ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ହରିୟାଣାର ପାନିପତଠାରେ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
09 DEC 2024 5:54PM by PIB Bhubaneshwar
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ହରିଙ୍କ ସ୍ଥାନରେ ହରିୟଣାର ସମସ୍ତ ଭାଇଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ରାମ ରାମ।
ହରିୟାଣାର ରାଜ୍ୟପାଳ ବଣ୍ଡାରୁ ଦତ୍ତାତ୍ରେୟ ଜୀ, ହରିୟାଣାର ଲୋକପ୍ରିୟ ଏବଂ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନାୟବ ସିଂହଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହକର୍ମୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣଜୀ ଏବଂ ଏହି ରାଜ୍ୟର ସନ୍ତାନ ଏବଂ ଏହି ସ୍ଥାନର ସାଂସଦ, ପୂର୍ବତନ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସରକାରରେ ମୋର ସାଥି, ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ ଜୀ, ଶ୍ରୀ କୃଷ୍ଣପାଲ ଜୀ, ହରିୟାଣା ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୁତି ଜୀ, ଆରତୀ ଜୀ, ସାଂସଦ, ବିଧାୟକଗଣ... ଦେଶର ଅନେକ ଏଲଆଇସି କେନ୍ଦ୍ର ସହ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ସହକର୍ମୀ ଏବଂ ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀ।
ଆଜି ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ଦିଗରେ ଭାରତ ଆଉ ଏକ ଦୃଢ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛି। ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାରଣରୁ ଆଜିର ଦିନଟି ବିଶେଷ। ଆଜି ହେଉଛି ନବମ। ଶାସ୍ତ୍ରରେ ନଅ ନମ୍ବରକୁ ବହୁତ ଶୁଭ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଇଥାଏ। ନଅ ନମ୍ବର ନବ ଦୁର୍ଗାଙ୍କ ନଅଟି ଶକ୍ତି ସହ ଜଡିତ । ଆମେ ବର୍ଷକୁ ୯ ଦିନ ନବରାତ୍ରୀରେ ଶକ୍ତିଙ୍କର ଉପାସନା କରିଥାଉ । ଆଜି ର ଦିନଟି ମଧ୍ୟ ନାରୀ ଶକ୍ତିର ପୂଜା ଭଳି ଦିନ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଡିସେମ୍ବର ୯ ତାରିଖରେ ସମ୍ବିଧାନ ସଭାର ପ୍ରଥମ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଏମିତି ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସମ୍ବିଧାନର ୭୫ ବର୍ଷର ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି ଡିସେମ୍ବର ୯ ତାରିଖ ଆମକୁ ସମାନତା ଏବଂ ବିକାଶକୁ ସ୍ପର୍ଶଶୀଳ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ବିଶ୍ୱକୁ ନୀତି ଓ ଧର୍ମର ଜ୍ଞାନ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଏହି ମହାନ ଭୂମିରେ ଆଜିର ଦିନକୁ ଆସିବା ଆହୁରି ଆନନ୍ଦଦାୟକ । ବର୍ତ୍ତମାନ କୁରୁକ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଗୀତା ଜୟନ୍ତୀ ମହୋତ୍ସବ ମଧ୍ୟ ଚାଲିଛି । ଗୀତାର ଏହି ଭୂମିକୁ ମୁଁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି । ମୁଁ ପୁରା ହରିୟାଣାକୁ ଏଠିକାର ଦେଶଭକ୍ତି ଲୋକଙ୍କୁ 'ରାମ-ରାମ' ଜଣାଉଛି। ହରିୟାଣା ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ 'ଏକ ହେଁ ତୋ ସେଫ୍ ହୈ' ଯେଉଁ ମନ୍ତ୍ର ଗ୍ରହଣ କରିଛି, ତାହା ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଛି।
ସାଥୀମାନେ
ହରିୟାଣା ସହିତ ମୋର ସମ୍ପର୍କ, ମୋର ଆକର୍ଷଣ କାହାଠାରୁ ଲୁଚି ରହି ନାହିଁ । କ୍ରମାଗତ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ହରିୟାଣାରେ ଗଠିତ ବିଜେପି ସରକାର ପାଇଁ ମୁଁ ହରିୟାଣାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ସୋନି ଜୀଙ୍କ ନୂଆ ସରକାର କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବାର ମାତ୍ର କିଛି ସପ୍ତାହ ବିତିଗଲାଣି ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଉଛି। ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ ହଜାର ହଜାର ଯୁବକଯୁବତୀ ଯେପରି ବିନା ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଓ ବିନା ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଯେଭଳି ସ୍ଥାୟୀ ଚାକିରି ପାଇଛନ୍ତି ତାହା ଦେଶ ଦେଖିଛି। ଏବେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଡବଲ ସ୍ପିଡରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ଆପଣ ସମସ୍ତ ମା' ଭଉଣୀମାନେ ସ୍ଲୋଗାନ ଦେଇଥିଲେ- ସ୍ପୀରା ହରିୟାଣା, ନନ୍ ଷ୍ଟପ୍ ହରିୟାଣା। ଆମେ ସମସ୍ତେ ସେହି ସ୍ଲୋଗାନକୁ ଆମର ସଂକଳ୍ପ କରିଛୁ । ସେହି ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଜି ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଭେଟିବାକୁ ଆସିଛି । ଏବଂ ମୁଁ ଦେଖିପାରୁଛି ଯେଉଁ ସ୍ଥାନକୁ ମୋ ଆଖି ପହଞ୍ଚୁଛି ଯେ ସେଠାରେ ଦେଖୁଛି ମା' ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସି ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶର ଭଉଣୀ-ଝିଅମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ଦେବା ପାଇଁ ଏଠାରେ ବୀମା ସଖୀ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏଠାରେ ଝିଅମାନଙ୍କୁ କେବଳ ବୀମା ସଖୀର ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ଦିଆଯାଇଛି। ମୁଁ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ମୋତେ ଏଠାରୁ ପାନିପତରୁ ବେଟି ବଚାଓ, ବେଟି ପଢ଼ାଓ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଥିଲି। କେବଳ ହରିୟାଣା ରେ ନୁହେଁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଏହାର ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପଡିଛି, କେବଳ ହରିୟାଣାରେ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ହଜାର ହଜାର ଝିଅଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚିଯାଇଛି । ଏବେ ୧୦ ବର୍ଷ ପରେ, ପାନିପତର ଏହି ଭୂମିରୁ ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅଙ୍କ ପାଇଁ ବୀମା ସଖୀ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଅର୍ଥାତ୍ ପାନିପତ ଆମର ଏକ ପ୍ରକାରର ନାରୀ ଶକ୍ତିର ପ୍ରତୀକ ଭୂମି ହୋଇଯାଇଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଭାରତ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକାଶ ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି। ୧୯୪୭ରୁ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରର ଶକ୍ତି ଭାରତକୁ ଏହି ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚାଇଛି। କିନ୍ତୁ ୨୦୪୭ରେ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଅନେକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଉତ୍ସ ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଏଭଳି ଏକ ଶକ୍ତି ଉତ୍ସ ହେଉଛି ଆମପୂର୍ବ ଭାରତ, ଆମ ଭାରତର ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ । ଆଉ ଶକ୍ତିର ଏଭଳି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ସ ହେଉଛି ଆମ ଦେଶର ନାରୀ ଶକ୍ତି, ଭାରତର ନାରୀ ଶକ୍ତି । ଏହା ଆମର ମା' ଭଉଣୀ ଏବଂ ଆମର ନାରୀ ଶକ୍ତି ଯାହା ଭାରତର ବିକାଶ ପାଇଁ ଆମ ପାଇଁ, ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ହେବ । ଆଜି ଏହି ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ, ବୀମା ସଖୀ, ବ୍ୟାଙ୍କ ସଖୀ ଓ କୃଷି ସଖୀ ମାନେ ବିକଶିତ ଭାରତର ଏକ ବଡ଼ ସ୍ତମ୍ଭ ରେ ପରିଣତ ହେବେ ।
ସାଥୀମାନେ
ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଏବଂ ସାମ୍ନାରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁଯୋଗ ମିଳିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ । ଯେତେବେଳେ ମହିଳାମାନେ ଆଗକୁ ବଢିବାର ସୁଯୋଗ ପାଆନ୍ତି, ସେମାନେ ଦେଶ ସାମ୍ନାରେ ସୁଯୋଗର ନୂଆ ଦ୍ୱାର ଖୋଲିଦିଅନ୍ତି । ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଆମ ଦେଶରେ ଏମିତି ଅନେକ ଚାକିରି ଥିଲା ଯାହା ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ନିଷିଦ୍ଧ ଥିଲା, ଯେଉଁଠି ମହିଳାମାନେ କାମ କରିପାରୁ ନଥିଲେ । ଆମ ବିଜେପି ସରକାର ଆମ ଝିଅମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଦୂର କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ ଥିଲେ । ଆଜି ଦେଖନ୍ତୁ, ସେନାର ଆଗ ଧାଡ଼ିରେ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଉଛି। ଆମ ଝିଅମାନେ ଏବେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଲଢୁଆ ପାଇଲଟ ହେଉଛନ୍ତି। ଆଜି ପୁଲିସରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଯୁବତୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଆଯାଉଛି। ଆଜି କାଲି ବଡ଼ ବଡ଼ କମ୍ପାନୀ ଆମ ଝିଅମାନେ ଚଳାଉଛନ୍ତି। ଦେଶରେ କୃଷକ ଓ ଗୋପାଳକଙ୍କ ୧୨୦୦ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଘ ବା ସମବାୟ ସମିତି ରହିଛି, ଯାହାର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି ମହିଳା । ଖେଳ ପଡ଼ିଆ ହେଉ କି ପାଠପଢ଼ା ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଝିଅମାନେ ବହୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି। ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାଙ୍କ ଛୁଟିକୁ ୨୬ ସପ୍ତାହକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଦ୍ୱାରା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଝିଅ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ
ଅନେକ ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ କୌଣସି ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ପଦକ ଜିତିବା ପରେ ଗର୍ବର ସହ ବୁଲୁଥିବା ଦେଖିଥାଉ, ସେତେବେଳେ ଆମେ ଭୁଲି ଯାଇଥାଉ ଯେ ସେହି ଖେଳାଳି, ସେହି ଝିଅ ସେହି ପଦକ ପାଇବା ପାଇଁ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି କେତେ ପରିଶ୍ରମ କରିଛନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ କେହି ଏଭରେଷ୍ଟରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ସହ ଫଟୋ ଉଠାଇଥାନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସେହି ଖୁସିରେ ଆମେ ଭୁଲି ଯାଇଥାଉ ଯେ ସେହି ବ୍ୟକ୍ତି ଅନେକ ବର୍ଷର ସଂଘର୍ଷ ପରେ ଏଭରେଷ୍ଟର ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି । ଆଜି ଏଠାରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ବୀମା ସଖୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ମୂଳଦୁଆ ହେଉଛି ବର୍ଷ ବର୍ଷର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ବର୍ଷ ବର୍ଷର ତପସ୍ୟା । ସ୍ୱାଧୀନତାର ୬୦-୬୫ ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ଅଧିକାଂଶ ମହିଳାଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ନାହିଁ। ଅର୍ଥାତ୍ ମହିଳାମାନେ ସମଗ୍ର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାରୁ ବିଚ୍ଛିନ୍ନ ହୋଇଯାଇଥିଲେ। ସେଥିପାଇଁ ଆମ ସରକାର ପ୍ରଥମେ ମା' ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଜନଧନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିଥିଲେ। ଏବଂ ଆଜି ମୁଁ ଗର୍ବିତ ଯେ ଜନଧନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୩୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲାଯାଇଛି । ଆପଣ କେବେ ଭାବିଛନ୍ତି କି ଜନଧନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ନଥିଲେ କ'ଣ ହୋଇଥାନ୍ତା ? ଜନଧନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ନଥିଲେ ଗ୍ୟାସ ସବସିଡି ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ଆପଣଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଆସିନଥାନ୍ତା, କରୋନା ସମୟରେ ମିଳିଥିବା ସହାୟତା ମିଳିନଥାନ୍ତା, କିଷାନ କଲ୍ୟାଣ ପାଣ୍ଠିର ଟଙ୍କା ମହିଳାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଜମା ହୋଇନଥାନ୍ତା, କନ୍ୟାମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ସୁଧ ଦେଉଥିବା ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି ଯୋଜନାର ଲାଭ ପାଇବା କଷ୍ଟକର ହୋଇଥାନ୍ତା, ନିଜ ଘର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସିଧାସଳଖ ଝିଅଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଟଙ୍କା ଟ୍ରାନ୍ସଫର ହୋଇନଥାନ୍ତା, ରାସ୍ତାକଡ଼ ଦୋକାନୀଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କର ଦ୍ୱାର ବନ୍ଦ ରହିବ ଏବଂ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଯୋଗୁଁ କୋଟି କୋଟି ଭଉଣୀଙ୍କ ପାଇଁ ବିନା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରେ ଋଣ ପାଇବା କଷ୍ଟକର ହୋଇଥାନ୍ତା । ମହିଳାମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଥିଲା, ତେଣୁ ସେମାନେ ମୁଦ୍ରା ଋଣ ନେବାକୁ ସକ୍ଷମ ହୋଇଥିଲେ, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ମନ ମୁତାବକ କାମ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହୋଇଥିଲେ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆମ ଭଉଣୀମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବାରେ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ଯେଉଁମାନଙ୍କ ର ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ନଥିଲା, ସେମାନେ ଏବେ ବ୍ୟାଙ୍କ ସଖୀ ଆକାରରେ ଗାଁ ଲୋକଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ସହ ସଂଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି । ଆମର ମା' ଭଉଣୀମାନେ ଲୋକଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କରେ କିପରି ସଞ୍ଚୟ କରିବେ, ଋଣ କିପରି ପାଇବେ ତାହା ଶିଖାଉଛନ୍ତି । ଏଭଳି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ବ୍ୟାଙ୍କ ଶାଖା ଆଜି ଗାଁରେ ସେବା ଯୋଗାଉଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ
ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଭଳି, ମହିଳାମାନେ କେବେ ବୀମା ଭୁକ୍ତ ହୋଇନଥିଲେ। ଆଜି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଝିଅଙ୍କୁ ବୀମା ଏଜେଣ୍ଟ ଓ ବୀମା ସଖୀ କରିବା ପାଇଁ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଅର୍ଥାତ୍ ଯେଉଁ ସେବାରୁ ସେମାନେ ଏକଦା ବଞ୍ଚିତ ଥିଲେ, ଆଜି ସେମାନଙ୍କୁ ସେହି ସେବା ରେ ଅନ୍ୟ ଲୋକଙ୍କୁ ଯୋଡ଼ିବାର ଦାୟିତ୍ଵ ଦିଆଯାଉଛି। ଆଜି ମହିଳାମାନେ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ବୀମା ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରର ସମ୍ପ୍ରସାରଣର ନେତୃତ୍ୱ ନେବେ। ବୀମା ସଖୀ ଯୋଜନାରେ ୨ ଲକ୍ଷ ମହିଳାଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ସୁଯୋଗ ଦେବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ବୀମା ସଖୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଦଶମ ଶ୍ରେଣୀ ପାସ୍ କରିଥିବା ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦିଆଯିବ, ସେମାନଙ୍କୁ ୩ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଦିଆଯିବ, ସେମାନଙ୍କୁ ଭତ୍ତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ବୀମା କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ତଥ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ ଜଣେ ଏଲଆଇସି ଏଜେଣ୍ଟ ମାସକୁ ହାରାହାରି ୧୫ ହଜାର ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରିଥାନ୍ତି । ସେହି ଅନୁଯାୟୀ, ଆମର ବୀମା ସଖୀମାନେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୧.୭୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ରୋଜଗାର କରିବେ । ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ଏହି ରୋଜଗାର ପରିବାରକୁ ଅତିରିକ୍ତ ରୋଜଗାର ଦେବ ।
ସାଥୀମାନେ
ବୀମା ସଖୀଙ୍କ ଏହି କାମର ଗୁରୁତ୍ୱ କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ ଯେ ସେମାନେ ପ୍ରତି ମାସରେ ହଜାର ହଜାର ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରିବେ । ବୀମା ସଖୀଙ୍କର ଅବଦାନ ଏହାଠାରୁ ବହୁତ ଅଧିକ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଆମ ର ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ବୀମା ହେଉଛି ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । ସାମାଜିକ ନିରାପତ୍ତା, ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ପାଇଁ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ। ଆଜି ଆପଣ ବୀମା ସଖୀ ଭାବେ ଯେଉଁ ଭୂମିକାରେ ଆସୁଛନ୍ତି ତାହା“ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ବୀମା ମିଶନ”କୁ ମଜବୁତ କରିବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଖରେ ବୀମା ର କ୍ଷମତା ଥାଏ, ସେତେବେଳେ କେତେ ଲାଭ ହୋଇଥାଏ ତାହାର ଉଦାହରଣ ମଧ୍ୟ ମିଳିଥାଏ । ସରକାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀବନ ଜ୍ୟୋତି ବୀମା ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷା ବୀମା ଯୋଜନା ଚଳାଉଛନ୍ତି। ଏହା ଅଧୀନରେ ଅତି କମ୍ ପ୍ରିମିୟମରେ ୨-୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୀମା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ । ଦେଶର ୨୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଯେଉଁମାନେ କେବେ ବି ବୀମା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିନଥିଲେ ସେମାନଙ୍କର ବୀମା ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଏହି ଦୁଇଟି ଯୋଜନାରେ ପାଖାପାଖି ୨୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଦାବି ରାଶି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ଯଦି କେହି ଦୁର୍ଘଟଣାର ଶିକାର ହୋଇଛନ୍ତି, ତେବେ କେହି ନିଜ ପ୍ରିୟଜନଙ୍କୁ ହରାଇଛନ୍ତି, ଏହି ୨ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ସେହି କଠିନ ପରିସ୍ଥିତିରେ କେତେ କାମରେ ଆସିପାରି ଥାନ୍ତା। ଅର୍ଥାତ୍ ବୀମା ସଖୀ ଦେଶର ଅନେକ ପରିବାରକୁ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଗାଇ ଦେବା ସହ ପୁଣ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ଗ୍ରାମୀଣ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ବୈପ୍ଳବିକ ନୀତି ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ବାସ୍ତବରେ ଏକ ଅଧ୍ୟୟନର ବିଷୟ । ବୀମା ସଖୀ, ବ୍ୟାଙ୍କ ସଖୀ, କୃଷି ସଖୀ, ପଶୁ ସଖୀ, ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି, ଲଖପତି ଦିଦି ଙ୍କ କଥା ହୁଏତ ଅତି ସରଳ ଓ ସାଧାରଣ ଲାଗୁଥିଲେ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ଭାରତର ଭାଗ୍ୟ ବଦଳାଉଛନ୍ତି। ବିଶେଷ କରି, ଭାରତର ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଅଭିଯାନ, ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣର ଏପରି ଗାଥା ରହିଛି, ଯାହା ଇତିହାସରେ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଅକ୍ଷରରେ ଲେଖାଯିବ । ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ଆମେ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଏକ ଉତ୍ତମ ମାଧ୍ୟମ ରେ ପରିଣତ କରିଛୁ । ଆଜି ସାରା ଦେଶରେ ୧୦ କୋଟି ଭଉଣୀ, ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହ ଜଡ଼ିତ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ମହିଳାମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସହ ମିଶି ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରୁଛନ୍ତି । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ୮ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ସହାୟତା କରିଛୁ ।
ସାଥୀମାନେ
ମୁଁ ସାରା ଦେଶରେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହ ଜଡିତ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କହିବାକୁ ଚାହେଁ, ଆପଣଙ୍କ ଭୂମିକା ଅସାଧାରଣ, ଆପଣଙ୍କ ଅବଦାନ ବିପୁଳ । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମାଜ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରର ଭଉଣୀଏଥିରେ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ମିଳୁଛି। ଅର୍ଥାତ୍ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନ ସାମାଜିକ ସଦ୍ଭାବ ଓ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟକୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛି। କୁହାଯାଏ ଗୋଟିଏ ଝିଅ ପାଠ ପଢ଼ିଲେ, ଦୁଇଟି ପରିବାର ପାଠ ପଢ଼ନ୍ତି। ସେହିପରି ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ କେବଳ ମହିଳାଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରନ୍ତି ନାହିଁ ବରଂ ଏହା ପରିବାରର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ, ସମଗ୍ର ଗାଁର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବଢାଇଥାଏ । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏତେ କାମ କରୁଛନ୍ତି, ଏତେ ବଡ଼ କାମ କରୁଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ
ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ୩ କୋଟି ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ସାରା ଦେଶରେ ୧ କୋଟି ୧୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କୋଟିପତି ଦିଦି ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହି ଭଉଣୀମାନେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ସରକାରଙ୍କ ନମୋ ଡ୍ରୋନ ଦିଦି ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଲଖପତି ଦିଦି ଅଭିଯାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଛି । ହରିୟାଣାରେ ନମୋ ଡ୍ରୋନ ଦିଦିଙ୍କୁ ନେଇ ଅନେକ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି । ହରିୟାଣା ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ମୁଁ କିଛି ଭଉଣୀଙ୍କ ସାକ୍ଷାତକାର ପଢ଼ିଥିଲି। ଜଣେ ଭଉଣୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ସେ କିପରି ଡ୍ରୋନ୍ ପାଇଲଟ୍ ଭାବେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ନେଇଥିଲେ, ତାଙ୍କ ଗ୍ରୁପ୍ କୁ ମଧ୍ୟ ଡ୍ରୋନ୍ ମିଳି ଥିଲା। ଭଉଣୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ଖରିଫ ଋତୁରେ ତାଙ୍କୁ ଡ୍ରୋନ୍ ସ୍ପ୍ରେ କରିବାର କାମ ମିଳିଥିଲା। ସେ ପ୍ରାୟ ୮୦୦ ଏକର ଚାଷ ଜମିରେ ଡ୍ରୋନରୁ ଔଷଧ ସିଞ୍ଚନ କରିଥିଲେ। ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି କି ଏଥିରୁ ସେମାନେ କେତେ ଟଙ୍କା ପାଇଥିଲେ? ଏଥିରୁ ତାଙ୍କୁ ୩ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର ହୋଇଥିଲା। ଅର୍ଥାତ୍ ଗୋଟିଏ ଋତୁରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର ହେଉଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ଉଭୟ ଚାଷ ଓ ଭଉଣୀଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଦେଶରେ ଆଧୁନିକ କୃଷି, ଜୈବିକ କୃଷି ଓ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ହଜାର ହଜାର କୃଷି ସଖୀଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦିଆଯାଉଛି। ପାଖାପାଖି ୭୦ହଜାର କୃଷି ସଖୀ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ପାଇସାରିଲେଣି। ଏହି କୃଷି ସଖୀମାନେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୬୦ ହଜାର ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ରୋଜଗାର କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ଅଟନ୍ତି । ସେହିପରି ଆଜି ୧ ଲକ୍ଷ ୨୫ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ପଶୁ ସଖୀ ପଶୁପାଳନ ସମ୍ପର୍କିତ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି। କୃଷି ସଖୀ ଏବଂ ପଶୁ ସଖୀ କେବଳ ରୋଜଗାରର ମାଧ୍ୟମ ନୁହଁନ୍ତି ବରଂ ଆମ ମାନବତା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ମହାନ ସେବା କରୁଛନ୍ତି । ରୋଗୀକୁ ନୂଆ ଜୀବନ ଦେବାରେ ଯେମିତି ନର୍ସମାନଙ୍କର ବଡ଼ ଅବଦାନ ରହିଛି, ଠିକ୍ ସେହିପରି ଆମ କୃଷି ସଖୀମାନେ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ପୃଥିବୀ ମାତାଙ୍କୁ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରି ସେମାନେ ମାଟି, କୃଷକ ଏବଂ ପୃଥିବୀ ମାତାଙ୍କ ସେବା କରୁଛନ୍ତି। ସେହିଭଳି ଆମ ପଶୁ ସାଖୀମାନେ ମଧ୍ୟ ପଶୁଙ୍କ ସେବା କରି ମାନବିକତାର ସେବା କରିବାର ଏକ ପୂଣ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଅର୍ଜନ କରୁଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ରାଜନୀତି, ଭୋଟ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ର ସେହି ମାପକାଠିରେ ସବୁ କିଛିର ଓଜନ କରୁଥିବା ଲୋକମାନେ ଆଜିକାଲି ବହୁତ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ଓ ବ୍ୟଥିତ । ନିର୍ବାଚନ ପରେ ମୋଦିଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ମା', ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ କାହିଁକି ବଢ଼ୁଛି ତାହା ସେମାନେ ବୁଝିପାରୁନାହାନ୍ତି। ଯେଉଁମାନେ ମା' ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ କେବଳ ଭୋଟ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ଭାବେ ବିବେଚନା କରୁଥିଲେ ଏବଂ ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ଘୋଷଣା କରିବାର ରାଜନୀତି କରିଥିଲେ, ସେମାନେ ଏହି ଦୃଢ଼ ସମ୍ପର୍କକୁ ବୁଝିପାରିବେ ନାହିଁ। ମୋଦି ଙ୍କୁ ଆଜି କାହିଁକି ମା' ଭଉଣୀଙ୍କ ଠାରୁ ଏତେ ଭଲ ପାଇବା ଓ ସ୍ନେହ ମିଳୁଛି ତାହା ବୁଝିବାକୁ ହେଲେ ତାଙ୍କୁ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରାକୁ ମନେ ପକାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ। ୧୦ ବର୍ଷ ତଳେ କୋଟି କୋଟି ଭଉଣୀଙ୍କ ପାଖରେ ଗୋଟିଏ ବି ଶୌଚାଳୟ ନଥିଲା। ମୋଦି ଦେଶରେ ୧୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି । ୧୦ ବର୍ଷ ତଳେ କୋଟି କୋଟି ଭଉଣୀଙ୍କ ପାଖରେ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ନଥିଲା, ମୋଦି ସେମାନଙ୍କୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳାର ମାଗଣା ସଂଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ, ସିଲିଣ୍ଡର ଶସ୍ତା କରିଥିଲେ । ଭଉଣୀଙ୍କ ଘରେ ପାଣି ଟ୍ୟାପ୍ ନଥିଲା, ଆମେ ଟ୍ୟାପ୍ ରୁ ଘରକୁ ପାଣି ଯୋଗାଣ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ। ପୂର୍ବରୁ ମହିଳାଙ୍କ ନାଁରେ କୌଣସି ସମ୍ପତ୍ତି ନଥିଲା, କୋଟି କୋଟି ଭଉଣୀଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘରର ମାଲିକାଣୀ କରିଛୁ । ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ମହିଳାମାନେ ବିଧାନସଭା ଓ ଲୋକସଭାରେ ୩୩ ପ୍ରତିଶତ ସଂରକ୍ଷଣ ଦେବାକୁ ଦାବି କରି ଆସୁଛନ୍ତି। ଆପଣମାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ଆମେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଦାବି ପୂରଣ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଛୁ । ଯେତେବେଳେ ସଠିକ୍ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନେଇ ଏଭଳି ସଚ୍ଚୋଟ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଏ, ସେତେବେଳେ ହିଁ ଭଉଣୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ମିଳିଥାଏ।
ସାଥୀମାନେ
ଆମର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ମଧ୍ୟ କୃଷକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସଚ୍ଚୋଟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ପ୍ରଥମ ଦୁଇ ପାଳିରେ ହରିୟାଣାର କୃଷକମାନେ ଏମଏସପି ବାବଦରେ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ପାଇଛନ୍ତି । ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ ଧାନ, ବାଜରା ଓ ମୁଗ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଏମଏସପି ବାବଦରେ ୧୪ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଇଛି । ମରୁଡ଼ି ପ୍ରଭାବିତ ଚାଷୀଙ୍କ ସହାୟତା ପାଇଁ ୮୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଇଛି। ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ ଚୌଧୁରୀ ଚରଣ ସିଂହ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ହରିୟାଣାକୁ ସବୁଜ ବିପ୍ଳବର ନେତା କରିବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ଏବେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ହରିଆଣାକୁ ଫଳ ଓ ପନିପରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଣୀ କରିବାରେ ମହାରାଣା ପ୍ରତାପ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଭୂମିକା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ। ଆଜି ମହାରାଣା ପ୍ରତାପ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ନୂତନ କ୍ୟାମ୍ପସର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଏହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ପଢୁଥିବା ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ ନୂଆ ସୁବିଧା ମିଳିବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ମୁଁ ହରିୟାଣାବାସୀଙ୍କୁ, ଆମର ସମସ୍ତ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ରାଜ୍ୟର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ହେବ, ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ତିନି ଗୁଣ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ କରିବ । ଆଉ ଏଥିରେ, ଏଠାରେ ନାରୀ ଶକ୍ତିର ଭୂମିକା ବଢିବାରେ ଲାଗିବ । ଆପଣଙ୍କ ଭଲପାଇବା, ଆଶୀର୍ବାଦ ଆମ ଉପରେ ରହିଥାଉ। ଏହି ଶୁଭେଚ୍ଛା ସହିତ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଓ ଶୁଭେଚ୍ଛା । ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ-
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at launch of development works in Panipat, Haryana
09 DEC 2024 5:54PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Hari’s abode is Haryana, and here, everyone greets each other with a heartfelt 'Ram Ram'.
Haryana Governor Bandaru Dattatreya Ji, the dynamic and popular Chief Minister of this state, Shri Nayab Singh Ji, my esteemed colleague in the Union Cabinet, Nirmala Sitharaman Ji, and the son of this land, Member of Parliament and former Chief Minister, as well as my colleague in the government, Shri Manohar Lal Ji; Shri Krishna Pal Ji, Ministers of the Haryana Government; Shruti Ji, Aarti Ji, MPs, MLAs, and all colleagues associated with various LIC centres across the country, and my dear brothers and sisters.
Today, Bharat is making yet another significant stride towards women empowerment. This day holds special significance for several other reasons as well. Today is the 9th- a number that holds immense auspiciousness in our scriptures. The number 9 is linked to the nine powers of Nav Durga, and during Navratri, we dedicate nine days to the worship of Shakti. This day, too, is dedicated to honouring women.
Friends,
On this very day, 9th December, the first meeting of the Constituent Assembly was held. As the nation celebrates 75 years of the Constitution, this date serves as a reminder to uphold the principles of equality and inclusive development.
Friends,
It is indeed a privilege to be here on this revered land that imparted the knowledge of ethics and religion to the world. The International Gita Jayanti Mahotsav is also taking place in Kurukshetra right now. I bow to this sacred land of the Gita and greet the entire state of Haryana and its patriotic people with a warm Ram Ram. The way Haryana embraced the mantra, 'Ek hai to Safe Hai' (If we are together, we are safe) has set a remarkable example for the entire nation.
Friends,
My bond with Haryana and my affection for this land are no secret. Your immense support and blessings have led to the BJP forming the government here for the third consecutive term. For this, I offer my heartfelt gratitude to every family in Haryana. The new government under Saini Ji has been in office for only a few weeks, yet it is being lauded across the nation. The entire country has witnessed how thousands of young people secured permanent jobs immediately after the formation of this government, without incurring any expenses or requiring any recommendations. The double-engine government here is now working at double the speed.
Friends,
During the elections, the women of Haryana raised the slogan, "Mhara Haryana, Non-Stop Haryana." We have adopted this slogan as our resolution. It is with this commitment that I am here today to connect with all of you. Looking around, I see an overwhelming presence of mothers and sisters, which is truly heartening.
Friends,
The Bima Sakhi scheme has just been launched here to create employment opportunities for the women and daughters of the nation. Certificates under the Bima Sakhi initiative have been distributed to daughters here today. I extend my heartfelt congratulations to all the women across the country.
Friends,
A few years ago, I had the honour of launching the ‘Beti Bachao, Beti Padhao’ campaign from Panipat. Its positive impact has been felt not only in Haryana but across the entire country. In Haryana alone, thousands of daughters’ lives have been saved over the past decade. Now, 10 years later, the Bima Sakhi Yojana for our sisters and daughters has been inaugurated from this same land of Panipat. In many ways, Panipat has become a symbol of women empowerment.
Friends,
Bharat is now advancing with the resolve to become a developed nation by 2047. Since 1947, the collective energy of every community and every region has brought Bharat to its current heights. However, to achieve the goal of a Viksit Bharat (developed India) by 2047, we must tap into many new sources of energy. One such source is Eastern India, including the North East. Another critical source of energy is the Nari Shakti—the women power—of our nation. To build a developed Bharat, we require the additional strength of our countless mothers and sisters, whose contributions will be our greatest source of inspiration. Today, women-led self-help groups, Bima Sakhi, Bank Sakhi, and Krishi Sakhi are emerging as vital pillars of a developed Bharat.
Friends,
To empower women, it is crucial to ensure they have ample opportunities to progress and that every obstacle is removed from their path. When women are given opportunities to advance, they, in turn, unlock new opportunities for the nation. For years, there were many professions in our country where women were barred from working. Our BJP government resolved to eliminate every barrier hindering our daughters. Today, you can see that women are being deployed on the front lines of the army. Our daughters are also becoming fighter pilots in significant numbers. Many women are now joining the police force. Moreover, our daughters are leading prominent companies. Across the country, there are 1,200 producer associations or cooperative societies of farmers and cattle rearers that are being led by women. Whether in sports or education, our daughters are excelling in every field. Additionally, lakhs of women have benefited from the extension of maternity leave to 26 weeks.
Friends,
Often, when we see a sportsperson proudly displaying a medal or triumphantly walking with the tricolour atop Mount Everest, we fail to realise the years of dedication and relentless effort that went into achieving that success. The foundation of the Bima Sakhi programme, launched here today, is similarly built upon years of perseverance and tireless effort. Even after 60–65 years of independence, most women in Bharat did not have their personal bank accounts. This meant that women were largely excluded from the formal banking system. Recognising this gap, our government prioritised opening Jan Dhan bank accounts for mothers and sisters. Today, I am proud to say that more than 30 crore women and daughters now have Jan Dhan accounts. Imagine what the situation would have been like without these Jan Dhan accounts. Without them, gas subsidy amounts would not have been directly deposited into your accounts. During the COVID-19 pandemic, financial assistance could not have been provided to you. The funds from the Kisan Kalyan Nidhi would not have reached the accounts of women, nor would daughters have benefitted from the higher interest offered under the Sukanya Samriddhi Yojana. Money for building homes would not have been directly transferred to women’s accounts. Moreover, sisters establishing small businesses would not have been able to access banks, and it would have been nearly impossible for crores of women to secure collateral-free loans under the Mudra Yojana. Because women now have their personal bank accounts, they are able to avail themselves of Mudra loans and, for the first time, start businesses and ventures of their choosing.
Friends,
Our sisters have played a pivotal role in expanding banking services to every village. It is remarkable to see women who once lacked bank accounts themselves now connecting others to the banking system as Bank Sakhis. These mothers and sisters are teaching people how to save money, how to take loans, and how to utilise banking facilities effectively. Today, lakhs of Bank Sakhis are providing essential services in rural areas.
Friends,
Just as women were once excluded from banking, they were also not part of the insurance ecosystem. Today, a campaign has been launched to make lakhs of women insurance agents, or Bima Sakhis. This initiative enables women, who were once denied access to insurance services, to become key players in connecting others to these services. In doing so, they will also lead the expansion of the insurance sector. Under the Bima Sakhi Yojana, we aim to provide employment opportunities to 2 lakh women. Sisters and daughters who have passed the 10th standard will receive specialised training, financial assistance for three years, and allowances. According to industry data, an LIC agent earns an average monthly income of Rs 15,000. This means that our Bima Sakhis can expect to earn more than Rs 1.75 lakh annually. This income will provide much-needed financial support to their families.
Friends,
The significance of the work being undertaken by Bima Sakhis extends beyond their monthly earnings. Their role will be instrumental in achieving our nation’s goal of 'Insurance for All'. This mission is vital for enhancing social security and eradicating poverty at its roots. The role that you are playing today as Bima Sakhi will strengthen the mission of Insurance for All.
Friends,
We have seen clear examples of how insurance empowers individuals and transforms lives. The government has launched the 'Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana' and the 'Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana', which provide insurance coverage of up to Rs 2 lakh each at highly affordable premiums. Over 20 crore people in the country, many of whom had never imagined having insurance, are now insured under these schemes. To date, approximately Rs 20,000 crore in claim settlements has been provided. Just imagine the impact—if someone suffered an accident or lost a loved one, how crucial that Rs 2 lakh would be during such a challenging time. This means the Bima Sakhis are not just offering insurance; they are providing a vital social security net to countless families and performing a deeply virtuous service.
Friends,
The revolutionary policies and decisions implemented over the last 10 years for rural women in Bharat deserve recognition and study. Names like Bima Sakhi, Bank Sakhi, Krishi Sakhi, Pashu Sakhi, Drone Didi, and Lakhpati Didi may seem simple and ordinary, but these women are reshaping the destiny of India. The Self-Help Group (SHG) movement, in particular, is a remarkable story of women’s empowerment that will be celebrated in history. We have transformed SHGs into powerful tools for revolutionising the rural economy. Today, 10 crore women across the country are associated with SHGs, earning livelihoods through their efforts. In the past decade, the government has provided financial assistance exceeding RS 8 lakh crore to SHGs, significantly boosting their contributions.
Friends,
To all the women associated with SHGs nationwide, I want to emphasise how extraordinary your role is and how immense your contribution is. You are driving Bharat towards becoming the world’s third-largest economic power. Women from all sections of society, every class, and every family are part of this movement, ensuring inclusivity for everyone. This movement of SHGs is not only uplifting rural economies but also fostering social harmony and justice. It is often said in our country that when one daughter is educated, two families benefit. Similarly, SHGs not only increase the income of one woman but also boost the confidence of her entire family and village. Your work is immense and invaluable.
Friends,
From the ramparts of the Red Fort, I also announced the goal of creating 3 crore Lakhpati Didis. So far, more than 1 crore 15 lakh Lakhpati Didis have emerged across the country, with each earning over Rs 1 lakh annually. The Lakhpati Didi initiative is further bolstered by the government’s NaMo Drone Didi scheme, which is receiving widespread acclaim in Haryana. During the Haryana elections, I came across interviews with some sisters. One sister shared her journey of becoming a trained drone pilot, how her group acquired a drone, and how she secured work spraying crops during the last Kharif season. She sprayed pesticides over approximately 800 acres of farmland using the drone. Do you know how much she earned? She made Rs 3 lakh in just one season. This initiative is not only transforming agriculture but also revolutionising the lives of women, enabling them to achieve financial independence and prosperity.
Friends,
Today, thousands of Krishi Sakhis are being trained to raise awareness about modern farming practices, natural farming, and sustainable agricultural methods across the country. So far, nearly 70,000 Krishi Sakhis have received their certifications. These Krishi Sakhis also have the potential to earn over Rs 60,000 annually. Similarly, more than 1.25 lakh Pashu Sakhis are actively participating in awareness campaigns on animal husbandry. The roles of Krishi Sakhis and Pashu Sakhis extend far beyond employment; they are providing invaluable service to humanity. Just as nurses play a crucial role in saving lives and providing care, Krishi Sakhis are safeguarding Mother Earth for future generations. By promoting organic farming, they are serving the soil, our farmers, and the planet itself. Likewise, Pashu Sakhis are contributing significantly by caring for animals, thereby performing an equally noble service to humanity.
Friends,
There are those who view everything through the lens of politics and vote banks, and they are visibly perplexed and troubled these days. They cannot comprehend why the blessings of mothers, sisters, and daughters continue to grow in Modi’s favour, election after election. Those who treated women merely as a vote bank and indulged in token announcements during election seasons cannot grasp this deep and genuine bond.
To understand the immense love and affection I receive from mothers and sisters, one must look back at the last 10 years. A decade ago, crores of women lacked access to basic sanitation. Today, more than 12 crore toilets have been built across the country. Ten years ago, crores of women did not have gas connections. Through the Ujjwala Yojana, free connections were provided, and cylinder prices were made more affordable. Many homes lacked water taps; we have initiated the provision of tap water to every household. In the past, women rarely owned property. Now, crores of women are proud owners of pucca houses. For decades, women have demanded 33% reservation in the Lok Sabha and state assemblies. With your blessings, we had the privilege of fulfilling this long-standing demand. When sincere efforts are made with pure intentions, they earn the heartfelt blessings of mothers and sisters.
Friends,
Our double-engine government is working with full sincerity for the welfare of farmers. During the first two terms, Haryana’s farmers received more than Rs 1.25 lakh crore as Minimum Support Price (MSP). In this third term, Rs 14,000 crore has already been provided as MSP to paddy, millet, and moong farmers. Additionally, over Rs 800 crore has been allocated to assist farmers affected by drought. We all recognise the pivotal role played by Chaudhary Charan Singh University in establishing Haryana as a leader of the Green Revolution. Now, in the 21st century, Maharana Pratap Horticulture University will play a key role in making Haryana a leader in fruit and vegetable production. Today, the foundation stone for the new campus of Maharana Pratap Horticulture University has been laid, which will provide modern facilities for the youth pursuing studies in this field.
Friends,
Today, I once again assure all of you, especially the sisters of Haryana, that the state will witness rapid development. The double-engine government, in its third term, will work with triple the speed. The role of women empowerment in this progress will continue to expand and flourish. May your love and blessings remain with us always. With this hope, I extend my heartfelt congratulations and best wishes to everyone once again.
Say with me—
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. Original speech was delivered in Hindi.