ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦିଲ୍ଲୀରେ ପ୍ରଥମ ବୋଡ଼ୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମହୋତ୍ସବକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ
ଏକ ଉତ୍ସାହୀ ବୋଡ଼ୋ ସମାଜ ଗଠନ ସହିତ ଶାନ୍ତି ରକ୍ଷା ନିମନ୍ତେ ଭାଷା, ସାହିତ୍ୟ ଓ ସଂସ୍କୃତିର ଏବଂ ମେଗା ମହୋତ୍ସବ
୨୦୨୦ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ବୋଡ଼ୋ ଶାନ୍ତି ଚୁକ୍ତିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷର ହେବା ପରଠାରୁ ମିଳିଥିବା ଉପଲବ୍ôଧିର ଉତ୍ସାହ ମନାଯିବ
14 NOV 2024 4:10PM by PIB Bhubaneswar
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ସାଇ ଇନ୍ଦିରା ଗାନ୍ଧୀ ସ୍ପୋର୍ଟ୍ସ କମ୍ପେ୍ଲକ୍ସରେ ନଭେମ୍ବର ୧୫ ତାରିଖ ସନ୍ଧ୍ୟା ପ୍ରାୟ ୬ଟା ୩୦ ମିନିଟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପ୍ରଥମ ବୋଡ଼ୋ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମହୋତ୍ସବକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ଏହି ଅବସରରେ ସେ ଉପସ୍ଥିତ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଉଦବୋଧନ ମଧ୍ୟ ଦେବେ ।
ଏହି ଦୁଇ ଦିନିଆ ମହୋତ୍ସବ ନଭେମ୍ବର ୧୫ ଓ ୧୬ ତାରିଖରେ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ । ଏକ ଉତ୍ସାହୀ ବୋଡ଼ୋ ସମାଜ ଗଠନ ପାଇଁ ଏବଂ ଶାନ୍ତି ରକ୍ଷା ନିମନ୍ତେ ଭାଷା, ସାହିତ୍ୟ ଓ ସଂସ୍କୃତିର ଏହା ମେଗା ମହୋତ୍ସବ । ମହୋତ୍ସବର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ କେବଳ ବୋଡ଼ୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ ନୁହେଁ, ବରଂ ଆସାମ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ନେପାଳ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଇଲାକାରେ ରହୁଥିବା ବୋଡ଼ୋ ମାନଙ୍କୁ ଏକୀକୃତ କରିବା । ମହୋତ୍ସବର ବିଷୟବସ୍ତୁ ‘ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ ପାଇଁ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସଦଭାବ’ । ଏଥିରେ ବୋଡ଼ୋ ସମୁଦାୟଙ୍କ ସହିତ ବୋଡ଼ୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ ପ୍ରାଦେଶିକ କ୍ଷେତ୍ର (ବିଟିଆର)ରେ ରହୁଥିବା ଅନ୍ୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଲୋକଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧ ସଂସ୍କୃତି, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଭାଷା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଫୋକସ୍ କରାଯିବ । ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ବୋଡ଼ୋଲ୍ୟାଣ୍ଡର ସାସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଭାଷା ଐତିହ୍ୟ ପରିସ୍ଥିତିକ ଜୈବ ବିବିଧତା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳର ଉପଯୁକ୍ତ ଲାଭ ଉଠାଇବା ।
ଉଲ୍ଲେଖଯୋଗ୍ୟ ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଗତିଶୀଳ ନେତୃତ୍ୱରେ ୨୦୨୦ ମସିହାରେ ବୋଡ଼ୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଶାନ୍ତି ଚୁକ୍ତିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷର ପରଠାରୁ ମିଳିଥିବା ଉତ୍ସାହଭରା ଉପଲବ୍ôଧର ଉତ୍ସବ ମନାଯିବ । ଏହି ଶାନ୍ତି ଚୁକ୍ତିନାମା ବିଗତ କେଇ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ବୋଡ଼ୋଲ୍ୟାଣ୍ଡରେ ଚାଲି ଆସୁଥିବା ସଂଘର୍ଷ, ହିଂସା ଏବଂ ଜୀବନହାନୀରୁ ମୁକ୍ତି ଦେବା ସହ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଶାନ୍ତି ଚୁକ୍ତିନାମା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରଣାର ସ୍ରୋତ ହୋଇଥିଲା ।
ଭାରତୀୟ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ପରମ୍ପରାରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଥିବା ‘ସମୃଦ୍ଧ ବୋଡ଼ୋ ସଂସ୍କୃତି, ପରମ୍ପରା ଏବଂ ସାହିତ୍ୟ’ ଉପରେ ଆୟୋଜିତ ଅଧିବେଶନ ମହୋତ୍ସବର ମୁଖ୍ୟ ଆକର୍ଷଣ ହେବ । ଏଥିରେ ସମୃଦ୍ଧ ବୋଡ଼ୋ ସଂସ୍କୃତି,ପରମ୍ପରା, ଭାଷା ଏବଂ ସାହିତ୍ୟ ଉପରେ ବିଚାରବିମର୍ଷ କରାଯିବ । ଅନ୍ୟ ଏକ ଅଧିବେଶନରେ ‘ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତି ୨୦୨୦ ଅଧୀନରେ ମାତୃଭାଷା ମାଧ୍ୟମରେ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଓ ଅବସର’ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରାଯିବ । ବୋଡ଼ୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ କ୍ଷେତ୍ରର ସଂସ୍କୃତି ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସଂସ୍କୃତି ତଥା ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମାଧ୍ୟମରେ ‘ସ୍ଥ୍ାନୀୟ ସାଂସ୍କୃତିକ ବୈଠକ’ ଏବଂ ‘ଉତ୍ସାହୀ ବୋଡ଼ୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ’ର ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ବିଷୟଗତ ଆଲୋଚନା ମଧ୍ୟ ଏକ ଅଧିବେଶନରେ କରାଯିବ ।
ଏହି ମହୋତ୍ସବରେ ବୋଡ଼ୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ କ୍ଷେତ୍ର, ଆସାମ,ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ତ୍ରିପୁରା, ନାଗାଲାଣ୍ଡ, ମେଘାଳୟ, ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଭାରତର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର, ଓ ନେପାଳ, ଭୁଟାନରୁ ୫ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଭାଷାବିତ୍ ସଂସ୍କୃତିପ୍ରେମୀ ଏବଂ କଳାପ୍ରେମୀ ସାମିଲ ହେବେ ।

Prime Minister's Office
PM to inaugurate the 1st Bodoland Mohotsov at Delhi
A mega event on language, literature, and culture to sustain peace and build a Vibrant Bodo Society
Mohotsav will celebrate the journey of recovery and resilience since the signing of the Bodo Peace Accord in 2020 under PM’s leadership
14 NOV 2024 4:10PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will inaugurate the 1st Bodoland Mohotsov, at around 6:30 PM, on 15th November at SAI Indira Gandhi Sports Complex, New Delhi. He will also address the gathering on the occasion.
The two day Mahotsav is being organised on 15th and 16th November. It is a mega event on language, literature, and culture to sustain peace and build a Vibrant Bodo Society. It aims to integrate the indigenous Bodo people residing not only in Bodoland but also in other parts of Assam, West Bengal, Nepal, and other international border areas of the North East. The theme for the Mohotsov is ‘Peace and Harmony for Prosperous Bharat’ with focus on the rich culture, language and education of the Bodo community along with other communities from the Bodoland Territorial Region (BTR). It aims to capitalise on the richness of cultural and linguistic heritage, ecological biodiversity and touristic potential of Bodoland.
Significantly, the Mohotsov is also about celebrating the remarkable journey of recovery and resilience ever since the signing of the Bodo Peace Accord in 2020 under the dynamic leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi. This peace agreement not only resolved decades of conflict, violence, and loss of life in Bodoland but also served as a catalyst for other peace settlements.
The session on “The rich Bodo Culture, tradition and Literature Contributing towards Indian Heritage and Traditions” will be the highlight of the Mahotsav and will witness deliberations on a range of the rich Bodo culture, traditions, language and literature. Another session on “Challenges and Opportunities of Mother Tongue medium-of-instruction through National Education Policy, 2020” would also be held. Thematic Discussion on “Indigenous cultural meet & discussion on building ‘Vibrant Bodoland’ Region through culture & tourism” will also be organised with the objective of promoting tourism and culture of Bodoland region.
The gathering will include over five thousand cultural, linguistic and art enthusiasts attending the event from Bodoland region, Assam, West Bengal, Tripura, Nagaland, Meghalaya, Arunachal Pradesh, other parts of India, and also from the neighbouring states of Nepal and Bhutan among others.