Prime Minister's Office
India-Spain Joint Statement during the visit of President of Government of Spain to India (October 28-29, 2024)
28 OCT 2024 6:32PM by PIB Delhi
At the invitation of the Prime Minister of India, Shri Narendra Modi, President of the Government of Spain, Mr. Pedro Sanchez paid an official visit to India on 28 -29 October, 2024. This was President Sanchez’s first visit to India and the first visit by a President of the Government of Spain to India after 18 years. He was accompanied by the Minister of Transport and Sustainable Mobility and the Minister of Industry and Tourism, and a high-level official and business delegation.
The two leaders noted that this visit has renewed the bilateral relationship, infusing it with fresh momentum and setting the stage for a new era of enhanced cooperation between the two countries across various sectors. They also expressed satisfaction at the progress of bilateral relations since Prime Minister Modi’s visit to Spain in 2017. Both leaders instructed their teams to continue upgrading the bilateral agenda further and forging cooperation in all dimensions of political, economic, security, defence, people-to-people and cultural cooperation.
President Sanchez was granted a cultural welcome, and held delegation level talks with Prime Minister Modi at Vadodara.He also visited Mumbai where he interacted with prominent business leaders, cultural figures and representatives of the Indian film industry.
President Sanchez and Prime Minister Modi jointly inaugurated the Final Assembly Line Plant of C-295 aircraft co-produced by Airbus Spain and Tata Advanced Systems Ltd. at Vadodara. This plant will roll out the first ‘Made in India’ C295 aircraft in 2026, out of a total of 40 aircrafts to be manufactured in India. Airbus Spain is also delivering 16 aircrafts in ‘fly-away’ condition to India, out of which 6have already been delivered to the Indian Air Force.
Political, Defence, and Security Cooperation
1. The two leaders reviewed the warm and cordial bilateral ties between the two countries and highlighted that the foundation of the growing partnership lies in the shared commitment to democracy, freedom, rule of law, a fair and equitable global economy, a more sustainable and resilient planet, a rules-based international order and enhanced and reformed multilateralism. They also highlighted the enduring historical ties and long-standing friendship between the two nations as central to this cooperation.
2. Both leaders emphasised that regular high-level interaction is giving momentum to the partnership. They noted that the ongoing bilateral cooperation between the foreign, economy and commerce and defence ministries is working well, and stressed the importance of holding regular dialogues between the concerned ministries/agencies of the two sides with a view to strengthening and diversifying bilateral cooperation in key areas of defence, security including cyber security, trade and economic issues, culture, tourism, education and people-to-people ties.
3. Both leaders expressed satisfaction on the progress made in the C-295 aircraft project as a symbol of the growing defence industrial cooperation between the two countries. In line with this growing partnership, and in recognition of the advanced capabilities and competitiveness of the Spanish defence industry and its contribution to the goals of the ‘Make in India’ initiative, they encouraged their respective defence industries in other sectors to set up similar joint projects in India.
Economic and Commercial Cooperation
4. President Sanchez and Prime Minister Modi welcomed the recent positive developments in bilateral trade and investment partnership, buoyed by the positive economic outlook in both countries and called for stronger ties between the businesses of the two countries.
5. Prime Minister Modi congratulated President Sanchez on the growth and the resilience of the Spanish economy. President Sanchez complimented Prime Minister Modi on India's fast economic growth and lauded the various government initiatives to promote a business-friendly environment. President Sanchez highlighted Spain's commitment to the 'Make in India' initiative through the activities of about 230 Spanish companies present in India. Both leaders reiterated their strong support for an open rules-based multilateral trading system, and a business-friendly investment scenario in both countries.
6. Recognizing the expertise of Spanish companies in areas such as energy, including renewables, nuclear, and smart grids, food processing, healthcare and health services, automotive and transport infrastructure, including trains, roads, ports and transport network management, the two leaders welcomed further collaboration in these areas. President Sanchez welcomed the positive contributions being made by Indian companies to the Spanish economy in fields such as information technology, pharmaceuticals and automobile and auto components. Both leaders welcomed the establishment of a ‘Fast Track Mechanism’ to facilitate mutual investments in India and Spain.
7. The two leaders took note of the progress made by the 12th session of the India-Spain ‘Joint Commission for Economic Cooperation’ (JCEC) held in 2023 and agreed to convene the next session of the JCEC in Spain in early 2025. In this context, they also agreed on the importance of deepening economic ties and exploring strategic cooperation in key sectors such as renewable energy, technology, and sustainable infrastructure. The two leaders looked forward to an early conclusion of Memorandum of Understanding on Urban Sustainable Development.
8. Both leaders welcomed the Second meeting of the India-Spain CEOs Forum as well as India-Spain Business Summit in Mumbai on October 29, 2024,to promote trade and investment cooperation between the two countries.
9. Both leaders recognized the vital importance of innovation and the startup ecosystems in driving forward the bilateral partnership and called for all such opportunities to be explored in mutual interest. They encouraged relevant agencies of both countries to work to deepen any such exchanges in the future, including through frameworks such as Rising Up in Spain and the Startup India initiative.
10. The two leaders expressed satisfaction at the signing of a Memorandum of Understanding on cooperation in the field of rail transport and the agreement of cooperation and mutual assistance in customs matter.
11. The leaders acknowledged the role of tourism in driving economic and business opportunities and enhancing understanding between the people of both countries and agreed that it should be further promoted. Both leaders welcomed the interest shown by airlines to establish direct flights between Spain and India.
The Year 2026 as India-Spain Year of Culture, Tourism and AI
12. Taking into account the deep relationship between India and Spain and the long lasting friendship between the two peoples, Prime Minister Modi, and President Pedro Sanchez, have agreed to make 2026 as the Year of India and Spain in Culture, Tourism and Artificial Intelligence (AI).
13. During the year, both sides will make the maximum effort to boost the cultural presence of the other in their museums, art, fairs, film, festivals, literature, meetings of architects and circles of debate and thought.
14. Likewise, special attention will be paid to ways of increasing tourist flows, promote reciprocal investments and share experiences in the many areas of hospitality, architecture, cuisine, marketing, both in urban and rural tourism, which benefits harmonious development and improvement for both countries.
15. In accordance with the G20 New Delhi Leaders Declaration, India and Spain can play a very important role for the use of AI for good and its positive implementation in many fields. Both countries commit to hold during the year, events to foster positive use of AI and will work for the practical implementation of new advances in the field of AI in the productive economy.
16. To mark the importance of this initiative, both leaders directed the concerned stakeholders to celebrate the year in the respective countries in the most befitting manner.
Cultural and People-to-People Ties
17. The two leaders acknowledged the role of cultural ties in bringing nations closer and lauded the rich and diverse cultural heritage of India and Spain. They appreciated the long-standing cultural exchanges and enrichment between India and Spain, particularly the role of Spanish Indologists and Indian Hispanists. They welcomed the signing of a Cultural Exchange Program to promote bilateral exchanges in music, dance, theatre, literature, museums and festivals.
18.The two leaders applauded the growing interest in the study of the cultures and languages of both countries. Spanish is among popular foreign languages in India. They stressed the mutual interest in further strengthening India – Spain cultural cooperation and the reinforcement of cooperation among cultural institutions of both countries such as Instituto Cervantes in New Delhi and Casa de la India in Valladolid.
19. The two leaders welcomed the establishment of the ICCR Chairs on Hindi and on Indian Studies at the University of Valladolid. India is bringing transformational changes in education sector in India under National Education Policy (NEP) 2020. In this context, Prime Minister Modi encouraged leading Spanish universities to strengthen academic and research partnership with Indian institutions; build institutional linkages through joint/dual degree and twinning arrangements and explore the possibility of setting up branch campuses in India.
20. President Sanchez is also giving the keynote address at the 4th Spain-India Forum, co-organized by Spain-India Council Foundation and Observer Research Foundation, in Mumbai. The leaders recognized the valuable contributions of this institution, which has a complementary role to that of governments in strengthening the links between Indian and Spanish civil societies, companies, think tanks, administrations and universities, helping to enhance bilateral ties by fostering a strong partnership between their members and its activities and bringing the two countries together in order to increase their mutual knowledge.
21. The two leaders welcomed the installation at Valladolid of the bust of Gurudev Rabindranath Tagore gifted to the people of Spain by ICCR and the placing of the translated works of Tagore in the vaults of Instituto Cervantes in Madrid which is a testament to increasing cultural connect between peoples of the two countries.
22. The two sides noted with satisfaction the growing cooperation in the field of film and audio-visuals, with India being the Guest Country at the SEMINCI International Film Festival in 2023, and the award of the IFFI Satyajit Ray Lifetime Achievement to the legendary Spanish director Carlos Saura. Acknowledging the large film and audio-visual industries in India and Spain, both leaders agreed that the scope of collaboration between the two countries under the Audio-Visual Co-Production Agreement can be enhanced and welcomed the creation of a Joint Commission to improve cooperation between the two countries in the audiovisual field and promote and facilitate the co-production of films.
23. To enhance people-to-people ties and consular services in two countries, the two leaders welcome the operationalisation of India’s first Consulate General in Spain at Barcelona and the decision to open Spain’s Consulate General in Bengaluru.
EU and India relations
24. Prime Minister Modi and President Sanchez reaffirmed their commitment to strengthening the India-EU Strategic Partnership and to advancing the EU-India triple negotiations of comprehensive Free Trade Agreement, Investment Protection Agreement and Geographical Indications Agreement.
25. They agreed to enhance their collaboration to fully realize the objectives of the EU-India Connectivity Partnership, and recognized the potential of the India-Middle East-Europe Economic Corridor Project (IMEEC) to boost connectivity between India and Europe. They explored avenues for cooperation among regional countries in areas such as trade, investment, technology, energy, logistics, ports, and infrastructure development.
Global Issues
26. The leaders expressed their deepest concern over the war in Ukraine and reiterated the need for a comprehensive, just and lasting peace in line with international law, and consistent with the purposes and principles of the UN Charter, including respect for sovereignty and territorial integrity. They underlined the importance of dialogue and diplomacy as well as earnest engagement between all stakeholders to achieve a sustainable and peaceful resolution of the conflict. Both sides agreed to remain in touch to support efforts aimed at negotiated settlement of the conflict.
27.They shared their firm commitment to achieving peace and stability in the Middle East, and expressed their deep concern at the escalation of security situation in West Asia and called for restraint by all concerned. They urged that all issues be addressed through dialogue and diplomacy. The two leaders unequivocally condemned the terror attacks on Israel on October 7, 2023, and agreed that the large-scale loss of civilian lives and the humanitarian crisis in Gaza is unacceptable and must end as soon as possible. They called for the immediaterelease of all hostages, immediate ceasefire and safe, sustained entry of humanitarian aid into Gaza. They emphasized the urgent need to protect the lives of civilians and urged all parties to comply with international law. They reiterated their commitment to the implementation of the two State solution,leading to the establishment of a sovereign, viable and independent state of Palestine, living within secure and mutually recognized borders, side by side in peace and security with Israel as well as their support for Palestine membership at the United Nations.
28. Both sides reiterated their concern on escalation and violence in Lebanon, and the security situation along the Blue Line and reaffirmed their commitment to the full implementation of UNSC Resolution 1701. As major troop contributing countries, they condemned the attacks on UNIFIL and highlighted that the safety and security of peacekeepers are of paramount importance and must be ensured by all. Inviolability of UN premises and the sanctity of their mandate must be respected by all.
29. Both sides emphasized the promotion of a free, open, inclusive, peaceful, and prosperous Indo-Pacific, anchored in a rules-based international order, mutual respect for sovereignty, and the peaceful resolution of disputes, supported by effective regional institutions. They highlighted the importance of unimpeded commerce and freedom of navigation, in compliance with international law, particularly the United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS) 1982. Both sides acknowledged India's invitation to Spain to participate in the Indo-Pacific Oceans Initiative (IPOI) for collaborative efforts aimed at the management, conservation, sustainability, security, and development of the maritime domain in the Indo-Pacific. They also recognized the complementarity between India's Indo-Pacific Vision and the EU Strategy for Cooperation in the Indo-Pacific.
30. Noting the growing political and commercial relations between India and Latin American region and the historical, economic and cultural links it shares with Spain, both leaders recognized the immense potential of triangular cooperation for investments and development in the region. Spain welcomed India’s application to join the Ibero-American Conference as an Associate Observer, which will offer a platform to strengthen the ties with Latin American countries. Both sides committed to finalise the process by the Ibero-American Summit, to be held in Spain in 2026, so that India may actively participate in the activities of Spain´s Pro Tempore Secretariat.
International and Multilateral Cooperation
31. Both leaders agreed to enhance cooperation and coordination within the United Nations, including the UN Security Council (UNSC), and other multilateral forums. They emphasized the importance of a rules-based international order for ensuring global peace and development. Both sides committed to advancing multilateralism that reflects present-day realities, making international organizations, including the UNSC, more representative, effective, democratic, accountable and transparent. India expressed its support for Spain’s UNSC candidature for the term 2031-32, while Spain expressed its support for India’s candidature for the period 2028-29.
32. Both leaders look forward to the Fourth International Conference on Financing for Development to take place in 2025 in Sevilla (Spain) as a critical opportunity to identify priority actions to help close the resource gap needed to implement the Sustainable Development Goals.
33. President Sanchez congratulated Prime Minister Modi on the exemplary chairmanship of G20, which successfully and inclusively addressed important and complex Global South issues. Prime Minister Modi appreciated the valuable contributions made by Spain to the discussions as a Permanent Invitee to the G20.
34. The two leaders agreed to strengthen cooperation in promoting sustainable energy and adapting to climate change. They recognize the urgency of accelerating global actions to combat climate change and commit to collaborating in the context of the upcoming Climate Summit in Baku (COP29) to achieve an ambitious outcome including on a New Collective Quantified Goal on Climate Finance that helps achieve the temperature goal of Paris Agreement. They also highlighted the need topromote actions to strengthen countries' resilience and adaptation capacities in the face of the increasing impacts of climate change worldwide. The two leaders looked forward to the early conclusion of Memorandum of Understanding in the field of Renewable Energy. Prime Minister Modi appreciated Spain’s commitment towards a green transition and welcomed Spain to the International Solar Alliance. President Sanchez appreciated advances made by India in achieving the renewable energy goals much ahead of the target year. Both leaders also agreed that a concerted global effort would be needed in order to address climate change concerns. Both sides will respond positively to the outcomes of COP28, including the first Global Stocktake in light of national circumstances.
35. Spain has invited India to join IDRA, the International Drought Resilience Alliance, which was launched in 2022, a platform to promote concrete actions to reduce the vulnerability of countries, cities and communities to drought through preparedness and adaptation measures.
36.Both leaders unequivocally condemned terrorism and violent extremism in all its forms and manifestations, including the use of terrorist proxies and cross-border terrorism. Both sides agreed that terrorism remains a serious threat to international peace and stability, and called for bringing the perpetrators of all terrorist attacks to justice without delay. They urged all countries to take immediate, sustained and irreversible action to prevent territory under their control from being used for terrorist purposes, and stressed the need for firm implementation of relevant resolutions of the UN Security Council, as well as the implementation of the UN Global Counter-Terrorism Strategy. They also called for concerted action against all terrorist groups proscribed by the UNSC including Al Qa’ida, ISIS/Daesh, Lashkar-e-Tayyiba (LeT), Jaish-e-Mohammad (JeM) and their proxy groups. Prime Minister Modi appreciated Spain’s multilateral initiatives in support of the Victims of Terrorism and their empowerment.
37. President Sanchez thanked Prime Minister Modi for the warm reception and hospitality extended to him and his delegation during the visit, and invited him to undertake a visit to Spain in the near future.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
স্পেনগী রাস্ত্রপতিগী ভারত খোঙচৎ মনুংদা ফোঙদোকখিবা ভারত-স্পেনগী অপুনবা ৱারোল (ওক্তোবর ২৮-২৯,২০২৪)
28 OCT 2024 6:32PM by PIB Imphal
ভারতকী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা চেবাউ পীবদগী, স্পেনগী রাস্ত্রপতি পেদ্রো সাঞ্চেজ সরকারগী ওইবা খোঙচৎ অমদা ওক্তোবর ২৮-ওক্তোবর ২৯, ২০২৪ দা ভারত্তা লৈরি। হন্দক্কী অসিনা রাস্ত্রপতি সাঞ্চেজগী অহানবা ভারতকী খোঙচৎনি অমসুং চহি ১৮ গী মতুংদা স্পেন সরকারগী রাস্ত্রপতি অমনা ভারত্তা লাকপা অহানবনি। মহাক্কা লোয়ননা ত্রান্সপোর্ত অমসুং মোবিলিতি মিনিস্তর অমসুং ইন্দস্ত্রি অমসুং তুরিজম মিনিস্তর অমসুং অৱাংবা থাক্কী ওফিসিএল অমসুং ললোন-ইতিক্কী মীহুৎ কাংবু অমা লোয়নরকখি।
খোঙচৎ অসিনা লৈবাক অনিগী মরী অমুক হিঙ্গৎহল্লে, মসিদা অনৌবা ইনোৎ হাপ্লে অমসুং তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংদা লৈবাক অনিগী মরক্তা মতেং পীনবা হেনগৎহন্নবা অনৌবা যুগ অমগী থৌরাং তৌরে হায়না লুচিংবা অনিনা ফোঙদোকখি। ২০১৭ দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী স্পেন খোঙচৎ মতুংদগী লৈবাক অনিগী মরীশিং ফগৎলকপদা মখোয়না অপেনবা ফোঙদোকখি। লৈবাক অনিগী মরী মখা তানা ফগৎহন্নবা অমসুং রাজনিতি, শেন-থুম, সেকুরিতি, দিফেন্স, মীগা মীগা লৈনবা মরী অমসুং নাতকী মতেং পাংনবা য়াওনা হিরম খুদিংমক্তা মতেং পীন্ননবা লুচিংবা অনিমক্না মখোয়গী কাংবুদা পাউতাক পীখ্রে।
রাস্ত্রপতি সাঞ্চেজ নাত অমসুং চৎনবীগী থৌরম অমগা লোয়ননা তরাম্না ওকখি অমসুং বদোদারাদা প্রধান মন্ত্রীগা লোয়ননা মীহুৎ কাংবু থাক্তা ৱারি শান্নখি। মহাক্না মুম্বাইদশু চৎখি অমসুং মফম অদুদা মহাক্না শক্নাইরবা ললোন-ইতিক্কী লুচিংবশিং, নাতকী মীওইশিং অমসুং ভারতকী সেনিমাগী মীহুৎশিংগা ৱারি শান্নখি।
বদোদারাদা এয়বস স্পেন অমসুং তাতা এদভান্স সিস্তেমস লিমিতেদনা সি-২৯৫ এয়রক্রাফ পুন্না থোক্নবা ফাইনেল এশেমব্লি লাইন প্লান্ত রাস্ত্রপতি সাঞ্চেজ অমসুং প্রধান মন্ত্রীনা মোদীনা পুন্না শঙ্গাখি। প্লান্ত অসিনা ২০২৬ দা অহানবা মেদ ইন ইন্দিয়া সি-২৯৫ এয়রক্রাফ পুথোক্কনি, ভারত্তা এয়রক্রাফ ৪০ শাগনি। এয়রবস স্পেন্না ভারত্তা পাইবা য়ারবা ফিবমদা লৈরবা এয়রক্রাফ ১৬ ভারত্তা পীগনি, মসিগী মনুংদা এয়রক্রাফ ৬ ইন্দিয়ান এয়ফোর্সতা মাংজৌন্না ফংহনখ্রে।
রাজনিতি, দিফেন্স অমসুং সেকুরিতিগী মতেং পাংনবা
1. লুচিংবা অনিনা লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈনরিবা মরুপ-মপাং ওইবা মরীশিং হন্না য়েংশিনখ্রে অমসুং গনতন্ত্র, নিংতম্বা, আইন্দা য়ুম্ফম ওইবা লৈঙাক, অফবা অমসুং থোং মান্নবা মালেমগী শেন্মিৎলোন অমা, তুংকোইনা চৎনবা য়াগদবা অমসুং অৱাবা মায়োক্নবা ঙম্বা গ্রহ অমা, নিয়মশিংদা য়ুম্ফম ওইবা মালেমগী লৈঙাক অমসুং ফগৎলবা অমসুং শেমদোক্লবা মালেমগী লুপশিংদা থাজবা থমদুনা ফগৎলক্লিবাম মরীশিংগী য়ুম্ফম থোল্লিবা অসি ফোঙদোকখি। মতেং পাংনবা অসিগী ময়াই ওইনা লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈনরিবা মতম কুইরবা পুৱারিগী মরীশিং অমসুং মরুপ-মপাংগী মরীশিং মখোয়না শিংথাখি।
2. চাংনাইনা অৱাংবা থাক্তা উনবা অসিনা মরী অসিদা অনৌবা ইনোৎ পীরে হায়না লুচিংবা অনিমক্না ফোঙদোকখি। ফোরন, ইকোনোমি অমসুং ললোন-ইতিক অমসুং দিফেন্স মিনিস্ত্রিশিংগী মরক্তা লৈবাক অনি মপুংফানা মতেং পীনরিবা অসি মখোয়না পনখি অমসুং দিফেন্স, সেকুরিতি, সাইবর সেকুরিতি, ললোন-ইতিক অমসুং শেন-থুমগী ৱাফমশিং, নাত অমসুং তুরিজম, ইজুকেসন অমসুং মীগা মীগা লৈনবা মরীশিংদা লৈবাক অনি মতেং পাংনবা মখল কয়া থোক্নবা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা নাকল অনিগী এজেন্সিশিং/মিনিস্ত্রিশিংগী মরক্তা চাংনাইনা ৱারি শান্নবগী মরুওইবা অদু ফোঙদোকখি।
3. লৈবাক অনিগী মরক্তা দিফেন্স ইন্দস্ত্রি চাউখৎলকপগী খুদম অমা ওইনা সি-২৯৫ এয়রক্রাফ প্রোজেক খুমাঙচাউশিনবদা লুচিংবা অনিমক্না অপেনবা ফোঙদোকখি। মসি ফগৎলক্লিবা অসিগা লোয়ননা, স্পেনগী দিফেন্স ইন্দস্ত্রিগী অৱাংবা থাক্কী থবকশিং অমসুং চাংদম্নবা শরুক য়াবা ঙম্বা অমসুং মেক ইন ইন্দিয়াগী থবকশিংদা ইন্দস্ত্রি অসিনা লৌরিবা থৌদাং শকখঙখি, ভারত্তা মসিগা মান্নবা অপুনবা প্রোজকশিং অতোপ্পা হিরমশিংদা লিংখৎনবা মখোয় মখোয়গী লৈবাকশিংগী দিফেন্স মিনিস্তরশিংগী পুক্নিং থৌগৎখি।
শেন-থুম অমসুং ললোন-ইতিক্কী মতেং পাংনবা
4. লৈবাক অনিমক্কী অফবা শেন-থুমগী ফিবম্না মতেং পাংদুনা, হন্দক লৈবাক অনিগী ললোন-ইতিক অমসুং শেন থাদবা চাউখৎলকপদা রাস্ত্রপতি সাঞ্চেজ অমসুং প্রধান মন্ত্রী মোদীনা তরাম্না ওকখি অমসুং লৈবাক অনিগী ললোন-ইতিকশিংগী মরক্তা অচেৎপা মরীশিং লৈনবা তকশিনখি।
5. স্পেনগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎলকপদা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা রাস্ত্রপতি সাঞ্চেজ থাগৎপা ফোঙদোকখি। ভারতকী শেন-থুম য়াংনা চাউখৎলকপদা রাস্ত্রপতি সাঞ্চেজনা প্রধান মন্ত্রী মোদী থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং ললোন-ইতিক নুংঙাইনবা ফিবম অমা শেমগৎপগীদমক সরকারগী তোঙান-তোঙানবা থবকশিং থাগৎপা ফোঙদোকখি। ভারত্তা লৈরিবা স্পেনগী কম্পেনি ২৩০ রোমগী খুৎথাংদা মেক ইন ইন্দিয়াগী থবকশিং মতেং পাংনবা রাস্ত্রপতি সাঞ্চেজনা থাজবা পীখি। মনিংতম্বা নিয়মশিংদা য়ুম্ফম ওইবা মালেমগী লৈবাকশিংগী ললোন-ইতিক্কী থবক অমা লৈহন্নবা অমসুং লৈবাক অনিমক্তা ললোন-ইতিক নুংঙাইগদবা শেন থাদবগী ফিবম অমা শেমগৎনবা হোৎনবদা মখোয়না শৌগৎপা অদু লুচিংবা অনিমক্না অমুক হন্না ফোঙদোকখি।
6. ইনর্জি, রিন্যুএবল ইনর্জিশিং, ন্যুক্লিয়ার, স্মার্দ গ্রিদশিং, চীঞ্জাক শেম-শাবা, অনা-লায়েং অমসুং হকশেলগী থবকশিং, ওতোমেতিপ অমসুং ত্রেনশিং, লম্বীশিং, হিথাংফমশিং অমসুং ত্রান্সপোর্ত নেতৱার্ক মেনেজমেন্ত য়াওনা ত্রান্সপোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরগুম্বা হিরমশিংদা স্পেনগী কম্পেনিশিংগী হৈথোই-শিংথোইবা অদু শকখঙখি, হায়রিবা হিরমশিং অসিদা মখা তানা মতেং পাংনবদা লুচিংবা অনিনা তরাম্না ওকখ্রে। ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজি, ফার্মাসিউতিকেলশিং, ওতোমোবাইল অমসুং ওতো পার্তশিংগুম্বা হিরমশিংদা স্পেনগী ইকোনোমিদা ভারতকী কম্পেনিশিংনা পাংলিবা মতেং অসি রাস্ত্রপতি সাঞ্চেজনা তরাম্না ওকখ্রে। ভারত অমসুং স্পেন্না অমনা অমদা শেন থাদনবা য়ানবা ‘ফাস্ত ত্রেক মেকানিজম’ অমা লিংখৎপদা লুচিংবা অনিনা তরাম্না ওকখ্রে।
7. ২০২৩ দা পাংথোকখিবা ভারত-স্পেন ‘জোইন্ত কম্মিসন ফোর ইকোনোমিক কোওপরেসন’ (জে সি ই সি)গী ১২শুবা মীফমদা লৌখিবা ৱারেপশিং লুচিংবা অনিনা খঙজিনখি অমসুং ২০২৫ গী অঙনবা শরুক্তা স্পেন্দা জে.সি.ই.সিগী মথংগী মীফম পাংথোকপা য়ানরে। মতাং অসিদা, মরুওইবা হিরমশিং হায়বদি রিন্যুএল ইনর্জি, তেক্নোলোজি অমসুং স্তেনেবল ইনফ্রাস্ত্রকচরদা মতেং পাংন্নবা লাল্লোং মশক খঙদোকপা অমসুং শেন-থুমগী মরীশিং হেন্না চেৎশীনহনবগী মরুওইবা অদু মখোয়না য়ানরে। অর্বান স্তেনেবল দিবলপমেন্তগী লমদা অথুবা মতমদা মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিং অমা থম্নবা লুচিংবা অনিনা থাজবা পীনখ্রে।
8. লৈবাক অনিগী মরক্তা ললোন-ইতিক অমসুং শেন থাদবগী মতেং পীনবা চাউখৎনবা ওক্তোবর ২৯.২০২৪ দা মুম্বাইদা পাংথোকপা ইন্দিয়া-স্পেন সি.ই.ও ফোরম অমসুং ইন্দিয়া-স্পেন ব্যুজিনেস সম্মিৎগী অনিশুবা মীফম লুচিংবা অনিনা তরাম্না ওকখ্রে।
9. লৈবাক অনিগী মরী চাউখৎনবা ইন্নোবেসন অমসুং স্তার্দঅপকী থবকশিংগী মরুওইবা অদু লুচিংবা অনিনা খঙখি অমসুং নাকল অনিমক্না পাম্নবা অসিগুম্বা খুদোংচাবশিং খঙদোক্নবা তাকশিনখ্রে। রাইজিং অপ ইন স্পেন অমসুং স্তার্দঅপ ইন্দিয়া ইনিসিয়েতিপগুম্বা ফ্রেমৱার্কশিংগী খুৎথাংদা তুংদা অসিগুম্বা পীথোক-পীশিনগী থবকশিং হেন্না পাংথোক্নবা মখোয়না মরী লৈনবা এজেন্সিশিংগী পুক্নিং থৌগৎখ্রে।
10. রেল ত্রান্সপোর্তকী লমদা এম.ও.য়ু অমা খুৎয়েক পীনবা অমসুং কস্তমসকী থবকশিংদা মতেং পীনবগী এগ্রিমেন্ত অমা অমা খুৎয়েক পীনবদা লুচিংবা অনিমক্না অপেনবা ফোঙদোকখ্রে।
11. শেন-থুম অমসুং ললোন-ইতিক চাউখৎহনবা অমসুং লৈবাক অনিমক্কী মীয়ামগী মরক্তা খঙবা হেনগৎহন্নবা তুরিজম্না লৌরিবা থৌদাং লুচিংবশিংনা খঙজিনখি অমসুং মসি মখা তানা চাউখৎহন্নবা য়ানখ্রে। স্পেন অমসুং ভারতকী মরক্তা দাইরেক্ত ফ্লাইত লৈহন্নবা এয়রলাইনশিংনা থৱায় য়াওবা উৎলিবা অসিদা লুচিংবা অনিমক্না তরাম্না ওকখ্রে।
২০২৬ অসি কলচর, তুরিজম অমসুং এ.আইগী ইন্দিয়া-স্পেন চহি ওইনা থৌরম পাংথোকপা
12. ভারত অমসুং স্পেনগী মরক্তা লৈনরিবা অচেৎপা মরী অমসুং লৈবাক অনিগী মীয়ামগী মরক্তা লৈনরিবা মতম কুইরবা মরুপ-মপাংগী মরী য়েংলদুনা, ২০২৬ অসি কলচর, তুরিজম অমসুং এ.আইগী ইন্দিয়া-স্পেন চহি ওইনা থৌরম পাংথোকপা হায়না প্রধান মন্ত্রী মোদী অমসুং রাস্ত্রপতি সাঞ্চেজনা য়ারে।
13. চহি অসিগী মনুংদা, নাকল অনিমক্না মখোয়গী ম্যুজিয়মশিংদা, কলা, মেলাশিং, ফিল্ম, কুহ্মৈশিং, সাহিত্য, আর্কিতেকশিংগী মীফমশিং অমসুং খন্ন-নৈনবদা অতোপ্পগী নাতকী মচাকশিং হেনগৎহন্নবা নাকল অনিনা ঙমজবা থবকশিং পায়খৎকনি।
14. মতৌ অশুম্না, লমকোয়বা মীওইশিং মশিং হেনগৎনবা, অমনা অমদা শেন থাদবা হেনগৎনবা অমসুং হোস্পিতেলিতি, আর্কিতেকচর, ইন্সাং মথেল, য়োনফম, সহর অমসুং খুঙ্গংগী তুরিজমগী হিরমশিং অখঙবশিং শরুক পীথোক পীশিন তৌন্নবা লম্বী থিনবা অখন্নবা মীৎয়েং চঙগনি অমসুং মসিনা লৈবাক অনিমক চাউখৎনবা খুদোংচাবশিং ফংগনি।
15. জি-২০ নিউ দিল্লি লিদর্স দিক্লারেসনগী মতুংইন্না, অফবা থবক্তা এ.আই শীজিন্নবগী অমসুং হিরম কয়াদা মসি চুম্না শীজিন্ননবা ভারত অমসুং স্পেন্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি। অফবা থবক্তা এ.আই শীজিন্নবা পুক্নিং থৌগৎনবা চহি অসিদা লৈবাক অনিমক্না থৌরমশিং পাংথোক্কনি অমসুং শেন-থুমগী লমদা এ.আইগী অনৌবা থবকশিং শীজিন্ননবা থবক পায়খৎকনি।
16. থবক অসিগী মরুওইবা অদু খঙনবা, চহি অসি লৈবাক অনিমক্তা খ্বাইদগী কান্নবা মওংদা মরী লৈনবশিংনা থৌরম পাংথোক্নবা লুচিংবা অনিনা পাউতাক পীখ্রে।
নাত অমসুং মীগা-মীগা লৈনবা মরীশিং
17. লৈবাকশিং নকশিন্ননবা হোৎনবদা নাতকী মরীশিংনা লৌরিবা থৌদাংশিং লুচিংবা অনিনা থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে অমসুং ভারত অমসুং স্পেনগী ইনাকখুল্লবা অমসুং মখল কয়াগী নাতকী লনশিং থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে। মতম কয়াগী মমাঙদগী ভারত অমসুং স্পেনগী মরক্তা নাতকী থৌরমশিং অমনা অমদা উৎতুনা লাক্লিবা অমসুং স্পেনিস ইন্দোলোজিস্তশিং অমসুং ইন্দিয়ান হিস্পানিস্তশিংনা লৌরিবা থৌদাং মখোয়না থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে। ঈশৈ, জগোয়, থিয়েতর, সাহিত্য, ম্যুজিয়মশিং অমসুং ফেস্তিবেলশিং লৈবাক অনি পীথোক-পীশিন তৌনবা হেনগৎহন্নবা কলচরেল একচেঞ্জ প্রোগ্রাম অমা খুৎয়েক পীনবদা মখোয়না তরাম্না ওকখ্রে।
18. লৈবাক অনিমক্না নাতশিং অমসুং লোলশিং থিজিনবদা থৱায় য়াওবা হেনগৎলকপদা লুচিংবা অনিমক্না থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে। ভারত্তা পাম্নবা মপান লৈবাক্কী লোলশিংগী মনুংদা স্পেনিস য়াওরি। ভারত-স্পেন নাতকী মতেং পাংনাব হেনগৎহন্নবা মখোয়না তকশিনখি অমসুং নিউ দিল্লিদা ইন্সতিতুতো সেরভান্তেস অমসুং বাল্লাদোলিদতা কাসা দে লা ইন্দিয়া য়াওনা লৈবাক অনিমক্কী নাতকী লুপশিংগী মরক্তা মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা তকশিনখ্রে।
19. হিন্দীদা আই.সি.সি চিয়ারশিং লিংখৎপা অমসুং বল্লাদোলিদ য়ুনিভর্সিতিদা ইন্দিয়ান স্তদিজ লিংখৎপদা লুচিংবা অনিনা তরাম্না ওকখ্রে। নেসনেল ইজুকেসন পোলিসি( এন ই পি) ২০২০ গী মখাদা ভারতনা লাইরিক-লাইশুগী লমদা অওনবশিং পুরক্লে। হিরম অসিদা, ভারতকী মহৈলোয়শঙশিংগা লোয়ননা লাইরিক-লাইশু অমসুং থিজিনবগী থবক্তা মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা প্রধান মন্ত্রীনা মমিং লৈরবা স্পেনগী য়ুনিভর্সিতিশিংগী পুক্নিং থৌগৎখ্রে লোয়ননা জোইন্ত/দুএল দিগ্রিগী খুৎথাংদা মহৈলোয়শঙশিং মরী শেমগৎনবা অমসুং ভারত্তা ব্রাঞ্চ কেম্পসশিং লিংখৎনবা ওইথোকপা য়াবশিং থিদোক্নবা পুক্নিং থৌগৎখ্রে।
20. স্পেন-ইন্দিয়া কাউন্সিল ফাউন্দেসন অমসুং ওবজার্ভর রিছার্স ফাউন্দেসন্না পুন্না মুম্বাইদা শীনবা ৪শুবা স্পেন-ইন্দিয়া ফোরমদা রাস্ত্রপতি সাঞ্চেজনা মরুওইবা ৱারোল থমখ্রে। ইন্সতিতুসন অসিনা পাংথোক্লিবা মরুওইবা থবক লুচিংবশিংনা থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে, ভারত অমসুং স্পেনগী সিবিল সোসাইতিশিং, কম্পেনিশিং, থিং তেঙ্কশিং, লৈঙাকশিং অমসুং য়ুনিভর্সিতিশিংগী মরক্তা লৈনবা মরীশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লৌরিবা থৌদাং থাগৎখি। মসিনা মখোয়গী মেম্বরশিংগী মরক্তা অমসুং মসিগী থবকশিংগী মরক্তা অচেৎপা মরী অমা থমদুনা লৈবাক অনিগী মরীশিং ফগৎহনবদা মতেং পাংলে অমসুং মখোয়গী লৌশিং হেনগৎহন্নবা লৈবাক অনি পুনশিনহল্লে।
21. আই.সি.সি.আরনা স্পেনগী মীয়ামদা খুদোল ওইনা পীখিবা গুরুদেব রবিন্দ্রনাথ তেগোরগী মীতম বল্লাদোলিদতা থম্বদা লুচিংবা অনিনা তরাম্না ওকখ্রে অমসুং মাদ্রিদকী ইন্সতিতুতো সরবান্তেসকী ভোল্তশিংদা তেগোরগী হন্দোক্লবা লাইরিকশিং থম্বা অসি লৈবাক অনিগী মীয়াম মরক্তা নাতকী মরী লৈনবা হেনগৎলকপগী খুদম অমনি।
22. ২০২৩ দা ভারতনা সেমিন্সি ইন্তরনেসনেল ফিল্ম ফেস্তিবেলদা গেস্ত কন্ত্রি ওইনা অমসুং স্পেনগী শক্নাইরবা দিরেক্তর কারলোস সাউরাদা ইফি সত্যজিত রে লাইফতাইম এচিভমেন্ত পীদুনা, ফিল্ম অমসুং ওদিও-ভিজুএলশিংগী লমদা মতেং পাংনবা হেনগৎলকপা অসি নাকল অনিনা খঙলে। ভারত অমসুং স্পেনদা ফিল্ম অমসুং ওদিও-ভিজুএলশিংগী অচৌবা ইন্দস্ত্রিশিং লৈরিবা অসি খঙলদুনা, ওদিও-ভিজুএল কো-প্রদক্সন এগ্রিমেন্ত ফগৎহন্দুনা লৈবাক অনিগী মরক্তা মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা হায়না লুচিংবা অনিনা য়ানরে অমসুং ফিল্মশিং পুন্না পুথোকমিন্নবা পুক্নিং থৌগৎনবা লৈবাক অনিগী মরক্তা মতেং পাংনবা হেনগৎনবা জোইন্ত কম্মিসন অমা শেম্বদা তরাম্না ওকখ্রে।
23. লৈবাক অনিগী মরক্তা মীগা-মীগা লৈনবা মরীশিং অমসুং কন্সুলারগী থবকশিং ফগৎনবা, স্পেনগী বরসেলোনাদা ভারতকী অহানবা কন্সুলেত জেনেরেল থবক হৌখিবা অমসুং বেঙ্গালুরুদা স্পেনগী কন্সুলেত জেনেরেল হাংদোক্নবা ৱারেপ লৌখিবদা লুচিংবা অনিনা তরাম্না ওকখ্রে।
ইয়ু অমসুং ভারতকী মরীশিং
24. ইন্দিয়া-ই.য়ু স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপ মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং ফ্রি ত্রেদ এ্রগ্রিমেন্ত, ইনভেস্তমেন্ত প্রোতেক্সন এগ্রিমেন্ত অমসুং জিওপোলিতিকেল ইন্দিকেসন্স এগ্রিমেন্তগী ই.য়ু-ইন্দিয়া ৱারি শান্নবা খুমাঙচাউশিনহন্নবা প্রধান মন্ত্রী মোদী অমসুং রাস্ত্রপতি সাঞ্চেজনা অমুক হন্না থাজবা পীখ্রে।
25. ই.য়ু-ইন্দিয়া কন্নেক্তিবিতি পার্তনরশিপগী পান্দমশিং মপুংফানা থবক ওইনা পাংথোক্নবা মখোয় পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহনবা হায়না মখোয়না য়ানরে অমসুং ভারত অমসুং য়ুরোপকী মরক্তা চৎথোক-চৎশিন ফগৎনবা ইন্দিয়া-মিদল ইস্ত-য়ুরোপ ইকোনোমিক কোরিদোর প্রোজেক (আই এম ই ই সি)গী খুদোংচাবশিং মশক খঙলে। ললোন-ইতিক, শেন থাদবা, তেক্নোলোজি, ইনর্জি, লোজিস্তিক্স, হিথাংফমশিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা লমদম অসিগী লৈবাকশিংগী মরক্তা মতেং পাংনবগী খুদোংচাবশিং মখোয়না খঙদোক্লে।
মালেমগী থৌদোক-ৱাথোকশিং
26. য়ুক্রেন্দা লাল চৎথরিবা অসিদা লুচিংবা অনিনা কন্না নুঙনাংবা ফোঙদোকখ্রে অমসুং মালেমগী আইনশিং অমসুং য়ু.এন চার্তরগী ফিদমশিং অমসুং মনিংতম্বা অমসুং ঙমখৈগী অপুনবা শক্তম ইকায়খুম্নবগা লোয়ননা অপুনবা, খুদক্তা অমসুং তুংকোইনা চৎনবা য়াগদবা শান্তি পুরকপগী তঙাইফদবা অদু অমুক হন্না ফোঙদোকখ্রে। মুক্নরিবা অসি তুংকোইবা অমসুং শান্তি ওইবা ৱারোইশিন অমা পুরক্নবা মরী লৈনবশিংগী মরক্তা ৱারি শান্নবা অমসুং কুতনিতিগী থবকশিংগী মরুওইবা অদু মখোয়না ফোঙদোকখি। মুক্নবা অসি ৱারি শান্নদুনা য়ানবা পুরক্নবা পান্দমদা পায়খৎপা থবকশিং শৌগৎনবা পাউ ফাওনবা হায়না লৈবাক অনিনা য়ানরে।
27. মিদল ইস্ততা শান্তি পুরক্নবা মখোয়গী অচেৎপা থাজবা অদু মখোয়না ফোঙদোক্নখ্রে অমসুং নোংচুপ এসিয়াদা সেকুরিতিগী ফিবমদা মুক্নবা হেনগৎলকপদা মখোয়না নুঙনাংবা ফোঙদোকখ্রে অমসুং মরী লৈনবশিং তপথনা লৈনবা খঙহনখ্রে। ৱাফম খুদিংমক ৱারি শান্নবা অমসুং কুতনিতিগী খুৎথাংদা ৱারোইশিন পুরক্নবা মখোয়না তকশিনখ্রে। ওক্তোবর ৭,২০২৩ দা ইজরেলদা চৎথখিবা তেরর এত্তেক লুচিংবা অনিনা অমতা ওইনা য়ানিংদবা ফোঙদোকখ্রে অমসুং গাজাদা মীচম মীয়াম কয়া লৈখিদবা অমসুং অৱাবা কয়া মায়োক্নরিবা অসি খঙলে অমসুং অথুবা মতমদা লোইশিন্নবা তকশিনখ্রে। ফাজিন্দুনা থম্লিবশিং খুদক্তা থাদোক্নবা, খুদক্তা নোংমৈ কাপ্নবা লেপ্নবা অমসুং গাজাদা অৱা-তেংবাংগী পোৎলমশিং শোইদনা য়ৌহন্নবা মখোয়না খঙহনখ্রে। খুদক্তা মীচম মীয়ামগী পুন্সি ঙাক-শেনবগী দরকার ওইবা অদু মখোয়না থমখ্রে অমসুং লৈবাকশিংনা মালেমগী আইনশিং ঙাক্না চৎনবা তকশিনখ্রে। লৈবাক অনি থোক্না খায়দোকপা, পেলেস্তাইনগী মনিংতম্বা অমসুং চৎনবা য়াবা লৈবাক অমা লিংখৎপা, নাকল অনিমক্না খঙলবা ঙমখৈগী মনুংদা লৈবা, ইজরেলগা লোয়ননা শান্তি অমসুং সেকুরিতি লৈহনবা অমসুং পেলেস্তাইন্না য়ু.এনগী মেম্বর ওইবদা মখোয়না শৌগৎপা হায়না মখোয়গী থাজবশিং লুচিংবশিংনা অমুক হন্না ফোঙদোকখ্রে।
28. লেবানন অমসুং ব্ল লাইন পরিংদা মুক্নবা অমসুং হিংশা হেনগৎলকপদা নুঙনাংবা নাকল অনিমক্না অমুক হন্না ফোঙদোকখ্রে অমসুং য়ু.এন.এস.সি রিজোলুসন ১৭০১ মপুংফানা থবক ওইনা পাংথোক্নবা মখোয়গী থাজবা অমুক হন্না পীখ্রে। লান্মী য়াম্না মতেং পাংলিবা লৈবাকশিং ওইনা, য়ুনিফিলদা খুৎ থারকপদা মখোয়না য়ানিংদবা ফোঙদোকখ্রে অমসুং পিছকিপ্পরশিং অশোই-অঙাম থোকহন্দবা অসি য়াম্না মরুওইবনি হায়না মখোয়না ফোঙদোকখি। য়ু.এনগী মফমশিং হিংশাগী থবক থোকহন্দবা অমসুং মখোয়গী ৱারেপশিং খুদিংমক্না ইকায়খুম্নবা উৎকদবনি।
29. নিয়মশিংদা য়ুম্ফম ওইবা মালেমগী ওর্দর, লৈবাক অমনা অমগী মনিংতম্বা ইকায়খুম্নবা অমসুং য়ানদবশিং শান্তি ওইনা ৱারোইশিন পুরকপা অমসুং রিজনেল ইন্সতিতুসনশিংনা শৌগৎতুনা, মনিংতম্বা, অথিংবা লৈতবা, খুদিংমক কোনশিনবা, শান্তি লৈবা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা ইন্দো-পেসিফক অমা লৈহন্নবা নাকল অনিনা তকশিনখ্রে। য়ুনাইতেদ নেসন্স কনভেন্সন ওন লো ওফ সি (য়ু এন সি এল ও এস) ১৯৮২ অমসুং মালেমগী আইনশিং ঙাক্তুনা অথিংবা লৈতনা ললোন-ইতিক পাংথোকপা অমসুং মনিংতম্না জহাজ চৎথোক-চৎশিন তৌবগী মরুওইবা অদু মখোয়না ফোঙদোকখ্রে। ইন্দো-পেসিফিক্তা সমুদ্রগী শরুক য়েংশিন্নবা, ঙাক-শেন্নবা, তুংকোইনা চৎনবা য়ানবা, সেকুরিতি অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী অপুনবা থবকশিং পায়খৎনবা ইন্দো-পেসিফিক ওসিন্স ইনিসিয়েতিপ (আই পি ও আই) শরুক য়ানবা স্পেন্না ভারত্তা চেবাউ পীরকপা অদু নাকল অনিনা খঙলে। ভারতকী ইন্দো-পেসিফক ভিজন অমসুং ইন্দো-পেসিফিক্তা মতেং পাংনবগী ই.য়ু স্ত্রাতেজিগী মরক্তা অমনা অমনা মতেং পাংনবা অদু মখোয়না খঙলে।
30. ভারত অমসুং লেতিন অমেরিকা লৈবাকশিংগী মরক্তা রাজনিতি অমসুং ললোন-ইতিক্কী মরীশিং ফগৎলক্লিবা অমসুং লৈবাক অসিগা স্পেনগা পুৱারি, শেন-থুম অমসুং নাতকী মরীশিং লৈনরিবা অসি য়েংলগা, লমদম অসিদা শেন থাদবা অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী লমদা নাকল অহুম মতেং পাংনবগী ওইথোকপশিং অদু লুচিংবা অনিমক্না খঙলে। এসোসিয়েত ওবজার্ভর অমা ওইনা, ইবেরো-অমেরিকয়ান কনফরেন্স শরুক য়ানবা ভারতকী চেরোল অদু স্পেন্না তরাম্না ওকখ্রে অমসুং মসিনা লেতিন অমেরিকাগী লৈবাকশিংগা লৈনরিবা মরীশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মফম অমা পীরগনি। ২০২৬ দা স্পেনদা পাংথোক্কদৌরিবা ইবেরো-অমেরিকান সম্মিৎকী থবক লোইশিন্নবা নাকল অনিমক্না থাজবা পীরে অমসুং মসিনা স্পেনগী প্রো তেম্পর সেক্রেরিয়েতকী থবকশিংদা ভারতনা থৱায় য়াওনা শরুক য়াগনি।
মালেমগী লৈবাকশিং অমসুং মালেমগী লুপশিং মতেং পাংনবা
31. য়ু.এন সেকুরিতি কাউন্সিল অমসুং অতোপ্পা মালেমগী লুপশিং য়াওনা য়ুনাইতেদ নেসন্সকী মনুংদা মতেং পাংনবা অমসুং পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহনবদা লুচিংবা অনিমক য়ানরে। মালেমগী শান্তি অমসুং চাউখৎপা পুরক্নবা নিয়মশিংদা য়ুম্ফম ওইবা মালেমগী লৈঙাক অমা লৈহনবগী মরুওইবা অদু মখোয়না তকশিনখ্রে। হৌজিক থেংনরবা ফিবমশিং মমি তাবা, য়ু.এন.এস.সি য়াওনা মালেমগী লুপশিংদা মশিং য়াম্না মীহুৎ শরুক য়ানবা, মপুংফানা থবক তৌনবা, গনতন্ত্রিক ওইনবা, মরম চানা অমসুং অরোন-অথুপ লৈতনা থবক তৌনবা মালেমগী লুপশিং চাউখৎহন্নবা মখোয়না থাজবা পীনখ্রে। ২০৩১-৩২ তার্মগী স্পেন্না য়ু.এন.এস.সিগী কেন্দিদেত ওইবদা ভারতনা শৌগৎপা ফোঙদোকখ্রে অমসুং ২০২৮-২৯ তার্মগী ভারতনা য়ু.এন.এস.সিগী কেন্দিদেত ওইবদা স্পেন্না শৌগৎপা ফোঙদোকখ্রে।
32. চাউখৎ-থৌরাং পায়খৎনবা ২০২৫ দা স্পেনগী সেভিল্লাদা পাংথোক্কদৌরিবা ফাইনান্সকগী মরিশুবা মালেমগী মীফমদা লুচিংবা অনিমক্না থাজবা থম্লি অমসুং মসিনা স্তেনেবল দিবলপমেন্ত গোলশিং ফংনবা অৱাৎপা লৈরিবশিং মেনখৎনবা মরুওইবা থবকশিং মশক খঙদোক্নবা অচৌবা খুদোংচাবা অমা পীরগনি।
33. গ্লোবেল সাউথকী মরুওইবা অমসুং অরুবা ৱাফমশিং অপুনবা ওইনা অমসুং মাইপাক্না খন্নখিবা জি-২০ মাইপাক্না চিয়ারমেন ওইখিবদা রাস্ত্রপতি সাঞ্চেজনা প্রধান মন্ত্রী মোদী থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে। জি-২০গী পর্মিনেন্ত ইনভাইতি অমা ওইনা স্পেন্না মরুওইবা থবক কয়া মতেং পাংখিবদা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে।
34. স্তেনেবল ইনর্জি চাউখৎনবা অমসুং অইং-অশাগী খল হোংলকপা চুশিন্নবা ঙম্নবা মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা হায়না লুচিংবশিংনা য়ানরে। অইং-অশাগী খল হোংলকপা থেংন্নবা মালেমগী থবকশিং য়াংনা পায়খৎপগী দরকার ওইবা অদু মখোয়না খঙলে অমসুং পেরিস এগ্রিমেন্তগী তেম্পেরেচর গোল ফংনবা মতেং পাংনবা ক্লাইমেত ফাইনান্সকী অনৌবা গোল অমা য়াওনা পান্দম অমা ফংবা ঙম্নবা হন্দক বাকুদা পাংথোক্কদৌরিবা ক্লাইমেত সম্মিৎ (কোপ ২৯) মতুংইন্না মতেং পীন্নবা থাজবা পীনরে। মালেম শীনবা থুংবগী অইং-অশাগী খল হোংলকপদগী খুদোংচাদবা হেনগৎলক্লিবা থেংন্নবা লৈবাকশিংগী থবকশিংদা মতেং পাংনবা হেনগৎহনবগী দরকার ওইবা অদু মখোয়না ফোঙদোকখ্রে। রিন্যুএল ইনর্জিগী লমদা এম.ও.য়ু অথুবা মতমদা লোইশিন্নবগী থাজবা লুচিংবা অনিনা ফোঙদোকখ্রে। স্পেন্না গ্রিন ত্রান্সিসন অমা পুরকপদা ভারতনা থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে অমসুং ইন্তরনেসনেল সোলার এল্লাইন্সতা স্পেন তরাম্না ওকখ্রে। পান্দম থমখিবা চহিদগী ঙনখৎনা রিন্যুএল ইনর্জিগী পান্দমশিং ভারতনা ফংখিবদা রাস্ত্রপতি সাঞ্চেজনা থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে। অইং-অশাগী খল হোংলকপদগী থেংনরিবা অৱাবশিং কোকহন্নবা মালেমগী অপুনবা থবক অমা দরকার ওইরে হায়বা লুচিংবা অনিনা য়ানরে। নাকল অনিমক্না কোপ২৮ গী থবকশিং মপুংফানা পাংথোক্কনি।
35. খুদোংথিনিঙাই ওইবা লৈবাকশিং, সহরশিং অমসুং মীয়াম ইকং থেংন্নবা থৌরাং তৌনবা অমসুং চুশিন্নবা ঙম্নবা পাম্বৈশিং পায়খৎনবা থবক পায়খৎনবা মফম অমা ওইনা, ২০২২ দা লিংখৎখিবা ইন্তরনেসনেল দ্রাউথ রিসিলিয়েন্স এল্লাইন্সতা শরুক য়ানবা স্পেন্না ভারত্তা চেবাউ পীরকখ্রে।
36. তেরোরিস্ত প্রোক্সিশিং শীজিন্নবা অমসুং ঙমখৈ লান্না তেরোরিজম চৎথবা য়াওনা মখল খুদিংমক্কী তেরোরিজম অমসুং হিংশাগী থবকশিং লুচিংবা অনিমক্না অমতা ওইনা য়ানিংদবা ফোঙদোকখ্রে। মালেমগী শান্তি অমসুং তংদু-লৈতাবদা তেরোরিজম্না অচৌবা শিংবা অমা ওইরে হায়বা লুচিংবা অনিনা য়ানরে অমসুং থিন্থবা তৌদনা তেরোরিস্ত এক্তেকশিংদা চেন্নবশিং চৈরাক পীনবা তকশিনখ্রে। মখোয়গী মখাদা লৈবা লমশিং তেরোরিস্তকী থবকশিংদা শীজিন্নবা থিংনবা খুদক্তা থবক পায়খৎনবা মখোয়না লৈবাক খুদিংমক্তা তকশিনখ্রে য়ু.এন গ্লোবেল কাউন্তর-তেরোরিজম স্ত্রাতেজি অমসুং য়ু.এন সেকুরিত কাউন্সিলগী ৱারেপশিং থবক ওইনা পায়খৎপগী দরকার ওইবা অদু তকশিনখ্রে। অল কাইদা, আইসিস/দেস, লাস্কার-ই-তাইবা (এল ই তি), জেস-ই-মোহমদ (জে ই এম) অমসং মখোয়গী প্রোক্সি গ্রুপশিং য়াওনা য়ু.এন.এস.সিনা অথিংবা থমখ্রবা তেরোরিস্ত গ্রুপশিংগী মথক্তা অকনবা থবকশিং লৌখৎনবা মখোয়না তকশিনখ্রে। তেরোরিজমগী চৈথেং ফংলবশিং শৌগৎনবা অমসুং মখোয় শক্তি পীনবা স্পেন্না পায়খৎলিবা থবকশিং প্রধান মন্ত্রী মোদীনা থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে।
37. খোঙচৎ অসিদা মহাক অমসুং মহাক্কী কাংবু তরাম্না ওকখিবদা রাস্ত্রপতি সাঞ্চেজনা প্রধান মন্ত্রী মোদী থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে অমসুং তুংদা স্পেনদা লাক্নবা মহাক্না প্রধান মন্ত্রীদা চেবাউ পীখ্রে।