सूचना तथा प्रसारण मन्त्रालय
महाकुम्भमा सूचना एवं प्रसारण मन्त्रालयद्वारा डिजिटल प्रदर्शनीको उद्घाटन गरियो; पहिलो दिन हजारौं मानिसद्वारा प्रदर्शनीको अवलोकन गरियो
“जनभागीदारीद्वारा जनकल्याण” विषयमा आधारित यस प्रदर्शनीमा भारत सरकारको विगत 10 वर्षका कार्यक्रम, नीति र उपलब्धिहरू दर्शाइएका छन्
उत्तर प्रदेशको विभिन्न क्षेत्रका लोक एवं शास्त्रीय कार्यक्रमको शृङ्खलाका माध्यमद्वारा विभिन्न स्थलमा 200 भन्दा धेरै आकर्षक सांस्कृतिक कार्यक्रम प्रदर्शित गरिँदैछन्
महाकुम्भको सम्पूर्ण अवधिभरी सूचना एवं प्रसारण मन्त्रालयद्वारा डिजिटल प्रदर्शनी एवं सांस्कृतिक कार्यक्रम प्रदर्शित गरिनेछ
13 JAN 2025 7:18PM by PIB Gangtok
सूचना एवं प्रसारण मन्त्रालयद्वारा प्रयागराजमा त्रिवेणी मार्गस्थित प्रदर्शनी परिसरमा “जनभागीदारीद्वारा जनकल्याण” र विगत एक दसकमा भारतको उपलब्धि, कार्यक्रम र नीति एवं योजनाहरूमाथि आधारित प्रदर्शनीको उद्घाटन गरियो।
उद्घाटनको पहिलो दिन नै हजारौं मानिस प्रदर्शनी हेर्न पुगेका थिए।
त्रिवेणी पथ प्रदर्शनी परिसरमा आयोजित यो प्रदर्शनी 13 जनवरीदेखि 26 फेब्रुअरी 2025 सम्म आम जनताद्वारा अवलोकनको निम्ति निःशुल्क खुल्ला रहनेछ। डिजिटल प्रदर्शनीमा एनामार्फिक वाल, एलईडी टिभी स्क्रीन, एलईडी वाल, होलोग्राफिक सिलिण्डरको माध्यमद्वारा विभिन्न जनकल्याणकारी योजनाको जानकारी प्रदर्शित गरिँदैछ।
प्रदर्शनीको मुख्य विशेषता : सरकारका प्रमुख कल्याणकारी योजनाहरूको प्रदर्शन
यस प्रदर्शनीको माध्यमद्वारा भारत सरकारका विभिन्न जनकल्याणकारी योजना जस्तै प्रधानमन्त्री जन आरोग्य योजना, नमो ड्रोन दिदी, लखपति दिदी, वेभ्स, प्रधानमन्त्री इन्टर्नशीप योजना, मुद्रा योजना, प्रधानमन्त्री फसल बीमा योजना, डिजिटल इण्डिया, प्रधानमन्त्री आवास योजना, विद्याञ्जलि, आत्मनिर्भर भारत, स्किल इण्डिया, एक भारत श्रेष्ठ भारत, प्रधानमन्त्री उज्ज्वला योजना, हर घर जल योजना, प्रधानमन्त्री कौशल विकास मिशन, स्वच्छ भारत मिशन, प्रधानमन्त्री पथ पसले आत्मनिर्भर निधि, स्वतन्त्र भारतको तीन नयाँ आपराधिक कानून, प्रधानमन्त्री किसान सम्मान निधिका साथसाथै महिला सशक्तिकरण योजना अनि विभिन्न अन्य योजनाका जानकारी आम जनमानसलाई प्रदान गरिँदैछ।
सांस्कृतिक आकर्षण : उत्तर प्रदेशमा विविध लोक एवं शास्त्रीय कार्यक्रम
सूचना एवं प्रसारण मन्त्रालयद्वारा डिजिटल प्रदर्शनीका अतिरिक्त, उत्तर प्रदेशको विभिन्न क्षेत्रका 200 भन्दा धेरै लोक एवं शास्त्रीय कार्यक्रमलाई पनि विभिन्न स्थलमा आकर्षक सांस्कृतिक कार्यक्रमको शृङ्खलाको माध्यमद्वारा प्रदर्शित गरिँदैछ। यी कार्यक्रमहरूमा भारत सरकारको विगत दस वर्षका उपलब्धि, योजना, कार्यक्रम र नीतिहरू पनि आम जनमानसबीच प्रदर्शित गरिनेछन्। यी सांस्कृतिक कार्यक्रमहरूको आयोजन पनि महाकुम्भको सम्पूर्ण अवदि अर्थात् 13 जनवरीदेखि 26 फेब्रुअरीसम्म गरिनेछ।
प्रत्येक सांस्कृतिक कार्यक्रमले अनौठो गाथा बयान गर्नका साथै आफ्नो क्षेत्रको स्थानीय रीति-रिवाज, अनुष्ठान र आध्यात्मिकतालाई प्रदर्शित गर्दछ। महाकुम्भमा आउने आम जनमानसलाई यसले उत्कृष्ट दृश्य अनि कलात्मक अनुभव प्रदान गर्नेछ। यी सांस्कृतिक कार्यक्रमहरूमा सयकडौं प्रतिभाशाली कलाकारले भाग लिँदै विभिन्न क्षेत्रीय नृत्य एवं गायन शैलीको प्रतिनिधित्त्व गरिरहेका छन्।

Ministry of Information & Broadcasting
Digital Exhibition by Ministry of I&B inaugurated at Mahakumbh today; Thousands of people throng the exhibition on the very first day
Themed 'Public Participation to Public Welfare,' the exhibition features the Government of India's programs, policies, and achievements from the last 10 years
Over 200 attractive cultural programs being displayed at various locations through series of folk and classical programs from various regions of Uttar Pradesh
Digital exhibition and cultural programs by the Ministry of I&B to be showcased throughout the entire duration of Mahakumbh
13 JAN 2025 7:18PM by PIB Delhi
A digital exhibition based on 'Public Welfare through Public Participation' and the achievements, programs, policies and schemes of the Government of India in the last decade, was inaugurated by the Ministry of Information and Broadcasting, Government of India today at exhibition complex on Triveni Marg in Prayagraj today.
On the very day of the inauguration, thousands of people gathered at the exhibition and viewed the exhibition.
The exhibition organized at the Triveni Path exhibition premises will remain open free of charge for public observation from January 13 to February 26, 2025. In the digital exhibition, information about various public welfare schemes is being displayed through an anamorphic wall, LED TV screens, LED wall, holographic cylinder.
Exhibition Highlights: Key Government Welfare Schemes on Display
Through this exhibition, information is being provided to the general public about various public welfare schemes of Government of India such as Prime Minister Jan Arogya Yojana, Namo Drone Didi, Lakhpatis Didi, WAVES, Prime Minister Internship Scheme, Mudra Scheme, Prime Minister Crop Insurance Scheme, Digital India, Prime Minister Housing Scheme, Vidyanjali, Self-reliant India, Skill India, Ek Bharat Shreshtha Bharat, Prime Minister Ujjwala Scheme, Water to Every Home Scheme, Prime Minister Skill Development Mission, Swachh Bharat Mission, Prime Minister Street Vendor's AtmaNirbhar Nidhi, Three new criminal laws of independent India, Prime Minister Kisan Samman Nidhi along with women empowerment schemes and various other schemes too.
Cultural Spotlight: Diverse Folk and Classical Programs Across Uttar Pradesh
In addition to the digital exhibition by the Ministry of I&B, more than 200 Folk and classical programs from different regions of Uttar Pradesh are also being showcased at various venues through a series of attractive cultural programmes. These programs will also showcase achievements, plans, programs, and policies of the Government of India in the past 10 years among the general public. The organization of these cultural programs will also be done from January 13 to February 26 during the entire duration of the Mahakumbh fair.
Each cultural program tells a unique story and displays the local customs, rituals, and spirituality of its region, which will create a spectacular visual and artistic experience for the general public coming to the Mahakumbh. Hundreds of talented artists are participating in these cultural programs, representing various regional dance and singing styles.