প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ঝাৰখণ্ডৰ হাজাৰিবাগত বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন, উদ্বোধন আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উৎসৰ্গা অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
02 OCT 2024 4:37PM by PIB Guwahati
জোহৰ!
ঝাৰখণ্ডৰ সন্মানীয় ৰাজ্যপাল শ্ৰী সন্তোষ গংগৱাৰ জী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাৰ মোৰ সহকৰ্মী শ্ৰী জুৱেল অ’ৰাম জী, মোৰ সতীৰ্থ মন্ত্ৰী তথা এই ভূমিৰ কন্যা, অন্নপূৰ্ণা দেৱী জী, সঞ্জয় শেঠ জী, শ্ৰী দুৰ্গাদাস উইকে জী, এই সমষ্টিৰ সাংসদ শ্ৰী মনীষ জয়ছোৱাল জী, সকলো জনপ্ৰতিনিধি আৰু ইয়াত উপস্থিত মোৰ ভাই-ভনীসকল!
আজি মই আকৌ এবাৰ ঝাৰখণ্ডৰ উন্নয়নমূলক যাত্ৰাৰ অংশ হোৱাৰ সুযোগ পাই ধন্য হৈছো। মাত্ৰ কেইদিনমান আগতে মই জামছেদপুৰ ভ্ৰমণ কৰিছিলো। জামছেদপুৰৰ পৰা ঝাৰখণ্ডৰ বাবে শ শ কোটি টকাৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰিলোঁ। ঝাৰখণ্ডৰ হাজাৰ হাজাৰ দৰিদ্ৰ লোকে পিএম-আৱাস যোজনাৰ অধীনত লাভ কৰিলে নিজাকৈ স্থায়ী ঘৰ। আৰু মাত্ৰ কেইদিনমানৰ ভিতৰতে মই আকৌ ইয়াত উপস্থিত হৈছো। আজি ঝাৰখণ্ডত ৮০ হাজাৰ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰাৰ লগতে আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পসমূহ জনজাতীয় সমাজৰ কল্যাণ আৰু উত্থানৰ সৈতে জড়িত। এই প্ৰকল্পসমূহে সমগ্ৰ দেশৰ জনজাতীয় সমাজৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ প্ৰমাণ দিয়ে। এই উন্নয়নমূলক পদক্ষেপসমূহৰ বাবে ঝাৰখণ্ডৰ সকলো ৰাইজ আৰু সমগ্ৰ দেশবাসীলৈ মোৰ আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি পূজ্য বাপু মহাত্মা গান্ধীৰ জন্ম বাৰ্ষিকী। জনজাতিসকলৰ উন্নয়নৰ বাবে তেওঁৰ দৃষ্টিভংগী আৰু ধাৰণা আমাৰ বাবে এক সম্পদ। গান্ধী জীয়ে বিশ্বাস কৰিছিল যে ভাৰতৰ উন্নয়ন তেতিয়াহে সম্ভৱ হ’ব যেতিয়া জনজাতীয় সমাজ দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িব। মই সুখী যে আজি আমাৰ চৰকাৰে জনজাতীয় জনগোষ্ঠীৰ উত্থানত পূৰ্বতকৈ অধিক মনোনিৱেশ কৰিছে। মই মাত্ৰ এটা ডাঙৰ কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰিছো, ধৰ্তি আবা জনজাতীয় গ্ৰাম উৎকৰ্ষ অভিযান। এই আঁচনিৰ বাবে প্ৰায় ৮০ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় কৰা হ’ব। ৫৫০ খন জিলাৰ প্ৰায় ৬৩ হাজাৰ জনজাতীয় সংখ্যাগৰিষ্ঠ গাঁৱৰ উন্নয়নৰ কাম ধৰ্তি আবা জনজাতীয় গ্ৰাম উৎকৰ্ষ অভিযানৰ অধীনত কৰা হ’ব। জনজাতি প্ৰধান এই গাঁওসমূহৰ আৰ্থ-সামাজিক অৱস্থা আৰু জীৱনৰ মান উন্নত কৰাৰ বাবে প্ৰচেষ্টা চলোৱা হ’ব। এই পদক্ষেপে সমগ্ৰ দেশৰ ৫ কোটিৰো অধিক জনজাতীয় ভাই-ভনীক উপকৃত কৰিব। এই পদক্ষেপৰ পৰা ঝাৰখণ্ডৰ জনজাতীয় সমাজো যথেষ্ট লাভান্বিত হ’ব।
বন্ধুসকল,
ভগৱান বীৰছা মুণ্ডাৰ ভূমিৰ পৰা ধৰ্মীয় আবা জনজাতীয় গ্ৰাম উৎকৰ্ষ অভিযান আৰম্ভ হোৱাত মই আনন্দিত হৈছোঁ। ভগৱান বীৰছা মুণ্ডাৰ জন্ম বাৰ্ষিকীত ঝাৰখণ্ডতো পিএম-জনমান যোজনাৰ শুভাৰম্ভ কৰা হয়। অহা মাহত অৰ্থাৎ ১৫ নৱেম্বৰত জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস (জনজাতি গৌৰৱ দিৱস)ত পিএম-জনমান যোজনাৰ প্ৰথম বৰ্ষপূৰ্তি উদযাপন কৰিম।পিএম-জনমান যোজনাৰ জৰিয়তে এতিয়া সেই জনজাতীয় অঞ্চলবোৰত উন্নয়ন হৈছে যিবোৰ এসময়ত পিছ পৰি ৰৈছিল, য’ত এজনে মনোযোগ দিলে। আজি পিএম-জনমান যোজনাৰ অধীনত প্ৰায় ১৩০০ কোটি টকাৰ উন্নয়নমূলক কামো উদ্বোধন কৰা হৈছে। এই আঁচনিৰ অধীনত এই অতি পিছপৰা জনজাতীয় অঞ্চলসমূহৰ জীৱন উন্নত কৰাৰ বাবে শিক্ষা, স্বাস্থ্যসেৱা আৰু পথৰ সুবিধাসমূহ নিৰ্মাণ কৰা হ’ব।
ভাই-ভনীসকল,
মাত্ৰ এবছৰত পিএম-জনমান যোজনাই ঝাৰখণ্ডত বহু মাইলৰ খুঁটি অৰ্জন কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। ৯৫০ খনতকৈও অধিক পিছপৰা গাঁৱত প্ৰতিটো ঘৰতে পানী যোগান ধৰাৰ কাম সম্পূৰ্ণ হৈছে। ৰাজ্যত ৩৫টা বন ধন বিকাশ কেন্দ্ৰকো অনুমোদন দিয়া হৈছে। তদুপৰি, দূৰৱৰ্তী জনজাতীয় অঞ্চলসমূহক মোবাইল সংযোগৰ দ্বাৰা সংযোগ কৰাৰ কাম চলি আছে। এই উন্নয়নে, এই পৰিৱৰ্তনে আমাৰ জনজাতীয় সমাজখনক প্ৰগতিৰ সমান সুযোগ প্ৰদান কৰিব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ জনজাতীয় সমাজখন তেতিয়া আগবাঢ়িব যেতিয়া ইয়াৰ যুৱক-যুৱতীসকলক গুণগত শিক্ষাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হ’ব। আমাৰ চৰকাৰে এই ক্ষেত্ৰত জনজাতীয় অঞ্চলত একলব্য আৱাসিক বিদ্যালয় নিৰ্মাণৰ অভিযানত অধ্যৱসায়ীভাৱে কাম কৰি আছে। আজি ইয়াৰ পৰাই ৪০ খন একলব্য আৱাসিক বিদ্যালয় উদ্বোধন কৰা হৈছে। লগতে ২৫খন নতুন একলব্য বিদ্যালয়ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। আমি প্ৰতিখন বিদ্যালয়ৰ বাজেট দুগুণ বৃদ্ধি কৰিছো যাতে তেওঁলোক আধুনিক সুবিধাৰে সজ্জিত হয় আৰু উচ্চমানৰ শিক্ষা প্ৰদান কৰে।
ভাই-ভনীসকল,
যেতিয়া প্ৰচেষ্টা সঠিক হয়, তেতিয়া সঠিক ফলাফল অৱশ্যাম্ভাৱী। মোৰ বিশ্বাস যে আমাৰ জনজাতীয় যুৱক-যুৱতীসকলে অগ্ৰগতি লাভ কৰিব, আৰু তেওঁলোকৰ সম্ভাৱনাৰ পৰা দেশখন লাভৱান হ’ব।
বন্ধুসকল,
মই ইয়াত দীঘলীয়া ভাষণ দিয়া নাই, কিয়নো অতি সোনকালে ইয়াৰ পৰা প্ৰায় ৩-৪ কিলোমিটাৰ দূৰত জনজাতীয় সমাজৰ এখন ডাঙৰ মেলালৈ ৰাওনা হ’ম। মই মোৰ হৃদয়ৰ কথা ক’ম আৰু মই আবেগিকভাৱে কথা ক’ম। গতিকে এই চৰকাৰী কাৰ্যসূচীৰ শিষ্টাচাৰক সন্মান জনাই এই ভাষণটো মই দীঘলীয়া নকৰো। অৱশ্যে এনে চৰকাৰী কাৰ্যসূচীতো ইমান মানুহ গোট খালে ক'ব, "অ'... অনুষ্ঠানটো বিশাল আছিল।" কিন্তু চৰকাৰী কাৰ্যসূচীৰ বাবে এইটো আছিল মাথোঁ এটা সৰু ব্যৱস্থা; ডাঙৰ অনুষ্ঠানটো অলপতে হ’ব৷ যদি এই অনুষ্ঠানটো ইমান ডাঙৰ হয়, তেন্তে কল্পনা কৰকচোন আনটো অনুষ্ঠান কিমান বিশাল হ’ব। আজি অৱতৰণ কৰাৰ লগে লগে ঝাৰখণ্ডৰ মোৰ ভাই-ভনীসকলৰ আচৰিত মৰম আৰু সমৰ্থন দেখিলোঁ। এই মৰম আৰু আশীৰ্বাদে মোক জনজাতীয় সমাজক আৰু অধিক সেৱা আগবঢ়াবলৈ শক্তি প্ৰদান কৰিব। এই মনোভাৱেৰে আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে এই উন্নয়নমূলক কামবোৰৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছো আৰু আপোনালোকক বহুত বহুত ধন্যবাদ জনাইছো। লগতে আশা কৰিছো যে আপোনালোক সকলোৱে নিশ্চয় তালৈ আহিব আৰু বহু বিষয়ত কথা কোৱাৰ সুযোগ পাম।
জয় জোহৰ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone, inauguration and dedication of various projects at Hazaribagh, Jharkhand
02 OCT 2024 4:37PM by PIB Delhi
Johar!
Honorable Governor of Jharkhand, Shri Santosh Gangwar ji, my colleague in the Union Cabinet, Shri Jual Oram ji, my fellow minister and daughter of this land, Annapurna Devi ji, Sanjay Seth ji, Shri Durgadas Uikey ji, MP from this constituency, Shri Manish Jaiswal ji, all public representatives, and my brothers and sisters present here!
Today, I have once again been blessed with the opportunity to be a part of Jharkhand’s developmental journey. Just a few days ago, I visited Jamshedpur. I inaugurated development projects worth hundreds of crores of rupees for Jharkhand from Jamshedpur. Thousands of poor people in Jharkhand received their own permanent homes under the PM-Awas Yojana. And I am here again within just a few days. Today, over 80,000 crore worth of development projects have been either inaugurated or had their foundation stones laid in Jharkhand. These projects are associated with the welfare and upliftment of the tribal community. These projects are a testament to the priority of the Government of Bharat for the tribal community across the nation. I extend my heartfelt congratulations to all the people of Jharkhand and the entire country for these development initiatives.
Friends,
Today is the birth anniversary of Pujya Bapu Mahatma Gandhi. His vision and ideas for tribal development are a treasure for us. Gandhi ji believed that Bharat’s development could only be achieved when the tribal community progressed rapidly. I am happy that today our government is focusing more than ever on the upliftment of the tribal community. I have just launched a major program, the Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan. Around 80,000 crore rupees will be spent on this scheme. The development of around 63,000 tribal-majority villages across 550 districts will be carried out under the Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan. Efforts will be made to improve the socio-economic conditions and the quality of life in these tribal-dominated villages. This initiative will benefit over 5 crore of my tribal brothers and sisters across the country. The tribal community of Jharkhand will also reap significant benefits from this initiative.
Friends,
I am delighted that the Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan is being launched from the land of Bhagwan Birsa Munda. The PM-JANMAN Yojana was also launched in Jharkhand on the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda. Next month, we will celebrate the first anniversary of the PM-JANMAN Yojana on Janjatiya Gaurav Diwas (Tribal Pride Day) on November 15. Through the PM-JANMAN Yojana, development is now reaching those tribal areas that were once left behind, where no one paid attention. Today, development works worth around 1,300 crore rupees have also been inaugurated under the PM-JANMAN Yojana. Education, healthcare, and road facilities will be built to improve life in these most backward tribal areas under this scheme.
Brothers and sisters,
In just one year, the PM-JANMAN Yojana has achieved many milestones in Jharkhand. In over 950 of the most backward villages, the task of providing water to every household has been completed. Thirty-five Van Dhan Vikas Kendras have also been approved in the state. Additionally, work is underway to connect remote tribal areas with mobile connectivity. This development, this change, will provide equal opportunities for progress to our tribal community.
Friends,
Our tribal society will progress when its youth are provided with quality educational opportunities. Our government is working diligently on the mission to build Eklavya Residential Schools in tribal areas in this regard. Today, 40 Eklavya Residential Schools have been inaugurated from here. The foundation stones for 25 new Eklavya schools have also been laid. We have doubled the budget for each school to ensure they are equipped with modern facilities and offer high-standard education.
Brothers and sisters,
When the right efforts are made, the right results follow. I believe that our tribal youths will make progress, and the nation will benefit from their potential.
Friends,
I am not going to give a long speech here, as I will soon be heading to a big fair of the tribal community about 3-4 kilometers away from here. I will speak my heart out, and I will speak passionately. So, respecting the decorum of this government program, I will not make this speech long. However, even in such a government program, if there are so many people gathered, they will say, "Oh... the program was huge." But this was just a small arrangement for the government program; the bigger event will happen shortly. If this program is this big, just imagine how grand the other program will be. Today, as soon as I landed, I saw the amazing love and support of my brothers and sisters of Jharkhand. This love and blessing will give me the strength to serve the tribal community even more. With this spirit, once again, I congratulate you all on these development works, and I thank you very much. I also hope that you all will definitely come there, and I will have the opportunity to speak about many more issues.
Jai Johar!