୋଇ କମ୍ପାନୀରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ହଁ, ସଙ୍ଗୀତା ଜୀ, ଘରର ସମ୍ପତ୍ତି ଅଧିକାର ପାଇବା, କାଗଜପତ୍ର ପାଇବା ସେମିତି ନୁହେଁ, ଧରିନିଅନ୍ତୁ ସରକାରୀ କାଗଜପତ୍ର ପରେ ଆଉ ଏକ କାଗଜ ଆସିଛି, ଏହା ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି କି?
ସଙ୍ଗୀତା-ହଁ ସାର୍, ବହୁତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି। ପୂର୍ବରୁ କୌଣସି କାଗଜ ନଥିଲା, କୌଣସି ସ୍ଥାୟୀ କାଗଜ ନଥିଲା, ସାର୍, ଆମେ ଯେଉଁ ସ୍ଥାୟୀ କାଗଜ ପାଇଲୁ, ତାହା ମଧ୍ୟ ଆମର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବଢ଼ାଇଥିଲା ଯେ ଆମେ ଗାଁରେ ରହୁଛୁ ଏବଂ ଆମେ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ନେଇ ବହୁତ ଭଲ ଅନୁଭବ କରୁଛୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆପଣ ଏବେ କ ‘ଣ କଲେ ଯେ ଆପଣଙ୍କୁ କାଗଜପତ୍ର ମିଳିଗଲାଣି।
ସଙ୍ଗୀତା-ହଁ, ଆମେ ଏବେ କାଗଜପତ୍ର ପାଇଛୁ। ମୁଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିଛି, କିନ୍ତୁ ତାହା ହୋଇପାରିଲା ନାହିଁ। ମୁଁ ଘରର ଛୋଟ ଛୋଟ କାମ ମଧ୍ୟ କରିଥାଏ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆପଣ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ କୌଣସି ଋଣ ନେଇଛନ୍ତି କି?
ସଙ୍ଗୀତା-ହଁ ସାର୍, ମୁଁ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେଇନାହିଁ, ଏବେ ନେବାକୁ ଚିନ୍ତା କରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-କିନ୍ତୁ ଆପଣ ବ୍ୟାଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରିଛନ୍ତି କି, ଆପଣ ଋଣ ନେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି କି?
ସଙ୍ଗୀତା-ଆଜ୍ଞା ସାର୍, ମୁଁ ଏବେ ଋଣ ନେବାକୁ ଚିନ୍ତା କରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ତେବେ ଆପଣ ଏହି ଋଣର କ,ଣ କରିବେ?
ସଙ୍ଗୀତା-ମୁଁ ଋଣ ନେଇ ମୋର ବ୍ୟବସାୟ ଟିକେ ବଢ଼ାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ମୁଁ ମୋର ସିଲେଇ ବ୍ୟବସାୟ ଟିକେ ବଢ଼ାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ତୁମେ ତୁମର ବ୍ୟବସାୟ ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେବି।
ସଙ୍ଗୀତା-ଆଜ୍ଞା ଯଦି କିଛି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରାଯାଏ, ତେବେ ଏହା ମୋ ପିଲାମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଉପଯୋଗୀ ହୋଇପାରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆସନ୍ତୁ ସଙ୍ଗୀତା ଜୀ, ନିଜ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ନିଜ ଘରର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରନ୍ତୁ, ଏଥିପାଇଁ ଏବେଠାରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା। ମାଲିକାନା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ, ଆପଣଙ୍କର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଚିନ୍ତା ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି। ଆପଣ ନିଜ ଘରର କାଗଜପତ୍ର ପାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ସଦସ୍ୟ। ତୁମେ କ’ ଣ କହୁଥିଲ, ସଙ୍ଗୀତା ଜୀ, ସଙ୍ଗୀତା ଜୀ, ତୁମେ କିଛି କହୁଥିଲ।
ସଙ୍ଗୀତା-60 ବର୍ଷ ହୋଇଗଲା। ଆମ ପାଖରେ କୌଣସି ସ୍ଥାୟୀ କାଗଜପତ୍ର ନ ଥିଲା ସାର୍, ଆମେ ଏହାକୁ କେବଳ ମାଲିକାନା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ପାଇଲୁ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତି ବହୁତ କୃତଜ୍ଞ ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ହଁ, ଆପଣଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ହିଁ ମୋର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି। ଦେଖନ୍ତୁ, ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଆମ ସରକାର ମଧ୍ୟ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକୁ ନିରନ୍ତର ସହାୟତା କରୁଛନ୍ତି। ଦେଖନ୍ତୁ, ମାଲିକାନା ଯୋଜନା ସମଗ୍ର ଗ୍ରାମରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାକୁ ଯାଉଛି। ଆସ, ଅଧିକ ଲୋକ ଆମକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି, ବର୍ତ୍ତମାନ କିଏ ବାକି ଅଛି, ଭାଇ, କେଉଁ ଦିଗରେ ଯିବାକୁ ହେବ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସଂଯୋଜକ-ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀର।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ସାମ୍ବା ଜିଲ୍ଲାର ଅନ୍ୟ ଜଣେ ମାଲିକାନା ହିତାଧିକାରୀ ତଥା ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡଧାରୀ ଶ୍ରୀ ବୀରେନ୍ଦ୍ର କୁମାର ଜୀଙ୍କ ସହ ଭାବ ବିନିମୟ କରିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ନମସ୍କାର ବୀରେନ୍ଦ୍ର ଜୀ।
ବୀରେନ୍ଦ୍ର-ନମସ୍କାର।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ବୀରେନ୍ଦ୍ର ଜୀ, ଦୟାକରି ମୋତେ ନିଜ ବିଷୟରେ କୁହନ୍ତୁ।
ବୀରେନ୍ଦ୍ର-ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାରେ, ମୁଁ ଜଣେ କୃଷକ ଏବଂ ମୁଁ ଏବଂ ମୋ ପରିବାର ବହୁତ ଖୁସି ଯେ ମୋତେ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ମିଳିଛି। ଆମେ ଅନେକ ପିଢ଼ି ଧରି ଏହି ମାଟିରେ ରହୁଥିଲୁ ଏବଂ ଏବେ ଏହାର କାଗଜପତ୍ର ପାଇବା ପରେ ମୋର ହୃଦୟ ଗର୍ବିତ ଅନୁଭବ କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ, ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ବହୁତ କୃତଜ୍ଞ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ହଁ, ପୂର୍ବରୁ କାର୍ଡ ଏବଂ କାଗଜପତ୍ର ନଥିଲା ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କ ପାଖରେ ମଧ୍ୟ ନଥାଇପାରେ।
ବୀରେନ୍ଦ୍ର-ସାର୍, ଆମ ଗାଁର କାହା ପାଖରେ କାଗଜ ନଥିଲା। 100 ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ଏହି ଗ୍ରାମରେ ଅନେକ ପିଢ଼ି ରହୁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ କୌଣସି କାଗଜପତ୍ର ନଥିଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଗାଁର ସମସ୍ତେ ମାଲିକାନା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଆମକୁ ମିଳିଥିବା କାଗଜପତ୍ରରେ ଖୁସି ଅଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ହଁ, ଆମେ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ପାଇଛୁ, ଏହା ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ କ’ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି?
ବୀରେନ୍ଦ୍ର-ମୁଁ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ପାଇଛି, କିନ୍ତୁ ମୋର ଗୋଟିଏ ଜମିକୁ ନେଇ ବିବାଦ ଥିଲା। ଏହି ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ କାରଣରୁ, ମୋର ଗୋଟିଏ ଜମିକୁ ନେଇ ସେହି ବିବାଦର ମଧ୍ୟ ସମାଧାନ ହୋଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଏହି ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ କାରଣରୁ, ମୁଁ ମୋ ଜମି ବନ୍ଧକ ରଖି ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଋଣ ନେଇପାରିବି ଏବଂ ମୋ ଘରର ମରାମତି କରିପାରିବି ଏବଂ ମୋ ପରିବାରର ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତିକୁ ମଜବୁତ କରିପାରିବି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ହଁ, ଆପଣଙ୍କ ଗ୍ରାମରେ ଅନ୍ୟମାନେ ମଧ୍ୟ ମାଲିକାନା ଯୋଜନା ଯୋଗୁଁ କିଛି ଲାଭ ପାଇଛନ୍ତି କି? ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ କିଛି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଛି କି?
ବୀରେନ୍ଦ୍ର-ଆଜ୍ଞା ସାର୍, ପରିବର୍ତ୍ତନ ନିଶ୍ଚୟ ଆସିଛି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ। ମାଲିକାନା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଆମ ଗ୍ରାମରେ ଆମକୁ ଯେଉଁ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ମିଳିଛି, ଏବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କ ମାଲିକାନା ଅଧିକାର ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ସ୍ଥିର ହୋଇଛି। ଯେହେତୁ ଜମି ଏବଂ ସମ୍ପତ୍ତି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ତ ବିବାଦ ବହୁ ପରିମାଣରେ ସମାଧାନ ହୋଇଛି, ତେଣୁ ଗ୍ରାମବାସୀମାନେ ନିଜ ଜମି ଏବଂ ସମ୍ପତ୍ତିକୁ ବନ୍ଧକ ଭାବରେ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ରଖି ଋଣ ନେଇପାରିବେ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି, ତେଣୁ ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କ ତରଫରୁ ମୁଁ ହୃଦୟରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ବୀରେନ୍ଦ୍ର ଜୀ, ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ କଥା ହୋଇ ଖୁସି ଲାଗିଲା, ମୁଁ ଖୁସି। ଏହା ମୋ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖୁସିର ବିଷୟ ଯେ ଆପଣ ମାଲିକାନା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ମିଳିଥିବା କାର୍ଡକୁ କେବଳ ଘର ପାଇଁ କାଗଜ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରିନାହାଁନ୍ତି, ଆପଣ ଏହାକୁ ନିଜ ପ୍ରଗତିର ଏକ ଉପାୟ ମଧ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଏବେ ଥଣ୍ଡା ପାଗ, ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ସମସ୍ତ ଲୋକ ନିଜ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ଯତ୍ନ ନିଅନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ।
ବୀରେନ୍ଦ୍ର-ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସଂଯୋଜକ-ଏବେ ମୁଁ ସବୁଠାରୁ ସମ୍ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବା ପାଇଁ ବିନମ୍ରତାର ସହ ଅନୁରୋଧ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ନମସ୍କାର!
ଆଜି ଦେଶର ଗାଁ ପାଇଁ, ଦେଶର ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ଏକ ଐତିହାସିକ ଦିନ। ଅନେକ ରାଜ୍ୟର ମାନ୍ୟବର ରାଜ୍ୟପାଳମାନେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଜଡିତ ଅଛନ୍ତି। ଓଡ଼ିଶା, ଛତିଶଗଡ଼, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ରାଜସ୍ଥାନ, ୟୁପି, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଆମ ସହିତ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି। ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ଉପରାଜ୍ୟପାଳ, ଲଦାଖର ଉପରାଜ୍ୟପାଳ ମଧ୍ୟ ଆମ ସହିତ ଅଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳର ମୋର ସହକର୍ମୀମାନେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ, ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି। ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି, ସାଂସଦ ଏବଂ ବିଧାୟକମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ଜନ ପ୍ରତିନିଧି ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି।
ହଜାର ହଜାର ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ ସହକର୍ମୀ, ସ୍ୱାମୀତ୍ବ ଯୋଜନାର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ହିତାଧିକାରୀ, ଏହା ନିଜ ଭିତରେ ଏତେ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ବିଶାଳ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ବହୁତ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଏଥିରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି, ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ସ୍ୱାମୀତ୍ବ ଯୋଜନା ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଗାଁରେ ରହୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଘରର ଆଇନଗତ ପ୍ରମାଣ ମିଳିପାରିବ। କେଉଁଠି ଏହାକୁ ଘରୌନୀ କୁହାଯାଏ, କେଉଁଠି ଏହାକୁ ଅଧିକାର ଅଭିଲେଖ କୁହାଯାଏ, କେଉଁଠି ଏହାକୁ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ କୁହାଯାଏ, କେଉଁଠି ଏହାକୁ ମାଲମାତ୍ତା ପତ୍ର କୁହାଯାଏ, କେଉଁଠି ଏହାକୁ ଆବାସିକ ଜମି ଲିଜ୍ କୁହାଯାଏ। ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ନାମଗୁଡ଼ିକ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ, କିନ୍ତୁ ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ମାଲିକାନା ପ୍ରମାଣପତ୍ର। ଗତ 5 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ଦେଢ଼ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଏହି ମାଲିକାନା କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଆଜି ଏହି ଯୋଜନାରେ 65 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପରିବାରକୁ ଏହି ମାଲିକାନା କାର୍ଡ ମିଳିଛି। ଅର୍ଥାତ୍, ମାଲିକାନା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଗାଁର ପ୍ରାୟ 2 କୋଟି 25 ଲକ୍ଷ ଲୋକ ସେମାନଙ୍କ ଘରର ସ୍ଥାୟୀ ଆଇନଗତ କାଗଜପତ୍ର ପାଇଛନ୍ତି। ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ଆଉ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କାରଣରୁ, ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଏବେ ଜମି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସରକାରୀ କାଗଜପତ୍ର ମିଳିଛି, ସେମାନେ କିପରି ଏହାର ଲାଭ ଉଠାଇ ପାରିବେ, ମୁଁ ଏବେ ଯେଉଁ ଆଲୋଚନା କରିଛି, ସେଥିରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ନିଶ୍ଚୟ ବିଚାର ମିଳିବ।
ସାଥିମାନେ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ବିଶ୍ୱରେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଜଳର ଅଭାବ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଙ୍କଟ, ମହାମାରୀ ଭଳି ଅନେକ ଆହ୍ୱାନ ରହିଛି। କିନ୍ତୁ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଆଉ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନ ରହିଛି। ଏହି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ହେଉଛି ସମ୍ପତ୍ତି ଅଧିକାର, ସମ୍ପତ୍ତିର ପ୍ରାଧିକୃତ କାଗଜପତ୍ର। ଅନେକ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶରେ ଜମି ସମ୍ପତ୍ତି ଉପରେ ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ କରିଥିଲା। ଏହି ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡ଼ିଛି ଯେ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶରେ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ସମ୍ପତ୍ତିର ସ୍ଥାୟୀ ଆଇନଗତ କାଗଜପତ୍ର ନାହିଁ। ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ କହିଛି ଯେ ଯଦି ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ହେବ, ତେବେ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ପତ୍ତି ଅଧିକାର ରହିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ବିଶ୍ୱର ଜଣେ ଅଗ୍ରଣୀ ଅର୍ଥନୀତିଜ୍ଞ ସମ୍ପତ୍ତି ଅଧିକାରର ଆହ୍ୱାନ ଉପରେ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପୁସ୍ତକ ଲେଖିଛନ୍ତି। ଏବଂ ଏହି ପୁସ୍ତକରେ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗାଁରେ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ଥିବା ଅଳ୍ପ ସମ୍ପତ୍ତି ହେଉଛି ମୃତ ପୁଞ୍ଜି। ଅର୍ଥାତ୍, ଏହି ସମ୍ପତ୍ତି ଏକ ପ୍ରକାରର ମୃତ ସମ୍ପତ୍ତି। କାରଣ ଗ୍ରାମବାସୀ, ଗରିବ ଲୋକମାନେ, ସେହି ସମ୍ପତ୍ତି ବଦଳରେ କୌଣସି କାରବାର କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ଏହା ପରିବାରର ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ।
ସାଥିମାନେ,
ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଏହି ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନରୁ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ବାଦ୍ ପଡ଼ି ନଥିଲା। ଆମର ସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟ ସମାନ ଥିଲା। ଆପଣମାନେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ--କୋଟି ଟଙ୍କାର ସମ୍ପତ୍ତି ଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ମୂଲ୍ୟ ସେତେ ଅଧିକ ନଥିଲା। ଏହାର କାରଣ ଥିଲା ଯେ ଅନେକ ସମୟରେ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ନିଜ ଘରର ଆଇନଗତ କାଗଜପତ୍ର ନଥିଲା, ତେଣୁ ଘରର ମାଲିକାନାକୁ ନେଇ ବିବାଦ ହେଉଥିଲା। ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ, ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଲୋକମାନେ ଘର ଦଖଲ କରିବେ | ଆଇନଗତ କାଗଜପତ୍ର ବିନା, ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଏପରି ସମ୍ପତ୍ତିଠାରୁ ଚାରି ପାଦ ଦୂରରେ ରହିବେ। ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଏହା ଚାଲିଥିଲା। ଭଲ ହୋଇଥାନ୍ତା ଯଦି ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ଏହି ଦିଗରେ କିଛି ଦୃଢ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଥାନ୍ତେ, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ଏହି ଦିଗରେ ଅଧିକ କିଛି କରିନଥାନ୍ତେ। ତେଣୁ, ଯେତେବେଳେ 2014ରେ ଆମ ସରକାର ଗଠନ ହେଲା, ଆମେ ସମ୍ପତ୍ତି କାଗଜପତ୍ରର ଏହି ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲୁ, କୌଣସି ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ସରକାର ନିଜ ଗାଁର ଲୋକଙ୍କୁ ଏଭଳି ସମସ୍ୟାରେ ପକାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ। ଏବଂ ଆମେ ସମସ୍ତଙ୍କ ବିକାଶ ଚାହୁଁ, ଆମେ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ତଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଚାହୁଁ, ଆମ ମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜୀବ ରଞ୍ଜନ ଜୀ ଏହାକୁ ବହୁତ ଭଲ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ସ୍ୱାମୀତ୍ବ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଆମେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ ଯେ ଡ୍ରୋନ ସାହାଯ୍ୟରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମରେ ଘର ଜମିର ମ୍ୟାପିଂ କରାଯିବ, ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଆବାସିକ ସମ୍ପତ୍ତିର କାଗଜପତ୍ର ଦିଆଯିବ। ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏହି ଯୋଜନାର ଲାଭ ଦେଖୁଛୁ, ଏହା ଆମକୁ ସନ୍ତୋଷ ଦେଉଛି ଯେ ଆମେ ଗାଁର ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ କାମ କରିପାରିଛୁ। ମୁଁ କେବଳ ସ୍ୱାମୀତ୍ବ ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ କଥା ହେଉଥିଲି। ଏହି ଯୋଜନା କିପରି ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି, କିପରି ସେମାନେ ଏବେ ନିଜ ସମ୍ପତ୍ତି ଉପରେ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ସହାୟତା ପାଉଛନ୍ତି। ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ସମ୍ପତ୍ତି ଥିଲା, ଆପଣ ସେଠାରେ ରହୁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ କାଗଜପତ୍ର ନଥିଲା, ସରକାର ସେହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବା ଉଚିତ ଥିଲା ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ କାମ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ ଏବଂ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ଆଲୋଚନାରେ ଦେଖୁଥିଲି ଯେ ସେମାନଙ୍କ ଚେହେରାରେ ସନ୍ତୋଷ, ଖୁସି, ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ, କିଛି ନୂଆ କରିବାର ସ୍ୱପ୍ନ, ଏହି ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ମୋତେ କେତେ ଆନନ୍ଦଦାୟକ ଲାଗିଲା, ମୁଁ ଏହାକୁ ଏକ ବଡ଼ ଆଶୀର୍ବାଦ ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆମ ଦେଶରେ 6 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମ ରହିଛି। ଏହି ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରାୟ ଅଧା ଡ୍ରୋନ ଦ୍ୱାରା ସର୍ଭେ କରାଯାଇଛି। ଆଇନଗତ କାଗଜପତ୍ର ପାଇବା ପରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ନିଜ ଘର ଏବଂ ସମ୍ପତ୍ତି ଆଧାରରେ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଋଣ ନେଇଛନ୍ତି। ଏହି ଅର୍ଥରେ ସେମାନେ ଗାଁରେ ନିଜର ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଚାଷୀ ପରିବାର। ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷାର ଏକ ବଡ଼ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପାଲଟିଛି। ଅଦାଲତରେ ବେଆଇନ ଜବରଦଖଲ ଏବଂ ଦୀର୍ଘ ବିବାଦ ଦ୍ୱାରା ଆମର ଦଳିତ, ପଛୁଆ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ପରିବାର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଅସୁବିଧାରେ ଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିଲେ। ଏବେ ଆଇନଗତ ପ୍ରମାଣ ମିଳିବା ସହିତ ସେମାନେ ଏହି ସଙ୍କଟରୁ ମୁକ୍ତି ପାଉଛନ୍ତି। ଆକଳନ କରାଯାଉଛି ଯେ ସମସ୍ତ ଗ୍ରାମରେ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା ପରେ 100 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ରାସ୍ତା ଖୋଲି ଯିବ। ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ଯେ ଦେଶର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ କେତେ ପୁଞ୍ଜି ଯୋଡ଼ି ହେବାକୁ ଯାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ଆମ ସରକାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହ ଗ୍ରାମ ସ୍ୱରାଜକୁ ମାଟିରେ ଆଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। ମାଲିକାନା ଯୋଜନା ସହିତ, ଗ୍ରାମ ବିକାଶର ଯୋଜନା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ବହୁତ ଉନ୍ନତି ହେଉଛି। ଆଜି ଆମ ପାଖରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ମାନଚିତ୍ର ରହିବ, ଆମେ ଜନବହୁଳ ଅଞ୍ଚଳ ବିଷୟରେ ଜାଣିବୁ, ତେଣୁ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟର ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ସଠିକ୍ ହେବ ଏବଂ ଭୁଲ ଯୋଜନା କାରଣରୁ ହେଉଥିବା ଅପଚୟ ଏବଂ ବାଧାଗୁଡ଼ିକରୁ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ମୁକ୍ତି ମିଳିବ। କେଉଁ ଜମି ପଞ୍ଚାୟତ ଅଧୀନରେ ଅଛି ଏବଂ କେଉଁ ଜମି ଚାରଣଭୂମି ବୋଲି ଅନେକ ବିବାଦ ରହିଛି। ଏବେ ସମ୍ପତ୍ତିର ଅଧିକାର ପାଇବା ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକର ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟ ସମାଧାନ ହେବ ଏବଂ ସେମାନେ ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇପାରିବେ। ଗାଁରେ ଅଗ୍ନିକାଣ୍ଡ, ବନ୍ୟା, ଭୂସ୍ଖଳନ ଏବଂ ଏହିପରି ଅନେକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଘଟୁଛି। ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ପାଇବା ଦ୍ୱାରା ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ଭଲ ହେବ, ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ଉପଯୁକ୍ତ ଦାବି ପାଇବା ସହଜ ହେବ।
ସାଥିମାନେ,
ଆମେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜାଣୁ ଯେ କୃଷକମାନଙ୍କ ଜମିକୁ ନେଇ ଅନେକ ବିବାଦ ରହିଛି। ଜମିର କାଗଜପତ୍ର ପାଇବାରେ ଅସୁବିଧା ହେଉଛି। ଜଣକୁ ବାରମ୍ବାର ପଟୱାରୀ ପାଖକୁ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ, ଏବଂ ତହସିଲ ବୁଲି ଦେଖିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଦୁର୍ନୀତିର ରାସ୍ତା ମଧ୍ୟ ଖୋଲିଛି। ଏହି ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ, ଜମି ରେକର୍ଡ ଗୁଡ଼ିକର ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ କରାଯାଉଛି। ମାଲିକାନା ଏବଂ ଭୁ-ଆଧାର-ଏହି ଦୁଇଟି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗାଁର ବିକାଶର ଆଧାର ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଭୂ-ଆଧାର ଜରିଆରେ ଭୂମିକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପରିଚୟ ଦିଆଯାଇଛି। ପାଖାପାଖି 23 କୋଟି ଭୁ-ଆଧାର ନମ୍ବର ଜାରି କରାଯାଇଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା, କେଉଁ ପ୍ଲଟ୍ କାହାର ତାହା ଜାଣିବା ସହଜ ହୋଇଥାଏ। ଗତ 7-8 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ 98 ପ୍ରତିଶତ ଜମି ରେକର୍ଡ ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ କରାଯାଇଛି। ଅଧିକାଂଶ ଜମିର ମାନଚିତ୍ର ଏବେ ଡିଜିଟାଲ୍ ଭାବେ ଉପଲବ୍ଧ।
ସାଥିମାନେ,
ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ କହୁଥିଲେ-ଭାରତ ଗ୍ରାମରେ ବାସ କରେ, ଭାରତର ଆତ୍ମା ଗ୍ରାମରେ ରହିଛି। ପୂଜ୍ୟ ବାପୁଙ୍କ ଏହି ଭାବନା ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ସାକାର ହୋଇଛି। ଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଦ୍ୟୁତ ସଂଯୋଗ ପାଇଥିବା ଦେଢ଼ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରୁ ଆସିଛନ୍ତି। ଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଶୌଚାଳୟ ପାଇଥିବା 10 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ମଧ୍ୟ ଗାଁରୁ ଆସିଛନ୍ତି। ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ପାଇଥିବା 10 କୋଟି ଭଉଣୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଗ୍ରାମରେ ରହୁଛନ୍ତି। ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁ 12 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ନଳ ଯୋଗେ ଜଳ ପାଇଛନ୍ତି, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଗାଁରୁ ଆସିଛନ୍ତି। ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିଥିବା 50 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ମଧ୍ୟ ଗାଁରୁ ଆସିଛନ୍ତି। ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକ ମୁଖ୍ୟତଃ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ରହିଛି, ଯାହା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ସେବା କରୁଛି। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଏତେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି, ଆମର ଗାଁ ଏବଂ ଗାଁର କୋଟି କୋଟି ଲୋକ ଏଭଳି ମୌଳିକ ସୁବିଧାରୁ ବଞ୍ଚିତ ଥିଲେ। ଆମ ଦଳିତ, ପଛୁଆ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ବଞ୍ଚିତ ଥିଲେ। ଏବେ ଏହି ସମସ୍ତ ସୁବିଧାରୁ ଏହି ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ସର୍ବାଧିକ ଲାଭବାନ ହୋଇଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଉତ୍ତମ ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ବିଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି। 2000 ମସିହାରେ, ଯେତେବେଳେ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମ ସଡ଼କ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ସେବେଠାରୁ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ପାଖାପାଖି 8 ଲକ୍ଷ 25 ହଜାର କିଲୋମିଟର ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଏତେ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 8 ଲକ୍ଷ 25 ହଜାର କିଲୋମିଟର। ଏବେ ଆପଣମାନେ ଦେଖନ୍ତୁ, 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ପାଖାପାଖି 4 ଲକ୍ଷ 75 ହଜାର କିଲୋମିଟର ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ, ଅର୍ଥାତ୍ ଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପାଖାପାଖି ଅଧା ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ। ଏବେ ଆମେ ସୀମାରେ ଅବସ୍ଥିତ ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ 'ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଭିଲେଜ୍ "କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଚଳାଉଛୁ।
ଏବଂ ସାଥିମାନେ,
,କେବଳ ସଡ଼କ ନୁହେଁ, ଗାଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଇଣ୍ଟରନେଟ ପହଞ୍ଚାଇବା ମଧ୍ୟ ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା ରହିଛି। 2014 ପୂର୍ବରୁ ଦେଶର 100ରୁ କମ୍ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ଫାଇବର ସଂଯୋଗ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ 2 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ଫାଇବର ସଂଯୋଗ ଦେଇଛୁ। 2014 ପୂର୍ବରୁ ଦେଶର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଏକ ଲକ୍ଷରୁ କମ୍ ସାଧାରଣ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ଥିଲା। ବିଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ସରକାର 5 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ସାଧାରଣ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି। ଏବଂ ଏହା କେବଳ ସଂଖ୍ୟା ନୁହେଁ, ଏହି ସଂଖ୍ୟା ସହିତ, ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ଗାଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିଛି, ଆଧୁନିକତାରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଯେଉଁ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ପୂର୍ବରୁ ଲୋକମାନେ ସହରରେ ଦେଖୁଥିଲେ, ତାହା ଏବେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା କେବଳ ଗାଁରେ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି ହେଉନାହିଁ, ବରଂ ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
2025 ମସିହା ମଧ୍ୟ ଗାଁ ପାଇଁ, କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବଡ଼ ବଡ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ସରକାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା ଜାରି ରଖିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି। ଏହା ଅଧୀନରେ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାୟ 1 ଲକ୍ଷ 75 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଦାବି ରାଶି ମିଳିଛି, ବୀମା ରାଶି ମିଳିଛି। ଡିଏପି ସାର ସମ୍ବନ୍ଧରେ ମଧ୍ୟ ଆଉ ଏକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି, ଯାହାର ମୂଲ୍ୟ ବିଶ୍ୱରେ ବହୁତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସରକାର ପୁଣି ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛନ୍ତି, ଯାହାଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଶସ୍ତା ସାର ମିଳିପାରିବ। ବିଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଶସ୍ତା ସାର ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ପାଖାପାଖି 12 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଇଛି। 2014 ମସିହା ପୂର୍ବର ଦଶନ୍ଧି ତୁଳନାରେ ଏହା ପ୍ରାୟ ଦୁଇଗୁଣ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଅଧୀନରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ ସାଢ଼େ ତିନି ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା କୃଷକଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଏହା କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ପ୍ରତି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣରେ ମହିଳା ଶକ୍ତିର ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି। ସେଥିପାଇଁ, ବିଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଜନାର କେନ୍ଦ୍ରରେ ମାଆ ଓ ଝିଅମାନଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣକୁ ରଖିଛୁ। ବ୍ୟାଙ୍କ ସଖୀ ଏବଂ ବୀମା ସଖୀ ଭଳି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। 'ଲଖପତି ଦିଦି ଯୋଜନା "ଦ୍ୱାରା ଦେଶର 125 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମହିଳା' ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି’ ହୋଇଛନ୍ତି। ସ୍ୱାମୀତ୍ଵ ଯୋଜନା ମହିଳାମାନଙ୍କ ସମ୍ପତ୍ତି ଅଧିକାରକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି। ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ, ସ୍ୱାମୀଙ୍କ ସହିତ ପତ୍ନୀଙ୍କ ନାମ ମଧ୍ୟ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି। କେତେକ ସ୍ଥାନରେ ପ୍ରଥମ ନାମ ହେଉଛି ପତ୍ନୀଙ୍କର ଅନ୍ୟ କେତେକ ସ୍ଥାନରେ ଏହା ଦ୍ୱିତୀୟ ନାମ, କିନ୍ତୁ ଏହା ଉଭୟଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣରେ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଗରିବଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଅଧିକାଂଶ ଘର ମଧ୍ୟ ମହିଳାଙ୍କ ନାମରେ ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଛି। ଏବଂ ଏହା ଏକ ସୁଖଦ ସଂଯୋଗ ଯେ ସ୍ୱାମୀତ୍ବ ଯୋଜନାର ଡ୍ରୋନ ମଧ୍ୟ ଆଜି ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସମ୍ପତ୍ତି ଅଧିକାର ଦେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି। ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନାରେ ଡ୍ରୋନଗୁଡ଼ିକ ମ୍ୟାପିଂ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ଗାଁର ଭଉଣୀମାନେ ଡ୍ରୋନ୍ ପାଇଲଟ୍ ହେଉଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଡ୍ରୋନ ଦ୍ୱାରା ଚାଷ କାର୍ଯ୍ୟରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ ଆୟ କରୁଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ସ୍ୱାମୀତ୍ଵ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ଆମ ସରକାର ଗାଁର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏପରି ଏକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଭାରତର ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବନକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ବଦଳାଇ ପାରିବ। ଯଦି ଆମର ଗାଁ, ଆମର ଗରିବ ସଶକ୍ତ ହେବେ, ତେବେ ବିକଶିତ ଭାରତ ଆଡ଼କୁ ଆମର ଯାତ୍ରା ମଧ୍ୟ ସୁଖଦ ହେବ। ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଗାଁ ଏବଂ ଗରିବଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥରେ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଯୋଗୁଁ 25 କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ ପରାସ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ ଭଳି ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ଆମେ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ବିକାଶର ସୁଦୃଢ଼ କେନ୍ଦ୍ର କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବୁ।
ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ-ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା। ଧନ୍ୟବାଦ!