কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
কেবিনেটে ২০২৫-২৬ বৰ্ষৰ বাবে কেঁচা মৰাপাটৰ ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য (MSP)ত অনুমোদন জনায়
22 JAN 2025 3:09PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা কেবিনেট কমিটিয়ে (CCEA) ২০২৫-২৬ বিপণন বৰ্ষৰ বাবে কেঁচা মৰাপাটৰ ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য (MSP)ত অনুমোদন জনাইছে।
২০২৫-২৬ বৰ্ষৰ বাবে কেঁচা মৰাপাটৰ (টিডি-৩ গ্ৰেড) এমএছপি প্ৰতি কুইন্টলত ৫,৬৫০/- টকা নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ জৰিয়তে সৰ্বভাৰতীয় ওজনযুক্ত গড় উৎপাদন ব্যয়ৰ তুলনাত ৬৬.৮ শতাংশ লাভ নিশ্চিত হ’ব। ২০২৫-২৬ বিপণন বৰ্ষৰ বাবে কেঁচা মৰাপাটৰ অনুমোদিত এমএছপি চৰকাৰে ২০১৮-১৯ৰ বাজেটত ঘোষণা কৰা অনুসৰি সমগ্ৰ ভাৰতৰ ওজনযুক্ত গড় উৎপাদন ব্যয়ৰ কমেও ১.৫ গুণৰ স্তৰত এমএছপি নিৰ্ধাৰণৰ নীতিৰে সামঞ্জস্যপূৰ্ণ।
২০২৫-২৬ বিপণন বৰ্ষৰ বাবে কেঁচা মৰাপাটৰ এমএছপি পূৰ্বৰ ২০২৪-২৫ বিপণন বৰ্ষৰ তুলনাত প্ৰতি কুইন্টলত ৩১৫/- টকা বৃদ্ধি। ভাৰত চৰকাৰে ২০১৪-১৫ত কেঁচা মৰাপাটৰ এমএছপি প্ৰতি কুইন্টলত ২৪০০/- টকাপৰা ২০২৫-২৬ত প্ৰতি কুইন্টলত ৫,৬৫০/- টকালৈ বৃদ্ধি কৰে। এয়া প্ৰতি কুইন্টলত ৩২৫০/- টকা (২.৩৫ গুণ) বৃদ্ধি।
২০১৪-১৫ৰ পৰা ২০২৪-২৫লৈকে মৰাপাটৰ কৃষকসকলক প্ৰদান কৰা এমএছপি পৰিমাণ ১৩০০ কোটি টকাৰ বিপৰীতে ২০০৪-০৫ৰ পৰা ২০১৩-১৪লৈকে প্ৰদান কৰা ধনৰাশিৰ পৰিমাণ আছিল মাত্ৰ ৪৪১ কোটি টকা।
উল্লেখযোগ্য যে ৪০ লাখ কৃষক পৰিয়ালৰ জীৱিকা প্ৰত্যক্ষ বা পৰোক্ষভাৱে মৰাপাট উদ্যোগটোৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল। প্ৰায় ৪ লাখ শ্ৰমিকে জুট মিলত প্ৰত্যক্ষ কৰ্মসংস্থাপন লাভ কৰিছে। যোৱা বছৰ ১ লাখ ৭০ হাজাৰ কৃষকৰপৰা মৰাপাট ক্ৰয় কৰা হৈছিল। ইয়াৰে ৮২% মৰাপাট খেতিয়ক হৈছে পশ্চিমবংগৰ। একেদৰে অসম আৰু বিহাৰৰ ৯%কৈ আছিল।
ভাৰতীয় মৰাপাট নিগমে (JCI) কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ ন’ডেল এজেন্সী হিচাপে মূল্য সহায়ক কাৰ্য্যকলাপ গ্ৰহণ কৰি থাকিব আৰু এনে কাৰ্য্যকলাপত লোকচান হ’লে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে সম্পূৰ্ণৰূপে পৰিশোধ কৰিব।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Minimum Support Prices (MSP) for Raw Jute for 2025-26 Season
22 JAN 2025 3:09PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA), chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved the Minimum Support Prices (MSP) of Raw Jute for Marketing season 2025-26.
The MSP of Raw Jute (TD-3 grade) has been fixed at Rs.5,650/- per quintal for 2025-26 season. This would ensure a return of 66.8 percent over the all India weighted average cost of production. The approved MSP of raw jute for Marketing season 2025-26 is in line with the principle of fixing MSP at a level of at least 1.5 times all India weighted average cost of production as announced by the Government in the Budget 2018-19.
The MSP of Raw Jute for Marketing season 2025-26 is an increase of Rs.315/- per quintal over the previous Marketing season 2024-25. Government of India has increased MSP of Raw jute from Rs.2400 /-per quintal in 2014-15 to Rs.5,650/- per quintal in 2025-26, registering an increase of Rs. 3250/- per quintal (2.35 times).
The MSP amount paid to Jute growing famers during the period 2014-15 to 2024-25 was Rs. 1300 Crore while during the period 2004-05 to 2013-14, amount paid was Rs. 441 Crore.
Livelihood of 40 Lakh farm families directly or indirectly depends on Jute Industry. About 4 Lakh workers get direct employment in Jute mills and trade in Jute. Last year jute was procured from 1 Lakh 70 thousand farmers. 82% of Jute farmers belong to West Bengal while rest Assam and Bihar have 9% each of jute production share.
The Jute Corporation of India (JCI) will continue as Central Government Nodal Agency to undertake Price Support Operations and the losses incurred, if any, in such operations, will be fully reimbursed by the Central Government.