গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে ১১ জানুৱাৰী, শনিবাৰে নতুন দিল্লীত "ড্ৰাগছ সৰবৰাহ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় সুৰক্ষা" সন্দৰ্ভত এখন আঞ্চলিক সন্মিলনত সভাপতিত্ব কৰিব
সন্মিলনৰ উদ্দেশ্য হৈছে ড্ৰাগছ সৰবৰাহৰ বৰ্ধিত উদ্বেগ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত ইয়াৰ প্ৰভাৱ প্ৰশমন কৰা
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে নিচাযুক্ত ঔষধ নিষ্কাশন পষেকৰ আৰম্ভণি ঘোষণা কৰিব, ‘এনচিবি’-ৰ ভূপাল আঞ্চলিক গোটৰ নতুন কাৰ্যালয় চৌহদ উদ্বোধন কৰাৰ উপৰি ৩৬ খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ ‘মানস-২’ হেল্পলাইনৰ সেৱা সম্প্ৰসাৰণ কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰত চৰকাৰে ড্ৰাগছৰ বিপদ ৰোধ কৰিবলৈ ড্ৰাগছ সৰবৰাহৰ বিৰুদ্ধে 'শূন্য সহনশীলতা নীতি' গ্ৰহণ কৰিছে
১১ জানুৱাৰী ২০২৫ ৰ পৰা ২৫ জানুৱাৰী ২০২৫ লৈ আৰম্ভ হোৱা ‘নিচাযুক্ত ঔষধ নিষ্কাশন পষেক’ত ২৪১১ কোটি টকা বজাৰ মূল্যৰ মুঠ ৪৪,৭৯২ কিলোগ্ৰাম জব্দকৃত নিচাজাতীয় সামগ্ৰী ৰখা হ'ব
10 JAN 2025 3:43PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে ১১ জানুৱাৰী, শনিবাৰে নতুন দিল্লীত "ড্ৰাগছ সৰবৰাহ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় সুৰক্ষা" সন্দৰ্ভত এখন আঞ্চলিক সন্মিলনত সভাপতিত্ব কৰিব। ‘নাৰ্কোটিক্স কণ্ট্ৰোল ব্যুৰো’ (এনচিবি)য়ে আয়োজন কৰা এই সন্মিলনৰ উদ্দেশ্য হৈছে ড্ৰাগছ সৰবৰাহ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত ইয়াৰ প্ৰভাৱৰ বৰ্ধিত উদ্বেগ দূৰ কৰা, উত্তৰ ভাৰতৰ আঠখন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰা।
অনুষ্ঠানটোত শ্ৰী অমিত শ্বাহে নিচাযুক্ত ঔষধ নিষ্কাশন পষেকৰ শুভাৰম্ভ কৰিব, এনচিবি-ৰ ভূপাল আঞ্চলিক গোটৰ নতুন কাৰ্যালয় চৌহদ উদ্বোধন কৰিব আৰু দেশৰ ৩৬খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ ‘মানস-২’ হেল্পলাইনৰ সেৱা সম্প্ৰসাৰণ কৰিব।
সন্মিলনখনত ৰাষ্ট্ৰীয় নাৰ্কোটিক্স হেল্পলাইন 'মানাস' পৰ্টেলৰ পৰা ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ ‘নাৰ্কোটিক্স বিৰোধী টাস্ক ফ'ৰ্চ’ (এএনটিএফ)সমূহৰ সৈতে বাস্তৱ-সময়ৰ তথ্য আদান-প্ৰদান, ড্ৰাগছ সৰবৰাহ ৰোধৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজ্যসমূহৰ অগ্ৰগতি মূল্যায়ন কৰা আৰু নাৰ্কোটিক্স সমন্বয় প্ৰণালী (এনচিওআৰডি)ৰ কাৰ্যকৰীতা মূল্যায়নত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ'ব। ই ‘ৰাজ্যিক ফৰেনচিক বিজ্ঞান গৱেষণাগাৰ’ (এছএফএছএল)ৰ কাৰ্যক্ষমতা শক্তিশালী আৰু বৃদ্ধি কৰা, ড্ৰাগছ সৰবৰাহৰ বিৰুদ্ধে প্ৰচেষ্টা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ‘নিদান’ ডাটাবেছ ব্যৱহাৰ কৰা, ‘নাৰ্কোটিক ড্ৰাগছ আৰু চাইকোট্ৰপিক পদাৰ্থ’ (পিআইটি-এনডিপিএছ) আইনত অবৈধ যান-বাহন প্ৰতিৰোধ আইনৰ ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰা, ড্ৰাগ সক্ৰিয় গোচৰৰ দ্ৰুত বিচাৰৰ বাবে বিশেষ ‘এনডিপিএছ’ আদালত স্থাপন কৰা আৰু সকলো সকলো সংস্থা-বিভাগৰ সহযোগিতাৰ বাবে সমগ্ৰ চৰকাৰ দৃষ্টভংগীৰে সহযোগিতা নিশ্চিত কৰা। ড্ৰাগছ সৰবৰাহ আৰু অপব্যৱহাৰ কাৰ্যকৰীভাৱে মোকাবিলা কৰক। কাইলৈৰ পৰা (১১ জানুৱাৰী ২০২৫ ৰ পৰা ২৫ জানুৱাৰী ২০২৫) আৰম্ভ হোৱা ঔষধ নিষ্কাশন পষেকত, আন্তৰ্জাতিক বজাৰ মূল্য ২৪১১ কোটি টকা মূল্যমানৰ মুঠ ৪৪,৭৯২ কিলোগ্ৰাম জব্দকৃত নিচাজাতীয় সামগ্ৰী নিষ্কাশন কৰা হ'ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰত চৰকাৰে ড্ৰাগছ সৰবৰাহৰ বিৰুদ্ধে এক শূণ্য সহনশীলতা নীতি গ্ৰহণ কৰিছে। গৃহ মন্ত্ৰালয়ে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ড্ৰাগমুক্ত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ বাবে এক ত্ৰিমুখী ৰণনীতি ৰূপায়ণ কৰি আছে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে প্ৰতিষ্ঠানগত পৰিকাঠামো শক্তিশালী কৰা, নিচাজাতীয় সামগ্ৰী নিয়ন্ত্ৰয়ণ সংস্থাসমূহৰ মাজত সমন্বয় বৃদ্ধি কৰা, আৰু এক বৃহৎ জনসজাগতা অভিযান আৰম্ভ কৰা।
সন্মিলনখনত অংশগ্ৰহণকাৰী ৮খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ৰাজ্যপাল, লেফটেনেণ্ট গভৰ্ণৰ, মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল উপস্থিত থাকিব। বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়, বিভাগ আৰু আইন প্ৰৱৰ্তনকাৰী সংস্থাৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলেও সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰিব

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, to chair a regional conference on “Drug Trafficking and National Security” in New Delhi on January 11, Saturday
The conference aims to address the growing concern of drug trafficking and its impact on national security
Union Home Minister will launch the Drug Disposal Fortnight, inaugurate the new office complex of the NCB's Bhopal zonal unit and extension of the MANAS-2 helpline to all 36 states and Union Territories
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India has adopted a ‘Zero Tolerance Policy’ against drug trafficking to curb the menace of drugs
During the Drug Disposal Fortnight beginning from 11 January 2025 to 25 January 2025, a total of 44,792 kg of seized narcotics of Rs 2411 crore market value will be disposed of
10 JAN 2025 3:43PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, will chair a regional conference on “Drug Trafficking and National Security” in New Delhi on Saturday, January 11. The conference, organized by the Narcotics Control Bureau (NCB), aims to address the growing concern of drug trafficking and its impact on national security, with a special focus on eight states and Union Territories of northern India.
During the event, Shri Amit Shah will launch the Drug Disposal Fortnight, inaugurate the new office complex of the NCB's Bhopal zonal unit and extension of the MANAS-2 helpline to all 36 states and Union Territories.
The conference will focus on the sharing of real-time information from the National Narcotics Helpline ‘MANAS’ portal with the Anti-Narcotics Task Force (ANTF) of States and Union Territories, evaluating the progress of States in combating drug trafficking, and assessing the effectiveness of the Narcotics Coordination Mechanism (NCORD). It will also address strengthening and enhancing the functionality of State Forensic Science Laboratories (SFSLs), utilizing the NIDAAN database to bolster efforts against drug trafficking, implementing provisions of the Prevention of Illicit Traffic in Narcotic Drugs and Psychotropic Substances (PIT-NDPS) Act, establishing special NDPS courts for the speedy trial of drug-related cases, and fostering a Whole-of-Government approach to ensure comprehensive collaboration among all agencies to combat drug trafficking and abuse effectively. During the drug disposal fortnight starting from tomorrow (11 January 2025 to 25 January 2025), a total of 44,792 kilograms of seized narcotics, whose international market value is Rs 2411 crore, will be disposed of.
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India has adopted a Zero Tolerance Policy against drug trafficking. The Ministry of Home Affairs (MHA) is implementing a three-pronged strategy to achieve a drug-free India by 2047. This includes strengthening institutional frameworks, enhancing coordination among narcotics agencies, and launching a massive public awareness campaign.
The Conference will be attended by the Governors, Lieutenant Governors, Chief Ministers and senior officers from the 08 participating states and UTs. Senior officers from various ministries, departments, and law enforcement agencies will also attend the conference.