প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
স্পেইন চৰকাৰৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাৰত ভ্ৰমণৰ সময়ত প্ৰকাশ কৰা ‘ভাৰত-স্পেইনৰ যুটীয়া বিবৃতি’ (২৮-২৯ অক্টোবৰ, ২০২৪)
28 OCT 2024 6:32PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ আমন্ত্ৰণত স্পেইন চৰকাৰৰ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰী পেদ্ৰো ছানচেজে ২৮-২৯ অক্টোবৰ, ২০২৪ তাৰিখে চৰকাৰী ভ্ৰমণসূচীৰে ভাৰতত উপস্থিতত থাকে। এয়া আছিল ৰাষ্ট্ৰপতি ছানচেজৰ প্ৰথমটো ভাৰত ভ্ৰমণ আৰু ১৮ বছৰৰ পিছত স্পেইন চৰকাৰৰ কোনো এগৰাকী ৰাষ্ট্ৰপতিৰো প্ৰথমটো ভাৰত ভ্ৰমণ। তেওঁৰ সৈতে পৰিবহন আৰু বহনক্ষম গতিশীলতা দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী, উদ্যোগ আৰু পৰ্যটন দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী আৰু এটা উচ্চ পৰ্যায়ৰ চৰকাৰী বিষয়া-বৰ্গ আৰু ব্যৱসায়িক প্ৰতিনিধিৰ দল উপস্থিত আছিল।
এই সন্দৰ্ভত মন্তব্য কৰি দুয়োগৰাকী নেতাই উল্লেখ কৰে যে এই ভ্ৰমণে দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কক নতুনকৈ গঢ়ি তুলিছে, ইয়াক নতুন গতিৰে উদগনি দিছে আৰু বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত দুয়োখন দেশৰ মাজত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ এক নতুন যুগৰ মঞ্চ নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। তেওঁলোকে ২০১৭ চনত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ স্পেইন ভ্ৰমণৰ পিছত দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ অগ্ৰগতিত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে। দুয়োগৰাকী নেতাই তেওঁলোকৰ দলসমূহক দ্বিপাক্ষিক কাৰ্যসূচীক আৰু অধিক উন্নীতকৰণৰ প্ৰক্ৰিয়া অব্যাহত ৰাখিবলৈ আৰু ৰাজনৈতিক, অৰ্থনৈতিক, নিৰাপত্তা, প্ৰতিৰক্ষা, জনসাধাৰণৰ সৈতে জনসাধাৰণ আৰু সাংস্কৃতিক সহযোগিতাৰ সকলো দিশত সহযোগিতা গঢ়ি তোলাৰ ব্যৱস্থা কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে।
ৰাষ্ট্ৰপতি ছানচেজক এক বৰ্ণাঢ্য সাংস্কৃতিক অনুষ্ঠানৰে আদৰণি জনোৱা হয়, আৰু বদোদৰাত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ সৈতে প্ৰতিনিধি পৰ্যায়ৰ আলোচনা কৰে৷ তেওঁ মুম্বাই ভ্ৰমণ কৰে, য'ত তেওঁ বিশিষ্ট ব্যৱসায়িক নেতা, সাংস্কৃতিক ব্যক্তিত্ব আৰু ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগৰ প্ৰতিনিধিসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰে৷
ৰাষ্ট্ৰপতি ছানচেজ আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে যুটীয়াভাৱে বদোদৰাত ‘এয়াৰবাছ স্পেইন’ আৰু ‘টাটা এডভান্সড ছীষ্টেমছ লিমিটেড’-ৰ দ্বাৰা সহ-প্ৰযোজিত ‘চি-২৯৫’ বিমানৰ চূড়ান্ত ‘এচেম্বলী লাইন প্ৰকল্প’ উদ্বোধন কৰে। এই প্ৰকল্পটোৱে ভাৰতত নিৰ্মাণ হ'বলগীয়া মুঠ ৪০ খন বিমানৰ ভিতৰৰ প্ৰথমখন 'মে’ড ইন ইণ্ডিয়া' ‘চি-২৯৫ বিমান’ ২০২৬ চনত মুকলি কৰিব। ‘এয়াৰবাছ স্পেইন’-য়েও ভাৰতলৈ 'ফ্লাই-এৱে'’ অৱস্থাত ১৬ খন বিমান প্ৰদান কৰি আছে, ইয়াৰে ৬ খন ইতিমধ্যে ‘ভাৰতীয় বায়ু সেনা’ক প্ৰদান কৰা হৈছে।
ৰাজনৈতিক, প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা সহযোগিতা
১) দুয়োগৰাকী নেতাই দুয়োখন দেশৰ মাজৰ উষ্ম আৰু সৌহাৰ্দ্যপূৰ্ণ দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ পৰ্যালোচনা কৰে আৰু উল্লেখ কৰে যে বৰ্ধিত অংশীদাৰিত্বৰ ভেটি গণতন্ত্ৰ, স্বাধীনতা, আইনৰ শাসন, এক নিৰপেক্ষ আৰু ন্যায়সঙ্গত গোলকীয় অৰ্থনীতি, অধিক বহনক্ষম আৰু স্থিতিস্থাপক গ্ৰহ, নিয়ম-আধাৰিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থা আৰু বৰ্ধিত আৰু সংস্কাৰিত বহুপাক্ষিকতাৰ প্ৰতি অংশীদাৰী প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতাত নিহিত আছে। তেওঁলোকে এই সহযোগিতাৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হিচাপে দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰৰ মাজত স্থায়ী ঐতিহাসিক সম্পৰ্ক আৰু দীৰ্ঘদিনীয়া বন্ধুত্বৰ কথাও উল্লেখ কৰে।
২. দুয়োগৰাকী নেতাই গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে নিয়মীয়া উচ্চ পৰ্যায়ৰ বাৰ্তালাপে অংশীদাৰিত্বক গতি প্ৰদান কৰিছে। তেওঁলোকে উল্লেখ কৰে যে বৈদেশিক, অৰ্থনীতি আৰু বাণিজ্য আৰু প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়ৰ মাজত চলি থকা দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাই ভালদৰে কাম কৰি আছে আৰু চাইবাৰ নিৰাপত্তা, বাণিজ্য আৰু অৰ্থনৈতিক, প্ৰতিৰক্ষা, নিৰাপত্তা, সংস্কৃতি, পৰ্যটন, শিক্ষা আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত সম্পৰ্ককে ধৰি গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা শক্তিশালী আৰু বৈচিত্ৰ্যময় কৰাৰ লক্ষ্যৰে দুয়োপক্ষৰ সংশ্লিষ্ট মন্ত্ৰালয়/সংস্থাসমূহৰ মাজত নিয়মীয়া আলোচনা অনুষ্ঠিত কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
৩. দুয়োখন দেশৰ মাজত বৰ্ধিত প্ৰতিৰক্ষা ঔদ্যোগিক সহযোগিতাৰ প্ৰতীক হিচাপে চি-২৯৫ বিমান প্ৰকল্পত হোৱা অগ্ৰগতিত দুয়োগৰাকী নেতাই সন্তোষ প্ৰকাশ কৰে। এই বৰ্ধিত অংশীদাৰিত্বৰ সৈতে সংগতি ৰাখি, আৰু স্পেনীয় প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগৰ উন্নত সামৰ্থ্য আৰু প্ৰতিযোগিতামূলকতা আৰু 'মে’ক ইন ইণ্ডিয়া' উদ্যোগৰ লক্ষ্যত ইয়াৰ অৱদানৰ স্বীকৃতিস্বৰূপে তেওঁলোকে অন্যান্য খণ্ডসমূহত তেওঁলোকৰ নিজ নিজ প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগক ভাৰতত একে ধৰণৰ যৌথ প্ৰকল্প স্থাপন কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে।
অৰ্থনৈতিক আৰু বাণিজ্যিক সহযোগিতা
৪. ৰাষ্ট্ৰপতি ছানচেজ আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ অংশীদাৰিত্বৰ শেহতীয়া ইতিবাচক উন্নয়নক আদৰণি জনাই দুয়োখন দেশৰ ইতিবাচক অৰ্থনৈতিক দৃষ্টিভংগীৰ দ্বাৰা উৎসাহিত হৈ দুয়োখন দেশৰ ব্যৱসায়ৰ মাজত শক্তিশালী সম্পৰ্ক গঢ়ি তোলাৰ আহ্বান জনায়।
৫. প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে স্পেনীয় অৰ্থনীতিৰ বিকাশ আৰু স্থিতিস্থাপকতাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতি ছানচেজক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে। ৰাষ্ট্ৰপতি ছানচেজে ভাৰতৰ দ্ৰুত অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীক প্ৰশংসা কৰে আৰু ব্যৱসায়-অনুকূল পৰিৱেশৰ উদগণিৰ বাবে বিভিন্ন চৰকাৰী পদক্ষেপসমূহৰ প্ৰশংসা কৰে। ৰাষ্ট্ৰপতি ছানচেজে ভাৰতত উপস্থিত থকা প্ৰায় ২৩০টা স্পেনীয় কোম্পানীৰ কাৰ্যকলাপৰ জৰিয়তে 'মে'ক ইন ইণ্ডিয়া' উদ্যোগৰ প্ৰতি স্পেইনৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতাত আলোকপাত কৰে। দুয়োগৰাকী নেতাই এক 'মুক্ত নিয়ম-আধাৰিত বহুপাক্ষিক বাণিজ্য ব্যৱস্থা' আৰু দুয়োখন দেশতে 'ব্যৱসায়-অনুকূল বিনিয়োগৰ পৰিস্থিতি'ৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ শক্তিশালী সমৰ্থনৰ কথা দোহাৰে।
৬. ৰে'ল, পথ, বন্দৰ আৰু পৰিবহণ নেটৱৰ্ক ব্যৱস্থাপনাকে ধৰি নৱীকৰণযোগ্য, পাৰমাণৱিক আৰু স্মাৰ্ট গ্ৰিড, খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, স্বাস্থ্য সেৱা, স্বয়ংচালিত আৰু পৰিবহন আন্তঃগাঁথনিকে ধৰি শক্তিৰ দৰে ক্ষেত্ৰসমূহত স্পেনিছ কোম্পানীসমূহৰ দক্ষতাক স্বীকৃতি দি দুয়োগৰাকী নেতাই এই ক্ষেত্ৰসমূহত অধিক সহযোগিতাক আদৰণি জনায়। ৰাষ্ট্ৰপতি ছানচেজে তথ্য প্ৰযুক্তি, ফাৰ্মাচিউটিকেল, অটোমোবাইল আৰু অটো উপকৰণ উপাদানৰ দৰে ক্ষেত্ৰত স্পেনীয় অৰ্থনীতিলৈ ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহে আগবঢ়োৱা ইতিবাচক অৱদানক আদৰণি জনায়। দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰত আৰু স্পেইনত পাৰস্পৰিক বিনিয়োগৰ সুবিধাৰ বাবে 'ফাষ্ট ট্ৰেক মেকানিজম' স্থাপনক আদৰণি জনায়।
৭. ২০২৩ চনত অনুষ্ঠিত ভাৰত-স্পেইন 'অৰ্থনৈতিক সহযোগিতাৰ যুটীয়া আয়োগ'(জেচিইচি)ৰ 'দ্বাদশ অধিৱেশন'ত হোৱা অগ্ৰগতিৰ প্ৰতি দুয়োগৰাকী নেতাই মনোযোগ দিয়ে আৰু ২০২৫ চনৰ আৰম্ভণিতে স্পেইনত 'জেচিইচি'-ৰ পৰৱৰ্তী অধিৱেশন আহ্বান কৰিবলৈ সন্মত হয়। এই সন্দৰ্ভত তেওঁলোকে অৰ্থনৈতিক সম্পৰ্ক গভীৰ কৰা আৰু নৱীকৰণযোগ্য শক্তি, প্ৰযুক্তি আৰু বহনক্ষম আন্তঃগাঁথনিৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰত কৌশলগত সহযোগিতা অন্বেষণতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰাৰ প্ৰসংগতো ঐকমত্য প্ৰকাশ কৰে। দুয়োগৰাকী নেতাই 'নগৰ বহনক্ষম উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত বুজাবুজিৰ চুক্তি'-ৰ আগতীয়া সম্পাদনৰ বাবে আশা প্ৰকাশ কৰে।
৮. দুয়োগৰাকী নেতাই ২০২৪ চনৰ ২৯ অক্টোবৰত মুম্বাইত দুয়োখন দেশৰ মাজত 'বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ সহযোগিতা বৃদ্ধি'ৰ প্ৰসংগৰে অনুষ্ঠিত 'ভাৰত-স্পেইন মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া মঞ্চৰ দ্বিতীয় বৈঠক'ৰ লগতে 'ভাৰত-স্পেইন ব্যৱসায় সন্মিলন'ক আদৰণি জনায়।
৯. দুয়োগৰাকী নেতাই দ্বিপাক্ষিক অংশীদাৰিত্বক আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত উদ্ভাৱন আৰু ষ্টাৰ্টআপ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ গুৰুত্বক স্বীকাৰ কৰে আৰু পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থত এনে সকলোবোৰ সুযোগ অন্বেষণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁলোকে দুয়োখন দেশৰ প্ৰাসংগিক সংস্থাসমূহক ভৱিষ্যতে স্পেইনত 'ৰাইজিং আপ' আৰু 'ষ্টাৰ্টআপ ইণ্ডিয়া' উদ্যোগৰ দৰে 'ফ্ৰেমৱৰ্ক'ৰ জৰিয়তে এনে ধৰণৰ যিকোনো বিনিময় গভীৰ কৰাৰ বাবে কাম কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে।
১০. ৰে'ল পৰিবহণৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰত বুজাবুজিচুক্তি স্বাক্ষৰ আৰু শুল্ক বিষয়ত সহযোগিতা আৰু পাৰস্পৰিক সহায়ৰ চুক্তি সম্পাদন সন্দৰ্ভত দুয়োগৰাকী নেতাই সন্তোষ প্ৰকাশ কৰে৷
১১. নেতাদ্বয়ে অৰ্থনৈতিক আৰু ব্যৱসায়িক সুযোগ সৃষ্টি কৰা আৰু দুয়োখন দেশৰ জনসাধাৰণৰ মাজত বুজাবুজি বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত পৰ্যটনৰ ভূমিকা স্বীকাৰ কৰে আৰু ইয়াক অধিক উত্সাহিত কৰা উচিত বুলি সহমত প্ৰকাশ কৰে। দুয়োগৰাকী নেতাই স্পেইন আৰু ভাৰতৰ মাজত পোনপটীয়া বিমান চলাচল আৰম্ভ কৰাৰ বাবে 'এয়াৰলাইন'সমূহে দেখুওৱা আগ্ৰহক আদৰণি জনায়।
ভাৰত-স্পেইন সংস্কৃতি, পৰ্যটন আৰু এআই বৰ্ষ হিচাপে ২০২৬
১২. ভাৰত আৰু স্পেইনৰ মাজত থকা গভীৰ সম্পৰ্ক আৰু দুয়োখন দেশৰ জনসাধাৰণৰ মাজত দীৰ্ঘম্যাদী বন্ধুত্বৰ কথা বিবেচনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী আৰু ৰাষ্ট্ৰপতি পেদ্ৰো ছানচেজে ২০২৬ বৰ্ষক 'সংস্কৃতি, পৰ্যটন আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা (এআই)ত ভাৰত আৰু স্পেইন বৰ্ষ' হিচাপে উদযাপন কৰিবলৈ সন্মত হৈছে
১৩. বছৰটোত দুয়োপক্ষই তেওঁলোকৰ সংগ্ৰহালয়, কলা, মেলা, চলচ্চিত্ৰ, উৎসৱ, সাহিত্য, স্থপতিবিদৰ সভা আৰু বিতৰ্ক আৰু চিন্তাৰ চক্ৰত আনখন দেশৰ সাংস্কৃতিক উপস্থিতি বৃদ্ধি কৰিবলৈ সৰ্বাধিক প্ৰচেষ্টা কৰিব।
১৪. একেদৰে, নগৰ আৰু গ্ৰাম্য পৰ্যটন দুয়োটা ক্ষেত্ৰতে দুয়োখন দেশৰ বাবে সুসংগত বিকাশ আৰু উন্নতিৰ বাবে লাভান্বিত হব পৰাকৈ আতিথ্য, স্থাপত্য, ৰন্ধনপ্ৰণালী, বিপণনৰ বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত পৰ্যটকৰ প্ৰবাহ বৃদ্ধি, পাৰস্পৰিক বিনিয়োগ বৃদ্ধি আৰু অভিজ্ঞতা সহভাগ কৰাৰ উপায় উদ্ভাৱনৰ প্ৰতি বিশেষ মনোযোগ দিয়া হ'ব।
১৫. 'জি-২০ নতুন দিল্লী নেতা ঘোষণাপত্ৰ' অনুসৰি, ভাৰত আৰু স্পেইনে ভালৰ বাবে 'এআই'-ৰ ব্যৱহাৰ আৰু বহুক্ষেত্ৰত ইয়াৰ ইতিবাচক ৰূপায়ণৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে। দুয়োখন দেশে বছৰটোত 'এআই'-ৰ ইতিবাচক ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছে আৰু উৎপাদনশীল অৰ্থনীতিত 'এআই'-ৰ ক্ষেত্ৰত নতুন অগ্ৰগতিৰ ব্যৱহাৰিক ৰূপায়ণৰ বাবে কাম কৰিব।
১৬. এই প্ৰচেষ্টাৰ গুৰুত্ব চিহ্নিত কৰিবলৈ দুয়োগৰাকী নেতাই সংশ্লিষ্ট অংশীদাৰসকলক সংশ্লিষ্ট দেশসমূহত বছৰটো অতি উপযুক্ত ভাৱে উদযাপন কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে।
সাংস্কৃতিক আৰু জনসাধাৰণৰ মাজৰ সম্পৰ্ক
১৭. দুয়োগৰাকী নেতাই ৰাষ্ট্ৰদুখনক ঘনিষ্ঠ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সাংস্কৃতিক সম্পৰ্কৰ ভূমিকা স্বীকাৰ কৰাৰ উপৰিও ভাৰত আৰু স্পেইনৰ সমৃদ্ধ আৰু বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যক প্ৰশংসা কৰে৷ তেওঁলোকে ভাৰত আৰু স্পেইনৰ মাজত দীৰ্ঘদিনীয়া সাংস্কৃতিক আদান-প্ৰদান আৰু সমৃদ্ধি, বিশেষকৈ 'স্পেনিছ ইণ্ডোলজিষ্ট' আৰু 'ভাৰতীয় হাইস্পেনিষ্ট'সকলৰ ভূমিকাৰ প্ৰশংসা কৰে। তেওঁলোকে সংগীত, নৃত্য, নাটক, সাহিত্য, সংগ্ৰহালয় আৰু উৎসৱত দ্বিপাক্ষিক আদান-প্ৰদানক উদগণি দিয়াৰ বাবে সাংস্কৃতিক বিনিময় কাৰ্যসূচী স্বাক্ষৰ কৰা কাৰ্যক আদৰণি জনায়।
১৮. দুয়োগৰাকী নেতাই দুয়োখন দেশৰ সংস্কৃতি আৰু ভাষাৰ অধ্যয়নৰ প্ৰতি বৰ্ধিত আগ্ৰহক প্ৰশংসা কৰে। স্পেনিছ ভাৰতৰ জনপ্ৰিয় বিদেশী ভাষাসমূহৰ ভিতৰত আছে। তেওঁলোকে ভাৰত–স্পেইন সাংস্কৃতিক সহযোগিতা অধিক শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত পাৰস্পৰিক আগ্ৰহ আৰু দুয়োখন দেশৰ সাংস্কৃতিক প্ৰতিষ্ঠান যেনে নতুন দিল্লীৰ 'ইনষ্টিটিউট' চাৰ্ভাণ্টেছ' আৰু ভালাডোলিডৰ 'কাছা দে লা ইণ্ডিয়া'ৰ মাজত সহযোগিতা বৃদ্ধিত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
১৯. দুয়োগৰাকী নেতাই 'ভালাডোলিড বিশ্ববিদ্যালয়'ত হিন্দী আৰু 'ভাৰতীয় প্ৰসংগ অধ্যয়ন'ত আইচিচিআৰ আসন স্থাপনক আদৰণি জনায়। ভাৰতে 'ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি' (এনইপি) ২০২০-ৰ অধীনত ভাৰতত শিক্ষা খণ্ডত পৰিৱৰ্তনশীল পৰিৱৰ্তন আনিছে। এই সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ভাৰতীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সৈতে শৈক্ষিক আৰু গৱেষণা অংশীদাৰিত্ব শক্তিশালী কৰিবলৈ যুটীয়া/দ্বৈত ডিগ্ৰী আৰু যুটীয়া ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে প্ৰতিষ্ঠানগত সংযোগ গঢ়ি তোলা আৰু ভাৰতত শাখা চৌহদ স্থাপনৰ সম্ভাৱনা অন্বেষণ কৰাৰ বাবে আগশাৰীৰ স্পেনীয় বিশ্ববিদ্যালয়সমূহক উৎসাহিত কৰে।
২০. মুম্বাইত 'স্পেইন-ইণ্ডিয়া কাউঞ্চিল ফাউণ্ডেশ্যন এণ্ড অবজাৰ্ভাৰ ৰিচাৰ্চ ফাউণ্ডেশ্যন'ৰ দ্বাৰা সহ-আয়োজিত 'চতুৰ্থ স্পেইন-ইণ্ডিয়া ফ'ৰাম'তো ৰাষ্ট্ৰপতি ছানচেজে মূল ভাষণ প্ৰদান কৰিছে। নেতাসকলে ভাৰত আৰু স্পেনীয় নাগৰিক সমাজ, কোম্পানী, থিংক টেংক, প্ৰশাসন আৰু বিশ্ববিদ্যালয়সমূহৰ মাজৰ সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰা, তেওঁলোকৰ সদস্য আৰু ইয়াৰ কাৰ্যকলাপৰ মাজত এক শক্তিশালী অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তোলা আৰু তেওঁলোকৰ পাৰস্পৰিক জ্ঞান বৃদ্ধিৰ বাবে দুয়োখন দেশক একত্ৰিত কৰি দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰাত চৰকাৰৰ পৰিপূৰক ভূমিকা থকা এই প্ৰতিষ্ঠানটোৰ মূল্যৱান অৱদানক স্বীকৃতি দিয়ে।
২১. দুয়োগৰাকী নেতাই 'আইচিচিআৰ'-ৰ দ্বাৰা স্পেইনৰ জনসাধাৰণক উপহাৰ দিয়া গুৰুদেৱ ৰবীন্দ্ৰনাথ ঠাকুৰৰ আবক্ষ মূৰ্তিটো ভালাডোলিডত স্থাপন আৰু মাদ্ৰিদত 'ইনষ্টিটিউট' চাৰ্ভাণ্টেছ'ৰ ভল্টত ঠাকুৰৰ অনুবাদিত ৰচনাসমূহ ৰখা কথাক আদৰণি জনায়, যি হৈছে দুয়োখন দেশৰ জনসাধাৰণৰ মাজত সাংস্কৃতিক সংযোগ বৃদ্ধিৰ এক প্ৰমাণ।
২২. দুয়োপক্ষই ২০২৩ চনত 'ছেমিএনচিআই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱ'ত ভাৰতক অতিথি দেশ হিচাপে উপস্থিত থকাৰ লগতে চলচ্চিত্ৰ আৰু দৃশ্য-শ্ৰাব্য সম্পৰ্কীয় ক্ষেত্ৰত বৰ্ধিত সহযোগিতা আৰু কিংবদন্তি স্পেনীয় পৰিচালক কাৰ্লোছ সৌৰাক 'আইএফএফআই সত্যজিৎ ৰে' লাইফটাইম এচিভমেণ্ট' বঁটা প্ৰদানৰ প্ৰসংগ সন্তোষৰে উল্লেখ কৰে। ভাৰত আৰু স্পেইনৰ বৃহৎ চলচ্চিত্ৰ আৰু দৃশ্য-শ্ৰাব্য উদ্যোগৰ কথা স্বীকাৰ কৰি দুয়োগৰাকী নেতাই 'অডিঅ'-ভিজুৱেল সহ-প্ৰযোজনা চুক্তি'ৰ অধীনত দুয়োখন দেশৰ মাজত সহযোগিতাৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰিব পাৰা যাব বুলি সহমত প্ৰকাশ কৰাৰ লগতে অডিঅ'-ভিজুৱেলৰ ক্ষেত্ৰখনত দুয়োখন দেশৰ মাজত সহযোগিতা উন্নত কৰাৰ বাবে এক যুটীয়া আয়োগ গঠন আৰু চলচ্চিত্ৰৰ সহ-প্ৰযোজনাত সহায় কৰাৰ প্ৰসংগক আদৰণি জনায়।
২৩. দুয়োখন দেশৰ জনসাধাৰণৰ মাজত সম্পৰ্ক আৰু কনচুলাৰ সেৱা বৃদ্ধিৰ বাবে দুয়োগৰাকী নেতাই স্পেইনৰ বাৰ্চিলোনাত ভাৰতৰ প্ৰথমটো 'কনচুলেট জেনেৰেল'ৰ কাৰ্যকৰীকৰণ আৰু বাংগালুৰুত স্পেইনৰ 'কনচুলেট জেনেৰেল' খোলাৰ সিদ্ধান্তক আদৰণি জনায়।
ইউৰোপীয় ইউনিয়ন আৰু ভাৰতৰ সম্পৰ্ক
২৪. প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী আৰু ৰাষ্ট্ৰপতি ছানচেজে 'ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব' শক্তিশালী কৰা আৰু 'ব্যাপক মুক্ত বাণিজ্য চুক্তি, বিনিয়োগ সুৰক্ষা চুক্তি' আৰু 'ভৌগোলিক সংকেত চুক্তিৰ ইউৰোপীয় ইউনিয়ন-ভাৰত ত্ৰিগুণ আলোচনা' আগবঢ়োৱাৰ সিদ্ধান্তৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধা ব্যক্ত কৰে।
২৫. তেওঁলোকে 'ইউৰোপীয় ইউনিয়ন-ভাৰত সংযোগ অংশীদাৰিত্ব'ৰ উদ্দেশ্যসমূহ সম্পূৰ্ণৰূপে উপলব্ধি কৰাৰ বাবে তেওঁলোকৰ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ সন্মত হয় আৰু ভাৰত আৰু ইউৰোপৰ মাজত যোগাযোগ বৃদ্ধিৰ বাবে 'ভাৰত-মধ্য প্ৰাচ্য-ইউৰোপ অৰ্থনৈতিক কৰিডৰ প্ৰকল্প' (আইএমইইচি)ৰ সম্ভাৱনাক স্বীকৃতি দিয়ে। তেওঁলোকে বাণিজ্য, বিনিয়োগ, প্ৰযুক্তি, শক্তি, লজিষ্টিক, বন্দৰ আৰু আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ দৰে ক্ষেত্ৰত আঞ্চলিক দেশসমূহৰ মাজত সহযোগিতাৰ পথ অন্বেষণ কৰে।
গোলকীয় প্ৰসংগসমূহ
২৬. নেতাদ্বয়ে ইউক্ৰেইনৰ যুদ্ধ সন্দৰ্ভত গভীৰ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰে আৰু আন্তৰ্জাতিক আইনৰ সৈতে সংগতি ৰাখি আৰু সাৰ্বভৌমত্ব আৰু আঞ্চলিক অখণ্ডতাৰ প্ৰতি সন্মানসহ ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদৰ উদ্দেশ্য আৰু নীতিৰ সৈতে সামঞ্জস্যপূৰ্ণ এক ব্যাপক, ন্যায়সঙ্গত আৰু স্থায়ী শান্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা দোহাৰে। তেওঁলোকে সংঘৰ্ষৰ এক বহনক্ষম আৰু শান্তিপূৰ্ণ সমাধান প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে আলোচনা আৰু কূটনীতিৰ গুৰুত্বৰ লগতে সকলো অংশীদাৰৰ মাজত আন্তৰিক সম্পৰ্কত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। দুয়োপক্ষই সংঘৰ্ষৰ মীমাংসাৰ লক্ষ্যৰে কৰা প্ৰচেষ্টাক সমৰ্থন কৰিবলৈ যোগাযোগত থাকিবলৈ সন্মত হয়।
২৭. তেওঁলোকে মধ্যপ্ৰাচ্যত শান্তি আৰু স্থিৰতা অৰ্জনৰ বাবে তেওঁলোকৰ দৃঢ় প্ৰতিশ্ৰুতি ব্যক্ত কৰে আৰু পশ্চিম এছিয়াত নিৰাপত্তাজনিত পৰিস্থিতি বৃদ্ধিৰ প্ৰসংগত তেওঁলোকৰ গভীৰ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰে আৰু সংশ্লিষ্ট সকলোৰে দ্বাৰা সংযম ৰখাৰ আহ্বান জনায়। তেওঁলোকে সকলো সমস্যা আলোচনা আৰু কূটনীতিৰ জৰিয়তে সমাধান কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। দুয়োগৰাকী নেতাই ২০২৩ চনৰ ৭ অক্টোবৰত ইজৰাইলৰ ওপৰত সংঘটিত সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণক দ্ব্যর্থহীনভাৱে গৰিহণা দিয়ে আৰু সন্মত হয় যে বৃহৎ পৰিমাণৰ অসামৰিক লোকৰ প্ৰাণ হানি আৰু গাজাত মানৱীয় সংকট গ্ৰহণযোগ্য নহয় আৰু যথাসম্ভৱ সোনকালে এই সংকট শেষ হ'ব লাগিব। তেওঁলোকে সকলো বন্দীক তাৎক্ষণিকভাৱে মুকলি কৰি দিবলৈ, তাৎক্ষণিক যুদ্ধবিৰতি আৰু গাজাত মানৱীয় সাহায্যৰ নিৰন্তৰ প্ৰৱেশৰ বাবে আহ্বান জনায়। তেওঁলোকে অসামৰিক লোকসকলৰ জীৱন সুৰক্ষিত কৰাৰ জৰুৰী প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু সকলো পক্ষক আন্তৰ্জাতিক আইন পালন কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁলোকে এক সাৰ্বভৌম, কাৰ্যকৰী আৰু স্বাধীন ৰাজ্য পেলেষ্টাইন স্থাপন কৰা, যি ইজৰাইলৰ সৈতে শান্তি আৰু নিৰাপত্তাৰ লগতে ৰাষ্ট্ৰসংঘত পেলেষ্টাইনৰ সদস্যপদৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ সমৰ্থনৰ সৈতে সুৰক্ষিত আৰু পাৰস্পৰিক ভাৱে স্বীকৃত সীমাৰ ভিতৰত বাস কৰা 'টু ষ্টেট' সমাধান ৰূপায়ণৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতাৰ কথা দোহাৰে।
২৮. দুয়োপক্ষই লেবাননত হিংসা বৃদ্ধি, আৰু 'ব্লু লাইন'ৰ নিৰাপত্তাজনিত পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত তেওঁলোকৰ উদ্বেগৰ কথা দোহাৰে আৰু 'ইউএনএছচি-ৰ প্ৰস্তাৱ ১৭০১' সম্পূৰ্ণৰূপে ৰূপায়ণ কৰাৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতা পুনৰ ব্যক্ত কৰে। সৈন্য বাহিনীৰ মুখ্য অৱদানকাৰী দেশ হিচাপে তেওঁলোকে 'ইউনিফিল'-ৰ ওপৰত হোৱা আক্ৰমণক গৰিহণা দিয়ে আৰু উল্লেখ কৰে যে শান্তিৰক্ষীসকলৰ সুৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা হৈছে সৰ্বাধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু সেয়া সকলোৱে নিশ্চিত কৰিব লাগিব। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চৌহদৰ অলঙ্ঘনীয়তা আৰু তেওঁলোকৰ আদেশৰ পৱিত্ৰতাক সকলোৱে সন্মান কৰিব লাগিব।
২৯. দুয়োপক্ষই 'নিয়ম-আধাৰিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থা, সাৰ্বভৌমত্বৰ প্ৰতি পাৰস্পৰিক সন্মান আৰু কাৰ্যকৰী আঞ্চলিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত বিবাদৰ শান্তিপূৰ্ণ সমাধানৰ ক্ষেত্ৰত এক স্বাধীন, মুক্ত, সামগ্ৰিক, শান্তিপূৰ্ণ আৰু সমৃদ্ধিশালী ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চল'ক উদগণি দিয়াত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁলোকে 'আন্তৰ্জাতিক আইন, বিশেষকৈ সাগৰীয় আইন সন্দৰ্ভত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সন্মিলন (ইউএনচিএলঅ'এছ) ১৯৮২' অনুসৰি বাধাহীন বাণিজ্য আৰু নৌ-চলাচলৰ স্বাধীনতাৰ গুৰুত্বত আলোকপাত কৰে। ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰত সামুদ্ৰিক ক্ষেত্ৰৰ ব্যৱস্থাপনা, সংৰক্ষণ, স্থিৰতা, নিৰাপত্তা আৰু বিকাশৰ লক্ষ্যৰে সহযোগিতামূলক প্ৰচেষ্টাৰ বাবে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰ উদ্যোগত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ স্পেইনলৈ ভাৰতৰ আমন্ত্ৰণৰ কথা দুয়োপক্ষই স্বীকাৰ কৰে। তেওঁলোকে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত ভাৰতৰ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দৃষ্টিভংগী আৰু সহযোগিতাৰ বাবে ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ ৰণনীতিৰ মাজৰ পৰিপূৰকতাক স্বীকৃতি দিয়ে।
৩০. ভাৰত আৰু লেটিন আমেৰিকা অঞ্চলৰ মাজত বৰ্ধিত ৰাজনৈতিক আৰু বাণিজ্যিক সম্পৰ্ক আৰু স্পেইনৰ সৈতে ইয়াৰ ঐতিহাসিক, অৰ্থনৈতিক আৰু সাংস্কৃতিক সম্পৰ্কৰ কথা উল্লেখ কৰি দুয়োগৰাকী নেতাই অঞ্চলটোত বিনিয়োগ আৰু উন্নয়নৰ বাবে ত্ৰিকোণীয়া সহযোগিতাৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনাক স্বীকৃতি দিয়ে৷ স্পেইনে 'আইবেৰো-আমেৰিকান সন্মিলন'ত সহযোগী পৰ্যবেক্ষক হিচাপে যোগদান কৰাৰ বাবে ভাৰতৰ আবেদনক আদৰণি জনাইছে, যিয়ে লেটিন আমেৰিকাৰ দেশসমূহৰ সৈতে সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে এক মঞ্চ প্ৰদান কৰিব। ভাৰতে স্পেইনৰ 'প্ৰ'টেম্পোৰ সচিবালয়'ৰ কাৰ্যকলাপত সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰিব পৰাকৈ দুয়োপক্ষই ২০২৬ চনত স্পেইনত অনুষ্ঠিত হ'বলগীয়া 'আইবেৰো-আমেৰিকান সন্মিলন'-ৰ দ্বাৰা প্ৰক্ৰিয়াটো চূড়ান্ত কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হৈছে।
আন্তৰ্জাতিক আৰু বহুপাক্ষিক সহযোগিতা
৩১. দুয়োগৰাকী নেতাই 'ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদ' (ইউএনএছচি) আৰু অন্যান্য বহুপাক্ষিক মঞ্চকে ধৰি ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ ভিতৰত সহযোগিতা আৰু সমন্বয় বৃদ্ধিৰ বাবে সন্মত হয়। তেওঁলোকে গোলকীয় শান্তি আৰু উন্নয়ন নিশ্চিত কৰাৰ বাবে নিয়ম-আধাৰিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থাৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। দুয়োপক্ষই বৰ্তমানৰ বাস্তৱতাক প্ৰতিফলিত কৰা বহুপাক্ষিকতাক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, 'ইউএনএছচি'কে ধৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগঠনসমূহক অধিক প্ৰতিনিধিত্বমূলক, কাৰ্যকৰী, গণতান্ত্ৰিক, দায়বদ্ধ আৰু স্বচ্ছ কৰি তুলিছে। ভাৰতে ২০৩১-৩২ বৰ্ষৰ বাবে স্পেইনৰ 'ইউএনএছচি' প্ৰাৰ্থিত্বৰ প্ৰতি সমৰ্থন ব্যক্ত কৰে, আনহাতে স্পেইনে ২০২৮-২৯ বৰ্ষৰ বাবে ভাৰতৰ প্ৰাৰ্থিত্বৰ প্ৰতি সমৰ্থন ব্যক্ত কৰে।
৩২. দুয়োগৰাকী নেতাই ২০২৫ চনত চেভিলা (স্পেইন)ত অনুষ্ঠিত হ'বলগীয়া 'উন্নয়নৰ বাবে বিত্তীয় যোগানৰ সম্পৰ্কীয় চতুৰ্থ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলন'ৰ বাবে অপেক্ষা কৰি আছে, যি হৈছে বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্যসমূহ ৰূপায়ণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সম্পদৰ ব্যৱধান হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰাৰ বাবে প্ৰাথমিকতামূলক পদক্ষেপসমূহ চিনাক্ত কৰাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সুযোগ।
৩৩. ৰাষ্ট্ৰপতি ছানচেজে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীক 'জি-২০'ৰ দৃষ্টান্তমূলক সভাপতিত্বৰ বাবে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে, যিয়ে সফলতাৰে আৰু সামগ্ৰিকভাৱে গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু জটিল গোলকীয় দক্ষিণ সমস্যাসমূহৰ সমাধান কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে 'জি-২০'লৈ স্থায়ী আমন্ত্ৰণকাৰী হিচাপে আলোচনাত স্পেইনৰ দ্বাৰা আগবঢ়োৱা মূল্যৱান অৱদানৰ প্ৰশংসা কৰে।
৩৪. দুয়োগৰাকী নেতাই বহনক্ষম শক্তিৰ প্ৰসাৰ আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ সৈতে খাপ খোৱাত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সন্মত হয়৷ তেওঁলোকে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ গোলকীয় পদক্ষেপসমূহ ত্বৰান্বিত কৰাৰ তাৎক্ষণিকতাক স্বীকৃতি দিয়ে আৰু পেৰিছ চুক্তিৰ উষ্ণতাৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰাত সহায় কৰা জলবায়ু বিত্তৰ সন্দৰ্ভত এক নতুন সামূহিক পৰিমাণৰ লক্ষ্যসহ এক উচ্চাভিলাষী ফলাফল প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে বাকুত আগন্তুক জলবায়ু সন্মিলন (চিঅ'পি২৯)ৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত সহযোগিতা আগবঢ়োৱাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ে। তেওঁলোকে গোলকীয় জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বৰ্ধিত প্ৰভাৱৰ সন্মুখীন হৈ দেশসমূহৰ স্থিতিস্থাপকতা আৰু অভিযোজন ক্ষমতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে পদক্ষেপৰ প্ৰসাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তাতো আলোকপাত কৰে। দুয়োগৰাকী নেতাই নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত বুজাবুজিৰ চুক্তিৰ আগতীয়া সম্পাদনক লৈ আশাবাদ প্ৰকাশ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে 'সেউজ পৰিৱৰ্তন'ৰ প্ৰতি স্পেইনৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতাৰ প্ৰশংসা কৰে আৰু 'আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰতা'লৈ স্পেইনক আদৰণি জনায়। ৰাষ্ট্ৰপতি ছানচেজে লক্ষ্য বৰ্ষতকৈ বহু আগতেই নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে কৰা অগ্ৰগতিৰ প্ৰশংসা কৰে। দুয়োগৰাকী নেতাই লগতে সন্মত হয় যে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ উদ্বেগ সমাধানৰ বাবে এক সমন্বিত গোলকীয় প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰয়োজন হ'ব। দুয়োপক্ষই ৰাষ্ট্ৰীয় পৰিস্থিতিৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত প্ৰথম গ্লোবেল ষ্টকটেককে সহ 'চিঅ'পি২৮'-ৰ ফলাফলৰ প্ৰতি ইতিবাচক সঁহাৰি দিব।
৩৫. স্পেইনে ভাৰতক 'আন্তৰ্জাতিক খৰাং স্থিতিস্থাপকতা মিত্ৰতা'- 'আইডিআৰএ'-ত যোগদান কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছে, যি হৈছে প্ৰস্তুতি আৰু অভিযোজন ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে খৰাংপীড়িত দেশ, চহৰ আৰু সম্প্ৰদায়সমূহৰ সংকট হ্ৰাস কৰাৰ বাবে দৃঢ় পদক্ষেপক উদগণি দিয়া এক মঞ্চ।
৩৬. দুয়োগৰাকী নেতাই সন্ত্ৰাসবাদীৰ প্ৰক্সি ব্যৱহাৰ আৰু সীমান্তপাৰ সন্ত্ৰাসবাদকে ধৰি সকলো ধৰণৰ সন্ত্ৰাসবাদ আৰু হিংসাত্মক উগ্ৰবাদক দ্ব্যর্থহীনভাৱে গৰিহণা দিয়ে। সন্ত্ৰাসবাদ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শান্তি আৰু স্থিৰতাৰ বাবে এক গুৰুতৰ ভাবুকি হৈ আছে বুলি দুয়োপক্ষই সহমত প্ৰকাশ কৰাৰ লগতে সকলো সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ অপৰাধীসকলক বিলম্ব নকৰাকৈ ন্যায়ৰ সন্মুখীন কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁলোকে সকলো দেশক সন্ত্ৰাসবাদীৰ উদ্দেশ্যে তেওঁলোকৰ নিয়ন্ত্ৰিত অঞ্চলসমূহৰ ব্যৱহাৰ হোৱাটো প্ৰতিহত কৰিবলৈ তাৎক্ষণিক, নিৰন্তৰ আৰু অপৰিৱৰ্তনীয় পদক্ষেপ ল'বলৈ আহ্বান জনায় আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ প্ৰাসংগিক প্ৰস্তাৱসমূহৰ দৃঢ় ৰূপায়ণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ লগতে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ গোলকীয় সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী ৰণনীতি ৰূপায়ণৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁলোকে আল 'কাইদা', 'আইএছআইএছ'/'দায়েছ', 'লস্কৰ-ই-তৈবা' (এলইটি),'জৈছ-ই-মহম্মদ' (জেইএম) আৰু তেওঁলোকৰ প্ৰক্সি গোটবোৰকে ধৰি 'ইউএনএছচি'-ৰ দ্বাৰা নিষিদ্ধ ঘোষণা কৰা সকলো সন্ত্ৰাসবাদী গোটৰ বিৰুদ্ধে সমন্বিত ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ আহ্বান জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে সন্ত্ৰাসবাদৰ ভুক্তভোগী সকলৰ সমৰ্থনত স্পেইনৰ বহুপাক্ষিক পদক্ষেপ আৰু তেওঁলোকৰ সৱলীকৰণৰ প্ৰশংসা কৰে।
৩৭. ৰাষ্ট্ৰপতি ছানচেজে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীক এই ভ্ৰমণৰ সময়ছোৱাত তেওঁ আৰু তেওঁৰ প্ৰতিনিধিদললৈ আগবঢ়োৱা উষ্ম অভ্যৰ্থনা আৰু আতিথ্যৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে আৰু অদূৰ ভৱিষ্যতে স্পেইন ভ্ৰমণৰ বাবে আমন্ত্ৰণ জনায়।

Prime Minister's Office
India-Spain Joint Statement during the visit of President of Government of Spain to India (October 28-29, 2024)
28 OCT 2024 6:32PM by PIB Delhi
At the invitation of the Prime Minister of India, Shri Narendra Modi, President of the Government of Spain, Mr. Pedro Sanchez paid an official visit to India on 28 -29 October, 2024. This was President Sanchez’s first visit to India and the first visit by a President of the Government of Spain to India after 18 years. He was accompanied by the Minister of Transport and Sustainable Mobility and the Minister of Industry and Tourism, and a high-level official and business delegation.
The two leaders noted that this visit has renewed the bilateral relationship, infusing it with fresh momentum and setting the stage for a new era of enhanced cooperation between the two countries across various sectors. They also expressed satisfaction at the progress of bilateral relations since Prime Minister Modi’s visit to Spain in 2017. Both leaders instructed their teams to continue upgrading the bilateral agenda further and forging cooperation in all dimensions of political, economic, security, defence, people-to-people and cultural cooperation.
President Sanchez was granted a cultural welcome, and held delegation level talks with Prime Minister Modi at Vadodara.He also visited Mumbai where he interacted with prominent business leaders, cultural figures and representatives of the Indian film industry.
President Sanchez and Prime Minister Modi jointly inaugurated the Final Assembly Line Plant of C-295 aircraft co-produced by Airbus Spain and Tata Advanced Systems Ltd. at Vadodara. This plant will roll out the first ‘Made in India’ C295 aircraft in 2026, out of a total of 40 aircrafts to be manufactured in India. Airbus Spain is also delivering 16 aircrafts in ‘fly-away’ condition to India, out of which 6have already been delivered to the Indian Air Force.
Political, Defence, and Security Cooperation
1. The two leaders reviewed the warm and cordial bilateral ties between the two countries and highlighted that the foundation of the growing partnership lies in the shared commitment to democracy, freedom, rule of law, a fair and equitable global economy, a more sustainable and resilient planet, a rules-based international order and enhanced and reformed multilateralism. They also highlighted the enduring historical ties and long-standing friendship between the two nations as central to this cooperation.
2. Both leaders emphasised that regular high-level interaction is giving momentum to the partnership. They noted that the ongoing bilateral cooperation between the foreign, economy and commerce and defence ministries is working well, and stressed the importance of holding regular dialogues between the concerned ministries/agencies of the two sides with a view to strengthening and diversifying bilateral cooperation in key areas of defence, security including cyber security, trade and economic issues, culture, tourism, education and people-to-people ties.
3. Both leaders expressed satisfaction on the progress made in the C-295 aircraft project as a symbol of the growing defence industrial cooperation between the two countries. In line with this growing partnership, and in recognition of the advanced capabilities and competitiveness of the Spanish defence industry and its contribution to the goals of the ‘Make in India’ initiative, they encouraged their respective defence industries in other sectors to set up similar joint projects in India.
Economic and Commercial Cooperation
4. President Sanchez and Prime Minister Modi welcomed the recent positive developments in bilateral trade and investment partnership, buoyed by the positive economic outlook in both countries and called for stronger ties between the businesses of the two countries.
5. Prime Minister Modi congratulated President Sanchez on the growth and the resilience of the Spanish economy. President Sanchez complimented Prime Minister Modi on India's fast economic growth and lauded the various government initiatives to promote a business-friendly environment. President Sanchez highlighted Spain's commitment to the 'Make in India' initiative through the activities of about 230 Spanish companies present in India. Both leaders reiterated their strong support for an open rules-based multilateral trading system, and a business-friendly investment scenario in both countries.
6. Recognizing the expertise of Spanish companies in areas such as energy, including renewables, nuclear, and smart grids, food processing, healthcare and health services, automotive and transport infrastructure, including trains, roads, ports and transport network management, the two leaders welcomed further collaboration in these areas. President Sanchez welcomed the positive contributions being made by Indian companies to the Spanish economy in fields such as information technology, pharmaceuticals and automobile and auto components. Both leaders welcomed the establishment of a ‘Fast Track Mechanism’ to facilitate mutual investments in India and Spain.
7. The two leaders took note of the progress made by the 12th session of the India-Spain ‘Joint Commission for Economic Cooperation’ (JCEC) held in 2023 and agreed to convene the next session of the JCEC in Spain in early 2025. In this context, they also agreed on the importance of deepening economic ties and exploring strategic cooperation in key sectors such as renewable energy, technology, and sustainable infrastructure. The two leaders looked forward to an early conclusion of Memorandum of Understanding on Urban Sustainable Development.
8. Both leaders welcomed the Second meeting of the India-Spain CEOs Forum as well as India-Spain Business Summit in Mumbai on October 29, 2024,to promote trade and investment cooperation between the two countries.
9. Both leaders recognized the vital importance of innovation and the startup ecosystems in driving forward the bilateral partnership and called for all such opportunities to be explored in mutual interest. They encouraged relevant agencies of both countries to work to deepen any such exchanges in the future, including through frameworks such as Rising Up in Spain and the Startup India initiative.
10. The two leaders expressed satisfaction at the signing of a Memorandum of Understanding on cooperation in the field of rail transport and the agreement of cooperation and mutual assistance in customs matter.
11. The leaders acknowledged the role of tourism in driving economic and business opportunities and enhancing understanding between the people of both countries and agreed that it should be further promoted. Both leaders welcomed the interest shown by airlines to establish direct flights between Spain and India.
The Year 2026 as India-Spain Year of Culture, Tourism and AI
12. Taking into account the deep relationship between India and Spain and the long lasting friendship between the two peoples, Prime Minister Modi, and President Pedro Sanchez, have agreed to make 2026 as the Year of India and Spain in Culture, Tourism and Artificial Intelligence (AI).
13. During the year, both sides will make the maximum effort to boost the cultural presence of the other in their museums, art, fairs, film, festivals, literature, meetings of architects and circles of debate and thought.
14. Likewise, special attention will be paid to ways of increasing tourist flows, promote reciprocal investments and share experiences in the many areas of hospitality, architecture, cuisine, marketing, both in urban and rural tourism, which benefits harmonious development and improvement for both countries.
15. In accordance with the G20 New Delhi Leaders Declaration, India and Spain can play a very important role for the use of AI for good and its positive implementation in many fields. Both countries commit to hold during the year, events to foster positive use of AI and will work for the practical implementation of new advances in the field of AI in the productive economy.
16. To mark the importance of this initiative, both leaders directed the concerned stakeholders to celebrate the year in the respective countries in the most befitting manner.
Cultural and People-to-People Ties
17. The two leaders acknowledged the role of cultural ties in bringing nations closer and lauded the rich and diverse cultural heritage of India and Spain. They appreciated the long-standing cultural exchanges and enrichment between India and Spain, particularly the role of Spanish Indologists and Indian Hispanists. They welcomed the signing of a Cultural Exchange Program to promote bilateral exchanges in music, dance, theatre, literature, museums and festivals.
18.The two leaders applauded the growing interest in the study of the cultures and languages of both countries. Spanish is among popular foreign languages in India. They stressed the mutual interest in further strengthening India – Spain cultural cooperation and the reinforcement of cooperation among cultural institutions of both countries such as Instituto Cervantes in New Delhi and Casa de la India in Valladolid.
19. The two leaders welcomed the establishment of the ICCR Chairs on Hindi and on Indian Studies at the University of Valladolid. India is bringing transformational changes in education sector in India under National Education Policy (NEP) 2020. In this context, Prime Minister Modi encouraged leading Spanish universities to strengthen academic and research partnership with Indian institutions; build institutional linkages through joint/dual degree and twinning arrangements and explore the possibility of setting up branch campuses in India.
20. President Sanchez is also giving the keynote address at the 4th Spain-India Forum, co-organized by Spain-India Council Foundation and Observer Research Foundation, in Mumbai. The leaders recognized the valuable contributions of this institution, which has a complementary role to that of governments in strengthening the links between Indian and Spanish civil societies, companies, think tanks, administrations and universities, helping to enhance bilateral ties by fostering a strong partnership between their members and its activities and bringing the two countries together in order to increase their mutual knowledge.
21. The two leaders welcomed the installation at Valladolid of the bust of Gurudev Rabindranath Tagore gifted to the people of Spain by ICCR and the placing of the translated works of Tagore in the vaults of Instituto Cervantes in Madrid which is a testament to increasing cultural connect between peoples of the two countries.
22. The two sides noted with satisfaction the growing cooperation in the field of film and audio-visuals, with India being the Guest Country at the SEMINCI International Film Festival in 2023, and the award of the IFFI Satyajit Ray Lifetime Achievement to the legendary Spanish director Carlos Saura. Acknowledging the large film and audio-visual industries in India and Spain, both leaders agreed that the scope of collaboration between the two countries under the Audio-Visual Co-Production Agreement can be enhanced and welcomed the creation of a Joint Commission to improve cooperation between the two countries in the audiovisual field and promote and facilitate the co-production of films.
23. To enhance people-to-people ties and consular services in two countries, the two leaders welcome the operationalisation of India’s first Consulate General in Spain at Barcelona and the decision to open Spain’s Consulate General in Bengaluru.
EU and India relations
24. Prime Minister Modi and President Sanchez reaffirmed their commitment to strengthening the India-EU Strategic Partnership and to advancing the EU-India triple negotiations of comprehensive Free Trade Agreement, Investment Protection Agreement and Geographical Indications Agreement.
25. They agreed to enhance their collaboration to fully realize the objectives of the EU-India Connectivity Partnership, and recognized the potential of the India-Middle East-Europe Economic Corridor Project (IMEEC) to boost connectivity between India and Europe. They explored avenues for cooperation among regional countries in areas such as trade, investment, technology, energy, logistics, ports, and infrastructure development.
Global Issues
26. The leaders expressed their deepest concern over the war in Ukraine and reiterated the need for a comprehensive, just and lasting peace in line with international law, and consistent with the purposes and principles of the UN Charter, including respect for sovereignty and territorial integrity. They underlined the importance of dialogue and diplomacy as well as earnest engagement between all stakeholders to achieve a sustainable and peaceful resolution of the conflict. Both sides agreed to remain in touch to support efforts aimed at negotiated settlement of the conflict.
27.They shared their firm commitment to achieving peace and stability in the Middle East, and expressed their deep concern at the escalation of security situation in West Asia and called for restraint by all concerned. They urged that all issues be addressed through dialogue and diplomacy. The two leaders unequivocally condemned the terror attacks on Israel on October 7, 2023, and agreed that the large-scale loss of civilian lives and the humanitarian crisis in Gaza is unacceptable and must end as soon as possible. They called for the immediaterelease of all hostages, immediate ceasefire and safe, sustained entry of humanitarian aid into Gaza. They emphasized the urgent need to protect the lives of civilians and urged all parties to comply with international law. They reiterated their commitment to the implementation of the two State solution,leading to the establishment of a sovereign, viable and independent state of Palestine, living within secure and mutually recognized borders, side by side in peace and security with Israel as well as their support for Palestine membership at the United Nations.
28. Both sides reiterated their concern on escalation and violence in Lebanon, and the security situation along the Blue Line and reaffirmed their commitment to the full implementation of UNSC Resolution 1701. As major troop contributing countries, they condemned the attacks on UNIFIL and highlighted that the safety and security of peacekeepers are of paramount importance and must be ensured by all. Inviolability of UN premises and the sanctity of their mandate must be respected by all.
29. Both sides emphasized the promotion of a free, open, inclusive, peaceful, and prosperous Indo-Pacific, anchored in a rules-based international order, mutual respect for sovereignty, and the peaceful resolution of disputes, supported by effective regional institutions. They highlighted the importance of unimpeded commerce and freedom of navigation, in compliance with international law, particularly the United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS) 1982. Both sides acknowledged India's invitation to Spain to participate in the Indo-Pacific Oceans Initiative (IPOI) for collaborative efforts aimed at the management, conservation, sustainability, security, and development of the maritime domain in the Indo-Pacific. They also recognized the complementarity between India's Indo-Pacific Vision and the EU Strategy for Cooperation in the Indo-Pacific.
30. Noting the growing political and commercial relations between India and Latin American region and the historical, economic and cultural links it shares with Spain, both leaders recognized the immense potential of triangular cooperation for investments and development in the region. Spain welcomed India’s application to join the Ibero-American Conference as an Associate Observer, which will offer a platform to strengthen the ties with Latin American countries. Both sides committed to finalise the process by the Ibero-American Summit, to be held in Spain in 2026, so that India may actively participate in the activities of Spain´s Pro Tempore Secretariat.
International and Multilateral Cooperation
31. Both leaders agreed to enhance cooperation and coordination within the United Nations, including the UN Security Council (UNSC), and other multilateral forums. They emphasized the importance of a rules-based international order for ensuring global peace and development. Both sides committed to advancing multilateralism that reflects present-day realities, making international organizations, including the UNSC, more representative, effective, democratic, accountable and transparent. India expressed its support for Spain’s UNSC candidature for the term 2031-32, while Spain expressed its support for India’s candidature for the period 2028-29.
32. Both leaders look forward to the Fourth International Conference on Financing for Development to take place in 2025 in Sevilla (Spain) as a critical opportunity to identify priority actions to help close the resource gap needed to implement the Sustainable Development Goals.
33. President Sanchez congratulated Prime Minister Modi on the exemplary chairmanship of G20, which successfully and inclusively addressed important and complex Global South issues. Prime Minister Modi appreciated the valuable contributions made by Spain to the discussions as a Permanent Invitee to the G20.
34. The two leaders agreed to strengthen cooperation in promoting sustainable energy and adapting to climate change. They recognize the urgency of accelerating global actions to combat climate change and commit to collaborating in the context of the upcoming Climate Summit in Baku (COP29) to achieve an ambitious outcome including on a New Collective Quantified Goal on Climate Finance that helps achieve the temperature goal of Paris Agreement. They also highlighted the need topromote actions to strengthen countries' resilience and adaptation capacities in the face of the increasing impacts of climate change worldwide. The two leaders looked forward to the early conclusion of Memorandum of Understanding in the field of Renewable Energy. Prime Minister Modi appreciated Spain’s commitment towards a green transition and welcomed Spain to the International Solar Alliance. President Sanchez appreciated advances made by India in achieving the renewable energy goals much ahead of the target year. Both leaders also agreed that a concerted global effort would be needed in order to address climate change concerns. Both sides will respond positively to the outcomes of COP28, including the first Global Stocktake in light of national circumstances.
35. Spain has invited India to join IDRA, the International Drought Resilience Alliance, which was launched in 2022, a platform to promote concrete actions to reduce the vulnerability of countries, cities and communities to drought through preparedness and adaptation measures.
36.Both leaders unequivocally condemned terrorism and violent extremism in all its forms and manifestations, including the use of terrorist proxies and cross-border terrorism. Both sides agreed that terrorism remains a serious threat to international peace and stability, and called for bringing the perpetrators of all terrorist attacks to justice without delay. They urged all countries to take immediate, sustained and irreversible action to prevent territory under their control from being used for terrorist purposes, and stressed the need for firm implementation of relevant resolutions of the UN Security Council, as well as the implementation of the UN Global Counter-Terrorism Strategy. They also called for concerted action against all terrorist groups proscribed by the UNSC including Al Qa’ida, ISIS/Daesh, Lashkar-e-Tayyiba (LeT), Jaish-e-Mohammad (JeM) and their proxy groups. Prime Minister Modi appreciated Spain’s multilateral initiatives in support of the Victims of Terrorism and their empowerment.
37. President Sanchez thanked Prime Minister Modi for the warm reception and hospitality extended to him and his delegation during the visit, and invited him to undertake a visit to Spain in the near future.