Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Indian community in Nigeria
Our Indian diaspora has succeeded globally and this makes us all very proud:PM
For us, the whole world is one family: PM
India and Nigeria are connected by commitment to democratic principles, celebration of diversity and demography:PM
India’s strides are being admired globally, The people of India have powered the nation to new heights:PM
Indians have gone out of their comfort zone and done wonders, The StartUp sector is one example:PM
When it comes to furthering growth, prosperity and democracy, India is a ray of hope for the world, We have always worked to further humanitarian spirit:PM
India has always supported giving Africa a greater voice on all global platforms:PM
17 NOV 2024 10:16PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Indian diaspora at an event organized in his honour by the Indian community in Abuja, Nigeria today. The Prime Minister expressed happiness over the grand welcome he received with special warmth and exuberance by the Indian community. He said that the love and friendship received from the community was a huge capital to him.
Informing the gathering that it was his first visit as a Prime Minister to Nigeria, Shri Modi said that he had got with him the best wishes of crores of Indians to them. He added that every Indian felt proud about the progress of the Indians in Nigeria. Expressing gratitude to President Tinubu and the people of Nigeria for conferring the Grand Commander of the Order of the Niger award on him, Shri Modi with all humility, dedicated the award to crores of Indians.
The Prime minister highlighted that during his talks with President Tinubu, the latter praised the efforts of Indians in Nigeria which made him feel proud. Citing an analogy, Shri Modi said that he felt happy and proud in the same way as parents feel when their children excel in their careers. The Prime Minister underlined that the Indian diaspora here has always been with Nigeria through its thick and thin. He added that there were many Indians in Nigeria in the age group of 40 to 60 years who had been once taught by an Indian teacher. Shri Modi also noted that there were many Indian doctors who were serving selflessly in Nigeria. He added that there were many Indian businessmen who had established businesses and been an active part of Nigeria’s development story. The Prime Minister said that even before Independence, Shri Kishanchand Jhelaram ji had migrated to Nigeria and set up a business which had become one among the biggest business houses of Nigeria. He added that today many Indian companies were bolstering the economy of Nigeria. Shri Modi noted that the Tulsichandra foundation was lighting up many Nigerians’ lives. Lauding the Indian community for walking shoulder to shoulder in the progress of Nigeria, Shri Modi said it was the biggest strength of Indians and also symbolised the culture of Indians. He added that Indians never forgot the ideal of welfare of all and always live with the belief that the entire world was one family.
Shri Modi remarked that the respect earned by Indians about its culture was clearly evident everywhere. Noting that Yoga was constantly becoming popular among the people of Nigeria., he urged the Indians in Nigeria to practise Yoga regularly. The Prime Minister also noted that there was a weekly programme on Yoga in the national television channel of Nigeria. Shri Modi also noted that Hindi and Indian Films was also growing popular in Nigeria.
Highlighting that Gandhiji had spent a considerable time in Africa, Shri Modi said the people of India and Nigeria had left no stone unturned in their freedom struggles. He added that Indian Independence further inspired the freedom struggle of Nigeria. Shri Modi said that life in the days of freedom struggle, even today India and Nigeria was progressing steadily. “India is the mother of democracy while Nigeria is the biggest democracy of Africa”, said Shri Modi. He added that both nations had democracy, diversity and strength of demography as common factors. Touching upon the diversity in Nigeria, Shri Modi said that he expressed gratitude of Indians to the Nigerian Government for their support in building of the temples.
Emphasising that India was the topic of discussion across the globe, Shri Modi also touched upon the numerous struggles India faced in the post Independence period. He added every Indian felt proud of India’s achievements like Chandrayaan, Mangalyaan, Made in India fighter planes, etc. “ India is competing with global powers right from space to manufacturing sector, digital technology to healthcare”, said Shri Modi. Highlighting that India had crossed only the $1 trillion mark after 6 decades of Independence, Shri Modi remarked that India had added $2 trillion in the last decade alone, elevating it to fifth largest economy in the world today. He expressed confidence in India becoming a $5 trillion economy very soon and also becoming the third largest economy in the world.
Highlighting that Indians were risk-takers, Shri Modi said India was rapidly growing across various sectors. Adding that India’s start-up ecosystem had more than 1.5 lakh registered startups, Shri Modi said it was the direct result of hard work of Indian youth by moving out of their comfort zones. “There are more than 100 unicorns in India in the last 10 years”, stated Shri Modi.
Noting that India was known for its service sector, Shri Modi said that the Government had also moved out of its comfort zone and given a great boost to the manufacturing sector to make it a world-class manufacturing hub. This, he said, was evident as India is now one of the biggest mobile phone manufacturers in the world and more than 30 crore mobile phones were manufactured in India. He further said that India’s mobile phone exports had increased by 75 times in the last decade. Touching upon the defence exports of India in the last decade, Shri Modi said it had increased by 30 times and India was exporting its defence equipment to more than 100 countries today. The Prime Minister remarked that India’s space sector was being praised across the world. He added that India had decided to send the Indian astronauts to space in its own Gaganyaan. He further added that India was also going to develop a space station in space.
The Prime Minister remarked that India was currently in the mood to innovate and create new avenues by stepping out of its comfort zone. The Prime Minister said in the last 20 years India has lifted 25 crore people out of poverty. He said so many people coming out of poverty is a great inspiration for the world and gives hope to every country that If India has done it, we can also do it. Shri Modi said India has embarked on a new journey today with an aim to build a developed India. He expressed confidence that every Indian was working towards the goal of a developed India by 2047.
The Prime Minister said be it growth, peace, prosperity or democracy, India has emerged as a new hope for the world. He remarked that even the Indian diaspora of Nigeria must have experienced the respect they get when they say they are from India.
The Prime Minister said whenever there is any problem in the world, India reaches there as a first responder as a world brother. He said during the time of Corona there was so much uproar in the world at that time, every country was worried about the vaccine and in that hour of crisis, India decided that the vaccine will be given to as many countries as possible. Shri Modi said this is our Sanskar and thousands of years old culture has taught us this. He added that is why India increased the production of vaccines and sent medicines and vaccines to more than 150 countries of the world.The Prime Minister said thousands of lives were saved due to this effort of India in many African countries including Nigeria. He emphasised that today's India believes in the mantra of 'Sabka Saath Sabka Vikas'.
Talking about Nigeria as a big center for the future growth of Africa, Shri Modi said in the last 5 years, 18 new embassies have been started in Africa. He said in the last years, India has made every possible effort to raise the voice of Africa on the global platform. Outlining India’s presidency of G20 for the first time, Shri Modi said a strong effort was made to make the African Union a permanent member. He remarked that he was pleased to note that every member country of G20 has given full support to this step of India and Nigeria, on India's invitation, witnessed history being made as a guest country with full glory.
The Prime Minister extended a special invitation to everyone to visit India in January next year. He said many festivals are going to come together in the month of January beginning with 26th January as Republic Day and Pravasi Bharatiya Divas in the second week of January to be celebrated at the feet of Lord Jagannath ji in the land of Orissa. The Prime Minister also spoke about the Maha Kumbh which is going to be held in Prayagraj for 45 days from 13th January to 26th February. Shri Modi said there are so many reasons to come to India together asking the Indian diaspora to come to India during this time, alongwith their Nigerian friends. The Prime Minister said in Ayodhya, after 500 years, a grand temple of Lord Shri Ram has been built which should be visited by them and their children. Shri Modi remarked First the NRI Day, then the Maha Kumbh and after that the Republic Day, this is a kind of Triveni, a great opportunity to connect with the development and heritage of India.
Concluding his address the Prime Minister remarked that though they may have visited India before and come many times, but this trip will become a priceless memory of their life. The Prime Minister thanked everyone for their enthusiasm and warm welcome.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନାଇଜେରିଆରେ ଭାରତୀୟ ସମୁଦାୟଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
ଆମ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟମାନେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ସଫଳ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ଆମକୁ ଗର୍ବିତ କରିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମ ପାଇଁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଗୋଟିଏ ପରିବାର: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ଏବଂ ନାଇଜେରିଆ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ବିବିଧତାର ଉତ୍ସବ ଏବଂ ଜନସାଂଖ୍ୟିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାରେ ସଂଯୋଗିତ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ପ୍ରଶଂସିତ, ଭାରତର ଲୋକମାନେ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ନୂତନ ଶୀର୍ଷତାରେ ପହଞ୍ଚାଇଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତୀୟ ମାନେ ସୁବିଧା କ୍ଷେତ୍ରରୁ ବାହାରି ବିସ୍ମୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କ୍ଷେତ ଏହାର ଉଦାହରଣ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଯେତେବେଳେ ବିକାଶ, ସମୃଦ୍ଧି ଓ ଗଣତନ୍ତ୍ରର କଥା ଉଠେ, ଭାରତ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଆଶାର କିରଣ, ଆମେ ସର୍ବଦା ମାନବତାବାଦୀ ଭାବନାରେ କାମ କରିଥାଉ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସମସ୍ତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମଞ୍ଚରେ ଆଫ୍ରିକାର ସ୍ୱରକୁ ଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସର୍ବଦା ସମର୍ଥନ କରିଥାଏ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
17 NOV 2024 10:16PM by PIB Bhubaneswar
ନାଇଜେରିଆର ଅବୁଜାରେ ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସମ୍ମାନାର୍ଥେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଆୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଭାରତୀୟ ସମୁଦାୟଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ତାଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଉତ୍ସାହଭରା ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧନାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ଜାହିର କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ପ୍ରବାସୀଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଭଲପାଇବା ଓ ବନ୍ଧୁତ୍ୱ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ବଡ଼ ପୁଞ୍ଜି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ତିନୁବୁଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା ଅବସରରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ନାଇଜେରିଆରେ ଥିବା ଭାରତୀୟଙ୍କ ପ୍ରଚେଷ୍ଟାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଯାହାକି ତାଙ୍କୁ ଗର୍ବିତ କରିଛି । ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସେ କହିଥିଲେ, ପିଲାମାନେ ତାଙ୍କ କ୍ୟାରିଅରରେ ଭଲ ଫଳ କଲେ ପିତାମାତା ଯେପରି ଖୁସି ହୁଅନ୍ତି, ସେ ସେହିପରି ଖୁସି ଓ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ,ଏଠାରେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ମାନେ ନାଇଜେରିଆ ସହ ସର୍ବଦା ସୁଖ ଓ ଦୁଃଖ ସମୟରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଥିଲେ ନାଇଜେରିଆରେ ୪୦ରୁ ୬୦ ବର୍ଷ ବୟସ ଅନେକ ଭାରତୀୟ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ କି ଏକଦା ଭାରତୀୟ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ନିକଟରେ ପଢ଼ୁଥିଲେ । ନାଇଜେରିଆରେ ଅନେକ ଭାରତୀୟ ଡାକ୍ତର ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର ଭାବେ ସେବା କରୁଥିବା ସେ କହିଥିଲେ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଅନେକ ଭାରତୀୟ ବ୍ୟବସାୟୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ବ୍ୟବସାୟୀ ଭାବେ ଏଠାରେ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ନାଇଜେରିଆର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ସକ୍ରିୟ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଏପରିକି ସ୍ୱାଧୀନତା ପୂର୍ବରୁ ଶ୍ରୀ କିଶନଚନ୍ଦ ଝେଲାରାମ ଜୀ ନାଇଜେରିଆ ଆସି ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ଯାହାକି ଏବେ ନାଇଜେରିଆର ବୃହତ ବ୍ୟବସାୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ । ସେ କହିଥିଲେ, ଆଜି ଅନେକ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀ ପାଇଜେରିଆର ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଜବୁତ୍ କରୁଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ତୁଳସୀଚନ୍ଦ୍ର ଫାଉଣ୍ଡେସନ ଅନେକ ନାଇଜେରୀୟଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଆଲୋକିତ କରୁଛି । ନାଇଜେରିଆରେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟମାନେ କାନ୍ଧକୁ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ ଚାଲୁଥିବାର ପ୍ରଶଂସା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଏହା ଭାରତୀୟଙ୍କ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଏହା ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଦର୍ଶାଉଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଭାରତୀୟ ମାନେ କେବେହେଲେ ସମସ୍ତଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଆଦର୍ଶ ଭୁଲନ୍ତି ନାହିଁ ଏବଂ ସର୍ବଦା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ନୀତିକୁ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ସଂସ୍କୃତିକୁ ନେଇ ଭାରତୀୟ ମାନେ ଯେଉଁ ସମ୍ମାନ ଅର୍ଜନ କରିଛନ୍ତି ତାହା ସର୍ବତ୍ର ସ୍ପଷ୍ଟ ପ୍ରତୀୟମାନ । ଯୋଗ ନାଇଜେରିଆରେ ଲୋକପ୍ରିୟ ହେବାରେ ଲାଗିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ ଯୋଗାଭ୍ୟାସ କରିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ନାଇଜେରିଆର ଜାତୀୟ ଟିଭି ଚାନେଲରେ ପ୍ରତି ସପ୍ତାହରେ ଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସାରିତ ହେଉଥିବା ସେ କହିଥିଲେ । ହିନ୍ଦୀ ଭାଷା ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନାଇଜେରିଆର କ୍ରମେ ଲୋକପ୍ରିୟ ହେଉଥିବା ସେ କହିଥିଲେ ।
ଗାନ୍ଧିଜୀ ଆଫ୍ରିକାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଦିନ ଅତିବାହିତ କରିଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଭାରତ ଓ ନାଇଜେରିଆର ଲୋକମାନେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ କୌଣସି ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ଛାଡ଼ି ନଥିଲେ । ବରଂ ଭାରତୀୟଙ୍କ ସ୍ୱାଧୀନତା ନାଇଜେରିଆର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲା । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସମୟର ସେ ଦିନ ଥିଲା ଏବଂ ଆଜି, ଉଭୟ ଭାରତ ଓ ନାଇଜେରିଆ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶ କରୁଛନ୍ତି । “ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ରର ସ୍ରଷ୍ଟା ହୋଇଥିବା ବେଳେ ନାଇଜେରିଆ ଆଫ୍ରିକାରେ ବୃହତ୍ତମ ଗଣତନ୍ତ୍ର” ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଉଭୟ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସମାନତା ମଧ୍ୟରେ ଗଣତନ୍ତ୍ର, ବିବିଧତା ଏବଂ ଜନସାଂଖ୍ୟିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ରହିଛି । ନାଇଜେରିଆର ବିବିଧତାରେ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣରେ ନାଇଜେରିଆ ସରକାରଙ୍କ ସହାୟତା ପାଇଁ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଥିଲେ ।
ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତ ଚର୍ଚ୍ଚାର ପ୍ରସଙ୍ଗ ହୋଇଥିବା ସୂଚାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ସ୍ୱାଧୀନତା ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଭାରତ ଅନେକ ଗୁଡ଼ିଏ ସଂଘର୍ଷ କରିଛି । ଚନ୍ଦ୍ରାୟନ, ମଙ୍ଗଳାୟନ ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀ ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନର କୃତିତ୍ୱ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି । ‘ମହାକାଶରୁ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ର, ଡିଜିଟାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଆଦିରେ ଭାରତ ଏବେ ବିଶ୍ୱଶକ୍ତି ମାନଙ୍କ ସହ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରୁଛି” ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ, ସ୍ୱାଧୀନତାର ୬୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତି ମାତ୍ର ଏକ ଟ୍ରିଲିଅନ ଡଲାର ଅତିକ୍ରମ କରିଥିବା ବେଳେ କେବଳ ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧିରେ ୨ ଟ୍ରିଲିଅନକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି, ଯାହାକି ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱରେ ଆଜି ପଞ୍ଚମ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ କରିଛି । ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତି ଅତି ଶୀଘ୍ର ୫ ଟ୍ରିଲିଅନ ଡଲାରକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବ ଏବଂ ଦେଶ ବିଶ୍ୱରେ ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ହେବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ଭାରତୀୟ ମାନେ ବିପଦକୁ ମୁକାବିଲା କରନ୍ତି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ, ଭାରତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି । ଭାରତରେ ୧.୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପଂଜିକୃତ ହୋଇଥିବା ଦର୍ଶାଇ ସେ କହିଥିଲେ, ଏହା ସୁବିଧା ଜୀବନରୁ ବାହାରକୁ ବାହାରି ଭାରତୀୟ ଯୁବପିଢ଼ି କରିଥିବା କଷ୍ଟର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଫଳ । “ବିଗତ ଦଶ ବର୍ଷରେ ଭାରତରେ ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ୟୁନିକର୍ନ ଅଛି” ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।
ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ବେଶ୍ ପରିଚିତ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ସରକାର ମଧ୍ୟ ସୁବିଧା କ୍ଷେତ୍ରରୁ ବାହାରକୁ ବାହାରି ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନିର୍ମାଣ ହବ୍ ରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବେଶ୍ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଲେ, ଏହାର ପ୍ରମାଣ ଏହାଯେ ଭାରତ ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ଅନ୍ୟତମ ବୃହତ୍ତମ ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ ନିର୍ମାତା ରାଷ୍ଟ୍ର ହୋଇପାରିଛି ଏବଂ ଭାରତରେ ୩୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି । ସେ ପୁଣି କହିଥିଲେ, ବିଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତର ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ ରପ୍ତାନି ୭୫ ଗୁଣା ହୋଇପାରିଛି । ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନିରେ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଏହା ୩୦ ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଆଜି ଭାରତ ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଯନ୍ତ୍ରାଂଶ ରପ୍ତାନି କରୁଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଭାରତର ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ର ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ପ୍ରଶଂସା ପାଇଛି । ଭାରତ ନିଜସ୍ୱ ଗଗନଯାନରେ ଭାରତୀୟ ମହାକାଶଚାରୀଙ୍କୁ ପଠାଇବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିବା ସେ କହିଥିଲେ । ଭାରତ ମଧ୍ୟ ମହାକାଶରେ ଏକ ମହାକାଶ କେନ୍ଦ୍ରର ବିକାଶ କରିବାକୁ ଯାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଭାରତ ଏବେ ସୁବିଧା କ୍ଷେତ୍ରରୁ ବାହାରି ନବପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଓ ନୂତନ ରାସ୍ତା ଠାବ ଦିଗରେ ଅଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ବିଗତ ୨୦ ବର୍ଷରେ ଭାରତ ୨୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟମୁକ୍ତ କରିଛି । ଅନେକ ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇପାରିବା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରେରଣା ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶକୁ ଏହି ଆଶା ଦେଉଛି ଯେ, ଯଦି ଭାରତ ଏହା କରିପାରୁଛି, ଆମେ ମଧ୍ୟ ଏହା କରିପାରିବା । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଭାରତ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନର ଏକ ନୂଆ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ୨୦୪୭ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ ଦିଗରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ କାମ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ଶାନ୍ତି, ସମୃଦ୍ଧି କିମ୍ବା ଗଣତନ୍ତ୍ର ଯାହାବି ହେଲେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ନୂତନ ଆଶାର କିରଣ ହୋଇଛି । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଏପରିକି ନାଇଜେରିଆରେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟମାନେ ଏହା ଅଭିଜ୍ଞତା କରିଥିବେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ଭାରତରୁ ଆସିଛନ୍ତି ବୋଲି କହୁଛନ୍ତି, କିଭଳି ସମ୍ମାନ ପାଉଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱରେ କୌଣସି ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି, ଭାରତ ବିଶ୍ୱଭ୍ରାତା ଭାବେ ପ୍ରଥମେ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦେଉଛି କିମ୍ବା ପହଞ୍ଚୁଛି । ସେ କହିଥିଲେ, କରୋନା ସମୟରେ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ବେଶ୍ ହଟ୍ଟଚମଟ ଦେଖା ଦେଇଥିଲେ, ଟିକା ପାଇଁ ସମସ୍ତେ ବ୍ୟତିବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇପଡ଼ିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତ ସେହି ଘଡ଼ି ସନ୍ଧି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲା, ଯେତେ ଅଧିକ ସମ୍ଭବ ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କୁ ଟିକା ଦିଆଯିବ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଏହା ଆମ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ସହସ୍ରାଧିକ ବର୍ଷର ସଂସ୍କୃତି ଆମକୁ ଏହି ଶିକ୍ଷା ଦେଇଛି । ସେ କହିଥିଲେ, ତେଣୁ ଭାରତ ଟିକାର ଉତ୍ପାଦନ ବଢ଼ାଇଥିଲା ଏବଂ ୧୫୦ରୁ ଅଧିକ ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କୁ ଔଷଧ ଏବଂ ଟିକା ପଠାଇଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଭାରତର ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଯୋଗୁ ନାଇଜେରିଆ ସମେତ ଅନେକ ଆଫ୍ରିକୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ହଜାର ହଜାର ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚି ଯାଇଥିଲା । ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ କହିଥିଲେ, ବର୍ତ୍ତମାନର ଭାରତ ‘ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ’ ମନ୍ତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ।
ଆଫ୍ରିକାର ଭବିଷ୍ୟତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ନିମନ୍ତେ ନାଇଜେରିଆକୁ ଏକ ବୃହତ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ଦର୍ଶାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଆଫ୍ରିକାରେ ବିଗତ ୫ ବର୍ଷରେ ୧୮ଟି ନୂତନ ଦୂତାବାସ ଖୋଲିଛି । ସେ କହିଥିଲେ, ଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଶ୍ୱ ମଞ୍ଚରେ ଆଫ୍ରିକାର ସ୍ୱରକୁ ମଜବୁତ୍ କରିବାକୁ ଭାରତ ଯଥାସମ୍ଭବ ଚେଷ୍ଟା କରିଛି । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭାରତର ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କଥା ଦର୍ଶାଇ ସେ କହିଥିଲେ, ଆଫ୍ରିକାକୁ ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟ କରିବାକୁ ଦୃଢ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଥିଲା । ସେ ଖୁସିର ସହ ଏହା କହିଥିଲେ, ଜି-୨୦ର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାରତର ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତର ଆମନ୍ତ୍ରଣ କ୍ରମେ ନାଇଜେରିଆ ସମ୍ମାନର ସହ ଅତିଥି ରାଷ୍ଟ୍ର ହୋଇ ନୂଆ ଇତିହାସକୁ ଦେଖିଥିଲା ।
ଆସାନ୍ତା ବର୍ଷ ଜାନୁଆରୀରେ ଭାରତ ଆସିବାକୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବେ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଜାନୁଆରୀ ମାସରେ ଅନେକ ଗୁଡ଼ିଏ ଉତ୍ସବ ଏକକାଳୀନ ପଡ଼ିବ । ଜାନୁଆରୀ ୨୬ ତାରିଖରେ ଗଣରାଜ୍ୟ ଦିବସ ପାଳନ ହେବ ଏବଂ ଜାନୁଆରୀ ଦ୍ୱିତୀୟ ସପ୍ତାହରେ ଓଡ଼ିଶା ମାଟିରେ ପ୍ରଭୁ ଜଗନ୍ନାଥଙ୍କ ପାଦ ଦେଶରେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ଦିବସ ପାଳନ କରାଯିବ । ଜାନୁଆରୀ ୧୩ ତାରିଖରୁ ଫେବୃଆରୀ ୨୬ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୪୫ ଦିନ ଧରି ପ୍ରୟାଗରାଜରେ ହେବାକୁ ଥିବା ମହାକୁମ୍ଭ କଥା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଏକାଠି ଭାରତ ଆସିବାର ଅନେକ ଗୁଡ଼ିଏ କାରଣ ଅଛି ଏବଂ ଏହି ସମୟରେ ନାଇଜେରୀୟ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ସହ ଭାରତ ଆସିବାକୁ ସେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ୫୦୦ ବର୍ଷ ପରେ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀରାମ ଚନ୍ଦ୍ରଙ୍କର ଏକ ଭବ୍ୟ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସମସ୍ତେ ସନ୍ତାନସନ୍ତତିଙ୍କ ସହ ଏହାକୁ ଦର୍ଶନ କରିବା ଉଚିତ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଥମେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ଦିବସ, ଏହାପରେ ମହାକୁମ୍ଭ ଏବଂ ପରେ ଜନରାଜ୍ୟ ଦିବସ, ଏହା ଏକ ପ୍ରକାର ତ୍ରିବେଣୀ ଏବଂ ଭାରତର ବିକାଶ ଓ ଐତିହ୍ୟ ସହ ଯୋଡ଼ିହେବା ପାଇଁ ଏକ ଅପୂର୍ବ ସୁଯୋଗ ।
ଉଦବୋଧନକୁ ସମାପ୍ତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ପୂର୍ବରୁ ଅନେକ ଥର ସେମାନେ ଭାରତ ଗସ୍ତରେ ଆସିଥାଇପାରନ୍ତି ଏବଂ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ମଧ୍ୟ ଆସିପାରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଏହି ଗସ୍ତ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏକ ଅମୂଲ୍ୟ ସ୍ମୃତି ହୋଇ ରହିବ । ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହ ଓ ଭବ୍ୟ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧନା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ।