Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of RJ Sankara Eye Hospital in Varanasi
20 OCT 2024 6:13PM by PIB Delhi
Har Har Mahadev!
Shankaracharya of the Sri Kanchi Kamakoti Peetham, venerable Jagatguru Sri Shankar Vijayendra Saraswati; Governor of Uttar Pradesh, Anandiben Patel; Chief Minister, Shri Yogi Adityanath; Deputy Chief Minister, Brajesh Pathak ji; RV Ramani of the Sankara Eye Foundation; Dr. SV Balasubramaniam; Shri Murali Krishnamurthy; Rekha Jhunjhunwala; and all other distinguished members of the organization, ladies and gentlemen!
Visiting Kashi during this sacred month is, in itself, a profound spiritual experience. Present here are not only the residents of Kashi but also saints and philanthropists, making this occasion a truly blessed convergence! I am fortunate to meet and receive the prasad and blessings of the revered Shankaracharya ji. It is through his blessings that Kashi and the Purvanchal region have been bestowed with another modern hospital today. In this divine city of Lord Shankar, the RJ Sankara Eye Hospital is dedicated to the people from today. I extend my heartfelt congratulations to all the families of Kashi and Purvanchal.
Friends,
Our scriptures proclaim: "तमसो मा ज्योतिर्गमय:" – meaning, lead us from darkness to light. This RJ Sankara Eye Hospital will remove the darkness from the lives of countless people in Varanasi and this region, guiding them towards the light. I have just returned from visiting this eye hospital, and in every sense, it represents a fusion of spirituality and modernity. This hospital will serve the elderly and give new sight to children. A significant number of poor people will receive free treatment here. Moreover, this eye hospital has created new employment opportunities for the youth. Medical students will be able to do internships and practise here, and numerous individuals will find work as support staff.
Friends,
I have had the privilege of being associated with the noble endeavours of the Sankara Eye Foundation in the past as well. During my tenure as Chief Minister of Gujarat, I was involved in the inauguration of the Sankara Eye Hospital there. I had the honour of undertaking that work under the guidance of your revered Guruji. Today, I once again have the opportunity to contribute under your guidance, and this fills me with immense satisfaction. In fact, Pujya Swami Ji reminded me that I have been blessed in another way. I was fortunate to have received the blessings of Shri Kanchi Kamakoti Peethadheepati Jagatguru Shankaracharya Chandrashekharendra Saraswati Mahaswamigal. I had the privilege of sitting at the feet of Param Acharya Ji on numerous occasions and received immense affection from Param Pujya Jagatguru Shankaracharya Shri Jayendra Saraswati Swamigal Ji. I have completed several important projects under his guidance, and now I am blessed with the company of Jagatguru Shankaracharya Shri Shankar Vijayendra Saraswati Ji. In a way, being connected with three Guru traditions is one of life’s greatest blessings. This is something that gives me deep personal satisfaction. Today, Jagatguru has kindly taken time out to come to my parliamentary constituency for this programme. As the representative of the people here, I extend my heartfelt welcome to you and express my profound gratitude.
Friends,
On this occasion, it is only natural to remember my dear friend, Rakesh Jhunjhunwala Ji. The world is well aware of his stature in the business community, and much has been said about him in that regard. However, his dedication to social causes is evident here today. His family is now continuing his legacy, and Rekha Ji is devoting considerable time to this noble work. I am pleased to have had the opportunity to meet Rakesh Ji’s entire family today. I recall requesting both the Sankara Eye Hospital and the Chitrakoot Eye Hospital to establish themselves in Varanasi, and I am deeply grateful to both institutions for honouring the wishes of the people of Kashi. In the past, thousands of individuals from my parliamentary constituency have received treatment at Chitrakoot Eye Hospital. Now, the people of this region will benefit from two new modern institutions right here in Varanasi.
Friends,
Kashi has long been recognized as a centre of religion and culture. Now, it is also gaining recognition as a major healthcare hub for Uttar Pradesh and the Purvanchal region. Whether it is the trauma centre at BHU, the super-specialty hospital, the enhanced facilities at Deendayal Upadhyay Hospital and Kabirchaura Hospital, specialised hospitals for the elderly and government employees, or the medical college – many healthcare advancements have been made in Kashi over the past decade. Today, Banaras also boasts a modern cancer treatment facility, enabling patients who once had to travel to Delhi or Mumbai to receive quality care locally. Thousands of people from Bihar, Jharkhand, Chhattisgarh, and other parts of the country now come here for treatment. Our Mokshadayini Kashi is evolving into a centre of new vitality, offering fresh energy and enhanced healthcare resources.
Friends,
During the tenure of previous governments, the healthcare infrastructure in Purvanchal, including Varanasi, was grossly neglected. The situation was so dire that, just 10 years ago, there were no block-level treatment centres for brain fever in Purvanchal. Children would tragically lose their lives, and the media would be filled with reports of this distress. Yet, the former governments did nothing to address the issue. I am gratified that over the past decade, we have seen an unprecedented expansion of healthcare facilities, not only in Kashi but across the entire Purvanchal region. Today, more than 100 centres are operational, providing treatment for brain fever throughout Purvanchal. Over the last 10 years, more than 10,000 new hospital beds have been added to primary and community health centres across the region. In the same period, over 5,500 Ayushman Arogya Mandirs have been established in the villages of Purvanchal. A decade ago, there were no dialysis facilities in the district hospitals of Purvanchal. Today, more than 20 dialysis units are functioning, offering patients these services free of charge.
Friends,
The new Bharat of the 21st century has transformed the outdated thinking and approach to healthcare. Today, Bharat’s healthcare strategy is built on five key pillars. The first is preventive healthcare – taking steps to prevent illness before it occurs. The second is timely diagnosis of diseases. The third is providing free and affordable treatment, including access to inexpensive medicines. The fourth is ensuring quality medical care in smaller towns, addressing the shortage of doctors. And the fifth pillar is the expansion of technology in healthcare.
Friends,
Protecting individuals from disease is a top priority of Bharat's health policy and forms the first pillar of the health sector. Illness only deepens the poverty of the disadvantaged. As you know, over the past 10 years, 250 million people have been lifted out of poverty. However, a serious illness could easily push them back into the depths of poverty. This is why the government is placing significant emphasis on disease prevention. Our government is focusing particularly on cleanliness, yoga and Ayurveda, nutritious food, and related areas. We have also extended the vaccination campaign to as many households as possible. Just 10 years ago, the country's vaccination coverage stood at only around 60 percent, leaving crores of children unvaccinated. Furthermore, the rate of increase in vaccination coverage was a mere 1 to 1.5 percent annually. At that pace, it would have taken another 40 to 50 years to achieve universal vaccination coverage for every child and every region. You can imagine the great injustice this was doing to the younger generation of the nation. Therefore, upon forming the government, we prioritised child vaccination and expanding its coverage. We launched Mission Indradhanush, involving multiple ministries in this effort simultaneously. As a result, not only did the vaccination rate rise significantly, but crores of pregnant women and children who were previously excluded from it were vaccinated. The strong emphasis Bharat placed on vaccination proved highly beneficial during the COVID-19 pandemic. Today, the vaccination campaign continues to progress rapidly across the country.
Friends,
In addition to disease prevention, timely detection of illnesses is equally important. For this reason, lakhs of Ayushman Arogya Mandirs have been established nationwide, enabling early detection of diseases such as cancer and diabetes. Today, we are also building a network of critical care units and modern laboratories across the country. This second pillar of the health sector is saving the lives of lakhs of people.
Friends,
The third pillar of healthcare is affordable treatment and inexpensive medicines. Today, the average medical expenditure for every citizen in the country has reduced by 25 percent. People are now able to purchase medicines at an 80 percent discount through PM Jan Aushadhi Kendras. Whether it be heart stents, knee implants, or cancer medicines, the prices of these essential treatments have been significantly reduced. The Ayushman Yojana, which offers free treatment up to Rs 5 lakh for the poor, has become a lifesaver for many. So far, more than 7.5 crore patients across the country have benefited from free treatment under this scheme. Moreover, this service is now being extended to the elderly in every family throughout the nation.
Friends,
The fourth pillar of healthcare aims to reduce the dependency on major cities like Delhi and Mumbai for treatment. Over the past decade, we have established AIIMS, medical colleges, and super-specialty hospitals in smaller cities. To address the shortage of doctors in the country, thousands of new medical seats have been added in the last decade. Looking ahead, we have decided to add 75,000 more seats in the next five years.
Friends,
The fifth pillar of healthcare is increasing access to health services through technology. Today, digital health IDs are being created, and patients can receive consultations from the comfort of their homes through platforms like the e-Sanjeevani app. I am pleased to share that over 30 crore people have already taken advantage of consultations via the e-Sanjeevani app. We are also advancing towards integrating drone technology with healthcare services.
Friends,
A healthy and capable young generation is essential for achieving the vision of a developed Bharat. I am immensely pleased that in this mission, we are blessed with the support of the revered Pujya Shankaracharya Ji. I pray to Baba Vishwanath that this mission for a healthy and capable Bharat continues to grow stronger. Today, as I sit at the feet of Pujya Shankaracharya Ji, I am reminded of memories from my childhood. When I was young, a doctor from my village would travel to Bihar for a month each year with a group of volunteers. There, he would conduct a large-scale cataract surgery campaign, which he referred to as "Netra Yagna." He dedicated one month every year to this cause, and many people from my village would accompany him as volunteers. Even as a child, I was aware of the immense need for such services in Bihar. Therefore, today, I make a heartfelt request to Pujya Shankaracharya Ji to consider opening a similar Sankara Eye Hospital in Bihar. Those memories from my childhood remind me of how impactful such a service would be for the people of Bihar. Maharaj Ji has a vision of reaching every corner of the country, and I am confident that Bihar will be given priority and receive your blessings. It would be a tremendous honour to serve the diligent and hardworking people of Bihar, and contributing to their well-being would bring us great fulfilment in life. Once again, I extend my best wishes to all of you, especially our dedicated doctors, paramedical staff, and all the brothers and sisters working in this noble mission. With deep reverence, I bow before Pujya Jagatguru Ji, offering my heartfelt prayers for his continued blessings and guidance. With gratitude in my heart, I conclude my speech.
Har-Har Mahadev!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বাৰাণসীত ‘আৰ জে শংকৰ চকু চিকিৎসালয়’ৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ পাঠ
20 OCT 2024 6:13PM by PIB Guwahati
হৰ-হৰ মহাদেৱ!
‘শ্ৰী কাঞ্চী কামাকোটি পীঠম’ৰ ‘শংকৰাচাৰ্য’ পূজ্য ‘জগতগুৰু’ শ্ৰী শংকৰ বিজয়েন্দ্ৰ সৰস্বতী মহোদয়, উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল আনন্দীবেন পেটেল, মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী যোগী আদিত্যনাথ জী, উপ মুখ্যমন্ত্ৰী ব্ৰজেশ পাঠক জী, ‘শংকৰ আই ফাউণ্ডেশ্যন’ৰ আৰ ভি ৰমণী জী, ড০ এছ ভি বালাসুব্ৰমনিয়াম জী, শ্ৰী মুৰলী কৃষ্ণমূৰ্তি জী, ৰেখা ঝুনঝুনৱালা জী, প্ৰতিষ্ঠানটোৰ সৈতে জড়িত আন সকলো সদস্য, ভদ্ৰ মহিলা আৰু সজ্জনসকল!
এই পবিত্ৰ মাহত কাশীলৈ অহাটোৱেই এক পবিত্ৰ অভিজ্ঞতা লাভৰ সুযোগ। ইয়াত, কেৱল কাশীৰ বাসিন্দাই নহয়, সাধু আৰু সমাজহিতৈষীসকলৰ সংগো পোৱা যায়। ইয়াতকৈ অধিক সুখী কাকতালীয় ঘটনা আৰু কি থাকিব পাৰে! এতিয়া মই পূজ্যপাদ শংকৰাচাৰ্যৰ দৰ্শন, প্ৰসাদ আৰু আশীৰ্বাদ লাভ কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছো। তেওঁৰ আশীৰ্বাদত আজি কাশী আৰু পূৰ্বাঞ্চলে আন এখন আধুনিক চিকিৎসালয় লাভ কৰিছে। ‘ভগৱান শংকৰ’ৰ চহৰত ‘আৰ জে শংকৰ চকু চিকিৎসালয়’ আজিৰ পৰা জনসাধাৰণৰ বাবে উৎসৰ্গিত হৈছে। মই কাশী আৰু পূৰ্বাঞ্চলৰ সকলো পৰিয়ালক ইয়াৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
আমাৰ শাস্ত্ৰত কোৱা হৈছে- ‘তামষো মা জ্যোতিৰ্গময়:’। অৰ্থাৎ, ‘আমাক অন্ধকাৰৰ পৰা পোহৰলৈ লৈ যোৱা’। এই ‘আৰ জে শংকৰ চকু চিকিৎসালয়’খনে বাৰাণসী আৰু এই অঞ্চলৰ বহু লোকৰ জীৱনৰ পৰা অন্ধকাৰ আঁতৰ কৰিব, তেওঁলোকক পোহৰৰ দিশে লৈ যাব। মই এইমাত্ৰ এই চকু চিকিৎসালয়খন চাই আহিছোঁ। এক প্ৰকাৰে, ই হৈছে আধ্যাত্মিকতা আৰু আধুনিকতাৰ এক সংগম। এই চিকিৎসালয়খনে বৃদ্ধসকলকো সেৱা আগবঢ়াব আৰু শিশুসকলক নতুন পোহৰ প্ৰদান কৰিব। বহু সংখ্যক দৰিদ্ৰ লোকে ইয়াত বিনামূলীয়া চিকিৎসা লাভ কৰিব পাৰিব। এই চকু চিকিৎসালয়খনে ইয়াত যুৱসকলৰ বাবে নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগো আনিছে। ইয়াত চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ শিক্ষাৰ্থীসকলে ইণ্টাৰ্নশ্বিপ, অনুশীলন কৰিব পাৰিব। ইয়াত বহুতো মানুহে সহায়ক কৰ্মচাৰী হিচাপেও কাম পাব।
বন্ধুসকল,
মই আগতেও ‘শংকৰ আই ফাউণ্ডেশ্যন’ৰ এই মহৎ উদ্দেশ্যৰ সৈতে জড়িত হোৱাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। যেতিয়া মই গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী আছিলোঁ, ‘শংকৰ চকু চিকিৎসালয়’ তাতো খোলা হৈছিল। আৰু মই আপোনাৰ ‘গুৰুজী’ৰ অধীনত সেই কামটো কৰাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। আৰু আজি মই আপোনাৰ সান্নিধ্যত এই কামটো কৰাৰ সুযোগ পাইছো আৰু এয়া মোৰ বাবে যথেষ্ট সন্তুষ্টিৰ বিষয়। অৱশ্যে, মোৰ বাবে আন এটা সৌভাগ্যই অপেক্ষা কৰি আছে বুলি পূজ্য স্বামী জীয়ে কৈছিলোঁ। ‘শ্ৰী কাঞ্চী কামাকোটি পীঠাধিপতি’ ‘জগতগুৰু’ শংকৰাচাৰ্য চন্দ্ৰশেখৰেন্দ্ৰ সৰস্বতী মহাস্বামীগলৰ মোৰ প্ৰতি বিশেষ আশীৰ্বাদ আছিল। মই ‘পৰম আচাৰ্য’ৰ শ্ৰীচৰণতলত বহাৰ বহুবাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছিলোঁ। পৰম পূজ্য ‘জগতগুৰু’ ‘শংকৰাচাৰ্য’ শ্ৰী জয়েন্দ্ৰ সৰস্বতী স্বামীগলৰ পৰা মই যথেষ্ট মৰম পাইছিলোঁ। তেওঁৰ নিৰ্দেশনাত মই বহুতো কাম সম্পূৰ্ণ কৰিছোঁ আৰু এতিয়া মই ‘জগতগুৰু’ ‘শংকৰাচাৰ্য’ শ্ৰী শংকৰ বিজেন্দ্ৰ সৰস্বতীৰো সান্নিধ্য লাভ কৰিছোঁ। অৰ্থাৎ, এক প্ৰকাৰে তিনিটা গুৰু পৰম্পৰাৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিবলৈ পাইছোঁ, ইয়াতকৈ জীৱনৰ সৌভাগ্য কি হ'ব পাৰে। এয়া হৈছে ব্যক্তিগতভাৱে মোৰ বাবে যথেষ্ট সন্তুষ্টিৰ বিষয়। আজি ‘জগতগুৰু’ৱে এই কাৰ্যসূচীৰ বাবে মোৰ সংসদীয় সমষ্টিলৈ আহিবলৈ বিশেষভাৱে সময় উলিয়াইছে, মই ইয়াৰ জনপ্ৰতিনিধি হিচাপে আপোনাক স্বাগত জনাইছোঁ আৰু লগতে আপোনাক ধন্যবাদ জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি, মোৰ বন্ধু ৰাকেশ ঝুনঝুনৱালালৈ মনত পৰাটো নিতান্তই স্বাভাৱিক। ব্যৱসায়িক জগতত থকা তেওঁৰ ছবিখনৰ সৈতেতো পৃথিৱীখন পৰিচিত হয়েই আৰু পৃথিৱীখনে তেওঁৰ বিষয়ে বহুত আলোচনাও কৰে। কিন্তু তেওঁ কেনেদৰে সেৱাকাৰ্যৰে জড়িত আছিল সেয়া আজি ইয়াত দেখা পোৱা গৈছে। এতিয়া তেওঁৰ পৰিয়ালে তেওঁৰ উত্তৰাধিকাৰীত্বক আগবঢ়াই নিছে। ৰেখা জীয়ে যথেষ্ট সময় দিছে আৰু মই সুখী যে আজি মই ৰাকেশ জীৰ গোটেই পৰিয়ালটোক লগ পোৱাৰ সুযোগ পাইছো। মোৰ মনত আছে, মই ‘শংকৰ চকু চিকিৎসালয়’ আৰু ‘চিত্ৰকূট চকু চিকিৎসালয়’ক দুয়োটা প্ৰতিষ্ঠানকে বাৰাণসীলৈ আহিবলৈ অনুৰোধ কৰিছিলোঁ। মই দুয়োটা প্ৰতিষ্ঠানৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞ যে তেওঁলোকে কাশীৰ জনসাধাৰণৰ অনুৰোধক সন্মান জনাইছে। অতীতত, মোৰ সমষ্টিৰ হাজাৰ হাজাৰ লোকক ‘চিত্ৰকূট চকু চিকিৎসালয়’ত চিকিৎসা কৰা হৈছিল। এতিয়া ইয়াত থকা লোকসকলে বাৰাণসীত দুটা নতুন আধুনিক প্ৰতিষ্ঠান লাভ কৰিব।
বন্ধুসকল,
কাশীক অনাদিকালৰ পৰাই ধৰ্ম আৰু সংস্কৃতিৰ ৰাজধানী হিচাপে স্বীকৃতি দিয়া হৈছে। এতিয়া কাশী উত্তৰ প্ৰদেশৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ স্বাস্থ্যসেৱা কেন্দ্ৰ হিচাপেও বিখ্যাত হৈ উঠিছে। ‘বিএইচইউ’-ৰ ‘ট্ৰমা চেণ্টাৰে’ই হওঁক, এক ‘ছুপাৰ স্পেচিয়েলিটী’ চিকিৎসালয়েই হওঁক, ‘দীন দয়াল উপাধ্যায় চিকিৎসালয়’ আৰু ‘কাবিৰচৌৰা চিকিৎসালয়’ত সা-সুবিধা বৃদ্ধি কৰাই হওঁক, বৃদ্ধ, কৰ্মচাৰীসকলৰ বাবে বিশেষ চিকিৎসালয়েই হওঁক বা চৰকাৰী মহাবিদ্যালয়েই হওঁক, যোৱা এটা দশকত কাশীত এনে বহুতো কাম কৰা হৈছে। আজি বেনাৰসত কৰ্কট ৰোগৰ চিকিৎসাৰ বাবেও এখন আধুনিক চিকিৎসালয় আছে। যিসকল ৰোগীয়ে আগতে দিল্লী-মুম্বাইলৈ যাব লগা হৈছিল আজি তেওঁলোকে ইয়াতে ভাল চিকিৎসা লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। আজি বিহাৰ, ঝাৰখণ্ড, ছত্তীশগড় আৰু দেশৰ অন্যান্য প্ৰান্তৰ পৰা হাজাৰ হাজাৰ লোকো চিকিৎসাৰ বাবে ইয়ালৈ আহিছে। আমাৰ মোক্ষদয়ীনী কাশী এতিয়া নতুন শক্তি, নতুন সম্পদৰ সৈতে এক নতুন জীৱনদাতা হৈ উঠিছে।
বন্ধুসকল,
পূৰ্বৱৰ্তী চৰকাৰৰ সময়ত বাৰাণসীকে ধৰি পূৰ্বাঞ্চলত স্বাস্থ্য সুবিধাসমূহ যথেষ্ট অৱহেলিত হৈ আছিল। অৱস্থাটো এনেকুৱা হৈছিল যে ১০ বছৰ আগতে পূৰ্বাঞ্চলত সাধাৰণ জ্বৰৰ চিকিৎসাৰ বাবে খণ্ড স্তৰত কোনো চিকিৎসা কেন্দ্ৰই নাছিল। শিশুৰ মৃত্যু হৈছিল, সংবাদ মাধ্যমত হাহাকাৰ লাগিছিল। কিন্তু আগৰ চৰকাৰবোৰে একোৱেই কৰা নাছিল। মই সন্তুষ্ট যে যোৱাটো দশকত কেৱল কাশীতে নহয়, পূৰ্বাঞ্চলৰ সমগ্ৰ অঞ্চলতে স্বাস্থ্যসুবিধাৰ অভূতপূৰ্ব সম্প্ৰসাৰণ হৈছে। আজি, পূৰ্বাঞ্চলত এনকেফেলাইটিছৰ চিকিৎসাৰ বাবে এনে ১০০ৰো অধিক কেন্দ্ৰই কাম কৰি আছে। যোৱা ১০টা বছৰত পূৰ্বাঞ্চলৰ প্ৰাথমিক আৰু সামূহিক কেন্দ্ৰত ১০,০০০ তকৈয়ো অধিক নতুন বিচনা যোগ দিয়া হৈছে। যোৱা ১০টা বছৰত, পূৰ্বাঞ্চলৰ গাঁওসমূহত ৫,৫০০ৰো অধিক ‘আয়ুষ্মান আৰোগ্য মন্দিৰ’ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। দহ বছৰ আগতে, পূৰ্বাঞ্চলৰ জিলা চিকিৎসালয়ত ডায়েলাইচিছৰ কোনো সুবিধা নাছিল। আজি ২০টাতকৈয়ো অধিক ‘ডায়েলাইচিছ ইউনিটে’ কাম কৰি আছে। য'ত ৰোগীসকলে বিনামূলীয়াকৈ এই সুবিধা লাভ কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাৰ নতুন ভাৰতে স্বাস্থ্যসেৱাৰ প্ৰতি পুৰণি চিন্তাধাৰা আৰু দৃষ্টিভংগী সলনি কৰিছে। আজি, স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় ভাৰতৰ ৰণনীতিৰ পাঁচটা স্তম্ভ আছে। প্ৰথম- প্ৰতিৰোধমূলক স্বাস্থ্যসেৱা, অৰ্থাৎ ৰোগ হোৱাৰ আগতেই প্ৰতিৰোধৰ ব্যৱস্থা কৰা। দ্বিতীয়- সময়ত ৰোগৰ পৰীক্ষা কৰা। তৃতীয় – বিনামূলীয়া আৰু সুলভ চিকিৎসা, সুলভ দৰৰ ঔষধ। চতুৰ্থ, সৰু চহৰসমূহত ভাল চিকিৎসা, চিকিৎসকৰ অভাৱ আঁতৰ কৰা। আৰু পঞ্চমত, স্বাস্থ্যসেৱাত প্ৰযুক্তিৰ সম্প্ৰসাৰণ।
বন্ধুসকল,
যিকোনো ব্যক্তিক ৰোগৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰাটো হৈছে ভাৰতৰ স্বাস্থ্য নীতিৰ এক মুখ্য প্ৰাথমিকতা, যি হৈছে স্বাস্থ্য খণ্ডৰ প্ৰথমটো স্তম্ভ। অসুস্থতাই দৰিদ্ৰলোকসকলক অধিক দৰিদ্ৰ কৰি তোলে। আপুনি জানে যে যোৱা ১০ বছৰত, ২৫০ নিযুত লোক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে। এটা গুৰুতৰ ৰোগেই তেওঁলোকক পুনৰ দৰিদ্ৰতাৰ কৰাল গ্ৰাসলৈ ঠেলি দিব পাৰে। সেয়েহে, চৰকাৰে ৰোগ নোহোৱাটোতে যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। সেয়েহে, আমাৰ চৰকাৰে পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতা, যোগ-আয়ুৰ্বেদ, পুষ্টিকৰ খাদ্যৰ প্ৰতি বিশেষ মনোযোগ দি আছে। আমি টিকাকৰণ অভিযানটো যিমান সম্ভৱ সিমান ঘৰলৈকে সম্প্ৰসাৰিত কৰিছো। ১০ বছৰ আগলৈকে পৰিস্থিতি আছিল যে দেশত টিকাকৰণে প্ৰায় ৬০ শতাংশকহে সামৰি লৈছিল। অৰ্থাৎ, কোটি কোটি শিশু টিকাকৰণৰ আওতালৈ অহাই নাছিল। আৰু টিকাকৰণৰ এই আওতাৰ পৰিসৰ প্ৰতি বছৰে মাত্ৰ এক, ডেৰ শতাংশ গতিতহে বৃদ্ধি পাইছিল। যদি এই গতিয়েই অব্যাহত থাকে, প্ৰতিটো অঞ্চল, প্ৰতিটো শিশুক টিকাকৰণৰ আওতালৈ আনিবলৈ আৰু ৪০-৫০ বছৰ লাগিব। আপোনালোকে কল্পনা কৰকচোন যে দেশৰ নতুন প্ৰজন্মৰ প্ৰতি কি ডাঙৰ অন্যায় কৰা হৈছিল। সেয়েহে, চৰকাৰ গঠন কৰাৰ পিছত, আমি শিশুৰ টিকাকৰণক, ইয়াৰ আওতাৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কটোত বিশেষ প্ৰাথমিকতা প্ৰদান কৰিছিলো। আমি ‘মিছন ইন্দ্ৰধনুষ’ আৰম্ভ কৰিছিলোঁ, আমি একেলগে বহুতো মন্ত্ৰালয়ক এই কামত নিযুক্ত কৰিছিলোঁ, ইয়াৰ ফলস্বৰূপে কেৱল টিকাকৰণৰ আওতাৰ হাৰ বৃদ্ধি হোৱাই নহয়, কোটি কোটি গৰ্ভৱতী মহিলা আৰু ইয়াৰ পৰা আগতে বাদ পৰা কোটি কোটি শিশুৰ টিকাকৰণ সম্ভৱ হৈছিল। ভাৰতে টিকাকৰণত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে... ক’ৰোনাৰ সময়ত আমি ইয়াৰ পৰা এক বৃহৎ লাভ পাইছিলো। আজি সমগ্ৰ দেশতে টিকাকৰণ অভিযান দ্ৰুতগতিত চলি আছে।
বন্ধুসকল,
ৰোগ প্ৰতিৰোধৰ লগতে, ৰোগটো সময়মতে চিনাক্ত হোৱাটোও হৈছে গুৰুত্বপূৰ্ণ। সেইকাৰণে সমগ্ৰ দেশতে লাখ লাখ আয়ুষ্মান আৰোগ্য মন্দিৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত, আৰম্ভণিতে কৰ্কট ৰোগ আৰু মধুমেহৰ দৰে বহুতো ৰোগ চিনাক্ত কৰাটো সম্ভৱ হৈছে। আজি দেশত গুৰুত্বপূৰ্ণ শুশ্ৰূষা খণ্ড আৰু আধুনিক পৰীক্ষাগাৰৰ এক ‘নেটৱৰ্ক’ সৃষ্টি কৰা হৈছে। স্বাস্থ্যখণ্ডৰ এই দ্বিতীয় স্তম্ভটোৱে লাখ লাখ লোকৰ জীৱন ৰক্ষা কৰিছে।
সমবয়সীয়া,
স্বাস্থ্যৰ তৃতীয় স্তম্ভটো হৈছে সুলভ চিকিৎসা, সুলভ দৰৰ ঔষধ। আজি, ৰোগ এটাৰ চিকিৎসাত দেশৰ প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকৰ গড় ব্যয় ২৫ শতাংশ হ্ৰাস পাইছে। ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী জন ঔষধী কেন্দ্ৰ’ত মানুহে ৮০% ৰেহাই দৰত ঔষধ লাভ কৰিছে। হৃদযন্ত্ৰৰ ‘ষ্টেণ্ট’, আঁঠুৰ ঘিলা প্ৰতিস্থাপন, কৰ্কট ৰোগৰ ঔষধেই হওঁক, সেইবোৰৰ মূল্য যথেষ্ট হ্ৰাস কৰা হৈছে। দৰিদ্ৰ লোকসকলক ৫ লাখ টকালৈকে বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদান কৰা ‘আয়ুষ্মান আঁচনি’খন তেওঁলোকৰ বাবে জীৱনৰেখা হিচাপে প্ৰমাণিত হৈছে। এতিয়ালৈকে, দেশত ৭.৫ কোটিৰো অধিক ৰোগীয়ে বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ সুবিধা লৈছে। আৰু এতিয়া এই সুবিধা দেশৰ প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ বৃদ্ধসকলৰ বাবেও উপলব্ধ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
স্বাস্থ্য খণ্ডৰ চতুৰ্থ স্তম্ভটোৱে চিকিৎসাৰ বাবে দিল্লী আৰু মুম্বাইৰ দৰে ডাঙৰ চহৰৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিবলৈ আগবাঢ়িছে। এইমছ, চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়, ‘ছুপাৰ স্পেচিয়েলিটী’ চিকিৎসালয়েই হওঁক, আমি যোৱাটো দশকত এনে চিকিৎসালয়সমূহ সৰু চহৰসমূহলৈয়ো লৈ গৈছোঁ। দেশত চিকিৎসকৰ অভাৱ দূৰ কৰিবলৈ যোৱা দশকটোত চিকিৎসাবিজ্ঞানৰ পাঠ্যক্ৰমৰ বাবে হাজাৰ হাজাৰ নতুন আসন সংযুক্ত কৰা হৈছে। এতিয়া আমি সিদ্ধান্ত লৈছো যে অহা ৫টা বছৰত আৰু ৭৫ হাজাৰ আসন যোগ কৰা হ'ব।
বন্ধুসকল,
স্বাস্থ্য খণ্ডৰ পঞ্চম স্তম্ভটো হ'ল প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে স্বাস্থ্য সুবিধাবোৰ অধিক সুলভ কৰা। আজি ‘ডিজিটেল হেল্থ আইডি’ সৃষ্টি কৰা হৈছে। ৰোগীসকলক ‘ই-সঞ্জীৱনী এপ’-ৰ দৰে মাধ্যমৰ জৰিয়তে ঘৰতে বহি পৰামৰ্শ গ্ৰহণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে। মই সুখী যে এতিয়ালৈকে ৩০ কোটিতকৈয়ো অধিক লোকে ‘ই-সঞ্জীৱনী এপ’-ৰ সহায়ত পৰামৰ্শ লৈছে। আমি ড্ৰোন প্ৰযুক্তিৰ সৈতে স্বাস্থ্য সেৱা সংযোগৰ দিশেও আগবাঢ়িছো।
বন্ধুসকল,
এক স্বাস্থ্যৱান আৰু সক্ষম যুৱ প্ৰজন্মই উন্নত ভাৰতৰ সংকল্প পূৰণ কৰিবলৈ আগবাঢ়িছে। মই অত্যন্ত সুখী যে এই অভিযানত পুজ্য শংকৰাচাৰ্যৰ আশীৰ্বাদ আমাৰ সৈতে আছে। মই ‘বাবা বিশ্বনাথ’ক প্ৰাৰ্থনা জনাইছো যে স্বাস্থ্যৱান আৰু সক্ষম ভাৰতৰ এই অভিযান এনেকৈয়ে শক্তিশালী হৈ থাকক। আৰু আজি, যেতিয়া মই পুজ্য ‘শংকৰাচাৰ্য’ৰ চৰণতলত বহি আছোঁ, মোৰ শৈশৱৰ কিছুমান স্মৃতি মনত পৰিছে।
আমি যেতিয়া সৰু আছিলোঁ, আমাৰ গাঁৱৰ এজন চিকিৎসক এমাহৰ বাবে এদল লোকৰ সৈতে বিহাৰলৈ গৈছিল। আৰু বিহাৰত, তেওঁ ‘নেত্ৰযজ্ঞ’ কৰিছিল আৰু চকুৰ ছানি পৰা ৰোগৰ অস্ত্ৰোপচাৰৰ এক বৃহৎ অভিযান চলাইছিল। তেওঁলোকে প্ৰতি বছৰে এমাহকৈ সময় এই অভিযানৰ বাবে দিছিল। আমাৰ গাঁৱৰ বহুতো লোক স্বেচ্ছাসেৱক হিচাপে গৈছিল। মই সৰুতে এই কথাবোৰৰ সৈতে পৰিচিত আছিলোঁ, আৰু মই সেই সময়ত জানিছিলো যে বিহাৰত ইয়াৰ কিমান প্ৰয়োজন। গতিকে আজি মই শ্ৰদ্ধেয় ‘শংকৰাচাৰ্য’ক ৰাজহুৱাভাৱে অনুৰোধ জনাইছোঁ যে আমি বিহাৰত একে ধৰণৰ শংকৰ চকু চিকিৎসালয় স্থাপন কৰা উচিত, কিয়নো মোৰ শৈশৱৰ সেই স্মৃতিৰ পৰা, মই অনুভৱ কৰোঁ যে ই বিহাৰ জনসাধাৰণৰ বাবে যথেষ্ট সেৱা হ'ব আৰু পূজ্য মহাৰাজেতো দেশৰ প্ৰতিটো কোণলৈকে যাব বিচাৰে। গতিকে সম্ভৱ বিহাৰে নিশ্চিতভাৱেই প্ৰাথমিকতা লাভ কৰিব, বিহাৰে আপোনাৰ আশীৰ্বাদ লাভ কৰিব আৰু বিহাৰৰ জনসাধাৰণক সঁচাকৈয়ে সেৱা কৰাটোও এক ডাঙৰ সৌভাগ্য হ’ব। তেওঁলোক বহুতেই পৰিশ্ৰমী লোক, কঠোৰ পৰিশ্ৰমী লোক, আৰু যদি আমি তেওঁলোকৰ জীৱনৰ বাবে কিবা কৰিব পাৰোঁ, আমিও সন্তুষ্টি লাভ কৰিব পাৰিম। আকৌ এবাৰ মই আপোনালোক সকলোকে, বিশেষকৈ আমাৰ চিকিৎসকসকল, আমাৰ বন্ধুবৰ্গ, ‘পেৰামেডিক্স’, তেওঁলোকৰ কৰ্মচাৰীসকলকে ধৰি সকলো ভাই-ভনীক শুভেচ্ছা জনাইছোঁ। আৰু শ্ৰদ্ধেয় জগতগুৰুৰ আশীৰ্বাদৰ বাবে, তেওঁৰ সান্নিধ্যৰ বাবে অন্তৰৰ পৰা কৃতজ্ঞতা ব্যক্ত কৰি মই মোৰ ভাষণৰ সামৰণি মাৰিছোঁ। হৰ- হৰ মহাদেৱ।