প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.গী বারানসীদা আর জে সঙ্করা আই হোস্পিতাল শঙ্গাবদা থমখিবা ৱারোল
20 OCT 2024 6:13PM by PIB Imphal
হর-হর মহাদেব!
শ্রী কাঞ্চি কামাকোতি পীথমগী শঙ্করচার্য়, ভেনরেবল জগৎগুরু শ্রী শঙ্কর বিজয়েন্দ্র সরস্বতী, উত্তর প্রদেশকী রাজ্যপাল অনন্দিবেন পতেল, মুখ্য মন্ত্রী শ্রীমান য়োগী অদিত্যনাথ, উপ মুখ্য মন্ত্রী ব্রজেশ পাথক, শঙ্কর আই ফাউন্দেসনগী আর.ভি. রমানি, দা. এস.ভি. বালাসুব্রামনিয়ম, শ্রী মুরালি কৃষ্ণমুর্তী, রেখা ঝুনঝনৱালা, ওর্গনাইজেসন অসিগী অতোপ্পা মেম্বর পুম্নমক, নুপীমচা অমসুং নুপাশিং!
মসিগী অশেংবা থা অসিদা কাশীদা লাকপা অসিমক শেংলবা এক্সপরিয়েন্সকী থৌরম অমনি। মফম অসিদা, ঐখোয়গী কাশীগী মীওইশিং খক্তা নত্তনা, সন্তশিং অমসুং ফিলান্ত্রোপিস্তশিংসু লৈরি। মসিদগী হেন্না নুংঙাইবা থৌদোক অমা করি লৈবগে! ঐহাকপু পরাম পুজিয়া শঙ্করচার্য়জীগা উনবগী, প্রসাদ অমসুং য়াইফ মঙ্গোল লৌবগী খুদোংচাবা ফংজখি। মহাক্কী য়াইফ-মঙ্গোলনা মরম ওইদুনা, ঙসি কাশী অমসুং পর্ভাঞ্চলদা অনৌবা মোদর্ন হোস্পিতাল অমা লৈরে। ভগবান শঙ্করগী সহরদা, আর.জে. শঙ্কর আই হোস্পিতাল ঙসিদগী মীয়ামদা কত্থোক্লে। কাশী অমসুং পুর্ভাঞ্চলগী ইমুং পুম্নমকপু ঐনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সাস্ত্রশিংদা অসুম্না হায়রি - তামসো মা জ্যোতির্গামায়া। হায়বদি, অমম্বদগী অঙানবদা লমজিংবা হায়বনি। আর.জে.শঙ্কর আই হোস্পিতাল অসিনা বারানসী অমসুং লমদম অসিগী মীওই কয়াগী পুন্সিদগী অমম্বা কোকহল্লগনি, মখোয়বু মঙালগী মায়কৈদা পুরগনি। ঐহাক্না মসিগী মীৎকী হোস্পিতাল অসি য়েংলবা মতুংদা লাক্লি। মওং অমদা হায়রবদা, মসি স্পিরিচুএলিতী অমসুং মোদর্নিতীগী অপুনবা অমনি। হায়রিবা হোস্পিতাল অসিনা চহি য়াম্লবা মীওইশিংদা মতেং পাংগনি অমসুং অঙাংশিংদা অনৌবা মঙাল পীগনি। মফম অসিদা লায়রবা মীওই কয়া অমা লেম্না লায়েংগনি। মসিগী মীৎকী হোস্পিতাল অসিনা মফমসিগী নহারোলশিংগীদমক থবক ফংহন্নবা অনৌবা খুদোংচাবশিংসু পুরক্লি। মেদিকেল কোলেজশিংগী মহৈরোইশিংনা মফম অসিদা ইন্তর্নশিপ অমসুং প্রেক্তিস তৌবা য়ারগনি। মফমসিদা লৈরিবা মীওই কয়ানা সপ্পোর্ত স্তাফ ওইনা থবক ফংলগনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না মমাংদা শঙ্কর আই ফাউন্দেসনগী অফবা থবক অসিগা মরী লৈনবা থবক তৌবগী খুদোংচাবা ফংখি। ঐহাক্না গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈদা মফম অসিদা শঙ্কর আই হোস্পিতালসু হাংদোকখি। অমসুং ঐহাক্না অদোমগী গুরুজীগী লমজিং মখাদা থবক অসি পাংথোকপগী খুদোংচাবা ফংখি। অমসুং ঙসি ঐহাক্না অদোমগী লমজিং মখাদা থবক অসি পাংথোকপগী খুদোংচাবা ফংলে অমসুং মসি ঐহাক্কীদমক্তা য়াম্না নুংঙাইবা ৱাফম অমনি। মরক অসিদা, পুজিয়া স্বামি জীনা ঐহাকপু অতোপ্পা অফবা খুদোংচাবা অমা ফংলে হায়নসু হায়খি। ঐহাকপু শ্রী কাঞ্চি কামাকোতি পীথাদেপতী জগৎগুরু শঙ্করচার্য চন্দ্রশেখরেন্দ্র সরস্বতী মহাস্বমীগলনা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ঐহাক্না পরম আচার্যজীগী মখুৎতা হন্না হন্না ফমজবগী তাঞ্জা ফংজখি। পরম পূজ্যা জগৎ গুরু শঙ্করচার্য শ্রী জয়েন্দ্র সরস্বতী স্বামিগলজীগী মফমদগী ঐহাক্না নুংশিবা কয়া অমা ফংজখি। ঐহাক্না মহাক্কী লমজিং মখাদা থবক কয়া অমা লোইশিনখি অমসুং হৌজিক্তি ঐহাক্না জগৎগুরু শঙ্করচার্য় শ্রী শঙ্কর বিজয়েন্দ্র সরস্বতীজীগী কম্পেনীসু ফংলি। হায়বদি, গুরুগী চৎনবী অহুমগা মরী লৈনবদগী হেন্না চাউবা পুন্সিদা করিসু লৈতে। মসি ঐহাক্কী ওইনা য়াম্না নুংঙাইবা ৱাফম অমনি। ঙসি জগৎগুরুনা অখন্নবা থৌরম অমগীদমক ঐগী পার্লিয়ামেন্তরী কন্সতিত্যুএন্সীদা লাক্নবা মতম কাইথোকখি। মফম অসিদা লৈরিবা মীয়ামগী মীহুৎ অমা ওইনা ঐহাক্না অদোমবু তরাম্না ওকচরি অমসুং ঐহাক্কী থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসিগী নুমিৎ অসিদা ঐহাক্কী মরুপ রাকেশ ঝুনঝুনৱালাজীবু নীংশিংবা অসি তঙাইফদে। মালেমনা মহাক্কী ইমেজ অসি বিজিনেসকী মালেমদা খঙনৈ অমসুং মালেম অসিনা মহাক্কী মরমদা য়াম্না ঙাংনৈ। অদুবু মহাক্না খুন্নাইগী থবকশিংগা করম্না মরী লৈনরম্মি হায়বদু ঙসিদি উবা ফংলে। হৌজিক্তি মহাক্কী ইমুং-মনুংনা মহাক্কী লেগেসি মখা চত্থরি। রেখা জীনা মতম কয়া কাইথোক্লি অমসুং ঙসি রাকেশ জীগী ইমুং মনুং পুম্নমকপু উনবগী খুদোংচাবা ফংজবা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। ঐনা নীংশিংলি, ঐনা শঙ্কর আই হোস্পিতাল অমসুং চিত্রাকুত আই হোস্পিতাল অনিমক্না বারানসীদা লাক্নবা হায়জখি। কাশীগী মীয়ামগী অপাম্ববু ইকাই খুম্নবা উৎখিবা ইন্সতিত্যুসন অনিমক্তা ঐহাক্না থাগৎপা ফোংদোকচরি। মমাংদা, ঐহাক্কী পার্লিয়ামেন্তরী কন্সতিত্যুসনগী মীওই লিশিং কয়া চিত্রাকুত আই হোস্পিতালদা লায়েংখি। হৌজিক মফমসিগী মীয়াম্না বারানসীদা অনৌবা মোদর্ন ইন্সতিত্যুসন অনি ফংলগনি।
মরুপশিং,
কাশী অসি মতম কয়াগী মমাংদগী ধর্ম অমসুং কলচরগী কোনুং ওইনা খঙনরক্লি। হৌজিক কাশী অসি য়ু.পি. অমসুং পর্ভাঞ্চলগী অচৌবা হেল্থ সেন্তর অমসুং হেল্থকেয়র হব অমা ওইনা মমিং চৎলি। BHUদা ত্রোমা সেন্তর, সুপর স্পিসিএলিতি হোস্পিতাল, দীনদয়াল উপাধ্যায় হোস্পিতাল অমসুং কবিরচৌরা হোস্পিতালদা ফেসিলিতীশিং হেনগৎহনবা, অহল ওইরবা মীওইশিং অমসুং সরকারগী এমপ্লোয়ীশিংগীদমক্তা অখন্নবা হোস্পিতালশিং, মেদিকেল কোলেজ, অসিগুম্বা থবক কয়া কাশীদা হৌখিবা চহি তরা অসিদা পাংথোকখ্রে। ঙসি, বনারসিদা কেন্সর লাইয়েংনবা মোদর্ন হোস্পিতাল অমসু লৈরে। মমাংদা দিল্লী-মুম্বাইদা চৎকদবা অনাবশিংনা হৌজিক মফম অসিদা অফবা লায়েং ফংলি। ঙসি, বিহার, ঝারখন্দ, ছত্তিসগর অমসুং লৈবাক অসিগী অতোপ্পা মফমশিংদগী মীওই লিশিং কয়াসু মফম অসিদা লায়েংনবা লাক্লি। ঐখোয়গী মোক্ষাদাইনী কাশী অসি অনৌবা ইনর্জী অমসুং অনৌবা রিসোর্সশিংগা লোয়ননা অনৌবা পুন্সি পীবা অমা ওইরক্লি।
মরুপশিং,
মমাংগী সরকারশিংগী মতমদা, বারানসী য়াওনা পূর্ভাঞ্চলদা হকশেলগী খুদোংচাবশিং অসি শোত্থনা লৈরমখ। চহি 10গী মমাংদা, পুর্ভাঞ্চলদা ব্রেন ফিবরগীদমক্তা ব্লোক লেভেলগী হেল্থ সেন্তর অমত্তা লৈরমদে। অঙাংশিং শিবা, মেদিয়াদা লাউ খোঙবা কয়া তৌরমখি অদুবু মমাংগী সরকারশিংনা করিগুম্বা অমত্তা তৌখিদে। হৌখিবা দিকেদ অমদা কাশীদা নত্তনা পুর্ভাঞ্চলগী মফম পুম্নমক্তা হেল্থ ফেসিলিতীশিং অসি অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা হেনগৎলকপা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। ঙসিদি, অসিগুম্বা সেন্তর 100 হেনবনা পুর্ভাঞ্চলদা ব্রেন ফিবর লায়েংনবা থবক পায়খৎলি। চহি 10দা, পুর্ভাঞ্চলগী প্রাইমরী অমসুং কম্ম্যুনিতী সেন্তরশিংদা ফমুং 10,000 হেন্না হাপচিল্লে। চহি 10দা, পুর্ভাঞ্চলগী খুঙ্গংশিংদা আয়ুশ্মান আরোগ্য মন্দির লিশিং 5 মখা হেন্না শাখ্রে। চহীি 10গী মমাংদা, পুর্ভাঞ্চলগী দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতালশিংদা দাইলাইসিসকী খুদোংচাবা লৈরমদে। ঙসিদি, দাইলাইসিস য়ুনিৎ 20 হেন্না মথৌ তৌরি। অনাবশিংনা মসিগী ফেসিলিতী অসি শেল চংদনা ফংলি।
মরুপশিং,
21শুবা চহিচাগী অনৌবা ভারতনা হেল্থকেয়রগী মতাংদা হান্নগী ৱাখল্লোন অমসুং থৌওংশিং হোংদোক্লে। ঙসি, হকশেলগা মরী লৈনবা ভারতকী স্ত্রেতেজীদা য়ুম্বী মঙা লৈরি। অহানবদা - প্রিভেন্তিব হেল্থকেয়র, হায়বদি লায়না অসি থোক্ত্রিঙৈগী মমাংদা ঙাকথোকপা। অনিশুবদা - লায়না অসি মতম চানা খঙদোকপা। অহুমশুবদা, লেম্না অমসুং মমল হোংনা লায়েংবা, মমল হোংনা হিদাক লাংথকশিং ফংহনবা। মরিশুবদা - অপীকপা সহরশিংদা অফবা লায়েং, দোক্তরগী অৱাৎপা কোকহনবা। অমসুং মঙাশুবদা - হেল্থকেয়রদা তেক্নোলোজী পাকথোক চাউথোকহনবা।
মরুপশিং,
মীওই অমবু অনাবদগী ঙাকথোকপা হায়বসি ভারতকী হকশেলগী পোলিসীগী অচৌবা মরুওইবা অমনি। মসি হেল্থ সেক্তরগী অহানবা য়ুম্বীনি। লায়না অসিনা লাইরবশিংবু হেন্না লাইরহল্লি। হৌখিবা চহি 10দা মীওই করোর 25না লাইরবদগী থোরকপা ঙমখ্রে। শাথীবা লায়না অমনা মখোয়বু লায়রবা ওইহল্লকপা য়াই। মরম অসিনা সরকারনা লায়নাশিং অসি থীংবদা মরুওইবা পীরি। মরম অসিনা ঐখোয়গী সরকারনা স্বচ্ছতা, য়োগ-আয়ুর্বেদা, মচি ওইবা চিঞ্জাক, হায়রিবা হীরমশিং অসিদা অখন্নবা মীৎয়েং চংলি। ঐখোয়না ভেক্সিনেসন কেম্পেন অসি য়ারিবমখৈ য়ুম কয়াদা য়ৌহনখি। চহি 10গী মমাং ফাওবদা, লৈবাক অসিদা ভেক্সিনেসনগী কভরেজ অসি চাদা 60 রোমখক্তনি। মসিনা তাকপদি অঙাং করোর কয়া অমা ভেক্সিনেসনগী মখাদা কভরেজ তৌখিদে। অমসুং ভেক্সিনেসনগী কভরেজ অসি চহি খুদিংগী চাদা অমদগী অমা অমসুং মঙা ফাওবগী চাংদা হেনগৎলক্লি। মসি মখা চত্থরম্বা তারবদি, লমদম খুদিংমক্তা, অঙাং খুদিংমক্তা ভেক্সিনেসনগী কভরেজ ফংহন্নবা চহি 40-50 হেন্না চঙলমগনি। লৈবাক অসিগী অনৌবা মীরোনগী মীওইশিংদা কয়া য়াম্না অচুম্বা ৱায়েল-পথাপ লৈতবগে হায়বসি অদোম্না খনবা য়াই। মরম অদুনা, সরকার শেম্লবা মতুংদা ঐখোয়না অঙাংশিংদা ভেক্সিনেসন তৌবদা খ্বাইদগী মরুওইবা পীখি অমসুং মসিগী কভরেজ হেনগৎহনখি। ঐখোয়না মিসন ইন্দ্রধনুশ হৌদোকখি। ঐখোয়না মন্ত্রালয় কয়া অমগা অমগা থবক অসিদা শরুক য়াখি। মসিগী মহৈদি ভেক্সিনেসন কভরেজ রেৎ হেনগৎহনবতা নত্তনা মমাংদা কোনশিল্লমদবা মীরোনবী নুপী করোর কয়া অমসুং অঙাং করোর কয়া ভেক্সিনেসন তৌখি। ভারতনা ভেক্সিনেসনদা মরুওইবা পীরিবসি... কোরোনাগী মতমদা ঐখোয়না মসিগী অচৌবা কান্নবা ফংলে। ঙসি লৈবাক শীনবা থুংনা ভেক্সিনেসন কেম্পেন খোঙজেল য়াংনা চত্থরি।
মরুপশিং,
লায়না অসি ঙাকথোকপগা লোয়ননা, লায়না অসি মতম চানা থেংনবসিসু য়াম্না মরু ওই। মসিনা মরম ওইদুনা লৈবাক শীনবা থুংনা আয়ুশ্মান আরোগ্য মন্দির লাখ কয়ানা শারি। মসিনা কেন্সর অমসুং দাইবেতিসকুম্বা লায়না কয়া অমা অঙনবা স্তেজদা খঙবা ঙমহল্লি। ঙসিদি, লৈবাক অসিদা ক্রিতিকেল কেয়র ব্লোকশিং অমসুং মোদর্ন লেবশিংগী নেৎৱার্ক অমা শেমগৎলি। হকশেলগী সেক্তরগী অনিশুবা য়ুম্বী অসিনা মীওই মিলিয়ন কয়াগী পুন্সি কনবা ঙমহল্লি।
মরুপশিং,
হকশেলগী অহুমশুবা য়ুম্বীদি মমল হোংবা লায়েং অমসুং মমল হোংবা হিদাক-লাংথকশিং ফংহনবনি। ঙসিদি, লৈবাক অসিগী মীপুম খুদিংমক্না লাইয়েংবদা চংগদবা শেনফম অসি চাদা 25হন্থরে। পি.এম. জন ঔশধী কেন্দ্রশিংদা মীওইশিংনা হিদাক-লাংথক চাদা 80গী চাংদা তারগা ফংলি। হার্ত স্তেন্ত ওইগেরা, নী ইমপ্লান্ত ওইগেরা নত্ত্রগা কেন্সরগী হিদাক ওইগেরা, মখোয়গী মমল অসি য়াম্না হন্থরে। লায়রবশিংদা লুপা লাখ 5 ফাওবগী লেম্না লায়েংলিবা আয়ুশ্মান য়োজনা অসিনা মখোয়গী পুন্সি কনবা অমা ওইরে। হৌজিক ফাওবদা, লৈবাক অসিদা অনাবা মীওই করোর 7.5 হেন্না লেম্না লায়েংবগী কান্নবা ফংখ্রে। অমসুং হৌজিক্তি মসিগী খুদোংচাবা অসি লৈবাক অসিগী ইমুং খুদিংমক্তা লৈরিবা অহল ওইরবা মীওইশিংদা পীবা হৌরে।
মরুপশিং,
হেল্থ সেক্তরগী মরিশুবা য়ুম্বী অসিনা লায়েংনবা দিল্লী-মুম্বাইগুম্বা অচৌবা সহরশিংদা মখা পোনবা হন্থহল্লগনি। AIIMS ওইগেরা, মেদিকেল কোলেজ ওইগেরা নত্রগা সুপর স্পিসিএলিতি হোস্পিতাল ওইগেরা, ঐখোয়না অসিগুম্বা হোস্পিতালশিং অসি হৌখিবা চহি তরা অসিদা অপীকপা সহরশিংদা পুরকখ্রে। লৈবাক অসিদা দোক্তরগী অৱাৎপা কোকহন্নবা, হৌখিবা চহ তরা অসিদা অনৌবা মেদিকেল সিৎ লিশিং কয়া হাপচিনখ্রে। হৌজিত্তি ঐখোয়না লাক্কদৌরিবা চহি 5 অসিদা সিৎ লিশিং 75 হেন্না হাপচিনগনি হায়না ৱারেপ লৌরে।
মরুপশিং,
হেল্থ সেক্তরগী মঙাশুবা য়ুম্বী অসি তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা হেল্থ ফেসিলিতীশিং হেন্না এক্সেস তৌবা ঙম্বনি। ঙসিদি দিজিতেল হেল্থ IDশিং শেমগৎলক্লি। ই-সঞ্জীবনী এপ্লিকেসনগুম্বা পাম্বৈশিংগী খুত্থাংদা পেসেন্তশিংদা য়ুমদা কন্সল্তেসনগী খুদোংচাবা পীরি। হৌজিক ফাওবদা মীওই করোর 30 হেনবনা ই-সঞ্জীবনী এপকী মতেংদগী কন্সল্তেসন লৌরকপদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। ঐখোয়না হেল্থ সর্ভিসশিং দ্রোন তেক্নোলোজীগা শম্নহন্নবা হোৎনরি।
মরুপশিং,
হকচাং ফনা লৈবা অমসুং মতিক লৈবা হৌরক্লিবা মীরোল অমনা চাউখৎলবা ভারত অমগী ৱারেপ অদু মপুং ফাহনগনি। মসিগী মিসন অসিদা পুজ্যা শঙ্করচার্য়জীগী য়াইফ-মঙ্গোল অসি ঐখোয়গা লোয়ননা লৈবদা ঐহাক য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। হকচাং ফনা লৈবা অমসুং মপাঙ্গল লৈরবা ভারত অমগী মিসন অসি অসুম্না হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ঐনা বাবা বিশ্বনাথতা হায়জরি। অমসুং ঙসি ঐহাক্না পুজ্যা শঙ্করচার্য়জীগী খুয়া খাদা লাকপা অসিদা ঐহাক্না ঐহাক্কী অঙাং ওইরিঙৈগী মীকুপ খরসু নীংশিংহল্লি। ঐখোয়না অঙাং ওইরিঙৈদা, ঐগী খুঙ্গংগী দোক্তর অমনা মীওই কাংলুপ অমগা লোয়ননা থা অমগী ওইনা বিহারদা চৎখি। বিহারদা, মহাক্না নেত্রা য়াগনা পাংথোকখি অমসুং কেত্রেক ওপরেসনগী অচৌবা কেম্পেন অমা পাংথোকখি। মহাক্না চহি খুদিংগী থা অমা কাইথোকখি। ঐগী খুঙ্গংগী মীওই কয়ানা ভোলুন্তিয়র ওইনা চৎনরম্মি। ঐহাক্না অঙাং ওইরিঙৈদগী হায়রিবা পোৎলমশিং অসিগা মরী লৈনরম্মি, অমসুং বিহারদা মসি কয়া য়াম্না মথৌ তাবগে হায়বদু ঐহাক্না মতম অদুদা খঙখি। মরম অদুনা ঙসি ঐহাক্না পুজ্যা শঙ্করচার্য়জীদা মীয়াম মাংদা হায়জরি মদুদি ঐখোয়না বিহারদসু অসিগুম্বা শঙ্কর নেত্রা হোস্পিতাল অমা হাংদোক্কদবনি। মরমদি ঐহাক্কী অঙাং ওইরিঙৈগী নীংশিংবশিং অদুনা বিহারগী মীয়ামদা অচৌবা মতেং অমা ওইগনি হায়না ঐহাক্না ফাওই। মরম অদুনা, বিহারনা শোইদনা মরু ওইবা মীৎয়েং ফংলগনি, বিহারনা অদোমগী য়াইফ-মঙ্গোল ফংলগনি অমসুং বিহারগী মীয়ামগী সেবা তৌবসি য়াম্না চাউবা থৌদাং অমনি। য়াম্না কন্না হোৎনজবা মীওইশিং লৈরি, য়াম্না কন্না হোৎনজবা মীওইশিং লৈরি, অমসুং করিগুম্বা ঐখোয়না মখোয়গী পুন্সিগীদমক করিগুম্বা অমা তৌরবদি, ঐখোয়না পুন্সিদা চাউনা নুংঙাইবা ফংগনি। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না ময়াম পুম্নমকপু, মরুওইনা ঐখোয়গী দোক্তর মরুপশিং, পেরামেদিকেল স্তাফ, স্তাফকী ইচিল-ইনাওশিংবু য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি। অমসুং পুজ্যা জগৎগুরুজীগী খুয়া খাদা ঐহাক্না ইকোক নোন্না খুরুমজরি, মহাক্কী য়াইফ-মঙ্গোলগীদমক, মহাক্কী কম্পনী, থাগৎপা ফোংদোকচবগা লোয়ননা ঐহাক্কী ৱারোল লোইশিনজরি। হর-হর মহাদেব।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of RJ Sankara Eye Hospital in Varanasi
20 OCT 2024 6:13PM by PIB Delhi
Har Har Mahadev!
Shankaracharya of the Sri Kanchi Kamakoti Peetham, venerable Jagatguru Sri Shankar Vijayendra Saraswati; Governor of Uttar Pradesh, Anandiben Patel; Chief Minister, Shri Yogi Adityanath; Deputy Chief Minister, Brajesh Pathak ji; RV Ramani of the Sankara Eye Foundation; Dr. SV Balasubramaniam; Shri Murali Krishnamurthy; Rekha Jhunjhunwala; and all other distinguished members of the organization, ladies and gentlemen!
Visiting Kashi during this sacred month is, in itself, a profound spiritual experience. Present here are not only the residents of Kashi but also saints and philanthropists, making this occasion a truly blessed convergence! I am fortunate to meet and receive the prasad and blessings of the revered Shankaracharya ji. It is through his blessings that Kashi and the Purvanchal region have been bestowed with another modern hospital today. In this divine city of Lord Shankar, the RJ Sankara Eye Hospital is dedicated to the people from today. I extend my heartfelt congratulations to all the families of Kashi and Purvanchal.
Friends,
Our scriptures proclaim: "तमसो मा ज्योतिर्गमय:" – meaning, lead us from darkness to light. This RJ Sankara Eye Hospital will remove the darkness from the lives of countless people in Varanasi and this region, guiding them towards the light. I have just returned from visiting this eye hospital, and in every sense, it represents a fusion of spirituality and modernity. This hospital will serve the elderly and give new sight to children. A significant number of poor people will receive free treatment here. Moreover, this eye hospital has created new employment opportunities for the youth. Medical students will be able to do internships and practise here, and numerous individuals will find work as support staff.
Friends,
I have had the privilege of being associated with the noble endeavours of the Sankara Eye Foundation in the past as well. During my tenure as Chief Minister of Gujarat, I was involved in the inauguration of the Sankara Eye Hospital there. I had the honour of undertaking that work under the guidance of your revered Guruji. Today, I once again have the opportunity to contribute under your guidance, and this fills me with immense satisfaction. In fact, Pujya Swami Ji reminded me that I have been blessed in another way. I was fortunate to have received the blessings of Shri Kanchi Kamakoti Peethadheepati Jagatguru Shankaracharya Chandrashekharendra Saraswati Mahaswamigal. I had the privilege of sitting at the feet of Param Acharya Ji on numerous occasions and received immense affection from Param Pujya Jagatguru Shankaracharya Shri Jayendra Saraswati Swamigal Ji. I have completed several important projects under his guidance, and now I am blessed with the company of Jagatguru Shankaracharya Shri Shankar Vijayendra Saraswati Ji. In a way, being connected with three Guru traditions is one of life’s greatest blessings. This is something that gives me deep personal satisfaction. Today, Jagatguru has kindly taken time out to come to my parliamentary constituency for this programme. As the representative of the people here, I extend my heartfelt welcome to you and express my profound gratitude.
Friends,
On this occasion, it is only natural to remember my dear friend, Rakesh Jhunjhunwala Ji. The world is well aware of his stature in the business community, and much has been said about him in that regard. However, his dedication to social causes is evident here today. His family is now continuing his legacy, and Rekha Ji is devoting considerable time to this noble work. I am pleased to have had the opportunity to meet Rakesh Ji’s entire family today. I recall requesting both the Sankara Eye Hospital and the Chitrakoot Eye Hospital to establish themselves in Varanasi, and I am deeply grateful to both institutions for honouring the wishes of the people of Kashi. In the past, thousands of individuals from my parliamentary constituency have received treatment at Chitrakoot Eye Hospital. Now, the people of this region will benefit from two new modern institutions right here in Varanasi.
Friends,
Kashi has long been recognized as a centre of religion and culture. Now, it is also gaining recognition as a major healthcare hub for Uttar Pradesh and the Purvanchal region. Whether it is the trauma centre at BHU, the super-specialty hospital, the enhanced facilities at Deendayal Upadhyay Hospital and Kabirchaura Hospital, specialised hospitals for the elderly and government employees, or the medical college – many healthcare advancements have been made in Kashi over the past decade. Today, Banaras also boasts a modern cancer treatment facility, enabling patients who once had to travel to Delhi or Mumbai to receive quality care locally. Thousands of people from Bihar, Jharkhand, Chhattisgarh, and other parts of the country now come here for treatment. Our Mokshadayini Kashi is evolving into a centre of new vitality, offering fresh energy and enhanced healthcare resources.
Friends,
During the tenure of previous governments, the healthcare infrastructure in Purvanchal, including Varanasi, was grossly neglected. The situation was so dire that, just 10 years ago, there were no block-level treatment centres for brain fever in Purvanchal. Children would tragically lose their lives, and the media would be filled with reports of this distress. Yet, the former governments did nothing to address the issue. I am gratified that over the past decade, we have seen an unprecedented expansion of healthcare facilities, not only in Kashi but across the entire Purvanchal region. Today, more than 100 centres are operational, providing treatment for brain fever throughout Purvanchal. Over the last 10 years, more than 10,000 new hospital beds have been added to primary and community health centres across the region. In the same period, over 5,500 Ayushman Arogya Mandirs have been established in the villages of Purvanchal. A decade ago, there were no dialysis facilities in the district hospitals of Purvanchal. Today, more than 20 dialysis units are functioning, offering patients these services free of charge.
Friends,
The new Bharat of the 21st century has transformed the outdated thinking and approach to healthcare. Today, Bharat’s healthcare strategy is built on five key pillars. The first is preventive healthcare – taking steps to prevent illness before it occurs. The second is timely diagnosis of diseases. The third is providing free and affordable treatment, including access to inexpensive medicines. The fourth is ensuring quality medical care in smaller towns, addressing the shortage of doctors. And the fifth pillar is the expansion of technology in healthcare.
Friends,
Protecting individuals from disease is a top priority of Bharat's health policy and forms the first pillar of the health sector. Illness only deepens the poverty of the disadvantaged. As you know, over the past 10 years, 250 million people have been lifted out of poverty. However, a serious illness could easily push them back into the depths of poverty. This is why the government is placing significant emphasis on disease prevention. Our government is focusing particularly on cleanliness, yoga and Ayurveda, nutritious food, and related areas. We have also extended the vaccination campaign to as many households as possible. Just 10 years ago, the country's vaccination coverage stood at only around 60 percent, leaving crores of children unvaccinated. Furthermore, the rate of increase in vaccination coverage was a mere 1 to 1.5 percent annually. At that pace, it would have taken another 40 to 50 years to achieve universal vaccination coverage for every child and every region. You can imagine the great injustice this was doing to the younger generation of the nation. Therefore, upon forming the government, we prioritised child vaccination and expanding its coverage. We launched Mission Indradhanush, involving multiple ministries in this effort simultaneously. As a result, not only did the vaccination rate rise significantly, but crores of pregnant women and children who were previously excluded from it were vaccinated. The strong emphasis Bharat placed on vaccination proved highly beneficial during the COVID-19 pandemic. Today, the vaccination campaign continues to progress rapidly across the country.
Friends,
In addition to disease prevention, timely detection of illnesses is equally important. For this reason, lakhs of Ayushman Arogya Mandirs have been established nationwide, enabling early detection of diseases such as cancer and diabetes. Today, we are also building a network of critical care units and modern laboratories across the country. This second pillar of the health sector is saving the lives of lakhs of people.
Friends,
The third pillar of healthcare is affordable treatment and inexpensive medicines. Today, the average medical expenditure for every citizen in the country has reduced by 25 percent. People are now able to purchase medicines at an 80 percent discount through PM Jan Aushadhi Kendras. Whether it be heart stents, knee implants, or cancer medicines, the prices of these essential treatments have been significantly reduced. The Ayushman Yojana, which offers free treatment up to Rs 5 lakh for the poor, has become a lifesaver for many. So far, more than 7.5 crore patients across the country have benefited from free treatment under this scheme. Moreover, this service is now being extended to the elderly in every family throughout the nation.
Friends,
The fourth pillar of healthcare aims to reduce the dependency on major cities like Delhi and Mumbai for treatment. Over the past decade, we have established AIIMS, medical colleges, and super-specialty hospitals in smaller cities. To address the shortage of doctors in the country, thousands of new medical seats have been added in the last decade. Looking ahead, we have decided to add 75,000 more seats in the next five years.
Friends,
The fifth pillar of healthcare is increasing access to health services through technology. Today, digital health IDs are being created, and patients can receive consultations from the comfort of their homes through platforms like the e-Sanjeevani app. I am pleased to share that over 30 crore people have already taken advantage of consultations via the e-Sanjeevani app. We are also advancing towards integrating drone technology with healthcare services.
Friends,
A healthy and capable young generation is essential for achieving the vision of a developed Bharat. I am immensely pleased that in this mission, we are blessed with the support of the revered Pujya Shankaracharya Ji. I pray to Baba Vishwanath that this mission for a healthy and capable Bharat continues to grow stronger. Today, as I sit at the feet of Pujya Shankaracharya Ji, I am reminded of memories from my childhood. When I was young, a doctor from my village would travel to Bihar for a month each year with a group of volunteers. There, he would conduct a large-scale cataract surgery campaign, which he referred to as "Netra Yagna." He dedicated one month every year to this cause, and many people from my village would accompany him as volunteers. Even as a child, I was aware of the immense need for such services in Bihar. Therefore, today, I make a heartfelt request to Pujya Shankaracharya Ji to consider opening a similar Sankara Eye Hospital in Bihar. Those memories from my childhood remind me of how impactful such a service would be for the people of Bihar. Maharaj Ji has a vision of reaching every corner of the country, and I am confident that Bihar will be given priority and receive your blessings. It would be a tremendous honour to serve the diligent and hardworking people of Bihar, and contributing to their well-being would bring us great fulfilment in life. Once again, I extend my best wishes to all of you, especially our dedicated doctors, paramedical staff, and all the brothers and sisters working in this noble mission. With deep reverence, I bow before Pujya Jagatguru Ji, offering my heartfelt prayers for his continued blessings and guidance. With gratitude in my heart, I conclude my speech.
Har-Har Mahadev!