কেবিনেট
২০২৫ চনৰ ছিজনৰ বাবে কোপ্ৰাৰ বাবে ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য (এমএছপি)
20 DEC 2024 8:10PM by PIB Guwahati
অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা বিভাগৰ কেবিনেট কমিটীয়ে ২০২৫ বৰ্ষৰ ছিজনৰ বাবে কোপ্ৰাৰ ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য (এমএছপি)ত অনুমোদন জনাইছে। কৃষকসকলক লাভজনক মূল্য প্ৰদান কৰিবলৈ চৰকাৰে ২০১৮-১৯ৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটত ঘোষণা কৰিছিল যে সকলো অধিদেশিত শস্যৰ এমএছপি সৰ্বভাৰতীয় ওজনযুক্ত গড় উৎপাদন ব্যয়ৰ কমেও ১.৫গুণ স্তৰত নিৰ্ধাৰণ কৰা হ’ব। সেই অনুসৰি, ২০২৫ চনৰ ছিজনৰ বাবে উচিত গড় মানৰ মিলিং কোপ্ৰাৰ এমএছপি প্ৰতি কুইণ্টলত ১১৫৮২/- টকা আৰু বল কোপ্ৰাৰ বাবে প্ৰতি কুইণ্টলত ১২১০০/- টকা নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে।
চৰকাৰে ২০২৫ চনৰ বিপণন বতৰৰ বাবে মিলিং কোপ্ৰা আৰু বল কোপ্ৰাৰ এমএছপি ২০১৪ চনৰ বিপণন বতৰৰ প্ৰতি কুইণ্টলত ৫২৫০ টকা আৰু প্ৰতি কুইণ্টলত ৫৫০০ টকাৰ পৰা বঢ়াই প্ৰতি কুইণ্টলত ১১৫৮২ টকা আৰু প্ৰতি কুইণ্টলত ১২১০০ টকা কৰিছে, যি ক্ৰমে ১২১ শতাংশ আৰু ১২০ শতাংশ বৃদ্ধি দেখুৱায়।
উচ্চ এমএছপিয়ে কেৱল নাৰিকল খেতিয়কসকলৰ বাবে উন্নত পাৰিশ্ৰমিক সুনিশ্চিত কৰাই নহয়, বৰং ঘৰুৱা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় উভয় স্তৰতে নাৰিকলজাত সামগ্ৰীৰ ক্ৰমবৰ্ধমান চাহিদা পূৰণ কৰিবলৈ কৃষকসকলক কোপ্ৰা উৎপাদন বৃদ্ধি কৰিবলৈও উৎসাহিত কৰিব।
মূল্য সমৰ্থন আঁচনি (পিএছএছ)ৰ অধীনত কোপ্ৰা আৰু বাকলি নোহোৱা নাৰিকল ক্ৰয়ৰ বাবে ভাৰতীয় ৰাষ্ট্ৰীয় কৃষি সমবায় বিপণন ফেডাৰেচন লিমিটেড (এনএএফইডি) আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় গ্ৰাহক ফেডাৰেচনে (এনচিচিএফ) কেন্দ্ৰীয় ন’ডেল এজেন্সী (চিএনএ) হিচাপে কাম কৰি যাব।

Cabinet
Minimum Support Price (MSP) for Copra for 2025 season
20 DEC 2024 8:10PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs has given its approval for the Minimum Support Price (MSP) for copra for 2025 season. In order to provide remunerative prices to the cultivators, Government had announced in the Union Budget of 2018-19, that MSP of all the mandated crops will be fixed at levels of at least 1.5 times of all India weighted average cost of production. Accordingly, MSP for Fair Average Quality of milling copra has been fixed at ₹ 11582/- per quintal and for ball copra at ₹ 12100/- per quintal for 2025 season.
The Government has increased MSP for milling copra and ball copra from ₹ 5250 per quintal and ₹ 5500 per quintal for the marketing season 2014 to ₹ 11582 per quintal and ₹ 12100 per quintal for the marketing season 2025, registering a growth of 121 percent and 120 percent, respectively.
A higher MSP will not only ensure better remunerative returns to the coconut growers but also incentivize farmers to expand copra production to meet the growing demand for coconut products both domestically and internationally.
National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India Ltd. (NAFED) and National Cooperative Consumers’ Federation (NCCF) will continue to act as Central Nodal Agencies (CNAs) for procurement of copra and de-husked coconut under Price Support Scheme (PSS).