প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে উত্তৰ প্ৰদেশৰ বাৰাণসীত আৰজে শংকৰা নেত্ৰ চিকিৎসালয় উদ্বোধন কৰে
চিকিৎসালয়খনে বাৰাণসী আৰু অঞ্চলটোৰ বহু লোকৰ জীৱনৰপৰা আন্ধাৰ আঁতৰাই তেওঁলোকক পোহৰৰ দিশে ধাৱমান কৰিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
কাশী এতিয়া উত্তৰ প্ৰদেশৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ এক বৃহৎ স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰ আৰু স্বাস্থ্যসেৱা কেন্দ্ৰ হিচাপেও বিখ্যাত হৈ পৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আজি ভাৰতৰ স্বাস্থ্য কৌশলৰ পাঁচটা স্তম্ভ আছে – যথাঃ প্ৰতিৰোধমূলক স্বাস্থ্যসেৱা, সময়োচিত ৰোগ নিৰ্ণয়, বিনামূলীয়া আৰু কম-খৰচী চিকিৎসা, সৰু চহৰত উন্নত চিকিৎসা আৰু স্বাস্থ্যসেৱাত প্ৰযুক্তিৰ সম্প্ৰসাৰণঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
20 OCT 2024 5:24PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি উত্তৰ প্ৰদেশৰ বাৰাণসীত আৰজে শংকৰা নেত্ৰ চিকিৎসালয় উদ্বোধন কৰে। চিকিৎসালয়খনত চকুৰ ভিন্ন অৱস্থাৰ বাবে বিস্তৃত পৰামৰ্শ আৰু চিকিৎসাৰ ব্যৱস্থা আছে। শ্ৰী মোদীয়ে এই উপলক্ষে আয়োজিত প্ৰদৰ্শনীখনো দৰ্শন কৰে।
ইয়াত ভাষণ প্ৰদানেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই শুভ সময়ছোৱাত কাশী ভ্ৰমণ কৰাটো সদাচাৰৰ অভিজ্ঞতা লাভৰ এক সুযোগ। তেখেতে কাশীবাসী, সন্ত আৰু দানবীৰসকলৰ উপস্থিতিৰ কথা উল্লেখ্যেৰে পৰম পূজ্য শংকৰাচাৰ্য্য জীক দৰ্শন আৰু প্ৰসাদ তথা আশীৰ্বাদ লাভৰ কথা ব্যক্ত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কাশী আৰু উত্তৰাঞ্চলে আজি আন এখন আধুনিক চিকিৎসালয় লাভ কৰা বুলি উল্লেখেৰে ভগৱান শংকৰৰ ভূমিত আৰজে শংকৰা চকু চিকিৎসালয় উৎসৰ্গা কৰা হয় বুলি কয়। এই উপলক্ষে শ্ৰী মোদীয়ে কাশী আৰু উত্তৰাঞ্চলবাসীক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
ভাৰতৰ প্ৰাচীন শাস্ত্ৰৰ উক্তি এটাৰ উপমা দাঙি ধৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আৰজে শংকৰা চকু চিকিৎসালয়ে আন্ধাৰ নোহোৱা কৰিব আৰু বহু লোকক পোহৰৰ দিশে ধাৱমান কৰাব। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এয়া আধ্যাত্মিকতা আৰু আধুনিকতাৰ সংমিশ্ৰণ তথা চিকিৎসালয়খনে দৃষ্টিশক্তি প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত সকলো বয়সৰ লোককে সেৱা আগবঢ়াব। তেখেতে লগতে কয় যে দৰিদ্ৰ লোকসকলে ইয়াত বিনামূলীয়া চিকিৎসা লাভ কৰিব। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে চকু চিকিৎসালয়খনে একাধিক যুৱক-যুৱতীৰ বাবে নতুন নিয়োগৰ পথো সৃষ্টিৰ লগতে চিকিৎসা বিজ্ঞানৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ বাবে নিয়োগ আৰু ইন্টাৰ্ণশ্বিপৰ সুযোগ তথা সহায়ক কৰ্মচাৰীসকলৰ বাবেও চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে কাৰ্য্যনিৰ্বাহৰ সময়ছোৱাত শংকৰা চকু ফাউণ্ডেচনেৰে থকা সম্পৰ্কৰ কথা স্মৰণেৰে শ্ৰীশংকৰা বিজয়েন্দ্ৰ সৰস্বতী গুৰুৰ উপস্থিতিত শংকৰ চকু চিকিৎসালয় উদ্বোধনৰ কথা উল্লেখ কৰে। শ্ৰীকাঞ্চী কামাকোটি পীঠাদিপাঠী, জগতগুৰু শংকৰাচাৰ্য্য চন্দ্ৰশেখৰেন্দ্ৰ সৰস্বতী স্বামীগলৰ আশীৰ্বাদ লাভ কৰাটো পৰম সন্তোষৰ বিষয় বুলি উল্লেখেৰে পৰম পূজ্য জগতগুৰু শ্ৰী জয়েন্দ্ৰ সৰস্বতীৰ নিৰ্দেশনাত কেইবাটাও কাম সম্পন্ন কৰাৰ কথা উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে গুৰুসকলৰ তিনিটা ভিন্ন পৰম্পৰাৰে জড়িত হোৱাটো ব্যক্তিগত সন্তুষ্টিৰ বিষয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শ্ৰীশংকৰা বিজয়েন্দ্ৰ সৰস্বতীক আশীৰ্বাদ প্ৰদানৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে বিশিষ্ট উদ্যোগী প্ৰয়াত শ্ৰী ৰাকেশ ঝুনঝুনৱালাৰ সেৱা আৰু কৰ্মৰাজি সম্পৰ্কেও স্মৰণ কৰে। শ্ৰী ঝুনঝুনৱালাৰ ঐতিহ্য আৰু উত্তৰাধিকাৰ অব্যাহত ৰখাৰ বাবে পত্নী শ্ৰীমতী ৰেখা ঝুনঝুনৱালাকো তেখেতে প্ৰশংসা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে শংকৰা চকু চিকিৎসালয় আৰু চিত্ৰকূট চকু চিকিৎসালয় উভয়কে বাৰাণসীত প্ৰতিষ্ঠাৰ বাবে অনুৰোধ জনোৱাৰ কথা স্মৰণ কৰে আৰু উভয় সংস্থাই কাশীবাসীৰ অনুৰোধক সন্মান জনোৱাৰ বাবে দুয়োটা সংগঠনৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে পূৰ্বতে তেখেতৰ সংসদীয় সমষ্টিৰ হাজাৰ-হাজাৰ লোকক চিত্ৰকূট চকু চিকিৎসালয়ত চিকিৎসা কৰা হৈছিল আৰু এতিয়া বাৰাণসীতে দুখন নতুন অত্যাধুনিক চকু চিকিৎসালয় আছে।
অনাদি কালৰেপৰা বাৰাণসী ধৰ্মীয় আৰু সাংস্কৃতিক ৰাজধানী হিচাপে পৰিগণিত হৈ আহিছে বুলি উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এতিয়া বাৰাণসী উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু পূৰ্বাঞ্চলৰ স্বাস্থ্যসেৱা কেন্দ্ৰ হিচাপেও বিখ্যাত হৈ পৰিছে। বিএইচইউ ট্ৰমা চেন্টাৰেই হওঁক বা ছুপাৰ স্পেচিয়েলিটি হাস্পতালেই হওঁক বা দীন দয়াল উপাধ্যায় হাস্পতালেই হওঁক বা কবীৰ চৌৰা হাস্পতালৰ সুবিধাৰ বৰ্ধনেই হওঁক বা জ্যেষ্ঠ নাগৰিক আৰু চৰকাৰী চাকৰিয়ালৰ বাবে বিশেষ চিকিৎসালয়েই হওঁক, স্বাস্থ্যসেৱাত বহু কাম কৰা হৈছে বুলি শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেখেতে লগতে কয় যে বাৰাণসীত কৰ্কট ৰোগীসকলৰ চিকিৎসাৰ বাবেও আধুনিক স্বাস্থ্য সুবিধা আছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে পূৰ্বে দিল্লী বা মুম্বাইলৈ যোৱাৰ বিপৰীতে আজি খোদ বাৰাণসীতে ৰোগীসকলে উন্নত চিকিৎসা লাভ কৰি আছে। তেখেতে লগতে কয় যে বিহাৰ, ঝাৰখণ্ড আদি ঠাইৰপৰা হাজাৰ-হাজাৰ লোক চিকিৎসাৰ বাবে বাৰাণসীলৈ আহে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে পূৰ্বৰ “মোক্ষদায়িনী” (মোক্ষদাতা) বাৰাণসী আজি নতুন শক্তি আৰু সম্পদেৰে “নৱজীৱনদায়িনী” (নতুন জীৱন প্ৰদানকাৰী) বাৰাণসীলৈ পৰিৱৰ্তিত হৈছে।
পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ কথা উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বাৰাণসীকে প্ৰমুখ্য কৰি পূৰ্বাঞ্চলৰ স্বাস্থ্যসেৱাৰ সুবিধাসমূহ অৱহেলিত হৈ আহিছে বুলি মন্তব্য প্ৰদান কৰে। তেখেতে লগতে কয় যে পৰিস্থিতি এনেকুৱা আছিল যে ১০ বছৰ পূৰ্বে পূৰ্বাঞ্চলত ব্ৰেইন ফিভাৰৰ চিকিৎসা কেন্দ্ৰ নাছিল। শ্ৰী মোদীয়ে সন্তুষ্টি প্ৰকাশেৰে কয় যে যোৱা দশকত কেৱল কাশীতেই নহয়, বৰঞ্চ সমগ্ৰ পূৰ্বাঞ্চলতে স্বাস্থ্য সুবিধাসমূহৰ অভূতপূৰ্ব সম্প্ৰসাৰণ ঘটিছে। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে আজি পূৰ্বাঞ্চলত এনেধৰণৰ ১০০ৰো অধিক কেন্দ্ৰই ব্ৰেইন ফিভাৰৰ চিকিৎসা কৰি আছে আৰু বিগত দশকত পূৰ্বাঞ্চলৰ প্ৰাথমিক আৰু সামূহিক কেন্দ্ৰসমূহত ১০ হাজাৰৰো অধিক নতুন বিচনা সংযোজন কৰা হৈছে। তেখেতে আৰু উল্লেখ কৰে যে ১০ বছৰত পূৰ্বাঞ্চলৰ গাঁৱসমূহত চাৰে পাঁচ হাজাৰৰো অধিক আয়ুষ্মান আৰোগ্য মন্দিৰ স্থাপন কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে ১০ বছৰ পূৰ্বে পূৰ্বাঞ্চলৰ জিলা চিকিৎসালয়ত ডায়েলাইছিছৰ সুবিধা নথকাৰ বিপৰীতে আজি ২০ৰো অধিক ডায়েলাইছিছ ইউনিটে ৰোগীসকলক বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদান কৰি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গুৰুত্ব আৰোপেৰে কয় যে একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতে স্বাস্থ্যসেৱাৰে জড়িত পুৰণি মানসিকতা আৰু দৃষ্টিভংগীক পৰিহাৰে কৰিছে। তেখেতে ভাৰতৰ স্বাস্থ্যসেৱা কৌশলৰ পাঁচটা স্তম্ভ যথাঃ প্ৰতিৰোধমূলক স্বাস্থ্যসেৱা, সময়োচিত ৰোগ নিৰ্ণয়, বিনামূলীয়া ঔষধ আৰু চিকিৎসা, সৰু চহৰত উন্নত স্বাস্থ্যসেৱাৰ সুবিধা আৰু পৰ্য্যাপ্ত চিকিৎসক আৰু শেষত স্বাস্থ্যসেৱাত প্ৰযুক্তিৰ বিস্তৃত ব্যৱহাৰত আলোকপাত কৰে।
অসুস্থতাৰপৰা লোকক প্ৰতিৰোধ কৰাটো সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰৰ বিষয় আৰু ভাৰতৰ স্বাস্থ্যসেৱা নীতিৰ প্ৰথম স্তম্ভ বুলি আলোকপাতেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে ৰোগে জনতাক অধিক দৰিদ্ৰ কৰি তোলাৰ সম্ভাৱনা থাকে। যোৱা ১০ বছৰত ২৫ কোটি লোক দৰিদ্ৰতাৰ গ্ৰাসৰপৰা ওলাই অহাৰ কথা উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এটা গুৰুতৰ ৰোগে তেওঁলোকক দৰিদ্ৰতাৰ দিশে লৈ যাব পাৰে। সেয়েহে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে চৰকাৰে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা, যোগ, আয়ুৰ্বেদ আৰু পুষ্টিৰ প্ৰতি বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। টীকাকৰণ অভিযানৰ বিস্তৃত পৰিসৰত আলোকপাতেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে কোটি-কোটি শিশুক বাহিৰত ৰখাৰ সময়ত দহ বছৰ পূৰ্বে টীকাকৰণৰ ক’ভাৰেজ প্ৰায় ৬০ শতাংশহে আছিল। প্ৰতি বছৰে মাত্ৰ একৰপৰা ডেৰ শতাংশ হাৰত টীকাকৰণৰ পৰিসৰ বৃদ্ধিৰ বাবে তেখেতে দুখ প্ৰকাশেৰে কয় যে প্ৰতিটো অঞ্চল আৰু প্ৰতিটো শিশুক টীকাকৰণৰ ক’ভাৰেজৰ অধীনলৈ আনিবলৈ আৰু ৪০-৫০ বছৰ সময় লাগিলহেঁতেন। তেখেতে বৰ্তমানৰ চৰকাৰখনে শিশুসকলৰ মাজত টীকাকৰণৰ ক’ভাৰেজ বৃদ্ধিত অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদানেৰে মিছন ইন্দ্ৰধনুষ ৰূপায়ণৰ কথা উল্লেখ কৰে যাৰ অধীনত বহু মন্ত্ৰালয়ে একেলগে কাম কৰাৰ ফলশ্ৰুতিত টীকাকৰণৰ ক’ভাৰেজৰ হাৰ বৃদ্ধিৰ লগতে কোটি-কোটি গৰ্ভৱতী মহিলা আৰু শিশুৱে সেৱা লাভ কৰে। তেখেতে কয় যে ক’ভিড মহামাৰীৰ সময়ত চৰকাৰে টীকাকৰণত গুৰুত্ব আৰোপৰ সুফল দেখা গৈছিল আৰু আজিও সমগ্ৰ দেশতে এই টীকাকৰণ অভিযান দ্ৰুতগতিত অব্যাহত আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ৰোগ আগতীয়াকৈ ধৰা পেলোৱাৰ গুৰুত্বত আলোকপাতেৰে দেশজুৰি লাখ-লাখ আয়ুষমান আৰোগ্য মন্দিৰ স্থাপনৰ কথা উল্লেখেৰে কৰ্কট আৰু ডায়েবেটিছৰ দৰে বহু ৰোগ ধৰা পেলোৱাৰ কথা কয়। তেখেতে কয় যে আজি দেশত ক্ৰিটিকেল কেয়াৰ ব্লক আৰু আধুনিক লেবৰ নেটৱৰ্কো নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। “স্বাস্থ্য খণ্ডৰ এই দ্বিতীয় স্তম্ভটোৱে লাখ-লাখ লোকৰ জীৱন ৰক্ষা কৰিছে”, তেখেতে লগতে কয়।
স্বাস্থ্যৰ তৃতীয়টো স্তম্ভ যথাঃ কম খৰচী চিকিৎসা আৰু সুলভ ঔষধ বুলি ব্যাখ্যাৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ৰোগৰ চিকিৎসাৰ গড় ব্যয় ২৫ শতাংশ হ্ৰাসৰ কথাত আলোকপাতৰ লগতে ৮০ শতাংশ ৰেহাইত ঔষধ উপলব্ধ কৰোঁৱা পিএম জন ঔষধি কেন্দ্ৰৰ কথাও উল্লেখ কৰে। তেখেতে জনায় যে হাৰ্ট ষ্টেন্ট, আঁঠু ইমপ্লান্ট আৰু কেন্সাৰ ঔষধৰ মূল্য যথেষ্ট হ্ৰাসৰ সমান্তৰালকৈ আয়ুষ্মান যোজনা দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে ৫ লাখ টকা পৰ্য্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদানেৰে জীৱন ৰক্ষাকাৰী বুলি প্ৰমাণিত হৈছে। তেখেতে অৱগত কৰে যে আয়ুষ্মান যোজনাৰ অধীনত এই পৰ্য্যন্ত ৭.৫ কোটিৰো অধিক ৰোগীয়ে বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ সুবিধা লাভ কৰিছে।
স্বাস্থ্য খণ্ডৰ চতুৰ্থটো স্তম্ভ সন্দৰ্ভত বিশদ বিৱৰণেৰে শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ইয়াৰদ্বাৰা চিকিৎসাৰ বাবে দিল্লী-মুম্বাইৰ দৰে বৃহৎ চহৰৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস পাব। তেখেতে লগতে কয় যে যোৱা দশকত চৰকাৰে সৰু চহৰত এইমছ, মেডিকেল কলেজ আৰু ছুপাৰ স্পেচিয়েলিটি হাস্পতালৰ দৰে চিকিৎসালয় স্থাপন কৰিছে। দেশত চিকিৎসকৰ অভাৱ দূৰ কৰিবলৈ যোৱা দশকত হাজাৰ-হাজাৰ নতুন চিকিৎসা পাঠ্যক্ৰমৰ আসন সংযোজন হোৱা বুলিও প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে। তেখেতে লগতে কয় যে চৰকাৰে আগন্তুক ৫ বছৰত আৰু ৭৫ হাজাৰ আসন সংযোজনৰ সিদ্ধান্ত লৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে স্বাস্থ্য খণ্ডৰ পঞ্চম স্তম্ভটোৰ কথা উল্লেখেৰে কয় যে প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে স্বাস্থ্য সুবিধাসমূহ অধিক সুলভ কৰি তোলাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। তেখেতে লগতে কয় যে আজি ডিজিটেল স্বাস্থ্য আইডি তৈয়াৰ কৰা হৈছে আৰু ই-সঞ্জীৱনী এপৰ দৰে মাধ্যমেৰে ৰোগীসকলক ঘৰতে পৰামৰ্শৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এতিয়ালৈকে ই-সঞ্জীৱনী এপৰ সহায়ত ৩০ কোটিৰো অধিক লোকে পৰামৰ্শ লাভ কৰিছে। তেখেতে লগতে কয় যে ভাৰতো ড্ৰোন প্ৰযুক্তিৰ সৈতে স্বাস্থ্য সেৱাক সংযোগৰ দিশত আগবাঢ়িছে।
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আস্থা প্ৰকাশেৰে কয় যে এটি সুস্থ আৰু সক্ষম যুৱ প্ৰজন্মই এখনি বিকশিত ভাৰতৰ সংকল্প পূৰণ কৰিব। শ্ৰী মোদীয়ে বিশেষকৈ ভাৰতৰ চিকিৎসক, পেৰামেডিকেল আৰু আন-আন কৰ্মচাৰীসকলক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
এই কাৰ্য্যসূচীত উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীমতী আনন্দিবেন পেটেল আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী যোগী আদিত্যনাথ আৰু কাঞ্চিপুৰমৰ কাঞ্চি কামাকোটি পীঠামৰ জগতগুৰু পীঠাদিপাঠী, শ্ৰীশংকৰ বিজয়েন্দ্ৰ সৰস্বতীকে প্ৰমুখ্য কৰি আন-আন বিশিষ্ট লোকসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates RJ Sankara Eye Hospital in Varanasi, Uttar Pradesh
The Hospital will remove darkness from the lives of many people in Varanasi and the region, leading them towards light: PM
Kashi is also now becoming famous as a big health center and healthcare hub of Purvanchal in UP: PM
Today, India's health strategy has five pillars - Preventive healthcare, Timely diagnosis of disease, Free and low-cost treatment, Good treatment in small towns and Expansion of technology in healthcare: PM
20 OCT 2024 5:24PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated RJ Sankara Eye Hospital in Varanasi, Uttar Pradesh today. The hospital offers comprehensive consultations and treatments for various eye conditions. Shri Modi also took a walkthrough of the exhibition showcased on the occasion.
Addressing the occasion, the Prime Minister said that visiting Kashi during this auspicious period is an opportunity to experience virtue. He noted the gracious presence of the people of Kashi, saints and philanthropists and mentioned performing darshan and receiving prasadam and blessings with Param Pujya Shankaracharya ji. The Prime Minister emphasized that Kashi and Uttaranchal have been blessed with another modern hospital today and mentioned the dedication of RJ Sankara Eye Hospital in the land of Lord Shankar. Shri Modi congratulated the people of Kashi and Uttaranchal on the occasion.
Giving an analogy of a quote mentioned in the ancient scriptures of India, the Prime Minister remarked that RJ Sankara Eye hospital would wipe out the darkness and lead many people towards light. Shri Modi said that having just visited the eye hospital, he felt it was an amalgamation of spirituality and modernity and the hospital would serve both the old and young in giving eyesight. He added that the poor would be getting free treatment in the hospital in large numbers. Shri Modi noted that the eye hospital would also create new job avenues for many youths as well as job and internship opportunities for medical students along with jobs for the support staff as well.
The Prime Minister recalled his association with Sankara Eye Foundation during his time as the Chief Minister of Gujarat and mentioned inaugurating Sankara Eye Hospital in the presence of Sri Shankara Vijayendra Saraswathi’s guru. He said that it is a matter of great contentment to receive the blessings of Sri Kanchi Kamakoti Peethadipathi, Jagadguru Shankaracharya Chandrashekharendra Saraswati Swamigal and mentioned accomplishing several tasks under the guidance of Param Pujya Jagadguru Sri Jayendra Saraswati Referring to today’s occasion, the Prime Minister said that it is a matter of personal satisfaction being associated with three different traditions of Gurus. The Prime Minister thanked Sri Shankara Vijayendra Saraswathi for blessing the occasion and welcomed him as the people’s representative of Varanasi.
Shri Modi also reminisced about the service and work of noted entrepreneur, Late Shri, Rakesh Jhunjhunwala. He also lauded the latter’s wife Smt Rekha Jhunjhunwala for continuing the heritage and legacy of Shri Jhunjhunwala. The Prime Minister recalled that he had requested both Sankara Eye Hospital and Chitrakoot Eye Hospital to set up their establishments in Varanasi and was thankful to both organizations that both had respected the request of people of Kashi. He noted that in the past, thousands of people from his parliamentary constituency had been treated at Chitrakoot Eye Hospital and now there were two new state-of-the-art eye hospitals within their reach in Varanasi.
Noting that from time immemorial, Varanasi was identified as the religious and cultural capital, the Prime Minister remarked that now Varanasi was becoming famous as UP and Purvanchal’s healthcare hub as well. Be it the BHU Trauma Center or superspeciality hospital or Deen Dayal Upadhyay Hospital or strengthening the facilities at Kabir Chaura Hospital or a speciality hospital for the senior citizens and government servants or medical colleges, Shri Modi said there was a lot of work done in the healthcare sector in the last decade. He added that there was a modern health facility even for the treatment of cancer patients in Varanasi. Shri Modi highlighted that the patients were getting good medical treatment in Varanasi itself today as against the visit to Delhi or Mumbai previously. He added that thousands of people from Bihar, Jharkhand and other places were coming to Varanasi for treatment. The Prime Minister remarked that the erstwhile “Mokshadayini” (Salvation giver) Varanasi was transitioning to a “NavJeevandayini” (New Life giver) Varanasi as well with new energy and resources.
Talking about previous governments, the Prime Minister remarked that healthcare facilities in Purvanchal including Varanasi were neglected. He added that the situation was such that 10 years ago, there were no block-level treatment centers for brain fever in Purvanchal leading to the death of Children causing hue and cry in the media. Shri Modi expressed satisfaction that in the last decade, there had been an unprecedented expansion of health facilities not only in Kashi but in the entire region of Purvanchal. He noted that today there were more than 100 such centers working to treat brain fever in Purvanchal and more than 10 thousand new beds have been added in the primary and community centers of Purvanchal in the last decade. He further noted that in 10 years, more than 5 and a half thousand Ayushman Arogya Mandirs were built in the villages of Purvanchal. The Prime Minister also said that there were more than 20 dialysis units working today which were providing free treatment to patients as compared to 10 years ago when there were no dialysis facilities in the district hospitals of Purvanchal.
The Prime Minister emphasized that India of the 21st century has shed the old mentality and approach pertaining to healthcare. He underlined the five pillars of India’s healthcare strategy namely preventive healthcare, timely diagnosis, free medicines and treatment, better healthcare facilities and adequate doctors in small towns and lastly expansive use of technology in healthcare services.
Underlining that preventing people from ailments is the highest priority and a first pillar of India’s healthcare policy, the Prime Minister pointed out that diseases tend to make people poorer. Noting that 25 crore people have risen out of poverty in the last 10 years, Shri Modi said that one serious ailment can push them back towards poverty. Therefore, said the Prime Minister, the Government is paying special attention to cleanliness, Yoga, ayurveda and nutrition. Highlighting the expansive reach of the vaccination drive, the Prime Minister pointed out that vaccination coverage remained only around 60 percent ten years ago when crores of children were left out. He lamented the scope of vaccination increasing at a rate of only one to one and a half percent every year and said that it would have taken another 40-50 years to bring every area and every child under the vaccination coverage. He said that the present government prioritized increasing the coverage of vaccination among children and mentioned Mission Indradhanush which involved many ministries working together resulting in an increase in vaccination coverage rate and taking the services to crores of pregnant women and children. He said that the benefits of the Government’s emphasis on vaccination were visible during the covid pandemic while today, this vaccination campaign is going on rapidly across the country.
The Prime Minister underlined the importance of early detection of disease and mentioned the establishment of lakhs of Ayushman Arogya Mandirs across the country to detect many diseases like cancer and diabetes at the very beginning. He said that a network of critical care blocks and modern labs are also being built in the country today. “This second pillar of the health sector is saving the lives of lakhs of people”, he added.
Explaining the third pillar of health being low-cost treatment and cheap medicines, the Prime Minister underlined that the average expenditure on the treatment of diseases has been reduced by 25 percent and also mentioned PM Jan Aushadhi Kendras where medicines are available at 80 percent discount. He informed that the price of heart stents, knee implants and cancer medicines have been significantly reduced while Ayushman Yojana provides free treatment for the poor up to Rs 5 lakh proving to be a lifesaver. He informed that more than 7.5 crore patients have so far availed the benefit of free treatment under Ayushman Yojana.
Elaborating the fourth pillar of the health sector. Shri Modi noted that it was going to reduce the dependence on big cities like Delhi-Mumbai for treatment. He added that the Government had established hospitals like AIIMS, medical colleges and super speciality hospitals in small cities in the last decade. The Prime Minister also noted that thousands of new medical seats were added in the last decade to overcome the shortage of doctors in the country. He added that the Government had decided to add 75 thousand more seats in the next 5 years.
The Prime Minister explained the fifth pillar of the health sector was to make health facilities more accessible through technology. He added that today digital health IDs were being created and patients were provided the facility of consultation at home through means like e-Sanjeevani app. Expressing happiness, Shri Modi noted that till now more than 30 crore people had been consulted with the help of e-Sanjeevani app. He added that India was also moving towards connecting health services with drone technology.
Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence that a healthy and capable young generation will fulfill the resolve of a Viksit Bharat. Shri Modi conveyed his best wishes, especially to India’s doctors, paramedics and other staff.
Governor of Uttar Pradesh, Smt Anandiben Patel and Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath and Jagadguru Peethadipathi of Kanchi Kamakoti Peetham, Kanchipuram, Sri Shankara Vijayendra Saraswathi were present on the occasion among others.
/center>
/center>
/center>
/center>