প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
গুজরাতকী কুচ্ছতা পাংথোকপা দিপাৱালি থৌরমদা সেকুরিতি পর্সোনেলশিংদা প্রধান মন্ত্রীনা ৱা ঙাংখিবগী মপুংফাবা ৱারোল
31 OCT 2024 9:00PM by PIB Imphal
ভারত মাতা কি জয়!
অদোমগা লোয়ননা দিপাৱালি পাংথোক্নবা, লৈবাক অসিগী আর্মদ ফোর্সশিং অমসুং বোর্দর সেকুরিতি ফোর্সকা লোয়ননা কুচ্ছ লমদমগী সার গ্রিক ময়াদা, লৈবাক অসিগী ঙমখৈদা লাকপা অসি ঐগী লাইবক ফবনি। দিপাৱালি লাকপদা অদোমগী মফমদা ঐনা থম্মোয় শেংনা য়াইফ-পাউজেল পীজরি!
চহি অসিদা অদোমগা লোয়ননা দিপাৱালি পাংথোকপা অসিনা ঐঙোন্দা কুহ্মৈ অসিগী নুংঙাইবা হেনগৎহল্লে, মসি অখন্নবা অমনি। দিপাৱালি খুদিং মশাগী ৱাহন্থোক অমা লৈজৈ, অদুবু হন্দক্কী অসিনা অখন্নবা মফম অমা কল্লে: চহি ৫০০ গী মতুংদা হৌজিক ভগবান রাম মহাক্কী চাউরবা লাইশঙদা লেংশিল্লে। অদোমগী মফমদা ইমা ভারতকীদমক কৎথোক্লবা লান্মী খুদিংমক্কী মফমদা ঐগী দিপাৱালিগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি। অদোমগী থবক ইকায়খুম্নবা উৎলিবা অমসুং থাগৎপা ফোঙদোক্লিবা লৈবাক অসিগী মীওই করোর ১৪০ গী মফমদা তৌবীমল খঙবা উৎপগা লোয়ননা ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
ইমা লৈবাক্কী সেবা তৌবা ফংবগী খুদোংচাবা অসি তশেংনা অতাংবা খুদোংচাবা অমনি। মসিগী থবক অসি অরাইবা নত্তে; মসিদা ইমা লৈবাক্না মখোয়গী খ্বাইদগী মরুওইবনি হায়না কৎথোকপগী মমি তারি। মসি ভারত ইমাগী থৌনা ফরবা মচানুপাশিং অমসুং মচানুপীশিংগী কৎথোকপনি। ইংবনা তর-তর চিংশিল্লবা হিমালয়গী গ্লেসিয়ারশিং, অইংবা অহিংশিং, শারবা মরুভুমিগী মৈশা, অয়াকপা নুংশা, লৈঙোইগী নোংলৈ-নুংশিৎ, পাথি-কোমথিগী অৱাবশিং নত্ত্রগা ইথক কল্লবা সমুদ্র ওইবা য়াই-ঐখোয়গী লান্মীশিংগী কৎথোকপা অসি স্তিলগুম্বনি অমসুং মসিনা য়েক্নবশিংদা অকিবা ফাওহল্লে। য়েক্নবশিংনা অদোমদা য়েংলকপা মতমদা, অসিগুম্বা শাথিরবা ফিবমশিংদা অকিবা লৈতনা লৈরিবা লান্মীশিং কনা অমতনা মাইথিবা পীবা ঙম্লোই হায়বা মখোয় খঙলে। অদোমগী অচেৎপা ফিরেপ, থৌনা অমসুং অঙকপা ইচং থৌবা অসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী সেকুরিতি অমসুং শান্তিগী খুদম অমনি। মালেমদা, অদোম ভারতকী শক্তিনি অমসুং ঐখোয়গী য়েক্নবশিংদা, মখোয়গী ফত্তবা থৌরাংশিং অদোম্না মাঙহল্লি। অদোম্না লাওরকপা মতমদা, অকিবা পোকহন্নবা লৈরিবা ফোর্সশিং কিবনা থক-থক নিকখি। সি ঐখোয়গী লান্মী, ঐখোয়গী আর্মদ ফোর্সশিংগী থৌনানি। অৱাবা ফিবম খুদিংমক্তা ঐখোয়গী লান্মীশিংনা মখোয়গী শক্তি উৎথোকপা অসিদা ঐ চাউথোকচৈ।
মরুপশিং,
কুচ্ছতা লৈরিবা মতম অসিদা, ঐখোয়গী নেভিশু ইকায়খুম্নবা উৎপা মতিক চাই। গুজরাতকী সমুদ্র মপান অসি লৈবাক অসিগী মমল য়াম্লবা লন অমনি, মসিগী সমুদ্রগী ঙমখৈ অসি ভারতকী মায়োক্তা থবক তৌরিবশিংগী মরুওইবা মফম অমনি। ভারতকী মনিংতম্বগী খুদম অমা ওইরিবা সার গ্রিক, কুচ্ছতা লৈরি। মমাংঙৈদা, মফম অসি লানফম অমা ওইহন্নবা হোৎনখি। য়েক্নবনা মতম শাংনা সার গ্রিক মীৎয়েং চঙদুনা লাকখিবনি হায়না ঐখোয় পুম্নমক্না খঙলে। অদুবু অদোম্না ঙাক্তুনা লৈবদগী ঐখোয়গী লৈবাক্না থাজবা ঙম্লে। ১৯৭১গী লান্দা অদোম্না পাউখুম পীখিবা অদু ঐখোয়না নিংশিংলি অমসুং মরম অদুনা, হৌজিক ঐখোয়গী নেভিগা লোয়ননা, কনা অমতনা সার গ্রিক অমসুং কুচ্ছতা ফত্তবা মীৎয়েং অমা য়েংবা ঙমদ্রে।
মরুপশিং,
ঙসিদি ঐখোয়গী লৈবাক্তা ঐখোয়গী ঙমখৈগী ইঞ্চি অমা ফাওবদা পীথোক্লোইদবা সরকার অমা লৈরে। মতম অমদা দিপ্লোমেসিগী মিংদা সার গ্রিক লৌশিন্নবা হোৎনবা অমা লৈখি। গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর ওইনা, ঐনা ঐখোয়গী লৈবাক্কীদমক লাউখি অমসুং লমদম অসিদা লাকপা অসি ঐগী অহানবা নত্তে। ঐ মফম অসি ফজনা খঙই অমসুং মফম অসিদা কয়ারক লাকখ্রে। ঐখোয়না ঐখোয়গী য়েক্নবশিংগী ৱাশক্তা থাজবা থমদে অমসুং ঐখোয়গী ফোর্সশিংদা থাজবা থম্লি।
মরুপশিং,
২১শুবা চহিচাগী দরকার ওইবশিং য়েংদুনা, ঐখোয়গী আর্মদ ফোর্সশিং অনৌবা খুৎলায়শিং লৈরে। ঐখোয়গী মিলিতরি অসি মালেমগী খ্বাইদগী ফবা ফোর্সশিংগী মরক্তা ঐখোয়না য়াওহল্লে। হায়রিবা থবকশিং অসিগী য়ুম্ফম অসি দিফেন্স সেক্তরদা অত্মনির্ভর ভারত অমা ওইহনবনি। হন্দক গুজরাতকী বদোদারাদা সি-২৯৫ ফেক্তরি শঙ্গাখ্রে। ঙসিদি ঐখোয়না মে ইন ইন্দিয়া বিক্রান্ত এয়রক্রাফ কেরিয়র শারে অমসুং ঐখোয়না ঐখোয়গী সব-মেরিন শাজরে। ঐখোয়গী তেজাস ফাইত্তর জেতশিংনা ঐখোয়গী এয়রফোর্স মপাঙ্গল কনখৎহল্লে অমসুং ৫শুবা জেনেরেসনগী ফাইত্তর এয়রক্রাফ শানবা থবক পায়খৎলে। মতম অমদা মপান লৈবাকশিংদগী লালগী খুৎলায়শিং লৈরম্বা ভারত ঙসিদি মালেমগী লৈবাক শীনবা থুংনা লালগী খুৎলায়শিং য়োল্লে। হৌখিবা চহি ১০ দা, ঐখোয়গী দিফেন্স এক্সপোর্ত শরুক ৩০ হেনগৎলে।
মরুপশিং,
সরকারগী পান্দমশিং থবক ওইনা পাংথোকপদা ঐখোয়গী লান্মীশিংগী মতেং য়াম্না দরকার ওই। মখোয়না মখা তানা মিলিতরিগী পোৎলম ৫০০০ হেন্না মপান্দগী পুশিল্লক্তবদা ঐনা মখোয় থাগৎলি। মসিগী ৱারেপ অসিনা দিফেন্স সেক্তরদা অত্মানির্ভর ভারত অভিয়ানগী খোঙজেল য়াংখৎহনগনি।
মরুপশিং,
ঙসিগী অনৌব লাল্লোংদা দ্রোন তেক্নোলোজি অসি মরুওইবা অমা ওইরে। হৌজিক চৎথরিবা লালশিংদা কমদৌনা দ্রোন তেক্নোলোজি শীজিন্নবগে হায়বা ঐখোয় খঙলে। দ্রোনশিং অসি এয়র দিফেন্সকী অনৌবা শিংনবশিং ওইরক্লে। মসি খঙলদুনা, ভারতনা মসিগী আর্মদ ফোর্সশিংগী দ্রোন তেক্নোলোজি ফগৎহল্লে। সরকারনা ফোর্স অহুমগী প্রিদেতর দ্রোনশিং লৈরে অমসুং দ্রোন শীজিন্ননবা লাল্লোংশিং শেম্লে। সেক্তর অসিদা স্তার্দ অপ কয়া শরুক য়াদুনা লৈবাক অসিদা ভারতকী কম্পেনিশিংনা দ্রোন কয়া পুথোকপা উবদা ঐ অপেনবা ফাওই।
মরুপশিং,
তুংদা লাক্কদবা লালশিং হেন্না অরুবা ওইগনি, মরম অদুনা ঐখোয়গী আর্মদ ফোর্সশিং অমসুং সেকুরিতি ফোর্সশিংগী থবকশিং পুনশিনবা অসি য়াম্না মরুওই। ঐখোয়গী ফোর্স অহুম পুনশিনবা অসিনা মখোয়গী থবক তৌবা ঙম্বগী শক্তি হেনগৎহনগনি। ঐখোয়গী লান্মী, ঐখোয়গী নেভি অমসুং ঐখোয়গী এয়র ফোর্স মখোয় পুন্না লাল তম্বা মতমদা, মখোয় তোঙান-তোঙানবা ওইনা উদে অদুবু অপুনবা ফোর্সশিং ওইনা উবা ফংই। মসিগী পান্দম অসিগা লোয়ননা, চীফ ওফ দিফেন্স স্তাফ (সি দি এস) হাপ্লে অমসুং ঐখোয়গী ফোর্সশিং ফগৎহনবদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরে। ঐখোয়না হৌজিক ইন্তিগ্রেতেদ থিয়েতর কমান্দ শেমগৎনবা থবক পায়খৎলে।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী পান্দমদি লৈবাক্কী থবক্না হান্না পাংথোকপা হায়বনি। লৈবাক অসিনা মসিগী ঙমখৈগী শরুকশিং শেমগৎপা অহানবা ওইনা পাংথোক্লে। বি.আর.ওনা লাদাখ অমসুং অরুনাচল প্রদেসতা কিমি ৮০,০০০ হেন্না শাংবা লম্বীশিং শেমগৎলে। হৌখিবা চহি ১০ দা বি.আর.ওনা অচৌবা থোং ৪০০ হন্না শাখ্রে। চহি চুপ্পা শীজিন্নবা য়াবা লম্বী শেমগৎপদা ঐখোয়গী ফোর্সশিংনা লৌরিবা থৌদাং অদোম খঙলিবদুনি। হৌখিবা চহি ১০ দা, অতল তেন্নেল অমসুং সেলা তন্নেলগুম্বা কয়া শেমগৎলে। লৈবাক অসিগী মফম কয়াদা তন্নেলশিং শেমগৎপগী থবক বি.আর.ওনা পায়খৎলি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ঙমখৈদা লৈবা খুঙ্গংশিং অরোইবা খুঙ্গংশিং ওইনা উরম্বা অদু হোংদোক্লে। ঙসিদি মখোয় লৈবাক অসিগী অহানবা খুঙ্গং ওইনা কৌনরে। ভাইব্রেন্ত ভিলেজ স্কিমগী মখাদা, হায়রিবা অহানবা খুঙ্গংশিং অসি কনাগুম্বা অমনা মশক থোকপা ভারত অমা ওইনা উনবা শেমগৎলে। ঐখোয়গী ঙমখৈগী লমদমশিং অসি তুরিজমগী খুদোংচাবা কয়া মরাংকাইনা ফংলি। ঐখোয়না মসি শেমগৎকদবনি অমসুং খুদোংচাবা হেনগৎহনগদবনি। মসিগী খুৎথাংদা, ঙমখৈদা লৈরিবা মীওইশিংগী পুন্সি মহিং ফগৎলক্কনি। মসিগী অওনবা অসিনা ঐখোয়না ভাইব্রেন্ত ভিলেজ কেম্পেন্দা উবা ফংলে। লমদম অসিগী মেঙগ্রোভ ঙাক-শেন্নবা ঐখোয়না শেন য়াম্না থাদরে। মফম অসিদা শেমগৎলিবা মেঙগ্রোভ উমং অসিনা লমকোয়বা মীওইশিং লাকহনগনি অমসুং ধোরদোগী রন উৎসব অসি লৈবাক অসিগী অমসুং মালেমগী লমকোয়বা মীওইশিংগী পুক্নিং চিংশিল্লে অমসুং লমকোয়বশিংগী লাইরৈবাক অমা ওইনবা থৌরাং তৌরে। মসি অদোমগী মীৎমাংদা উবা ফংলগনি।
মরুপশিং,
ঙমখৈগী তুরিজম অসি লৈবাক অসিগী সেকুরিতিনা কয়া কন্না খন্নদবা ৱাফম অমনি। কুচ্ছতা তুরিজমগী খুদোংচাবা মরাংকাইনা লৈরি। কুচ্ছগী মেঙগ্রোভ উমংশিং অমসুং খামভাতকী গল্ফ অসি মরুওইবা মফমশিংনি। হায়রিবা মফমশিং অসি শেমগৎনবা হৌখিবা চহীদা মিস্থি য়োজনা হৌদোক্তুনা সরকারনা থবক য়াংনা পায়খৎলে।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ধোলাবিরা অসি হৌজিক য়ুনেস্কো ৱার্ল্দ হেরিতেচ সাইত ওইরে। ধোলাবিরাদা লৈরিবা ইন্দস ভেল্লি সিবিলাইজেসনগী লেমহৌবশিং অসিনা চহি লিশিং কয়াগী মমাঙদা থৌরাং ফজনা তৌরম্বা অদু ঐখোয়দা উৎলে। লোথালগুম্বা ললোন-ইতিক্কী মফমশিংনা মতম অমদা ভারতনা নুংঙাই-য়াইফনা পানবদা অচৌবা থৌদাং লৌরমখি। লাখপাত্তা গুরু নানক দেব জিগী খোঙ্গুলগী মমিশিং তারি। কুচ্ছতা কোতেশ্বর মহাদেব লাইশঙ, কালা দুঙ্গর হিলদা মাতা অশাপুরা লাইশঙ, ভগবান ধাত্তাত্রেয়া লাইশঙ লৈরি, ফজরবা রন উৎসব অমসুং সার গ্রিক লৈরি। কুচ্ছ জিলা মথন্তদা তুরিজমগী খুদোংচাবা মরাংকাইনা লৈরি অমসুং লমকোয়বা মীওই অমনা চয়োল অমদা য়েংবা লোইবা ঙম্লোই। অৱাং গুজরাতকী নাদাবেত্তা ঙমখৈগী তুরিজমগী মফম কয়া ঐখোয়না উবা ফংলে। মসিগী খুদোংচাবশিং অসি ঐখোয়না কান্নবা লৌনবা থবক পায়খৎকদবনি। লমকোয়বা মীওইশিংনা ভারতকী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা চৎপা মতমদা, মখোয় অমগা অমগা ভারতকা শম্নহল্লি। হায়রিবা লমকোয়বা মীওইশিং অসিনা লৈবাক্কী অপুনবগী শক্তম পুদুনা চৎলি অমসুং মসিনা এক ভারত শ্রেস্থা ভারতকী ফজনা হেনগৎহল্লি। মখোয়না মখোয়গী লমদা হল্লকপা মতমদা মখোয়না মসিগী ৱাখল্লোন অসি হিংদুনা লৈহল্লি অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক্কী সেকুরিতিগী অকনবা য়ুম্ফম অমা থোল্লি। মরম অদুনা ঐখোয়না কুচ্ছ অমসুং অতোপ্পা ঙমখৈগী শরুকশিং শেমগৎকদবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক অহিংবা অমনি, মা ভারতি ওইনা লাৎলি। ঙসিদি ঐখোয়গী লান্মীশিংনা কৎথোকপদগী ঐখোয়গী লৈবাক অশোই-অঙাম লৈত্রে। লৈবাক অসি চাউখৎলবা মতমদা ঐখোয়গী মীয়াম অশোই-অঙাম লৈতনা হিংগনি। ঐখোয় বিকসিত ভারত অমগী মাইকৈদা চঙশিনবগা লোয়ননা ঐখোয়না মসিগী মঙলান অসি ঙাক-শেল্লি। ঙসিদি লৈবাক অসিগী মীওই খুদিংমক অদোমগী মফমদা থাজবা লৈবদগী লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংদা শরুক য়ারে। অদোমগী থৌনানা মখা তানা ভারতকী চাউখৎপা হেনগৎহনগনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি। মসিগী থাজবা অসিগা লোয়ননা ঐনা অমুক হন্না নুংঙাইরবা দিৱালি অমগী অদোমগী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি!
অদোম থাগৎপা ফোঙদোকচরি!
ঐগা লোয়ননা হায়মিন্নসি,
ভারত মাতা কি জয়!
ভারত মাতা কি জয়!
ভারত মাতা কি জয়!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address to the Security Personnel on the occasion of Deepawali at Kutch, Gujarat
31 OCT 2024 9:00PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
It is my great privilege to be here on the country’s border, near Sir Creek, in the land of Kutch, alongside the nation’s armed forces and the Border Security Force, to celebrate Deepawali with you. My heartiest wishes to each one of you on this Deepawali!
Celebrating Deepawali with you amplifies the joy of the festival for me, and this year, it is especially significant. Each Deepawali has its own meaning, yet this one holds a unique place: Lord Ram is now enshrined in his grand temple in Ayodhya after 500 years. I extend my heartfelt Deepawali wishes to you all and to every soldier dedicated to the service of Maa Bharati. My greetings also carry with them the gratitude of 140 crore countrymen who recognize and appreciate your service.
Friends, the opportunity to serve the motherland is indeed a rare fortune. This service is by no means easy; it reflects the devotion of those who hold the motherland as their everything. It is the sacrifice and dedication of Maa Bharati's (India’s) brave sons and daughters. Be it the freezing temperatures and glaciers of the Himalayas, the biting cold nights, the scorching desert heat, the burning sun, the dusty sandstorms, the challenges of marshlands, or the turbulent sea—this devotion forges our soldiers like steel, and it instills fear in the hearts of enemies. When enemies look at you, they realize that no one can defeat those who remain unshaken even in the face of such severe conditions. Your unwavering determination, boundless courage, and supreme bravery serve as a symbol of security and peace for our country. To the world, you represent Bharat's might, and to our enemies, you embody the destruction of their sinister schemes. When you roar with enthusiasm, the forces of terror are struck with fear. This is the bravery of our army, our armed forces. I take pride in the fact that our soldiers have demonstrated their prowess in every challenging situation.
Friends, standing here in Kutch, it is fitting to acknowledge our Navy as well. The coastline of Gujarat is a formidable asset to the nation, making this maritime border a focal point of anti-India conspiracies. Sir Creek, a symbol of Bharat's sovereignty, lies here in Kutch. In the past, there have been attempts to turn this area into a battleground. The nation knows all too well how the enemy’s malicious gaze has long been fixed on Sir Creek. But our country rests assured, knowing that you stand guard. Our adversaries remember well the resolute response you gave in the 1971 war, and so, with our Navy present, no one dares cast a covetous eye on Sir Creek and Kutch.
Friends,
Today, our nation has a government that refuses to compromise even an inch of our border. There was a time when, under the guise of diplomacy, deceptive policies aimed to capture Sir Creek. As Chief Minister of Gujarat, I raised the voice of our country, and this is not my first visit to this region. I know this area well; I have been here many times and travelled extensively. Now, as we hold responsibility, our policies align with the vision of our forces. We do not place our trust in the promises of our enemies but in the resolve of our forces.
Friends,
In keeping with the needs of the 21st century, we are equipping our armed forces with modern resources. We are bringing our military into the ranks of the world’s most advanced forces. The foundation of these efforts is a self-reliant Bharat in the defence sector. Recently, the C295 factory was inaugurated here in Vadodara, Gujarat. Today, we have 'Made in India' assets like the Vikrant aircraft carrier, and we are producing our own submarines. Our Tejas fighter jets are strengthening the Air Force, and work has begun on developing a 5th Generation Fighter aircraft. Bharat, once seen as a country dependent on arms imports, is now exporting defence equipment to nations across the globe. In the last 10 years, our defence exports have increased thirty-fold.
Friends,
The cooperation of our armed forces is crucial in realising the government’s vision. Our security forces play an essential role, and I congratulate them for creating a list of over 5,000 military items they will no longer import. This decision has given new momentum to the Atmanirbhar Bharat Abhiyan in the defence sector.
Friends,
Today, as we talk about new-age warfare, drone technology has become a pivotal asset. We see how extensively drone technology is being used in ongoing conflicts. Drones now serve in surveillance, intelligence gathering, and identifying individuals or locations. They are aiding in the transport of supplies and being deployed as weapons. Additionally, drones are posing new challenges for traditional air defences. Recognising this, Bharat is strengthening its armed forces with drone technology. The government is acquiring Predator drones for the three forces, and strategies for drone deployment are being crafted. I am pleased to see that numerous Indian companies are developing fully indigenous drones, with many startups entering this sector.
Friends,
Today, the nature of warfare is evolving, and new security challenges are emerging. Future conflicts will be more complex, so it is crucial that the capabilities of our three armed forces and security forces are integrated. For our three forces in particular, this integration will significantly enhance their operational efficiency. I sometimes say that while we see one army, one air force, and one navy, when they conduct joint exercises, they don’t appear as separate entities but as a unified force. With this modernisation vision, the Chief of Defence Staff (CDS) was appointed, playing a major role in strengthening our armed forces. Now, we are progressing towards the Integrated Theatre Command. A structured mechanism for this command has been prepared, which will lead to enhanced coordination across the three wings of the military.
Friends,
Our motto is *Nation First, Nation First*. The nation begins at its borders, so developing border infrastructure is one of our top priorities. The Border Roads Organisation (BRO) has constructed over 80,000 kilometres of roads, including strategically significant ones in Ladakh and Arunachal Pradesh. In the past decade, BRO has built around 400 major bridges. You are aware of the importance of tunnels for all-weather connectivity in remote areas for our armed forces. Consequently, in the last 10 years, several crucial tunnels like the Atal and Sela tunnels have been completed. BRO is accelerating its work on tunnels across various parts of the country.
Friends,
We have also shifted the perspective of seeing border villages as “the last villages.” Today, we call them the first villages of the country. Under the Vibrant Village scheme, these first villages are being developed as vibrant communities on the border where one can witness the first glimpse of a vibrant India. Our nation is fortunate, as many of our border areas have unique natural treasures, offering immense potential for tourism. We must nurture and enhance this potential. Through this, the lives of those living in these villages will improve, and new opportunities will arise. We are seeing this transformation through the Vibrant Village campaign. In remote villages near your area, previously called the “last villages” but now recognized as the first, industries like the seaweed business are thriving before your eyes. A significant new economic sector is emerging. We are also investing heavily in mangrove conservation here, a promising step for our environment. The mangrove forests being developed here will attract tourists, and, much like the way Dhordo’s 'Rann Utsav' has captivated the nation and the world, this area is poised to become a paradise for tourists soon. It will unfold right before your eyes.
Friends,
To support this vision, our government ministers are visiting the Vibrant Villages along the border, staying in these villages and spending much of their time there. This has increased interest and curiosity about these areas among the people of our country.
Friends,
There is another aspect of national security that is rarely discussed—border tourism. Kutch holds immense potential for this, with its rich heritage, captivating sites of faith, and the splendid gifts of nature. The mangrove forests of Kutch and the Gulf of Khambhat in Gujarat are especially significant, housing a complete ecosystem of marine life and coastal flora. The government has taken substantial steps to expand these mangrove forests and is working rapidly on the MISHTI Yojana launched last year.
Friends,
Our Dholavira, now a UNESCO World Heritage Site, symbolises the strength of our nation for thousands of years. The remains of the Indus Valley Civilisation in Dholavira show us the meticulous planning of that city thousands of years ago. Just a short distance from the sea, trading centres like Lothal once played a major role in Bharat's prosperity. The footprints of Guru Nanak Dev Ji are present in Lakhpat. There is the Koteshwar Mahadev Temple in Kutch, the temple of Mata Aashapura, the shrine of Lord Dattatreya on Kala Dungar hill, the Rann Utsav, and the fascinating views of Sir Creek. The tourism potential within this single district of Kutch alone is so vast that a week may not be enough for a visitor. We have also witnessed the appeal of border tourism in Nadabet, on the border of North Gujarat. We must turn all these possibilities into reality. When tourists visit such places from different parts of the country, they connect different regions of Bharat with one another. These tourists carry with them the spirit of national unity and embody the essence of 'Ek Bharat Shreshtha Bharat.' They keep this spirit alive when they return to their own communities, laying a solid foundation for our national security. This is why we must elevate Kutch and other border regions to new levels of development. As our border areas develop and new facilities emerge, the experience for soldiers stationed here will also be enhanced.
Friends,
Our nation is a living entity, revered as Maa Bharati. It is due to the sacrifice and dedication of our soldiers that the country is safe today. The safety of our people relies on this, as only a secure nation can progress. As we move rapidly towards our vision of a developed Bharat, you are the protectors of this dream. Today, every citizen is contributing wholeheartedly to the nation’s progress because of the faith they place in you. I am confident that your courage will continue to bolster Bharat’s development. With this belief, I once again wish you all a very happy Diwali!
Thank you very much!
Join me in saying, Bharat Mata ki Jai! Mata ki Jai! Mata ki Jai! Mata ki Jai!
Vande Mataram! Vande Mataram! Vande Mataram! Vande Mataram! Vande Mataram! Vande Mataram! Vande Mataram!