প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে স্বাস্থ্য খণ্ডৰ সৈতে জড়িত ১২,৮৫০ কোটি টকাতকৈ অধিক মূল্যৰ বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ, উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
স্বাস্থ্যসেৱাৰ আন্তঃগাঁথনি সম্প্ৰসাৰণ আমাৰ অগ্ৰাধিকাৰ, এই ক্ষেত্ৰত আজি আৰম্ভ কৰা পদক্ষেপসমূহে নাগৰিকসকলক উচ্চমানৰ আৰু সুলভ মূল্যৰ সেৱা আগবঢ়াব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ সকলোৰে বাবে সুখৰ বিষয় যে আজি ১৫০খনতকৈও অধিক দেশত আয়ুৰ্বেদ দিৱস পালন কৰা হৈছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
চৰকাৰে স্বাস্থ্য নীতিৰ পাঁচটা স্তম্ভ নিৰ্ধাৰণ কৰিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
29 OCT 2024 3:09PM by PIB Guwahati
ধন্বন্তৰী জয়ন্তী আৰু নৱম আয়ুৰ্বেদ দিৱস উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নতুন দিল্লীত অল ইণ্ডিয়া ইনষ্টিটিউট অৱ আয়ুৰ্বেদ (AIIA)ত প্ৰায় ১২,৮৫০ কোটি টকাৰ স্বাস্থ্য খণ্ডৰ সৈতে জড়িত বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ, উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে।
সভাত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ধন্বন্তৰী জয়ন্তী আৰু ধনতেৰস উপলক্ষে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ দেশৰ সকলো ব্যৱসায়ীক নিজৰ শুভকামনা জ্ঞাপন কৰে। আজিৰ দিনটোত মানুহে নিজৰ ঘৰৰ বাবে নতুন কিবা কিনে। তেওঁ দীপাৱলীৰ আগতীয়া শুভেচ্ছাও জ্ঞাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই দীপাৱলী ঐতিহাসিক, কিয়নো অযোধ্যাত ভগৱান শ্ৰীৰামৰ মন্দিৰ হাজাৰ হাজাৰ দীপকেৰে উজ্জ্বলি উঠিব, যাৰ ফলত এই উদযাপন অভূতপূৰ্ব হৈ পৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "এইবাৰৰ দীপাৱলীত ভগৱান ৰাম পুনৰবাৰ নিজৰ বাসস্থানলৈ উভতি আহিছে।"
তেওঁ কয় যে অৱশেষত ১৪ বছৰৰ পাছত নহয়, বৰং ৫০০ বছৰৰ পাছত অপেক্ষাৰ অন্ত পৰিল।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এয়া কোনো সংযোগ নহয় যে এই বছৰ ধনতেৰসৰ উৎসৱ সমৃদ্ধি আৰু স্বাস্থ্যৰ সংযোজন, বৰঞ্চ ভাৰতৰ সংস্কৃতি আৰু জীৱন দৰ্শনৰো প্ৰতীক। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সাধু-সন্তসকলৰ উদ্ধৃতি দি কয় যে স্বাস্থ্যক সকলোতকৈ ডাঙৰ সম্পদ বুলি গণ্য কৰা হয় আৰু এই প্ৰাচীন ধাৰণাটোৱে যোগৰ ৰূপত সমগ্ৰ বিশ্বতে গ্ৰহণযোগ্যতা অৰ্জন কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে এই কথাত প্ৰসন্নতা ব্যক্ত কৰে যে আজি ১৫০খনতকৈও অধিক দেশত আয়ুৰ্বেদ দিৱস উদযাপন কৰা হৈছে আৰু কয় যে ই আয়ুৰ্বেদৰ প্ৰতি ক্ৰমবৰ্ধমান আগ্ৰহ আৰু প্ৰাচীন কালৰ পৰা বিশ্বত ভাৰতৰ অৱদানৰ প্ৰমাণ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে বিগত এটা দশকত দেশত আধুনিক চিকিৎসা বিজ্ঞানৰ সৈতে আয়ুৰ্বেদৰ জ্ঞানৰ একত্ৰীকৰণে স্বাস্থ্য খণ্ডত এক নতুন অধ্যায় মুকলি কৰিছে। তেওঁ কয় যে অল ইণ্ডিয়া ইনষ্টিটিউট অৱ আয়ুৰ্বেদ এই অধ্যায়ৰ কেন্দ্ৰবিন্দু। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে সাত বছৰৰ আগতে আয়ুৰ্বেদ দিৱসৰ দিনা তেওঁ প্রতিষ্ঠানখনৰ প্রথম পর্যায় দেশক সমৰ্পিত কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছিল আৰু আজি ভগৱান ধন্বন্তৰীৰ আশীর্বাদত তেওঁ প্রতিষ্ঠানৰ দ্বিতীয় পর্যায়ৰ উদ্বোধন কৰিছে৷ তেওঁ কয় যে এই প্ৰতিষ্ঠানত আয়ুৰ্বেদ আৰু চিকিৎসা বিজ্ঞানৰ ক্ষেত্ৰত উন্নত গৱেষণামূলক অধ্যয়নৰ লগতে আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ সৈতে সংযুক্ত পঞ্চকৰ্মৰ দৰে প্ৰাচীন কৌশল দেখা পোৱা যাব। এই অগ্ৰগতিৰ বাবে শ্ৰী মোদীয়ে ভাৰতৰ দেশবাসীক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
যিকোনো ৰাষ্ট্ৰৰ অগ্ৰগতি প্ৰত্যক্ষভাৱে নাগৰিকৰ স্বাস্থ্যৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নাগৰিকৰ স্বাস্থ্যৰ প্ৰতি চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে আৰু স্বাস্থ্য নীতিৰ পাঁচটা স্তম্ভৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰে। তেওঁ এই পাঁচটা স্তম্ভৰ উল্লেখ কৰে- প্ৰতিৰোধমূলক স্বাস্থ্যসেৱা, ৰোগ শীঘ্ৰে ধৰা পেলোৱা, বিনামূলীয়া আৰু কম খৰচী চিকিৎসা আৰু ঔষধ, সৰু চহৰত চিকিৎসকৰ উপলব্ধতা আৰু স্বাস্থ্যসেৱাত প্ৰযুক্তিৰ সম্প্ৰসাৰণ। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, “ভাৰতে স্বাস্থ্য খণ্ডক সামগ্ৰিক স্বাস্থ্য হিচাপে চায়।” শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আজিৰ প্ৰকল্পসমূহে এই পাঁচটা স্তম্ভ প্ৰতিফলিত কৰে। ১৩ হাজাৰ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ উদ্বোধনী আৰু আধাৰশিলা স্থাপনৰ কথা উল্লেখ কৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আয়ুষ স্বাস্থ্য আঁচনিৰ অধীনত চাৰিটা উৎকৃষ্টতাৰ কেন্দ্ৰ স্থাপন, ড্ৰোন ব্যৱহাৰেৰে স্বাস্থ্য সেৱা সম্প্ৰসাৰণ, ঋষিকেশত এইমছত হেলিকপ্টাৰ সেৱাৰ কথা উল্লেখ কৰে। নতুন দিল্লী আৰু এইমছ, বিলাসপুৰত নতুন আন্তঃগাঁথনি, দেশৰ আন পাঁচটা এইমছৰ সেৱা সম্প্ৰসাৰণ, চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় স্থাপন, নাৰ্চিং মহাবিদ্যালয়ৰ লোকাৰ্পণ আৰু স্বাস্থ্য খণ্ডৰ সৈতে জড়িত অন্যান্য প্ৰকল্পৰ কথা উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শ্ৰমিকৰ চিকিৎসাৰ বাবে কিছু চিকিৎসালয় স্থাপন কৰাত সুখ প্ৰকাশ কৰে আৰু কয় যে এইবোৰ শ্ৰমিকৰ চিকিৎসাৰ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিব। তেওঁ ফাৰ্মা ইউনিটৰ উদ্বোধনী সন্দৰ্ভতো ভাষণ দিয়ে, যিয়ে উন্নত ঔষধ আৰু উচ্চমানৰ ষ্টেণ্ট আৰু ইমপ্লাণ্ট নিৰ্মাণত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব আৰু ভাৰতৰ বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত সহায় কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমাৰ বেছিভাগেই এনে পটভূমিৰ পৰা আহিছে য’ত অসুস্থতাৰ অৰ্থ হ’ল সমগ্ৰ পৰিয়ালটোৰ ওপৰত বজ্ৰপাত পৰা আৰু বিশেষকৈ দুখীয়া পৰিয়ালত যদি কোনোবাই গুৰুতৰ বেমাৰত ভুগিছে, তেন্তে তেওঁৰ পৰিয়ালৰ প্ৰতিজন সদস্যই ইয়াৰ দ্বাৰা বেয়াকৈ প্ৰভাৱিত হয়। তেওঁ কয় যে এটা সময় আছিল, যেতিয়া মানুহে চিকিৎসাৰ বাবে নিজৰ ঘৰ, মাটি, গহনা, সকলো বিক্ৰী কৰিছিল আৰু নিজৰ পকেটৰ পৰা বিশাল খৰচ বহন কৰিব পৰা নাছিল, আনহাতে দৰিদ্ৰ লোকে স্বাস্থ্যসেৱা আৰু অন্যান্য পৰিয়ালৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ মাজৰ পৰা এটা বাছি ল’বলগীয়া হৈছিল। শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে দুখীয়াৰ হতাশা দূৰ কৰিবলৈ আমাৰ চৰকাৰে আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনি আৰম্ভ কৰিলে, যাৰ অধীনত চৰকাৰে দুখীয়াৰ চিকিৎসালয়ত ভৰ্তি হোৱাৰ ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত খৰচ বহন কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে যে দেশৰ প্ৰায় ৪ কোটি দৰিদ্ৰ লোকে আয়ুষ্মান যোজনাৰ সুবিধা পাইছে আৰু তেওঁলোকে এটকাও খৰচ নকৰাকৈ চিকিৎসা লাভ কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে যেতিয়া তেওঁ দেশৰ বিভিন্ন ৰাজ্যত আয়ুষ্মান আঁচনিৰ হিতাধিকাৰীসকলক সাক্ষাৎ কৰে তেতিয়া তেওঁৰ সন্তুষ্টি হয় যে এই আঁচনিখন ইয়াৰ সৈতে জড়িত প্ৰতিজন লোকৰ বাবে বৰদান, লাগে তেওঁ চিকিৎসক হওক বা পেৰামেডিকেল কৰ্মচাৰী।
শ্ৰী মোদীয়ে আয়ুষ্মান যোজনাৰ সম্প্ৰসাৰণক লৈ সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰি কয় যে প্ৰতিজন জ্যেষ্ঠ ব্যক্তি এই আঁচনিৰ বাবে আগ্ৰহী আৰু তৃতীয়বাৰৰ বাবে নিৰ্বাচিত হ’লে ৭০ বছৰৰ ওপৰৰ সকলো জ্যেষ্ঠ লোকক আয়ুষ্মান যোজনাৰ অধীনলৈ অনাৰ নিৰ্বাচনী নিশ্চয়তা পূৰণ হৈ আছে। তেওঁ কয় যে দেশত ৭০ বছৰৰ ওপৰৰ প্ৰতিজন জ্যেষ্ঠ ব্যক্তিয়ে আয়ুষ্মান ৱয় বন্দনা কাৰ্ডৰ জৰিয়তে চিকিৎসালয়ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা লাভ কৰিব। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই কাৰ্ডখন সাৰ্বজনীন আৰু ইয়াত কোনো আয়ৰ সীমা নাই, লাগে তেওঁ দুখীয়া হওক বা মধ্যবিত্তীয় হওক বা উচ্চ শ্ৰেণীৰ হওক। এই আঁচনিখনে সাৰ্বজনীন কভাৰেজৰ বাবে এক মাইলৰ খুঁটি হিচাপে প্ৰমাণিত হ’ব বুলি অৱগত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আয়ুষ্মান ৱয় বন্দনা কাৰ্ডে ঘৰত থকা জ্যেষ্ঠসকলৰ বাবে পকেটৰ পৰা হ’বলগীয়া খৰচ বহু পৰিমাণে হ্ৰাস কৰিব। তেওঁ এই আঁচনিৰ বাবে সকলো দেশবাসীক অভিনন্দন জনায় আৰু লগতে কয় যে এই আঁচনি দিল্লী আৰু পশ্চিম বংগত ৰূপায়ণ কৰা হোৱা নাই।
দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ চিকিৎসাৰ খৰচ হ্ৰাস কৰাত চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে সমগ্ৰ দেশতে ১৪ হাজাৰৰো অধিক প্ৰধানমন্ত্ৰী জন ঔষধি কেন্দ্ৰ আৰম্ভ কৰা হৈছে, য’ত ৮০ শতাংশ ৰেহাইত ঔষধ উপলব্ধ। তেওঁ কয় যে সুলভ মূল্যৰ ঔষধৰ উপলব্ধতাৰ বাবে দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীয়ে ৩০ হাজাৰ কোটি টকা সঞ্চয় কৰাত সফল হৈছে। তেওঁ আৰু কয় যে ষ্টেণ্ট আৰু আঁঠু ইমপ্লাণ্টৰ দৰে যন্ত্ৰৰ ব্যয় হ্ৰাস কৰা হৈছে, যাৰ ফলত সাধাৰণ নাগৰিকৰ হ’বলগীয়া ৮০ হাজাৰ কোটি টকাতকৈ অধিক লোকচান ৰোধ কৰিব পৰা গৈছে। তেওঁ মাৰাত্মক ৰোগ প্ৰতিৰোধৰ লগতে গৰ্ভৱতী মহিলা আৰু নৱজাত শিশুৰ জীৱন ৰক্ষাৰ বাবে বিনামূলীয়া ডায়েলাইছিছ আঁচনি আৰু মিছন ইন্দ্ৰধনুষ অভিযানৰ কথাও উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আশ্বাস দিয়ে যে যেতিয়ালৈকে দেশৰ দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীয়ে ব্যয়বহুল চিকিৎসাৰ বোজাৰ পৰা মুক্তি নাপায় তেতিয়ালৈকে তেওঁ শান্তিৰে বহি নাথাকে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰোগৰ লগত জড়িত বিপদ আৰু অসুবিধা হ্ৰাস কৰিবলৈ সময়মতে ৰোগ নিৰ্ণয়ৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে আগতীয়াকৈ ৰোগ নিৰ্ণয় আৰু চিকিৎসাৰ সুবিধাৰ বাবে সমগ্ৰ দেশতে দুই লাখৰো অধিক আয়ুষ্মান আৰোগ্য মন্দিৰ স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে এই স্বাস্থ্য মন্দিৰসমূহে কোটি কোটি নাগৰিকক কেন্সাৰ, উচ্চ ৰক্তচাপ, মধুমেহৰ দৰে ৰোগৰ বাবে সহজে নিজকে পৰীক্ষা কৰিবলৈ সক্ষম কৰে। তেওঁ কয় যে সময়মতে ৰোগ নিৰ্ণয় কৰিলে তৎকালীন চিকিৎসাৰ সুবিধা হয়, যাৰ ফলত শেষত ৰোগীসকলৰ খৰচ ৰাহি হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে চৰকাৰে ই-সঞ্জীৱ আঁচনিৰ অধীনত স্বাস্থ্যসেৱা বৃদ্ধি আৰু নাগৰিকৰ বাবে ধন সঞ্চয়ৰ বাবে প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি আছে, য’ত ৩০ কোটিৰো অধিক লোকে অনলাইনযোগে চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লৈছে। তেওঁ কয়, “চিকিৎসকৰ বিনামূলীয়া আৰু সঠিক পৰামৰ্শৰ ফলত স্বাস্থ্যসেৱাৰ খৰচ বহু পৰিমাণে হ্ৰাস পাইছে।” শ্ৰী মোদীয়ে ইউ-ৱিন প্লেটফৰ্ম মুকলি কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে, যিয়ে ভাৰতক স্বাস্থ্য খণ্ডত প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত এক উন্নত আন্তঃপৃষ্ঠ প্ৰদান কৰিব। তেওঁ কয়, “বিশ্বই মহামাৰীৰ সময়ত আমাৰ কো-উইন প্লেটফৰ্মৰ সফলতা দেখিছে আৰু ইউপিআই পেমেণ্ট ব্যৱস্থাৰ সফলতা বিশ্বব্যাপী কাহিনীত পৰিণত হৈছে।” তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ লক্ষ্য হৈছে ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিৰ জৰিয়তে স্বাস্থ্যসেৱা খণ্ডত এই সফলতাক পুনৰ কাৰ্যকৰী কৰা।
বিগত ছয়-সাত দশকত অৰ্জন কৰা সীমিত সফলতাৰ বিপৰীতে যোৱা দশকত ভাৰতৰ স্বাস্থ্য খণ্ডত অভূতপূৰ্ব অগ্ৰগতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “যোৱা ১০ বছৰত, আমি অভিলেখ সংখ্যক নতুন এইমছ আৰু মেডিকেল কলেজ স্থাপন কৰিছোঁ।" আজিৰ কাৰ্যসূচীৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কৰ্ণাটক, উত্তৰ প্ৰদেশ, মধ্যপ্ৰদেশ আৰু অন্ধ্ৰপ্ৰদেশত চিকিৎসালয় উদ্বোধন কৰা হয়। তেওঁ কৰ্ণাটকৰ নৰসপুৰ আৰু বোম্মাচন্দ্ৰ, মধ্যপ্ৰদেশৰ পিঠামপুৰ, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ অচিতাপুৰম আৰু হাৰিয়ানাৰ ফৰিদাবাদত নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ আধাৰশিলাৰ কথাও উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয়, “ইয়াৰ উপৰিও উত্তৰ প্ৰদেশৰ মীৰুটত এখন নতুন ইএছআইচি চিকিৎসালয়ৰ কাম আৰম্ভ হৈছে আৰু ইন্দোৰত এখন নতুন চিকিৎসালয় উদ্বোধন কৰা হৈছে।” প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে চিকিৎসালয়ৰ সংখ্যা বৃদ্ধিয়ে চিকিৎসাৰ আসনৰ সমানুপাতিক বৃদ্ধিৰ প্ৰতিফলন ঘটায়। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে কোনো দুখীয়া শিশুৰ চিকিৎসক হোৱাৰ সপোন নাভাগে আৰু কোনো মধ্যবিত্তীয় ছাত্ৰই ভাৰতত বিকল্পৰ অভাৱত বিদেশত অধ্যয়ন কৰিবলৈ বাধ্য নহ’ব। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে যোৱা ১০ বছৰত প্ৰায় ১ লাখ নতুন এমবিবিএছ আৰু এমডি আসন সংযোজন হৈছে আৰু তেওঁ অহা পাঁচ বছৰত আৰু ৭৫ হাজাৰ আসন ঘোষণা কৰাৰ নিজৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দেশত ৭.৫ লাখ পঞ্জীয়নভুক্ত আয়ুষ চিকিৎসকে স্বাস্থ্য সেৱা আগবঢ়াই আছে। তেওঁ এই সংখ্যা আৰু অধিক বৃদ্ধিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ভাৰতত চিকিৎসা আৰু সুস্থতা পৰ্যটনৰ ক্ৰমবৰ্ধমান চাহিদাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ ভাৰত আৰু বিদেশত প্ৰতিৰোধমূলক হৃদৰোগ, আয়ুৰ্বেদিক অস্থিৰোগ আৰু আয়ুৰ্বেদিক পুনৰ্বাসন কেন্দ্ৰৰ দৰে ক্ষেত্ৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে যুৱক-যুৱতী আৰু আয়ুষৰ চিকিৎসকক প্ৰস্তুত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "আয়ুষ চিকিৎসকৰ বাবে প্ৰচুৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰা হৈছে। এই সুযোগসমূহৰ জৰিয়তে আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে কেৱল নিজকে আগবঢ়াই নিয়াই নহয়, বৰং মানৱতাৰো মহান সেৱা কৰিব।"
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে একবিংশ শতিকাৰ সময়ছোৱাত চিকিৎসা বিজ্ঞানৰ ক্ষেত্ৰখনত পূৰ্বতে দুৰাৰোগ্য ৰোগৰ চিকিৎসাৰ ক্ষেত্ৰত হোৱা অগ্ৰগতিৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয়, "বিশ্বই সুস্থতাৰ লগতে চিকিৎসাকো গুৰুত্ব দিয়ে যদিও ভাৰতৰ এই ক্ষেত্ৰত হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ জ্ঞান আছে।" প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰকৃতি পৰীক্ষণ অভিযান আৰম্ভ কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে, যাৰ উদ্দেশ্য হৈছে আয়ুৰ্বেদৰ সিদ্ধান্তসমূহৰ প্ৰয়োগ কৰি মানুহৰ বাবে আদৰ্শ জীৱন শৈলী আৰু আশংকাৰ বিশ্লেষণ তৈয়াৰ কৰা। তেওঁ জোৰ দি কয় যে এই পদক্ষেপে বিশ্বজুৰি স্বাস্থ্যসেৱা খণ্ডক পুনৰ সংজ্ঞায়িত কৰিব পাৰে আৰু সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে এক নতুন দৃষ্টিভংগী প্ৰদান কৰিব পাৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে উচ্চ প্ৰভাৱৰ বৈজ্ঞানিক অধ্যয়নৰ জৰিয়তে অশ্বগন্ধা, হালধি আৰু জালুকৰ দৰে পৰম্পৰাগত বনৌষধিক মান্যতা দিয়াৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত জোৰ দিয়ে। তেওঁ কয়, “আমাৰ পৰম্পৰাগত স্বাস্থ্যসেৱা ব্যৱস্থাৰ পৰীক্ষাগাৰৰ বৈধকৰণে এই বনৌষধিসমূহৰ মূল্য বৃদ্ধি কৰাই নহয়, এক উল্লেখযোগ্য বজাৰো সৃষ্টি কৰিব। তেওঁ অশ্বগন্ধাৰ চাহিদা বৃদ্ধি পোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰে, যিটো এই দশকৰ শেষলৈকে ২.৫ বিলিয়ন ডলাৰ হ’ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে।
আয়ুষৰ সফলতাই কেৱল স্বাস্থ্য খণ্ডই নহয় অৰ্থনীতিকো ৰূপান্তৰিত কৰা বুলি জোৰ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আয়ুষৰ সামগ্ৰী খণ্ড ২০১৪ চনত ৩ বিলিয়ন ডলাৰৰ পৰা বৰ্তমান প্ৰায় ২৪ বিলিয়ন ডলাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে, যি মাত্ৰ ১০ বছৰত আঠগুণ বৃদ্ধি হৈছে। তেওঁ কয় যে বৰ্তমান ভাৰতত ৯০০ৰো অধিক আয়ুষ ষ্টাৰ্ট-আপে কাম কৰি আছে, যিয়ে যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১৫০খন দেশলৈ আয়ুষৰ সামগ্ৰীৰ বিশ্বব্যাপী ৰপ্তানিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, যিয়ে স্থানীয় বনৌষধি আৰু ছুপাৰফুডক বিশ্বব্যাপী সামগ্ৰীলৈ ৰূপান্তৰিত কৰি ভাৰতীয় কৃষকসকলক উপকৃত কৰিছে। তেওঁ গংগা নদীৰ পাৰত প্ৰাকৃতিক কৃষি আৰু বনৌষধি খেতিৰ প্ৰসাৰ ঘটোৱা নমামি গংগা প্ৰকল্পৰ দৰে পদক্ষেপৰ কথাও আঙুলিয়াই দিয়ে।
স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতাৰ প্ৰতি ভাৰতৰ দায়বদ্ধতাৰ কথা উল্লেখ কৰি মোদীয়ে কয় যে ই ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় চৰিত্ৰ আৰু সামাজিক তন্ত্ৰৰ আত্মা। তেওঁ জোৰ দি কয় যে যোৱা ১০ বছৰত চৰকাৰে দেশৰ নীতিসমূহক ‘সব কা সাথ, সবকা বিকাশ’ৰ দৰ্শনৰ সৈতে মিলাইছে। মোদীয়ে সামৰণি মাৰে, “এই প্ৰচেষ্টাসমূহে অহা ২৫ বছৰত এখন উন্নত আৰু সুস্থ ভাৰতৰ বাবে এক শক্তিশালী ভেটি স্থাপন কৰিব।”
এই উপলক্ষে কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ তথা ৰসায়ন আৰু সাৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত জে পি নাড্ডা, শ্ৰম আৰু নিয়োগ তথা যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰী ড° মনসুখ মাণ্ডবিয়াকে ধৰি অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত আছিল।
পৃষ্ঠভূমি
ফ্লেগশ্বিপ আঁচনি আয়ুষ্মান ভাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী জন আৰোগ্য যোজনা (PM-JAY)ত ডাঙৰ অৱদান আগবঢ়াই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৭০ বছৰ আৰু তাতকৈ অধিক বয়সৰ সকলো জ্যেষ্ঠ নাগৰিককে স্বাস্থ্য আৱৰণ প্ৰদানৰ ব্যৱস্থা আৰম্ভ কৰিছে। ইয়াৰ দ্বাৰা সকলো জ্যেষ্ঠ নাগৰিকক তেওঁলোকৰ আয় যিয়েই নহওক কিয় স্বাস্থ্য আৱৰণ প্ৰদান কৰাত সহায়ক হ’ব।
সমগ্ৰ দেশতে গুণগত স্বাস্থ্য সেৱা প্ৰদানৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অহৰহ প্ৰচেষ্টা চলাই আহিছে। স্বাস্থ্যসেৱাৰ আন্তঃগাঁথনিৰ ব্যাপক উত্থানৰ অংশ হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেইবাটাও স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰতিষ্ঠানৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ প্ৰথমটো অল ইণ্ডিয়া ইনষ্টিটিউট অৱ আয়ুৰ্বেদৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ উদ্বোধন কৰে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে এখন পঞ্চকৰ্ম চিকিৎসালয়, ঔষধ নিৰ্মাণৰ বাবে এখন আয়ুৰ্বেদিক ফাৰ্মাচী, এটা ক্ৰীড়া চিকিৎসা ইউনিট, এটা কেন্দ্ৰীয় পুথিভঁৰাল, এটা আ টি আৰু ষ্টাৰ্ট-আপ ইনকিউবেচন চেণ্টাৰ আৰু এটা ৫০০ আসনৰ প্ৰেক্ষাগৃহ। তদুপৰি তেওঁ মধ্যপ্ৰদেশৰ মন্দসৌৰ, নিমুচ আৰু ছিওনীত তিনিখন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় উদ্বোধন কৰে। তেওঁ হিমাচল প্ৰদেশৰ বিলাসপুৰ, পশ্চিম বংগৰ কল্যাণী, বিহাৰৰ পাটনা, উত্তৰ প্ৰদেশৰ গোৰখপুৰ, মধ্যপ্ৰদেশৰ ভোপাল, অসমৰ গুৱাহাটী আৰু নতুন দিল্লীৰ এইমছত বিভিন্ন সা-সুবিধা আৰু সেৱাৰ সম্প্ৰসাৰণ আৰু উদ্বোধন কৰে, য'ত এটা জন ঔষধি কেন্দ্ৰও অন্তৰ্ভুক্ত আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছত্তীশগড়ৰ বিলাসপুৰৰ চৰকাৰী চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ত এটা ছুপাৰ স্পেচিয়েলিটি ব্লক আৰু ওড়িশাৰ বৰগড়ত এটা ক্রিটিকেল কেয়াৰ ব্লক উদ্বোধন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মধ্যপ্ৰদেশৰ শিৱপুৰী, ৰাতলাম, খাণ্ডৱা, ৰাজগড় আৰু মন্দসৌৰত পাঁচখন নাৰ্চিং কলেজ, আয়ুষ্মান ভাৰত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি অভিযান (পিএম-এবিএইচআইএম)ৰ অধীনত হিমাচল প্ৰদেশ, কৰ্ণাটক, মণিপুৰ, তামিলনাডু আৰু ৰাজস্থানত ২১টা ক্ৰিটিকেল কেয়াৰ ব্লক আৰু নতুন দিল্লী আৰু হিমাচল প্ৰদেশৰ বিলাসপুৰত অৱস্থিত এইমছত বহুতো সুবিধা আৰু সেৱা সম্প্ৰসাৰণৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মধ্যপ্ৰদেশৰ ইন্দোৰত ইএছআইচি হাস্পতাল উদ্বোধন কৰাৰ লগতে হাৰিয়ানাৰ ফৰিদাবাদ, কৰ্ণাটকৰ বোম্মাচন্দ্ৰ আৰু নৰছাপুৰ, মধ্যপ্ৰদেশৰ ইন্দোৰ, উত্তৰ প্ৰদেশৰ মেৰুট আৰু অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ অচুতাপুৰমত ইএছআইচি চিকিৎসালয়ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। এই আঁচনিসমূহৰ পৰা প্ৰায় ৫৫ লাখ ইএছআই হিতাধিকাৰীয়ে স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় সুবিধা লাভ কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিভিন্ন খণ্ডত সেৱা প্ৰদান বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধিৰ প্ৰবল পোষকতা কৰি আহিছে। স্বাস্থ্যসেৱাক অধিক সুলভ কৰি তোলা আৰু সেৱা প্ৰদান বৃদ্ধিৰ বাবে ড্ৰ’ন প্ৰযুক্তিৰ এক অভিনৱ ব্যৱহাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১১টা তৃতীয় পৰ্যায়ৰ স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰতিষ্ঠানত ড্ৰ’ন সেৱা আৰম্ভ কৰে। সেইবোৰ হ’ল উত্তৰাখণ্ডৰ এইমছ ঋষিকেশ, তেলেংগানাৰ এইমছ বিবিনগৰ, অসমৰ এইমছ গুৱাহাটী, মধ্যপ্ৰদেশৰ এইমছ ভোপাল, ৰাজস্থানৰ এইমছ যোধপুৰ, বিহাৰৰ এইমছ পাটনা, হিমাচল প্ৰদেশৰ এইমছ বিলাসপুৰ, উত্তৰ প্ৰদেশৰ এইমছ ৰায়ে বাৰেলী, ছত্তিশগড়ৰ এইমছ ৰায়পুৰ , অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ এইমছ মংগলাগিৰি আৰু মণিপুৰৰ ৰিমছ ইম্ফল। তেওঁ দ্ৰুত চিকিৎসা সেৱা প্ৰদান কৰাত সহায়ৰ বাবে ঋষিকেশৰ এইমছ হাস্পতালৰ পৰা হেলিকপ্টাৰেৰে জৰুৰীকালীন চিকিৎসা সেৱাও আৰম্ভ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মুকলি কৰিলে U-WIN পৰ্টেল। ই টীকাকৰণ প্ৰক্ৰিয়া সম্পূৰ্ণৰূপে ডিজিটেল কৰি গৰ্ভৱতী মহিলা আৰু কেঁচুৱাক উপকৃত কৰিব। ইয়াৰ দ্বাৰা গৰ্ভৱতী মহিলা আৰু শিশু (জন্মৰ পৰা ১৬ বছৰলৈকে) ১২টা ভেকচিন-প্ৰতিৰোধযোগ্য ৰোগৰ বিৰুদ্ধে জীৱন ৰক্ষাকাৰী ভেকচিন সময়মতে প্ৰদান কৰাটো নিশ্চিত কৰিব। ইয়াৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মিত্ৰ আৰু স্বাস্থ্যসেৱা পেছাদাৰী আৰু প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ বাবেও এটা পৰ্টেল মুকলি কৰে। ই বৰ্তমানৰ স্বাস্থ্যসেৱা পেছাদাৰী আৰু সংস্থাসমূহৰ কেন্দ্ৰীভূত তথ্যকোষ হিচাপে কাম কৰিব।
দেশৰ স্বাস্থ্যসেৱাৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ উন্নতিৰ বাবে অনুসন্ধান আৰু বিকাশ আৰু পৰীক্ষণ আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেইবাটাও পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ওড়িশাৰ ভুৱনেশ্বৰৰ গোঠাপট্নাত কেন্দ্ৰীয় ঔষধ পৰীক্ষণ পৰীক্ষাগাৰ উদ্বোধন কৰে।
তেওঁ ওড়িশাৰ খোৰ্ধা আৰু ছত্তীশগড়ৰ ৰায়পুৰত যোগ আৰু প্ৰাকৃতিক চিকিৎসাৰ দুটা কেন্দ্ৰীয় গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। চিকিৎসা সঁজুলিৰ বাবে গুজৰাটৰ NIPER আহমেদাবাদ, বাল্ক ঔষধৰ বাবে তেলেংগানাৰ এনআইপিইআৰ হায়দৰাবাদ, ফাইটোফাৰ্মাচিউটিকেলৰ বাবে অসমৰ NIPER গুৱাহাটী আৰু এন্টি-বেক্টেৰিয়েল এন্টি ভাইৰেল ঔষধ আৱিষ্কাৰ আৰু বিকাশৰ বাবে পঞ্জাৱৰ NIPER Mohaliত চাৰিটা চেণ্টাৰ অৱ এক্সেলেন্সৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চাৰিটা আয়ুষ উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰৰ শুভাৰম্ভ কৰে, য’ত বেংগালুৰুত ডায়েবেটিছ আৰু মেটাবলিক ডিছঅৰ্ডাৰৰ বাবে উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰ, আইআইটি দিল্লীত উদ্ভাৱনী প্ৰযুক্তিগত সমাধান, ষ্টাৰ্ট-আপ সহায় আৰু নেট জিৰ’ স্থায়ী সমাধানৰ বাবে দীৰ্ঘস্থায়ী আয়ুষ উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰ; কেন্দ্ৰীয় ঔষধ গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান, লক্ষ্ণৌত আয়ুৰ্বেদত মৌলিক আৰু পৰিৱৰ্তনশীল গৱেষণাৰ বাবে উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰ আৰু নতুন দিল্লীৰ জেএনইউত আয়ুৰ্বেদ আৰু ব্যৱস্থা চিকিৎসাৰ ওপৰত উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰ অন্তৰ্ভুক্ত।
স্বাস্থ্যসেৱা খণ্ডত মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ পদক্ষেপক জোৰ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুজৰাটৰ ভাপি, তেলেংগানাৰ হায়দৰাবাদ, কৰ্ণাটকৰ বেংগালুৰু, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ কাকিনাডা আৰু হিমাচল প্ৰদেশৰ নালাগড়ত চিকিৎসা সঁজুলি আৰু বাল্ক ঔষধৰ বাবে প্ৰডাকচন লিংকড ইনচেণ্টিভ (পিএলআই) আঁচনিৰ অধীনত ৫টা প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰে। এই ইউনিটসমূহে গুৰুত্বপূৰ্ণ বাল্ক ঔষধৰ লগতে বডি ইমপ্লাণ্ট আৰু ক্ৰিটিকেল কেয়াৰ সঁজুলিৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ চিকিৎসা সঁজুলি নিৰ্মাণ কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নাগৰিকসকলৰ মাজত স্বাস্থ্য সজাগতা সৃষ্টি কৰাৰ লক্ষ্যৰে এক দেশজোৰা অভিযান “দেশ কা প্ৰকৃতি পৰীক্ষণ অভিযান”ও আৰম্ভ কৰে। যাৰ উদ্দেশ্য হৈছে নাগৰিকৰ মাজত স্বাস্থ্যৰ প্ৰতি সজাগতা বঢ়োৱা। তেওঁ প্ৰতিখন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশৰ বাবে জলবায়ু পৰিৱৰ্তন আৰু মানৱ স্বাস্থ্যৰ ওপৰত ৰাজ্য নিৰ্দিষ্ট কাৰ্য পৰিকল্পনাও আৰম্ভ কৰে, যিয়ে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ অনুকূল স্বাস্থ্য সেৱা বিকাশৰ বাবে ৰণনীতি প্ৰস্তুত কৰিব।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi launches, inaugurates and lays the foundation stone of multiple projects related to health sector worth over Rs 12,850 crore
Augmenting the healthcare infrastructure is our priority, Initiatives relating to the sector launched today will make top-quality and affordable facilities available to the citizens:PM
It is a matter of happiness for all of us that today Ayurveda Day is being celebrated in more than 150 countries: PM
Government has set five pillars of health policy:PM
Now every senior citizen of the country above the age of 70 years will get free treatment in the hospital,Such elderly people will be given Ayushman Vaya Vandana Card:PM
Government is running Mission Indradhanush campaign to prevent deadly diseases: PM
Our government is saving the money of the countrymen by making maximum use of technology in the health sector: PM
29 OCT 2024 3:09PM by PIB Delhi
On the occasion of Dhanvantari Jayanti and 9th Ayurveda Day, the Prime Minister, Shri Narendra Modi today launched, inaugurated and laid the foundation stone for multiple projects related to the health sector worth around Rs 12,850 crore at All India Institute of Ayurveda (AIIA) in New Delhi.
Addressing the gathering, the Prime Minister noted the occasion of Dhanvantari Jayanti and Dhanteras and conveyed his best wishes on the occasion. He conveyed his wishes to all business owners of the country as most people tend to buy something new for their homes, and also extended advanced greetings for Diwali.
The Prime Minister underlined that this Diwali is a historic one as Lord Shri Ram’s temple in Ayodhya will be lit up with thousands of diyas, making the celebrations unprecedented. “Lord Ram has once again returned to his abode in this year’s Diwali”, the Prime Minister remarked, adding that this wait is finally over not after 14 but 500 years.
Shri Modi said that it is no coincidence that this year’s festival of Dhanteras is an amalgamation of prosperity and health but a symbol of India’s culture and philosophy of life. Quoting sages and saints, the Prime Minister explained that health is considered supreme wealth and this ancient notion is finding acceptance across the world in the form of Yoga. Shri Modi expressed happiness that Ayurveda Diwas is being celebrated in more than 150 countries today and said that it is proof of the growing attraction towards Ayurveda, and India’s contribution to the world from its ancient past.
The Prime Minister underscored that in the past decade, the country had witnessed the beginning of a new chapter in the health sector with the amalgamation of knowledge of Ayurveda with Modern medicine. He added that All India Institute of Ayurveda had been a focal point of this chapter. Shri Modi remarked that seven years ago on Ayurveda day, he was fortunate to dedicate the first phase of the institute to the country and today with the blessings of Lord Dhanvantri, he was inaugurating the second phase of the institute. He noted that it would be possible to see the ancient techniques like Panchakarma infused with modern technology in this institute along with advanced research studies in the fields of Ayurveda and medical science. Shri Modi congratulated the citizens of India for this advancement.
Noting that the progress of a nation is directly proportional to the health of its citizens, the Prime Minister highlighted the government’s priority to the health of its citizens and outlined the five pillars of health policy. He listed the five pillars as preventive healthcare, early detection of ailments, free and low-cost treatment and medicines, availability of doctors in small towns and lastly expansion of technology in health services. “India is looking at the health sector as holistic health”, Shri Modi said, adding that the projects of today provide a glimpse of these five pillars. Touching upon the inauguration and foundation stone laying of projects worth more than Rs 13,000 crore, the Prime Minister mentioned creation of 4 centers of excellence under Ayush Health scheme, expansion of health services with the use of drones, helicopter service in AIIMS, Rishikesh, new infrastructure in AIIMS, New Delhi and AIIMS, Bilaspur, expansion of services in five other AIIMS in the country, establishment of medical colleges, bhoomi pujan of nursing colleges and other projects related to the health sector.The Prime Minister expressed happiness with several hospitals being established for the treatment of shramiks and said that it would become a center of treatment for shramiks. He also touched upon the inauguration of pharma units that would play a key role in manufacturing of advanced medicine and high quality stents and implants and further India’s growth.
The Prime Minister noted that most of us come from a background where illness meant a lightning strike on the entire family and especially in a poor household if a person is down with serious ailment, every member of the family was deeply affected. He added that there was a time when people would sell their houses, lands, jewelry, everything for treatment and be unable to bear the huge out-of-pocket expenditure while poor people had to make a choice between healthcare and other priorities of family. Shri Modi underlined that to overcome the despair of the poor, our Government introduced the Ayushman Bharat Yojana, where the government would bear the cost of hospitalization of the poor up to Rs. 5 lakh. The Prime Minister expressed satisfaction that about 4 crore poor people in the country have benefited from the Ayushman Yojana by getting treated without having to pay a single rupee. Shri Modi remarked that when he meets the beneficiaries of Ayushman Yojana in different states of the country, he feels satisfied that the scheme was a blessing for every person associated with it, be it a doctor or a paramedical staff.
Expressing satisfaction on the expansion of Ayushman Yojana, Shri Modi said that every elderly person was looking forward to it and the poll guarantee, if elected for the third term, of bringing all the elderly above 70 years of age under the ambit of Ayushman Yojana was being fulfilled. He added that every elderly person above 70 years of age in the country will get free treatment in the hospital by a Ayushman Vaya Vandana Card. Shri Modi highlighted that the card was universal and there was no restriction on income, be it poor or middle class or upper class. Informing that the scheme would prove to be a milestone for its universal applicability, Shri Modi remarked that with a Ayushman Vaya Vandana card for an elderly in the house, the Out-of-Pocket expenditure will be reduced to a great extent. He congratulated all the countrymen for this scheme and also informed that the scheme was not implemented in Delhi and West Bengal.
Reiterating the government’s priority to reduce the cost of treatment, be it the poor or middle class, the Prime Minister mentioned the launch of more than 14,000 PM Jan Aushadhi Kendras across the country where medicines are available at 80 percent discount. He informed that the poor and middle class have managed to save Rs 30,000 crore due to availability of cheap medicines. He further added that prices of devices like stents and knee implants have been reduced, therefore, preventing a loss of more than Rs 80,000 crores rupees by the common citizens. He also mentioned the free dialysis scheme and Mission Indradhanush campaign to prevent fatal diseases and saving the lives of pregnant women and newborn babies. The Prime Minister assured that he will not rest until the poor and middle class of the country are free from the burden of expensive treatment.
The Prime Minister emphasized the importance of timely diagnosis in reducing the risks and inconveniences associated with illnesses. He highlighted that over two lakh Ayushman Arogya Mandirs have been established across the country to facilitate early diagnosis and treatment. He said that these Arogya Mandirs enable crores of citizens to easily check for diseases like cancer, hypertension, and diabetes. He said that timely diagnosis leads to prompt treatment, ultimately saving costs for patients. The Prime Minister explained that the government is leveraging technology to enhance healthcare and save citizens’ money under the e-Sanjeevani scheme where over 30 crore people have consulted doctors online. “Free and accurate consultations from doctors have significantly reduced healthcare expenses”, he added. Shri Modi announced the launch of the U-win platform which will provide India with a technologically advanced interface in the health sector. "The world witnessed the success of our Co-win platform during the pandemic, and the success of the UPI payment system has become a global story," he said, adding that India aims to replicate this success in the healthcare sector through Digital Public Infrastructure.
The Prime Minister highlighted the unprecedented progress made in India's healthcare sector over the past decade, contrasting it with the limited achievements in the previous six to seven decades and said, “In the last 10 years, we have seen a record number of new AIIMS and medical colleges being established”. Referring to today’s occasion, the Prime Minister said that hospitals were inaugurated in Karnataka, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, and Andhra Pradesh. He also mentioned the foundation stone laying for new medical colleges in Narsapur and Bommasandra in Karnataka, Pithampur in Madhya Pradesh, Achitapuram in Andhra Pradesh, and Faridabad in Haryana. “Additionally, work has begun on the new ESIC Hospital in Meerut, Uttar Pradesh, and a new hospital was inaugurated in Indore”, he added. The Prime Minister emphasized that the increasing number of hospitals reflects a proportional rise in medical seats. He affirmed that no poor child's dream of becoming a doctor would be shattered, and no middle-class student would be forced to study abroad due to lack of options in India. Shri Modi informed that nearly 1 lakh new MBBS and MD seats have been added over the past 10 years and reiterated the commitment to announcing another 75,000 seats in the next five years.
The Prime Minister informed that 7.5 lakh registered AYUSH practitioners are already contributing to the nation’s healthcare. He stressed on increasing this number further and highlighted the growing demand for medical and wellness tourism in India. He stressed the need for the youth and AYUSH practitioners to prepare for expanding fields such as preventive cardiology, Ayurvedic orthopedics, and Ayurvedic rehabilitation centers, both in India and abroad. “Immense opportunities are being created for AYUSH practitioners. Our youth will not only progress themselves through these opportunities but will also render a great service to humanity”, he added.
PM Modi noted the rapid progress in medicine during the 21st century, with breakthroughs in treatments for previously incurable diseases. He said, “As the world places importance on wellness along with treatment, India has thousands of years of knowledge in this area.” The Prime Minister announced the launch of the Prakriti Parikshan Abhiyan aimed at designing ideal lifestyles and risk analysis for individuals using Ayurveda principles. He emphasized that this initiative can redefine the healthcare sector globally and provide a new perspective for the entire world.
Prime Minister Modi underscored the importance of validating traditional herbs like Ashwagandha, turmeric, and black pepper through high-impact scientific studies. “Lab validation of our traditional healthcare systems will not only increase the value of these herbs but also create a significant market”, he remarked, pointing to the rising demand for Ashwagandha, which is projected to reach $2.5 billion by the end of this decade.
Underlining that the success of AYUSH is transforming not only the health sector but also the economy, the Prime Minister informed that the AYUSH manufacturing sector has grown from $3 billion in 2014 to nearly $24 billion today, an 8-fold increase in just 10 years. He added that over 900 AYUSH start-ups are now operational in India, creating new opportunities for the youth. The Prime Minister highlighted the global export of AYUSH products to 150 countries, benefiting Indian farmers by turning local herbs and superfoods into global commodities. He also pointed out initiatives like the Namami Gange project, which promotes natural farming and herb cultivation along the Ganga river.
Reflecting on India’s commitment to health and well-being, Shri Modi said that it is the soul of India’s national character and social fabric. He emphasized that the government in the last 10 years has aligned the nation’s policies with the philosophy of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas.’ “In the next 25 years, these efforts will lay a strong foundation for a developed and healthy India”, Shri Modi concluded.
Union Minister for Health and Family Welfare & Chemicals & Fertilizers, Shri J P Nadda, and Minister of Labour and Employment & Youth Affairs and Sports, Dr Mansukh Mandaviya were present on the occasion among others.
Background
As a major addition to the flagship scheme Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PM-JAY), the Prime Minister launched expansion of health coverage to all senior citizens aged 70 years and above. This will help provide health coverage to all senior citizens regardless of their income.
It has been the constant endeavor of the Prime Minister to provide quality healthcare services all across the country. In a major boost to healthcare infrastructure, the Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone of multiple healthcare institutions.
The Prime Minister inaugurated Phase II of India’s First All India Institute of Ayurveda. It includes a Panchakarma hospital, an Ayurvedic pharmacy for drug manufacturing, a sports medicine unit, a central library, an IT and start-ups incubation center and a 500-seat auditorium among others. He also inaugurated three medical colleges at Mandsaur, Neemuch and Seoni in Madhya Pradesh. Further, he inaugurated facility and service extensions at various AIIMS in Bilaspur in Himachal Pradesh, Kalyani in West Bengal, Patna in Bihar, Gorakhpur in Uttar Pradesh, Bhopal in Madhya Pradesh, Guwahati in Assam and in New Delhi, which will also include a Jan Aushadhi Kendra. The Prime Minister also inaugurated a Super Speciality Block in Government Medical College at Bilaspur in Chhattisgarh and a Critical Care Block in Bargarh, Odisha.
The Prime Minister also laid the foundation stone of five Nursing Colleges in Shivpuri, Ratlam, Khandwa, Rajgarh and Mandsaur in Madhya Pradesh; 21 Critical Care Blocks at Himachal Pradesh, Karnataka, Manipur, Tamil Nadu and Rajasthan under Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission (PM-ABHIM) and several facilities and service extensions at AIIMS in New Delhi and in Bilaspur, Himachal Pradesh.
The Prime Minister also inaugurated an ESIC Hospital at Indore in Madhya Pradesh, and lay the foundation stone for ESIC hospitals at Faridabad in Haryana, Bommasandra and Narasapur in Karnataka, Indore in Madhya Pradesh, Meerut in Uttar Pradesh, and Atchutapuram in Andhra Pradesh. These projects will bring healthcare benefits to around 55 lakh ESI beneficiaries.
The Prime Minister has been a strong proponent of expanding the usage of technology to enhance service delivery across sectors. In an innovative usage of drone technology to enhance service delivery to make healthcare more accessible, the Prime Minister launched drone services at 11 Tertiary Healthcare Institutions. These are AIIMS Rishikesh in Uttarakhand, AIIMS Bibinagar in Telangana, AIIMS Guwahati in Assam, AIIMS Bhopal in Madhya Pradesh, AIIMS Jodhpur in Rajasthan, AIIMS Patna in Bihar, AIIMS Bilaspur in Himachal Pradesh, AIIMS Raebareli in Uttar Pradesh, AIIMS Raipur in Chhattisgarh, AIIMS Mangalagiri in Andhra Pradesh and RIMS Imphal in Manipur. He will also launch Helicopter Emergency Medical Services from AIIMS Rishikesh, which will help deliver speedy medical care.
The Prime Minister launched the U-WIN portal. It will benefit pregnant women and infants by fully digitalizing the vaccination process. It will ensure timely administration of life-saving vaccines to pregnant women and children (from birth to 16 years) against 12 vaccine-preventable diseases. Further, the Prime Minister also launched a portal for allied and healthcare professionals and institutes. It will act as a centralized database of existing healthcare professionals and institutes.
The Prime Minister launched several initiatives to strengthen the R&D and testing infrastructure to improve the healthcare ecosystem in the country. The Prime Minister inaugurated a Central Drugs Testing Laboratory in Gothapatna in Bhubaneswar, Odisha.
He laid the foundation stone of two Central Research Institutes in Yoga and Naturopathy at Khordha in Odisha, Raipur in Chhattisgarh. He also laid the foundation stone of four Centres of Excellence at NIPER Ahmedabad in Gujarat for medical devices, NIPER Hyderabad in Telangana for bulk drugs, NIPER Guwahati in Assam for phytopharmaceuticals, and NIPER Mohali in Punjab for anti-bacterial anti-viral drug discovery and development.
The Prime Minister launched four Ayush Centres of Excellence, namely Centre of Excellence for diabetes and metabolic disorders at Indian Institute of Science, Bengaluru; Centre of Excellence in sustainable Ayush for advanced technological solutions, start-up support and net zero sustainable solutions for Rasaushadhies at IIT Delhi; Centre of Excellence for fundamental and translational research in Ayurveda at Central Drug Research Institute, Lucknow; and Centre of Excellence on Ayurveda and Systems Medicine at JNU, New Delhi.
In a major boost to Make in India initiative in the healthcare sector, Prime Minister inaugurated five projects under the Production Linked Incentive (PLI) scheme for medical devices and bulk drugs at Vapi in Gujarat, Hyderabad in Telangana, Bengaluru in Karnataka, Kakinada in Andhra Pradesh and Nalagarh in Himachal Pradesh. These units will manufacture high-end medical devices, such as body implants and critical care equipment, along with important bulk drugs.
The Prime Minister also launched a nationwide campaign, “Desh Ka Prakriti Parikshan Abhiyan,” that aims to raise health awareness among the citizens. He also launched the State specific Action Plan on Climate Change and Human Health for each state and UT which will lay out adaptation strategies towards developing climate resilient healthcare services.