ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମହାକୁମ୍ଭ ପ୍ରୟାଗରାଜ ୨୦୨୫ରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ‘ଭାଷିନୀ’ ୧୧ଟି ଭାଷାରେ ବହୁଭାଷୀ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି
ଭାଷିନୀର ‘ଡିଜିଟାଲ ହଜିବା ପାଇବା ସମାଧାନ’ ମାଧ୍ୟମରେ ମହାକୁମ୍ଭରେ ହଜିଥିବା- ମିଳିଥିବା ସାମଗ୍ରୀର ପଞ୍ଜିକରଣ ନିଜର ମାତୃଭାଷାରେ କରନ୍ତୁ ଓ ରିଅଲ ଟାଇମ୍ ଲେଖା/ ମୌଖିକ ଅନୁବାଦ ମାଧ୍ୟମରେ ସହଜ ଯୋଗାଯୋଗ କରନ୍ତୁ
କୁମ୍ଭ ସହାୟକ ଚାଟବଟରେ ଭାଷିନୀର ଅନୁବାଦ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ; ଏହା ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ, ରିୟଲ-ଟାଇମ୍ ସୂଚନା ଏବଂ ନେଭିଗେସନ୍ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ
ଭାଷା ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଦୂର : ମହାକୁମ୍ଭରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କ ସହାୟତା ପାଇଁ ୟୁପି ୧୧୨ ହେଲ୍ପଲାଇନ ଭାଷିନୀର 'ବାର୍ତ୍ତାଳାପ' ଫିଚରକୁ ଲାଗୁ କରିଛି
14 JAN 2025 2:10PM by PIB Bhubaneswar
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରୟାଗରାଜରେ ଜାନୁଆରୀ ୧୩ରୁ ଫେବୃଆରୀ ୨୬, ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହେବାକୁ ଥିବା ମହାକୁମ୍ଭରେ ଭାଷିନୀ ବହୁଭାଷୀ ସେବା ମାଧ୍ୟମରେ ବୈଷୟିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ।
'ଡିଜିଟାଲ ହଜିବା ଓ ମିଳିବା ସମାଧାନ'
'ଡିଜିଟାଲ ହଜିବା ଓ ମିଳିବା ସମାଧାନ' ମାଧ୍ୟମରେ ଭାଷିନୀ ଭାଷା ଅନୁବାଦ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଜନସମାବେଶର ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ କିପରି ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ତାହା ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା :
୧. ବହୁଭାଷୀ ସହାୟତା
କ. ହଜିଥିବା/ମିଳିଥିବା ସାମଗ୍ରୀଗୁଡ଼ିକର ପଞ୍ଜିକରଣ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାରେ ମୌଖିକ ଭାବେ କରନ୍ତୁ
ଖ. ସହଜ ଯୋଗାଯୋଗ ପାଇଁ ରିଅଲ-ଟାଇମ୍ ଲେଖା / ମୌଖିକ ଅନୁବାଦ
୨. ଚାଟବଟ୍ ସହାୟତା: ପ୍ରଶ୍ନ ଏବଂ କିଓସ୍କ ନେଭିଗେସନ୍ ପାଇଁ ବହୁଭାଷୀ ଚାଟବଟ୍
୩. ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ ଏବଂ କିଓସ୍କ ଏକୀକରଣ: ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକାର ଅନୁବାଦ
୪. ପୋଲିସ ସହଯୋଗ: ପୁଲିସ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଯୋଗାଯୋଗ
କୁମ୍ଭ ସହାୟକ ଚାଟବଟ୍
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଇଥିବା ‘କୁମ୍ଭ ସହାୟକ’ ଏକ ଏଆଇ ପରିଚାଳିତ ବହୁଭାଷୀ, ଭଏସ-ସକ୍ଷମ ଚାଟବଟ୍ ଯାହାକି କୁମ୍ଭମେଳା ୨୦୨୫କୁ ଆସୁଥିବା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସହାୟତା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ଏହି ବଟ୍ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଏଆଇ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି (ଯେପରିକି ଲାମା ଏଲଏଲଏମ) ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ । କୁମ୍ଭ ସହାୟକର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ମହାକୁମ୍ଭ ୨୦୨୫ର ଅନୁଭୂତିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ସହିତ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସୂଚନା ଏବଂ ନାଭିଗେସନ (ପଥପ୍ରଦର୍ଶନ) ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ମଧ୍ୟ ପୂରଣ କରିବା ।
XZP2.jpeg)
କୁମ୍ଭ ସହାୟକ’ ଚାଟବଟ୍ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସହଜ, ରିୟଲ-ଟାଇମ୍ ସୂଚନା ଏବଂ ନାଭିଗେସନ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରି ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି। ଭାଷିନୀର ଭାଷା ଅନୁବାଦ ହିନ୍ଦୀ, ଇଂରାଜୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ୯ଟି ଭାରତୀୟ ଭାଷା ସମେତ ମୋଟ ୧୧ଟି ଭାଷାରେ ଏହି ଚାଟବଟକୁ ସମର୍ଥନ କରେ ।
ୟୁପି ୧୧୨ ଜରୁରୀକାଳୀନ ହେଲ୍ପଲାଇନ
ମହାକୁମ୍ଭକୁ ଦେଶ ବିଦେଶରୁ ଆସୁଥିବା ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କୁ ପ୍ରୟାଗରାଜ ଏବଂ ଆଖପାଖ ଅଂଚଳରେ କୁହାଯାଉଥିବା ଭାଷା ବୁଝିବା ପାଇଁ ସହାୟତାର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡିପାରେ । ଭାଷିନୀ ମୋବାଇଲ ଆପ୍ଲିକେସନର 'କନଭର୍ସ(ବାର୍ତ୍ତାଳାପ)' ଫିଚର ଏହି ମେଗା ଇଭେଣ୍ଟରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ପୁଲିସର ୧୧୨ ଜରୁରୀକାଳୀନ ହେଲ୍ପଲାଇନ୍ ୟୁନିଟ୍ ସହ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ସହଜ କରିବ। ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ପୁଲିସ ବିଭାଗ ଭାଷିନୀ ଆପ୍ ସହଯୋଗରେ ଫିଲ୍ଡ ଅଫିସରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେଇଛି, ଯଦ୍ବାରା ସେମାନେ ଆପ୍ ର ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ଫିଚର ବ୍ୟବହାର କରି ଭାଷା ବୁଝୁନଥିବା ଓ ସମସ୍ୟାରେ ପଡ଼ିଥିବା ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କ ସମସ୍ୟା ବୁଝି ସହାୟତା କରିପାରିବେ ।
ଏହିପରି ଭାବେ ଭାଷିନୀ ମହାକୁମ୍ଭ ୨୦୨୫ରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ପ୍ରଶ୍ନ ଓ ପଥପ୍ରଦର୍ଶନ ନିମନ୍ତେ ବହୁଭାଷୀ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରି ସେମାନଙ୍କ ଅନୁଭୂତିକୁ ଆହୁରି ସୁଖଦ କରିବ ।
ମୋଟାମୋଟି ଭାବରେ, ବୈଷୟିକ ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧତା ଦିଗରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି, ଭାଷିନୀର ଭାଷା ଅନୁବାଦ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସମସ୍ତ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଏବଂ ସମାବେଶୀ ଅନୁଭୂତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି ।

Ministry of Electronics & IT
Ministry of Electronics and Information Technology’s Bhashini providing multilingual access at Mahakumbh Prayagraj 2025 in 11 languages
Register your lost/found items at Mahakumbh in native language & Real-time text/voice translation for easy communication through Bhashini's ‘Digital Lost & Found Solution’
Bhashini’s translation support available in Kumbh Sah’AI’yak Chatbot; To provide seamless, real-time information and navigation assistance
Breaking Language Barriers: UP 112 Helpline adopts Bhashini’s ‘CONVERSE (वार्तालाप) feature for devotee support at Maha Kumbh
14 JAN 2025 2:10PM by PIB Delhi
The Ministry of Electronics and Information Technology has offered technological support at the Maha Kumbh in Prayagraj being held from January 13 to February 26, 2025 with the integration of Bhashini for multilingual accessibility.
‘Digital Lost & Found Solution’
Here is how Bhashini’s language translation ecosystem will help those attending the world’s biggest spiritual conglomeration through the ‘Digital Lost & Found Solution’:
1. Multilingual Support
1. Register lost/found items using voice in native languages
2. Real-time text/voice translation for easy communication
2. Chatbot Assistance: Multilingual chatbot for queries and kiosk navigation
3. Mobile App/Kiosk Integration: Translate guidelines into local languages
4. Police Collaboration: Enable seamless communication with officers
Kumbh Sah’AI’yak CHATBOT
Launched by Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi, the KumbhSah’AI’yak is an AI-powered, multilingual, voice-enabled chatbot designed to assist millions of visitors during Maha Kumbh 2025. The bot is powered by cutting-edge AI technologies (such as Llama LLM). Kumbh Sah’AI’yak aims to redefine pilgrim assistance by addressing their information and navigation needs while creating enduring memories of the Mahakumbh 2025 experience.
The Kumbh Sah'AI'yak chatbot is created to enhance the visitor experience by providing seamless, real-time information and navigation assistance to all. BHASHINI's language translation supports the chatbot in 11 languages, including Hindi, English & 9 other Indian languages.
UP 112 Emergency Helpline
Devotees from across the country as well as those coming from abroad to come to the Maha Kumbh may need assistance to understand the languages spoken in Prayagraj and the neighbouring regions. Bhashini Mobile Application’s ‘CONVERSE’ (वार्तालाप) feature would facilitate seamless communication for the devotees with the unit of UP Police’s 112 emergency helpline deployed at the mega event. The Uttar Pradesh Police Department has collaborated with the Bhashini App to train on field officers to utilise the Converse feature in the app to understand the grievances of the distressed devotees seeking help in case of a language barrier.
Bhashini, thus, aims to greatly enhance the experience for visitors at MahaKumbh 2025 with multilingual support for queries and navigation. Overall, Bhashini's language translation ecosystem has ensured a smooth and inclusive experience for all attendees, reflecting MeitY’s commitment to technological innovation and accessibility.