ইলেক্ট্ৰ’নিক্স আৰু তথ্য-প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
মহাকুম্ভ প্ৰয়াগৰাজ ২০২৫ত ইলেকট্ৰনিক্স আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ ভাষিনীৰ জৰিয়তে ১১টা ভাষাৰ সুবিধা উপলব্ধ
মহা কুম্ভত হেৰোৱা/পোৱা বস্তুসমূহৰ তথ্য মূল ভাষাত পঞ্জীয়ন কৰি ভাষিনীৰ 'ডিজিটেল হেৰোৱা আৰু পোৱা সমাধান'ৰ সৈতে সহজ যোগাযোগৰ বাবে পাঠ/ধ্বনি বাৰ্তাৰ অনুবাদ
বাধাহীন, বাস্তৱ সময়ৰ তথ্য আৰু নেভিগেচন সমৰ্থন প্ৰদান কৰিবলৈ কুম্ভ সহায়ক চেটবটে ভাষিনীৰ অনুবাদ প্ৰদান কৰে
মহাকুম্ভত ভক্তসকলৰ ভাষা সম্পৰ্কীয় বাধা দূৰ কৰিবলৈ ইউপি ১১২ হেল্পলাইনে ভাষিনীৰ ‘বৰ্তলাপ’ সুবিধা গ্ৰহণ কৰিছে
14 JAN 2025 2:10PM by PIB Guwahati
ইলেকট্ৰনিক্স আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়ে বহুভাষিক প্ৰৱেশৰ বাবে ভাষিনী ব্যৱহাৰ কৰি প্ৰয়াগৰাজত ২০২৫ চনৰ ১৩ জানুৱাৰীৰ পৰা ২৬ ফেব্ৰুৱাৰীলৈ অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া মহাকুম্ভত কাৰিকৰী সহায় আগবঢ়াইছে।
'ডিজিটেল হেৰোৱা-পোৱা সমাধান'
ইয়াত অৱগত কৰা হৈছে যে ভাষিনীৰ ভাষা অনুবাদ পৰিৱেশ ব্যৱস্থাই ‘ডিজিটেল হেৰোৱা আৰু পোৱা সমাধান’ৰ জৰিয়তে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ আধ্যাত্মিক সমাৱেশত উপস্থিত থকাসকলক কেনেদৰে সহায় কৰিব:
১। বহুভাষিক সমৰ্থন
ক। স্থানীয় ভাষাত মৌখিকভাৱে হেৰোৱা/পোৱা বস্তুৰ পঞ্জীয়ন কৰে
খ। সহজ যোগাযোগৰ বাবে বাস্তৱ সময়ৰ পাঠ/ধ্বনি অনুবাদ
২। চেটবট সমৰ্থন: প্ৰশ্ন আৰু কিয়স্ক নেভিগেচনৰ বাবে বহুভাষিক চেটবট
৩। মোবাইল এপ আৰু কিয়স্ক সংহতি: স্থানীয় ভাষালৈ নিৰ্দেশনাৰ অনুবাদ
৪। আৰক্ষীৰ সহযোগিতা: কৰ্তৃপক্ষৰ সৈতে নিৰৱচ্ছিন্ন যোগাযোগ সক্ষম কৰে
কুম্ভ সহযোগী চেটবট
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে এআই চালিত, বহুভাষিক, কণ্ঠ সক্ষম চেটবট কুম্ভসহায়ক ইতিমধ্যে মুকলি কৰিছে যিটো মহাকুম্ভ ২০২৫ৰ সময়ত লাখ লাখ দৰ্শকক সহায় কৰিবলৈ ডিজাইন কৰা হৈছে। এই বটটো অত্যাধুনিক AI প্ৰযুক্তি (যেনে Llama LLM)ৰ দ্বাৰা চালিত। কুম্ভসহায়কৰ লক্ষ্য হৈছে তীৰ্থযাত্ৰীসকলৰ তথ্য আৰু নেভিগেচনৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাৰ লগতে মহাকুম্ভ ২০২৫ৰ অভিজ্ঞতা উন্নত কৰা।
কুম্ভসহায়ক চেটবটক সকলোকে সহজ, বাস্তৱ সময়ৰ তথ্য আৰু নেভিগেচন সমৰ্থন প্ৰদান কৰি দৰ্শকৰ অভিজ্ঞতা উন্নত কৰিবলৈ ডিজাইন কৰা হৈছে। ভাষিনীৰ ভাষা অনুবাদে চেটবটটো ১১টা ভাষাত সমৰ্থন কৰে, য’ত হিন্দী, ইংৰাজী আৰু আন ৯টা ভাৰতীয় ভাষা অন্তৰ্ভুক্ত।
ইউপি ১১২ জৰুৰীকালীন হেল্পলাইন
দেশৰ লগতে বিদেশৰ পৰাও মহাকুম্ভলৈ অহা ভক্তসকলক প্ৰয়াগৰাজ আৰু ইয়াৰ আশে-পাশে কথিত ভাষাসমূহ বুজিবলৈ সহায়ৰ প্ৰয়োজন হ’ব পাৰে। ভাষিনী মোবাইল এপ্লিকেচনৰ ‘কনভাৰ্ছ’ (বাৰ্তালাপ) বৈশিষ্ট্যই এই মেগা ইভেণ্টৰ সময়ত ইউপি আৰক্ষীৰ ১১২ নং জৰুৰীকালীন হেল্পলাইন ইউনিটৰ সৈতে ভক্তসকলক নিৰৱচ্ছিন্ন যোগাযোগৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব। উত্তৰ প্ৰদেশ আৰক্ষী বিভাগে ভাষিনী এপৰ সৈতে সহযোগিতা কৰি ক্ষেত্ৰ বিষয়াসকলক প্ৰশিক্ষণ দিছে যাৰ জৰিয়তে এপটোত থকা কথোপকথন বৈশিষ্ট্য ব্যৱহাৰ কৰি ভাষা বুজিবলৈ সহায় বিচৰা দুৰ্দশাগ্ৰস্ত ভক্তসকলৰ অভিযোগ বুজিব।
এইদৰে, ভাষিনীয়ে প্ৰশ্ন আৰু নেভিগেচনৰ বাবে বহুভাষিক সমাধানৰ জৰিয়তে মহাকুম্ভ ২০২৫ত দৰ্শকৰ অভিজ্ঞতাক আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰাৰ লক্ষ্য লৈছে। সামগ্ৰিকভাৱে, প্ৰযুক্তিগত উদ্ভাৱন আৰু সুলভতাৰ বাবে ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ দায়বদ্ধতাক প্ৰতিফলিত কৰি ভাষিনীৰ ভাষা অনুবাদ পৰিৱেশ ব্যৱস্থাই সকলো উপস্থিত লোকৰ বাবে এক সহজ আৰু সমাৱেশী অভিজ্ঞতা সুনিশ্চিত কৰিছে।

Ministry of Electronics & IT
Ministry of Electronics and Information Technology’s Bhashini providing multilingual access at Mahakumbh Prayagraj 2025 in 11 languages
Register your lost/found items at Mahakumbh in native language & Real-time text/voice translation for easy communication through Bhashini's ‘Digital Lost & Found Solution’
Bhashini’s translation support available in Kumbh Sah’AI’yak Chatbot; To provide seamless, real-time information and navigation assistance
Breaking Language Barriers: UP 112 Helpline adopts Bhashini’s ‘CONVERSE (वार्तालाप) feature for devotee support at Maha Kumbh
14 JAN 2025 2:10PM by PIB Delhi
The Ministry of Electronics and Information Technology has offered technological support at the Maha Kumbh in Prayagraj being held from January 13 to February 26, 2025 with the integration of Bhashini for multilingual accessibility.
‘Digital Lost & Found Solution’
Here is how Bhashini’s language translation ecosystem will help those attending the world’s biggest spiritual conglomeration through the ‘Digital Lost & Found Solution’:
1. Multilingual Support
1. Register lost/found items using voice in native languages
2. Real-time text/voice translation for easy communication
2. Chatbot Assistance: Multilingual chatbot for queries and kiosk navigation
3. Mobile App/Kiosk Integration: Translate guidelines into local languages
4. Police Collaboration: Enable seamless communication with officers
Kumbh Sah’AI’yak CHATBOT
Launched by Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi, the KumbhSah’AI’yak is an AI-powered, multilingual, voice-enabled chatbot designed to assist millions of visitors during Maha Kumbh 2025. The bot is powered by cutting-edge AI technologies (such as Llama LLM). Kumbh Sah’AI’yak aims to redefine pilgrim assistance by addressing their information and navigation needs while creating enduring memories of the Mahakumbh 2025 experience.
The Kumbh Sah'AI'yak chatbot is created to enhance the visitor experience by providing seamless, real-time information and navigation assistance to all. BHASHINI's language translation supports the chatbot in 11 languages, including Hindi, English & 9 other Indian languages.
UP 112 Emergency Helpline
Devotees from across the country as well as those coming from abroad to come to the Maha Kumbh may need assistance to understand the languages spoken in Prayagraj and the neighbouring regions. Bhashini Mobile Application’s ‘CONVERSE’ (वार्तालाप) feature would facilitate seamless communication for the devotees with the unit of UP Police’s 112 emergency helpline deployed at the mega event. The Uttar Pradesh Police Department has collaborated with the Bhashini App to train on field officers to utilise the Converse feature in the app to understand the grievances of the distressed devotees seeking help in case of a language barrier.
Bhashini, thus, aims to greatly enhance the experience for visitors at MahaKumbh 2025 with multilingual support for queries and navigation. Overall, Bhashini's language translation ecosystem has ensured a smooth and inclusive experience for all attendees, reflecting MeitY’s commitment to technological innovation and accessibility.