প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উচ্চতম ন্যায়ালয়ত ‘সংবিধান দিৱস’ উদযাপন অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ পাঠ
26 NOV 2024 9:01PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ মুখ্য ন্যায়াধীশ সঞ্জীৱ খান্নাজী, ন্যায়াধীশ বি আৰ গৱাইজী, ন্যায়াধীশ সূৰ্যকান্তজী, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ মোৰ সহকৰ্মী শ্ৰী অৰ্জুন ৰাম মেঘৱালজী, ‘এটৰ্নি জেনেৰেল’ শ্ৰী ভেংকটৰমণীজী, ‘বাৰ কাউন্সিল’ৰ অধ্যক্ষ মনন কুমাৰ মিশ্ৰজী, উচ্চতম ন্যায়ালয় বাৰ এছোচিয়েশ্যনৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী কপিল চিব্বলজী, উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ ন্যায়াধীশসকল, প্ৰাক্তন মুখ্য ন্যায়াধীশসকল, অনুষ্ঠানত উপস্থিত থকা গণ্যমান্য ব্যক্তিসকল, ভদ্ৰ মহিলা আৰু সজ্জনসকল।
আপোনালোক সকলো দেশবাসীলৈ ‘সংবিধান দিৱস’ৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। ভাৰতৰ সংবিধানৰ এই ৭৫ সংখ্যক বৰ্ষটো সমগ্ৰ দেশৰ বাবে অপৰিসীম গৌৰৱৰ কথা। আজি মই ভাৰতৰ সংবিধান, সংবিধান সভাৰ সকলো সদস্যক সন্মানসহকাৰে প্ৰণিপাত জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
গণতন্ত্ৰৰ এই গুৰুত্বপূৰ্ণ উৎসৱটো আমি স্মৰণ কৰিছোঁ, একে সময়তে আমি আজিৰ দিনটোতে মুম্বাইত সংঘটিত সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ বাৰ্ষিকীৰ কথাও পাহৰিব নোৱাৰোঁ। এই আক্ৰমণত প্ৰাণ হেৰুওৱা সকলো লোকলৈ মই শ্ৰদ্ধাঞ্জলি অৰ্পণ কৰিছোঁ। মই ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতি মোৰ সংকল্পৰ পুনৰাবৃত্তি কৰিছোঁ যে ভাৰতৰ নিৰাপত্তাৰ প্ৰতি ভাবুকিৰ সৃষ্টি কৰা প্ৰতিটো সন্ত্ৰাসবাদী সংগঠনক উপযুক্ত প্ৰত্যুত্তৰ নিশ্চিতভাৱেই দিয়া হ'ব।
বন্ধুসকল,
সংবিধান সভাৰ দীঘলীয়া বিতৰ্কৰ সময়ত, ভাৰতৰ গণতান্ত্ৰিক ভৱিষ্যত সন্দৰ্ভত গুৰুত্বপূৰ্ণ আলোচনা হৈছিল। আপুনি সকলোৱেই সেই বিতৰ্কৰ বিষয়ে ভালদৰে অৱগত। আৰু তেতিয়া বাবাচাহেব আম্বেদকাৰে কৈছিল– সংবিধান কেৱল উকীলৰ দস্তাবেজেই নহয়... ইয়াৰ আত্মা হৈছে সদায়ে সময়ৰ আত্মা। বাবা চাহেবে যি ভাৱনাৰ কথা কৈছিল সেয়া হৈছে অতিকে গুৰুত্বপূৰ্ণ। আমাৰ সংবিধান প্ৰণেতাসকলে আমাক এই ব্যৱস্থা প্ৰদান কৰিছে যাতে আমি দেশৰ সময় আৰু পৰিস্থিতি অনুসৰি উপযুক্ত সিদ্ধান্ত লৈ সময়ে সময়ে সংবিধানৰ ব্যাখ্যা কৰিব পাৰোঁ। আমাৰ সংবিধান প্ৰস্তুতকৰ্তাসকলে জানিছিল যে সময়ৰ লগে লগে ভাৰতৰ আশা-আকাংক্ষা আৰু সপোনো নতুন উচ্চতাত উপনীত হ'ব, তেওঁলোকে জানিছিল যে স্বাধীন ভাৰতৰ আৰু ইয়াৰ নাগৰিকসকলৰ প্ৰয়োজনীয়তা সলনি হ'ব, প্ৰত্যাহ্বান সলনি হ'ব। সেইকাৰণেই তেওঁলোকে আমাৰ সংবিধানক কেৱল আইনৰ গ্ৰন্থ হিচাপে প্ৰণয়ন কৰিয়েই ক্ষান্ত হোৱা নাছিল... ইয়াৰ পৰিৱৰ্তে, এওঁলোকে ইয়াক এক জীৱন্ত, নিৰন্তৰ প্ৰবাহিত ধাৰা হিচাপেও প্ৰণয়ন কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
আমাৰ সংবিধান হৈছে আমাৰ বৰ্তমান আৰু আমাৰ ভৱিষ্যতৰ পথ প্ৰদৰ্শক। যোৱা ৭৫টা বছৰত দেশখনে যিকোনো প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে, আমাৰ সংবিধানে সেইবোৰৰ প্ৰত্যেকটোকে সমাধান কৰাৰ সঠিক পথ দেখুৱাইছে। এই সময়ছোৱাত ‘জৰুৰীকালীন অৱস্থা’ৰ দৰে সময়ো আহিছিল। আৰু আমাৰ সংবিধানে গণতন্ত্ৰৰ সন্মুখত সৃষ্টি হোৱা এই প্ৰত্যাহ্বানৰো সন্মুখীন হৈছিল। আমাৰ সংবিধানে দেশৰ প্ৰতিটো প্ৰয়োজনীয়তাকে, প্ৰতিটো প্ৰত্যাশাকে পূৰণ কৰিছে। সংবিধানৰ পৰা লাভ কৰা এই শক্তিৰ সুবাদতে... আজি জম্মু-কাশ্মীৰত বাবা চাহেবৰ সংবিধান সম্পূৰ্ণৰূপে বলবত্ কৰা হৈছে। আজি প্ৰথমবাৰৰ বাবে তাত ‘সংবিধান দিৱস’ উদযাপন কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে ইমান ডাঙৰ পৰিৱৰ্তনৰ মাজেৰে যাত্ৰা অব্যাহত ৰাখিছে, ইমান গুৰুত্বপূৰ্ণ সময়ত ভাৰতৰ সংবিধানেই আমাক পথ দেখুৱাইছে, ই আমাৰ বাবে এক পথ প্ৰদৰ্শনকাৰী আলোকস্তম্ভ হৈ উঠিছে।
বন্ধুসকল,
এতিয়া ভাৰতৰ ভৱিষ্যতৰ পথ হৈছে ডাঙৰ সপোন, ডাঙৰ সংকল্পৰ পৰিপূৰ্ণতা। আজি, প্ৰতিগৰাকী দেশবাসীৰ একমাত্ৰ লক্ষ্য হৈছে - এক ‘উন্নত ভাৰত’ গঢ়ি তোলা। ‘উন্নত ভাৰত’ৰ অৰ্থ হৈছে য'ত দেশৰ প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকে ‘মানসম্পন্ন জীৱন’, ‘জীৱনৰ মৰ্যাদা’ লাভ কৰিব পাৰে। ই হৈছে সামাজিক ন্যায়ৰ এটা মহান মাধ্যম। আৰু এয়াও হৈছে সংবিধানৰ আত্মা। সেয়েহে, বিগত বছৰবোৰত দেশৰ জনসাধাৰণৰ মাজত অৰ্থনৈতিক আৰু সামাজিক সমতা অনাৰ বাবে বহুতো পদক্ষেপ লোৱা হৈছে। যোৱা ১০টা বছৰত, এনে ৫৩ কোটিতকৈয়ো অধিক ভাৰতীয়ই ‘বেংক একাউণ্ট’ খুলিছে যিসকলে বেংকৰ দুৱাৰমুখতে উপস্থিত হ'বগৈ পৰা নাছিল। প্ৰজন্মৰ পিচত প্ৰজন্ম ধৰি গৃহহীন হৈ অহা ৪ কোটি ভাৰতীয়ই যোৱা ১০ বছৰত একোটা পকী ঘৰ লাভ কৰিছে, ১০ কোটিৰো অধিক মহিলা যি তেওঁলোকৰ ঘৰত গেছৰ সংযোগ লাভ কৰিবলৈ বছৰ পিচত বছৰ ধৰি অপেক্ষা কৰিবলগীয়া হৈছিল যোৱা ১০টা বছৰত তেওঁলোকে সেই সংযোগ লাভ কৰিছে। আমি আজিৰ জীৱনত ঘৰত টেপটো খুলিলেই পানী পোৱাটো অতি সহজ অনুভৱ কৰোঁ। কিন্তু স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰৰ পাছতো দেশত মাত্ৰ ৩ কোটি ঘৰহে আছিল য'ত নলেৰে জলৰ সংযোগ পোৱা গৈছিল। কোটি কোটি মানুহে এতিয়াও তেওঁলোকৰ ঘৰত নলেৰে পানীৰ যোগান লাভ কৰাৰ বাবে অপেক্ষা কৰি থাকিবলগীয়া হৈছিল। মই সন্তুষ্ট যে আমাৰ চৰকাৰে ৫-৬টা বছৰত ১২ কোটিতকৈয়ো অধিক পৰিয়ালৰ ঘৰলৈ নলেৰে পানী যোগান ধৰি নাগৰিকসকলৰ, বিশেষকৈ মহিলাসকলৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিছে আৰু সংবিধানৰ চেতনা শক্তিশালী কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৱে জানে যে আমাৰ সংবিধানৰ মূল প্ৰতিলিপিত ভগৱান শ্ৰী ৰাম, আই সীতা, হনুমান জী, ভগৱান বুদ্ধ, ভগৱান মহাবীৰ, গুৰু গোবিন্দ সিং জী... এই সকলোৰে ছবি সন্নিৱিষ্ট কৰা হৈছে। এয়া হৈছে ভাৰতৰ সংস্কৃতিৰ প্ৰতীক... এই ছবিসমূহক সংবিধানত স্থান দিয়া হৈছিল যাতে সেইসমূহে আমাক মানৱীয় প্ৰমূল্যবোধৰ বিষয়ে সজাগ কৰি ৰাখিব পাৰে। এই মানৱীয় প্ৰমূল্যবোধবোৰ... সেইবোৰ হৈছে ভাৰতৰ আজিৰ নীতি আৰু সিদ্ধান্তসমূহৰ আধাৰ। ভাৰতীয়সকলক দ্ৰুত ন্যায় নিশ্চিত কৰিবলৈ নতুন ন্যায়িক সংহিতা বলবত্ কৰা হৈছে। দণ্ডব্যৱস্থা এতিয়া ন্যায় আধাৰিত ব্যৱস্থালৈ পৰিৱৰ্তিত হৈছে। মহিলাসকলৰ ৰাজনৈতিক অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে, নাৰী শক্তি বন্দন আইন ঐতিহাসিক ভাৱে গ্ৰহণ কৰা হৈছে। আমি তৃতীয় লিংগকো তেওঁলোকৰ পৰিচিতি আৰু তেওঁলোকৰ অধিকাৰ প্ৰদান কৰাৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছোঁ। আমি দিব্যাংগ ব্যক্তিসকলৰ জীৱন সহজ কৰাৰ ব্যৱস্থাও কৰিছোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি দেশৰ নাগৰিকসকলৰ জীৱন ধাৰণৰ সহজতাৰ বাবে দেশৰ যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। এটা সময় আছিল যেতিয়া জ্যেষ্ঠ পেঞ্চনাৰসকলে তেওঁলোক জীয়াই আছে বুলি প্ৰমাণ কৰিবলৈ বেংকলৈ যাব লগা হৈছিল। আজি জ্যেষ্ঠ নাগৰিকসকলে তেওঁলোকৰ ঘৰৰ পৰাই আৰামত ‘ডিজিটেল জীৱন প্ৰমাণপত্ৰ’ৰ সুবিধা গ্ৰহণ কৰিব পাৰিছে। এতিয়ালৈকে প্ৰায় ১.৫ কোটি জ্যেষ্ঠ নাগৰিকে এই সুবিধাৰ পৰা লাভান্বিত হৈছে। আজি ভাৰত এখন দেশ যিয়ে প্ৰতিটো দৰিদ্ৰ পৰিয়ালক ৫ লাখ টকালৈকে বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদান কৰে। আজি, ভাৰত হৈছে এনে এখন দেশ যি ৭০ বছৰৰ অধিক বয়সৰ প্ৰতিগৰাকী বৃদ্ধ ব্যক্তিকো বিনামূলীয়া স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰদান কৰে। সমগ্ৰ দেশৰ হাজাৰ হাজাৰ ‘জন ঔষধী কেন্দ্ৰ’ই এতিয়া ৮০ শতাংশ ৰেহাইত সুলভ মূল্যৰ ঔষধৰ সেৱা আগবঢ়াইছে। এটা সময়ত আমাৰ দেশত টিকাকৰণে সামৰি লোৱা হাৰ ৬০ শতাংশতকৈয়ো কম আছিল। প্ৰতি বছৰে দহ লাখ শিশু টিকাকৰণৰ পৰা বঞ্চিত হবলগীয়া হৈছি। আজি মই সন্তুষ্ট যে এতিয়া ‘মিছন ইন্দ্ৰধনুষ’ৰ বাবে ভাৰতত টিকাকৰণে ১০০ শতাংশ হাৰৰে পৰিপূৰ্ণতাত উপনীত হৈছে। আজি, দূৰৱৰ্তী গাওঁসমূহতো শিশুসকলক সময়মতে প্ৰতিষেধক প্ৰদান কৰা হৈছে। এই প্ৰচেষ্টাবোৰে দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ বহুত ডাঙৰ চিন্তা হ্ৰাস কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি দেশত কেনেদৰে কাম চলি আছে ইয়াৰ এটা উদাহৰণ হ'ল ‘উচ্চাকাংক্ষী জিলা অভিযান’। দেশৰ এনে ১০০ খনতকৈয়ো অধিক জিলা যাক পিছপৰা বুলি কোৱা হৈছিল... আমি তেওঁলোকক ‘উচ্চাকাংক্ষী জিলা’ হিচাপে বিবেচনা কৰিছিলো আৰু তাত প্ৰতিটো মাপকাঠিত উন্নয়নৰ গতি ত্বৰান্বিত কৰা হৈছে। আজি দেশৰ বহুতো ‘উচ্চাকাংক্ষী জিলা’ই আন জিলাতকৈ যথেষ্ট ভাল কাম কৰি আছে। এতিয়া এই আৰ্হিৰ আধাৰত আমি ‘উচ্চাকাংক্ষী খণ্ড’ কাৰ্যসূচীও আৰম্ভ কৰিছোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি দেশখনে দৈনন্দিন জীৱনৰ পৰা জনসাধাৰণৰ সমস্যা দূৰ কৰাত যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। কেইবছৰমান আগলৈকে ভাৰতত ২.৫ কোটি ঘৰ আছিল যিবোৰ সন্ধিয়া অন্ধকাৰত নিমজ্জিত হৈ থাকিবলগীয়া হৈছিল, সেই ঘৰবোৰত বিদ্যুতৰ সংযোগ নাছিল। এতিয়া সকলোকে বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ সংযোগ প্ৰদান কৰি দেশে তেওঁলোকৰ জীৱন উজলাই তুলিছে। যোৱা বছৰবোৰত দূৰৱৰ্তী এলেকাবোৰত হাজাৰ হাজাৰ মোবাইল টাৱাৰ স্থাপন কৰা হৈছে। যাতে মানুহে ৪জি/৫জি সংযোগ লাভ কৰি থাকিব পাৰে। আগতে, যদি আপুনি আন্দামান বা লক্ষদ্বীপলৈ গৈছিল, তেন্তে তাত ‘ব্ৰডবেণ্ড’ৰ সংযোগ পোৱা নাছিল। আজি, পানীৰ গভীৰতাৰে পাৰ কৰি নিয়া অপ্টিকেল ফাইবাৰে এনে দ্বীপসমূহক উচ্চ গতিৰ ইণ্টাৰনেটসেৱা প্ৰদান কৰিছে। গাঁৱৰ ঘৰ, গাঁৱৰ ভূমি সম্পৰ্কীয় বহুতো বিবাদ হৈছে... আমি এয়া ভালদৰেই জানো। সমগ্ৰ বিশ্বৰ উন্নত দেশসমূহৰ সন্মুখতো ভূমি অভিলেখ এক ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান হৈ আহিছে। কিন্তু আজিৰ ভাৰতে ইয়াতো আগভাগ লৈছে। ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বামিত্ব আঁচনি’ৰ অধীনত আজি গাঁৱৰ ঘৰসমূহৰ ‘ড্ৰোন মেপিং’ কৰা হৈছে আৰু আইনী নথিপত্ৰ জাৰী কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ দ্ৰুত নিৰ্মাণো হৈছে সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ প্ৰকল্পবোৰ সময়মতে সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ বাবে দেশৰ ধনো বহুখিনি ৰাহি কৰিব পৰা গৈছে। আৰু প্ৰকল্পসমূহে ইয়াৰ উপযোগিতাও বহুত বৃদ্ধি কৰিব পাৰিছে। এই চিন্তাধাৰাৰ সৈতে প্ৰগতি নামৰ এখন মঞ্চ সৃষ্টি কৰা হৈছে য'ত আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ প্ৰকল্পৰ নিয়মীয়া পৰ্যালোচনা কৰা হয়। আৰু ইয়াৰে কিছুমান প্ৰকল্প এনেকুৱা আছিল যে সেইবোৰ ৩০-৩০, ৪০-৪০ বছৰৰ ধৰি নিষ্পত্তি নোহোৱাকৈ আছিল। মই নিজেই ইয়াৰ সভাসমূহত সভাপতিত্ব কৰোঁ। আপোনালোকে জানি আনন্দিত হ'ব যে এতিয়ালৈকে ১৮ লাখ কোটি টকাৰ এনে প্ৰকল্পৰ পৰ্যালোচনা কৰা হৈছে আৰু এইসমূহৰ সন্মুখৰ বাধাসমূহ আঁতৰ কৰা হৈছে। সময়মতে সম্পূৰ্ণ হোৱা প্ৰকল্পবোৰে মানুহৰ জীৱনত যথেষ্ট ইতিবাচক প্ৰভাৱ পেলাইছে। এই প্ৰচেষ্টাবোৰ দেশত হৈ আছে... এনে প্ৰয়াসে দেশৰ প্ৰগতি ত্বৰান্বিত কৰি আছে আৰু সংবিধানৰ মৌলিক চেতনা শক্তিশালী কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
মই ড০ ৰাজেন্দ্ৰ প্ৰসাদজীৰ এষাৰ কথাৰে ভাষণৰ সামৰণি মাৰিব বিচাৰিছোঁ। ২৬ নৱেম্বৰ... ১৯৪৯ চনৰ আজিৰ দিনটোতে সংবিধান সভাত তেওঁৰ সামৰণি ভাষণত ড০ ৰাজেন্দ্ৰ প্ৰসাদে কৈছিল, "ভাৰতক আজি সৎ লোকৰ এটা গোটৰ বাহিৰে আন একোৰে প্ৰয়োজন নাই, যিয়ে দেশৰ স্বাৰ্থক তেওঁলোকৰ নিজৰ আগত ৰাখিব। 'নেশ্যন ফাৰ্ষ্ট'ৰ এই মনোভাৱে ভাৰতৰ সংবিধানক অনাগত বহু শতাব্দীৰ বাবে জীয়াই ৰাখিব। মই সংবিধানে মোক দিয়া কামৰ সীমাৰ ভিতৰত থাকিবলৈ চেষ্টা কৰিছোঁ আৰু মই কোনো বেদখল জাপি দিয়াৰ চেষ্টা কৰা নাই। যিহেতু সংবিধানে মোক সেই কাম কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে সেয়ে মই মোৰ সীমা বৰ্তাই ৰাখি মোৰ কথাখিনি উপস্থাপন কৰিছোঁ। ইয়াত কেৱল ইংগিতৰেই কথাবোৰ কোৱা হয়, বহলাই কোৱাৰ কোনো প্ৰয়োজন নহয়।
বহুত বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Constitution Day celebrations at Supreme Court
26 NOV 2024 9:01PM by PIB Delhi
Chief Justice of Bharat, Justice Sanjiv Khanna ji, Justice B.R. Gavai ji, Justice Surya Kant ji, my colleague from the Union Cabinet, Shri Arjun Ram Meghwal ji, Attorney General Shri Venkataramani ji, Bar Council Chairman Manan Kumar Mishra ji, Supreme Court Bar Association President Shri Kapil Sibal ji, Justices of the Supreme Court, former Chief Justices, other distinguished guests, ladies and gentlemen!
Greetings to you and to all citizens on Constitution Day. The 75th year of Bharat’s Constitution is a matter of immense pride for the entire nation. Today, I humbly pay tribute to the Constitution of Bharat and all the members of the Constituent Assembly.
Friends,
As we commemorate this significant democratic festival, we must not forget that today also marks the anniversary of the Mumbai terrorist attacks. I pay homage to those who lost their lives in this attack and reiterate the nation’s resolve to respond decisively to any terrorist organisation that challenges Bharat’s security.
Friends,
Serious discussions took place regarding the democratic future of Bharat during the extensive debates in the Constituent Assembly. You are all well-versed with those debates. At the time, Dr. Babasaheb Ambedkar said, “The Constitution is not a mere lawyers' document... its spirit is always the spirit of the Age.” The spirit mentioned by Babasaheb is of paramount importance. The provisions of our Constitution allow us to interpret it in line with changing times and circumstances. The framers of our Constitution recognised that Bharat’s aspirations and dreams would reach new heights over time and that the needs and challenges of independent Bharat and the citizens of Bharat would evolve. Thus, they did not leave our Constitution as just a legal document but made it a dynamic, continuously flowing stream.
Friends,
Our Constitution serves as a guide for our present and our future. Over the past 75 years, whatever challenges the country faced, our Constitution provided suitable solutions. Even during the Emergency, a period of significant challenge to democracy, our Constitution emerged strong. Our Constitution has lived up to every need and every expectation of the country. This strength of the Constitution has ensured that today Babasaheb’s Constitution is fully implemented in Jammu and Kashmir as well. For the first time, Constitution Day is being celebrated there.
Friends,
Bharat is undergoing a period of tremendous transformation, and during such critical times, our Constitution is showing us the way and remains a guiding light for us.
Friends,
The path forward for Bharat is one of fulfilling great dreams and resolutions. Today, every citizen is united by a single aim—the creation of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). ‘Viksit Bharat’ means a nation where every citizen enjoys a quality of life and dignity of life. This is a major vehicle for social justice, which is also a core spirit of the Constitution. Hence, several steps have been taken to promote economic and social equality in recent years. Over the past decade, more than 53 crore Indians who previously lacked access to banks have opened accounts. In the last ten years, four crore homeless citizens have been provided permanent housing who did not have their homes for generations. Over the last 10 years, more than 10 crore women received free gas connections, who were waiting for gas connections at their homes for several years. In today's life, it seems very simple that we turn on a tap at home, and water flows. However, even 75 years after the country's independence, only 3 crore households had access to tap water. Millions of people were still waiting for tap water in their homes. I am satisfied that our government has provided tap water to more than 12 crore households in the span of 5-6 years making the lives of citizens, especially women, easier and strengthening the spirit of the Constitution.
Friends,
As you are aware, the original manuscript of our Constitution features illustrations of Lord Ram, Mother Sita, Hanuman ji, Buddha, Mahavira, and Guru Gobind Singh ji, symbols of Bharat’s culture. These illustrations in the Constitution remind us of the importance of human values. These values form the basis of modern Bharat’s policies and decisions. To ensure that Indians receive swift justice, a new judicial code has been implemented. The punishment-based system has now been transformed into a justice-based system. A historic decision has been made with the Nari Shakti Vandan Adhiniyam to increase women's political participation. We have also taken steps to ensure recognition and rights for the third gender. Additionally, we have implemented measures to make the lives of differently-abled individuals easier.
Friends,
Today, the nation is heavily focused on improving the Ease of Living for its citizens. There was a time when senior citizens receiving pensions had to visit banks to prove that they were alive. Now, the senior citizens can avail the convenience of submitting digital life certificates from the comfort of their homes. Nearly 1.5 crore senior citizens have benefited from this facility so far. Today, Bharat is a country that provides free treatment up to 5 lakh rupees to every poor family. It is also a country that offers free healthcare to every elderly individual above 70 years of age. Affordable medicines are available at an 80 percent discount at thousands of Jan Aushadhi Kendras across the country. There was a time when immunization coverage in our country was less than 60 per cent and millions of children missed vaccinations each year. Today, I am satisfied to see that Bharat’s immunization coverage is reaching 100 percent, thanks to Mission Indradhanush. Even in remote villages, children are now being vaccinated on time. These efforts have significantly reduced the worries of the poor and the middle class.
Friends,
An example of how the country is working today is the Aspirational Districts campaign. Over 100 districts that were once considered backward have been redefined as Aspirational Districts, where development across all parameters has been accelerated. Today, many of these aspirational districts are performing much better than other districts. Building on this model, we have now launched the Aspirational Block Program.
Friends,
The country is now placing great emphasis on eliminating the everyday challenges people face. Just a few years ago, there were 2.5 crore households in Bharat that would plunge into darkness every evening because they lacked electricity connections. By providing free electricity connections to all, the nation has illuminated their lives. In recent years, thousands of mobile towers have been installed even in remote areas to ensure people have access to 4G and 5G connectivity. Earlier, if you visited the Andaman or Lakshadweep Islands, broadband connectivity was unavailable. Today, undersea optical fiber cables have brought high-speed internet to these islands. We are also well aware of the numerous disputes that arise over village homes and land in rural areas. Even developed countries worldwide face significant challenges with land records. However, today’s Bharat is taking the lead in addressing this issue. Under the PM Svamitva Yojana, drone mapping of village homes is being conducted, and legal documents are being issued to residents.
Friends,
The rapid development of modern infrastructure is equally essential for the country's progress. Completing infrastructure projects on time not only saves the nation’s resources but also significantly enhances the utility of these projects. With this vision, a platform named PRAGATI has been created, where regular reviews of infrastructure projects are conducted. Some of these projects had been pending for 30-40 years. I personally chair these meetings. You’ll be pleased to know that projects worth 18 lakh crore rupees have been reviewed so far, and obstacles hindering their completion have been resolved. Projects being completed on time are having a profoundly positive impact on people's lives. These efforts are accelerating the nation’s progress and strengthening the core values of the Constitution as well.
Friends,
I would like to conclude my speech with the words of Dr. Rajendra Prasad. On this very day, November 26th, in 1949, Dr. Rajendra Prasad during his concluding speech in the Constituent Assembly said, “Bharat today needs nothing more than a group of honest people who will put the country's interest ahead of their own”. The spirit of ‘Nation First, Nation Above All’ will keep Bharat’s Constitution alive for many centuries to come. The work given to me by the Constitution, I have tried to remain within its boundaries, I have not attempted any encroachment. Since the Constitution has entrusted me with this work, I have presented my thoughts while maintaining my limits. Here, a mere hint is enough, there is no need for much more to be said.
Thank you very much.