প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
সুপ্রিম কোর্ত্তা সম্বিধান নুমিৎ পালন তৌবগী থৌরমদা পি.এম.না থমখিবা ৱারোল
26 NOV 2024 9:01PM by PIB Imphal
ভারতকী চীফ জস্তিস জস্তিস সঞ্জীব খন্না জী, জস্তিস বি.আর. গভইজী, জস্তিস সুর্যকান্তজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলদা ঐহাক্কী মরুপ শ্রী অর্জুন রাম মেঘৱালজী, এতোর্নি জেনরেল শ্রী ভেঙ্কতরমানীজী, বার কাউন্সিলগী চেয়রমেন মনন কুমার মিশ্রজী, সুপ্রিম কোর্ত বার এসোসিএসনগী প্রসিদেন্ত শ্রী কপিল সিবলজী, সুপ্রিম কোর্তকী জস্তিসশিং, হান্নগী চীফ জস্তিসশিং, মফম অসিদা শরুক য়াবীরিবা অতৈ মরুওইবা মীওইশিং, নুপীশিং অমসুং নুপাশিং।
ঐহাক্না অদোম অমসুং লৈবাক মীয়াম পুম্নমকপু সম্বিধান নুমিৎকী য়াইফ পাউজেল পীজরি। ভারতকী সম্বিধানগী চহি 75শুবা অসি লৈবাক পুম্বগীদমক্তা চাউথোকচনীংঙাই ওই। ঙসি ঐহাক্না ভারতকী সম্বিধান অমসুং কন্সতিত্যুএন্ত এসেমব্লীগী মীহুৎ পুম্নমকপু ইকায় খুম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না দেমোক্রেসীগী মরুওইবা কুহ্মৈ অসিবু নিংশিংলিবা মতমদা, ঙসি অসি মুম্বাইদা থোকখিবা তেরোরিস্ত এতেক্তকী কুমওনসু ওইরি হায়বসি ঐখোয়না কাউবিরোইদবনি। ঐহাক্না এতেক্ত অসিদা লৈখিদ্রবশিংগী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি। ভারতকী ঙাকশেলদা শীংনরকপা তেরোরিস্তকী লুপ খুদিংমক্না মতিক চাবা পাউখুম পীগনি হায়না ঐনা লৈবাক অসিদা ঐগী ৱারেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
কন্সতিত্যুএন্ত এসেমব্লীদা শাংনা দিবেৎশিং তৌখিবা অদুদা, ভারতকী দিমোক্রেসিগী তুংলমচৎকী মতাংদা কুপ্না খন্ন-নৈনখি। ময়াম পুম্নমক্না হায়রিবা দিবেৎ অসি নীংথিনা খঙনরবনি। অদুগা মদুগী মতুংদা বাবা সাহেব অম্বেদকরনা হায়রম্মি- সম্বিধান অসি লোগী দোক্যুমেন্ত খক্তমক নত্তে... মসিগী ৱাখল্লোন অসি মতম পুম্নমক্কী ৱাখল্লোন্নি। বাবা সাহেবনা হায়রম্বা ৱাখল্লোন অসি য়াম্না মরু ওই। ঐখোয়গী সম্বিধান শেম্লিবশিংনা ঐখোয়দা লৈবাক, মতম অমসুং ফীভমগী মতুং ইন্না চুনবা ৱারেপ লৌদুনা মতম মতমগী ওইনা সম্বিধানবু শন্দোক্না তাকপা ঙম্বগী প্রোভিজন অমা পীরি। মতমগী মতুং ইন্না ভারতকী পান্দমশিং, ভারতকী মঙলানশিং অসি অনৌবা অৱাংবা থাক্তা য়ৌরগনি হায়বা ঐখোয়গী সম্বিধান শেম্লিবশিংনা খঙখি। মখোয়না নীংতম ভারত অমসুং ভারতকী প্রজাশিংগী মথৌ তাবশিং অসি হোংলগনি, শীংনবশিং অসি হোংলগনি হায়বা খঙখি। মরম অসিনা মখোয়না ঐখোয়গী সম্বিধান অসি আইনগী লাইরিক অমখক্তমক ওইনা থমখিদে... অদুবু মসি অহিংবা, লেপ্তনা চেনবা ইচেল অমা ওইহনখি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সম্বিধান অসি ঐখোয়গী হৌজিক্কী অমসুং ঐখোয়গী তুংলমচৎকী লমজিং-লমতাক্নি। হৌখিবা চহি 75 অসিদা লৈবাক অসিনা মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিং অসি করিনো, ঐখোয়গী সম্বিধান্না খুদোংচাদবা খুদিংমক কোকহন্নবা অচুম্বা লম্বী তাক্লি। হায়রিবা মতম অসিগী মনুংদা, ইমর্জেন্সীগুম্বা মতম অমা লাকখি... অমসুং ঐখোয়গী সম্বিধানসু গনতন্ত্রনা থেংনরিবা শীংনবশিং অসি থেংনখি। ঐখোয়গী সম্বিধান্না লৈবাক অসিগী মথৌ তাবা অমসুং অপাম্বা পুম্নমক মপুং ফাহনখি। মসি সম্বিধান্না পীবা শক্তি অসিনা মরম ওইদুনা... ঙসিদি জম্মু অমসুং কাশ্মীরদসু বাবা সাহেবকী সম্বিধান অসি মপুং ফানা চৎনহনখ্রে। ঙসি অহানবা ওইনা কন্সতিত্যুসনগী নুমিৎ থৌরম পাংথোকখ্রে।
মরুপশিং,
ঙসিদি ভারত অসি অহোংবা লাকপগী অচৌবা তাঙ্কক অমা থেংনরি। অসিগুম্বা মরুওইবা মতম অসিদা, ভারতকী সম্বিধান্না ঐখোয়দা লম্বী তাক্লি, ঐখোয়গী লমজিং মৈরা ওইরে।
মরুপশিং,
ভারতকী তুংলমচৎকী লম্বী অসি অচৌবা মঙলানশিং অমসুং অচৌবা ৱারেপশিং অদু মপুং ফাহন্নবগী লম্বীনি। ঙসিদি, লৈবাক অসিগী প্রজা খুদিংমক্না পান্দম অমখক্তমক থম্লি - চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎপা। চাউখৎলবা ভারতকী ৱাহন্থোক্তি লৈবাক অসিগী প্রজা খুদিংমক্না পুন্সিগী মগুন লৈহনবা, পুন্সিগী ইকাই খুম্নবা ফংহনবা হায়বনি। মসি খুন্নাইগী অচুম্বা ৱায়েলগীসু অচৌবা পাম্বৈ অমনি। মসিসু সম্বিধানগী স্পিরিৎ অদুনি। মরম অদুনা, হৌখিবা চহিশিংদা লৈবাক অসিগী মীয়ামগী মরক্তা শেন্মিৎলোন অমসুং খুন্নাইগী ওইবা মান্নবা পুরক্নবা খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎখি। হৌখিবা চহি 10 অসিদা, বেঙ্ককী থোঙ ফাওবা য়ৌবা ঙমদবা ভারত মচা করোর 53গী বেঙ্ক একাউন্তশিং হাংদোকখ্রে। হৌখিবা চহি 10 অসিদা, চহি কয়াদগী য়ুম লৈতবা ভারত মচা করোর 4না পর্মিনেন্ত য়ুম ফংখ্রে। হৌখিবা চহি 10 অসিদা, চহি কয়াদগী মখোয়গী য়ুমদা গ্যাস ফংনবা ঙাইদুনা লৈরম্বা নুপী করোর 10 হেনবনা লেম্না গ্যাস কন্নেক্সন ফংখ্রে। ঙসিগী পুন্সিদা, ঐখোয়না য়ুমগী পাইপ থাদোক্লগা ঈশিং তারকপা অসি য়াম্না নুংঙাইবা অমনি। অদুবু নীংতম্বা ফংলবা চহি 75গী মতুংদা, লৈবাক অসিদা ইমুং করোর 3 খক্তদা তোতি ঈশিং ফংখি। মীওই করোর কয়া মখোয়গী য়ুমশিংদা তোতি ঈশিং ফংনবগীদমক ঙাইদুনা লৈরি। ঐখোয়গী সরকারনা চহি 5-6 অসিদা ইমুং করোর 12 হেনবদা থক্নবা ঈশিং ফংহন্দুনা প্রজাশিংগী পুন্সিদা মরু ওইনা নুপীশিংগী পুন্সিদা লাইহন্নবা হোৎনরি অমসুং সম্বিধানগী স্পিরিত অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সম্বিধানগী অশেংবা কোপিদা ভগবান শ্রী রাম, মাতা সীতা, হনুমানজী, ভগবান বুদ্ধ, ভগবান মহাবীর, গুরু গোবিন্দ সিংহজীগী মমিশিং য়াওরি হায়বসি অদোম্না খংই। মমিশিং অসি পুম্নমক ভারতকী নাৎকী খুদমশিংনি। মীওইবগী মগুনশিং অসিনা ঙসিগী ভারতকী পোলিসীশিং অমসুং ৱারেপশিংগী য়ুম্ফম ওইরি। ভারত মচাশিংনা অথুবা মতমদা অচুম্বা ৱায়েল ফংহন্নবা অনৌবা জুদিসিএল কোদ অমা চৎনহনখ্রে। পেনালিতীদা য়ুম্ফম ওইবা সিস্তেম অসি হৌজিক্না জস্তিসতা য়ুম্ফম ওইবা সিস্তেম অমদা হোংখ্রে। নুপীশিংগী রাজনিতীদা শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা নারী শক্তি বন্দন অধিনিয়মগী পুৱারী ওইরবা ৱারেপ লৌখ্রে। ঐখোয়না অহুমশুবা জেন্দরবু মখোয়গী শক্তাক অমসুং মখোয়গী হকশিং পীনবা খোঙথাংশিংসু লৌখৎলি। দিব্যাঙ্গজনশিংগী পুন্সিদা লাইথোকহন্নবগীদমক ঐখোয়না থৌরাং কয়া অমসু পায়খৎলি।
মরুপশিং,
ঙসিদি লৈবাক অসিনা লৈবাক অসিগী প্রজাশিংগী পুন্সি মহিং লায়থোকহন্নবা মীৎয়েং চংলি। পেন্সন ফংলবা সেনিয়র সিতিজেনশিংনা মখোয় হিংলি হায়বা প্রমান তৌনবগীদমক বেঙ্কতা চৎপা মথৌ তারম্বা মতম অমা লৈরম্মি। ঙসিদি, সেনিয়র সিতিজনশিংনা য়ুমদগী দিজিতেল লাইফ সর্তিফিকেৎকী খুদোংচাবা ফংলি। হৌজিক ফাওবদা চহি য়াম্লবা মীওই করোর 1.5 রোম্না মসিগী খুদোংচাবা অসি ফংখ্রে। ঙসিদি ভারত অসি লায়রবা ইমুং খুদিংদা লুপা লাখ 5 ফাওবগী লেম্না লায়েংলিবা লৈবাক অমা ওইরে। ঙসিদি, ভারত অসি চহি 70গী মথক্তা লৈবা অহল ওইরবা মীওই খুদিংদা লেম্না হেল্থকেয়র ফেসিলিতী ফংহল্লিবা লৈবাক অমা ওইরে। ঙসিদি, লৈবাক অসিগী জন ঔশধী কেন্দ্র লিশিং কয়াদা মমল হোংবা হিদাকশিং চাদা 80গী দিসকাউন্তদা ফংলি। মতম অমদা, ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা ইম্ম্যুনাইজেসনগী কভরেজ অসিসু চাদা 60গী মখাদা লৈরম্মি। চহি খুদিংগী অঙাং করোর কয়া অমা ভেক্সিনেসনগী খুদোংচাবা ফংদ্রি। ঙসিদি, মিসন ইন্দ্রধনুশনা মরম ওইদুনা, ভারত্তা ইম্ম্যুনাইজেসনগী কভরেজ অসি 100% য়ৌরকপা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। ঙসিদি, অরাপ্পা খুঙ্গংশিংদা ফাওবা, অঙাংশিং মতম চানা ভেক্সিন কাপ্লি। মসিগী হোৎনবা অসিনা লাইরবশিং অমসুং মিদ্দল ক্লাসকী মীওইশিংগী চাউনা খনবা অমা হন্থহনখ্রে।
মরুপশিং,
ঙসি লৈবাক অসিদা থবক করম্না পাংথোক্লিবগে হায়বগী খুদম অমা হায়রগদি এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত কেম্পেন অসিনি। লৈবাক অসিগী দিস্ত্রিক্ত 100 হেনববু ঐখোয়না এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিং হায়না লৌই অমসুং মফম অসিদা চাউখৎপগী খোঙজেল অসি পেরামিতর খুদিংদা খুমাং চাউশিল্লে। ঙসিদি লৈবাক অসিগী এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত কয়ানা অতোপ্পা দিস্ত্রিক্তশিংদগী হেন্না ফগৎলক্লি। হৌজিক মসিগী মোদেল অসিগী মতুং ইন্না, ঐখোয়না এস্পিরেস্নেল ব্লোক প্রোগ্রামসু হৌদোক্লে।
মরুপশিং,
ঙসিদি, লৈবাক অসিনা মীয়ামগী পুন্সিদা থোকপা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা অকনবা মীৎয়েং থম্লি। চহি খরগী মমাংদা, নুমিদাংৱাইরম য়ৌরকপদা পুংমম মম্বা ভারত্তা য়ুম করোর 2.5 লৈরম্মি, য়ুমশিং অসিদা মৈ ফংখিদে। মীপুম খুদিংমক্তা লেম্না ইলেক্ত্রিসিতী কন্নেক্সন পীরদুনা লৈবাক অসিনা মখোয়গী পুন্সিদা মঙাল পীরি। হৌখিবা চহিশিংদা, মীওইশিংনা 4G/5G কন্নেক্তিবিতী ফংবা ঙম্নবগীদমক্তা অথাপ্পা মফমশিংদা ফাওবা মোবাইল তাৱর লিশিং কয়া ইনস্তোল তৌখ্রে। মমাংদা, করিগুম্বা অদোম্না অন্দামান নৎত্রগা লক্ষদ্বীপ চৎলবদি, মফম অদুদা ব্রোদবেন্দ কন্নেক্তিবিতী ফংদে। ঙসিদি, সমুদ্রগী মখাদা লৈবা ওপ্তিকেল ফাইবরনা হায় স্পীদ ইন্তর্নেৎ অসি অসিগুম্বা ইথৎশিংদা পুরক্লি। খুঙ্গংগী য়ুমশিং অমসুং খুঙ্গংগী লমগা মরী লৈনবা চয়েৎনবা কয়া লৈরম্বা অদু ঐখোয়না নীংথিনা খঙই। লমগী রেকোর্দশিং অসি মালেমগী চাউখৎলবা লৈবাকশিংগী অচৌবা শীংনবনি। অদুবু ঙসিগী ভারতনা মসিদসু মাংজিল থানা চংশিল্লি। পি.এম. স্বামীত্ব য়োজনাগী মখাদা, খুঙ্গংগী য়ুমশিংগী দ্রোন মেপ্পিং তৌরি অমসুং লিগেল দোকুমেন্তশিং ইসু তৌরি।
মরুপশিং,
মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা অথুবা মতমদা শেমগৎপা অসি লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক্তা চপ মান্ননা মরু ওই। ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং মতম চানা লোইশিনবনা লৈবাক অসিগী শেনফম কনবা ঙমগনি... অমসুং প্রোজেক্তশিংগী কান্নবা হেনগৎহনগনি। ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, প্রগতি কৌবা প্লেৎফোর্ম অমা শেমখ্রে। মসিদা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং চাং নাইনা য়েংশিনবা পাংথোক্লি। অমসুং মসিগী প্রোজেক্ত খরদি চহি 30-30, 40-40গী মমাংদগী লেপ্পগা লৈরবনি। ঐহাক ইশামক্না মসিগী মীফমশিং অসিদা চেয়র তৌই। হৌজিক ফাওবদা লুপা করোর লাখ ১৮গী প্রোজেক্তশিং অসি য়েংশিনখ্রে অমসুং মখোয়গী মায়োক্তা লৈরিবা খুদোংচাদবশিং লৌথোকখ্রে হায়বা খঙবদা অদোম নুংঙাইবা ফাওগনি। মতম চানা লোইশিল্লক্লিবা প্রোজেক্তশিং অসিনা মীয়ামগী পুন্সিদা য়াম্না অফবা শাফু অমা পীরি। লৈবাক অসিদা পায়খৎলিবা থবকশিং অসিনা লৈবাক অসিগী চাউখৎপা খোঙজেল য়াংহল্লি অমসুং সম্বিধানগী মপুং ওইবা ৱাখল্লোনসু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না ঐহাক্কী ৱারোল অসি দা. রাজেন্দ্র প্রসাদজীগী ৱাহৈশিংনা লোইশিনবা পাম্মি... নবেম্বর 26... 1989গী ঙসিগী নুমিৎ অসিদা কন্সতিত্যুএন্ত এসেমব্লীদা মহাক্কী অরোইবা ৱারোলদা দা. রাজেন্দ্র প্রসাদজীনা হায়খি... “ঙসিদি ভারতনা লৈবাক অসিগী কান্নবা অসি মাগী কান্নবদগী হেন্না মরুওইনা খনবা পুকচেল শেংবা মীওই কাংলুপ অমা য়াম্না মথৌ তাই। নেসন ফার্স্তকী ৱাখল্লোন অসিনা তুংদা লাক্কদবা চহিচা কয়া ফাওবা ভারতকী সম্বিধানবু হিংহল্লগনি। ঐহাক্না সংবিধান্না পীরিবা থবকশিংগী ঙমখৈগী মনুংদা লৈনবা হোৎনখি। ঐহাক্না করিগুম্বা অমত্তা এনক্রোচ তৌনবা হোৎনখিদে। সম্বিধান্না ঐঙোন্দা থবক অসি তৌনবা হায়জবনা মরম ওইদুনা, ঐহাক্না ঐহাক্কী ঙমখৈশিং ঙাক্লগা ঐহাক্কী ৱাফম অদু ফোংদোকচরি। মসিদা হিন্ত অমখক্তমক পীরি, কয়া অমা হায়বগী মথৌ তাদে।
হন্না-হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Constitution Day celebrations at Supreme Court
26 NOV 2024 9:01PM by PIB Delhi
Chief Justice of Bharat, Justice Sanjiv Khanna ji, Justice B.R. Gavai ji, Justice Surya Kant ji, my colleague from the Union Cabinet, Shri Arjun Ram Meghwal ji, Attorney General Shri Venkataramani ji, Bar Council Chairman Manan Kumar Mishra ji, Supreme Court Bar Association President Shri Kapil Sibal ji, Justices of the Supreme Court, former Chief Justices, other distinguished guests, ladies and gentlemen!
Greetings to you and to all citizens on Constitution Day. The 75th year of Bharat’s Constitution is a matter of immense pride for the entire nation. Today, I humbly pay tribute to the Constitution of Bharat and all the members of the Constituent Assembly.
Friends,
As we commemorate this significant democratic festival, we must not forget that today also marks the anniversary of the Mumbai terrorist attacks. I pay homage to those who lost their lives in this attack and reiterate the nation’s resolve to respond decisively to any terrorist organisation that challenges Bharat’s security.
Friends,
Serious discussions took place regarding the democratic future of Bharat during the extensive debates in the Constituent Assembly. You are all well-versed with those debates. At the time, Dr. Babasaheb Ambedkar said, “The Constitution is not a mere lawyers' document... its spirit is always the spirit of the Age.” The spirit mentioned by Babasaheb is of paramount importance. The provisions of our Constitution allow us to interpret it in line with changing times and circumstances. The framers of our Constitution recognised that Bharat’s aspirations and dreams would reach new heights over time and that the needs and challenges of independent Bharat and the citizens of Bharat would evolve. Thus, they did not leave our Constitution as just a legal document but made it a dynamic, continuously flowing stream.
Friends,
Our Constitution serves as a guide for our present and our future. Over the past 75 years, whatever challenges the country faced, our Constitution provided suitable solutions. Even during the Emergency, a period of significant challenge to democracy, our Constitution emerged strong. Our Constitution has lived up to every need and every expectation of the country. This strength of the Constitution has ensured that today Babasaheb’s Constitution is fully implemented in Jammu and Kashmir as well. For the first time, Constitution Day is being celebrated there.
Friends,
Bharat is undergoing a period of tremendous transformation, and during such critical times, our Constitution is showing us the way and remains a guiding light for us.
Friends,
The path forward for Bharat is one of fulfilling great dreams and resolutions. Today, every citizen is united by a single aim—the creation of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). ‘Viksit Bharat’ means a nation where every citizen enjoys a quality of life and dignity of life. This is a major vehicle for social justice, which is also a core spirit of the Constitution. Hence, several steps have been taken to promote economic and social equality in recent years. Over the past decade, more than 53 crore Indians who previously lacked access to banks have opened accounts. In the last ten years, four crore homeless citizens have been provided permanent housing who did not have their homes for generations. Over the last 10 years, more than 10 crore women received free gas connections, who were waiting for gas connections at their homes for several years. In today's life, it seems very simple that we turn on a tap at home, and water flows. However, even 75 years after the country's independence, only 3 crore households had access to tap water. Millions of people were still waiting for tap water in their homes. I am satisfied that our government has provided tap water to more than 12 crore households in the span of 5-6 years making the lives of citizens, especially women, easier and strengthening the spirit of the Constitution.
Friends,
As you are aware, the original manuscript of our Constitution features illustrations of Lord Ram, Mother Sita, Hanuman ji, Buddha, Mahavira, and Guru Gobind Singh ji, symbols of Bharat’s culture. These illustrations in the Constitution remind us of the importance of human values. These values form the basis of modern Bharat’s policies and decisions. To ensure that Indians receive swift justice, a new judicial code has been implemented. The punishment-based system has now been transformed into a justice-based system. A historic decision has been made with the Nari Shakti Vandan Adhiniyam to increase women's political participation. We have also taken steps to ensure recognition and rights for the third gender. Additionally, we have implemented measures to make the lives of differently-abled individuals easier.
Friends,
Today, the nation is heavily focused on improving the Ease of Living for its citizens. There was a time when senior citizens receiving pensions had to visit banks to prove that they were alive. Now, the senior citizens can avail the convenience of submitting digital life certificates from the comfort of their homes. Nearly 1.5 crore senior citizens have benefited from this facility so far. Today, Bharat is a country that provides free treatment up to 5 lakh rupees to every poor family. It is also a country that offers free healthcare to every elderly individual above 70 years of age. Affordable medicines are available at an 80 percent discount at thousands of Jan Aushadhi Kendras across the country. There was a time when immunization coverage in our country was less than 60 per cent and millions of children missed vaccinations each year. Today, I am satisfied to see that Bharat’s immunization coverage is reaching 100 percent, thanks to Mission Indradhanush. Even in remote villages, children are now being vaccinated on time. These efforts have significantly reduced the worries of the poor and the middle class.
Friends,
An example of how the country is working today is the Aspirational Districts campaign. Over 100 districts that were once considered backward have been redefined as Aspirational Districts, where development across all parameters has been accelerated. Today, many of these aspirational districts are performing much better than other districts. Building on this model, we have now launched the Aspirational Block Program.
Friends,
The country is now placing great emphasis on eliminating the everyday challenges people face. Just a few years ago, there were 2.5 crore households in Bharat that would plunge into darkness every evening because they lacked electricity connections. By providing free electricity connections to all, the nation has illuminated their lives. In recent years, thousands of mobile towers have been installed even in remote areas to ensure people have access to 4G and 5G connectivity. Earlier, if you visited the Andaman or Lakshadweep Islands, broadband connectivity was unavailable. Today, undersea optical fiber cables have brought high-speed internet to these islands. We are also well aware of the numerous disputes that arise over village homes and land in rural areas. Even developed countries worldwide face significant challenges with land records. However, today’s Bharat is taking the lead in addressing this issue. Under the PM Svamitva Yojana, drone mapping of village homes is being conducted, and legal documents are being issued to residents.
Friends,
The rapid development of modern infrastructure is equally essential for the country's progress. Completing infrastructure projects on time not only saves the nation’s resources but also significantly enhances the utility of these projects. With this vision, a platform named PRAGATI has been created, where regular reviews of infrastructure projects are conducted. Some of these projects had been pending for 30-40 years. I personally chair these meetings. You’ll be pleased to know that projects worth 18 lakh crore rupees have been reviewed so far, and obstacles hindering their completion have been resolved. Projects being completed on time are having a profoundly positive impact on people's lives. These efforts are accelerating the nation’s progress and strengthening the core values of the Constitution as well.
Friends,
I would like to conclude my speech with the words of Dr. Rajendra Prasad. On this very day, November 26th, in 1949, Dr. Rajendra Prasad during his concluding speech in the Constituent Assembly said, “Bharat today needs nothing more than a group of honest people who will put the country's interest ahead of their own”. The spirit of ‘Nation First, Nation Above All’ will keep Bharat’s Constitution alive for many centuries to come. The work given to me by the Constitution, I have tried to remain within its boundaries, I have not attempted any encroachment. Since the Constitution has entrusted me with this work, I have presented my thoughts while maintaining my limits. Here, a mere hint is enough, there is no need for much more to be said.
Thank you very much.