Prime Minister's Office
English rendering of PM's address to the Security Personnel on the occasion of Deepawali at Kutch, Gujarat
31 OCT 2024 9:00PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
It is my great privilege to be here on the country’s border, near Sir Creek, in the land of Kutch, alongside the nation’s armed forces and the Border Security Force, to celebrate Deepawali with you. My heartiest wishes to each one of you on this Deepawali!
Celebrating Deepawali with you amplifies the joy of the festival for me, and this year, it is especially significant. Each Deepawali has its own meaning, yet this one holds a unique place: Lord Ram is now enshrined in his grand temple in Ayodhya after 500 years. I extend my heartfelt Deepawali wishes to you all and to every soldier dedicated to the service of Maa Bharati. My greetings also carry with them the gratitude of 140 crore countrymen who recognize and appreciate your service.
Friends, the opportunity to serve the motherland is indeed a rare fortune. This service is by no means easy; it reflects the devotion of those who hold the motherland as their everything. It is the sacrifice and dedication of Maa Bharati's (India’s) brave sons and daughters. Be it the freezing temperatures and glaciers of the Himalayas, the biting cold nights, the scorching desert heat, the burning sun, the dusty sandstorms, the challenges of marshlands, or the turbulent sea—this devotion forges our soldiers like steel, and it instills fear in the hearts of enemies. When enemies look at you, they realize that no one can defeat those who remain unshaken even in the face of such severe conditions. Your unwavering determination, boundless courage, and supreme bravery serve as a symbol of security and peace for our country. To the world, you represent Bharat's might, and to our enemies, you embody the destruction of their sinister schemes. When you roar with enthusiasm, the forces of terror are struck with fear. This is the bravery of our army, our armed forces. I take pride in the fact that our soldiers have demonstrated their prowess in every challenging situation.
Friends, standing here in Kutch, it is fitting to acknowledge our Navy as well. The coastline of Gujarat is a formidable asset to the nation, making this maritime border a focal point of anti-India conspiracies. Sir Creek, a symbol of Bharat's sovereignty, lies here in Kutch. In the past, there have been attempts to turn this area into a battleground. The nation knows all too well how the enemy’s malicious gaze has long been fixed on Sir Creek. But our country rests assured, knowing that you stand guard. Our adversaries remember well the resolute response you gave in the 1971 war, and so, with our Navy present, no one dares cast a covetous eye on Sir Creek and Kutch.
Friends,
Today, our nation has a government that refuses to compromise even an inch of our border. There was a time when, under the guise of diplomacy, deceptive policies aimed to capture Sir Creek. As Chief Minister of Gujarat, I raised the voice of our country, and this is not my first visit to this region. I know this area well; I have been here many times and travelled extensively. Now, as we hold responsibility, our policies align with the vision of our forces. We do not place our trust in the promises of our enemies but in the resolve of our forces.
Friends,
In keeping with the needs of the 21st century, we are equipping our armed forces with modern resources. We are bringing our military into the ranks of the world’s most advanced forces. The foundation of these efforts is a self-reliant Bharat in the defence sector. Recently, the C295 factory was inaugurated here in Vadodara, Gujarat. Today, we have 'Made in India' assets like the Vikrant aircraft carrier, and we are producing our own submarines. Our Tejas fighter jets are strengthening the Air Force, and work has begun on developing a 5th Generation Fighter aircraft. Bharat, once seen as a country dependent on arms imports, is now exporting defence equipment to nations across the globe. In the last 10 years, our defence exports have increased thirty-fold.
Friends,
The cooperation of our armed forces is crucial in realising the government’s vision. Our security forces play an essential role, and I congratulate them for creating a list of over 5,000 military items they will no longer import. This decision has given new momentum to the Atmanirbhar Bharat Abhiyan in the defence sector.
Friends,
Today, as we talk about new-age warfare, drone technology has become a pivotal asset. We see how extensively drone technology is being used in ongoing conflicts. Drones now serve in surveillance, intelligence gathering, and identifying individuals or locations. They are aiding in the transport of supplies and being deployed as weapons. Additionally, drones are posing new challenges for traditional air defences. Recognising this, Bharat is strengthening its armed forces with drone technology. The government is acquiring Predator drones for the three forces, and strategies for drone deployment are being crafted. I am pleased to see that numerous Indian companies are developing fully indigenous drones, with many startups entering this sector.
Friends,
Today, the nature of warfare is evolving, and new security challenges are emerging. Future conflicts will be more complex, so it is crucial that the capabilities of our three armed forces and security forces are integrated. For our three forces in particular, this integration will significantly enhance their operational efficiency. I sometimes say that while we see one army, one air force, and one navy, when they conduct joint exercises, they don’t appear as separate entities but as a unified force. With this modernisation vision, the Chief of Defence Staff (CDS) was appointed, playing a major role in strengthening our armed forces. Now, we are progressing towards the Integrated Theatre Command. A structured mechanism for this command has been prepared, which will lead to enhanced coordination across the three wings of the military.
Friends,
Our motto is *Nation First, Nation First*. The nation begins at its borders, so developing border infrastructure is one of our top priorities. The Border Roads Organisation (BRO) has constructed over 80,000 kilometres of roads, including strategically significant ones in Ladakh and Arunachal Pradesh. In the past decade, BRO has built around 400 major bridges. You are aware of the importance of tunnels for all-weather connectivity in remote areas for our armed forces. Consequently, in the last 10 years, several crucial tunnels like the Atal and Sela tunnels have been completed. BRO is accelerating its work on tunnels across various parts of the country.
Friends,
We have also shifted the perspective of seeing border villages as “the last villages.” Today, we call them the first villages of the country. Under the Vibrant Village scheme, these first villages are being developed as vibrant communities on the border where one can witness the first glimpse of a vibrant India. Our nation is fortunate, as many of our border areas have unique natural treasures, offering immense potential for tourism. We must nurture and enhance this potential. Through this, the lives of those living in these villages will improve, and new opportunities will arise. We are seeing this transformation through the Vibrant Village campaign. In remote villages near your area, previously called the “last villages” but now recognized as the first, industries like the seaweed business are thriving before your eyes. A significant new economic sector is emerging. We are also investing heavily in mangrove conservation here, a promising step for our environment. The mangrove forests being developed here will attract tourists, and, much like the way Dhordo’s 'Rann Utsav' has captivated the nation and the world, this area is poised to become a paradise for tourists soon. It will unfold right before your eyes.
Friends,
To support this vision, our government ministers are visiting the Vibrant Villages along the border, staying in these villages and spending much of their time there. This has increased interest and curiosity about these areas among the people of our country.
Friends,
There is another aspect of national security that is rarely discussed—border tourism. Kutch holds immense potential for this, with its rich heritage, captivating sites of faith, and the splendid gifts of nature. The mangrove forests of Kutch and the Gulf of Khambhat in Gujarat are especially significant, housing a complete ecosystem of marine life and coastal flora. The government has taken substantial steps to expand these mangrove forests and is working rapidly on the MISHTI Yojana launched last year.
Friends,
Our Dholavira, now a UNESCO World Heritage Site, symbolises the strength of our nation for thousands of years. The remains of the Indus Valley Civilisation in Dholavira show us the meticulous planning of that city thousands of years ago. Just a short distance from the sea, trading centres like Lothal once played a major role in Bharat's prosperity. The footprints of Guru Nanak Dev Ji are present in Lakhpat. There is the Koteshwar Mahadev Temple in Kutch, the temple of Mata Aashapura, the shrine of Lord Dattatreya on Kala Dungar hill, the Rann Utsav, and the fascinating views of Sir Creek. The tourism potential within this single district of Kutch alone is so vast that a week may not be enough for a visitor. We have also witnessed the appeal of border tourism in Nadabet, on the border of North Gujarat. We must turn all these possibilities into reality. When tourists visit such places from different parts of the country, they connect different regions of Bharat with one another. These tourists carry with them the spirit of national unity and embody the essence of 'Ek Bharat Shreshtha Bharat.' They keep this spirit alive when they return to their own communities, laying a solid foundation for our national security. This is why we must elevate Kutch and other border regions to new levels of development. As our border areas develop and new facilities emerge, the experience for soldiers stationed here will also be enhanced.
Friends,
Our nation is a living entity, revered as Maa Bharati. It is due to the sacrifice and dedication of our soldiers that the country is safe today. The safety of our people relies on this, as only a secure nation can progress. As we move rapidly towards our vision of a developed Bharat, you are the protectors of this dream. Today, every citizen is contributing wholeheartedly to the nation’s progress because of the faith they place in you. I am confident that your courage will continue to bolster Bharat’s development. With this belief, I once again wish you all a very happy Diwali!
Thank you very much!
Join me in saying, Bharat Mata ki Jai! Mata ki Jai! Mata ki Jai! Mata ki Jai!
Vande Mataram! Vande Mataram! Vande Mataram! Vande Mataram! Vande Mataram! Vande Mataram! Vande Mataram!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜୁରାଟର କଚ୍ଛରେ ଦୀପାବଳି ଅବସରରେ ସୁରକ୍ଷା କର୍ମୀଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
31 OCT 2024 9:00PM by PIB Bhubaneshwar
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ !
ଦେଶର ସୀମାରେ, କଚ୍ଛ ଭୂମିରେ ସର କ୍ରିକ୍ ନିକଟରେ, ଦେଶର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଏବଂ ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ସହିତ ତଥା ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ଦୀପାବଳି ପାଳନ କରିବା ମୋର ମହାନ ସୌଭାଗ୍ୟ। ଏହି ଦୀପାବଳିରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭକାମନା!
ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ଦୀପାବଳି ପାଳନ କରିବା ମୋ ପାଇଁ ଉତ୍ସବର ଆନନ୍ଦକୁ ବୃଦ୍ଧି କରେ ଏବଂ ଏହି ବର୍ଷ, ଏହା ବିଶେଷ ଭାବରେ ତାତ୍ପର୍ଯ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦୀପାବଳିର ନିଜସ୍ୱ ଅର୍ଥ ନିହିତ ରହିଛି, ତଥାପି ଏହାର ଏକ ଅନନ୍ୟ ସ୍ଥାନ ଅଛି: ଭଗବାନ ରାମ ବର୍ତ୍ତମାନ ୫୦୦ ବର୍ଷ ପରେ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ତାଙ୍କ ମହାନ ମନ୍ଦିରରେ ଅବସ୍ଥାପିତ। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ମା’ ଭାରତୀଙ୍କ ସେବାରେ ସମର୍ପିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସୈନିକଙ୍କୁ ମୋର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଦୀପାବଳିର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି। ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ସହିତ ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ କୃତଜ୍ଞତା ମଧ୍ୟ ବହନ କରୁଛି ଯେଉଁମାନେ ଆପଣଙ୍କ ସେବାକୁ ଚିହ୍ନିଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ମାତୃଭୂମିର ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରକୃତରେ ଏକ ଦୁର୍ଲଭ ସୌଭାଗ୍ୟ। ଏହି ସେବା କୌଣସି ପ୍ରକାରେ ସହଜ ନୁହେଁ; ଏହା ମାତୃଭୂମିକୁ ନିଜର ସର୍ବସ୍ୱ ବୋଲି ମାନିଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଭକ୍ତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଏହା ମା ଭାରତୀଙ୍କ (ଭାରତର) ସାହସୀ ପୁଅ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କର ତ୍ୟାଗ ଏବଂ ସମର୍ପଣ। ଏହା ହିମାଳୟ ପର୍ବତମାଳାର ଶୀତଳ ସ୍ତର, କଟୁ ଶୀତଳ ରାତି, ପ୍ରଚଣ୍ଡ ମରୁଭୂମିର ଉତ୍ତାପ, ପ୍ରଜ୍ଜ୍ୱଳିତ ସୂର୍ଯ୍ୟ, ଧୂଳିମୟ ବାଲିଝଡ଼, ଜଳାଭୂମିର ଆହ୍ୱାନ କିମ୍ବା ଅଶାନ୍ତ ସମୁଦ୍ର ହେଉ - ଏହି ଭକ୍ତି ଆମର ସୈନିକମାନଙ୍କୁ ଇସ୍ପାତ ପରି ଗଢ଼ି ତୋଳେ, ଏବଂ ଏହା ଶତ୍ରୁମାନଙ୍କ ହୃଦୟରେ ଭୟ ସୃଷ୍ଟି କରେ। ଯେତେବେଳେ ଶତ୍ରୁମାନେ ତୁମକୁ ଦେଖନ୍ତି, ସେମାନେ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଯେ, ଏତେ କଠିନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ମଧ୍ୟ ଅଟଳ ରହୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ କେହି ପରାସ୍ତ କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ତୁମର ଅଟଳ ନିଷ୍ଠା, ଅସୀମ ସାହସ ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍କୃଷ୍ଟ ସାହସ ଆମ ଦେଶ ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଶାନ୍ତିର ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ, ତୁମେ ଭାରତର ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କର ଏବଂ ଆମର ଶତ୍ରୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ତୁମେ ସେମାନଙ୍କର ଭୟଙ୍କର ଯୋଜନାର ବିନାଶକୁ ମୂର୍ତ୍ତିମନ୍ତ କର। ଯେତେବେଳେ ତୁମେ ଉତ୍ସାହରେ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କର, ଆତଙ୍କର ଶକ୍ତିଗୁଡ଼ିକ ଭୟରେ ଆଘାତ ପାଏ। ଏହା ଆମ ସେନାର, ଆମ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ସାହସିକତା। ମୁଁ ଏହି କଥା ପାଇଁ ଗର୍ବ କରୁଛି ଯେ, ଆମର ସୈନିକମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଙ୍କଟମୟ ପରିସ୍ଥିତିରେ ସେମାନଙ୍କର ପରାକ୍ରମ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏଠାରେ କଚ୍ଛରେ ଠିଆ ହୋଇ, ଆମର ନୌସେନାକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରିବା ଉପଯୁକ୍ତ। ଗୁଜୁରାଟର ଉପକୂଳ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ମହାନ ସମ୍ପତ୍ତି, ଏହି ସାମୁଦ୍ରିକ ସୀମାକୁ ଭାରତ ବିରୋଧୀ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ରର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ କରିଥାଏ। ଭାରତର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱର ପ୍ରତୀକ ସାର୍ କ୍ରିକ୍ ଏଠାରେ କଚ୍ଛରେ ଅବସ୍ଥିତ। ଅତୀତରେ, ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ଯୁଦ୍ଧଭୂମିରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଇଛି। ଦେଶ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣେ ଯେ ଶତ୍ରୁର ଦ୍ୱେଷପୂର୍ଣ୍ଣ ଦୃଷ୍ଟି କିପରି ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ସାର୍ କ୍ରିକ୍ ଉପରେ ସ୍ଥିର ହୋଇଛି। କିନ୍ତୁ ଆମ ଦେଶ ନିଶ୍ଚିତ, ଜାଣିଛି ଯେ, ଆପଣ ଜଗି ରହିଛନ୍ତି। ଆମର ଶତ୍ରୁମାନେ ୧୯୭୧ ଯୁଦ୍ଧରେ ଆପଣ ଦେଇଥିବା ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ମନେ ରଖିଛନ୍ତି, ତେଣୁ, ଆମର ନୌସେନା ଉପସ୍ଥିତ ଥିବାରୁ, କେହି ସାର୍ କ୍ରିକ୍ ଏବଂ କଚ୍ଛ ଉପରେ ଲୋଭୀ ଦୃଷ୍ଟି ପକାଇବାକୁ ସାହସ କରନ୍ତି ନାହିଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଆମ ଦେଶରେ ଏପରି ଏକ ସରକାର ଅଛି ଯାହା ଆମ ସୀମାର ଗୋଟିଏ ଇଞ୍ଚ ମଧ୍ୟ ବୁଝାମଣା କରିବାକୁ ମନା କରୁଛି। ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ, କୂଟନୀତିର ଆବରଣ ତଳେ, ସାର୍ କ୍ରିକ୍ କବଜା କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତାରଣାମୂଳକ ନୀତି ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଥିଲା। ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ, ମୁଁ ଆମ ଦେଶର ସ୍ୱର ଉଠାଇଥିଲି, ଏବଂ ଏହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ମୋର ପ୍ରଥମ ଗସ୍ତ ନୁହେଁ। ମୁଁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣେ; ମୁଁ ଏଠାକୁ ଅନେକ ଥର ଆସିଛି ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ଭ୍ରମଣ କରିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଆମେ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବାରୁ, ଆମର ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ଆମର ବାହିନୀର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସମାନ। ଆମେ ଆମର ଶତ୍ରୁମାନଙ୍କ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଉପରେ ଭରସା କରୁନାହୁଁ ବରଂ ଆମର ବାହିନୀର ସଂକଳ୍ପ ଉପରେ ଭରସା କରୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଆମେ ଆମର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀକୁ ଆଧୁନିକ ସମ୍ବଳ ସହିତ ସଜ୍ଜ କରୁଛୁ। ଆମେ ଆମର ସୈନ୍ୟବାହିନୀକୁ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଉନ୍ନତ ବାହିନୀ ମଧ୍ୟରେ ସାମିଲ କରୁଛୁ। ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକର ମୂଳଦୁଆ ହେଉଛି ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତ। ସମ୍ପ୍ରତି, ଗୁଜୁରାଟର ଭଦୋଦରାରେ C295 କାରଖାନା ଉଦ୍‌ଘାଟିତ ହୋଇଛି। ଆଜି, ଆମର ବିକ୍ରାନ୍ତ ବିମାନବାହୀ ବାହକ ଭଳି 'ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ' ସମ୍ପତ୍ତି ଅଛି, ଏବଂ ଆମେ ଆମର ନିଜସ୍ୱ ବୁଡ଼ାଜାହାଜ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛୁ। ଆମର ତେଜସ୍ ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନ ବାୟୁସେନାକୁ ମଝବୁତ କରୁଛି ଏବଂ ଏକ ପଞ୍ଚମ ପିଢ଼ିର ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ କାମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଭାରତ, ଯାହାକୁ ଥରେ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଆମଦାନୀ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ଦେଶ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଉଥିଲା, ଏବେ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ଦେଶକୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପକରଣ ରପ୍ତାନୀ କରୁଛି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନୀ ତିରିଶ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସରକାରଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସାକାର କରିବାରେ ଆମର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ସହଯୋଗ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆମର ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ଏକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି, ଏବଂ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ୫,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ସାମରିକ ସାମଗ୍ରୀର ଏକ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ସେମାନେ ଆଉ ଆମଦାନୀ କରିବେ ନାହିଁ। ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନକୁ ନୂତନ ଗତି ଦେଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ନୂତନ ଯୁଗର ଯୁଦ୍ଧ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରୁଛୁ, ଡ୍ରୋନ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସମ୍ପତ୍ତି ପାଲଟିଛି। ଆମେ ଦେଖୁଛୁ ଯେ, କିପରି ଚାଲିଥିବା ସଂଘର୍ଷରେ ଡ୍ରୋନ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି। ଡ୍ରୋନ୍ ଏବେ ନିରୀକ୍ଷଣ, ଗୁପ୍ତଚର ସଂଗ୍ରହ ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତି କିମ୍ବା ସ୍ଥାନ ଚିହ୍ନଟ କରିବାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ସେମାନେ ଯୋଗାଣ ପରିବହନରେ ସହାୟତା କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଅସ୍ତ୍ର ଭାବରେ ନିୟୋଜିତ ହେଉଛନ୍ତି। ଏହା ସହିତ, ଡ୍ରୋନ୍
ପାରମ୍ପରିକ ବାୟୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପାଇଁ ନୂତନ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି। ଏହାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଭାରତ ଡ୍ରୋନ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହିତ ଏହାର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀକୁ ମଝବୁତ କରୁଛି। ସରକାର ତିନି ବାହିନୀ ପାଇଁ ପ୍ରିଡେଟର ଡ୍ରୋନ୍ ଅଧିଗ୍ରହଣ କରୁଛି, ଏବଂ ଡ୍ରୋନ୍ ନିୟୋଜନ ପାଇଁ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି। ମୁଁ ଏହା ଦେଖି ଖୁସି ଯେ, ଅନେକ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଦେଶୀ ଡ୍ରୋନ୍ ବିକଶିତ କରୁଛନ୍ତି, ଅନେକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଯୁଦ୍ଧର ପ୍ରକୃତି ବିକଶିତ ହେଉଛି, ଏବଂ ନୂତନ ସୁରକ୍ଷା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଉଭା ହେଉଛି। ଭବିଷ୍ୟତର ସଂଘର୍ଷ ଅଧିକ ଜଟିଳ ହେବ, ତେଣୁ ଆମର ତିନି ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ଶକ୍ତିର କ୍ଷମତାକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ବିଶେଷକରି ଆମର ତିନି ବାହିନୀ ପାଇଁ, ଏହି ସମନ୍ୱୟ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ଦକ୍ଷତାକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ମୁଁ ଅନେକ ସମୟରେ କହେ ଯେ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏକ ସେନା, ଏକ ବାୟୁସେନା ଏବଂ ଏକ ନୌସେନାକୁ ଦେଖୁ, ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ମିଳିତ ଅଭ୍ୟାସ କରନ୍ତି, ସେମାନେ ପୃଥକ ସଂସ୍ଥା ଭାବରେ ଦେଖାଯାଆନ୍ତି ନାହିଁ ବରଂ ଏକ ଏକୀକୃତ ବାହିନୀ ଭାବରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହୋଇଥାନ୍ତି। ଏହି ଆଧୁନିକୀକରଣ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମୁଖ୍ୟ (CDS)ଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା, ଯିଏ ଆମର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀକୁ ମଝବୁତ କରିବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଥିଲେ। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଆମେ ସମନ୍ୱିତ ଥିଏଟର କମାଣ୍ଡ ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛୁ।
ଏହି କମାଣ୍ଡ ପାଇଁ ଏକ ସଂରଚିତ ଯନ୍ତ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ସେନାର ତିନୋଟି ଶାଖା ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ମୂଳମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି ‘ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମ, ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମ’। ଦେଶ ଏହାର ସୀମାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ, ତେଣୁ ସୀମାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଆମର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ। ସୀମା ସଡ଼କ ସଂଗଠନ (BRO) ଲଦାଖ ଏବଂ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ରଣନୈତିକ ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରାସ୍ତା ସମେତ ୮୦,୦୦୦ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ କରିଛି। ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, BRO ପ୍ରାୟ ୪୦୦ ପ୍ରମୁଖ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ କରିଛି। ଆପଣ ଆମର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ପାଇଁ ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ସବୁଦିନିଆ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ସୁଡ଼ଙ୍ଗର ଗୁରୁତ୍ୱ ବିଷୟରେ ଜାଣନ୍ତି। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଅଟଳ ଏବଂ ସେଲା ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ଭଳି ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି। BRO ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ଉପରେ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ସୀମାନ୍ତ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ "ଅନ୍ତିମ ଗ୍ରାମ" ଭାବରେ ଦେଖିବାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛୁ। ଆଜି, ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଗ୍ରାମ ବୋଲି କହୁଛୁ। ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗ୍ରାମ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଏହି ପ୍ରଥମ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ସୀମାନ୍ତରେ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଭାବରେ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି ଯେଉଁଠାରେ ଜଣେ ଜଣେ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଝଲକ ଦେଖିପାରିବେ। ଆମର ଦେଶ ଭାଗ୍ୟବାନ, କାରଣ ଆମର ଅନେକ ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳ ଅନନ୍ୟ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ଅପାର ସମ୍ଭାବନା। ଆମକୁ ଏହି ସମ୍ଭାବନାକୁ ପୋଷଣ ଏବଂ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପଡିବ। ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ, ଏହି ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରେ ରହୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ଉନ୍ନତି ହେବ, ଏବଂ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ। ଆମେ ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗ୍ରାମ ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖୁଛୁ। ଆପଣଙ୍କ ଅଞ୍ଚଳ ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରେ, ଯାହାକୁ ପୂର୍ବରୁ "ଅନ୍ତି ଗ୍ରାମ" କୁହାଯାଉଥିଲା କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରଥମ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଆଯାଇଛି, ଆପଣଙ୍କ ଆଖି ଆଗରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ଶୈବାଳ ବ୍ୟବସାୟ ଭଳି ଶିଳ୍ପ ସମୃଦ୍ଧ ହେଉଛି। ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୂତନ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ର ଉଭା ହେଉଛି। ଆମେ ଏଠାରେ ମ୍ୟାନଗ୍ରୋଭ୍‌ ସଂରକ୍ଷଣରେ ମଧ୍ୟ ବହୁଳ ଭାବରେ ନିବେଶ କରୁଛୁ, ଯାହା ଆମ ପରିବେଶ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ। ଏଠାରେ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ମ୍ୟାନ୍‌ଗ୍ରୋଭ୍‌ ଜଙ୍ଗଲ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବ, ଏବଂ ଧୋର୍ଡୋର 'ରଣ ଉତ୍ସବ' ଯେପରି ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱକୁ ଆକର୍ଷିତ କରିଛି, ସେହିପରି ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱର୍ଗ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହା ଆପଣଙ୍କ ଆଖି ଆଗରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ, ଆମର ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ସୀମାନ୍ତବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ପରିଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି, ଏହି ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରେ ରହି ସେଠାରେ ସେମାନଙ୍କର ଅଧିକାଂଶ ସମୟ ବିତାଉଛନ୍ତି। ଏହା ଆମ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ଆଗ୍ରହ ଏବଂ କୌତୁହଳ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷାର ଆଉ ଏକ ଦିଗ ରହିଛି ଯାହା ବିଷୟରେ ବହୁତ କମ୍ ଆଲୋଚନା ହୁଏ - ସୀମା ପର୍ଯ୍ୟଟନ। କଚ୍ଛ ଏହାର ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟ, ବିଶ୍ୱାସର ମନମୁଗ୍ଧକର ସ୍ଥାନ ଏବଂ ପ୍ରକୃତିର ଚମତ୍କାର ଉପହାର ସହିତ ଏଥିପାଇଁ ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ରଖିଛି। କଚ୍ଛର ମ୍ୟାନ୍‌ଗ୍ରୋଭ୍‌ ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଗୁଜୁରାଟର ଖମ୍ବାଟ ଉପସାଗର ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ସାମୁଦ୍ରିକ ଜୀବନ ଏବଂ ଉପକୂଳୀୟ ଉଦ୍ଭିଦର ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ଧାରଣ କରୁଛି। ସରକାର ଏହି ମ୍ୟାନ୍‌ଗ୍ରୋଭ୍‌ ଜଙ୍ଗଲଗୁଡ଼ିକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଗତ ବର୍ଷ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା MISHTI ଯୋଜନା ଉପରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଧୋଲାବୀରା, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ୟୁନେସ୍କୋ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳ, ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଆମ ଜାତିର ଶକ୍ତିର ପ୍ରତୀକ। ଧୋଲାବୀରାରେ ସିନ୍ଧୁ ସଭ୍ୟତାର ଅବଶେଷ ଆମକୁ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ସେହି ସହରର ସୂକ୍ଷ୍ମ ଯୋଜନା ଦେଖାଏ। ସମୁଦ୍ରଠାରୁ ଅଳ୍ପ ଦୂରରେ, ଲୋଥାଲ ଭଳି ବାଣିଜ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧିରେ ଏକଦା ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଲଖପତରେ ଗୁରୁ ନାନକ ଦେବ ମହାଶୟଙ୍କ ପାଦଚିହ୍ନ ଅଛି। କଚ୍ଛରେ କୋଟେଶ୍ୱର ମହାଦେବ ମନ୍ଦିର, ମାତା ଆଶାପୁର ମନ୍ଦିର, କଳା ଡୁଙ୍ଗର ପାହାଡ଼ରେ ଭଗବାନ ଦତ୍ତାତ୍ରେୟଙ୍କ ମନ୍ଦିର, ରଣ ଉତ୍ସବ ଏବଂ ସାର୍ କ୍ରିକର ଆକର୍ଷଣୀୟ ଦୃଶ୍ୟ ଅଛି। କେବଳ କଚ୍ଛର ଏହି ଜିଲ୍ଲା ମଧ୍ୟରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସମ୍ଭାବନା ଏତେ ବିଶାଳ ଯେ ଜଣେ ପରିଦର୍ଶକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସପ୍ତାହ ଯଥେଷ୍ଟ ନୁହେଁ। ଆମେ ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟର ସୀମାନ୍ତରେ ଥିବା ନାଦାବେଟରେ ସୀମା ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଆକର୍ଷଣ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛୁ। ଆମକୁ ଏହି ସମସ୍ତ ସମ୍ଭାବନାକୁ ବାସ୍ତବତାରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଯେତେବେଳେ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ଏପରି ସ୍ଥାନ ପରିଦର୍ଶନ କରନ୍ତି, ସେମାନେ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳକୁ ପରସ୍ପର ସହିତ ସଂଯୋଗ କରନ୍ତି। ଏହି ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଜାତୀୟ ଏକତାର ଭାବନା ବହନ କରନ୍ତି ଏବଂ 'ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ'ର ମନ୍ତ୍ରକୁ ମୂର୍ତ୍ତିମନ୍ତ କରନ୍ତି। ସେମାନେ ଯେତେବେଳେ ନିଜ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଫେରିଯାଆନ୍ତି, ଆମର ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସେମାନେ ଏହି ଭାବନାକୁ ଜୀବିତ ରଖନ୍ତି। ଏହି କାରଣରୁ ଆମକୁ କଚ୍ଛ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ବିକାଶର ନୂତନ ସ୍ତରକୁ ଉନ୍ନୀତ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଆମର ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ବିକାଶ ହେବା ଏବଂ ନୂତନ ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି ହେବା ସହିତ, ଏଠାରେ ନିୟୋଜିତ ସୈନିକମାନଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଦେଶ ଏକ ଜୀବନ୍ତ ସତ୍ତା, ଯାହାକୁ ମା’ ଭାରତୀ ଭାବରେ ପୂଜା କରାଯାଏ। ଆମର ସୈନିକମାନଙ୍କ ତ୍ୟାଗ ଏବଂ ସମର୍ପଣ ଯୋଗୁଁ ଆଜି ଦେଶ ସୁରକ୍ଷିତ। ଆମର ଲୋକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଏହା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ, କାରଣ କେବଳ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଗତି କରିପାରିବ। ଆମେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଆଡ଼କୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଥିବା ବେଳେ, ଆପଣମାନେ ଏହି ସ୍ୱପ୍ନର ରକ୍ଷକ। ଆଜି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଆପଣଙ୍କ ଉପରେ ରଖିଥିବା ବିଶ୍ୱାସ ଯୋଗୁଁ ଦେଶର ପ୍ରଗତିରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୃଦୟରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛନ୍ତି। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ, ଆପଣଙ୍କ ସାହସ ଭାରତର ବିକାଶକୁ ଆହୁରି ମଝବୁତ କରିବ। ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ, ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଦୀପାବଳିର ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି!
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!
ମୋ ସହିତ ଯୋଗ ଦିଅ, ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ! ମାତା କୀ ଜୟ! ମାତା କୀ ଜୟ!
ବନ୍ଦେ ମାତରଂ! ବନ୍ଦେ ମାତରଂ! ବନ୍ଦେ ମାତରଂ! ବନ୍ଦେ ମାତରଂ! ବନ୍ଦେ ମାତରଂ! ବନ୍ଦେ ମାତରଂ!