आर्थिक मामिलासम्बन्धी मन्त्रिपरिषद् समिति (सीसीईए)
क्याबिनेटद्वारा 2025-26 मौसमका लागि काँचो सूनपाटको न्यूनतम समर्थन मूल्य (एमएसपी) अनुमोदित
22 JAN 2025 3:09PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीको अध्यक्षतामा आर्थिक मामिलामाथि क्याबिनेट कमिटीले (सीसीईए) 2025-26 विपणन मौसमका लागि काँचो सूनपाटको न्यूनतम समर्थन मूल्य (एमएसपी) अनुमोदन गरेको छ।
2025-26 मौसमका लागि काँचो सूनपाटको (टीडी-3 श्रेणी) एमएसपी ₹5,650/- प्रति क्विन्टल निधो गरिएको छ। यसले अखिल भारतीय भारित औसत उत्पादन लागतको 66.8 प्रतिशत प्राप्ति सुनिश्चित गर्नेछ। विपणन मौसम 2025-26 का लागि काँचो सूनपाटको अनुमोदित एमएसपी सरकारले बजेट 2018-19 मा घोषणा गरेको कम्तिको पनि 1.5 गुणा अखिल भारतीय भारित औसत उत्पादन लागतको स्तरमा एमएसपी तय गर्ने सिद्धान्त अनुरूप छ।
विपणन मौसम 2025-26 का लागि काँचो सूनपाटको एमएसपीमा विपणन मौसम 2024-25 भन्दा ₹315/- प्रति क्विन्टलको दरले बढाइएको छ। भारत सररकारले काँचो सूनपाटको एमएसपी 2014-15 को ₹2,400/- क्विन्टलबाट बढाएर 2025-26 मा ₹5,650/- क्विन्टल बनाएको छ, जुन ₹3,250/- क्विन्टलको (2.35 गुणा) वृद्धि हो।
सूनपाट खेती गर्ने कृषकहरूलाई वर्ष 2014-15 देखि 2024-25 सम्मको अवधिमा ₹1,300 करोड एमएसपी भुक्तान गरियो भने वर्ष 2004-05 देखि 2013-14 सम्म भुक्तान गरिएको रकम ₹441 करोड मात्र रहेको थियो।
करिब 40 लाख कृषक परिवारको आजीविका प्रत्यक्ष वा परोक्ष रूपमा सूनपाट उद्योगमाथि निर्भर छ। करिब 4 लाख श्रमिकले सूनपाट मिल अनि कारोबारमा प्रत्यक्ष रोजगार पाउँदछन्। गत वर्ष 1 लाख 70 हजार कृषकबाट सूनपाट उपार्जन गरिएको थियो। 82 प्रतिशत सूनपाटका कृषक पश्चिम बङ्गाल र आसमका र 9 प्रतिशत बिहारका छन्।
भारतीय सूनपाट निगमले (जेसीआइ) मूल्य सहायता कार्यका साथमा बेहोरिएको घाटाका लागि केन्द्र सरकारको शीर्ष अभिकरणको रूपमा काम गर्न जारी राख्नेछ।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Minimum Support Prices (MSP) for Raw Jute for 2025-26 Season
22 JAN 2025 3:09PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA), chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved the Minimum Support Prices (MSP) of Raw Jute for Marketing season 2025-26.
The MSP of Raw Jute (TD-3 grade) has been fixed at Rs.5,650/- per quintal for 2025-26 season. This would ensure a return of 66.8 percent over the all India weighted average cost of production. The approved MSP of raw jute for Marketing season 2025-26 is in line with the principle of fixing MSP at a level of at least 1.5 times all India weighted average cost of production as announced by the Government in the Budget 2018-19.
The MSP of Raw Jute for Marketing season 2025-26 is an increase of Rs.315/- per quintal over the previous Marketing season 2024-25. Government of India has increased MSP of Raw jute from Rs.2400 /-per quintal in 2014-15 to Rs.5,650/- per quintal in 2025-26, registering an increase of Rs. 3250/- per quintal (2.35 times).
The MSP amount paid to Jute growing famers during the period 2014-15 to 2024-25 was Rs. 1300 Crore while during the period 2004-05 to 2013-14, amount paid was Rs. 441 Crore.
Livelihood of 40 Lakh farm families directly or indirectly depends on Jute Industry. About 4 Lakh workers get direct employment in Jute mills and trade in Jute. Last year jute was procured from 1 Lakh 70 thousand farmers. 82% of Jute farmers belong to West Bengal while rest Assam and Bihar have 9% each of jute production share.
The Jute Corporation of India (JCI) will continue as Central Government Nodal Agency to undertake Price Support Operations and the losses incurred, if any, in such operations, will be fully reimbursed by the Central Government.