তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰীয়ে ছ’চিয়েল মিডিয়া আৰু অ’টিটি প্লেটফৰ্ম নিয়ন্ত্ৰণ কৰা বৰ্তমানৰ আইনসমূহ শক্তিশালী কৰাৰ লগতে সমাজৰ একমত গঢ়ি তোলাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে
পৰম্পৰাগত প্ৰেছত সম্পাদকীয় পৰ্যবেক্ষণে জবাবদিহিতা অনাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছিল যিটো ছ’চিয়েল মিডিয়াৰ যুগত হেৰাই গৈছে: শ্রী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ
27 NOV 2024 1:50PM by PIB Guwahati
আজি লোকসভাৰ চলিত অধিৱেশনৰ সময়ত সংসদীয় প্ৰশ্নৰ উত্তৰ দিওঁতে কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ, ৰে’লৱে, আৰু ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু আইটি মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱে ছ’চিয়েল মিডিয়া আৰু অ’টিটি প্লেটফৰ্ম নিয়ন্ত্ৰণ কৰা বৰ্তমানৰ আইনসমূহ শক্তিশালী কৰাৰ জৰুৰী প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
সম্পাদকীয় পৰ্যবেক্ষণৰ পৰা অনিয়ন্ত্ৰিত অভিব্যক্তিলৈকে
এই সন্দৰ্ভত ভাষণ প্ৰদান কৰি কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, “আমি ছ’চিয়েল মিডিয়া আৰু অ’টিটি প্লেটফৰ্মৰ যুগত জীয়াই আছো। অৱশ্যে, গণতান্ত্ৰিক প্ৰতিষ্ঠান আৰু সংবাদ মাধ্যমৰ পৰম্পৰাগত প্ৰকাৰ যি এসময়ত সমলৰ দায়বদ্ধতা আৰু শুদ্ধতা নিশ্চিত কৰিবলৈ সম্পাদকীয় অনুসন্ধানৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিছিল, সময়ৰ লগে লগে এই পৰ্যবেক্ষণবোৰ হ্ৰাস হোৱা দেখা গৈছে।” তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এনে সম্পাদকীয় পৰ্যবেক্ষণৰ অনুপস্থিতিৰ বাবে ছ’চিয়েল মিডিয়া এফালে সংবাদ মাধ্যমৰ স্বাধীনতাৰ এক মঞ্চ হৈ পৰিছে, কিন্তু আনহাতে, ই অনিয়ন্ত্ৰিত অভিব্যক্তিৰ বাবেও এক স্থান হৈ পৰিছে, য’ত প্ৰায়ে অশ্লীল সমল অন্তৰ্ভুক্ত থাকে।
কঠোৰ আইনৰ ওপৰত সহমত
ভাৰত আৰু এই মঞ্চসমূহৰ উৎপত্তি হোৱা ভৌগোলিক অঞ্চলসমূহৰ মাজত সুকীয়া সাংস্কৃতিক পাৰ্থক্যৰ কথা স্বীকাৰ কৰি শ্ৰী বৈষ্ণৱে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয়, “ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক সংবেদনশীলতা সেই অঞ্চলবোৰতকৈ যথেষ্ট পৃথক য’ত এই মঞ্চসমূহ সৃষ্টি কৰা হৈছিল। এইটোৱে ভাৰতৰ বাবে বিদ্যমান আইনসমূহ অধিক কঠোৰ কৰাটো অত্যাৱশ্যকীয় কৰি তুলিছে আৰু তেওঁ সকলোকে এই বিষয়ত সহমত গঠন কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছে।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সংসদীয় স্থায়ী সমিতিক এই গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়টোক অগ্ৰাধিকাৰ হিচাপে গ্ৰহণ কৰিবলৈও আহ্বান জনায়। তেওঁ কয়, “এই প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ কঠোৰ আইনৰ লগতে ইয়াৰ ওপৰত সামাজিক সহমত থাকিব লাগে।”

Ministry of Information & Broadcasting
Union Minister of Information and Broadcasting highlights the need to strengthen existing laws governing social media and OTT platforms and building a societal consensus
Editorial checks in traditional press played a crucial role in bringing accountability which is missing in the era of social media: Sh. Ashwini Vaishnaw
27 NOV 2024 1:50PM by PIB Delhi
While addressing a Parliament Question during the ongoing session of the Lok Sabha today, Union Minister of Information & Broadcasting, Railways, and Electronics & IT, Shri Ashwini Vaishnaw, highlighted the urgent need to strengthen existing laws governing social media and OTT platforms.
From editorial checks to uncontrolled expressions
Speaking on the subject, the Union Minister said, “We are living in the era of social media and OTT platforms. However, the democratic institutions and traditional forms of the press that once relied on editorial checks to ensure accountability and correctness of content, have seen these checks diminish over time.” He noted that due to the absence of such editorial oversight, social media has become a platform for freedom of press on one hand, but on the other hand, it has also become a space for uncontrolled expression, which often includes vulgar content.
Consensus on stricter laws
Acknowledging the distinct cultural differences between India and the geographies where these platforms originated, Shri Vaishnaw emphasized, “The cultural sensitivities of India vastly differ from those of the regions where these platforms were created. This makes it imperative for India to make existing laws more stricter and he urged everyone to come to a consensus on this matter.
The Minister also urged the Parliamentary Standing Committee to take up this important matter issue as a priority. “There should be societal consensus on it, along with stricter laws to address this challenge” he said.