জল শক্তি মন্ত্রালয়
জল শক্তি মন্ত্রালয়না 6শুবা নেস্নেল ৱাতর এৱার্দস, 2024 লোঞ্চ তৌখ্রে
এপ্লিকেসনশিং পীশিনবগী অরোইবা মতম দিসেম্বর 31, 2024নি
এৱার্দশিং অসি কেতেগোরী 9দা পীগনি
24 OCT 2024 12:27PM by PIB Imphal
জল শক্তি মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ ৱাতর রিসোর্সেস, রিভর দিবেলপমেন্ত অমসুং গঙ্গা রিজুভনেসন্না রাস্ত্রীয় পুরস্কার পোর্তেলদা 6শুবা নেস্নেল ৱাতর এৱার্দস (NWA), 2024 হৌদোকখ্রে। এপ্লিকেসন পুম্নমক অসি রাস্ত্রীয় পুরস্কার পোর্তেল (www.awards.gov.in) গী খুত্থাংদা ফংগনি। মীয়াম্না পোর্তেল অসিদা নত্রগা দিপার্তমেন্ত অসিগী ৱেবসাইৎ (www.jalshakti-dowr.gov.in) দা অহেনবা অকুপ্পা মরোলশিং ফংগনি। এপ্লিকেসন পীশিনবগী অরোইবা তাং অসি দিসেম্বর 31, 2024নি।
এৱার্দশিংগী ইজিলিবিলিতী:
ঈশিং য়োকশিনবা অমসুং মেনেজমেন্তকী লমদা মশক থোকপা থবকশিং পাংথোকখিবা রাজ্য, জিলা, খুঙ্গংগী পঞ্চায়ৎ, অর্বান লোকেল বোদী, স্কুল/কলেজ, ইন্সতিত্যুসন (স্কুল/কলেজ নত্তনা), ইন্দস্ত্রী, সিভিল সোসাইতী, নৎত্রগা ৱাতর য়ুজর এসোসিএসন অমহেক্তনা এপ্লাই তৌবা য়াগনি।
ত্রোফী অমসুং সাইতেসন:
কাংলুপশিং - "বেস্ত স্তেৎ" অমসুং "বেস্ত দিস্ত্রিক্ত"গীদমক, মায় পাক্লবশিংবু ত্রোফী অমসুং সাইতেসনগা লোয়ননা ইকায় খুম্নগনি। লেমহৌরিবা কেতেগোরিশিং- 'বেস্ত ভিলেজ পঞ্চায়ৎ', 'বেস্ত অর্বান লোকেল বোদী', 'বেস্ত স্কুল/ কোলেজ', 'বেস্ত ইন্সতিত্যুসন (স্কুল/ কোলেজ নত্তনা) ', 'বেস্ত ইন্দস্ত্রী', 'বেস্ত সিভিল সোসাইতী', 'বেস্ত ৱাতর য়ুজর এসোসিএসন' অমসুং 'বেস্ত ইন্দস্ত্রী'দা, মায় পাক্লবশিংবু ত্রোফী অমসুং সাইতেসনগা লোয়ননা শেলগী মনা পীগনি। অহানবা, অনিশুবা অমসুং অহুমশুবা রেঙ্ক ৱিন্নরশিংগীদমক শেলগী মনাশিং অসি মথংশিৎনা লুপা লাখ 2, লুপা লাখ 1.5 অমসুং লুপা লাখ 1নি।
সেলেক্সনগী প্রোসেস:
নেস্নেল ৱাতর এৱার্দশিংগীদমক্তা ফংবা এপ্লিকেসন পুম্নমক অসি DoWR, RD & GRগী স্ক্রিনিং কম্মিতী অমনা চেকশিন্না য়েংশিল্লি। শোর্তলিস্ত তৌরবা এপ্লিকেসনশিং অসি রিতায়র তৌরবা সেক্রেতরী লেভেল ওফিসর অমনা লুচিংবা জুরি কম্মিতী অমদা পীগনি। মসিগী মতুংদা, শোর্তলিস্ত তৌরবা এপ্লিকেসনশিংগী গ্রাউন্দ থ্রুথিং অসি দিপার্তমেন্ত ওফ ৱাতর রিসোর্স, RD অমসুং GR হায়বদি সেন্ত্রেল ৱাতর কম্মিসন (CWC) অমসুং সেন্ত্রেল গ্রাউন্দ ৱাতর বোর্দ (CGWB) গী ওর্গনাইজেসনশিংনা পাংথোকই। জুরী কম্মিতিনা গ্রাউন্দ ত্রুথিং রিপোর্তশিংগী মতুং ইন্না এপ্লিকেসনশিং অদু য়েংশিল্লি অমসুং মায় পাক্লবশিংবু রোমন্দেসন তৌই। কম্মিতী অসিনা পীরিবা রিকমেন্দেসনশিং অসি জল শক্তিগী কেন্দ্র মন্ত্রীদা এপ্রুব তৌনবগীদমক্তা থাগৎলি। মায় পাক্লবশিংগী মমিংশিং অসি মতিক চাবা তাং অমদা লাউথোক্কনি অমসুং মনা য়েন্থোকপগী থৌরম অমা পাংথোক্কনি। মনা ফংলবশিং অসি ভারতকী রাস্ত্রপতি নত্ত্রগা ভারতকী উপ রাস্ত্রপতিনা মনাশিং অদু পীগনি।
এৱার্দশিংগী অকুপ্পা ৱারোলশিং:
সিরিএল মশিং
এৱার্দকী কেতেগোরী
ইলিজিবল ওইবা এন্তিতী
এৱার্দ
এৱার্দ/শেলগী মনাগী মশিং
1.
বেস্ত স্তেৎ
রাজ্য সরকার/ UT
সাইতেসনগা লোয়ননা ত্রোফী
এৱার্দ 3
2.
বেস্ত দিস্ত্রিক্ত
দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেসন/
DM/DC
সাইতেসনগা লোয়ননা ত্রোফী
এৱার্দ 5
(জোন মঙা হায়বদি নোর্দন, সাউর্দন, ৱেস্তর্ন, ইস্তর্ন, অমসুং নোর্থ ইস্তর্ন অসিগী এৱার্দ অমমম)
3.
বেস্ত ভিলেজ পঞ্চায়ৎ
ভিলেজ পঞ্চায়ৎ
শেলগী মনা
অমসুং
সাইতেসনগা লোয়ননা ত্রোফী
এৱার্দ 3
অহানবা মনা: লুপা লাখ 2
অহানবা মনা: লুপা লাখ 1.5
অহুমশুবা মনা: লুপা লাখ 1
4.
বেস্ত অর্বান লোকেল বোদী
অর্বান লোকেল বোদী
শেলগী মনা
অমসুং
সাইতেসনগা লোয়ননা ত্রোফী
এৱার্দ 3
অহানবা মনা: লুপা লাখ 2
অনিশুবা মনা: লুপা লাখ 1.5
অহুমশুবা মনা: লুপা লাখ 1
5.
বেস্ত স্কুল নত্ত্রগা কোলেজ
স্কুল/কোলেজ
শেলগী মনা
অমসুং
সাইতেসনগা লোয়ননা ত্রোফী
এৱার্দ 3
অহানবা মনা: লুপা লাখ 2
অনিশুবা মনা: লুপা লাখ 1.5
অহুমশুবা মনা: লুপা লাখ 1
6.
বেস্ত ইন্সতিত্যুসন
(স্কুল/কোলেজ নত্তনা)
ইন্সতিত্যুসনশিং/RWAশিং/ রিলিজিয়স ওর্গনাইজেসনশিং
শেলগী মনা
অমসুং
সাইতেসনগা লোয়ননা ত্রোফী
এৱার্দ 3
(i) কেম্পস য়ুজেসকী ওইনা এৱার্দ 2 (অহানবা মনা: লুপা লাখ 2; অনিশুবা মনা: লুপা লাখ 1.5)
(ii) কেম্পস নত্তনা অতৈ এৱার্দ 1 (মনা: লুপা লাখ 2)
7.
বেস্ত ইন্দস্ত্রী
স্মোল/মেদিয়ম/লার্জ স্কেল ইন্দস্ত্রী
শেলগী মনা
অমসুং
সাইতেসনগা লোয়ননা ত্রোফী
এৱার্দ 3
অহানবা মনা: লুপা লাখ 2
অনিশুবা মনা: লুপা লাখ 1.5
অহুমশুবা মনা: লুপা লাখ 1
8.
বেস্ত সিভিল সোসাইতী
রেজিস্তর তৌরবা NGOশিং/ সিভিল সোসাইতী
শেলগী মনা
অমসুং
সাইতেসনগা লোয়ননা ত্রোফী
এৱার্দ 3
অহানবা মনা: লুপা লাখ 2
অনিশুবা মনা: লুপা লাখ 1.5
অহুমশুবা মনা: লুপা লাখ 1
9.
বেস্ত ৱাতর য়ুজর এসোসিএসন
ৱাতর য়ুজর এসোসিএসন
শেলগী মনা
অমসুং
সাইতেসনগা লোয়ননা ত্রোফী
এৱার্দ 3
অহানবা মনা: লুপা লাখ 2
অনিশুবা মনা: লুপা লাখ 1.5
অহুমশুবা মনা: লুপা লাখ 1
নেস্নেল ৱাতর এৱার্দ (NWA)শিং অসি সরকারগী 'জল সমৃদ্ধ ভারত'কী মঙলান অসি মপুং ফাহন্নবগীদমক লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা রাজ্যশিং, জিলাশিং, মীওইশিং, ওর্গনাইজেসনশিং অসিনচিংবশিংনা হোৎনরিবা থবকশিং অমসুং হোৎনরিবশিংবু মশক খঙনবা অমসুং পুক্নিং থৌগৎনবা হৌদোকখিবনি। মসিনা মীয়ামদা ঈশিংগী মরুওইবা অদু খঙহন্নবা অমসুং ঈশিং শীজিন্নবগী খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং শীজিন্ননবা পুক্নিং থৌগৎনবা পান্দম থম্লি। তোঙান-তোঙানবা কাংলুপশিংদা মনা ফংলবশিংদা সাইতেসন, ত্রোফী অমসুং শেলগী মনা পীগনি। নেস্নেল ৱাতর এৱার্দকী পান্দমদি লৈবাক অসিদা ঈশিংগী রিসোর্স মেনেজমেন্তকী মায়কৈদা হোলিস্তিক এপ্রোচ অমা লৌখৎনবা স্তেকহোল্দরশিংবু পুক্নিং থৌগৎপনি মরমদি লৈমায়গী ঈশিং অমসুং গ্রাউন্দৱাতরনা ৱাতর সাইকলদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। পান্দমশিং অসি ফংনবগীদমক্তা দিপার্তমেন্তনা নেস্নেল ৱাতর এৱার্দকী অহানবা ইদিসন অসি 2018দা হৌদোকখি। অহানবা নেস্নেল ৱাতর এৱার্দ, 2018দা কাংলুপ 14দা ৱিন্নর 82 না মনা ফংখি। মসিগী মতুং তারকপদা, 2শুবা নেস্নেল ৱাতর এৱার্দ, 2019 অসি কাংলুপ 16দা ৱিন্নর 98দা পীখি। 3শুবা নেস্নেল ৱাতর এৱার্দ, 2020 অসি কাংলুপ 11গী মখাদা ৱিন্নর 57দা পীখি। 4শুবা নেস্নেল ৱাতর এৱার্দ, 2022অসি কাংলুপ 11গী মখাদা ৱিন্নর 41দা পীখি। অমসুং 5শুবা নেস্নেল ৱাতর এৱার্দ, 2023 অসি কাংলুপ 9দা ৱিন্নর 38দা পীখি। কোবিদ লাইচৎনা মরম ওইদুনা 2021গী নেস্নেল ৱাতর এৱার্দ অসি পাংথোকখিদে।

Ministry of Jal Shakti
Ministry of Jal Shakti launches 6th National Water Awards, 2024
Last date of submission of applications is 31st December, 2024
Awards will be conferred in 9 categories
24 OCT 2024 12:27PM by PIB Delhi
The Department of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation, Ministry of Jal Shakti has launched the 6th National Water Awards (NWA), 2024 on the Rashtriya Puraskar portal. All the applications will be received only through Rashtriya Puraskar portal (www.awards.gov.in). General public may refer to this portal or the website of this Department (www.jalshakti-dowr.gov.in) for further details. The last date of submission of applications is 31st December, 2024.
Eligibility for the awards:
Any State, District, Village Panchayat, Urban Local Body, School/College, Institution (other than school/college), Industry, Civil society, or Water User Association who has done exemplary work in the field of water conservation and management are eligible to apply.
Trophy and Citation:
For the categories - ‘Best State’ and ‘Best District’, winners will be felicitated with a trophy and citation. In the remaining categories - ‘Best Village Panchayat’, ‘Best Urban Local Body’, ‘Best School/College’, ‘Best Institution (other than school/college)’, ‘Best industry’, ‘Best Civil Society’, ‘Best Water User Association’, and ‘Best Industry’, winners will be felicitated with cash prize along with trophy and citation. The cash prizes for the 1st, 2nd and 3rd rank winners are Rs.2 lakhs, Rs.1.5 lakhs, and Rs.1 lakh, respectively.
Selection Process:
All applications received for the National Water Awards are scrutinised by a Screening Committee of the DoWR, RD & GR. The shortlisted applications are placed before a Jury Committee headed by a retired Secretary level officer. Thereafter, ground truthing of the shortlisted applications is carried out by the organisations of the Department of Water Resources, RD & GR viz Central Water Commission (CWC) and Central Ground Water Board (CGWB). Jury Committee evaluates the applications on the basis of ground truthing reports and recommends the winners. The recommendations of the Committee are submitted to the Union Minister of Jal Shakti for approval. The names of the winners are announced on a suitable date and an award distribution ceremony is organised wherein the winners are conferred with the awards by the Hon’ble President of India or Hon’ble Vice President of India.
Details of the awards:
Sl. No.
Category of Award
Eligible Entity
Award
No. of Awards/Prize money
1.
Best State
State Government/ UT
Trophy with
Citation
3 Awards
2.
Best District
District Administration/
DM/DC
Trophy with
Citation
5 awards
(One award from each of the five zones i.e. Northern, Southern, Western, Eastern & North Eastern)
3.
Best Village Panchayat
Village Panchayat
Cash Awards &
Trophy with
Citation
3 Awards
First award: Rs.2 lakh
Second award: Rs.1.5 lakh
Third award: Rs.1 lakh
4.
Best Urban Local Body
Urban Local Body
Cash Awards &
Trophy with
Citation
3 Awards
First award: Rs.2 lakh
Second award: Rs.1.5 lakh
Third award: Rs.1 lakh
5.
Best School or College
School/College
Cash Awards &
Trophy with
Citation
3 Awards
First award: Rs.2 lakh
Second award: Rs.1.5 lakh
Third award: Rs.1 lakh
6.
Best Institution
(other than School/College)
Institutions/RWAs/ Religious organizations
Cash Awards &
Trophy with
Citation
1. awards
(i) 2 awards for campus usage (First award: Rs.2 lakh; Second award: Rs.1.5 lakh)
(ii) 1 award for other than campus (Award: Rs.2 lakh)
7.
Best Industry
Small/Medium/Large Scale Industry
Cash Awards &
Trophy with
Citation
3 Awards
First award: Rs.2 lakh
Second award: Rs.1.5 lakh
Third award: Rs.1 lakh
8.
Best Civil Society
Registered NGOs/ Civil societies
Cash Awards &
Trophy with
Citation
3 Awards
First award: Rs.2 lakh
Second award: Rs.1.5 lakh
Third award: Rs.1 lakh
9.
Best Water User Association
Water User Associations
Cash Awards &
Trophy with
Citation
3 Awards
First award: Rs.2 lakh
Second award: Rs.1.5 lakh
Third award: Rs.1 lakh
The National Water Awards (NWAs) were introduced to recognize and encourage exemplary work and efforts made by States, Districts, individuals, organizations etc. across the country in accomplishing the government’s vision ‘Jal Samridh Bharat’. It aims to sensitize the public about the importance of water and motivate them to adopt the best water usage practices. The award winners in different categories will be presented with a citation, trophy and cash prize. The objective of the National Water Awards is to encourage the stakeholders to adopt a holistic approach toward water resource management in the country as surface water and groundwater play a significant role in the water cycle. In order to embrace these objectives, the first edition of the National Water Awards was introduced in the year 2018 by the Department. In the first National Water Awards, 2018, 82 winners in 14 categories were awarded. Subsequently, 2nd National Water Awards, 2019 were conferred on 98 winners in 16 categories, 3rd National Water Awards, 2020 were awarded to 57 winners under 11 categories, 4th National Water Awards, 2022 were conferred on 41 winners under 11 categories, and 5th National Water Awards, 2023 have been awarded to 38 winners in 09 categories. National water awards for 2021 were not organised due to CoVID pandemic.