ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୧୨,୮୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ଏକାଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ, ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଭିତ୍ତିଭୂମି ବୃଦ୍ଧି ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା, ଆଜି ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ପଦକ୍ଷେପ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଉନ୍ନତମାନର ଏବଂ ସୁଲଭ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଖୁସିର ବିଷୟ ଯେ ଆଜି ୧୫୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶରେ ଆୟୁର୍ବେଦ ଦିବସ ପାଳନ କରାଯାଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ନୀତିର ୫ଟି ସ୍ତମ୍ଭ ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ସରକାର : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଏବେ ଦେଶର ୭୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକଙ୍କୁ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ମିଳିବ, ଏଭଳି ବୟସ୍କଙ୍କୁ ମିଳିବ ଆୟୁଷ୍ମାନ ବୟ ବନ୍ଦନା କାର୍ଡ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମାରାତ୍ମକ ରୋଗ ରୋକିବା ପାଇଁ ସରକାର ମିଶନ ଇନ୍ଦ୍ରଧନୁଷ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ସର୍ବାଧିକ ବ୍ୟବହାର କରି ଆମ ସରକାର ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରୁଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
29 OCT 2024 3:09PM by PIB Bhubaneswar
ନ୍ତରୀ ଜୟନ୍ତୀ ଏବଂ ନବମ ଆୟୁର୍ବେଦ ଦିବସ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀସ୍ଥିତ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ଆୟୁର୍ବେଦ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଏଆଇଆଇଏ)ରେ ପ୍ରାୟ ୧୨,୮୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ଏକାଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ, ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନନ୍ତ୍ୱରୀ ଜୟନ୍ତୀ ଓ ଧନତେରସ ଅବସରର ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା ସହ ଏହି ଅବସରରେ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ । ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ ନିଜ ଘର ପାଇଁ କିଛି ନୂଆ କିଣିବା ସହ ଦୀପାବଳି ପାଇଁ ଆଗୁଆ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିବାରୁ ସେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସାୟୀ ମାଲିକଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ମନ୍ଦିର ହଜାର ହଜାର ଦୀପରେ ଆଲୋକିତ ହେଉଥିବାରୁ ଏହି ଦୀପାବଳି ଏକ ଐତିହାସିକ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। "ଚଳିତ ବର୍ଷ ଦୀପାବଳିରେ ଭଗବାନ ରାମ ପୁଣି ଥରେ ନିଜ ବାସଭବନକୁ ଫେରିଛନ୍ତି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରତୀକ୍ଷାର ଅନ୍ତ ୧୪ ବର୍ଷ ପରେ ନୁହେଁ ବରଂ ୫୦୦ ବର୍ଷ ପରେ ଶେଷରେ ଶେଷ ହୋଇଛି ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଚଳିତ ବର୍ଷର ଧନତେରସ ପର୍ବ ସମୃଦ୍ଧି ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ମିଶ୍ରଣ ନୁହେଁ ବରଂ ଭାରତର ସଂସ୍କୃତି ଓ ଜୀବନ ଦର୍ଶନର ପ୍ରତୀକ। ଋଷି ଓ ସନ୍ଥମାନଙ୍କୁ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବୁଝାଇଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସମ୍ପତ୍ତି ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ ଏବଂ ଏହି ପ୍ରାଚୀନ ଧାରଣା ଯୋଗ ଆକାରରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଗ୍ରହଣୀୟତା ଲାଭ କରୁଛି । ଆଜି ୧୫୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶରେ ଆୟୁର୍ବେଦ ଦିବସ ପାଳନ କରାଯାଉଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଆୟୁର୍ବେଦ ପ୍ରତି ବଢୁଥିବା ଆକର୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରାଚୀନ ଅତୀତରୁ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରତି ଭାରତର ଅବଦାନର ପ୍ରମାଣ ।
ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଆୟୁର୍ବେଦ ଜ୍ଞାନର ଆଧୁନିକ ଚିକିତ୍ସା ସହିତ ମିଶ୍ରଣ ସହିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ଆୟୁର୍ବେଦ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏହି ଅଧ୍ୟାୟର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ପାଲଟିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ୭ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆୟୁର୍ବେଦ ଦିବସରେ ସେ ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ଲାଭ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଜି ଭଗବାନ ଧନନ୍ତ୍ୱରୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ସେ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଦ୍ବିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଉଦଘାଟନ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ଆୟୁର୍ବେଦ ଓ ଚିକିତ୍ସା ବିଜ୍ଞାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉନ୍ନତ ଗବେଷଣା ଅଧ୍ୟୟନ ସହିତ ପଞ୍ଚକର୍ମ ଭଳି ପ୍ରାଚୀନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ମିଶାଇ ଦେଖିବା ସମ୍ଭବ ହେବ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଏହି ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରଗତି ସିଧାସଳଖ ନାଗରିକଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସହିତ ସମାନ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାର ନାଗରିକଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ନୀତିର ପାଞ୍ଚଟି ସ୍ତମ୍ଭ ବିଷୟରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରତିଷେଧକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ରୋଗର ଶୀଘ୍ର ଚିହ୍ନଟ, ମାଗଣା ଓ ଶସ୍ତା ଚିକିତ୍ସା ଓ ଔଷଧ, ଛୋଟ ସହରରେ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ଶେଷରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାରେ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ପ୍ରସାର ଆଦି ଏହି ୫ଟି ସ୍ତମ୍ଭକୁ ସେ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରିଥିଲେ। "ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭାବରେ ଦେଖୁଛି", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଲେ ଯେ ଆଜିର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ଏହି ପାଞ୍ଚଟି ସ୍ତମ୍ଭର ଝଲକ ପ୍ରଦାନ କରେ । ୧୩,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆୟୁଷ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୪ଟି ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ସୃଷ୍ଟି, ଡ୍ରୋନ୍ ବ୍ୟବହାର କରି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ଋଷିକେଶସ୍ଥିତ ଏମସରେ ହେଲିକପ୍ଟର ସେବା, ଏମସ, ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଏମସ, ବିଳାସପୁରରେ ନୂତନ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଦେଶର ଅନ୍ୟ ପାଞ୍ଚଟି ଏମସରେ ସେବା ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ମେଡିକାଲ କଲେଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠା, ନର୍ସିଂ କଲେଜର ଭୂମି ପୂଜନ ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପ । ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଅନେକ ହସ୍ପିଟାଲ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ସହ ଏହା ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା କେନ୍ଦ୍ର ରେ ପରିଣତ ହେବ ବୋଲି କହିଥିଲେ। ଉନ୍ନତ ଔଷଧ ଏବଂ ଉଚ୍ଚମାନର ଷ୍ଟେଣ୍ଟ ଏବଂ ପ୍ରତିରୋପଣ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ଫାର୍ମା ୟୁନିଟ୍ ଗୁଡ଼ିକର ଉଦଘାଟନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଏପରି ପୃଷ୍ଠଭୂମିରୁ ଆସିଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ଅସୁସ୍ଥତାର ଅର୍ଥ ସମଗ୍ର ପରିବାର ଉପରେ ବଜ୍ରପାତ ହୁଏ ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ଗରିବ ପରିବାରରେ ଯଦି କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ଗମ୍ଭୀର ରୋଗରେ ପୀଡ଼ିତ ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ ପରିବାରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଦସ୍ୟ ଗଭୀର ଭାବରେ ପ୍ରଭାବିତ ହୁଅନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ଘର, ଜମି, ଗହଣା, ସବୁକିଛି ବିକ୍ରି କରୁଥିଲେ ଏବଂ ବିପୁଳ ପକେଟ୍ ଖର୍ଚ୍ଚ ବହନ କରିବାକୁ ଅସମର୍ଥ ହେଉଥିଲେ ଏବଂ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ପରିବାରର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରାଥମିକତା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ବାଛିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗରିବଙ୍କ ନିରାଶା ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ ଗରିବଙ୍କ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ଭର୍ତ୍ତି ହେବାର ଖର୍ଚ୍ଚ ସରକାର ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବହନ କରିବେ । ଦେଶର ପ୍ରାୟ ୪ କୋଟି ଗରିବ ଲୋକ ବିନା ଟଙ୍କାରେ ଚିକିତ୍ସା କରାଇ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନାରୁ ଉପକୃତ ହୋଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଭେଟିବା ବେଳେ ସେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଯେ ଏହି ଯୋଜନା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଆଶୀର୍ବାଦ, ସେ ଡାକ୍ତର ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ପାରାମେଡିକାଲ କର୍ମଚାରୀ ହୁଅନ୍ତୁ ।
ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ନେଇ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୟସ୍କ ବ୍ୟକ୍ତି ଏହାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ନିର୍ବାଚିତ ହେଲେ ୭୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର ସମସ୍ତ ବୟସ୍କଙ୍କୁ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନା ପରିସରଭୁକ୍ତ କରିବାର ନିର୍ବାଚନୀ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପୂରଣ ହେଉଛି। ଆୟୁଷ୍ମାନ ବୟ ବନ୍ଦନା କାର୍ଡ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ୭୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୟସ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ମାଗଣା ରେ ଚିକିତ୍ସା କରାଯିବ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ କାର୍ଡ ସାର୍ବଜନୀନ ଏବଂ ଗରିବ ହେଉ କି ମଧ୍ୟବିତ୍ତ କିମ୍ବା ଉଚ୍ଚବର୍ଗର, ଆୟ ଉପରେ କୌଣସି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ନାହିଁ | ଏହି ଯୋଜନା ଏହାର ସାର୍ବଜନୀନ ପ୍ରୟୋଗ ପାଇଁ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ ବୋଲି ସୂଚନା ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଘରେ ଜଣେ ବୟସ୍କଙ୍କ ପାଇଁ ଆୟୁଷ୍ମାନ ବୟ ବନ୍ଦନା କାର୍ଡ ଦ୍ୱାରା ପକେଟ୍ ବ୍ୟୟ ବହୁ ପରିମାଣରେ ହ୍ରାସ ପାଇବ। ଏହି ଯୋଜନା ପାଇଁ ସେ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହ ଦିଲ୍ଲୀ ଓ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ଏହି ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇନଥିବା ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି।
ଗରିବ ହୁଅନ୍ତୁ ବା ମଧ୍ୟବିତ୍ତ, ଚିକିତ୍ସା ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ଦୋହରାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ୧୪,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ରିହାତିରେ ଔଷଧ ଉପଲବ୍ଧ । ଶସ୍ତା ଔଷଧ ଉପଲବ୍ଧ ଥିବାରୁ ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ମାନେ ୩୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ଷ୍ଟେଣ୍ଟ ଓ ଆଣ୍ଠୁ ପ୍ରତିରୋପଣ ଭଳି ଉପକରଣର ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି, ତେଣୁ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କୁ ୮୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ କ୍ଷତି ସହିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ। ମାରାତ୍ମକ ରୋଗ ରୋକିବା ଏବଂ ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳା ଓ ନବଜାତ ଶିଶୁଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ମାଗଣା ଡାଏଲିସିସ୍ ଯୋଜନା ଏବଂ ମିଶନ ଇନ୍ଦ୍ରଧନୁଷ ଅଭିଯାନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଦେଶର ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଲୋକମାନେ ମହଙ୍ଗା ଚିକିତ୍ସା ବୋଝରୁ ମୁକ୍ତ ନ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେ ବିଶ୍ରାମ ନେବେ ନାହିଁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି।
ରୋଗ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ବିପଦ ଏବଂ ଅସୁବିଧାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ରେ ଠିକ୍ ସମୟରେ ରୋଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଶୀଘ୍ର ରୋଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର କୋଟି କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କୁ କର୍କଟ, ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ଏବଂ ମଧୁମେହ ଭଳି ରୋଗକୁ ସହଜରେ ଯାଞ୍ଚ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଠିକ୍ ସମୟରେ ରୋଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରାଗଲେ ତୁରନ୍ତ ଚିକିତ୍ସା ମିଳିଥାଏ, ଯାହା ଶେଷରେ ରୋଗୀଙ୍କ ଖର୍ଚ୍ଚ ସଞ୍ଚୟ କରିଥାଏ । ଇ-ସଞ୍ଜୀବନୀ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନାଗରିକଙ୍କ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଉପଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ ୩୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଅନଲାଇନରେ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ନେଇଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥିଲେ । "ଡାକ୍ତରଙ୍କ ମାଗଣା ଏବଂ ସଠିକ ପରାମର୍ଶ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିଛି", ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ୟୁ-ୱିନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଭାରତକୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈଷୟିକ ସ୍ତରରେ ଉନ୍ନତ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ବିଶ୍ୱ ଆମର କୋ-ୱିନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ସଫଳତା ଦେଖିଛି ଏବଂ ୟୁପିଆଇ ପେମେଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମର ସଫଳତା ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କାହାଣୀରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି, ଡିଜିଟାଲ ପବ୍ଲିକ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ସଫଳତାକୁ ଦୋହରାଇବାକୁ ଭାରତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି ।
ଗତ ୬ରୁ ୭ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ନୂତନ ଏମସ ଏବଂ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଥିବା ଦେଖିଛୁ"। ଆଜିର ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶରେ ଡାକ୍ତରଖାନା ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି। କର୍ଣ୍ଣାଟକର ନରସାପୁର ଏବଂ ବୋମ୍ମାସାନ୍ଦ୍ରା, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ପିଥମପୁର, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ଅଚିତାପୁରମ୍ ଏବଂ ହରିୟାଣାର ଫରିଦାବାଦରେ ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜର ଶିଳାନ୍ୟାସ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଏହାବ୍ୟତୀତ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ମିରଟରେ ନୂତନ ଇଏସଆଇସି ହସ୍ପିଟାଲ ଉପରେ କାମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ଏବଂ ଇନ୍ଦୋରରେ ଏକ ନୂତନ ହସ୍ପିଟାଲ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଡାକ୍ତରଖାନା ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ଡାକ୍ତରୀ ସିଟ୍ ରେ ଆନୁପାତିକ ବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି । କୌଣସି ଗରିବ ପିଲାଙ୍କ ଡାକ୍ତର ହେବାର ସ୍ୱପ୍ନ ଭାଙ୍ଗିବ ନାହିଁ ଏବଂ ଭାରତରେ ବିକଳ୍ପ ଅଭାବରୁ କୌଣସି ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ବିଦେଶରେ ପାଠ ପଢ଼ିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହେବେ ନାହିଁ ବୋଲି ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପାଖାପାଖି ୧ ଲକ୍ଷ ନୂଆ ଏମ୍ ବିବିଏସ୍ ଓ ଏମ୍ ଡି ସିଟ୍ ଯୋଡ଼ାଯାଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆଉ ୭୫,୦୦୦ ସିଟ୍ ଘୋଷଣା କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦୋହରାଇଥିଲେ।
୭.୫ ଲକ୍ଷ ପଞ୍ଜିକୃତ ଆୟୁଷ ଚିକିତ୍ସକ ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ସେ ଏହି ସଂଖ୍ୟାକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତରେ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା ପର୍ଯ୍ୟଟନର ବଢୁଥିବା ଚାହିଦା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରତିଷେଧକ କାର୍ଡିଓଲୋଜି, ଆୟୁର୍ବେଦିକ ଅର୍ଥୋପେଡିକ୍ସ ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ଥଇଥାନ କେନ୍ଦ୍ର ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଉଭୟ ଭାରତ ତଥା ବିଦେଶରେ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ଯୁବ ଓ ଆୟୁଷ ଚିକିତ୍ସକମାନେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଆୟୁଷ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ପାଇଁ ବିପୁଳ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି। ଆମର ଯୁବପିଢ଼ି ଏହି ସୁଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ କେବଳ ନିଜକୁ ଉନ୍ନତ କରିବେ ନାହିଁ ବରଂ ମାନବତା ପାଇଁ ଏକ ମହାନ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଔଷଧର ଦ୍ରୁତ ଅଗ୍ରଗତି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପୂର୍ବରୁ ଦୁରାରୋଗ୍ୟ ରୋଗର ଚିକିତ୍ସାରେ ସଫଳତା ପାଇଥିଲେ । ବିଶ୍ୱ ଚିକିତ୍ସା ସହିତ ସୁସ୍ଥତାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଥିବା ବେଳେ ଭାରତ ପାଖରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ଜ୍ଞାନ ରହିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆୟୁର୍ବେଦ ନୀତି ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆଦର୍ଶ ଜୀବନଶୈଳୀ ଏବଂ ବିପଦ ବିଶ୍ଳେଷଣ ଡିଜାଇନ୍ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରକୃତି ପରୀକ୍ଷା ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପୁନଃସଂକଳ୍ପିତ କରିପାରିବ ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଅଶ୍ଵଗନ୍ଧା, ହଳଦୀ ଓ ଗୋଲମରିଚ ଭଳି ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧକୁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଅଧ୍ୟୟନ ମାଧ୍ୟମରେ ମାନ୍ୟତା ଦେବା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । "ଆମର ପାରମ୍ପରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପରୀକ୍ଷାଗାର ବୈଧତା କେବଳ ଏହି ଔଷଧର ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବଜାର ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ", ସେ କହିଛନ୍ତି, ଅଶ୍ୱଗନ୍ଧାର ବଢୁଥିବା ଚାହିଦାକୁ ସୂଚାଇ, ଯାହା ଚଳିତ ଦଶନ୍ଧି ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ୨.୫ ବିଲିୟନ ଡଲାରରେ ପହଞ୍ଚିବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି।
ଆୟୁଷର ସଫଳତା କେବଳ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ନୁହେଁ ବରଂ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆୟୁଷ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ର ୨୦୧୪ରେ ୩ ବିଲିୟନ ଡଲାରଥିବା ବେଳେ ଆଜି ଏହା ପ୍ରାୟ ୨୪ ବିଲିୟନ ଡଲାରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା କି ମାତ୍ର ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୮ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ୯୦୦ରୁ ଅଧିକ ଆୟୁଷ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଛି ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୫୦ଟି ଦେଶକୁ ଆୟୁଷ ଉତ୍ପାଦର ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ରପ୍ତାନୀ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ସ୍ଥାନୀୟ ଜଡ଼ିବୁଟି ଏବଂ ସୁପରଫୁଡକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସାମଗ୍ରୀରେ ପରିଣତ କରି ଭାରତୀୟ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିଥିଲା । ଗଙ୍ଗା ନଦୀ କୂଳରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଏବଂ ଔଷଧଚାଷକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ନମାମି ଗଙ୍ଗେ ପ୍ରକଳ୍ପ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଭାରତର ଜାତୀୟ ଚରିତ୍ର ଏବଂ ସାମାଜିକ ଢାଞ୍ଚାର ଆତ୍ମା । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାର ଦେଶର ନୀତିକୁ 'ସବକା ସାଥ, ସବ୍ କା ବିକାଶ'ର ଦର୍ଶନ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ପ୍ରୟାସ ଏକ ବିକଶିତ ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ମଜଭୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଶେଷରେ କହିଛନ୍ତି।
ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ରସାୟନ ଓ ସାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଜେପି ନଡ୍ଡା ଏବଂ ଶ୍ରମ ଓ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଫ୍ଲାଗସିପ୍ ଯୋଜନା ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଆରୋଗ୍ୟ ଯୋଜନା (ପିଏମ-ଜେଏୱାଇ)ରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସଂଯୋଜନ ଭାବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୭୦ ବର୍ଷ କିମ୍ବା ତା'ଠାରୁ ଅଧିକ ବୟସର ସମସ୍ତ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ସମସ୍ତ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଆୟ ନିର୍ବିଶେଷରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୀମା ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଗୁଣାତ୍ମକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଯୋଗାଇଦେବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକାଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଅନୁଷ୍ଠାନର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ଆୟୁର୍ବେଦ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ । ଏଥିରେ ପଞ୍ଚକର୍ମ ହସ୍ପିଟାଲ, ଔଷଧ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ଫାର୍ମାସି, ସ୍ପୋର୍ଟସ ମେଡିସିନ୍ ୟୁନିଟ୍, ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ ଲାଇବ୍ରେରୀ, ଆଇଟି ଓ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇନକ୍ୟୁବେସନ୍ ସେଣ୍ଟର ଓ ୫୦୦ ସିଟ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ଅଡିଟୋରିୟମ୍ ରହିଛି। ସେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ମନ୍ଦସୌର, ନିମଚ ଏବଂ ସିଓନୀରେ ତିନୋଟି ମେଡିକାଲ କଲେଜର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହାବ୍ୟତୀତ ସେ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ବିଳାସପୁର, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର କଲ୍ୟାଣୀ, ବିହାରର ପାଟନା, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଗୋରଖପୁର, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଭୋପାଳ, ଆସାମର ଗୌହାଟୀ ଏବଂ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ବିଭିନ୍ନ ଏମସରେ ସୁବିଧା ଏବଂ ସେବା ସମ୍ପ୍ରସାରଣର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଛତିଶଗଡ଼ର ବିଳାସପୁରସ୍ଥିତ ସରକାରୀ ମେଡିକାଲ କଲେଜରେ ସୁପର ସ୍ପେଶାଲିଟି ବ୍ଲକ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶାର ବରଗଡ଼ରେ ଏକ କ୍ରିଟିକାଲ କେୟାର ବ୍ଲକକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଶିବପୁରୀ, ରତଲାମ, ଖଣ୍ଡୱା, ରାଜଗଡ଼ ଏବଂ ମନ୍ଦସୌରରେ ୫ଟି ନର୍ସିଂ କଲେଜର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି। ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମିଶନ (ପିଏମ-ଏଭିଆଇଏମ୍) ଅଧୀନରେ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ମଣିପୁର, ତାମିଲନାଡୁ ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନରେ ୨୧ଟି କ୍ରିଟିକାଲ କେୟାର ବ୍ଲକ୍ ଏବଂ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଏମସ ଏବଂ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ବିଳାସପୁରରେ ଅନେକ ସୁବିଧା ଏବଂ ସେବା ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଆଦି ରହିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଇନ୍ଦୋରଠାରେ ଏକ ଇଏସଆଇସି ହସ୍ପିଟାଲର ଉଦଘାଟନ କରିବା ସହ ହରିୟାଣାର ଫରିଦାବାଦ, କର୍ଣ୍ଣାଟକର ବୋମ୍ମାସାନ୍ଦ୍ରା ଏବଂ ନରସାପୁର, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଇନ୍ଦୋର, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ମିରଟ ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ଅଚୁତପୁରମରେ ଇଏସଆଇସି ହସ୍ପିଟାଲର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଖାପାଖି ୫୫ ଲକ୍ଷ ଇଏସଆଇ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେବା ଯୋଗାଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ବ୍ୟବହାରକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ ସମର୍ଥକ ଅଟନ୍ତି । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ କରିବା ପାଇଁ ସେବା ପ୍ରଦାନକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଡ୍ରୋନ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଅଭିନବ ବ୍ୟବହାର ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୧ଟି କ୍ଷେତ୍ର ସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ଡ୍ରୋନ୍ ସେବାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ସେଗୁଡ଼ିକ ହେଲା ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଏମସ ଋଷିକେଶ, ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଏମସ ବିବିନଗର, ଆସାମର ଗୌହାଟୀ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଏମସ ଭୋପାଳ, ରାଜସ୍ଥାନର ଏମସ ଯୋଧପୁର, ବିହାରର ଏମସ ପାଟନା, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଏମସ ବିଳାସପୁର, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଏମସ ରାୟବରେଲି, ଛତିଶଗଡ଼ର ଏମସ ରାୟପୁର, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ଏମସ ମଙ୍ଗଳାଗିରି ଏବଂ ମଣିପୁରର ରିମସ ଇମ୍ଫାଲ। ସେ ଏମସ ଋଷିକେଶରୁ ହେଲିକପ୍ଟର ଜରୁରୀକାଳୀନ ଚିକିତ୍ସା ସେବାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦ୍ରୁତ ଚିକିତ୍ସା ସେବା ଯୋଗାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୟୁ-ୱିନ୍ ପୋର୍ଟାଲର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଟିକାକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଡିଜିଟାଲ କରି ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁମାନେ ଉପକୃତ ହେବେ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ (ଜନ୍ମରୁ ୧୬ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) ୧୨ଟି ଟିକା ପ୍ରତିରୋଧଯୋଗ୍ୟ ରୋଗ ବିରୋଧରେ ଜୀବନ ରକ୍ଷାକାରୀ ଟିକା ଠିକ୍ ସମୟରେ ପ୍ରଦାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବ। ଏହାବ୍ୟତୀତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପେସାଦାର ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡିକ ପାଇଁ ଏକ ପୋର୍ଟାଲର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପେସାଦାର ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀଭୂତ ଡାଟାବେସ୍ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ଏବଂ ପରୀକ୍ଷଣ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଓଡ଼ିଶାର ଭୁବନେଶ୍ୱରର ଗୋଠପାଟଣାଠାରେ ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଔଷଧ ପରୀକ୍ଷାଗାରକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ ।
ଓଡ଼ିଶାର ଖୋର୍ଦ୍ଧା, ଛତିଶଗଡ଼ର ରାୟପୁରଠାରେ ଯୋଗ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ଚିକିତ୍ସା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୁଇଟି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି। ଗୁଜରାଟର ଏନ୍ଆଇପିଇଆର ଅହମ୍ମଦାବାଦଠାରେ ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ପାଇଁ ୪ଟି ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର, ବଲ୍କ ଔଷଧ ପାଇଁ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଏନ୍ଆଇପିଇଆର ହାଇଦ୍ରାବାଦ, ଫାଇଟୋଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍ ପାଇଁ ଆସାମର ଏନ୍ଆଇପିଇଆର୍ ଗୁଆହାଟୀ ଏବଂ ଆଣ୍ଟି-ବ୍ୟାକ୍ଟେରିଆଲ ଆଣ୍ଟି-ଭାଇରାଲ୍ ଔଷଧ ଆବିଷ୍କାର ଓ ବିକାଶ ପାଇଁ ପଞ୍ଜାବର ନାଇପର ମୋହାଲିରେ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁସ୍ଥିତ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ସାଇନ୍ସରେ ସେଣ୍ଟର ଅଫ୍ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ ଫର ଡାଇବେଟିସ୍ ଆଣ୍ଡ ମେଟାବୋଲିକ୍ ଡିସଅର୍ଡର ନାମରେ ୪ଟି ଆୟୁଷ ସେଣ୍ଟର ଅଫ୍ ଏକ୍ସଲେନ୍ସର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଆଇଆଇଟି ଦିଲ୍ଲୀରେ ରସୌସଧୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ବୈଷୟିକ ସମାଧାନ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସହାୟତା ଏବଂ ନିଟ୍ ଶୂନ୍ୟ ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ପାଇଁ ସ୍ଥାୟୀ ଆୟୁଷ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର; ଲକ୍ଷ୍ନୌସ୍ଥିତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଔଷଧ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ଆୟୁର୍ବେଦରେ ମୌଳିକ ଏବଂ ଅନୁବାଦିକ ଗବେଷଣା ପାଇଁ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର; ଏବଂ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଜେଏନୟୁରେ ଆୟୁର୍ବେଦ ଏବଂ ପ୍ରଣାଳୀ ମେଡିସିନ୍ ଉପରେ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ଆଦି ରହିଛି ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜୁରାଟର ବାପି, ତେଲେଙ୍ଗାନାର ହାଇଦ୍ରାବାଦ, କର୍ଣ୍ଣାଟକର ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର କାକିନାଡା ଏବଂ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ନାଲାଗଡ଼ଠାରେ ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ଏବଂ ବଲ୍କ ଔଷଧ ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦନ ସଂଯୁକ୍ତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ (ପିଏଲଆଇ) ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପାଞ୍ଚଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଏହି ୟୁନିଟଗୁଡ଼ିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବଲ୍କ ଔଷଧ ସହିତ ଅଙ୍ଗ ପ୍ରତିରୋପଣ ଏବଂ କ୍ରିଟିକାଲ କେୟାର ଉପକରଣ ଭଳି ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ଉତ୍ପାଦନ କରିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ "ଦେଶ କା ପ୍ରକୃତି ପରୀକ୍ଷଣ ଅଭିଯାନ" ନାମରେ ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା । ସେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ମାନବ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ରାଜ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଯାହା ଜଳବାୟୁ ସହନଶୀଳ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ବିକାଶ ଦିଗରେ ଅନୁକୂଳ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବ ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi launches, inaugurates and lays the foundation stone of multiple projects related to health sector worth over Rs 12,850 crore
Augmenting the healthcare infrastructure is our priority, Initiatives relating to the sector launched today will make top-quality and affordable facilities available to the citizens:PM
It is a matter of happiness for all of us that today Ayurveda Day is being celebrated in more than 150 countries: PM
Government has set five pillars of health policy:PM
Now every senior citizen of the country above the age of 70 years will get free treatment in the hospital,Such elderly people will be given Ayushman Vaya Vandana Card:PM
Government is running Mission Indradhanush campaign to prevent deadly diseases: PM
Our government is saving the money of the countrymen by making maximum use of technology in the health sector: PM
29 OCT 2024 3:09PM by PIB Delhi
On the occasion of Dhanvantari Jayanti and 9th Ayurveda Day, the Prime Minister, Shri Narendra Modi today launched, inaugurated and laid the foundation stone for multiple projects related to the health sector worth around Rs 12,850 crore at All India Institute of Ayurveda (AIIA) in New Delhi.
Addressing the gathering, the Prime Minister noted the occasion of Dhanvantari Jayanti and Dhanteras and conveyed his best wishes on the occasion. He conveyed his wishes to all business owners of the country as most people tend to buy something new for their homes, and also extended advanced greetings for Diwali.
The Prime Minister underlined that this Diwali is a historic one as Lord Shri Ram’s temple in Ayodhya will be lit up with thousands of diyas, making the celebrations unprecedented. “Lord Ram has once again returned to his abode in this year’s Diwali”, the Prime Minister remarked, adding that this wait is finally over not after 14 but 500 years.
Shri Modi said that it is no coincidence that this year’s festival of Dhanteras is an amalgamation of prosperity and health but a symbol of India’s culture and philosophy of life. Quoting sages and saints, the Prime Minister explained that health is considered supreme wealth and this ancient notion is finding acceptance across the world in the form of Yoga. Shri Modi expressed happiness that Ayurveda Diwas is being celebrated in more than 150 countries today and said that it is proof of the growing attraction towards Ayurveda, and India’s contribution to the world from its ancient past.
The Prime Minister underscored that in the past decade, the country had witnessed the beginning of a new chapter in the health sector with the amalgamation of knowledge of Ayurveda with Modern medicine. He added that All India Institute of Ayurveda had been a focal point of this chapter. Shri Modi remarked that seven years ago on Ayurveda day, he was fortunate to dedicate the first phase of the institute to the country and today with the blessings of Lord Dhanvantri, he was inaugurating the second phase of the institute. He noted that it would be possible to see the ancient techniques like Panchakarma infused with modern technology in this institute along with advanced research studies in the fields of Ayurveda and medical science. Shri Modi congratulated the citizens of India for this advancement.
Noting that the progress of a nation is directly proportional to the health of its citizens, the Prime Minister highlighted the government’s priority to the health of its citizens and outlined the five pillars of health policy. He listed the five pillars as preventive healthcare, early detection of ailments, free and low-cost treatment and medicines, availability of doctors in small towns and lastly expansion of technology in health services. “India is looking at the health sector as holistic health”, Shri Modi said, adding that the projects of today provide a glimpse of these five pillars. Touching upon the inauguration and foundation stone laying of projects worth more than Rs 13,000 crore, the Prime Minister mentioned creation of 4 centers of excellence under Ayush Health scheme, expansion of health services with the use of drones, helicopter service in AIIMS, Rishikesh, new infrastructure in AIIMS, New Delhi and AIIMS, Bilaspur, expansion of services in five other AIIMS in the country, establishment of medical colleges, bhoomi pujan of nursing colleges and other projects related to the health sector.The Prime Minister expressed happiness with several hospitals being established for the treatment of shramiks and said that it would become a center of treatment for shramiks. He also touched upon the inauguration of pharma units that would play a key role in manufacturing of advanced medicine and high quality stents and implants and further India’s growth.
The Prime Minister noted that most of us come from a background where illness meant a lightning strike on the entire family and especially in a poor household if a person is down with serious ailment, every member of the family was deeply affected. He added that there was a time when people would sell their houses, lands, jewelry, everything for treatment and be unable to bear the huge out-of-pocket expenditure while poor people had to make a choice between healthcare and other priorities of family. Shri Modi underlined that to overcome the despair of the poor, our Government introduced the Ayushman Bharat Yojana, where the government would bear the cost of hospitalization of the poor up to Rs. 5 lakh. The Prime Minister expressed satisfaction that about 4 crore poor people in the country have benefited from the Ayushman Yojana by getting treated without having to pay a single rupee. Shri Modi remarked that when he meets the beneficiaries of Ayushman Yojana in different states of the country, he feels satisfied that the scheme was a blessing for every person associated with it, be it a doctor or a paramedical staff.
Expressing satisfaction on the expansion of Ayushman Yojana, Shri Modi said that every elderly person was looking forward to it and the poll guarantee, if elected for the third term, of bringing all the elderly above 70 years of age under the ambit of Ayushman Yojana was being fulfilled. He added that every elderly person above 70 years of age in the country will get free treatment in the hospital by a Ayushman Vaya Vandana Card. Shri Modi highlighted that the card was universal and there was no restriction on income, be it poor or middle class or upper class. Informing that the scheme would prove to be a milestone for its universal applicability, Shri Modi remarked that with a Ayushman Vaya Vandana card for an elderly in the house, the Out-of-Pocket expenditure will be reduced to a great extent. He congratulated all the countrymen for this scheme and also informed that the scheme was not implemented in Delhi and West Bengal.
Reiterating the government’s priority to reduce the cost of treatment, be it the poor or middle class, the Prime Minister mentioned the launch of more than 14,000 PM Jan Aushadhi Kendras across the country where medicines are available at 80 percent discount. He informed that the poor and middle class have managed to save Rs 30,000 crore due to availability of cheap medicines. He further added that prices of devices like stents and knee implants have been reduced, therefore, preventing a loss of more than Rs 80,000 crores rupees by the common citizens. He also mentioned the free dialysis scheme and Mission Indradhanush campaign to prevent fatal diseases and saving the lives of pregnant women and newborn babies. The Prime Minister assured that he will not rest until the poor and middle class of the country are free from the burden of expensive treatment.
The Prime Minister emphasized the importance of timely diagnosis in reducing the risks and inconveniences associated with illnesses. He highlighted that over two lakh Ayushman Arogya Mandirs have been established across the country to facilitate early diagnosis and treatment. He said that these Arogya Mandirs enable crores of citizens to easily check for diseases like cancer, hypertension, and diabetes. He said that timely diagnosis leads to prompt treatment, ultimately saving costs for patients. The Prime Minister explained that the government is leveraging technology to enhance healthcare and save citizens’ money under the e-Sanjeevani scheme where over 30 crore people have consulted doctors online. “Free and accurate consultations from doctors have significantly reduced healthcare expenses”, he added. Shri Modi announced the launch of the U-win platform which will provide India with a technologically advanced interface in the health sector. "The world witnessed the success of our Co-win platform during the pandemic, and the success of the UPI payment system has become a global story," he said, adding that India aims to replicate this success in the healthcare sector through Digital Public Infrastructure.
The Prime Minister highlighted the unprecedented progress made in India's healthcare sector over the past decade, contrasting it with the limited achievements in the previous six to seven decades and said, “In the last 10 years, we have seen a record number of new AIIMS and medical colleges being established”. Referring to today’s occasion, the Prime Minister said that hospitals were inaugurated in Karnataka, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, and Andhra Pradesh. He also mentioned the foundation stone laying for new medical colleges in Narsapur and Bommasandra in Karnataka, Pithampur in Madhya Pradesh, Achitapuram in Andhra Pradesh, and Faridabad in Haryana. “Additionally, work has begun on the new ESIC Hospital in Meerut, Uttar Pradesh, and a new hospital was inaugurated in Indore”, he added. The Prime Minister emphasized that the increasing number of hospitals reflects a proportional rise in medical seats. He affirmed that no poor child's dream of becoming a doctor would be shattered, and no middle-class student would be forced to study abroad due to lack of options in India. Shri Modi informed that nearly 1 lakh new MBBS and MD seats have been added over the past 10 years and reiterated the commitment to announcing another 75,000 seats in the next five years.
The Prime Minister informed that 7.5 lakh registered AYUSH practitioners are already contributing to the nation’s healthcare. He stressed on increasing this number further and highlighted the growing demand for medical and wellness tourism in India. He stressed the need for the youth and AYUSH practitioners to prepare for expanding fields such as preventive cardiology, Ayurvedic orthopedics, and Ayurvedic rehabilitation centers, both in India and abroad. “Immense opportunities are being created for AYUSH practitioners. Our youth will not only progress themselves through these opportunities but will also render a great service to humanity”, he added.
PM Modi noted the rapid progress in medicine during the 21st century, with breakthroughs in treatments for previously incurable diseases. He said, “As the world places importance on wellness along with treatment, India has thousands of years of knowledge in this area.” The Prime Minister announced the launch of the Prakriti Parikshan Abhiyan aimed at designing ideal lifestyles and risk analysis for individuals using Ayurveda principles. He emphasized that this initiative can redefine the healthcare sector globally and provide a new perspective for the entire world.
Prime Minister Modi underscored the importance of validating traditional herbs like Ashwagandha, turmeric, and black pepper through high-impact scientific studies. “Lab validation of our traditional healthcare systems will not only increase the value of these herbs but also create a significant market”, he remarked, pointing to the rising demand for Ashwagandha, which is projected to reach $2.5 billion by the end of this decade.
Underlining that the success of AYUSH is transforming not only the health sector but also the economy, the Prime Minister informed that the AYUSH manufacturing sector has grown from $3 billion in 2014 to nearly $24 billion today, an 8-fold increase in just 10 years. He added that over 900 AYUSH start-ups are now operational in India, creating new opportunities for the youth. The Prime Minister highlighted the global export of AYUSH products to 150 countries, benefiting Indian farmers by turning local herbs and superfoods into global commodities. He also pointed out initiatives like the Namami Gange project, which promotes natural farming and herb cultivation along the Ganga river.
Reflecting on India’s commitment to health and well-being, Shri Modi said that it is the soul of India’s national character and social fabric. He emphasized that the government in the last 10 years has aligned the nation’s policies with the philosophy of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas.’ “In the next 25 years, these efforts will lay a strong foundation for a developed and healthy India”, Shri Modi concluded.
Union Minister for Health and Family Welfare & Chemicals & Fertilizers, Shri J P Nadda, and Minister of Labour and Employment & Youth Affairs and Sports, Dr Mansukh Mandaviya were present on the occasion among others.
Background
As a major addition to the flagship scheme Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PM-JAY), the Prime Minister launched expansion of health coverage to all senior citizens aged 70 years and above. This will help provide health coverage to all senior citizens regardless of their income.
It has been the constant endeavor of the Prime Minister to provide quality healthcare services all across the country. In a major boost to healthcare infrastructure, the Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone of multiple healthcare institutions.
The Prime Minister inaugurated Phase II of India’s First All India Institute of Ayurveda. It includes a Panchakarma hospital, an Ayurvedic pharmacy for drug manufacturing, a sports medicine unit, a central library, an IT and start-ups incubation center and a 500-seat auditorium among others. He also inaugurated three medical colleges at Mandsaur, Neemuch and Seoni in Madhya Pradesh. Further, he inaugurated facility and service extensions at various AIIMS in Bilaspur in Himachal Pradesh, Kalyani in West Bengal, Patna in Bihar, Gorakhpur in Uttar Pradesh, Bhopal in Madhya Pradesh, Guwahati in Assam and in New Delhi, which will also include a Jan Aushadhi Kendra. The Prime Minister also inaugurated a Super Speciality Block in Government Medical College at Bilaspur in Chhattisgarh and a Critical Care Block in Bargarh, Odisha.
The Prime Minister also laid the foundation stone of five Nursing Colleges in Shivpuri, Ratlam, Khandwa, Rajgarh and Mandsaur in Madhya Pradesh; 21 Critical Care Blocks at Himachal Pradesh, Karnataka, Manipur, Tamil Nadu and Rajasthan under Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission (PM-ABHIM) and several facilities and service extensions at AIIMS in New Delhi and in Bilaspur, Himachal Pradesh.
The Prime Minister also inaugurated an ESIC Hospital at Indore in Madhya Pradesh, and lay the foundation stone for ESIC hospitals at Faridabad in Haryana, Bommasandra and Narasapur in Karnataka, Indore in Madhya Pradesh, Meerut in Uttar Pradesh, and Atchutapuram in Andhra Pradesh. These projects will bring healthcare benefits to around 55 lakh ESI beneficiaries.
The Prime Minister has been a strong proponent of expanding the usage of technology to enhance service delivery across sectors. In an innovative usage of drone technology to enhance service delivery to make healthcare more accessible, the Prime Minister launched drone services at 11 Tertiary Healthcare Institutions. These are AIIMS Rishikesh in Uttarakhand, AIIMS Bibinagar in Telangana, AIIMS Guwahati in Assam, AIIMS Bhopal in Madhya Pradesh, AIIMS Jodhpur in Rajasthan, AIIMS Patna in Bihar, AIIMS Bilaspur in Himachal Pradesh, AIIMS Raebareli in Uttar Pradesh, AIIMS Raipur in Chhattisgarh, AIIMS Mangalagiri in Andhra Pradesh and RIMS Imphal in Manipur. He will also launch Helicopter Emergency Medical Services from AIIMS Rishikesh, which will help deliver speedy medical care.
The Prime Minister launched the U-WIN portal. It will benefit pregnant women and infants by fully digitalizing the vaccination process. It will ensure timely administration of life-saving vaccines to pregnant women and children (from birth to 16 years) against 12 vaccine-preventable diseases. Further, the Prime Minister also launched a portal for allied and healthcare professionals and institutes. It will act as a centralized database of existing healthcare professionals and institutes.
The Prime Minister launched several initiatives to strengthen the R&D and testing infrastructure to improve the healthcare ecosystem in the country. The Prime Minister inaugurated a Central Drugs Testing Laboratory in Gothapatna in Bhubaneswar, Odisha.
He laid the foundation stone of two Central Research Institutes in Yoga and Naturopathy at Khordha in Odisha, Raipur in Chhattisgarh. He also laid the foundation stone of four Centres of Excellence at NIPER Ahmedabad in Gujarat for medical devices, NIPER Hyderabad in Telangana for bulk drugs, NIPER Guwahati in Assam for phytopharmaceuticals, and NIPER Mohali in Punjab for anti-bacterial anti-viral drug discovery and development.
The Prime Minister launched four Ayush Centres of Excellence, namely Centre of Excellence for diabetes and metabolic disorders at Indian Institute of Science, Bengaluru; Centre of Excellence in sustainable Ayush for advanced technological solutions, start-up support and net zero sustainable solutions for Rasaushadhies at IIT Delhi; Centre of Excellence for fundamental and translational research in Ayurveda at Central Drug Research Institute, Lucknow; and Centre of Excellence on Ayurveda and Systems Medicine at JNU, New Delhi.
In a major boost to Make in India initiative in the healthcare sector, Prime Minister inaugurated five projects under the Production Linked Incentive (PLI) scheme for medical devices and bulk drugs at Vapi in Gujarat, Hyderabad in Telangana, Bengaluru in Karnataka, Kakinada in Andhra Pradesh and Nalagarh in Himachal Pradesh. These units will manufacture high-end medical devices, such as body implants and critical care equipment, along with important bulk drugs.
The Prime Minister also launched a nationwide campaign, “Desh Ka Prakriti Parikshan Abhiyan,” that aims to raise health awareness among the citizens. He also launched the State specific Action Plan on Climate Change and Human Health for each state and UT which will lay out adaptation strategies towards developing climate resilient healthcare services.