Prime Minister's Office
English rendering of PM's address to the Security Personnel on the occasion of Deepawali at Kutch, Gujarat
31 OCT 2024 9:00PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
It is my great privilege to be here on the country’s border, near Sir Creek, in the land of Kutch, alongside the nation’s armed forces and the Border Security Force, to celebrate Deepawali with you. My heartiest wishes to each one of you on this Deepawali!
Celebrating Deepawali with you amplifies the joy of the festival for me, and this year, it is especially significant. Each Deepawali has its own meaning, yet this one holds a unique place: Lord Ram is now enshrined in his grand temple in Ayodhya after 500 years. I extend my heartfelt Deepawali wishes to you all and to every soldier dedicated to the service of Maa Bharati. My greetings also carry with them the gratitude of 140 crore countrymen who recognize and appreciate your service.
Friends, the opportunity to serve the motherland is indeed a rare fortune. This service is by no means easy; it reflects the devotion of those who hold the motherland as their everything. It is the sacrifice and dedication of Maa Bharati's (India’s) brave sons and daughters. Be it the freezing temperatures and glaciers of the Himalayas, the biting cold nights, the scorching desert heat, the burning sun, the dusty sandstorms, the challenges of marshlands, or the turbulent sea—this devotion forges our soldiers like steel, and it instills fear in the hearts of enemies. When enemies look at you, they realize that no one can defeat those who remain unshaken even in the face of such severe conditions. Your unwavering determination, boundless courage, and supreme bravery serve as a symbol of security and peace for our country. To the world, you represent Bharat's might, and to our enemies, you embody the destruction of their sinister schemes. When you roar with enthusiasm, the forces of terror are struck with fear. This is the bravery of our army, our armed forces. I take pride in the fact that our soldiers have demonstrated their prowess in every challenging situation.
Friends, standing here in Kutch, it is fitting to acknowledge our Navy as well. The coastline of Gujarat is a formidable asset to the nation, making this maritime border a focal point of anti-India conspiracies. Sir Creek, a symbol of Bharat's sovereignty, lies here in Kutch. In the past, there have been attempts to turn this area into a battleground. The nation knows all too well how the enemy’s malicious gaze has long been fixed on Sir Creek. But our country rests assured, knowing that you stand guard. Our adversaries remember well the resolute response you gave in the 1971 war, and so, with our Navy present, no one dares cast a covetous eye on Sir Creek and Kutch.
Friends,
Today, our nation has a government that refuses to compromise even an inch of our border. There was a time when, under the guise of diplomacy, deceptive policies aimed to capture Sir Creek. As Chief Minister of Gujarat, I raised the voice of our country, and this is not my first visit to this region. I know this area well; I have been here many times and travelled extensively. Now, as we hold responsibility, our policies align with the vision of our forces. We do not place our trust in the promises of our enemies but in the resolve of our forces.
Friends,
In keeping with the needs of the 21st century, we are equipping our armed forces with modern resources. We are bringing our military into the ranks of the world’s most advanced forces. The foundation of these efforts is a self-reliant Bharat in the defence sector. Recently, the C295 factory was inaugurated here in Vadodara, Gujarat. Today, we have 'Made in India' assets like the Vikrant aircraft carrier, and we are producing our own submarines. Our Tejas fighter jets are strengthening the Air Force, and work has begun on developing a 5th Generation Fighter aircraft. Bharat, once seen as a country dependent on arms imports, is now exporting defence equipment to nations across the globe. In the last 10 years, our defence exports have increased thirty-fold.
Friends,
The cooperation of our armed forces is crucial in realising the government’s vision. Our security forces play an essential role, and I congratulate them for creating a list of over 5,000 military items they will no longer import. This decision has given new momentum to the Atmanirbhar Bharat Abhiyan in the defence sector.
Friends,
Today, as we talk about new-age warfare, drone technology has become a pivotal asset. We see how extensively drone technology is being used in ongoing conflicts. Drones now serve in surveillance, intelligence gathering, and identifying individuals or locations. They are aiding in the transport of supplies and being deployed as weapons. Additionally, drones are posing new challenges for traditional air defences. Recognising this, Bharat is strengthening its armed forces with drone technology. The government is acquiring Predator drones for the three forces, and strategies for drone deployment are being crafted. I am pleased to see that numerous Indian companies are developing fully indigenous drones, with many startups entering this sector.
Friends,
Today, the nature of warfare is evolving, and new security challenges are emerging. Future conflicts will be more complex, so it is crucial that the capabilities of our three armed forces and security forces are integrated. For our three forces in particular, this integration will significantly enhance their operational efficiency. I sometimes say that while we see one army, one air force, and one navy, when they conduct joint exercises, they don’t appear as separate entities but as a unified force. With this modernisation vision, the Chief of Defence Staff (CDS) was appointed, playing a major role in strengthening our armed forces. Now, we are progressing towards the Integrated Theatre Command. A structured mechanism for this command has been prepared, which will lead to enhanced coordination across the three wings of the military.
Friends,
Our motto is *Nation First, Nation First*. The nation begins at its borders, so developing border infrastructure is one of our top priorities. The Border Roads Organisation (BRO) has constructed over 80,000 kilometres of roads, including strategically significant ones in Ladakh and Arunachal Pradesh. In the past decade, BRO has built around 400 major bridges. You are aware of the importance of tunnels for all-weather connectivity in remote areas for our armed forces. Consequently, in the last 10 years, several crucial tunnels like the Atal and Sela tunnels have been completed. BRO is accelerating its work on tunnels across various parts of the country.
Friends,
We have also shifted the perspective of seeing border villages as “the last villages.” Today, we call them the first villages of the country. Under the Vibrant Village scheme, these first villages are being developed as vibrant communities on the border where one can witness the first glimpse of a vibrant India. Our nation is fortunate, as many of our border areas have unique natural treasures, offering immense potential for tourism. We must nurture and enhance this potential. Through this, the lives of those living in these villages will improve, and new opportunities will arise. We are seeing this transformation through the Vibrant Village campaign. In remote villages near your area, previously called the “last villages” but now recognized as the first, industries like the seaweed business are thriving before your eyes. A significant new economic sector is emerging. We are also investing heavily in mangrove conservation here, a promising step for our environment. The mangrove forests being developed here will attract tourists, and, much like the way Dhordo’s 'Rann Utsav' has captivated the nation and the world, this area is poised to become a paradise for tourists soon. It will unfold right before your eyes.
Friends,
To support this vision, our government ministers are visiting the Vibrant Villages along the border, staying in these villages and spending much of their time there. This has increased interest and curiosity about these areas among the people of our country.
Friends,
There is another aspect of national security that is rarely discussed—border tourism. Kutch holds immense potential for this, with its rich heritage, captivating sites of faith, and the splendid gifts of nature. The mangrove forests of Kutch and the Gulf of Khambhat in Gujarat are especially significant, housing a complete ecosystem of marine life and coastal flora. The government has taken substantial steps to expand these mangrove forests and is working rapidly on the MISHTI Yojana launched last year.
Friends,
Our Dholavira, now a UNESCO World Heritage Site, symbolises the strength of our nation for thousands of years. The remains of the Indus Valley Civilisation in Dholavira show us the meticulous planning of that city thousands of years ago. Just a short distance from the sea, trading centres like Lothal once played a major role in Bharat's prosperity. The footprints of Guru Nanak Dev Ji are present in Lakhpat. There is the Koteshwar Mahadev Temple in Kutch, the temple of Mata Aashapura, the shrine of Lord Dattatreya on Kala Dungar hill, the Rann Utsav, and the fascinating views of Sir Creek. The tourism potential within this single district of Kutch alone is so vast that a week may not be enough for a visitor. We have also witnessed the appeal of border tourism in Nadabet, on the border of North Gujarat. We must turn all these possibilities into reality. When tourists visit such places from different parts of the country, they connect different regions of Bharat with one another. These tourists carry with them the spirit of national unity and embody the essence of 'Ek Bharat Shreshtha Bharat.' They keep this spirit alive when they return to their own communities, laying a solid foundation for our national security. This is why we must elevate Kutch and other border regions to new levels of development. As our border areas develop and new facilities emerge, the experience for soldiers stationed here will also be enhanced.
Friends,
Our nation is a living entity, revered as Maa Bharati. It is due to the sacrifice and dedication of our soldiers that the country is safe today. The safety of our people relies on this, as only a secure nation can progress. As we move rapidly towards our vision of a developed Bharat, you are the protectors of this dream. Today, every citizen is contributing wholeheartedly to the nation’s progress because of the faith they place in you. I am confident that your courage will continue to bolster Bharat’s development. With this belief, I once again wish you all a very happy Diwali!
Thank you very much!
Join me in saying, Bharat Mata ki Jai! Mata ki Jai! Mata ki Jai! Mata ki Jai!
Vande Mataram! Vande Mataram! Vande Mataram! Vande Mataram! Vande Mataram! Vande Mataram! Vande Mataram!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ কচ্চত দীপাৱলী উপলক্ষে নিৰাপত্তাৰক্ষীক উদ্দেশ্যি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ ইংৰাজী ৰূপ
31 OCT 2024 9:00PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কি জয়!
ইয়াত দেশৰ সীমান্তৰ কচ্চৰ ছাৰ ক্ৰিকৰ ওচৰত দেশৰ সশস্ত্ৰ বাহিনী আৰু সীমান্ত সুৰক্ষা বাহিনীৰ সৈতে দীপাৱলী উদযাপন কৰাটো মোৰ বাবে এক বৃহৎ সৌভাগ্য৷ এই দীপাৱলীত আপোনালোক প্ৰত্যেকলৈ মোৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা!
আপোনালোকৰ সৈতে দীপাৱলী উদযাপন কৰিলে মোৰ বাবে উৎসৱৰ আনন্দ বৃদ্ধি পায় আৰু এই বছৰ ই বিশেষভাৱে তাৎপৰ্যপূৰ্ণ। প্ৰতি দীপাৱলীৰ নিজস্ব অৰ্থ আছে, তথাপিও এইখনৰ এক অনন্য স্থান আছে: ৫০০ বছৰৰ পিছত এতিয়া অযোধ্যাৰ মন্দিৰত ভগৱান ৰামক প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছে। আপোনালোক সকলোলৈ আৰু মা ভাৰতীৰ সেৱাত উৎসৰ্গিত প্ৰতিজন জোৱানলৈ আন্তৰিক দীপাৱলী শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলো। মোৰ শুভেচ্ছাই আপোনালোকৰ সেৱাক স্বীকৃতি দিয়া ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ কৃতজ্ঞতাও কঢ়িয়াই আনে।
বন্ধুসকল, মাতৃভূমিৰ সেৱা কৰাৰ সুযোগ সঁচাকৈয়ে এক বিৰল সৌভাগ্য। এই সেৱা কোনো কাৰণতে সহজ নহয়; ইয়াত মাতৃভূমিক নিজৰ সকলো বুলি ধৰাসকলৰ ভক্তি প্ৰতিফলিত হয়। ই মা ভাৰতীৰ (ভাৰত) বীৰ পুত্ৰ-কন্যাৰ ত্যাগ আৰু সমৰ্পণ। হিমালয়ৰ ঠাণ্ডা উষ্ণতা আৰু হিমবাহেই হওক, হাড় কঁপোৱা শীতেই হওক, মৰুভূমিৰ প্ৰচণ্ড উত্তাপ, প্ৰখৰ ৰ’দেই হওক, ধূলিৰ ধুমুহাই হওক, জলাশয়ৰ প্ৰত্যাহ্বান হওক বা অশান্ত সাগৰ হওক— এই ভক্তিয়েই আমাৰ সৈন্যসকলক তীখাৰ দৰে শক্তিশালী কৰে আৰু ই শত্ৰুৰ হৃদয়ত ত্ৰাসৰ সৃষ্টি কৰে। শত্ৰুৱে যেতিয়া আপোনাৰ ফালে চায়, তেতিয়া তেওঁলোকে উপলব্ধি কৰে যে এনে ভয়াৱহ পৰিস্থিতিৰ সন্মুখীন হৈও যিসকলে অটল হৈ থাকে, তেওঁলোকক কোনেও পৰাস্ত কৰিব নোৱাৰে। আপোনালোকৰ অদম্য দৃঢ়তা, সীমাহীন সাহস আৰু পৰাক্ৰমে আমাৰ দেশৰ বাবে নিৰাপত্তা আৰু শান্তিৰ প্ৰতীক হিচাপে কাম কৰে। পৃথিৱীৰ বাবে আপোনালোকে ভাৰতৰ শক্তিক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে আৰু আমাৰ শত্ৰুৰ বাবে আপুনি তেওঁলোকৰ অশুভ পৰিকল্পনাৰ ধ্বংসক মূৰ্ত কৰি তুলিছে। যেতিয়া আপুনি উৎসাহেৰে গৰ্জন কৰে, তেতিয়া আতংকৰ শক্তিবোৰ ভয়ত আঘাত কৰে। এয়া আমাৰ সেনা, আমাৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ বীৰত্ব। আমাৰ জোৱানসকলে প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বানমূলক পৰিস্থিতিত নিজৰ দক্ষতা প্ৰদৰ্শন কৰাটোত মই গৌৰৱ অনুভৱ কৰো।
বন্ধুসকল, ইয়াত কচ্চত থিয় হৈ আমাৰ নৌসেনাকো স্বীকৃতি দিয়াটো উচিত৷ গুজৰাটৰ উপকূল দেশৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সম্পদ, যাৰ ফলত এই সামুদ্ৰিক সীমা ভাৰতবিৰোধী ষড়যন্ত্ৰৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ পৰিছে। ভাৰতৰ সাৰ্বভৌমত্বৰ প্ৰতীক ছাৰ ক্ৰিক কচ্চত অৱস্থিত। বিগত সময়ত এই অঞ্চলটোক যুদ্ধক্ষেত্ৰলৈ ৰূপান্তৰ কৰাৰ চেষ্টা চলি আহিছে। দেশে ভালদৰেই জানে যে শত্ৰুৰ কু-দৃষ্টি দীৰ্ঘদিন ধৰি ছাৰ ক্ৰিকৰ ওপৰত কেনেকৈ নিবদ্ধ হৈ আছে। কিন্তু আপোনালোকে যে পহৰা দি থিয় দিছে, সেই কথা জানিয়েই আমাৰ দেশ নিশ্চিন্ত হৈ আছে। ১৯৭১ চনৰ যুদ্ধত আপোনালোকৰ দৃঢ় সঁহাৰি আমাৰ শত্ৰুসকলে ভালদৰে মনত পেলাইছে আৰু সেয়েহে আমাৰ নৌসেনা উপস্থিত থকাৰ সময়ত ছাৰ ক্ৰিক আৰু কচ্চৰ ওপৰত কোনেও লোলুপ দৃষ্টি নিক্ষেপ কৰিবলৈ সাহস নকৰে।
বন্ধুসকল,
আজি আমাৰ দেশত এনে এখন চৰকাৰ আছে, যিয়ে আমাৰ সীমান্তৰ এক ইঞ্চিও আপোচ কৰিবলৈ অস্বীকাৰ কৰে। এটা সময় আছিল যেতিয়া কূটনীতিৰ আৱৰণত প্ৰতাৰণামূলক নীতিয়ে ছাৰ ক্ৰিকক দখল কৰাৰ লক্ষ্য লৈছিল। গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্রী হিচাপে মই আমাৰ দেশৰ কণ্ঠ দাঙি কৰিলো আৰু এইটো মোৰ এই অঞ্চললৈ প্রথম ভ্ৰমণ নহয়৷ এই অঞ্চলটো মই ভালদৰে জানো; মই ইয়ালৈ বহুবাৰ আহিছো, কেইবাবাৰো ভ্ৰমণ কৰিছো। এতিয়া আমি দায়িত্ব লোৱাৰ লগে লগে আমাৰ নীতিসমূহ আমাৰ শক্তিসমূহৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে মিলি যায়। আমি আমাৰ শত্ৰুৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত নহয়, বৰঞ্চ আমাৰ শক্তিৰ সংকল্পৰ ওপৰত আমাৰ আস্থা ৰাখো।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাৰ প্ৰয়োজন অনুসৰি আমি আমাৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীক আধুনিক সম্পদেৰে সজ্জিত কৰিছো। আমি আমাৰ সামৰিক বাহিনীক বিশ্বৰ আটাইতকৈ উন্নত বাহিনীৰ শাৰীলৈ আনিছো৷ এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ ভেটি হৈছে প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত স্বাৱলম্বী ভাৰত। শেহতীয়াকৈ ইয়াত গুজৰাটৰ বদোদৰাত চি২৯৫ কাৰখানা উদ্বোধন কৰা হৈছে। আজি আমাৰ হাতত বিক্ৰান্ত বিমানবাহী জাহাজৰ দৰে ‘মেড ইন ইণ্ডিয়া’ সম্পদ আছে আৰু আমি নিজাববীয়াকৈ ছাবমেৰিন নিৰ্মাণ কৰি আছো। আমাৰ তেজস যুদ্ধ বিমানে বায়ুসেনাক শক্তিশালী কৰি তুলিছে আৰু পঞ্চম প্ৰজন্মৰ যুঁজাৰু বিমান প্ৰস্তুত কৰাৰ কাম আৰম্ভ হৈছে। এসময়ত অস্ত্ৰ আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল দেশ হিচাপে গণ্য কৰা ভাৰতে এতিয়া সমগ্ৰ বিশ্বৰ ৰাষ্ট্ৰসমূহলৈ প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলি ৰপ্তানি কৰিছে। যোৱা ১০ বছৰত আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা ৰপ্তানি ত্ৰিশগুণ বৃদ্ধি পাইছে।
বন্ধুসকল,
চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ সহযোগিতা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আমাৰ নিৰাপত্তা বাহিনীয়ে এক অপৰিহাৰ্য ভূমিকা পালন কৰে। তেওঁলোকে আৰু আমদানি নকৰা ৫ হাজাৰৰো অধিক সামৰিক সামগ্ৰীৰ তালিকা তৈয়াৰ কৰাৰ বাবে মই তেওঁলোকক অভিনন্দন জনাইছো। এই সিদ্ধান্তই প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানক নতুন গতি প্ৰদান কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি আমি নতুন যুগৰ যুদ্ধৰ কথা কওঁতে ড্ৰ’ন প্ৰযুক্তি এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সম্পদত পৰিণত হৈছে। আমি দেখিবলৈ পাওঁ যে চলি থকা সংঘাতত ড্ৰ’ন প্ৰযুক্তিৰ কিমান ব্যাপক ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। ড্ৰ’নে এতিয়া চোৰাংচোৱাগিৰি, চোৰাংচোৱা সংগ্ৰহ, ব্যক্তি বা স্থান চিনাক্তকৰণৰ কাম কৰে। যোগান পৰিবহণত সহায় কৰি অস্ত্ৰ হিচাপে নিয়োগ কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও ড্ৰ’নে পৰম্পৰাগত আকাশী প্ৰতিৰক্ষাৰ বাবে নতুন প্ৰত্যাহ্বানৰ সৃষ্টি কৰিছে। ইয়াক স্বীকাৰ কৰি ভাৰতে ড্ৰ’ন প্ৰযুক্তিৰে সশস্ত্ৰ বাহিনীক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। চৰকাৰে তিনিওটা বাহিনীৰ বাবে প্ৰিডেটৰ ড্ৰ’ন অধিগ্ৰহণ কৰিছে আৰু ড্ৰ’ন নিয়োগৰ বাবে কৌশল ৰচনা কৰা হৈছে। মই এইটো দেখি আনন্দিত হৈছো যে অসংখ্য ভাৰতীয় কোম্পানীয়ে সম্পূৰ্ণ থলুৱাভাৱে ড্ৰ’ন নিৰ্মাণ কৰি আছে, বহু ষ্টাৰ্টআপে এই খণ্ডত প্ৰৱেশ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি যুদ্ধৰ স্বৰূপ বিকশিত হৈছে আৰু নতুন নিৰাপত্তাজনিত প্ৰত্যাহ্বানৰ উন্মেষ ঘটিছে। ভৱিষ্যতৰ সংঘাত অধিক জটিল হ’ব, গতিকে আমাৰ তিনিওটা সশস্ত্ৰ বাহিনী আৰু নিৰাপত্তা বাহিনীৰ সামৰ্থ্য একত্ৰিত কৰাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। বিশেষকৈ আমাৰ তিনিটা শক্তিৰ বাবে এই সংহতিয়ে তেওঁলোকৰ কাৰ্য্যকৰী দক্ষতা যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰিব। মই কেতিয়াবা কওঁ যে আমি এটা স্থল সেনা, এটা বায়ুসেনা আৰু এটা নৌসেনাক দেখিলেও, যেতিয়া তেওঁলোকে যৌথ অনুশীলন কৰে, তেতিয়া তেওঁলোক পৃথক সত্তা হিচাপে নহয়, একত্ৰিত বাহিনী হিচাপেহে দেখা দিয়ে। এই আধুনিকীকৰণৰ দৃষ্টিভংগীৰে আমাৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীক শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত মুখ্য ভূমিকা গ্ৰহণ কৰি প্ৰতিৰক্ষা মুৰব্বী (চিডিএছ) নিযুক্তি দিয়া হ’ল। এতিয়া আমি ইন্টিগ্ৰেটেড থিয়েটাৰ কমাণ্ডৰ দিশে আগবাঢ়িছো। এই কমাণ্ডৰ বাবে এক গাঁথনিগত ব্যৱস্থা প্ৰস্তুত কৰা হৈছে, যাৰ ফলত সামৰিক বাহিনীৰ তিনিটা শাখাৰ মাজত সমন্বয় বৃদ্ধি পাব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ মূলমন্ত্ৰ *দেশ প্ৰথম, দেশ প্ৰথম*। দেশে নিজৰ সীমান্তৰ পৰাই আৰম্ভ কৰে, গতিকে সীমান্তৰ আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নয়ন আমাৰ অন্যতম শীৰ্ষ অগ্ৰাধিকাৰ। লাডাখ আৰু অৰুণাচল প্ৰদেশৰ কৌশলগতভাৱে উল্লেখযোগ্য পথকে ধৰি সীমান্ত পথ সংস্থাই ৮০ হাজাৰ কিলোমিটাৰৰো অধিক পথ নিৰ্মাণ কৰিছে। বিগত দশকত বি আৰ অ’ই প্ৰায় ৪০০ খন ডাঙৰ দলং নিৰ্মাণ কৰিছে। আমাৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ বাবে দূৰৱৰ্তী অঞ্চলত সকলো বতৰৰ সংযোগৰ বাবে সুৰংগৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ে আপোনালোক সচেতন। ফলত যোৱা ১০ বছৰত অটল আৰু চেলা সুৰংগৰ দৰে কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ সুৰংগৰ নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ হৈছে। দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত সুৰংগ নিৰ্মাণৰ কাম ত্বৰান্বিত কৰিছে বি আৰ অ’ৱে।
বন্ধুসকল,
সীমান্তৰ গাঁওবোৰক ‘শেষ গাঁও’ বুলি চোৱাৰ দৃষ্টিভংগীও আমি সলনি কৰিছো। আজি আমি দেশৰ প্ৰথম গাঁও বুলি কওঁ। ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজ আঁচনিৰ অধীনত এই প্ৰথম গাঁওবোৰক সীমান্তত প্ৰাণোচ্ছল সম্প্ৰদায় হিচাপে গঢ়ি তোলা হৈছে, য’ত প্ৰাণোচ্ছল ভাৰতৰ প্ৰথম আভাস পোৱা যায়। আমাৰ দেশখন সৌভাগ্যৱান, কিয়নো আমাৰ বহু সীমান্ত অঞ্চলত অনন্য প্ৰাকৃতিক সম্পদ আছে, যিয়ে পৰ্যটনৰ বাবে অপৰিসীম সম্ভাৱনা প্ৰদান কৰে। আমি এই সম্ভাৱনাক লালন-পালন আৰু বৃদ্ধি কৰিব লাগিব। ইয়াৰ যোগেদি এই গাঁওবোৰত বসবাস কৰাসকলৰ জীৱন উন্নত হ’ব আৰু নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি হ’ব। এই ৰূপান্তৰ আমি ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজ অভিযানৰ জৰিয়তে দেখিবলৈ পাইছো। আপোনাৰ অঞ্চলৰ ওচৰৰ দুৰ্গম গাঁওবোৰত, যিবোৰক আগতে ‘শেষ গাঁও’ বুলি কোৱা হৈছিল যদিও এতিয়া প্ৰথম হিচাপে স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত, আপোনাৰ চকুৰ সন্মুখত সাগৰীয় শাক-পাচলিৰ ব্যৱসায়ৰ দৰে উদ্যোগবোৰ গঢ়ি উঠিছে। এটা উল্লেখযোগ্য নতুন অৰ্থনৈতিক খণ্ডৰ উত্থান ঘটিছে। আমি ইয়াত মেংগ্ৰোভ সংৰক্ষণতো যথেষ্ট বিনিয়োগ কৰিছো, যিটো আমাৰ পৰিবেশৰ বাবে এক আশাব্যঞ্জক পদক্ষেপ। ইয়াত উন্নয়ন কৰা মেংগ্ৰোভ বনাঞ্চলসমূহে পৰ্যটকক আকৰ্ষণ কৰিব আৰু ধোৰ্ডোৰ ‘ৰণ উৎসৱ’-এ যিদৰে দেশ আৰু বিশ্বক মোহিত কৰিছে, ঠিক তেনেদৰেই এই অঞ্চলটোও অতি সোনকালে পৰ্যটকৰ বাবে স্বৰ্গ হিচাপে পৰিগণিত হ’বলৈ সাজু হৈছে। চকুৰ ঠিক সন্মুখতে ই উন্মোচিত হ’ব।
বন্ধুসকল,
এই দৃষ্টিভংগীক সমৰ্থন কৰিবলৈ আমাৰ মন্ত্ৰীসকলে সীমান্তৰ কাষৰীয়া ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজসমূহ ভ্ৰমণ কৰি এই গাঁওসমূহত থাকি বহু সময় তাতেই কটায়। ইয়াৰ ফলত আমাৰ দেশৰ জনসাধাৰণৰ মাজত এই অঞ্চলসমূহৰ প্ৰতি আগ্ৰহ আৰু কৌতুহল বাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ আন এটা দিশ অতি কমেইহে চৰ্চিত হয়— সীমান্ত পৰ্যটন। ইয়াৰ বাবে কচ্চৰ সম্ভাৱনা অপৰিসীম, ইয়াৰ চহকী ঐতিহ্য, বিশ্বাসৰ মনোমোহা স্থান আৰু প্ৰকৃতিৰ বিপুল উপহাৰ। গুজৰাটৰ কচ্চ আৰু খাম্ভাট উপ-সাগৰৰ মেংগ্ৰোভ বনাঞ্চলসমূহ বিশেষভাৱে উল্লেখযোগ্য, ইয়াত সাগৰীয় জীৱ আৰু উপকূলীয় উদ্ভিদৰ সম্পূৰ্ণ পৰিবেশতন্ত্ৰ আছে। এই মেংগ্ৰোভ বনাঞ্চলসমূহ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে চৰকাৰে যথেষ্ট পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে আৰু যোৱা বছৰ আৰম্ভ হোৱা মিষ্টি যোজনাত দ্ৰুতগতিত কাম কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
বৰ্তমান ইউনেস্কোৰ বিশ্ব ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হোৱা আমাৰ ধোলাবিৰা হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি আমাৰ দেশৰ শক্তিৰ প্ৰতীক। ধোলাবিৰাৰ সিন্ধু উপত্যকা সভ্যতাৰ অৱশিষ্টই আমাক দেখুৱাইছে হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ আগৰ সেই চহৰখনৰ নিখুঁত পৰিকল্পনা। সাগৰৰ পৰা মাত্ৰ অলপ দূৰৈত লোথালৰ দৰে ব্যৱসায়িক কেন্দ্ৰই এসময়ত ভাৰতৰ সমৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত মুখ্য ভূমিকা পালন কৰিছিল। গুৰু নানক দেৱজীৰ পদচিহ্ন লখপটত বিৰাজমান। কচ্চৰ কোটেশ্বৰ মহাদেৱ মন্দিৰ, মাতা আশাপুৰাৰ মন্দিৰ, কলা ডুংগাৰ পাহাৰত ভগৱান দত্তাত্ৰেয়ৰ মন্দিৰ, ৰণ উৎসৱ, ছাৰ ক্ৰিকৰ মনোমোহা দৃশ্য। কেৱল এই জিলাখনৰ ভিতৰতে পৰ্যটনৰ সম্ভাৱনা ইমানেই বিশাল যে এজন দৰ্শনাৰ্থীৰ বাবে হয়তো এসপ্তাহ যথেষ্ট নহ’বও পাৰে। উত্তৰ গুজৰাটৰ সীমান্তৰ নাদাবেটতো সীমান্ত পৰ্যটনৰ আবেদন আমি প্ৰত্যক্ষ কৰিছো। এই সকলোবোৰ সম্ভাৱনাক আমি বাস্তৱত পৰিণত কৰিব লাগিব। দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা পৰ্যটকে এনে স্থানলৈ আহিলে ভাৰতৰ বিভিন্ন অঞ্চলক ইটোৱে সিটোৰ লগত সংযোগ কৰে। এই পৰ্যটকসকলে নিজৰ লগত লৈ ফুৰে জাতীয় ঐক্যৰ মনোভাৱ আৰু ‘এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত’ৰ সাৰমৰ্মক মূৰ্ত কৰি তুলিছে। তেওঁলোকে নিজৰ সম্প্ৰদায়লৈ উভতি আহিলে এই মনোভাৱক জীয়াই ৰাখে, আমাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ বাবে এক সুদৃঢ় ভেটি স্থাপন কৰে। এই কাৰণেই আমি কচ্চ আৰু অন্যান্য সীমান্ত অঞ্চলসমূহক উন্নয়নৰ নতুন স্তৰলৈ উন্নীত কৰিব লাগিব। আমাৰ সীমান্ত অঞ্চলৰ বিকাশ আৰু নতুন সুবিধাৰ উন্মেষৰ লগে লগে ইয়াত নিয়োজিত সৈনিকসকলৰ অভিজ্ঞতাও বৃদ্ধি পাব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশখন এক জীৱিত সত্তা, মা ভাৰতী হিচাপে পূজনীয়। আমাৰ জোৱানসকলৰ ত্যাগ আৰু নিষ্ঠাৰ বাবেই আজি দেশ সুৰক্ষিত। আমাৰ জনসাধাৰণৰ সুৰক্ষা ইয়াৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল, কিয়নো কেৱল এটা নিৰাপদ জাতিহে আগবাঢ়িব পাৰে। আমি দ্ৰুতগতিত উন্নত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰ দিশে আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে আপোনালোক এই সপোনৰ ৰক্ষক। আজি প্ৰতিজন নাগৰিকে আপোনালোকৰ ওপৰত যি বিশ্বাস ৰাখে তাৰ বাবেই জাতিটোৰ প্ৰগতিৰ বাবে সম্পূৰ্ণ হৃদয়েৰে অৰিহণা যোগাইছে। মোৰ বিশ্বাস যে আপোনালোকৰ সাহসে ভাৰতৰ বিকাশক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিব৷ এই বিশ্বাসেৰে পুনৰবাৰ আপোনালোক সকলোকে দীপাৱলীৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনালো!
আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ!
মোৰ সৈতে একলেগ কওক, ভাৰত মাতা কি জয়! মাতা কি জয়! মাতা কি জয়! মাতা কি জয়!
বন্দে মাতৰম! বন্দে মাতৰম! বন্দে মাতৰম! বন্দে মাতৰম! বন্দে মাতৰম! বন্দে মাতৰম! বন্দে মাতৰম!