প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
লাও পিডিআৰৰ ভিয়েন্টিয়ানত অনুষ্ঠিত হোৱা ২১ সংখ্যক আছিয়ান-ভাৰত সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ মুকলি ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
10 OCT 2024 7:14PM by PIB Guwahati
মহামহিম প্ৰধানমন্ত্ৰী ছোনেক্সে ছিফাণ্ডোনে,
মহামহিম,
নমস্কাৰ
আজি আছিয়ান (ASEAN) পৰিয়ালৰ সৈতে একাদশবাৰৰ বাবে এই সভাত অংশগ্ৰহণ কৰি গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছো।
এদশক পূৰ্বে মই ভাৰতৰ ‘এক্ট ইষ্ট’ নীতি উন্মোচন কৰিছিলো। তেতিয়াৰ পৰাই এই পদক্ষেপে ভাৰত আৰু আছিয়ান দেশসমূহৰ মাজত ঐতিহাসিক সংযোগক পুনৰ সজীৱ কৰি তুলিছে, আমাৰ সম্পৰ্কলৈ নতুন শক্তি, দিশ আৰু গতিশীলতা আনিছে।
আছিয়ানৰ কেন্দ্ৰীয়তাক গুৰুত্ব দি আমি ২০১৯ চনত ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰৰ পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰিলোঁ।এই পদক্ষেপ "ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয়ৰ ওপৰত আছিয়ানৰ দৃষ্টিভংগী"ৰ সৈতে মিল খায়, যিয়ে অঞ্চলটোত আমাৰ সহযোগিতামূলক প্ৰচেষ্টা বৃদ্ধি কৰে।
যোৱা বছৰ আমি আঞ্চলিক নিৰাপত্তা আৰু স্থিতিশীলতা শক্তিশালী কৰাৰ লক্ষ্যৰে সামুদ্ৰিক অনুশীলন আৰম্ভ কৰিছিলো।
যোৱা দশকত আছিয়ান অঞ্চলৰ সৈতে আমাৰ বাণিজ্য প্ৰায় দুগুণ বৃদ্ধি পাইছে, ১৩০ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ অতিক্ৰম কৰিছে।
বৰ্তমান ভাৰতৰ আছিয়ানৰ সাতখন দেশৰ সৈতে প্ৰত্যক্ষ বিমান সংযোগ আছে, আৰু আমি অতি সোনকালে ব্ৰুনাইলৈও প্ৰত্যক্ষ বিমান সেৱা আৰম্ভ কৰিম।
ইয়াৰ উপৰিও আমি টিমৰ-লেষ্টেত নতুন দূতাবাস মুকলি কৰিছো।
ছিংগাপুৰ আছিল আছিয়ান অঞ্চলৰ প্ৰথমখন দেশ যাৰ সৈতে আমি ফিনটেক সংযোগ স্থাপন কৰিছিলো, আৰু এই সফল আৰ্হিটো এতিয়া আন দেশতো অনুকৰণ কৰা হৈছে।
আমাৰ উন্নয়ন অংশীদাৰিত্ব জনকেন্দ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত গঢ় লৈ উঠিছে। নালন্দা বিশ্ববিদ্যালয়ত ৩০০ৰো অধিক আছিয়ান ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে বৃত্তিৰ দ্বাৰা উপকৃত হৈছে, আৰু আমি বিশ্ববিদ্যালয়ৰ নেটৱৰ্কো আৰম্ভ কৰিছো।
আমি লাওছ, কম্বোডিয়া, ভিয়েটনাম, ম্যানমাৰ, আৰু ইণ্ডোনেছিয়াত আমাৰ ভাগ-বতৰা কৰা ঐতিহ্য আৰু উত্তৰাধিকাৰ সংৰক্ষণৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো।
ক’ভিড মহামাৰীৰ সময়তেই হওক বা প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাই হওক, আমি পাৰস্পৰিক সহায় আগবঢ়াইছো আৰু আমাৰ মানৱীয় দায়িত্ব পালন কৰিছো।
আমি বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি পুঁজি, ডিজিটেল পুঁজি, আৰু সেউজ পুঁজিকে ধৰি বিভিন্ন খণ্ডত সহযোগিতাৰ বাবে পুঁজি স্থাপন কৰিছো, ভাৰতে এই পদক্ষেপসমূহত ৩ কোটি মাৰ্কিন ডলাৰতকৈ অধিক অৰিহণা যোগাইছে। ফলস্বৰূপে আমাৰ সহযোগিতাই এতিয়া পানীৰ তলৰ প্ৰকল্পৰ পৰা আৰম্ভ কৰি মহাকাশ অন্বেষণলৈকে বহুতো ক্ষেত্ৰ সামৰি লৈছে। মূলতঃ যোৱা দশকত আমাৰ অংশীদাৰিত্ব প্ৰতিটো দিশতে যথেষ্ট সম্প্ৰসাৰিত হৈছে।
২০২২ চনত আমি আমাৰ সম্পৰ্কক ‘ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব’ৰ মৰ্যাদালৈ উন্নীত কৰাটো এক বৃহৎ সন্তুষ্টিৰ উৎস।
বন্ধুসকল,
আমি গ্ল’বেল চাউথৰ প্ৰতিবেশী আৰু অংশীদাৰ, বিশ্বৰ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা অঞ্চলটোক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছো। শান্তিপ্ৰেমী জাতি হিচাপে আমি ইজনে সিজনৰ জাতীয় অখণ্ডতা আৰু সাৰ্বভৌমত্বক সন্মান কৰো, আৰু আমি আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যত নিশ্চিত কৰাৰ বাবে উৎসৰ্গিত।
মই বিশ্বাস কৰোঁ যে একবিংশ শতিকাটো হৈছে "এছিয়ান শতিকা", ভাৰত আৰু আছিয়ান দেশসমূহৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সময়। সংঘাত আৰু উত্তেজনাৰে ভৰা পৃথিৱীখনত ভাৰত আৰু আছিয়ানৰ মাজত বন্ধুত্ব, সমন্বয়, আলোচনা, সহযোগিতা পূৰ্বতকৈ অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ।
আছিয়ানৰ অধ্যক্ষ পদৰ বাবে লাও পিডিআৰৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী ছনেক্সে ছিফাণ্ডোনেক মোৰ আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
মোৰ বিশ্বাস যে আজিৰ বৈঠকে ভাৰত-আছিয়ানৰ অংশীদাৰিত্বৰ নতুন মাত্ৰাৰ পৰিচয় দিব৷
সকলোকে অশেষ ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English Translation of Opening Remarks by Prime Minister Shri Narendra Modi at 21st ASEAN-India Summit in Vientiane, Lao PDR
10 OCT 2024 7:14PM by PIB Delhi
Your Excellency, Prime Minister Sonexay Siphandone,
Your Majesty,
Excellencies,
Namaskar।
Today, I am honored to participate in this meeting for the eleventh time alongside the ASEAN family.
Ten years ago, I announced India’s ‘Act East’ policy. Over the past decade, this initiative has revitalized the historic ties between India and ASEAN countries, infusing them with renewed energy, direction, and momentum.
Giving importance to ASEAN centrality, we launched the Indo-Pacific Oceans Initiative in 2019. This initiative complements the "ASEAN Outlook on the Indo-Pacific."
Last year, we initiated maritime exercises to enhance regional security and stability.
Over the last 10 years, our trade with the ASEAN region has nearly doubled, surpassing USD 130 billion.
Today, India has direct flight connectivity with seven ASEAN countries, and soon, direct flights to Brunei will also commence.
Additionally, we have opened a new embassy in Timor-Leste.
In the ASEAN region, Singapore was the first country with which we established FinTech connectivity, and this success is now being emulated in other nations.
Our development partnership is founded on a people-centric approach. Over 300 ASEAN students have benefited from scholarships at Nalanda University. A Network of Universities has been launched.
We have also worked to preserve our shared heritage and legacy in Laos, Cambodia, Vietnam, Myanmar, and Indonesia.
Whether during the COVID pandemic or in response to natural disasters, we have provided mutual assistance and fulfilled our humanitarian responsibilities.
Funds for collaboration in various sectors, including the Science and Technology Fund, Digital Fund, and Green Fund, have been established. India has contributed over USD 30 million to these initiatives. As a result, our cooperation now spans from underwater projects to space exploration. In other words, our partnership has significantly broadened in every aspect over the past decade.
And, it is a matter of great satisfaction that in 2022, we elevated it to the status of a 'Comprehensive Strategic Partnership.'
Friends,
We are neighbors, partners in the Global South, and a rapidly growing region in the world. We are peace-loving nations, that respect each other's national integrity and sovereignty, and we are committed to ensuring a bright future for our youth.
I believe that the 21st century is the "Asian Century," a century for India and ASEAN countries. Today, when there is conflict and tension in many parts of the world, the friendship, coordination, dialogue and cooperation between India and ASEAN are of utmost importance.
I would like to extend my heartfelt congratulations to Prime Minister Sonexay Siphandone of the Lao P.D.R. for successful chairmanship of ASEAN.
I am confident that today’s meeting will bring new dimensions to the India-ASEAN partnership.
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.