ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ବାରଣାସୀରେ ଆରଜେ ସଙ୍କର ଚକ୍ଷୁ ହସ୍‌ପିଟାଲର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ହସ୍ପିଟାଲ୍ ବାରଣାସୀ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଅନେକ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରୁ ଅନ୍ଧକାର ଦୂର କରିବ ଓ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଲୋକ ଆଡକୁ ନେଇଯିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
କାଶୀ ବର୍ତ୍ତମାନ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଏକ ବଡ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ହବ୍ ଭାବରେ ବିଖ୍ୟାତ ହୋଇଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଜି ଭାରତର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରଣନୀତିର ପାଞ୍ଚଟି ସ୍ତମ୍ଭ ଅଛି - ପ୍ରତିଷେଧକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ରୋଗର ଠିକ ସମୟରେ ନିରାକରଣ, ମାଗଣା ଏବଂ ସ୍ୱଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟର ଚିକିତ୍ସା, ଛୋଟ ସହରରେ ଭଲ ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ବିସ୍ତାର: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
20 OCT 2024 5:24PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ବାରଣାସୀରେ ଆରଜେ ସଙ୍କର ଚକ୍ଷୁ ଚିକିତ୍ସାଳୟର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ବିଭିନ୍ନ ଚକ୍ଷୁ ଅବସ୍ଥା ପାଇଁ ଡାକ୍ତରଖାନା ବିସ୍ତୃତ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଏହି ଅବସରରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମଧ୍ୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଶୁଭ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ କାଶୀକୁ ଆସିବା ହେଉଛି ଏହାର ଗୌରବକୁ ଅନୁଭବ କରିବାର ଏକ ସୁଯୋଗ। ସେ କାଶୀରେ ସାଧୁ ତଥା ସନ୍ଥଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପରମ ପୂଜ୍ୟା ଶଙ୍କରାଚାର୍ଯ୍ୟ ଜୀ ଦର୍ଶନ ଏବଂ ପ୍ରସାଦ ଗ୍ରହଣ କରିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ କାଶୀ ଏବଂ ଉତ୍ତରାଞ୍ଚଳ ଆଜି ଅନ୍ୟ ଏକ ଆଧୁନିକ ହସ୍ପିଟାଲ ଲାଭ କରିଛି ଏବଂ ଭଗବାନ ଶଙ୍କରଙ୍କ ଭୂମିରେ ଆରଜେ ସଙ୍କର ଚକ୍ଷୁ ହସ୍‌ପିଟାଲର ଉତ୍ସର୍ଗ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କାଶୀ ଏବଂ ଉତ୍ତରାଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ଶାସ୍ତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିବା ଏକ ଉଦ୍ଧୃତିକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆରଜେ ସଙ୍କର ଚକ୍ଷୁ ହସ୍ପିଟାଲ ଅନ୍ଧକାରକୁ ଦୂର କରିବ ଏବଂ ଅନେକ ଲୋକଙ୍କୁ ଆଲୋକ ଆଡକୁ ନେଇଯିବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଚକ୍ଷୁ ହସ୍ପିଟାଲ୍ ପରିଦର୍ଶନ କରି ସେ ଏହା ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଏବଂ ଆଧୁନିକତାର ମିଶ୍ରଣ ବୋଲି ଅନୁଭବ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଡାକ୍ତରଖାନା ଉଭୟ ବୃଦ୍ଧ ଓ ଯୁବକଙ୍କୁ ଦୃଷ୍ଟି ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗରିବ ଲୋକ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପାଇବେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଚକ୍ଷୁ ହସ୍ପିଟାଲ ଅନେକ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ଚାକିରିର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସହିତ ମେଡିକାଲ୍ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଚାକିରି ଏବଂ ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ ସୁଯୋଗ ସହିତ ସହାୟକ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ |
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିବା ସମୟରେ ସଙ୍କର ଚକ୍ଷୁ ଫାଉଣ୍ଡେସନ ସହିତ ତାଙ୍କର ସମ୍ପର୍କକୁ ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ଶଙ୍କର ବିଜୟେନ୍ଦ୍ର ସରସ୍ୱତୀଙ୍କ ଗୁରୁଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ସଙ୍କର ଚକ୍ଷୁ ହସ୍‌ପିଟାଲର ଉଦଘାଟନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶ୍ରୀ କାଞ୍ଚି କାମାକୋଟି ପୀଠାଧିପତି, ଜଗଦଗୁରୁ ଶଙ୍କରାଚାର୍ଯ୍ୟ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖରେନ୍ଦ୍ର ସରସ୍ୱତୀ ସ୍ବାମୀଗାଲଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ସନ୍ତୋଷଜନକ ବିଷୟ ଏବଂ ଆଜିର ଉତ୍ସବରେ ଯୋଗ ଦେଇ ପରମ ପୂଜା ଜଗଦଗୁରୁ ଶ୍ରୀ ଜୟନ୍ଦ୍ର ସରସ୍ୱତୀଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶରେ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ କରିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଗୁରୁମାନଙ୍କର ତିନୋଟି ଭିନ୍ନ ପରମ୍ପରା ସହିତ ଜଡିତ ହେବା ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସନ୍ତୁଷ୍ଟିର ବିଷୟ। ଏହି ଉତ୍ସବରେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶଙ୍କର ବିଜୟରାଜ ସରସ୍ୱତୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ବାରଣାସୀର ଲୋକ ପ୍ରତିନିଧୀ ଭାବରେ ତାଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି।
ବିଶିଷ୍ଟ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ସ୍ବର୍ଗତ ରାକେଶ ଝୁନଝୁନୱାଲାଙ୍କ ସେବା ତଥା କାର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମଧ୍ୟ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ। ସ୍ବର୍ଗତ ଝୁନଝୁନୱାଲାଙ୍କ ପରୋପକାର କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିଥିବାରୁ ସେ ଝୁନଝୁନୱାଲାଙ୍କ ପତ୍ନୀ ଶ୍ରୀମତୀ ରେଖା ଝୁନଝୁନୱାଲାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ବାରଣାସୀରେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ସେ ଉଭୟ ସଙ୍କର ଚକ୍ଷୁ ହସ୍ପିଟାଲ୍ ଏବଂ ଚିତ୍ରକୁଟ ଚକ୍ଷୁ ହସ୍‌ପିଟାଲକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ କାଶୀ ଲୋକଙ୍କ ଅନୁରୋଧକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇଥିବାରୁ ଉଭୟ ସଂଗଠନକୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଅତୀତରେ ତାଙ୍କ ସଂସଦୀୟ ନିର୍ବାଚନମଣ୍ଡଳୀରୁ ହଜାର ହଜାର ଲୋକ ଚିତ୍ରକୁଟ ଚକ୍ଷୁ ହସ୍ପିଟାଲରେ ଚିକିତ୍ସିତ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ବାରାଣାସୀରେ ସେମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଦୁଇଟି ନୂତନ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଚକ୍ଷୁ ଚିକିତ୍ସାଳୟ ଅଛି।
ପ୍ରାଚୀନ କାଳରୁ ବାରଣାସୀକୁ ଧାର୍ମିକ ତଥା ସାଂସ୍କୃତିକ ରାଜଧାନୀ ଭାବରେ ପରିଚିତ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ବାରଣାସୀ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ହବ୍ ଭାବରେ ବିଖ୍ୟାତ ହେଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ ପୁଣି କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଏଚୟୁ ଟ୍ରାଉମା ସେଣ୍ଟର ହେଉ କିମ୍ବା ସୁପର ସ୍ପେସିଆଲିଟି ହସ୍ପିଟାଲ ହେଉ କିମ୍ବା ଦିନ ଦୟାଲ୍ ଉପାଧ୍ୟାୟ ହସପିଟାଲ ହେଉ କିମ୍ବା କବୀର ଚୌରା ହସ୍ପିଟାଲରେ ସୁବିଧା ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ହେଉ କିମ୍ବା ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକ ତଥା ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀ କିମ୍ବା ମେଡିକାଲ କଲେଜ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଡାକ୍ତରଖାନା ହେଉ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାରେ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବାରଣାସୀରେ କର୍କଟ ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ଆଧୁନିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ରହିଛି। ଏହା ପୂର୍ବରୁ ଦିଲ୍ଲୀ କିମ୍ବା ମୁମ୍ବାଇ ଯାଉଥିବା ରୋଗୀମାନେ ଆଜି ବାରାଣାସୀରେ ଭଲ ଚିକିତ୍ସା ପାଉଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିହାର, ଝାଡଖଣ୍ଡ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ଥାନରୁ ହଜାର ହଜାର ଲୋକ ବାରାଣାସୀକୁ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଆସୁଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବର “ମୋକ୍ଷଦାୟିନୀ” (ପରିତ୍ରାଣ ପ୍ରଦାନକାରୀ) ବାରଣାସୀ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସମ୍ବଳ ସହିତ “ନବ ଜୀବନଦାୟୀନି”(ନୂତନ ଜୀବନ ପ୍ରଦାନକାରୀ) ବାରଣାସୀରେ ପରିଣତ ହେଉଛି।
ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡିକ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବାରଣାସୀ ସମେତ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଅବହେଳିତ ହୋଇ ରହିଥିଲ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପରିସ୍ଥିତି ଏପରି ଥିଲା ଯେ 10 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ମସ୍ତିଷ୍କ ଜ୍ୱର ପାଇଁ କୌଣସି ବ୍ଲକ ସ୍ତରୀୟ ଚିକିତ୍ସା କେନ୍ଦ୍ର ନଥିଲା ଏବଂ ଶିଶୁ ମୃତ୍ୟୁର ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ କେବଳ କାଶୀ ନୁହେଁ ସମଗ୍ର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ଦ୍ରୁତ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହୋଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ମସ୍ତିଷ୍କ ଜ୍ୱରର ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ 100 ରୁ ଅଧିକ କେନ୍ଦ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ଏବଂ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ପ୍ରାଥମିକ ତଥା ଗୋଷ୍ଠୀ କେନ୍ଦ୍ରରେ 10 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ଶଯ୍ୟା ଯୋଗ କରାଯାଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଗ୍ରାମରେ ସାଢ଼େ 5 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଏଠାରେ 20 ରୁ ଅଧିକ ଡାଏଲିସିସ୍ ୟୁନିଟ୍ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ଓ ରୋଗୀଙ୍କୁ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି ଯେତେବେଳେକି 10 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଡାକ୍ତରଖାନାରେ କୌଣସି ଡାଏଲିସିସ୍ ସୁବିଧା ନଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପୁରୁଣା ମାନସିକତା ଏବଂ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ଦୂର କରିଛି। ସେ ଭାରତର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ରଣନୀତିର ପାଞ୍ଚଟି ସ୍ତମ୍ଭ ଯଥା ପ୍ରତିଷେଧକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ଠିକ ସମୟରେ ନିରାକରଣ, ମାଗଣା ଔଷଧ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା, ଉନ୍ନତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ତଥା ଛୋଟ ସହରରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଡାକ୍ତର ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବ୍ୟାପକ ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ଲୋକଙ୍କୁ ରୋଗରୁ ଦୂରେଇ ରଖିବା ହେଉଛି ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଏବଂ ଭାରତର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ନୀତିର ପ୍ରଥମ ସ୍ତମ୍ଭ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ରୋଗ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସ୍ତରରେ ଦୁର୍ବଳ କରିଦିଏ। ଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 25 କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ଉଠିଛନ୍ତି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୋଟିଏ ଗୁରୁତର ଅସୁସ୍ଥତା ସେମାନଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟତା ମଧ୍ୟକୁ ନେଇପାରେ। ତେଣୁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଯୋଗ, ଆୟୁର୍ବେଦ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ଉପରେ ସରକାର ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ଟୀକାକରଣ ଅଭିଯାନର ବ୍ୟାପକ ବିସ୍ତାରକୁ ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଦଶ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ କୋଟି କୋଟି ପିଲା ଟିକା ପାଉନଥିବାବେଳେ ଟୀକାକରଣ କଭରେଜ୍ ପ୍ରାୟ 60 ପ୍ରତିଶତ ରହିଥିଲା। ପ୍ରତିବର୍ଷ ମାତ୍ର ଏକ ରୁ ଦେଢ଼ ପ୍ରତିଶତ ହାରରେ ଟୀକାକରଣର ପରିସର ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ହେତୁ ସେ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳ ତଥା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶିଶୁଙ୍କୁ ଟୀକାକରଣ କଭରେଜକୁ ଆଣିବାକୁ ଆଉ 40-50 ବର୍ଷ ଲାଗିଥାନ୍ତା। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଟୀକାକରଣର କଭରେଜକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ମିଶନ ଇନ୍ଦ୍ରଧନୁଷ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁଥିରେ ଅନେକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଯାହାଦ୍ବାରା ଟୀକାକରଣ ହାର ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ କୋଟି କୋଟି ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁଙ୍କୁ ସେବା ଦିଆଯାଉଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ କୋଭିଡ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଟୀକାକରଣ ଉପରେ ସରକାରଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱର ଲାଭ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଥିବାବେଳେ ଆଜି ଏହି ଟୀକାକରଣ ଅଭିଯାନ ସାରା ଦେଶରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରୋଗର ଶୀଘ୍ର ଚିହ୍ନଟ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆରମ୍ଭରେ କର୍କଟ ଏବଂ ମଧୁମେହ ଭଳି ଅନେକ ରୋଗ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଆଜି ଦେଶରେ କ୍ରିଟିକାଲ୍ କେୟାର ବ୍ଲକ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଲ୍ୟାବଗୁଡ଼ିକର ଏକ ନେଟୱାର୍କ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଏହି ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ତମ୍ଭ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ରକ୍ଷା କରୁଛି।
ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟର ତୃତୀୟ ସ୍ତମ୍ଭକୁ ସ୍ୱଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟର ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ସୁଲ ଔଷଧ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରୋଗର ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ହାରାହାରି ଖର୍ଚ୍ଚ 25 ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ର ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ଔଷଧ 80 ପ୍ରତିଶତ ରିହାତିରେ ଉପଲବ୍ଧ। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ହୃଦୟ ଷ୍ଟେଣ୍ଟ, ଆଣ୍ଠୁ ପ୍ରତିରୋପଣ ଏବଂ କର୍କଟ ଔଷଧର ମୂଲ୍ୟ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ପାଇଥିବା ବେଳେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନା ଗରୀବ ଲୋକଙ୍କୁ 5 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ଯୋଗାଇଥାଏ। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 7.5 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ରୋଗୀ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସାର ଲାଭ ପାଇଛନ୍ତି।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଚତୁର୍ଥ ସ୍ତମ୍ଭ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଏହା ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଦିଲ୍ଲୀ-ମୁମ୍ବାଇ ଭଳି ବଡ ସହର ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଯାଉଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ସରକାର ଛୋଟ ସହରରେ ଏମ୍‌ସ, ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଏବଂ ସୁପର ସ୍ପେସିଆଲିଟି ହସ୍ପିଟାଲ ଭଳି ଡାକ୍ତରଖାନା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ଅଭାବକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ହଜାର ହଜାର ନୂତନ ମେଡିକାଲ ସିଟ୍ ଯୋଗ କରାଯାଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଆସନ୍ତା 5 ବର୍ଷରେ 75 ହଜାର ସିଟ୍ ଯୋଡିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧାକୁ ଅଧିକ ସୁଗମ କରିବା ହେଉଛି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରର ପଞ୍ଚମ ସ୍ତମ୍ଭ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଡିଜିଟାଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଇ-ସଞ୍ଜୀବନୀ ଆପ୍ ଭଳି ରୋଗୀଙ୍କୁ ଘରେ ପରାମର୍ଶର ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି। ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଇ-ସଞ୍ଜୀବନୀ ଆପ୍ ସାହାଯ୍ୟରେ 30 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଡ୍ରୋନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସହିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି।
ଅଭିଭାଷଣ ସମାପ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଜଣେ ସୁସ୍ଥ ତଥା ଦକ୍ଷ ଯୁବ ପୀଢ଼ି ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ କରିବେ। ବିଶେଷକରି ଭାରତର ଡାକ୍ତର, ପାରାମେଡିକ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ତାଙ୍କର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଏହି ଅବସରରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମତୀ ଆନନ୍ଦିବନ୍ ପଟେଲ ଏବଂ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ଏବଂ କାଞ୍ଚି କାମାକୋଟି ପୀଠମର ଜଗଦଗୁରୁ ପୀଠାଧୀପତି, କାଞ୍ଚିପୁରମ୍, ଶ୍ରୀ ଶଙ୍କର ବିଜୟେନ୍ଦ୍ର ସରସ୍ୱତୀ ତଥା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates RJ Sankara Eye Hospital in Varanasi, Uttar Pradesh
The Hospital will remove darkness from the lives of many people in Varanasi and the region, leading them towards light: PM
Kashi is also now becoming famous as a big health center and healthcare hub of Purvanchal in UP: PM
Today, India's health strategy has five pillars - Preventive healthcare, Timely diagnosis of disease, Free and low-cost treatment, Good treatment in small towns and Expansion of technology in healthcare: PM
20 OCT 2024 5:24PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated RJ Sankara Eye Hospital in Varanasi, Uttar Pradesh today. The hospital offers comprehensive consultations and treatments for various eye conditions. Shri Modi also took a walkthrough of the exhibition showcased on the occasion.
Addressing the occasion, the Prime Minister said that visiting Kashi during this auspicious period is an opportunity to experience virtue. He noted the gracious presence of the people of Kashi, saints and philanthropists and mentioned performing darshan and receiving prasadam and blessings with Param Pujya Shankaracharya ji. The Prime Minister emphasized that Kashi and Uttaranchal have been blessed with another modern hospital today and mentioned the dedication of RJ Sankara Eye Hospital in the land of Lord Shankar. Shri Modi congratulated the people of Kashi and Uttaranchal on the occasion.
Giving an analogy of a quote mentioned in the ancient scriptures of India, the Prime Minister remarked that RJ Sankara Eye hospital would wipe out the darkness and lead many people towards light. Shri Modi said that having just visited the eye hospital, he felt it was an amalgamation of spirituality and modernity and the hospital would serve both the old and young in giving eyesight. He added that the poor would be getting free treatment in the hospital in large numbers. Shri Modi noted that the eye hospital would also create new job avenues for many youths as well as job and internship opportunities for medical students along with jobs for the support staff as well.
The Prime Minister recalled his association with Sankara Eye Foundation during his time as the Chief Minister of Gujarat and mentioned inaugurating Sankara Eye Hospital in the presence of Sri Shankara Vijayendra Saraswathi’s guru. He said that it is a matter of great contentment to receive the blessings of Sri Kanchi Kamakoti Peethadipathi, Jagadguru Shankaracharya Chandrashekharendra Saraswati Swamigal and mentioned accomplishing several tasks under the guidance of Param Pujya Jagadguru Sri Jayendra Saraswati Referring to today’s occasion, the Prime Minister said that it is a matter of personal satisfaction being associated with three different traditions of Gurus. The Prime Minister thanked Sri Shankara Vijayendra Saraswathi for blessing the occasion and welcomed him as the people’s representative of Varanasi.
Shri Modi also reminisced about the service and work of noted entrepreneur, Late Shri, Rakesh Jhunjhunwala. He also lauded the latter’s wife Smt Rekha Jhunjhunwala for continuing the heritage and legacy of Shri Jhunjhunwala. The Prime Minister recalled that he had requested both Sankara Eye Hospital and Chitrakoot Eye Hospital to set up their establishments in Varanasi and was thankful to both organizations that both had respected the request of people of Kashi. He noted that in the past, thousands of people from his parliamentary constituency had been treated at Chitrakoot Eye Hospital and now there were two new state-of-the-art eye hospitals within their reach in Varanasi.
Noting that from time immemorial, Varanasi was identified as the religious and cultural capital, the Prime Minister remarked that now Varanasi was becoming famous as UP and Purvanchal’s healthcare hub as well. Be it the BHU Trauma Center or superspeciality hospital or Deen Dayal Upadhyay Hospital or strengthening the facilities at Kabir Chaura Hospital or a speciality hospital for the senior citizens and government servants or medical colleges, Shri Modi said there was a lot of work done in the healthcare sector in the last decade. He added that there was a modern health facility even for the treatment of cancer patients in Varanasi. Shri Modi highlighted that the patients were getting good medical treatment in Varanasi itself today as against the visit to Delhi or Mumbai previously. He added that thousands of people from Bihar, Jharkhand and other places were coming to Varanasi for treatment. The Prime Minister remarked that the erstwhile “Mokshadayini” (Salvation giver) Varanasi was transitioning to a “NavJeevandayini” (New Life giver) Varanasi as well with new energy and resources.
Talking about previous governments, the Prime Minister remarked that healthcare facilities in Purvanchal including Varanasi were neglected. He added that the situation was such that 10 years ago, there were no block-level treatment centers for brain fever in Purvanchal leading to the death of Children causing hue and cry in the media. Shri Modi expressed satisfaction that in the last decade, there had been an unprecedented expansion of health facilities not only in Kashi but in the entire region of Purvanchal. He noted that today there were more than 100 such centers working to treat brain fever in Purvanchal and more than 10 thousand new beds have been added in the primary and community centers of Purvanchal in the last decade. He further noted that in 10 years, more than 5 and a half thousand Ayushman Arogya Mandirs were built in the villages of Purvanchal. The Prime Minister also said that there were more than 20 dialysis units working today which were providing free treatment to patients as compared to 10 years ago when there were no dialysis facilities in the district hospitals of Purvanchal.
The Prime Minister emphasized that India of the 21st century has shed the old mentality and approach pertaining to healthcare. He underlined the five pillars of India’s healthcare strategy namely preventive healthcare, timely diagnosis, free medicines and treatment, better healthcare facilities and adequate doctors in small towns and lastly expansive use of technology in healthcare services.
Underlining that preventing people from ailments is the highest priority and a first pillar of India’s healthcare policy, the Prime Minister pointed out that diseases tend to make people poorer. Noting that 25 crore people have risen out of poverty in the last 10 years, Shri Modi said that one serious ailment can push them back towards poverty. Therefore, said the Prime Minister, the Government is paying special attention to cleanliness, Yoga, ayurveda and nutrition. Highlighting the expansive reach of the vaccination drive, the Prime Minister pointed out that vaccination coverage remained only around 60 percent ten years ago when crores of children were left out. He lamented the scope of vaccination increasing at a rate of only one to one and a half percent every year and said that it would have taken another 40-50 years to bring every area and every child under the vaccination coverage. He said that the present government prioritized increasing the coverage of vaccination among children and mentioned Mission Indradhanush which involved many ministries working together resulting in an increase in vaccination coverage rate and taking the services to crores of pregnant women and children. He said that the benefits of the Government’s emphasis on vaccination were visible during the covid pandemic while today, this vaccination campaign is going on rapidly across the country.
The Prime Minister underlined the importance of early detection of disease and mentioned the establishment of lakhs of Ayushman Arogya Mandirs across the country to detect many diseases like cancer and diabetes at the very beginning. He said that a network of critical care blocks and modern labs are also being built in the country today. “This second pillar of the health sector is saving the lives of lakhs of people”, he added.
Explaining the third pillar of health being low-cost treatment and cheap medicines, the Prime Minister underlined that the average expenditure on the treatment of diseases has been reduced by 25 percent and also mentioned PM Jan Aushadhi Kendras where medicines are available at 80 percent discount. He informed that the price of heart stents, knee implants and cancer medicines have been significantly reduced while Ayushman Yojana provides free treatment for the poor up to Rs 5 lakh proving to be a lifesaver. He informed that more than 7.5 crore patients have so far availed the benefit of free treatment under Ayushman Yojana.
Elaborating the fourth pillar of the health sector. Shri Modi noted that it was going to reduce the dependence on big cities like Delhi-Mumbai for treatment. He added that the Government had established hospitals like AIIMS, medical colleges and super speciality hospitals in small cities in the last decade. The Prime Minister also noted that thousands of new medical seats were added in the last decade to overcome the shortage of doctors in the country. He added that the Government had decided to add 75 thousand more seats in the next 5 years.
The Prime Minister explained the fifth pillar of the health sector was to make health facilities more accessible through technology. He added that today digital health IDs were being created and patients were provided the facility of consultation at home through means like e-Sanjeevani app. Expressing happiness, Shri Modi noted that till now more than 30 crore people had been consulted with the help of e-Sanjeevani app. He added that India was also moving towards connecting health services with drone technology.
Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence that a healthy and capable young generation will fulfill the resolve of a Viksit Bharat. Shri Modi conveyed his best wishes, especially to India’s doctors, paramedics and other staff.
Governor of Uttar Pradesh, Smt Anandiben Patel and Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath and Jagadguru Peethadipathi of Kanchi Kamakoti Peetham, Kanchipuram, Sri Shankara Vijayendra Saraswathi were present on the occasion among others.
/center>
/center>
/center>
/center>