Ministry of Information & Broadcasting
Union Minister of I&B Sh Ashwini Vaishnaw unveils the Government of India Calender for 2025
‘Janbhagidari se Jankalyan’ as the Theme, it celebrates the Decade of Transformative Governance
07 JAN 2025 5:59PM by PIB Delhi
The Government of India has chosen Janbhagidari se Jankalyan (public welfare through public participation) as the central theme for its 2025 calendar, underscoring the ethos of transformative governance. Unveiling the calendar at Rail Bhawan today, Union Minister for Information & Broadcasting, Railways, and Electronics & Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw, highlighted the visible impact of transformative governance across various sectors over the past decade. He emphasized the role of transformative governance in improving the welfare of the poor, empowering women, and driving infrastructure development across the nation.
The launch event was also graced by the presence of Union Minister of State for Information & Broadcasting and Parliamentary Affairs, Dr. L. Murugan, Secretary, Information & Broadcasting, Shri Sanjay Jaju, Principal Director General, PIB, Shri Dhirendra Ojha, and Director General, Central Bureau of Communication, Shri Yogesh Baweja.
Celebrating a decade of transformative governance
As the Nation enters the 11th year of good governance for 2014 to 2025, the Government of India Calendar 2025 marks yet another chapter in the long-standing tradition of using this medium to highlight the nation’s progress and transformative governance. Designed and produced by the Central Bureau of Communication (CBC), the calendar is not just a guide to the days and months but also a reflection of the government’s commitment to inclusivity, transparency, and participatory governance.
The calendar highlights the theme approach the union government in participatory depicting Through pictures in the calendar sets the tone for India’s journey toward development. It also underscores the significance of participatory governance that has been at the core of the government under the leadership of Prime Minister of India, Sh. Narendra Modi. It emphasizes that the strength of our nation lies in the collective energy and efforts of its people. From programs like Swachh Bharat Mission, which transformed cleanliness into a nationwide movement, to initiatives like Ayushman Bharat, which has provided healthcare to over 68 crore beneficiaries, citizen participation has been central to the success of government schemes.
Key Themes of the Government of India's 2025 Calendar
The calendar begins with Moto सर्वेषां मङ्गलं भूयात् i.e welfare of all. And there after highlights the sectoral progress in agriculture, women empowerment youth and capacity edition in the progress of the nation. The mantra अन्न का वधर्न हो i.e that is more food grains production, शक्ति रूपेण संस्थिता implying giving credit to women in nation building by calling them Shakti and calling upon youth to gain knowledge by rising, awakening and gaining knowledge, is reflected in the first four month of calendar.
For infrastructure, the calendar reflects the mantra of “Nation thrives in prosperity” and it also lays emphasis on cleanliness as reflected in the month of May through the motto of “Inner purity leads to outer cleanliness”. The July month page of calendar is based on the motto of “Exercise Is The Surest Recipe For Wellness” whereas the Independence Day month theme wishes for hundred years long lives through a healthy lifestyle.
The calendar also depicts the Prime Minister of India motivating the enterprises through उद्यमेन हि सिध्यन्ति कार्याणि as the acknowledgement of contribution to the Indian economy. The Unity day month is depicted by the Prime Minister saluting the Iron Man of India Sardar Patel.
Gratitude to mother land is the highlight of the month of November characterized by Janjatiya Gaurav Diwas. The Calendar ends with December’s focus on the technological innovation with अपरिमितं भव्यम्” (The Future Holds Limitless Possibilities) signifying the positive mantra of depicting use of science and technology in governance with human face.
About the Government of India Calendar
The Government of India Calendar has, over the years, become an integral part of public communication, evolving into a medium that communicates more than just dates. It highlights the government’s flagship programs, initiatives, and achievements, serving as an inspirational reminder of the collective progress India has made. The Government of India's 2025 calendar also acknowledges the traditional knowledge system as a mantra of transformative governance, driving the nation's progress.
Published in 13 Indian languages, the calendar’s inclusivity mirrors the government’s vision of connecting with citizens from every linguistic and cultural background. With its distribution extending to gram panchayats, it serves as a vital tool to reach even the remotest areas, enabling communities at the grassroots to engage with the government’s vision and initiatives. This calendar is not just a practical resource but also a symbol of the unity and strength of our nation.
As a document that reaches millions of households, offices, and public institutions, the calendar reflects the government’s unwavering commitment to transparency and inclusive development. It is not only a chronicle of achievements but also a call to action for every citizen to actively participate in building a self-reliant and progressive India.
It serves as a symbol of the collective strength and shared aspirations of 1.4 billion Indians. With its wide reach and powerful message, the calendar continues to inspire and guide the nation toward a brighter, more inclusive tomorrow. It is a testament to the transformative power of Jan Bhagidari, which continues to drive the nation’s journey toward Jan Kalyan.
Please find the link for English and Hindi Government of India Calendar for 2025.

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱে ২০২৫ চনৰ ভাৰত চৰকাৰৰ কেলেণ্ডাৰ উন্মোচন কৰে
‘জনভাগীদাৰী সে জনকল্যাণ’- শীৰ্ষক বিষয়বস্তুৰ ওপৰত পৰিৱৰ্তনশীল শাসনৰ দশক উদযাপন
07 JAN 2025 5:59PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰে পৰিৱৰ্তনশীল শাসন ব্যৱস্থাক আলোকপাত কৰি ২০২৫ বৰ্ষৰ কেলেণ্ডাৰৰ বাবে জন ভাগীদাৰী সে জন কল্যাণক বিষয়বস্তু হিচাপে বাছি লৈছে। আজি ৰেল ভৱনত কেলেণ্ডাৰ উন্মোচন কৰি কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ, ৰেল আৰু ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱে বিগত দশকত বিভিন্ন খণ্ডত পৰিৱৰ্তনশীল শাসনৰ দৃশ্যমান প্ৰভাৱৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ দৰিদ্ৰসকলৰ কল্যাণ উন্নত কৰা, মহিলা সবলীকৰণ আৰু দেশৰ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নক আগুৱাই নিয়াত পৰিৱৰ্তনশীল শাসনৰ ভূমিকাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
এই কাৰ্যসূচীত কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ আৰু সংসদীয় পৰিক্ৰমা বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড° এল. মুৰুগান, তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ সম্পাদক শ্ৰী সঞ্জয় জাজু, প্ৰেছ ইনফৰমেচন ব্যুৰুৰ মুখ্য সঞ্চালক প্ৰধান শ্ৰী ধীৰেন্দ্ৰ ওঝা আৰু কেন্দ্ৰীয় যোগাযোগ ব্যুৰোৰ সঞ্চালক প্ৰধান শ্ৰী যোগেশ বাৱেজাও উপস্থিত থাকে।
পৰিৱৰ্তনশীল শাসনৰ এটা দশক উদযাপন
২০১৪ চনৰ পৰা ২০২৫ চনলৈ সুশাসনৰ ১১ সংখ্যক বৰ্ষত ভৰি দিছে। ভাৰত চৰকাৰৰ কেলেণ্ডাৰ ২০২৫-এ জাতিটোৰ প্ৰগতি আৰু পৰিৱৰ্তনশীল শাসন ব্যৱস্থাক উজ্জ্বল কৰি তুলিবলৈ এই মাধ্যম ব্যৱহাৰ কৰাৰ দীৰ্ঘদিনীয়া পৰম্পৰাৰ আন এক অধ্যায় হিচাপে চিহ্নিত কৰিছে। কেন্দ্ৰীয় যোগাযোগ ব্যুৰো (চিবিচি)ৰ দ্বাৰা ডিজাইন আৰু প্ৰস্তুত কৰা এই কেলেণ্ডাৰখন কেৱল দিন আৰু মাহৰ পথ প্ৰদৰ্শক নহয় বৰঞ্চ সৰ্বাংগীনতা, স্বচ্ছতা আৰু অংশগ্ৰহণমূলক শাসনৰ প্ৰতি চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাৰ প্ৰতিফলন।
কেলেণ্ডাৰত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ অংশগ্ৰহণমূলক দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা হৈছে। কেলেণ্ডাৰত থকা ছবিৰ জৰিয়তে দেশৰ উন্নয়ন যাত্ৰাৰ দিশ নিৰ্ণয় কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও ইয়াত অংশগ্ৰহণমূলক শাসনৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা হৈছে যিটো প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত চৰকাৰৰ মূল উদ্দেশ্য। ইয়াত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে যে আমাৰ দেশৰ শক্তি ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ সামূহিক শক্তি আৰু প্ৰচেষ্টাত নিহিত হৈ আছে। স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ দৰে কার্যসূচীৰ পৰা আৰম্ভ কৰি স্বচ্ছতাক দেশজোৰা আন্দোলনলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা আয়ুষ্মান ভাৰতৰ দৰে পদক্ষেপলৈকে ৬৮ কোটিৰো অধিক হিতাধিকাৰীক স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰদান কৰা আয়ুষ্মান ভাৰতৰ দৰে পদক্ষেপলৈকে চৰকাৰী আঁচনিসমূহৰ সফলতাত নাগৰিকৰ অংশগ্ৰহণ কেন্দ্ৰীয় বিষয় হৈ আহিছে।
ভাৰত চৰকাৰৰ ২০২৫ চনৰ কেলেণ্ডাৰৰ আলোকপাত
কেলেণ্ডাৰৰ আৰম্ভণিতে ‘সৰ্বেষম মংগলম ভূয়ত’ অৰ্থাৎ সকলোৰে কল্যাণ। ইয়াৰ পিছতে কৃষি, মহিলা সৱলীকৰণ, যুৱক-যুৱতী আৰু জাতিৰ অগ্ৰগতিৰ সম্ভাৱনাৰ ক্ষেত্ৰত খণ্ডগত অগ্ৰগতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা হয়। অন্ন কা বৰ্ধন হো অৰ্থাৎ অধিক খাদ্যশস্য উৎপাদন, শক্তি ৰূপে ন সংস্থিতাৰ নাৰীক শক্তি বুলি অভিহিত কৰি জাতি গঠনত অৰিহণা যোগোৱাৰ মন্ত্ৰ আৰু যুৱক-যুৱতীসকলক জাগ্ৰত হৈ আৰু জ্ঞান আহৰণ কৰিবলৈ আহ্বান জনোৱাৰ মন্ত্ৰ কেলেণ্ডাৰৰ প্ৰথম চাৰিমাহত প্ৰতিফলিত হয়।
আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে কেলেণ্ডাৰখনে “ৰাষ্ট্ৰ সমৃদ্ধিত লাভৱান হয়” এই মন্ত্ৰটো প্ৰতিফলিত কৰে। ইয়াৰ উপৰিও মে' মাহৰ বাবে "আভ্যন্তৰীণ বিশুদ্ধতাই বাহিৰৰ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতালৈ লৈ যায়" মূলমন্ত্ৰৰ জৰিয়তে প্ৰতিফলিত হোৱা পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। জুলাই মাহৰ কেলেণ্ডাৰখন "ব্যায়াম স্বাস্থ্যৰ বাবে আটাইতকৈ নিশ্চিত প্ৰেছক্ৰিপচন" এই মূলমন্ত্ৰৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, আনহাতে স্বাধীনতা দিৱসৰ মাহৰ থিমটোৱে সুস্থ জীৱনশৈলীৰ জৰিয়তে এশ বছৰৰ দীৰ্ঘায়ুৰ কামনা কৰিছে।
ভাৰতীয় অৰ্থনীতিলৈ উদ্যোগীসকলৰ অৱদানৰ স্বীকৃতি স্বৰূপে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে উদ্যোগীসকলক ‘উদ্যমেনে হি সিদ্ধান্তি কাৰ্যানী’ৰ জৰিয়তে উৎসাহিত কৰাও কেলেণ্ডাৰত উল্লেখ আছে। একতা দিৱস মাহ উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ লৌহ পুৰুষ চৰ্দাৰ পেটেলক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰাও উল্লেখ কৰা হৈছে।
জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস হিচাপে পালন কৰা নৱেম্বৰ মাহৰ বৈশিষ্ট্য হৈছে মাতৃভূমিৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা। ডিচেম্বৰ মাহত প্ৰযুক্তিগত উদ্ভাৱনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কেলেণ্ডাৰখনৰ অন্ত পৰে য’ত “অপৰিমিতম ভৱ্যম” (ভৱিষ্যতৰ সীমাহীন সম্ভাৱনা আছে) যিয়ে শাসন ব্যৱস্থাত বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰক মানৱীয় মুখেৰে চিত্ৰিত কৰাৰ ইতিবাচক মন্ত্ৰ প্ৰতিফলিত কৰে।
ভাৰত চৰকাৰৰ কেলেণ্ডাৰৰ বিষয়ে
ভাৰত চৰকাৰৰ কেলেণ্ডাৰ বছৰ বছৰ ধৰি ৰাজহুৱা যোগাযোগৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংগ হৈ পৰিছে, কেৱল তাৰিখতকৈ বহু বেছি যোগাযোগ কৰা মাধ্যমলৈ বিকশিত হৈছে। ইয়াত চৰকাৰৰ মূল কাৰ্যসূচী, পদক্ষেপ আৰু কৃতিত্বসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা হৈছে, যিয়ে ভাৰতে কৰা সামূহিক অগ্ৰগতিৰ এক প্ৰেৰণাদায়ক সোঁৱৰণী হিচাপে কাম কৰে। ভাৰত চৰকাৰৰ ২০২৫ বৰ্ষৰ কেলেণ্ডাৰে পৰম্পৰাগত জ্ঞান ব্যৱস্থাক পৰিৱৰ্তনশীল শাসনৰ মন্ত্ৰ হিচাপে আকোৱালি লৈছে যিয়ে দেশৰ অগ্ৰগতিৰ সূচনা কৰে।
মুঠ ১৩টা ভাৰতীয় ভাষাত প্ৰকাশিত এই কেলেণ্ডাৰখনৰ সৰ্বাংগীনতাই প্ৰতিটো ভাষিক আৰু সাংস্কৃতিক পটভূমিৰ নাগৰিকৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনৰ চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগীক প্ৰতিফলিত কৰে। গাওঁ পঞ্চায়তলৈকে ইয়াৰ বিতৰণৰ ফলত ই দুৰ্গম অঞ্চললৈ যোৱাৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ আহিলা হিচাপে কাম কৰে, যাৰ ফলত তৃণমূল পৰ্যায়ৰ সম্প্ৰদায়সমূহে চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগী আৰু পদক্ষেপৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিব পাৰে। এই কেলেণ্ডাৰখন কেৱল ব্যৱহাৰিক সম্পদেই নহয়, আমাৰ জাতিৰ ঐক্য আৰু শক্তিৰ প্ৰতীক।
লাখ লাখ ঘৰ, কাৰ্যালয় আৰু ৰাজহুৱা প্ৰতিষ্ঠানত উপনীত হোৱা নথি হিচাপে এই কেলেণ্ডাৰখনে স্বচ্ছতা আৰু সৰ্বাংগীন বৃদ্ধিৰ প্ৰতি চৰকাৰৰ অটল দায়বদ্ধতাক প্ৰতিফলিত কৰে। ই কেৱল সাফল্যৰ ইতিহাস নহয় বৰঞ্চ প্ৰতিজন নাগৰিকে স্বাৱলম্বী আৰু প্ৰগতিশীল ভাৰত গঢ়াত সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণৰ আহ্বান।
ই ১.৪ বিলিয়ন ভাৰতীয়ৰ সামূহিক শক্তি আৰু ভাগ-বতৰা আকাংক্ষাৰ প্ৰতীক হিচাপে কাম কৰে। ইয়াৰ বহল প্ৰসাৰ আৰু শক্তিশালী বাৰ্তাৰে কেলেণ্ডাৰখনে জাতিটোক এক উজ্জ্বল, অধিক অন্তৰ্ভুক্ত কাইলৈৰ দিশত অনুপ্ৰাণিত আৰু পথ প্ৰদৰ্শন কৰে। এইটোৱেই জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ পৰিৱৰ্তনশীল শক্তিৰ সাক্ষ্য, যিয়ে জাতিটোৰ জনকল্যাণৰ দিশত যাত্ৰাক আগুৱাই লৈ গৈছে।
২০২৫ চনৰ ভাৰত চৰকাৰৰ কেলেণ্ডাৰ ইংৰাজী আৰু হিন্দী ভাষাত চাবলৈ ইয়াত ক্লিক কৰক।