প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
হরিয়ানাগী পানীপৎতা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং হৌদোকপদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
09 DEC 2024 5:54PM by PIB Imphal
ভারত মাতা কী জয়!
ভারত মাতা কী জয়!
ভারত মাতা কী জয়!
হরিগী লৈফম অসি হরিয়ানা ওইরি, অমসুং মফম অসিদা, মীপুম খুদিংমক্না অমগা অমগা নুংশিন্না 'রাম রাম' হায়দুনা তরাম্না ওক্নৈ।
হরিয়ানাগী গভর্নর বান্দারু দত্তত্রেয়জী, রাজ্য অসিগী থৌনা ফরবা অমসুং মীয়াম্না পাম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী শ্রী নয়াব সিংহজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলদা ঐহাক্কী ইকাই খুম্নরবা মরুপ নির্মলা সীতারমনজী, অমসুং লমদম অসিগী মচানুপী, সংসদকী মেম্বর অমসুং হান্নগী মুখ্য মন্ত্রী, লোয়ননা ঐহাক্কী সরকারগী মরুপ শ্রী মনোহর লালজী, শ্রী কৃষ্ণ পালজী, হরিয়ানা সরকারগী মন্ত্রীশিং, শ্রুতিজী, আরতিজী, এম.পি.শিং, এম.এল.এ.শিং অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা তোঙান তোঙানবা LIC সেন্তরশিংগা মরী লৈনরিবা মরুপ পুম্নমক অমসুং ঐগী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং।
ঙসি ভারতনা নুপীশিংগী শক্তি হেনগৎহনবগী মায়কৈদা অতোপ্পা মশক থোকপা খোংথাং অমা লৌখৎলি। ঙসিগী নুমিৎ অসি অতোপ্পা মরম কয়া অমনা অখন্নবা মরুওইবা অমা লৈ। ঙসিদি 9শুবা নুমিৎনি- ঐখোয়গী বেদশিংদা য়াম্না ফবা মশীং অমা য়াওরি। নম্বর 9 অসি নভ দুর্গাগী শক্তি মাপলগা মরী লৈনৈ, অমসুং নভরাত্রিগী মনুংদা, ঐখোয়না নুমিৎ মাপল শক্তিগী ইকাই খুম্নবাদা কত্থোকই। নুমিৎ অসিসু নুপীশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎনবা থৌরম অমনি।
মরুপশিং,
ঙসি দিসেম্বর 9দা, কন্সতিত্যুএন্ত এসেমব্লীগী অহানবা মীফম পাংথোকখি। লৈবাক অসিনা সম্বিধানগী চহি 75 মপুং ফারকপগা লোয়ননা, হায়রিবা তাং অসি মান্নবা অমসুং ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্তকী প্রিন্সিপলশিং ঙাক্না চৎনবা নীংশিংহল্লি।
মরুপশিং,
মালেম অসিদা ইথিক্স অমসুং ধর্মগী লৌশিং পীরম্বা লমদম অসিদা লৈজবা অসি তশেংনমক্কী ইকাই খুম্ননিংঙাইনি। ইন্তর্নেস্নেল গীতা জয়ন্তী মহোৎসব অসিসু হৌজিক কুরুক্ষেত্রাদা পাংথোক্লি। গীতাগী অশেংবা লমদম অসিদা ঐহাক্না ইকায় খুম্নবা উৎচরি অমসুং হরিয়ানাগী অপুনবা রাজ্য অমসুং মসিগী লৈবাকনীংবা মীয়াম্বু নুংশিজরবা রাম রামগা লোয়ননা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। হরিয়ানাদা 'এক হয় তু সেফ হ্যায়' (ঐখোয় অমত্তা ওইনা লৈরবদি, ঐখোয়না সেফ ওইগনি) হায়বা মন্ত্র অসি লৌশিনখিবা মওং অসিনা লৈবাক পুম্বগীদমক্তা মশক থোকপা খুদম অমা ওইহল্লে।
মরুপশিং,
ঐহাক্না হরিয়ানাগা লৈনরিবা মরী অমসুং লমদম অসিগীদমক্তা থম্লিবা ঐহাক্কী নুংশিবা অসি কনাগুম্বা অমদগীসু লাপথোক্তে। অদোমগী অচৌবা তেংবাং অমসুং য়াইফ-পাউজেলনা মরম ওইদুনা মফম অসিদা BJPনা মথং-মথং অহুমশুবা তর্মগীদমক সরকার শেম্লে। মসিগীদমক্তা ঐহাক্না হরিয়ানাগী ইমুং মনুং খুদিংমক্তা থাগৎপা ফোংদোকচরি। সাইনি জীগী মখাদা লৈরিবা অনৌবা সরকার অসি চয়োল খরা খক্তমক ঙাইরি, অদুম ওইনমক মসি লৈবাক শীনবা থুংনা থাগৎপা ফোংদোক্লি। সরকার অসি শেম্লবা মতুংদা নহারোল লিশিং কয়া অমা শেল চংদনা নত্ত্রগা রিকমেন্দেসন অমত্তা চংদনা মতৌ করম্না মতম চুপ্পগী ওইবা থবক ফংলিবগে হায়বদু লৈবাক পুম্বনা উখ্রে। মফম অসিদা লৈরিবা দবল ইঞ্জিন লৈঙাক অসিনা হৌজিক্তি য়াম্না থুনা থবক তৌরি।
মরুপশিং,
মীখলগী মতমদা, হরিয়ানাগী নুপীশিংনা "মহারা হরিয়ানা, নোন স্তোপ হরিয়ানা" হায়বা স্লোগান অসি থাগৎখি। ঐখোয়না হায়রিবা স্লোগান অসি ঐখোয়গী ৱারেপ ওইনা লৌরে। মসিগী ইথিল অসিগা লোয়ননা ঐহাক ঙসি মফম অসিদা অদোম পুম্নমক্কা শম্ননবা লাক্লি। কোইনা য়েংবদা, ঐহাক্না ইমা অমসুং ইচে-ইচল কয়া অমা উবা ফংই, মসি তশেংনা নুংঙাইবা অমনি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী নুপী অমসুং ইচানুপীশিংদা থবক ফংহন্নবা বীমা সখী স্কিম হৌদোক্লে। বিমা সখী ইনিসিএতিবকী মখাদা ইচানুপীশিংদা ঙসি সর্তিফিকেৎশিং য়েন্থোকখ্রে। লৈবাক অসিগী নুপী পুম্নমকপু ঐহাক্না থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
চহি খরগী মমাংদা, ঐহাক্না 'বেতি বচাও, বেতি পরাও' কেম্পেন অসি পানিপৎতগী হৌদোকপগী খুদোংচাবা ফংখি। মসিগী পোজিতিব ইম্পেক্ত অসি হরিয়ানা খক্তদা নত্তনা লৈবাক শিনবা থুংনা ফাওখি। হরিয়ানা খক্তদা হৌখিবা চহি তরা অসিদা নুপীমচা লিশিং কয়াগী পুন্সি কনবা ঙমখ্রে। হৌজিক, চহি 10গী মতুংদা, ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংগীদমক বীমা সখী য়োজনা অসি পানীপৎকী লমদম অসিদগী হৌদোক্লে। লম কয়া অমদা, পানীপৎ অসি নুপীশিংগী শক্তি লৈহনবগী খুদম অমা ওইরক্লি।
মরুপশিং,
ভারতনা হৌজিক 2047 ফাওবদা চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইনবা ৱারেপ লৌদুনা মাংলোমদা চংশিল্লি। 1947দগী হৌনা, খুন্নাই খুদিংমক্কী অমসুং মফম খুদিংমক্কী অপুনবা ইনর্জীনা ভারতপু হৌজিক লৈরিবা থাক্তা পুখৎলে। অদুম ওইনমক, 2047 ফাওবদা বিক্সিত ভারত (চাউখৎলবা ভারত) গী পান্দম ফংনবগীদমক্তা ঐখোয়না অনৌবা ইনর্জীগী সোর্স কয়া অমা শিজিন্নগদবনি। অসিগুম্বা হৌরকফম অমাদি অৱাং নোংপোক য়াওনা নোংপোক থংবা ভারতনি। ইনর্জীগী অতোপ্পা মরুওইবা সোর্স অমা হায়রগদি ঐখোয়গী লৈবাক্কী নারি শক্তি হায়বদি নুপীগী পাৱর অসিনি। চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎনবগীদমক, ঐখোয়না ঐখোয়গী মশিং য়াম্লবা ইমা অমসুং ইচে-ইচলশিংগী অহেনবা শক্তি মথৌ তাই। মখোয়গী থৌদাংশিং অসি ঐখোয়গী ইথিলগী খ্বাইদগী চাউবা সোর্স ওইগনি। ঙসিদি, নুপীশিংনা লুচিংবা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং, বীমা সখী, বেঙ্ক সখী, অমসুং কৃশী সখী অসি চাউখৎলবা ভারত অমগী মরুওইবা য়ুম্বী অমা ওইরক্লি।
মরুপশিং,
নুপীশিংবু শক্তি পীনবগীদমক্তা, মখোয়গী খুমাং চাউশিনবগী খুদোংচাবা মরাং কাইনা লৈহনবা অমসুং মখোয়গী লম্বীদা লৈরিবা অথিংবা খুদিংমক লৌথোকপা হায়বসি য়াম্না মরু ওই। নুপীশিংদা চাউখৎপগী খুদোংচাবা পীরবদি, মখোয়না লৈবাক অসিগীদমক অনৌবা খুদোংচাবা কয়া ফংহল্লি। চহি কয়াগী মমাংদা, ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা নুপীশিংনা থবক তৌবা য়াদবা শিনফম কয়া লৈরম্মি। ঐখোয়গী BJP সরকারনা ঐখোয়গী ইচানুপীশিংদা লৈরিবা অথিংবা খুদিংমক মুত্থৎনবা ৱারেপ লৌখি। ঙসিদি, নুপীশিংবু লান্মীগী ফ্রন্ত লাইনশিংদা য়াওহল্লি। ঐখোয়গী নুপীমচাশিংসু মশিং য়াম্না ফাইতর পাইলোৎশিং ওইরক্লি। নুপী কয়া অমা হৌজিক পুলিস ফোর্সতা য়াওরি। মসিগী মথক্তা, ঐখোয়গী মচানুপীশিংনা মমিং লৈরবা কম্পনীশিংবু লুচিংলি। লৈবাক শিনবা থুংনা, নুপীশিংনা লুচিংবা ফার্মরশিং অমসুং শা-শন য়োকপগী কোওপরেতিব সোসাইতীশিং নৎত্রগা প্রদ্যুসর এসোসিএসন 1,200 লৈরি। শান্ন-খোৎনবদা ওইরো নত্রগা মহৈ-মশিং তম্বদা ওইরো, ঐখোয়গী নুপীমচাশিংনা লম খুদিংমক্তা মগুন লৈরি। মসিগী মথক্তা, নুপী লাখ কয়ানা মেতর্নিতি লিভ অসি চয়োল 26 ফাওবা শাংদোকখিবদগী কান্নবা ফংখ্রে।
মরুপশিং,
কনাগুম্বা শান্নরোই অমনা মেদল অমা চাউথোকচবগা লোয়ননা উৎপা নত্ত্রগা মাউন্ত এভরেস্তকী মথক্তা তিরঙ্গাগা লোয়ননা মায় পাক্না চৎপা উবদা, ঐখোয়না চহি কয়া কত্থোকখিবা অমসুং মায় পাক্নবা হোৎনখিবা অদু ফাওবদে। ঙসি মফম অসিদা হৌদোকখিবা বীমা সখী প্রোগ্রামগী য়ুম্ফম অসি চহি কয়াগী মতুং ইন্না হোৎনখিবা অমসুং লেপ্পা লৈতনা হোৎনখিবা অদুদা য়ুম্ফম ওইরি। নীংতম্বা ফংলবা চহি 60দগী 65 ফাওবগী মনুংদা ভারতকী নুপী অয়াম্বনা মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্ত লৈরমদে। মসিনা নুপীশিংবু ফোর্মেল বেঙ্কিং সিস্তেমদা য়াওবা ঙমহনখিদে। মসিগী অৱাৎপা অসি খঙলদুনা, ঐখোয়গী সরকারনা ইমা অমসুং ইচে-ইচলশিংগীদমক জন ধন বেঙ্ক একাউন্তশিং হাংদোকপদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি। ঙসিদি, নুপী অমসুং ইচানুপী করোর 30 হেনবনা জন ধন একাউন্তশিং লৈরে হায়না ঐহাক্না চাউথোকচবা ফাওবগা লোয়ননা ফোংদোকচরি। অসিগুম্বা জন ধন একাউন্তশিং অসি য়াওদ্রবদি ফীভম অসি করম্না ওইরমগনি হায়বসি খল্লু। মখোয়শিং অসি য়াওদ্রবদি গ্যাস সবসিদিগী শেনফমশিং অসি হকথেংননা অদোমগী একাউন্তশিংদা দিপোজিৎ তৌরোই। কোবিদ-19গী লাইচৎ মনুংদা, শেলগী মতেং অসি অদোমদা পীবা ঙমলোই। কিসান কল্যান নিধিগী শেনফমশিং অসি নুপীশিংগী একাউন্তশিংদা য়ৌরোই, সুকনয়া সমৃদ্ধি য়োজনাগী মখাদা পীরিবা হেন্না ৱাংবা শেন্দোইগী কান্নবা অসিসু নুপীমচাশিংনা ফংলমগনি। য়ুম শাবগী শেনফম অসি নুপীশিংগী একাউন্তশিংদা হকথেংননা ত্রান্সফর তৌরোই। মসিগী মথক্তা, অপীকপা বিজিনেসশিং লিংখৎলিবা ইচিল-ইনাওশিংনা বেঙ্কশিংদগী লোন লৌবা ফংলম্লোই, অমসুং মুদ্রা য়োজনাগী মখাদা কোলেতরেল য়াওদনা লোন লৌবা ফংহনবদা নুপী করোর কয়াগী অৱাবা ওইরমগনি। নুপীশিংনা হৌজিক মখোয়গী মশাগী বেঙ্ক একাউন্তশিং লৈরকপনা, মখোয়না মুদ্রা লোনগী খুদোংচাবা লৌবা ঙমলে অমসুং অহানবা ওইনা মখোয়না পাম্বা ললোন-ইতিক অমসুং থবকশিং হৌবা ঙম্মি।
মরুপশিং,
খুঙ্গং খুদিংমক্তা বেঙ্কিং সর্ভিসশিং শন্দোকপদা ঐখোয়গী ইচল-ইচেশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মতম অমদা বেঙ্ক একাউন্ত লৈরমদবা নুপীশিংনা হৌজিক বেঙ্কিং সিস্তেমদা বেঙ্ক সখী ওইনা অতোপ্পা নুপীশিংবু শম্নহল্লিবা অসি য়াম্না নুংঙাইবা অমনি। হায়রিবা ইমা অমসুং ইচে-ইচলশিং অসিনা মীওইশিংদা শেল কনবা, লোন লৌবা অমসুং বেঙ্কিংগী খুদোংচাবশিং মতৌ করম্না কান্নবা মওংদা শিজিন্নগদগে হায়বদু তাক্লি। ঙসিদি, বেঙ্ক সখী লাখ কয়ানা খুঙ্গংগী মফমশিংদা তঙাই ফদবা সর্ভিসশিং ফংহল্লে।
মরুপশিং,
মতম অমদা নুপীশিং অসি বেঙ্কিংদগী তোখায়না থমখিবগুম্না, মখোয়সু ইন্সুরেন্স ইকোসিস্তেমগী শরুক অমা ওইরমদে। ঙসি, নুপী লাখ কয়ানা বীমা এজেন্ত, নৎত্রগা বীমা সখী ওইনবা কেম্পেন অমা হৌদোক্লে। ইনিসিএতিব অসিনা মমাংদা ইন্সুরেন্স সর্ভিসশিং ফংহন্দবা নুপীশিংবু অতোপ্পা মীওইশিংবু হায়রিবা সর্ভিসশিং অসিগা শম্নহনবদা মরুওইবা থৌদাং লৌবা ঙমহল্লি। মসি তৌদুনা, মখোয়না ইন্সুরেন্স সেক্তর পাকথোক চাউথোকহনবদা লমজিংগনি। বীমা সখী য়োজনাগী মখাদা নুপী লাখ 2দা থবক ফংহন্নবা ঐখোয়না পান্দম থম্লি। 10শুবা ক্লাস পাস তৌরবা ইচে-ইচল অমসুং ইচানুপীশীংনা স্পেসিএলাইজ তৌরবা ত্রেনিং, চহি অহুমগী ওইনা শেলগী মতেং অমসুং এলাৱেন্স ফংলগনি। ইন্দস্ত্রীগী দেতাগী মতুং ইন্না, LICগী এজেন্ত অমনা থাগী চাংচত্তা লুপা 15,000 ফংই। মসিনা তাকপদি ঐখোয়গী বীমা সখীশিংনা চহিগী ওইনা লুপা লাখ 1.75 হেনবগী শেনফম ফংগনি। মসিগী ইনকম অসিনা মখোয়গী ইমুং মনুংশিংদা তঙাইফদবা শেল-থুমগী মতেং পীগনি।
মরুপশিং,
বীমা সখীশিংনা পায়খৎলিবা থবক অসিগী মরুওইবা অসি মখোয়গী থাগী শেন্থোক্কী ৱাংমদনি। মখোয়গী থৌদাং অসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী 'ইন্সুরেন্স ফোর ওল'গী পান্দম ফংবদা মরুওইবা থৌদাং লৌগনি। সোসিএল সেক্যুরিতী হেনগৎহন্নবা অমসুং লায়রবগী হৌরকফমদগী লায়রবশিং মুত্থৎনবা মসিগী মিসন অসি য়াম্না মরু ওই। ঙসি বীমা সখী ওইনা অদোম্না লৌরিবা থৌদাং অসিনা ইন্সুরেন্স ফোর ওলগী মিসন অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
মরুপশিং,
ইন্সুরেন্সনা মীওই অমবু মতৌ করম্না শক্তি পীরকপগে অমসুং পুন্সিদা অহোংবা পুরকপগে হায়বগী ময়েক শেংবা খুদমশিং ঐখোয়না উখ্রে। সরকারনা 'প্রধান মন্ত্রী জিবন জ্যোতি বিমা য়োজনা' অমসুং 'প্রধান মন্ত্রী সুরক্ষ বিমা য়োজনা' হৌদোকখ্রে। মখোয় অনি অসিনা অৱাংবা এফোর্দেবল প্রিমিয়মদা লুপা লাখ 2 ফাওবগী ইন্সুরেন্স কভরেজ ফংহল্লি। লৈবাক অসিগী মীওই করোর 20 হেনবনা, মখোয়শিং অসিগী মরক্তগী কয়া অমনা ইন্সুরেন্স লৈগনি হায়না খল্লমদে, হৌজিক্তি হায়রিবা স্কিমশিং অসিগী মখাদা ইন্সুরেন্স পায়রে। হৌজিক ফাওবদা, ক্লেম সেতলমেন্ত ওইনা চাউরাক্না লুপা করোর 20,000গী শেনফম পীখ্রে। করিগুম্বা মীওই অমনা এক্সিদেন্ত অমা থোক্লবদি নত্ত্রগা মহাক্কী নুংশিজবা মীওই অমা লৈখিদ্রবদি, অসিগুম্বা অৱাবা মতমদা লুপা লাখ 2 অসি কয়া য়াম্না মরু ওইগনি হায়বদু খল্লু। মসিনা তাকপদি বীমা সখীশিংনা ইন্সুরেন্স পীবখক নত্তে, মখোয়না মশীং থীঙমদ্রবা ইমুংশিংদা মরুওইবা সোসিএল সেক্যুরিতী নেৎ অমা পীরি অমসুং য়াম্না অফবা সর্ভিস অমা পাংথোক্লি।
মরুপশিং,
ভারতকী খুঙ্গংগী নুপীশিংগীদমক হৌখিবা চহি 10দা পায়খৎখিবা রিভোলুস্নরী পোলিসীশিং অমসুং ৱারেপশিং অসি শকখঙবা অমসুং নৈনবগী মথৌ তাই। বীমা সাখী, বেঙ্ক সাখী, কৃশি সাখী, পশু সাখী, দ্রোন দিদি অমসুং লাখপাতি দিদিগুম্বা মমিংশিং অসি অচম্বা অমসুং মহৌশাগুম্বা ওইনা উবা য়াই, অদুবু নুপীশিং অসিনা ভারতকী তুংলমচৎপু অমুক হন্না শেমগৎলি। সেল্ফ-হেল্প গ্রুপ (SHG) গী খোঙজং অসি নুপীশিংগী শক্তি লৈহনবগী মশক থোকপা ৱারী অমনি অমসুং মসি পুৱারীদা ইদুনা লৈহৌরগনি। ঐখোয়না SHGশিংবু খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনদা অহোংবা পুরক্নবা পাঙ্গল লৈরবা খুৎলাই অমা ওইহনখ্রে। ঙসিদি, লৈবাক শীনবা থুংনা নুপী করোর 10দি SHGশিংগা মরী লৈনরে, মখোয়গী হোৎনজরিবা অসিগী খুত্থাংদা হিংননবগী লম্বী ফংলি। হৌখিবা চহি তরা অসিদা, সরকারনা SHGশিংদা লুপা করোর লাখ 8 হেনবগী শেলগী তেংবাং পীখ্রে, মসিনা মখোয়গী কন্ত্রিব্যুসনদা চাউনা মতেং পাংলি।
মরুপশিং,
লৈবাক শীনবা থুংনা SHGশিংগা মরী লৈনবা নুপী পুম্নমক্তা ঐনা ময়েক শেংনা হায়জনীংই মদুদি অদোমগী থৌদাং অসি কয়া য়াম্না অখন্নবা অমসুং অদোমগী থৌদাং অসি কয়া য়াম্না চাউবা হায়বদু। অদোম্না ভারতপু মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা অহুমশুবা ইকোনোমিক পৱার ওইনবা হোৎনরি। খুন্নাইগী কাঙলুপ খুদিংমক্কী, কাঙলুপ খুদিংমক্কী অমসুং ইমুং খুদিংমক্কী নুপীশিংনা মীপুম খুদিংমক্কীদমক ইনক্লুসিবিতী লৈহন্নবা, খোংজং অসিগী শরুক অমা ওইরি। SHGশিংগী খোঙজং অসিনা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনবু খুমাং চাউশিলহনবতা নত্তনা খুন্নাইগী ওইবা অপুনবা অমসুং ৱায়েল-পথাপসু হেনগৎহল্লি। নুপীমচা অমা মহৈ তম্লবদি ইমুং অনিগী কান্নবা ফংই হায়না ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা তোইনা হায়নরি। মতৌ অসুম্না, SHGশিংনা নুপী অমগী শেন্থোক হেনগৎহনবতা নত্তনা মহাক্কী ইমুং মনুং অমসুং খুঙ্গং পুম্নমক্কী থাজবা হেনগৎহল্লি। অদোমগী থবক অসি য়াম্না চাউই অমসুং মমল নাইদে।
মরুপশিং,
লাল কিল্লাগী লানবনদগী ঐহাক্না লাখপতি দিদি করোর 3 শেম্নবা পান্দমসু লাউথোকখি। হৌজিক ফাওবদা লৈবাক শিনবা থুংনা লাখপতি দিদি করোর 1.15 হেন্না থোরকখ্রে। মখোয় অমমম্না চহিগী ওইনা লুপা লাখ 1 হেন্না ফংলি। লাখপতি দিদি খোংথাং অসি সরকারগী নমো দ্রোন দিদি স্কিমনা মখা তানা পুক্নিং থৌগৎলি। মসি হরিয়ানাদা পাক শন্না শকখঙনরি। হরিয়ানাগী মীখলগী মতমদা, ঐহাক্না ইচানুপী খরগা ইন্তর্ভ্যু তৌখি। মচানুপী অমনা ত্রেন তৌরবা দ্রোন পাইলোৎ অমা ওইরকপগী মহাক্কী খোঙচৎ, মহাক্কী কাঙবুনা মতৌ করম্না দ্রোন অমা ফংখিবগে, অমসুং হৌখিবা খারিফ সিজনদা মহাক্না মহৈ-মরোংশিং স্প্রে তৌবগী থবক করম্না ফংখিবগে হায়বদু শন্দোক্না তাকখি। মহাক্না দ্রোন শীজিন্নদুনা লৌউ-শিংউগী লম একর 800রোমদা তিল-কাং থিংনবা হিদাকশিং চাইখি। মহাক্না শেল কয়া ফংলবগে হায়বা খঙব্রা? মহাক্না সিজন অমখক্তদা লুপা লাখ 3 ফংখি। ইনিসিএতিব অসিনা লৌউ-শিংউদা অহোংবা পুরকপতা নত্তনা নুপীশিংগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্লি, মখোয়বু শেল থুমগী মনিং তমহনবা অমসুং চাউখৎপা পুরকপা ঙমহল্লি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, লৈবাক শিনবা থুংনা, অওনবা পুরক্নবা লৌউ-শিংউগী পাম্বৈশিং, মহৌশাগী ওইবা লৌউ-শিংউ অমসুং তুং কোইনা চৎনবা য়াবা লৌউ-শিংউগী পাম্বৈশিংগী মতাংদা এৱেরনেস হেনগৎহন্নবা, মশিং য়াম্লবা কৃশী সখীশিংদা ত্রেনিং পীরি। হৌজিক ফাওবদা, কৃশী সখী 70,000 রোম্না মখোয়গী সর্তিফিকেৎ ফংখ্রে। অসিগুম্বা কৃশী সখীশিং অসিনা চহিগী ওইনা লুপা 60,000 হেন্না ফংনবগী ওইথোকপা লৈ। মতৌ অসুম্না, শা-শন য়োকপগী মতাংদা এৱেরনেস কেম্পেইনশিংদা পশু সখী লাখ 1.25 হেন্না এক্তিব ওইনা শরুক য়ারি। কৃশী সখী অমসুং পশু সখীশিংগী থৌদাং অসি থবক পীবগী মথক্তা পাক চাউনা চঙই। মখোয়না মীওইবা খুন্নাইদা মমল য়াম্লবা সেবা পীরি। নর্সশিংনা পুন্সি কনবদা অমসুং শেন্নবদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌবগুম্না, কৃশী সাখীশিংনা পৃথিবী ইমাবু তুংগী মীরোনগীদমক ঙাক-শেল্লি। ওর্গানিক ফার্মিং প্রমোৎ তৌদুনা, মখোয়না লৈহাউ, ঐখোয়গী লৌমীশিং অমসুং গ্রহ মশামক্তা মতেং পাংলি। অসিগুম্না, পশু সখীশিংনা শা-ঙাগীদমক খন্ন-নৈনদুনা য়াম্না চাউনা কন্ত্রিব্যুৎ তৌরি, মসিনা মীওইবা খুন্নাইগীদমক চপ মান্ননা অচৌবা সর্ভিস অমা পাংথোক্লি।
মরুপশিং,
পোলিতিক্স অমসুং ভোৎ বেঙ্ককী লেন্সকী খুত্থাংদা পুম্নমক য়েংশিনবা মীওইশিং লৈ, অমসুং মখোয় অসি ঙসিদি ময়েক শেংনা নুংঙাইতবা অমসুং অৱাবা ফাওরি। মীখল অমগী মতুংদা মীখল অমদা মোদীগী মায়কৈদা ইমাশিং, ইচে-ইচলশিং, অমসুং মচানুপীশিংগী য়াইফ-মঙ্গোল অসি করিগীদমক্তা লেপ্তনা হেনগৎলক্লিবা অসি মখোয়না খঙবা ঙমদে। নুপীশিংবু ভোৎ বেঙ্ক অমা ওইনা লৌরম্বা অমসুং মীখলগী মতমসিদা শক্নাইরবশিংগী ওইনা পাউজেল পীরম্বা মীওইশিংনা অচেৎপা অমসুং অশেংবা মরী অসিবু খঙবা ঙম্লোই।
ইমাশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংদগী ঐনা ফংলিবা নুংশিবা অমসুং থৌজাল অদু খঙনবগীদমক্তা, হৌখিবা চহি 10 অসি অমুক হনগৎনা য়েংনবা তাই। চহি তরাগী মমাংদা, নুপী করোর কয়াদা তঙাই ফদবা সেনিতেসনগী খুদোংচাবা লৈরমদে। ঙসিদি, লৈবাক শীনবা থুংনা তোইলেৎ করোর 12 হেন্না শাখ্রে। চহি 10গী মমাংদা, নুপী করোর কয়াগী গ্যাস কনেক্সন লৈরমদে। উজ্জ্বলা য়োজনাগী খুত্থাংদা, লেম্না কনেক্সন পীখি, অমসুং সিলিন্দরগী মমলসু হন্থহনখি। য়ুম কয়াদা তোতি ঈশিং ফংলমদে; ঐখোয়না য়ুমথোং খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংহন্নবা থবক পায়খৎলে। মমাংঙৈদা, নুপীশিংনা মশাগী প্রোপর্তী কয়া লৈরমদে। হৌজিক্তি, নুপী করোর কয়া পুকা হাউসকী চাউথোকচনীংঙাই ওইবা মপু ওইরে। চহি কয়াগী মমাংদগী, নুপীশিংনা লোক সভা অমসুং রাজ্যগী এসেমব্লীশিংদা 33% রিজার্বেসনগী দিমান্দ তৌরক্লি। অদোমগী য়াইফ-পাউজেলগা লোয়ননা, মতম শাংনা মথৌ তারিবা অসি পাংথোক্নবা ঐখোয়না খুদোংচাবা ফংলে। অচুম্বা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা পুকচেল শেংনা হোৎনরবা মতমদা, ইমা অমসুং ইচে-ইচলশিংগী অশেংবা থৌজাল ফংখি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী দবল ইঞ্জিন লৈঙাক অসিনা লৌমীশিংগী য়াইফনবা মপুং ফানা থবক তৌরি। অহানবা তর্ম অনিগী মনুংদা, হরিয়ানাগী লৌমীশিংনা মিনিমম সপোর্ত প্রাইস (MSP) ওইনা লুপা করোর লাখ 1.25 হেন্না ফংখি। মসিগী অহুমশুবা তর্ম অসিদা, লুপা করোর 14,000দি হান্ননা ফৌ, হৱাই অমসুং মুং লৌমীশিংদা MSP ফংহনখি। মসিগী মথক্তা, ঈচাউনা শোকহল্লবা লৌমীশিং মতেং পাংনবা লুপা করোর 800 হেন্না পীখ্রে। হরিয়ানাবু গ্রীন রিভোলুসনগী লুচিংবা অমা ওইনা লিংখৎপদা চৌধরী চরন সিংহ য়ুনিভর্সিতীনা লৌখিবা মরুওইবা থৌদাং অদু ঐখোয় পুম্নমক্না খঙই। হৌজিক, 21বা চহিচাদা মহারানা প্রতাপ হোর্তিকলচর য়ুনিভর্সিতীনা হরিয়ানাবু মহৈ-মরোং অমসুং মনা-মশিং পুথোকপদা মকোক থোংবা অমা ওইহনবদা মরুওইবা থৌদাং লৌগনি। ঙসি মহারানা প্রতাপ হোর্তিকলচর য়ুনিভর্সিতীগী অনৌবা কেম্পসকী উরেপ উয়ুং তমখ্রে। মসিনা হোর্তিকলচরগী লমদা মহৈ তম্বা নহাশিংদা অনৌবা মতমগা চুনবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐহাক্না হরিয়ানাগী ইচে-ইচলশিং, মরুওইনা নখোয় পুম্নমকপু রাজ্য অসিনা য়াম্না থুনা চাউখৎলগনি হায়না অমুক্কা হন্না থাজবা পীজরি। অহুমশুবা তর্মদা দবল ইঞ্জিন লৈঙাক্না শরুক অহুম হেন্না য়াংনা থবক তৌরগনি। মসিগী খুমাং চাউশিনবদা নুপীশিংগী শক্তি লৈহন্নবগী থৌদাং অসি মখা তানা হেনগৎলগনি অমসুং চাউখৎলগনি। অদোমগী নুংশিবা অমসুং য়াইফ-মঙ্গোল অসি ঐখোয়দা মতম পুম্নমক্তা লৈহল্লকপা ওইরসনু। অসিগুম্বা মঙলান অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না অমুক্কা হন্না ময়াম পুম্নমকপু থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি অমসুং য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
ঐহাক্কা লোয়ননা হায়বীয়ু—
ভারত মাতা কী জয়!
ভারত মাতা কী জয়!
ভারত মাতা কী জয়!
হন্না-হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at launch of development works in Panipat, Haryana
09 DEC 2024 5:54PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Hari’s abode is Haryana, and here, everyone greets each other with a heartfelt 'Ram Ram'.
Haryana Governor Bandaru Dattatreya Ji, the dynamic and popular Chief Minister of this state, Shri Nayab Singh Ji, my esteemed colleague in the Union Cabinet, Nirmala Sitharaman Ji, and the son of this land, Member of Parliament and former Chief Minister, as well as my colleague in the government, Shri Manohar Lal Ji; Shri Krishna Pal Ji, Ministers of the Haryana Government; Shruti Ji, Aarti Ji, MPs, MLAs, and all colleagues associated with various LIC centres across the country, and my dear brothers and sisters.
Today, Bharat is making yet another significant stride towards women empowerment. This day holds special significance for several other reasons as well. Today is the 9th- a number that holds immense auspiciousness in our scriptures. The number 9 is linked to the nine powers of Nav Durga, and during Navratri, we dedicate nine days to the worship of Shakti. This day, too, is dedicated to honouring women.
Friends,
On this very day, 9th December, the first meeting of the Constituent Assembly was held. As the nation celebrates 75 years of the Constitution, this date serves as a reminder to uphold the principles of equality and inclusive development.
Friends,
It is indeed a privilege to be here on this revered land that imparted the knowledge of ethics and religion to the world. The International Gita Jayanti Mahotsav is also taking place in Kurukshetra right now. I bow to this sacred land of the Gita and greet the entire state of Haryana and its patriotic people with a warm Ram Ram. The way Haryana embraced the mantra, 'Ek hai to Safe Hai' (If we are together, we are safe) has set a remarkable example for the entire nation.
Friends,
My bond with Haryana and my affection for this land are no secret. Your immense support and blessings have led to the BJP forming the government here for the third consecutive term. For this, I offer my heartfelt gratitude to every family in Haryana. The new government under Saini Ji has been in office for only a few weeks, yet it is being lauded across the nation. The entire country has witnessed how thousands of young people secured permanent jobs immediately after the formation of this government, without incurring any expenses or requiring any recommendations. The double-engine government here is now working at double the speed.
Friends,
During the elections, the women of Haryana raised the slogan, "Mhara Haryana, Non-Stop Haryana." We have adopted this slogan as our resolution. It is with this commitment that I am here today to connect with all of you. Looking around, I see an overwhelming presence of mothers and sisters, which is truly heartening.
Friends,
The Bima Sakhi scheme has just been launched here to create employment opportunities for the women and daughters of the nation. Certificates under the Bima Sakhi initiative have been distributed to daughters here today. I extend my heartfelt congratulations to all the women across the country.
Friends,
A few years ago, I had the honour of launching the ‘Beti Bachao, Beti Padhao’ campaign from Panipat. Its positive impact has been felt not only in Haryana but across the entire country. In Haryana alone, thousands of daughters’ lives have been saved over the past decade. Now, 10 years later, the Bima Sakhi Yojana for our sisters and daughters has been inaugurated from this same land of Panipat. In many ways, Panipat has become a symbol of women empowerment.
Friends,
Bharat is now advancing with the resolve to become a developed nation by 2047. Since 1947, the collective energy of every community and every region has brought Bharat to its current heights. However, to achieve the goal of a Viksit Bharat (developed India) by 2047, we must tap into many new sources of energy. One such source is Eastern India, including the North East. Another critical source of energy is the Nari Shakti—the women power—of our nation. To build a developed Bharat, we require the additional strength of our countless mothers and sisters, whose contributions will be our greatest source of inspiration. Today, women-led self-help groups, Bima Sakhi, Bank Sakhi, and Krishi Sakhi are emerging as vital pillars of a developed Bharat.
Friends,
To empower women, it is crucial to ensure they have ample opportunities to progress and that every obstacle is removed from their path. When women are given opportunities to advance, they, in turn, unlock new opportunities for the nation. For years, there were many professions in our country where women were barred from working. Our BJP government resolved to eliminate every barrier hindering our daughters. Today, you can see that women are being deployed on the front lines of the army. Our daughters are also becoming fighter pilots in significant numbers. Many women are now joining the police force. Moreover, our daughters are leading prominent companies. Across the country, there are 1,200 producer associations or cooperative societies of farmers and cattle rearers that are being led by women. Whether in sports or education, our daughters are excelling in every field. Additionally, lakhs of women have benefited from the extension of maternity leave to 26 weeks.
Friends,
Often, when we see a sportsperson proudly displaying a medal or triumphantly walking with the tricolour atop Mount Everest, we fail to realise the years of dedication and relentless effort that went into achieving that success. The foundation of the Bima Sakhi programme, launched here today, is similarly built upon years of perseverance and tireless effort. Even after 60–65 years of independence, most women in Bharat did not have their personal bank accounts. This meant that women were largely excluded from the formal banking system. Recognising this gap, our government prioritised opening Jan Dhan bank accounts for mothers and sisters. Today, I am proud to say that more than 30 crore women and daughters now have Jan Dhan accounts. Imagine what the situation would have been like without these Jan Dhan accounts. Without them, gas subsidy amounts would not have been directly deposited into your accounts. During the COVID-19 pandemic, financial assistance could not have been provided to you. The funds from the Kisan Kalyan Nidhi would not have reached the accounts of women, nor would daughters have benefitted from the higher interest offered under the Sukanya Samriddhi Yojana. Money for building homes would not have been directly transferred to women’s accounts. Moreover, sisters establishing small businesses would not have been able to access banks, and it would have been nearly impossible for crores of women to secure collateral-free loans under the Mudra Yojana. Because women now have their personal bank accounts, they are able to avail themselves of Mudra loans and, for the first time, start businesses and ventures of their choosing.
Friends,
Our sisters have played a pivotal role in expanding banking services to every village. It is remarkable to see women who once lacked bank accounts themselves now connecting others to the banking system as Bank Sakhis. These mothers and sisters are teaching people how to save money, how to take loans, and how to utilise banking facilities effectively. Today, lakhs of Bank Sakhis are providing essential services in rural areas.
Friends,
Just as women were once excluded from banking, they were also not part of the insurance ecosystem. Today, a campaign has been launched to make lakhs of women insurance agents, or Bima Sakhis. This initiative enables women, who were once denied access to insurance services, to become key players in connecting others to these services. In doing so, they will also lead the expansion of the insurance sector. Under the Bima Sakhi Yojana, we aim to provide employment opportunities to 2 lakh women. Sisters and daughters who have passed the 10th standard will receive specialised training, financial assistance for three years, and allowances. According to industry data, an LIC agent earns an average monthly income of Rs 15,000. This means that our Bima Sakhis can expect to earn more than Rs 1.75 lakh annually. This income will provide much-needed financial support to their families.
Friends,
The significance of the work being undertaken by Bima Sakhis extends beyond their monthly earnings. Their role will be instrumental in achieving our nation’s goal of 'Insurance for All'. This mission is vital for enhancing social security and eradicating poverty at its roots. The role that you are playing today as Bima Sakhi will strengthen the mission of Insurance for All.
Friends,
We have seen clear examples of how insurance empowers individuals and transforms lives. The government has launched the 'Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana' and the 'Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana', which provide insurance coverage of up to Rs 2 lakh each at highly affordable premiums. Over 20 crore people in the country, many of whom had never imagined having insurance, are now insured under these schemes. To date, approximately Rs 20,000 crore in claim settlements has been provided. Just imagine the impact—if someone suffered an accident or lost a loved one, how crucial that Rs 2 lakh would be during such a challenging time. This means the Bima Sakhis are not just offering insurance; they are providing a vital social security net to countless families and performing a deeply virtuous service.
Friends,
The revolutionary policies and decisions implemented over the last 10 years for rural women in Bharat deserve recognition and study. Names like Bima Sakhi, Bank Sakhi, Krishi Sakhi, Pashu Sakhi, Drone Didi, and Lakhpati Didi may seem simple and ordinary, but these women are reshaping the destiny of India. The Self-Help Group (SHG) movement, in particular, is a remarkable story of women’s empowerment that will be celebrated in history. We have transformed SHGs into powerful tools for revolutionising the rural economy. Today, 10 crore women across the country are associated with SHGs, earning livelihoods through their efforts. In the past decade, the government has provided financial assistance exceeding RS 8 lakh crore to SHGs, significantly boosting their contributions.
Friends,
To all the women associated with SHGs nationwide, I want to emphasise how extraordinary your role is and how immense your contribution is. You are driving Bharat towards becoming the world’s third-largest economic power. Women from all sections of society, every class, and every family are part of this movement, ensuring inclusivity for everyone. This movement of SHGs is not only uplifting rural economies but also fostering social harmony and justice. It is often said in our country that when one daughter is educated, two families benefit. Similarly, SHGs not only increase the income of one woman but also boost the confidence of her entire family and village. Your work is immense and invaluable.
Friends,
From the ramparts of the Red Fort, I also announced the goal of creating 3 crore Lakhpati Didis. So far, more than 1 crore 15 lakh Lakhpati Didis have emerged across the country, with each earning over Rs 1 lakh annually. The Lakhpati Didi initiative is further bolstered by the government’s NaMo Drone Didi scheme, which is receiving widespread acclaim in Haryana. During the Haryana elections, I came across interviews with some sisters. One sister shared her journey of becoming a trained drone pilot, how her group acquired a drone, and how she secured work spraying crops during the last Kharif season. She sprayed pesticides over approximately 800 acres of farmland using the drone. Do you know how much she earned? She made Rs 3 lakh in just one season. This initiative is not only transforming agriculture but also revolutionising the lives of women, enabling them to achieve financial independence and prosperity.
Friends,
Today, thousands of Krishi Sakhis are being trained to raise awareness about modern farming practices, natural farming, and sustainable agricultural methods across the country. So far, nearly 70,000 Krishi Sakhis have received their certifications. These Krishi Sakhis also have the potential to earn over Rs 60,000 annually. Similarly, more than 1.25 lakh Pashu Sakhis are actively participating in awareness campaigns on animal husbandry. The roles of Krishi Sakhis and Pashu Sakhis extend far beyond employment; they are providing invaluable service to humanity. Just as nurses play a crucial role in saving lives and providing care, Krishi Sakhis are safeguarding Mother Earth for future generations. By promoting organic farming, they are serving the soil, our farmers, and the planet itself. Likewise, Pashu Sakhis are contributing significantly by caring for animals, thereby performing an equally noble service to humanity.
Friends,
There are those who view everything through the lens of politics and vote banks, and they are visibly perplexed and troubled these days. They cannot comprehend why the blessings of mothers, sisters, and daughters continue to grow in Modi’s favour, election after election. Those who treated women merely as a vote bank and indulged in token announcements during election seasons cannot grasp this deep and genuine bond.
To understand the immense love and affection I receive from mothers and sisters, one must look back at the last 10 years. A decade ago, crores of women lacked access to basic sanitation. Today, more than 12 crore toilets have been built across the country. Ten years ago, crores of women did not have gas connections. Through the Ujjwala Yojana, free connections were provided, and cylinder prices were made more affordable. Many homes lacked water taps; we have initiated the provision of tap water to every household. In the past, women rarely owned property. Now, crores of women are proud owners of pucca houses. For decades, women have demanded 33% reservation in the Lok Sabha and state assemblies. With your blessings, we had the privilege of fulfilling this long-standing demand. When sincere efforts are made with pure intentions, they earn the heartfelt blessings of mothers and sisters.
Friends,
Our double-engine government is working with full sincerity for the welfare of farmers. During the first two terms, Haryana’s farmers received more than Rs 1.25 lakh crore as Minimum Support Price (MSP). In this third term, Rs 14,000 crore has already been provided as MSP to paddy, millet, and moong farmers. Additionally, over Rs 800 crore has been allocated to assist farmers affected by drought. We all recognise the pivotal role played by Chaudhary Charan Singh University in establishing Haryana as a leader of the Green Revolution. Now, in the 21st century, Maharana Pratap Horticulture University will play a key role in making Haryana a leader in fruit and vegetable production. Today, the foundation stone for the new campus of Maharana Pratap Horticulture University has been laid, which will provide modern facilities for the youth pursuing studies in this field.
Friends,
Today, I once again assure all of you, especially the sisters of Haryana, that the state will witness rapid development. The double-engine government, in its third term, will work with triple the speed. The role of women empowerment in this progress will continue to expand and flourish. May your love and blessings remain with us always. With this hope, I extend my heartfelt congratulations and best wishes to everyone once again.
Say with me—
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. Original speech was delivered in Hindi.