প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নাইজেরিয়াদা ভারতকী মীওইশিংগী মফমদা ৱা ঙাংখ্রে
ঐখোয়গী ভারতকী দাইস্পোরাশিংনা মালেমগী ওইনা মায় পাকপা পুরক্লি অমসুং মসিনা ঐখোয়বু তশেংনা চাওথোকচবা পোকহল্লি: পি.এম.
ঐখোয়গী ইফমদদি, মালেম পুম্বসি ইমুং অমনি: পি.এম.
ভারত অমসুং নাইজেরিয়া অনি দিমোক্রেতিক প্রিন্সিপলগীদমক খোঙফম চেৎনা লেপ্পা, খেন্নবা অমসুং তোঙান তোঙানবা মীওই ফুরুপশিং পুন্না হিংমিন্নবগী ৱাখল্লোন্না মরী শমজিন্নহল্লি: পি.এম.
ভারতনা থাংজিল্লিবা খোঙথাংশিং মালেমসিগী ওইনা পুক্নিং থৌগৎনফম ওইরি, ভারতকী মীয়াম্না লৈবাক অসিবু অনৌবা পন্দোল তম্না পুখৎপদা মতিক হাপ্লি: পি.এম.
ভারতকী মখোয়গী কমফোর্ত জোন্দগী থোরক্তুনা অঙকপা কয়া উত্থোক্লি, স্তার্তঅপ সেক্তর অসি অসিগুম্বা খুদমশিংগী মরক্তা অমনি: পি.এম.
চাওখৎপা, নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং দিমোক্রেসীবু মাঙদা পুখৎপগী মতাঙদা, ভারতনা মালেমগী ওইনা মঙলানগী মৈঙাল ওইরি, ঐখোয়না মীওইবগী মীনুংশিগী ওইবা ৱাখল্লোন হেন্না পাকথোক চাউথোকহন্নবা মতম পুম্বদা হোৎনরি: পি.এম.
ভারতনা মতম পুম্বদা অফ্রিকাগী মফমদা মালেমগী ফম্পাক পুম্বদা হেন্না কন্বা খোঞ্জেল পীদুনা শৌগত্তুনা লাক্লি: পি.এম.
17 NOV 2024 10:16PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নাইজেরিয়াগী অবুজাদা ভারতকী মীওইশিংনা মহাকপু ইকায়খুম্নদুনা পাঙথোকপা থৌরম অমদা ভারতকী দাইস্পোরাশিংগী মফমদা ৱা ঙাংখ্রে‍। প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী মীওইশিংনা মহাকপু তরাম-তরাম ওকপিবগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকখি‍। মীয়াম্না মহাক্কী মফমদা উৎপিরিবা মীনুংশি অমসুং মরূপ মপাং ওইবগী মরী অসি মহাক্কী মফমদদি অচৌবা লন অমনি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
তিল্লিববা মীয়ামগী মফমদা হন্দক্কী অসিনা মহাক্না প্রধান মন্ত্রী ওইনা নাইজেরিয়াদা লাকপা অহান্বনি হায়রদুনা, শ্রী মোদীনা মখোয়গীদমক ভারত মচা করোর কয়াগী য়াইফ পাউজেল মহাক্না পুদুনা লাক্লিবনি হায়খি‍। ভারত মচা খুদিংমক্না নাইজেরিয়াদা লৈরিবা ভারত মচাশিংগী লৈরিবা থাক অসিদা চাউথোকচবা পোক্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। মহাক্কী মফমদা গ্রান্দ কম্মান্দর ওফ দি ওর্দর ওফ দি নাইজরগী মনা পীবিবগীদমক প্রেসিদেন্ত তিনুবু অমসুং নাইজেরিয়াগী মীয়ামগী মফমদা তৌবিমল খঙবা ফোঙদোক্লদুনা, শ্রী মোদীনা পুকচেল শেঙনা মনা অদু ভারত মচা করোর কয়াগী মফমদা কত্থোকখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কা প্রেসিদেন্ত তিনিবুগা ৱারী শানবা মতমদা, প্রেসিদেন্তনা নাইজেরিয়াদা লৈরিববা ভারত মচাশিংনা হোৎনরিবশিংবু থাগৎলকখি, অমদি মদুনা মহাকপু চাউথোকচবা পোকহল্লি হায়না ফোঙদোকখি‍। খুদম অমা পীরদুনা, মহাক্কী ৱাহৈ অদুনা মহাকপু মচাশিংনা মখোয়গী করিয়রদা মায় পাক্না খোঙ থাংজিনখিবা উবদা মমা মপা ওইবশিংগী মফমদা ফাওরিবা নুংঙাইবা অমসুং চাওথোকচবা অদুমক ফাওই হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি‍। মফমসিদা লৈরিবা ভারতকী দাইস্পোরাশিংনা নাইজেরিয়াগী অৱা নুংঙাই পুংফম পুম্বদা লেপমিন্নদুনা লাক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙোকখি‍। মতম অমদা ভারতকী ওজাশিংনা তাকপি তম্বিখিবা চহি ৪০ দ গী ৬০ ফাওবগী মনুংদা লৈবা ভারত মচা কয়া নাইজেরিয়াদা লৈ হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। নাইজেরিয়াদা ভারতকী দোক্তর কয়া অমসু মশাগী ওইজবা থিদনা মীয়ামগী থৌগল তৌদুনা লৈরি হায়না শ্রী মোদীনা শিংথাখি‍। মফমসিদা বিজিনেস লিংখত্তুনা নাইজেরিয়াগী চাওখৎ ৱারীগী ইচঙ থৌরবা শরুক অমা ওইদুনা লাক্লবা ভারতকী বিজিনেসমেন কয়া অমসু মফমসিদা লৈ হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। নীংতম্বা ফংদ্রিঙৈদগী হৌনা, শ্রী কিসনচান্দ ঝেলারাম জীনা নাইজেরিয়াদা হোংদুনা বিজিনেস লিংখত্তুনা ঙসিদি নাইজেরিয়াগী খ্বায়দগী চাউবা বিজিনেস হাউসশিংগী মরকল্তা অমা ওইরে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। ঙসিদি ভারতকী কম্পেনী কয়ানা নাইজেরিয়াগী শেন্মিৎলোন্দা মথৌ হাপ্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। তুল্সিচন্দ্র ফাউন্দেসন্না নাইজেরিয়াগী মীওই কয়াগী পুন্সিদা মঙাল হাপ্লি হায়না শ্রী মোদীনা শিংথাখি‍। নাইজেরিয়াদা চাওখৎপা পুরকপদা লেংথোংমিন্নদুনা চৎমিন্নবগীদমক ভারতকী মীওইশিংবু থাগৎলদুনা, শ্রী মোদীনা মসিনা ভারতকী খ্বায়দগী চাউবা মতিক্নি অমসুং ভারতকী নাৎকী শক্তমসু ওইরি হায়খি‍। ভারত মচাশিংনা পুম্নমক্কী য়াইফবা হায়বা ৱাখল্লোন অসি কাউথোক্তে অমসুং মতম পুম্বদা মালেম পুম্বসি ইমুং অমনি হায়বগী থাজবা অসিগা লোয়ননা হিংই হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
ভারত মচাশিংনা লমদমসিগী নাৎকী মরমদা ফংলিবা ইকায়খুম্নবা অসি মফম খুদিংদা উবা ফংই হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি‍। নাইজেরিয়াগী মীয়াম মরক্তা য়োগবু পাম্নবা হেনগৎলক্লি হায়রদুনা, মহাক্না নাইজেরিয়াদা লৈরিবা ভারত মচাশিংগী মফমদা য়োগ চাং নাইনা শান্ননবা ৱাফম থমখি‍। নাইজেরিয়াগী নেস্নেল তেলিভিজন চেনেলদা য়োগগী চয়োলগী ওইনা শন্দোকপা থৌরম অমা লৈরম্মি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। নাইজেরিয়াদা হিন্দী অমসুং ভারতকী ফিল্মশিং পাম্নবসু হেনগৎলক্লি হায়না শ্রী মোদীনা শিংথাখি‍।
গান্ধীজীনা অফ্রিকাদা মতম শাংনা লেল্লম্মি হায়রদুনা, ভারত অমসুং নাইজেরিয়াগী মীয়াম্না মখোয়গী নীংতম ঈহৌদা করিগুম্বা অমত্তা তৌদনা তোকখিদে হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি‍। ভারতকী নীংতম্বনা নাইজেরিয়াগী নীংতম ঈহৌবু মখা তানা পুক্নিং থৌগৎহনখি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। শ্রী মোদীনা নীংতম ঈহৌ মতমদা ওইখিবা পুন্সিগী ফীভম নীংশিংলদুনা, ঙসিসু ভারত অমসুং নাইজেরিয়ানা মরা তপ্না মাঙদা চঙশিল্লি হায়খি‍। “ভারতকী দিইমোক্রেসীগী মমানি অদুগা নাইজেরিয়ানা অফ্রিকাগী খ্বায়দগী চাউবা দিমোক্রেসী ওইরি,” হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি‍। লৈবাক অনিমক্কী মান্নবা মশক হায়রগদি দিমোক্রেসী, দাইভর্সিতী অমসুং দিমোগ্রাফীগী মতিক লৈ‍ হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। শ্রী মোদীনা লাইশঙ শাবদা নাইজেরিয়ন লৈঙাক্না পীরিবা মতেঙগীদমক ভারত মচাশিংগী মহুৎ শিল্লগা তৌবিমল খঙবা উৎখি‍।
ভারতনা মালেম শিন্বা থুংনা খন্ন-নৈনবগী হীরম ওইরি হায়রদুনা, শ্রী মোদীনা নীংতম্লবা মতুংদা ভারতনা থেংনখিবা ঈহৌ কয়াগী মতাঙদসু পনখি‍। ভারত মচা খুদিংমক্না চন্দ্রয়ান, মঙ্গলয়ান, মেদ ইন ইন্দিয়া ফাইতর প্লেন্নচিংবা ভারতকী মায় পাকপশিংগীদমক চাউথোচৈ হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। “ভারতনা স্পেসতগী হৌরগা মেনুফেকচরিং সেক্তর, দিজিতেল তেক্নোলোজীদগী হৌরগা হেল্থকেয়র ফাওবদা গ্লোবেল পৱারশিংগা হিদান্নরি,” হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি‍। ভারতনা নীংতম্লবা মতিং দেকেদ ৬গী মতুংদখক্তা $১ ত্রিলিয়ন লান্থোকপা ঙম্লক্লি হায়রদুনা, হৌখিবা দেকেদ অসিখক্তদা ভারতনা $২ ত্রিলিয়ন অমগা হাপচিন্দুনা ঙসিদি মালেমগী মঙাশুবা খ্বায়দগী চাউবা শেন্মিৎলোনগী থাক্তা কাখৎপা ঙম্লক্লি হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি‍। ভারতনা অথুবা মতমদা $৫ ত্রিলিয়নগী শেন্মিৎলোন ওইরক্তুনা মালেমগী অহুমশুবা খ্বায়দগী চাউবা শেন্মিৎলোন ওইরকপা ঙমগনি হায়না মহাক্না থাজবসু ফোঙদোকখি‍।
ভারত মচাশিং অসি খুদোংথিবা মায়োক্নবা ঙম্বা মীওইশিংনি হায়রদুনা, শ্রী মোদীনা ভারতনা সেক্তর কয়াদা খোঙলৈ থুনা খুমাঙ চাওশিল্লক্লি হায়খি‍। ভারতকী স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেমদা রেজিস্তর তৌরবা স্তার্ত-অপ লাখ ১.৫ হেন্না লৈরে হায়রদুনা, শ্রী মোদীনা ফীভম অসি ভারতকী নহাশিংগী মখোয়গী কমফোর্ত জোন্দগী থোরক্তুনা কন্না হোৎনখিবদুগী হকথেংননা ফংলকপা মহৈনি হায়খি‍। “হৌখিবা চহি ১০সিদা ভারত্তা য়ুনিকোর্ন মশিং ১০০ হেন্না লৈরে,” হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি‍।
ভারত অসি মাগী সর্ভিস সেক্তরগীদমক খঙনৈ হায়রদুনা, শ্রী মোদীনা লৈঙাক অসিনসু মাগী কমফোর্ত জোন্দগী থোরক্তুনা লৈবাক অসিববু মালেমগী থাক্কী মেনুফেকচরিং হব অমা ওইহন্নবা মেনুফেকচরিং সেক্তরদা অচৌবা ইনোৎ অমা পীরি হায়খি‍। মসিমক ভারতনা ঙসি মালেমগী খ্বায়দগী চাউবা মোবাইল ফোন মেনুফেকচররশিংগী মরক্তা অমা ওইরক্লিবা অমসুং ভারত্তা মোবাইল ফোন করোর ৩০ হেন্না পুথোক্লিবা অসিনা তাক্লি হায়না মহাক্না হায়খি‍। ভারতকী মোবাইল ফোন এক্সপোর্তকী চাং হৌখিবা দেকেদ অসিদা শরুক ৭৫ হেনগৎলে হায়না মহাক্না হায়খি‍। হৌখিবা দেকেদ অসিদা লৈখিবা ভারকী দিফেন্স এক্সপোর্ত পল্লদুনা, শ্রী মোদীনা মসিদসু শরুক ৩০ হেনগৎলে অমসুং ঙসি ভারতনা মাগী দিফেন্স ইকুইপমেন্ত লৈবাক ১০০ হেন্বদা থাদোক্লি হায়খি‍। ভারতকী স্পেস সেক্তরবু মালেম পুম্বনা থাগৎনরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। ভারতনা ভারতকী এস্ত্রোনোত মশাগী গগনয়ান্দা স্পেসতা থাগৎনবা ফিরেপ লৌখ্রে হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। ভারতনা স্পেসতা স্পেস স্তেসন অমসু শেমগৎলগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
ভারতনা হৌজিক মাগী কমফোর্ত জোন্দগী থোরক্তুনা ইনোভেত তৌনবা অমসুং অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগৎনবা ৱাখল্লোন্দা লৈরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। হৌখিবা চহি ২০সিদা ভারতনা মীওই করোর ২৫ লায়রবগী পনখৈগী মথক্তা থাঙ্গৎলক্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। মীওই কয়ানা লায়রবগী পনখৈগী মথক্তা কাখৎলকপা হায়বসি মালেমগী ওইনা অচৌবা পুক্নিং থৌগৎনফম অমনি অমসুং মসিনা লৈবাক খুদিংমক্কী মফমদা ভারতনা তৌবা ঙম্লগদি ঐখোয়সু তৌবা ঙমগনি হায়বগী থাজবা পীরি হায়না মহাক্না হায়খি‍। ভারতনা ঙসি চাওখৎপা ভারত অমা শেম্নবা পান্দমগা লোয়ননা অনৌবা খোঙচৎ অমদা লাক্লি হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি‍। ভারত মচা খুদিংমক্না ২০৪৭ ফাওবদা চাওখৎপা ভারতকী পান্দম ফংনবা থবক পায়খৎলি হায়না মহাক্না থাজবা ফোঙদোকখি‍। চাওখৎপা, ইং-তপ্পা, নুংঙাই য়াইফবা নৎত্রগা দিমোক্রেসীদা ওইরবসু, ভারতনা মালেমগী অনৌবা থাজবা অমা ওইরক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। নাইজেরিয়াদা লৈরিবা ভারতকী দাইস্পোরাশিংনা ফাওবা মখোয় ভারত্তগীনি হায়বা মতমদা মখোয়না ফংলিবা ইকায়খুম্নবা অদু থেংনবিরমগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
মালেমসিদা প্রোব্লেম অমা হেক্তা লৈবা মতমদা, ভারতনা মফমদুদা ফর্স্ত রেস্পোন্দর অমা ওইনা, মালেমগী মচিন মনাও অমা ওইনা য়ৌশিল্লি‍ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। কোরোনাগী মতমদা মালেমসিদা ৱা কয়া ঙাংনখি, লৈবাক খুদিংমক্না ভেক্সিনগীদমক পাখৎনখি অমসুং অদুগুম্বা লাংফমগী পুংফমদুদা, ভারতনা হেক ঙম্লিবমখৈ লৈবাক কয়াদা ভেক্সিন ফংহন্নবা ফিরেপ লৌখি হায়না মহাক্না হায়খি‍। মসি ঐখোয়গী লীচৎনি অমসুং চহি লিশিং কয়াগী নাৎনা মসি ঐখোয়দা তম্বিদুনা লাকখ্রবনি হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি‍। মরম অসিননি ভারতনা ভেক্সিন পুথোকপগী চাং হেনগৎহনখ্রিবা অমসুং মালেমগী লৈবাক ১৫০ হেন্বদা হিদাক লাংথকশিং অমসুং ভেক্সিনশিং থাখিবা হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি‍। নাইজেরিয়া য়াওনা অফ্রিকান লৈবাক কয়াদা ভারতনা হোৎনখিবা অসিনা মরম ওইরগা মীওই লিশিং কয়াগী পুন্সি কনখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। ঙসি ভারতনা ‘সবকা সাথ সবকা বিকাস’ হায়বা ৱাখল্লোনসিদা থাজবা থম্লি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
নাইজেরিয়াবু অফ্রিকাগী তুংগী চাওখৎলকপগী অচৌবা মফম অমনি হায়রদুনা, শ্রী মোদীনা হৌখিবা চহি ৫সিদা অফ্রিকাদা অনৌবা এম্বেসী ১৮ থবক হৌখ্রে হায়খি‍। মমাঙ চহিদা, ভারতনা অফ্রিকাগী খোঞ্জেল মালমেগী ফম্পাক্তা পুখৎনবা হোৎনবা য়াবা হোৎনখি হায়না মহাক্না হায়খি‍। ভারতনা অহান্বা ওইনা G20গী প্রেসিদেন্সী পায়খিবগী মতাঙদা ফোঙদোক্লদুনা, অফ্রিকান য়ুনিয়মবু পর্মেনেন্ত মেম্বর অমা ওইহন্নবা কন্না হোৎনখিবনি হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি‍। ভারতনা পাউজেল পীদুনা ভারত অমসুং নাইজেরিয়ানা লৌখৎখিবা খোঙথাংনা মপুং ফানা ইকায়খুম্নবগা লোয়ননা গেস্ত কন্ত্রী অমা ওইহন্দুনা পুৱারী শেমখিবদা G20 মেম্বর লৈবাক খুদিংমক্না য়ানিংবা উৎখিবদা মহাক্কী মফমদা অপেন্বা পোকখি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা মীপুম খুদিংমক্কী মফমদা মথঙ চহিগী জনুৱারীদা ভারত্তা লাক্নবা অখন্নবা পাউজেল পীখি‍। জনুৱারী ২৬তা রিপব্লিক দে অমসুং ওরিসাগী লমদমদা প্রভু জগন্নাথ জীগী খুয়াখাদা জনুৱারীগী অনিশুবা চয়োলদা পাঙথোক্কদৌরিবা প্রভাসি ভার্তিয় দিবসতগী হৌরগা জনুৱারী থাদা কুমহৈ কয়া লেংদুনা লৈরে হায়না মহাক্না হায়খি‍। প্রধান মন্ত্রীনা প্রয়াগরাজতা জনুৱারী ১৩দগী ফেব্রুৱারী ২৫ ফাওবদা নুমিৎ ৪৫নি চুপ্পা পাঙথোক্কদৌরিবা মহা কুম্ভগী মতাঙদু ফোঙদোকখি‍। মসিদগী হেন্বা ভারত্তা লাক্নবগী মরম কয়া অমসু লৈরি হায়রদুনা শ্রী মোদীনা ভারতকী দাইস্পোরাশিংগী মফমদা হন্দক্তি মখোয়গী নাইজেরিয়ন মরূপশিংগা লোয়ননা ভারত্তা লাক্নবা ৱাফম থমখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা, অয়োধ্যাদা, চহি ৫০০গী মতুংদা, প্রভু শ্রী রামগী অচৌবা লাইশঙ অমা শারে, মফমসিদা ময়াম্না মখোয়গী অঙাংশিংগা লোয়ননা লাকপা য়াই হায়খি‍। শ্রী মোদীনা অহান্বদা NRI দে, অনিশুবদা মহা কুম্ভ, অমসুং মদুগী মতুংদা রিপব্লিক দেনা পরেং লেংদুনা ঈচেল অহুমগী ইতিনফম ওইদুনা ভারতকী চাওখৎ খোঙজেল অমসুং পারী পুরীগী লন অনিবু নীংথিনা মীৎয়েঙ তাননবা নীংথিরবা তাঞ্জা অমনি হায়খি‍।
মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা, মখোয়না ভারত্তা হান্না কয়ারক হন্না লাকখ্রবসু, হন্দক্কী খোঙচৎ অসিদি মখোয়গী পুন্সিদা মমল নাইদ্রবা নীংশিং মমি অমা থমহৌগনি হায়বা ৱাফম ফোঙদোকখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা মীপুম খুদিংমকপু মখোয়গী পুক্নিংদা মথুম মরাং হৌবা মতৌগীদমক থাগৎখি অমসুং পুম্নমকপু তরাম্না ওকখি‍।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Indian community in Nigeria
Our Indian diaspora has succeeded globally and this makes us all very proud:PM
For us, the whole world is one family: PM
India and Nigeria are connected by commitment to democratic principles, celebration of diversity and demography:PM
India’s strides are being admired globally, The people of India have powered the nation to new heights:PM
Indians have gone out of their comfort zone and done wonders, The StartUp sector is one example:PM
When it comes to furthering growth, prosperity and democracy, India is a ray of hope for the world, We have always worked to further humanitarian spirit:PM
India has always supported giving Africa a greater voice on all global platforms:PM
17 NOV 2024 10:16PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Indian diaspora at an event organized in his honour by the Indian community in Abuja, Nigeria today. The Prime Minister expressed happiness over the grand welcome he received with special warmth and exuberance by the Indian community. He said that the love and friendship received from the community was a huge capital to him.
Informing the gathering that it was his first visit as a Prime Minister to Nigeria, Shri Modi said that he had got with him the best wishes of crores of Indians to them. He added that every Indian felt proud about the progress of the Indians in Nigeria. Expressing gratitude to President Tinubu and the people of Nigeria for conferring the Grand Commander of the Order of the Niger award on him, Shri Modi with all humility, dedicated the award to crores of Indians.
The Prime minister highlighted that during his talks with President Tinubu, the latter praised the efforts of Indians in Nigeria which made him feel proud. Citing an analogy, Shri Modi said that he felt happy and proud in the same way as parents feel when their children excel in their careers. The Prime Minister underlined that the Indian diaspora here has always been with Nigeria through its thick and thin. He added that there were many Indians in Nigeria in the age group of 40 to 60 years who had been once taught by an Indian teacher. Shri Modi also noted that there were many Indian doctors who were serving selflessly in Nigeria. He added that there were many Indian businessmen who had established businesses and been an active part of Nigeria’s development story. The Prime Minister said that even before Independence, Shri Kishanchand Jhelaram ji had migrated to Nigeria and set up a business which had become one among the biggest business houses of Nigeria. He added that today many Indian companies were bolstering the economy of Nigeria. Shri Modi noted that the Tulsichandra foundation was lighting up many Nigerians’ lives. Lauding the Indian community for walking shoulder to shoulder in the progress of Nigeria, Shri Modi said it was the biggest strength of Indians and also symbolised the culture of Indians. He added that Indians never forgot the ideal of welfare of all and always live with the belief that the entire world was one family.
Shri Modi remarked that the respect earned by Indians about its culture was clearly evident everywhere. Noting that Yoga was constantly becoming popular among the people of Nigeria., he urged the Indians in Nigeria to practise Yoga regularly. The Prime Minister also noted that there was a weekly programme on Yoga in the national television channel of Nigeria. Shri Modi also noted that Hindi and Indian Films was also growing popular in Nigeria.
Highlighting that Gandhiji had spent a considerable time in Africa, Shri Modi said the people of India and Nigeria had left no stone unturned in their freedom struggles. He added that Indian Independence further inspired the freedom struggle of Nigeria. Shri Modi said that life in the days of freedom struggle, even today India and Nigeria was progressing steadily. “India is the mother of democracy while Nigeria is the biggest democracy of Africa”, said Shri Modi. He added that both nations had democracy, diversity and strength of demography as common factors. Touching upon the diversity in Nigeria, Shri Modi said that he expressed gratitude of Indians to the Nigerian Government for their support in building of the temples.
Emphasising that India was the topic of discussion across the globe, Shri Modi also touched upon the numerous struggles India faced in the post Independence period. He added every Indian felt proud of India’s achievements like Chandrayaan, Mangalyaan, Made in India fighter planes, etc. “ India is competing with global powers right from space to manufacturing sector, digital technology to healthcare”, said Shri Modi. Highlighting that India had crossed only the $1 trillion mark after 6 decades of Independence, Shri Modi remarked that India had added $2 trillion in the last decade alone, elevating it to fifth largest economy in the world today. He expressed confidence in India becoming a $5 trillion economy very soon and also becoming the third largest economy in the world.
Highlighting that Indians were risk-takers, Shri Modi said India was rapidly growing across various sectors. Adding that India’s start-up ecosystem had more than 1.5 lakh registered startups, Shri Modi said it was the direct result of hard work of Indian youth by moving out of their comfort zones. “There are more than 100 unicorns in India in the last 10 years”, stated Shri Modi.
Noting that India was known for its service sector, Shri Modi said that the Government had also moved out of its comfort zone and given a great boost to the manufacturing sector to make it a world-class manufacturing hub. This, he said, was evident as India is now one of the biggest mobile phone manufacturers in the world and more than 30 crore mobile phones were manufactured in India. He further said that India’s mobile phone exports had increased by 75 times in the last decade. Touching upon the defence exports of India in the last decade, Shri Modi said it had increased by 30 times and India was exporting its defence equipment to more than 100 countries today. The Prime Minister remarked that India’s space sector was being praised across the world. He added that India had decided to send the Indian astronauts to space in its own Gaganyaan. He further added that India was also going to develop a space station in space.
The Prime Minister remarked that India was currently in the mood to innovate and create new avenues by stepping out of its comfort zone. The Prime Minister said in the last 20 years India has lifted 25 crore people out of poverty. He said so many people coming out of poverty is a great inspiration for the world and gives hope to every country that If India has done it, we can also do it. Shri Modi said India has embarked on a new journey today with an aim to build a developed India. He expressed confidence that every Indian was working towards the goal of a developed India by 2047.
The Prime Minister said be it growth, peace, prosperity or democracy, India has emerged as a new hope for the world. He remarked that even the Indian diaspora of Nigeria must have experienced the respect they get when they say they are from India.
The Prime Minister said whenever there is any problem in the world, India reaches there as a first responder as a world brother. He said during the time of Corona there was so much uproar in the world at that time, every country was worried about the vaccine and in that hour of crisis, India decided that the vaccine will be given to as many countries as possible. Shri Modi said this is our Sanskar and thousands of years old culture has taught us this. He added that is why India increased the production of vaccines and sent medicines and vaccines to more than 150 countries of the world.The Prime Minister said thousands of lives were saved due to this effort of India in many African countries including Nigeria. He emphasised that today's India believes in the mantra of 'Sabka Saath Sabka Vikas'.
Talking about Nigeria as a big center for the future growth of Africa, Shri Modi said in the last 5 years, 18 new embassies have been started in Africa. He said in the last years, India has made every possible effort to raise the voice of Africa on the global platform. Outlining India’s presidency of G20 for the first time, Shri Modi said a strong effort was made to make the African Union a permanent member. He remarked that he was pleased to note that every member country of G20 has given full support to this step of India and Nigeria, on India's invitation, witnessed history being made as a guest country with full glory.
The Prime Minister extended a special invitation to everyone to visit India in January next year. He said many festivals are going to come together in the month of January beginning with 26th January as Republic Day and Pravasi Bharatiya Divas in the second week of January to be celebrated at the feet of Lord Jagannath ji in the land of Orissa. The Prime Minister also spoke about the Maha Kumbh which is going to be held in Prayagraj for 45 days from 13th January to 26th February. Shri Modi said there are so many reasons to come to India together asking the Indian diaspora to come to India during this time, alongwith their Nigerian friends. The Prime Minister said in Ayodhya, after 500 years, a grand temple of Lord Shri Ram has been built which should be visited by them and their children. Shri Modi remarked First the NRI Day, then the Maha Kumbh and after that the Republic Day, this is a kind of Triveni, a great opportunity to connect with the development and heritage of India.
Concluding his address the Prime Minister remarked that though they may have visited India before and come many times, but this trip will become a priceless memory of their life. The Prime Minister thanked everyone for their enthusiasm and warm welcome.