Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates RJ Sankara Eye Hospital in Varanasi, Uttar Pradesh
The Hospital will remove darkness from the lives of many people in Varanasi and the region, leading them towards light: PM
Kashi is also now becoming famous as a big health center and healthcare hub of Purvanchal in UP: PM
Today, India's health strategy has five pillars - Preventive healthcare, Timely diagnosis of disease, Free and low-cost treatment, Good treatment in small towns and Expansion of technology in healthcare: PM
20 OCT 2024 5:24PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated RJ Sankara Eye Hospital in Varanasi, Uttar Pradesh today. The hospital offers comprehensive consultations and treatments for various eye conditions. Shri Modi also took a walkthrough of the exhibition showcased on the occasion.
Addressing the occasion, the Prime Minister said that visiting Kashi during this auspicious period is an opportunity to experience virtue. He noted the gracious presence of the people of Kashi, saints and philanthropists and mentioned performing darshan and receiving prasadam and blessings with Param Pujya Shankaracharya ji. The Prime Minister emphasized that Kashi and Uttaranchal have been blessed with another modern hospital today and mentioned the dedication of RJ Sankara Eye Hospital in the land of Lord Shankar. Shri Modi congratulated the people of Kashi and Uttaranchal on the occasion.
Giving an analogy of a quote mentioned in the ancient scriptures of India, the Prime Minister remarked that RJ Sankara Eye hospital would wipe out the darkness and lead many people towards light. Shri Modi said that having just visited the eye hospital, he felt it was an amalgamation of spirituality and modernity and the hospital would serve both the old and young in giving eyesight. He added that the poor would be getting free treatment in the hospital in large numbers. Shri Modi noted that the eye hospital would also create new job avenues for many youths as well as job and internship opportunities for medical students along with jobs for the support staff as well.
The Prime Minister recalled his association with Sankara Eye Foundation during his time as the Chief Minister of Gujarat and mentioned inaugurating Sankara Eye Hospital in the presence of Sri Shankara Vijayendra Saraswathi’s guru. He said that it is a matter of great contentment to receive the blessings of Sri Kanchi Kamakoti Peethadipathi, Jagadguru Shankaracharya Chandrashekharendra Saraswati Swamigal and mentioned accomplishing several tasks under the guidance of Param Pujya Jagadguru Sri Jayendra Saraswati Referring to today’s occasion, the Prime Minister said that it is a matter of personal satisfaction being associated with three different traditions of Gurus. The Prime Minister thanked Sri Shankara Vijayendra Saraswathi for blessing the occasion and welcomed him as the people’s representative of Varanasi.
Shri Modi also reminisced about the service and work of noted entrepreneur, Late Shri, Rakesh Jhunjhunwala. He also lauded the latter’s wife Smt Rekha Jhunjhunwala for continuing the heritage and legacy of Shri Jhunjhunwala. The Prime Minister recalled that he had requested both Sankara Eye Hospital and Chitrakoot Eye Hospital to set up their establishments in Varanasi and was thankful to both organizations that both had respected the request of people of Kashi. He noted that in the past, thousands of people from his parliamentary constituency had been treated at Chitrakoot Eye Hospital and now there were two new state-of-the-art eye hospitals within their reach in Varanasi.
Noting that from time immemorial, Varanasi was identified as the religious and cultural capital, the Prime Minister remarked that now Varanasi was becoming famous as UP and Purvanchal’s healthcare hub as well. Be it the BHU Trauma Center or superspeciality hospital or Deen Dayal Upadhyay Hospital or strengthening the facilities at Kabir Chaura Hospital or a speciality hospital for the senior citizens and government servants or medical colleges, Shri Modi said there was a lot of work done in the healthcare sector in the last decade. He added that there was a modern health facility even for the treatment of cancer patients in Varanasi. Shri Modi highlighted that the patients were getting good medical treatment in Varanasi itself today as against the visit to Delhi or Mumbai previously. He added that thousands of people from Bihar, Jharkhand and other places were coming to Varanasi for treatment. The Prime Minister remarked that the erstwhile “Mokshadayini” (Salvation giver) Varanasi was transitioning to a “NavJeevandayini” (New Life giver) Varanasi as well with new energy and resources.
Talking about previous governments, the Prime Minister remarked that healthcare facilities in Purvanchal including Varanasi were neglected. He added that the situation was such that 10 years ago, there were no block-level treatment centers for brain fever in Purvanchal leading to the death of Children causing hue and cry in the media. Shri Modi expressed satisfaction that in the last decade, there had been an unprecedented expansion of health facilities not only in Kashi but in the entire region of Purvanchal. He noted that today there were more than 100 such centers working to treat brain fever in Purvanchal and more than 10 thousand new beds have been added in the primary and community centers of Purvanchal in the last decade. He further noted that in 10 years, more than 5 and a half thousand Ayushman Arogya Mandirs were built in the villages of Purvanchal. The Prime Minister also said that there were more than 20 dialysis units working today which were providing free treatment to patients as compared to 10 years ago when there were no dialysis facilities in the district hospitals of Purvanchal.
The Prime Minister emphasized that India of the 21st century has shed the old mentality and approach pertaining to healthcare. He underlined the five pillars of India’s healthcare strategy namely preventive healthcare, timely diagnosis, free medicines and treatment, better healthcare facilities and adequate doctors in small towns and lastly expansive use of technology in healthcare services.
Underlining that preventing people from ailments is the highest priority and a first pillar of India’s healthcare policy, the Prime Minister pointed out that diseases tend to make people poorer. Noting that 25 crore people have risen out of poverty in the last 10 years, Shri Modi said that one serious ailment can push them back towards poverty. Therefore, said the Prime Minister, the Government is paying special attention to cleanliness, Yoga, ayurveda and nutrition. Highlighting the expansive reach of the vaccination drive, the Prime Minister pointed out that vaccination coverage remained only around 60 percent ten years ago when crores of children were left out. He lamented the scope of vaccination increasing at a rate of only one to one and a half percent every year and said that it would have taken another 40-50 years to bring every area and every child under the vaccination coverage. He said that the present government prioritized increasing the coverage of vaccination among children and mentioned Mission Indradhanush which involved many ministries working together resulting in an increase in vaccination coverage rate and taking the services to crores of pregnant women and children. He said that the benefits of the Government’s emphasis on vaccination were visible during the covid pandemic while today, this vaccination campaign is going on rapidly across the country.
The Prime Minister underlined the importance of early detection of disease and mentioned the establishment of lakhs of Ayushman Arogya Mandirs across the country to detect many diseases like cancer and diabetes at the very beginning. He said that a network of critical care blocks and modern labs are also being built in the country today. “This second pillar of the health sector is saving the lives of lakhs of people”, he added.
Explaining the third pillar of health being low-cost treatment and cheap medicines, the Prime Minister underlined that the average expenditure on the treatment of diseases has been reduced by 25 percent and also mentioned PM Jan Aushadhi Kendras where medicines are available at 80 percent discount. He informed that the price of heart stents, knee implants and cancer medicines have been significantly reduced while Ayushman Yojana provides free treatment for the poor up to Rs 5 lakh proving to be a lifesaver. He informed that more than 7.5 crore patients have so far availed the benefit of free treatment under Ayushman Yojana.
Elaborating the fourth pillar of the health sector. Shri Modi noted that it was going to reduce the dependence on big cities like Delhi-Mumbai for treatment. He added that the Government had established hospitals like AIIMS, medical colleges and super speciality hospitals in small cities in the last decade. The Prime Minister also noted that thousands of new medical seats were added in the last decade to overcome the shortage of doctors in the country. He added that the Government had decided to add 75 thousand more seats in the next 5 years.
The Prime Minister explained the fifth pillar of the health sector was to make health facilities more accessible through technology. He added that today digital health IDs were being created and patients were provided the facility of consultation at home through means like e-Sanjeevani app. Expressing happiness, Shri Modi noted that till now more than 30 crore people had been consulted with the help of e-Sanjeevani app. He added that India was also moving towards connecting health services with drone technology.
Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence that a healthy and capable young generation will fulfill the resolve of a Viksit Bharat. Shri Modi conveyed his best wishes, especially to India’s doctors, paramedics and other staff.
Governor of Uttar Pradesh, Smt Anandiben Patel and Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath and Jagadguru Peethadipathi of Kanchi Kamakoti Peetham, Kanchipuram, Sri Shankara Vijayendra Saraswathi were present on the occasion among others.
/center>
/center>
/center>
/center>

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা উত্তর প্রদেসকী বারানসীদা আর.জে সঙ্করা আই হোস্পিতাল শঙ্গাখ্রে
হোস্পিতাল অসিনা বারানসী অমসুং লমদম অসিগী মীওই কয়া অমম্বা কোকহল্লগনি, মখোয় মঙাল ফংহল্লগনি: প্রধান মন্ত্রী
উত্তর প্রদেসকী পুর্বাঞ্চলদা হৌজিক কাসি হকশেল অমসুং অনা-লায়েংগী অচৌবা মফম অমা ওইরক্লে: প্রধান মন্ত্রী
ঙসিদি, ভারতকী হকশেলগী য়ুম্বী মঙা লৈরে- মাঙজৌননা ঙাকথোক্নবা থবকশিং, লায়নাশিং মতম চানা খঙদোকপা, লেম্না অমসুং শেন য়াম্না চঙদনা লায়েংবা, অপীকপা সহরশিংদা অফবা লায়েং ফংহনবা অমসুং অনা-লায়েংগী তেক্নোলোজি পাকথোক-চাউথোকহনবা: প্রধান মন্ত্রী
20 OCT 2024 5:24PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা উত্তর প্রদেসকী বারানসীদা আর.জে সঙ্করা আই হোস্পিতাল শঙ্গাখ্রে। হোস্পিতাল অসিদা তোঙান-তোঙানবা মীৎকী অনাবশিং লায়েংবগী খুদোংচাবশিং পীরি। থৌরম অদুদা শ্রী মোদীনা একজিবিসন অমশু য়েংখি।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি শেংলবা মতম অসি অফবা থবক পাংথোক্নবগী খুদোংচাবা অমনি। থৌরম অসিদা কাসিগী মীয়াম, সাধুশিং অমসুং মীয়ামগী য়াইফনবা থবক তৌবা মীওইশিং শরুক য়ারি অমসুং মহাক্না দর্সন পাংথোকখ্রে অমসুং প্রাসাদম ফংলে অমসুং পরাম পুজ্যা সঙ্করাচার্য়াগী থৌজাল ফংলে। ঙসি কাসি অমসুং উত্তরচালদা অতোপ্পা অনৌবা হোস্পিতাল অমা ফংলে। ভগবান সঙ্করগী লমদম অসিদা আর.জে সঙ্করা আই হোস্পিতাল কৎথোক্লে।
ভারতকী অরিবা লাইরিকশিংদা পনখিবা ৱাহৈ অমা লৌখৎলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি আর.জে সঙ্করা আই হোস্পিতালনা বারানসী অমসুং লমদম অসিগী মীওই কয়া অমম্বা কোকহল্লগনি, মখোয় মঙাল ফংহল্লগনি। মহাক আই হোস্পিতালনা অসি য়েংলে অমসুং মসি অধ্যতিক অমসুং অনৌবা অনি পুনশিনবনি হায়না মহাক্না পুক্নিংদা ফাওখি অমসুং হোস্পিতালনা অসিনা অহল অমসুং নহারোল অনিমক মীৎ উবা ঙম্নবা সেবা তৌগনি। হোস্পিতাল অসিদা মশিং য়াম্লবা লায়রবা মীওইশিং লেম্না লায়েংবগী খুদোংচাবা ফংগনি। আই হোস্পিতালনা অসিনা নহারোল কয়াদা থবক ফংহনগনি অমসুং সপোর্ত স্তাফশিং থবক ফংহনবগা লোয়ননা মেদিকেলগী মহৈরোয়শিংদা ইন্তর্নসিপকী খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহাক্না গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর ওইরিঙৈদা সঙ্করা আই হোস্পিতালগা থবক কয়া পাংথোকখি অমসুং শ্রী সঙ্করা বিজায়েন্দ্র সরশ্বাতিগী গুরু শরুক য়াবা থৌরম অমদা সঙ্করা আই হোস্পিতালনা শঙ্গারে। শ্রী কানচি কমাকোতি পীথাদিপতি, জগদগুরু সঙ্করাচার্য়া চন্দ্রসেখারেন্দ্র সরশ্বতি শ্বামীগালগী থৌজাল ফংবা অসিদা অপেনবা পোক্লে। পরাম পুজ্যা জগদগুরু শ্রী জয়েন্দ্র সরশ্বতিগী লমজিং মখাদা থবক কয়া মাইপাক্না পাংথোক্লে। তোঙান-তোঙানবা চৎনবী অহুমগী গুরুশিংগা লোয়ননবা ফংবা অসি মহাক মশাগী ওইনা অপেনবা অমনি। থৌরম অসিদা থৌজাল পীবগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা শ্রী সঙ্করা বিজায়েন্দ্র সরশ্বতি থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং বারানসী মীয়ামগী মীহুৎ ওইনা মহাক তরাম্না ওকখি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা শক্নাইরবা ওন্ত্রেপ্রেন্যুয়র, লৈখিদ্রবা শ্রী রাকেস ঝুনঝুনৱালাগী থবকশিং নিংশিংখি। শ্রী ঝুনঝুনৱালাগী থবকশিং মখা চৎথবগীদমক মহাক্না লৈখিদ্রবগী লোয়নবী শ্রীমতি রেখা ঝুনঝুনৱালা থাগৎপা ফোঙদোকখি। বারানসীদা মখোয়গী হোস্পিতালশিং লিংখৎনবা সঙ্করা আই হোস্পিতাল অমসুং চিত্রাকুতি আই হোস্পিতাল অনিমক্তা মহাক্না হায়জখিবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। মহাক্না হায়খি কাসিগী মীয়ামগীদমক হায়জখিবা অদু থবক ওইনা পাংথোকপগীদমক হোস্পিতাল অনিমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মমাঙদা মহাক্কী পর্লিয়ামেন্তরি কেন্দ্রদগী মীওই লিশিং কয়া চিত্রাকুত আই হোস্পিতালদা লায়েংখি অমসুং হৌজিক বারানসীদা মখোয়না য়ৌবা ঙম্বা মনুংদা অনৌবা আই হোস্পিতাল অনি লৈরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নিংশিংবা থোক্ত্রিঙৈ মতমদগী, বারানসী অসি লাইনিং অমসুং নাতকী কোনুং ওইনা খঙনরকখি। উত্তর প্রদেসকী পুর্বাঞ্চলদা হৌজিক কাসি হকশেল অমসুং অনা-লায়েংগী অচৌবা মফম অমা ওইরক্লে। মসি বি.ঐচ.য়ু ত্রোমা সেন্তর নত্ত্রগা সুপরস্পিসিএলিতি হোস্পিতাল নত্ত্রগা দীন দয়াল উপাধ্যায় হোস্পিতাল ওইবা য়াই নত্ত্রগা কবির চাউরা হোস্পিতালগী খুদোংচাবশিং ফগৎহনবা নত্ত্রগা অহলশিং, সরকারগী থবক তৌবা মীওইশিংগী অখন্নবা হোস্পিতাল অমা শেমগৎপা নত্ত্রগা মেদিকেল কলেজশিং লিংখৎপা ওইবা য়াই। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা অনা-লায়েংগী লমদা থবক কয়া পায়খৎলে। বারানসীদা কেন্সর অনাবশিং লায়েংনবা অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংলবা হকশেলগী খুদোংচাবা অমা লৈরে। মমাংদা দিল্লি নত্ত্রগা মুম্বাইদা চৎলম্বা অদু তোক্লগা হৌজিক বারানসীদা অফবা অনা-লায়েংগী খুদোংচাবশিং অনাবশিংনা ফংলে। বিহার, ঝারখন্দ অমসুং অতোপ্পা মফমশিংদগী মীওই লিশিং কয়া বারানসীদা লায়েংনবা লাক্নরে। মতম অমগী “মোক্ষদায়িনী” (লানবীবা ) বারানসী অসি “নবজিবনদায়িনী: (অনৌবা মপোক পোকপীবা) বারানসী অমা অমসুং অনৌবা থৌনা অমসুং খুদোংচাবশিংগী মফম অমা ওইরে। হৌখিবা সরকারশিং পল্লদুনা, শ্রী মোদীনা হায়খি বারানসী য়াওনা পুর্বাঞ্চলদা অনা-লায়েংগী খুদোংচাবশিং মীরাইখি। হৌখিবা চহি ১০গী মমাংদা পুর্বাঞ্চলদা ব্রেন ফেবরগী ব্লোক থাক্কী লায়েংনবা সেন্তরশিং লৈতবদগী অঙাংশিং শিবদগী মেদিদা অচৌবা ৱাথোক ওইনখি। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা কাসি খক নত্তনা পুর্বাঞ্চল লমদম শীনবা থুংনা মমাংদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা মওংদা হকশেলগী খুদোংচাবশিং পাকথোক-চাউথোকহল্লে।
মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসিদি পুর্বাঞ্চলদা ব্রেন ফেবর লায়েংনবা সেন্তর ১০০ হেন্না লৈরে অমসুং হৌখিবা চহি ১০দা পুর্বাঞ্চলদা প্রাইমারি অমসুং কম্মুনিতি হেল্থ সেন্তরশিংদা অনৌবা ফমুং লিশিং ১০ হেন্না হাপচিনখ্রে। হৌখিবা চহি ১০দা পুর্বাঞ্চলগী খুঙ্গংশিংদা অয়ুস্মান অরোগ্যা মন্দির লিশিং ৫.৫ রোম হেন্না শাখ্রে। হৌখিবা চহি ১০দা পুর্বাঞ্চলগী দিস্ত্রিক হোস্পিতালশিংদা দাইলাইসিসকী খুদোংচাবা অমতা লৈরমদবা অদু হৌজিক দাইলাইসিস য়ুনিত ২০ হেন্না থবক তৌদুনা অনাবশিংদা লেম্না লায়েংবগী খুদোংচাবশিং ফংহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২১শুবা চহিচাগী ভারতনা অনা-লায়েংগী লমদা অরিবা ৱাখল্লোন অমসুং থবকশিং থাদোক্লে। ঙসিদি, ভারতকী হকশেলগী য়ুম্বী মঙা লৈরে- মাঙজৌননা ঙাকথোক্নবা থবকশিং, লায়নাশিং মতম চানা খঙদোকপা, লেম্না অমসুং শেন য়াম্না চঙদনা লায়েংবা, অপীকপা সহরশিংদা দোক্তরশিং মতিক চানা থম্বা অমসুং অনা-লায়েংগী তেক্নোলোজি পাকথোক-চাউথোকহনবা অসিনি। মীয়াম অনাবশিংদগী মাঙজৌননা ঙাকথোকপা অসি ভারতকী হকশেলগী থৌশিলগী খ্বাইদগী মরুওইবা অমসুং অহানবা য়ুম্বীনি। লায়নাশিংনা মীয়াম লায়রহল্লি। হৌখিবা চহি ১০দা মীওই করোর ২৫ লায়রবা কোক্লে। অরুবা অনাবা অমনা মখোয় লায়রহনবনি। মরম অদুনা, লু-নানবা, য়োগ, অয়ুর্বেদা অমসুং মচি ওইবা চীঞ্জাক্তা সরকারনা অখন্নবা মীৎয়েং চঙলে।
পাক-শন্না তিকা থাবগী থবক পায়খৎলিবা অসিগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চহি ১০গী মমাঙদা তিক থাবগী চাং চাদা ৬০ রোমতা ওইখি, মতম অদুদা অঙাং করোর কয়া তিকা থাখিদে। তিকা থাবগী চাং অসি চহি অমদা চাদা ১ দগী চাদা ১.৫ গী চাংদা হেনগৎখি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা অঙাং খুদিংমক মপুংফানা তিকা থাবদা চহি ৪০-৫০ চঙগনি। হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা অঙাংশিং তিকা থাবা হেনগৎহল্লে অমসুং মিনিস্ত্রি কয়া পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা মিসন ইন্দ্রধনুস পায়খৎপদগী তিকা থাবগী চাং হেনগৎলক্লে অমসুং মীরোনবী অমসুং অঙাং করোর কয়া তিকা থারে। তিকা থানবা সরকারনা পায়খৎলিবা থবক্কী কান্নবশিং কোবিদ লাইচৎ মনুংদা উবা ফংখি অমসুং ঙসিদি লৈবাক শীনবা থুংনা তিকা থাবগী কেম্পেন য়াংনা পায়খৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লায়নাশিং ঙল্লিঙৈদা খঙদোকপা অসি য়াম্না মরুওই অমসুং কেন্সর অমসুং দাইবেতিসগুম্বা লায়নাশিং য়াম্না ঙন্না খঙদোক্নবা লৈবাক শীনবা থুংনা অয়ুস্মান অরোগ্যা মন্দির লাখ কয়া লিংখৎলে। ঙসি লৈবাক অসিদা ক্রিতিএক কিয়ার ব্লোকশিং অমসুং অনৌবা লেবশিংগী নেতৱার্ক অমা শেমগৎলে। মসিগী অনা-লায়েংগী অনিশুবা য়ুম্বী অসিনা মীওই লাখ কয়াগী থৱায় কনবা ঙম্লে। শেন য়াম্না চঙদবা লায়েং অমসুং মমল হোংবা হিদাক-লাংথকশিংগী হকশেলগী অহুমশুবা য়ুম্বীগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লায়নাশিং লায়েংবদা চঙবা শেনফম চাদা ২৫ হন্থরে অমসুং পি.এম জন ঔসাধি কেন্দ্রশিংদা মমল চাদা ৮০ তানা হিদাক-লাংথকশিং ফংহল্লে। হার্ত স্তেন্তশিং, নী ইমপ্লান্তশিং অমসুং কেন্সরগী হিদাকশিংগী মমল হন্থরে অমসুং অয়ু্স্মান য়োজননা লায়রবশিংদা লুপা লাখ ৫ ফাওবা লেম্না লায়েংবগী খুদোংচাবা পীরে। অয়ুস্মান য়োজনাগী মখাদা হৌজিক ফাওবদা অনৌবা করোর ৭.৫ হেন্না লেম্না লায়েংবগী খুদোংচাবা ফংলে।
হকশেলগী মরিশুবা য়ুম্বী শন্দোক্না তাক্লদুনা, শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মসিনা লায়েংনবা দিল্লি-মুম্বাইগুম্বা অচৌবা সহরশিংগী মখা পোনবা অদু হন্থরে। হৌখিবা চহি ১০দা অপীকপা সহরশিংদা সরকারনা এ.আই.আই.এম.এসগুম্বা হোস্পিতালশিং, মেদিকেল কলেজশিং অমসুং সুপর স্পিসিএলিতি হোস্পিতালশিং লিংখৎলে। লৈবাক অসিদা দোক্তরশিং ৱাৎলিবা অসি মেনখৎনবা হৌখিবা চহি অসিদা অনৌবা মেদিকেল সিত লিশিং কয়া হাপচিল্লে। মথং চহি ৫ দা অহেনবা সিত লিশিং ৭৫ হাপচিন্নবা সরকারনা ৱারেপ লৌরে।
হকশেলগী মঙাশুবা য়ুম্বীগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মসিগী পান্দমদি তেক্নোলোজিগী খুৎথাংদা হকশেলগী খুদোংচাবশিং হেন্না ফংহনবনি। ঙসিদি দিজিতেল হেল্থ আই.দিশিং শেম্লে অমসুং ই-সঞ্জিবনি এপ্পগুম্বা পাম্বৈগী খুৎথাংদা য়ুমদা ফম্লগা দোক্তরশিংগা তানবগী খুদোংচাবা অনাবশিংদা ফংহল্লে। হৌজিক ফাওবদা মীওই করোর ৩০ হেন্না ই-সঞ্জিবনি এপ্পকী মতেংদগী দোক্তরশিংগা ৱা তানখ্রে। হকশেলগী থবকশিং দ্রোন তেক্নোলোজিগা শম্নহন্নবা ভারতনা থবক পায়খৎপা হৌরে।
লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মশা ফবা অমসুং থবক ঙম্বা নহারোলশিংগী মীরোলনা বিকসিত ভারত অমগী মঙলান মঙফাওনবা ঙমগনি। প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী দোক্তরশিং, পেরামেদিকশিং অমসুং অতোপ্পা স্তাফশিংদা মহাক্কী য়াইফ-পাউজেল পীখি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা উত্তর প্রদেসকী রাজ্যপাল শ্রীমতি অনন্দিবেন পতেল অমসুং উত্তর প্রদেসকী চীফ মিনিস্তর শ্রী য়োগী অদিত্যানাথ অমসুং কাঞ্চি কমাকোতি পীথম, কাঞ্চিপুরমগী জগদগুরু পীতাদিপতি, শ্রী সঙ্করা বিজায়েন্দ্র সরশ্বতি য়াওখি।